mrtvi bh gradovi (gorazde)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

svila

Post by svila »

"
Opet te citiram " ni u kom slucaju" kazes a eto i sam si potvrdio da je u Foci bio regionalni bolnicki centar; Eto bar jednog gdje nisi u pravu.Dobro o ekonomiji ne bih previse jer je to vise bila stvar tadasnjeg sistema nego necijih sposobnosti ali eto recimo opet te vracam na kulturnohistorijska spomenja. Naveo sam ti ih par iznad. A evo opet cu citirati neka posto nisi dobro procitao[Aladza dzamija,Turhan Emin Begova dzamija,sahat Kula, Nacionalni par Sutjseka i spomenik, Stecak Gosta Milutina, Srednjovjekovni gradovi..[/b]

Znam da ovo nabrajanje moze ici na zivce ali to je samo radi tebe i onog tvog djecijeg mi smo najbolji u svemu i tacka. I sad svi bi trebali da ti vjeruju na lijepe oci?"
dobro je neko rekao, sad se priča "čiji je babo jači", ali kad smo već kod tih tvojih nabrajanja, znaš li možda da je najstarija štamparija na balkanu upravo u Goraždu-sadašnja crkva u Sopotnici! ...A ljudi puno govore o sebi i onim što grade i stvaraju........

Pravda30

Post by Pravda30 »

svila wrote:"
Opet te citiram " ni u kom slucaju" kazes a eto i sam si potvrdio da je u Foci bio regionalni bolnicki centar; Eto bar jednog gdje nisi u pravu.Dobro o ekonomiji ne bih previse jer je to vise bila stvar tadasnjeg sistema nego necijih sposobnosti ali eto recimo opet te vracam na kulturnohistorijska spomenja. Naveo sam ti ih par iznad. A evo opet cu citirati neka posto nisi dobro procitao[Aladza dzamija,Turhan Emin Begova dzamija,sahat Kula, Nacionalni par Sutjseka i spomenik, Stecak Gosta Milutina, Srednjovjekovni gradovi..[/b]

Znam da ovo nabrajanje moze ici na zivce ali to je samo radi tebe i onog tvog djecijeg mi smo najbolji u svemu i tacka. I sad svi bi trebali da ti vjeruju na lijepe oci?"
dobro je neko rekao, sad se priča "čiji je babo jači", ali kad smo već kod tih tvojih nabrajanja, znaš li možda da je najstarija štamparija na balkanu upravo u Goraždu-sadašnja crkva u Sopotnici! ...A ljudi puno govore o sebi i onim što grade i stvaraju........

Naravno da mi je poznato za stampariju.Sada da je najstarija na Balkanu ne mogu potvrditijer nisam dovoljno upucen sto se tog pitanja tice no vjerujem ti na rijec.No ne znam na koji nacin da objasnim zbog cega ta nabrajanja? Jasno sam napisao zasto je doslo do toga a to se nalazi i u tvom citatu.
Pravda30

Post by Pravda30 »

globus wrote:slazem se da je trebalo gorazde ostati u sastavu sarajevskog kantona, isto tako sam siguran da bi dejtonom bilo dodjeljeno rs-u samo da su saja i hadzija cengic tako htjeli, tj da nisu za sebe pozeljeli komadic drine u ustikolini... pa im alija usput prikacio i gorazde.
ne zelim na ovaj nacin umanjiti znacaj borbe gorazdana za vrijeme agresije, ali da su i svi do jednog izginuli nista nebi mogli promjeniti, gorazde bi bilo zamjenjeno na ovaj ili onaj nacin. nego sreca vasa te je saja naumio kulu graditi u ustikolini, a hadzija munaru...
sto se tice festivala prijateljstva, bio moj jaran i veli da je koke okupio 10 000 ljudi u gorazdu... e, popisam vam se na festival :D
Ne primjetih odmah ovaj komentar.

