Muftija Smajkic: Od Mostara se pravi hrvatski stolni grad

Post Reply
Prozor

Post by Prozor »

Fratris wrote:
Prozor wrote: Itekako je vazna 1991. jer je 1. posljednji popis izvrsen u istoj i (sto je najvaznije) 2. svaka promjena stanovnistva nakon tog popisa se desila genocidom i ratom,
Znaci i ona u Sarajevu, onda, jel?
Ratom da, genocidom ne.
Fratris wrote:Jok, sami ljudi otisli. I sami se naselili iz Sandzaka i Istocne Bosne.
Tvrdis da je u Sarajevu bio genocid? Doseljavanje iz istocne Bosne je rezultat genocida, znamo kog ;) , a doseljavanje iz Sandzaka nema neke veze sa ratnim dejstvima u BiH...
Fratris wrote:Mnoge ulice se i u Sarajevu zove po notornim fasistima i zlocincima, samo zavisi koga pitas. Ali znam sta ces reci, tko jebe ostale, Bosnjaci su glavni. Oni odlucuju tko je zlocinac a tko nije.
Navedi jednu. A ove pretpostavke o mojim stavovima ostavi van diskusije...
Fratris wrote:A iskreno, ja sam protiv svake, ama bas SVAKE promjene imena iceg koja se dogodila poslije 1991. Tako da meni i Ulica Petra Kresimira, i Karadjoza, i Bulevar Alije Izetbegovica, i Tomislavgrad, i Vukosavlje sve dodje ne isto.
Ja nisam, i prije su se imena ulica mjenjala, samo protiv onih koja su dobila imena zlocinaca...
vinja

Post by vinja »

Fratris wrote:
Prozor wrote:
Kakve sad veze covjek sto iz Sarajeva ide u Mostar da radi ima sa ovom pricom? Od Mostara neki(a znamo koji) zele napraviti HRVATSKI STOLNI GRAD u BiH, iako Hrvati uopce nisu bili vecina u istom 1991. godine.
Pa mislim stvarno, pitam te po ne znam koji put, jel ti znas da je 2007.? Ozbiljno te pitam. Kakve veze ima broj Hrvata 1991. i sad? Mozda iste veze kao broj Bosnjaka u Sarajevu 1991. i danas. Zasto ne pricas o tome? Zasto to ne spominjes?

A da ne pricam da padas na price tipa "stolni grad." Sta je to stolni grad? Zasto je to tebi toliko vazno? Sta tebe boli kurac kako se zove ulica u Mostaru, pogotovo ako se ljudi koji u njoj zive ne bune? Sta ti hoces u picku materinu? Da ne bude u gradu u kojem su Hrvati vecina ni jednog traga da su Hrvati vecina?

A o muftiji necu puno, da ne bi dobio ban opet. Reci cu samo da on nije muftija Bosnjaka nego muslimana. Otkud to da on brine o "asimilaciji?" Jel mozda covjek manje musliman ako dijete nazove Drazen i govori "zlica" i "tisucu"?

Ja mislim da si ti ovakvim malogradjanskim rijecnikom vec zasluzio ban, tako da si, vjerujem, mogao slobodno jos malo pasti po muftiji... ukoliko ban ovim nije zasluzen, onda ok, da znam koliki je prag tolerancije na ovom forumu...
Nego, mene je nevjerovatno mnogo briga kako se koja ulica u MOM gradu zove...i ne lazi da se ljudi ne bune...bilo je vec vise priloga o tome na tv... samo sto je nekima isto tako neizrecivo mnogo vazno da ostave trag u ovom gradu po svojim fasistickim vodjama koji su "zatemeljali" ono sto bi da nazovu stolnim gradom. E, ne nece moci!
Ukoliko tebi ne smeta vidjeti nazive ulice sa imenima fasista koji su - pazi sad - sami sebe tako nazivali- ustasama, i koje je cijeli svijet tako okarakterisao, ne samo Bosnjaci (...a mozda su Bosnjaci za tebe cijeli svijet...), e, onda ti imas kratki spoj u glavi i nisi bas najbolje poslozio istorijske cinjenice, ono sto su te ucili kod kuce i realnost zivota... tebi se, izgleda, na kraju sva realnost i fakti stopila u ono sto te kuci naucise...
salihh

Post by salihh »

vinja wrote:
Fratris wrote:
Prozor wrote:
Kakve sad veze covjek sto iz Sarajeva ide u Mostar da radi ima sa ovom pricom? Od Mostara neki(a znamo koji) zele napraviti HRVATSKI STOLNI GRAD u BiH, iako Hrvati uopce nisu bili vecina u istom 1991. godine.
Pa mislim stvarno, pitam te po ne znam koji put, jel ti znas da je 2007.? Ozbiljno te pitam. Kakve veze ima broj Hrvata 1991. i sad? Mozda iste veze kao broj Bosnjaka u Sarajevu 1991. i danas. Zasto ne pricas o tome? Zasto to ne spominjes?

A da ne pricam da padas na price tipa "stolni grad." Sta je to stolni grad? Zasto je to tebi toliko vazno? Sta tebe boli kurac kako se zove ulica u Mostaru, pogotovo ako se ljudi koji u njoj zive ne bune? Sta ti hoces u picku materinu? Da ne bude u gradu u kojem su Hrvati vecina ni jednog traga da su Hrvati vecina?

A o muftiji necu puno, da ne bi dobio ban opet. Reci cu samo da on nije muftija Bosnjaka nego muslimana. Otkud to da on brine o "asimilaciji?" Jel mozda covjek manje musliman ako dijete nazove Drazen i govori "zlica" i "tisucu"?