Ovo je ne samo neistinito vec i nepotrebno, djetinjasto.
Mummy

Post by Mummy »

...
Last edited by Mummy on 26/08/2004 12:50, edited 1 time in total.
Mummy

Post by Mummy »

Sorry, pogresno postiranje.
Evo ispravno

Globus za tvoj komentar da se popisas na festival samo mali odgovor:

Festival prijateljstva u Gorazdu traje 10 dana. Svaki dan u okviru festivala se u vecernjim satima odrzavaju 2 do 3 koncerta (svake godine naravno budu zastupljeni muzicari iz vise muzickih pravaca - za svaciji ukus ponesto).

Ove godine gosti muzicari su bili Dino Merlin, Zabranjeno pusenje, Emir & Frosen Camels, Toni Cetinski, Sar e roma i Koke. Pored njih tu su bile grupe iz Francuske, Italije i Njemacke kao i Gorazdanske rock grupe (koje nisu ni u ostatku BiH nepoznate): Zona iskljucenja, Defile zvuka i Kontrapunkt, Kuda i Oratorij (gorazde.info/muzika).

Osim muzike Festival sadrzi i druge sadrzaje: likovnu koloniju, radionice za djecu (izrada umjetnickih predmeta, muzickih instrumenta od raznih materijala), slikanje po ulicama, maskenbal i dr.

A to sto je tvoj jaran odabrao bas da slusa Koketa to pokazuje samo njegov ukus i tvoj naravno jer ti je jaran
rumenko

Post by rumenko »

Pravda30 stvarno si djon-obraz.
Kako te nije stid ovo reci:

"Za neke vece poduhvate se nije imalo mogucnosti
Na drugoj strani je bilo 4.000 cetnika.To je samo ljudstvo, drugo necu ni da spominjem."

Ti kao veliki vojni analiticar zakljucujes da se nije imalo mogucnosti i da je bilo 4000 cetnika.
Pa covjece kakve su bile mogucnosti Gorazda i koliko je cetnika i tehnike bilo oko Gorazda.
Imam osjecaj kroz tvoje komentare da pokusavas da umanjis herojstvo Gorazda u ratu. Ostavljas komentare kao cetnici u stilu"Eto desio nam se rat ,svi smo isto krivi". Jesmo al u qrcu.

Ili ovo :"Ja ti pricam o pocetku napada na ta mjesta. Cinjenica je da je Rudo, Cajnice, Foca, Visegrad i Rogatica napadnuti prije Gorazda i da kako je koje mjesto bilo okupirano tako je i narod isao tamo gdje se nije ratovalo(dobrim dijelom u Gorazde). Da je Gorazde napadnuto prvo sigurno da bi bilo obrnuto."

Ponovo vrhunska vojno-bezbjednosna analiza i naravno odmah zakljucak da bi bilo isto.E pa ne bi bilo isto.Gorazde bi se odbranilo tako da bi storilo bolje sanse i za okolna mjesta ali vi to niste uradili.Steta a i sramota.

I na kraju sto kazes da sam ti se obracao jos prije tvoga javljanja zvuci u domenu naucne fantastike jer taj citat se odnosi na ovoga koji je otvorio ovaj forum a ne na tebe.Procitaj pa ces shvatiti (nadam se).
Ne mrzim nikog a najmanje focake al nemoj mi molim te soliti pamet sa focanskim otporom cetnicima u ratu i nikako ne poredi to sa GZ i otporom koji je GZ pruzilo.

Zivio ti meni i nadam se da cete i vi hrabri focaci jednoga dana svoju Focu osloboditi.
Pravda30

Post by Pravda30 »

rumenko wrote:Pravda30 stvarno si djon-obraz.
Kako te nije stid ovo reci:

"Za neke vece poduhvate se nije imalo mogucnosti
Na drugoj strani je bilo 4.000 cetnika.To je samo ljudstvo, drugo necu ni da spominjem."

Ti kao veliki vojni analiticar zakljucujes da se nije imalo mogucnosti i da je bilo 4000 cetnika.
Pazi postirao sam ti link odakle sam uzeo te podatke.pzoivam te da pazljivije citas ono sto pisem. A to je:
http://hrw.org/reports98/foca/
U nacelju "Snage iz Serimo" mozes da procitas sljedece
Citiram :
"Several individuals have been identified in the source materials as those primarily responsible for the attack upon and ethnic cleansing of Foca. One of them apparently called in additional forces from Niksic, Montenegro. Bringing the total number of Serbian forces in and around Foca to about 4,000 by the end of April [1992]."

Ne radi se o nekom "vadenju podataka iz dzepa" vec o vjerodostojnim podacima(vadenih iz vojne dokumentacije agresora) koji su utvrdeni i u Hagu.

Pa covjece kakve su bile mogucnosti Gorazda i koliko je cetnika i tehnike bilo oko Gorazda.
Imam osjecaj kroz tvoje komentare da pokusavas da umanjis herojstvo Gorazda u ratu.
Ja stvarno ne vidim gdje sam ja pokusao da umanjim herojsku borbu? Ni u kom slucaju!
Ostavljas komentare kao cetnici u stilu"Eto desio nam se rat ,svi smo isto krivi". Jesmo al u qrcu.
Potrazi moje ostale komentare i procitaj ih i vidjet ces sta ja mislim o tom pitanju. A mozda da si pazljivije procitao ono gdje sam ja napisao da je Foca sada ogromno dubriste ida bi to trebalo sravniti sa zemljom , mozda i ne bi pisao ovako nesta.

Ili ovo :"Ja ti pricam o pocetku napada na ta mjesta. Cinjenica je da je Rudo, Cajnice, Foca, Visegrad i Rogatica napadnuti prije Gorazda i da kako je koje mjesto bilo okupirano tako je i narod isao tamo gdje se nije ratovalo(dobrim dijelom u Gorazde). Da je Gorazde napadnuto prvo sigurno da bi bilo obrnuto."

Ponovo vrhunska vojno-bezbjednosna analiza i naravno odmah zakljucak da bi bilo isto.E pa ne bi bilo isto.Gorazde bi se odbranilo tako da bi storilo bolje sanse i za okolna mjesta ali vi to niste uradili.Steta a i sramota.

Ne znam kako da ti objasnim? Ozbiljno! Ja sam ti vec rekao da je u Gorazdu prije rata zivilo 27.000 Bosnjaka a da je tokom agresije bilo oko 60.000.A to ne samo da je donijelo i ljudstvo vec i iskustvo i sta vec ne , pa eto recimo i neko oruzje(mada to nije bilo Bog zna sta).Eto recimo iz Rogatice(tad se nije ratovalo u GZ) je donsen i PAM sa prvom unistenog tenka, kod sela Kukavice.(mozda je to prvi unisteni tenk u RBIH).Ali mozda ti nisi cuo ni za borbe u Rogatici?Ili u one u Visegradskim selima.Za onih 1.000 boraca koji su bili 6 mjeseci u opkruzenju na Tjentistu itd..? Ko zna?
Znaci bilo je ljudi i sa strane.(Vise od pola)Hajde zamisli da je Gorazde napadnuto prvo u istocnoj Bosni i da se samo tih 27.000 Gorazdana branilo? I da ste naravno imali slobodan prolaz do Foce, Sarajeva, Rogatice.. i da se nije u tim mjestima ratovalo? Zar ne mislis da bi ishod bio malo drugaciji? Iskreno? Naravno da bi ; Ja tvrdim da niti jedno i dobro kazem niti jedno mjesto u RBIH se ne bi moglo odbraniti samo(sto je i logicno); mi smo se jednostavno te 1992 zbili na 12% RBIH i branili se kako smo znali i umjeli. Mogucnosti za nesto vece i bolje nismo imali.

I na kraju sto kazes da sam ti se obracao jos prije tvoga javljanja zvuci u domenu naucne fantastike jer taj citat se odnosi na ovoga koji je otvorio ovaj forum a ne na tebe.Procitaj pa ces shvatiti (nadam se).

Da, nigdje nisam rekao da je to upuceno direktno meni ali oni Tvoji citati koje sam izdvojio su generalizacije, uvrede i predrasude.
Ne mrzim nikog a najmanje focake al nemoj mi molim te soliti pamet sa focanskim otporom cetnicima u ratu i nikako ne poredi to sa GZ i otporom koji je GZ pruzilo.
To da ti (ne)mrzis nekoga se najbolje vidi iz onih tvojih izvodjenih citata. A ja te pozivam da se informises o nekim(mnogim) stvarima i da pricas sa vise rezona o nekim stvarima.

Zivio ti meni i nadam se da cete i vi hrabri focaci jednoga dana svoju Focu osloboditi.

Pa iskreno receno ja zivim za taj dan, no gledajuci realno na situaciju, cini mi se da mi(u globalu) nismo izvukli nikakve pouke iz svega ovoga. Nas narod je u totalnom ponoru...nazalost;
svila

Post by svila »

ako ce grad prepoznavati po onom narodnjaku plave kose (kazu vidi brene sto se proruznjala), ili po desetak dana "pijanstva i kica" jebi ga onda
e pa dragi neupućeni globuse, na koncertima koji su se održali za vrijeme festivala prijateljstva bili su prisutni posjetioci ne samo iz goražda nego i iz svih okolnih gradova, iz cijele BiH, kao i iz mnogih evropskih zemalja koje sam već negdje gore nabrojala.
Sto se tice narodnjaka plave kose, on nije jedini poznat covjek iz gorazda(on se fura na zezanciju, mnogi ga voli, ali postoje mnogi ko on samo malo upakovani focaci koji su se dobro "snasli" u sarajevu pa se malo prikrili.).Jesi li cuo za Emira Bukovicu, Laku, i kako Mumy reče ostale goraždanske muzičare koji su jako kvalitetni i urbani? Takođe, jesi li čuo za Maglajliju, i više od pola nekadašnje muške reprezentacije u rukometu? Fudbaleri: Baljić, Jašarević, Raščić...

znaš li možda ko je Isak Samokovlija?

To su samo neka imena, koja dokazuju da ona "ružna brena" nije najpoznatija faca iz goražda, nego si ti možda samo čuo za njeg. jadno!
Mummy

Post by Mummy »

Globus,

Nije u pitanju izvrtanje stvari, nego tvoje izvlacenje iz konteksta. Ti namjerno pominjes samo Koketa a ja sam htjela pojasniti i tebi i ostalim forumasima da festival nije samo Koke. A sto se tice cifre od 10.000 ljudi pa moralo ih je biti kad vidis da dolazi tvoje drustvo (implicira i druga drustva iz ostalih gradova) pa se tu nagura 10-tak hiljadica takvih tvojih jarana sto se furaju na Koketa.

Nadalje, mislim da niko pa ni ti nema prava nazivati ovaj grad vukojebinom. Ono sto je istina jeste da je Gorazde u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, ali ga to ne cini mrtvim niti vukojebinom. I mislim da samo ljudi koji zive u njemu mogu reci da li je ono zapravo mtrvo ili nije. A upravo ti ljudi mu i ne daju da umre. A ljudi poput tebe i tvog jarana dodju na pola sata i uzmu sebi za pravo da izvale takve gluposti.
Pravda30

Post by Pravda30 »

globus wrote:
nemoj izvrtati stvari mummy, nije moj jaran otiso slusati koketa (ili je to bio enes begovic, nisam siguran) u gorazde, on je samo primjetio da je jednu od dvije navedene ublehe doslo slusati 10 000 gorazdana od mozda 12 000 ljudi koliko ih sad tamo skupa sa okolinom ima...
ako ti jarane smatras da su gradovi poput danasnjeg gorazda, gradovi sa sadrzajem i mjesta u kojima vrijedi zovjeti, samo izvoli, preseli se. tamo mozes kupiti dvosoban stan za 15 000 KM, ili useljivu kucu za 20-ak... zar ovi podatci ne govore dovoljno o prilikama u gorazdu? zar ti ne smatras da je stanje vise nego alarmantno... ako ce grad prepoznavati po onom narodnjaku plave kose (kazu vidi brene sto se proruznjala), ili po desetak dana "pijanstva i kica" jebi ga onda
I ti ne citas pazljivo ili imas poteskoca sa razumjevanjem?

Glavni razlog sto je to tako je srpska agresija na RBIH a time i na Gorazde Odatle poticu SVI problemi u RBIH. Nazalost ta se agresija nastavlja i danas a umjesto da joj se suprostavimo vecina prosipa suplju.

Gorazde je jedino slobodno mjesto na Drinu i to je za plakati sto je situacija takva kakva je. To bi trebao da bude nas primarni cilj i interes. Da je srece to bi danas licilo na Hong Kong. Da je srece tu bi danas bio grad sa najamnje 100-150.000 ljudi. A nije da se nije moglo. Bosna se brani na Drini. Ko to nije shvatio moze slobodno da se upuca, nek ne ceka cetnike.

Zato sam i spomenuo da je tu trebao autoput i to sa 20 traka ako treba, zato sam i spomenuo da je Gorazde trebalo biti u sastavu tzv. SK. Sjecam se kada su se desavala dva dogadaja. na jednoj strani se otvarao neki most "Art Aevi" u Sarajevu(neki poznati arhitekt kako kazu ga smislio) a na drugoj strani prikazuju djecu iz nekog sela kod Gorazda koja pjesace kilimetrima svaki dan do skole jer nemaju blizeg mosta na Drini.To je bruka! Nista protiv nekog "ukrasivanja" gradova ali ima precih stvari.

Ali to je plitkoca nasih "nadleznih" koji ne gledaju daleke interese pa tako i grade i prave tamo gdje ima glasova.

Pa tako isto gledam svakog ljeta na stotine hiljada nasih pohrli prema usranom Jadranu.(licno imam famailije koja zivi u Dubrovniku i to preko 30 godina pa bih mogao ici za dzabe svake godine ali ne idem) a samo par njih ode do Slobodne teritorije na Drini. Kolektivni ponor.
Lady_Incognitoo

Post by Lady_Incognitoo »

Daj Globuse prestani više, ti nećeš da pročitaš šta drugi i upućeniji od tebe pišu, pa da shvatiš da sve što napišeš je smeće i djetinjasto.
Šta si se uhvatio Koketa, pored ovih ostalih imena, i ne znam što ga uopšte i dolazite u Goražde ako vam ne valja, neka vas brate u Sarajevu, nikome ovdje nećete nedostajati.

Za 15.000 KM u Goraždu možeš kupiti stan od 37 kvadrata (a to nije dvosoban stan koliko ja znam), jer je kvadrat 400 KM, a useljivu kuću nećeš naći ispod 40.000 KM. Al mi to gledamo s pozitivne strane, svaki momak/djevojka u Goraždu koji imaju neki solidan posao mogu sebi priuštiti da kupe stan, dok vi u Sarajevu živite u zajednici ili u podstanarima cijeli život :-)
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Pravda30 wrote:
Nazalost za Cajnice i Rudo nema stranica..
Mozes mislit'?!
:-D :lol:
ChoNumb

Post by ChoNumb »

[quote="Pravda30]
Pa tako isto gledam svakog ljeta na stotine hiljada nasih pohrli prema usranom Jadranu.(licno imam famailije koja zivi u Dubrovniku i to preko 30 godina pa bih mogao ici za dzabe svake godine ali ne idem) a samo par njih ode do Slobodne teritorije na Drini. Kolektivni ponor.[/quote]

E sad, Dubrovnik i Jadran na jednoj strani, a Gorazde i Drina na drugoj... E ne znam kako ti izabra Gorazde!? :-D
Lady_Incognitoo

Post by Lady_Incognitoo »

Ne mogu se ja vise s tobom razglabati, jer se vec pocinje otvarati nova tema, ja sad trebam raspravljati s tobom jesu li sandzaklije preplavile gorazde ili nisu, a ponajvise ih ima u sarajevu, i to isto tako na doktorskim pozicijama.
A sto se tice ove kupovine stanova, to je bilo cisto samo da ti objasnim da nisi u pravu, vec si nacuo od nekoga kako je jeftino, pa sad ti kao uhvatio o tome pricati

'biti toliko zapostavljen od strane vrha drzave niko, a ponajmanje gorazde ne zasluzuje'
(eh sa ovim bih se jedino slozila)

Ne mogu ja samo te price novopecenih sarajlija, gori su od starosjedioca. A vec sam prije napisala, ako ti ne valja, nemoj brate ni dolaziti, ali nemoj ni blatiti grad, jer nisi upucen u dosta stvari.
Post Reply