Ja mislim da si ti ovakvim malogradjanskim rijecnikom vec zasluzio ban, tako da si, vjerujem, mogao slobodno jos malo pasti po muftiji... ukoliko ban ovim nije zasluzen, onda ok, da znam koliki je prag tolerancije na ovom forumu...
Nego, mene je nevjerovatno mnogo briga kako se koja ulica u MOM gradu zove...i ne lazi da se ljudi ne bune...bilo je vec vise priloga o tome na tv... samo sto je nekima isto tako neizrecivo mnogo vazno da ostave trag u ovom gradu po svojim fasistickim vodjama koji su "zatemeljali" ono sto bi da nazovu stolnim gradom. E, ne nece moci!
Ukoliko tebi ne smeta vidjeti nazive ulice sa imenima fasista koji su - pazi sad - sami sebe tako nazivali- ustasama, i koje je cijeli svijet tako okarakterisao, ne samo Bosnjaci (...a mozda su Bosnjaci za tebe cijeli svijet...), e, onda ti imas kratki spoj u glavi i nisi bas najbolje poslozio istorijske cinjenice, ono sto su te ucili kod kuce i realnost zivota... tebi se, izgleda, na kraju sva realnost i fakti stopila u ono sto te kuci naucise...
bravo, fakat je tip bezobrazan i ocigledno lijepo nastrojen :-)
Fratris

Post by Fratris »

vinja wrote: Nego, mene je nevjerovatno mnogo briga kako se koja ulica u MOM gradu zove...
Blago tebi kad nemas preca posla. A ja imam i posao, i racune, i obaveze, i kredite, pa mi imena ulica dodju zadnja rupa na svirali.

Ali necu odgovarati na individualne postove jer mi je mrsko vise, nego cu staviti sve u novu poruku.

Sta se to u stvari dogadja u Mostaru da je na takvu stetu Bosnjaka? Jel se Hrvati naoruzavaju? Jel istjeruju ljude iz stanova i kuca? Jel stavljaju bombe po mjestima gdje se okupljaju Bosnjaci? Jel se dijele otkazi? Ja sam nekoliko puta procitao izvorni clanak, i nije mi jasno sta se to konkretno dogadja. Sve sto sam uspio saznati je da Bosnjaci postaju manjina i da je to nekako opasno.

Zasto je opasno? Zasto je opasno za Bosnjake biti manjina, a za Hrvate nije? Jer, na kraju, sve se svodi na ovo. Zasto bi Bosnjaci u Mostaru bili vise ugrozeni od Hrvata Tuzle ili Srba Zenice? Ako je toliko opasno sto su Hrvati vecina, sta je onda rjesenje? Bosnjacka vecina? Jel ovo opet slucaj Komsic, Bosnjaci znaju sta je bolje za Hrvate od samih Hrvata?
vinja

Post by vinja »

@fratris...
da li se Hrvati u MO naoruzavaju...vjerujem da bi ti mogao znati bolje od mene... ja i prvi put bijah neugodno iznenadjena...
Ne istjeruju se Bosnjaci iz kuca...zaista...hoce li sada Hrvati priznanje za to sto su prestali sa progonom? Ili extra bonus u vidu davanja ulicama imena fasista i ustasa?

Radim i ja...imam obaveza...mnogo...i, hvala Bogu, IQ veci od tih obaveza, pa stignem razmisljati i o necemu drugom, a ne samo o tekucim problemima...
No, sta da se radi...nekoga svakodnevno bitisanje intelektualno dovoljno iscrpi da ne moze razmisljati vise ni o cemu... bi on... ali ne moze...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Fratris, tvoje naginjanje me ne intersuje, al jos jednom u picku materinu kurcevu opsuj slicno, gotovo je sijelo.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vinja wrote:Ne istjeruju se Bosnjaci iz kuca...zaista...hoce li sada Hrvati priznanje za to sto su prestali sa progonom?
Pa bilo bi lijepo da se to prizna. :thumbup:

A osim toga, nije loše napomenuti par činjenica:

- Hrvati nisu u ratu postali većina u Mostaru. Istina u ratu se doselilo izbjeglica iz Konjica i Bugojna, ali se i na istočnu stranu doselilo iz istočne Hercegovine, tako da je Mostar kraj rata dočekao s bošnjačkom većinom.

- U uvjetima bošnjačke većine, bošnjački političari su pričali svoje tipične šuplje priče poput ujedinjenje grada, "Mostar Mostarcima" i sl. lijepe nenacionalističke ideje. Toga se vinja vjerojatno sjećaš. :D

- Ono na što nisu računali je da se negdje oko 1998., uspostavila ravnoteža, a zatim i brojčana premoć Hrvata, da bi danas po zvaničnim podacima Mostar imao 56% Hrvata. Pošto zvanična statistika uvijek kasni za stvarnim stanjem, ako uzmemo u obzir dosadašnji trend možete se slobodno kladiti da Mostar ima i preko 65% Hrvata i ispod 30% Bošnjaka. Razlog tomu je jednostavna činjenica da Mostaru gravitira prostor zapadno, zapadna Hercegovina i sve do Livna i prostor južno, dok Konjic i Jablanica gravitiraju Sarajevu. I puno bitnije, u Mostar dolaze Hrvati iz cijele BiH. Nakon što su shvatili da su postali manjina, bošnjački političari okreću priču za 180 stupnjeva i traže konfederalizaciju Mostara, što im je i udovoljeno kroz statut grada.

Inače, prirodno je da postoji migracija iz manjeg mjesta u veće. Ono što nije prirodno je da se Hrvat iz Žepča npr. ne osjeća dobro došao u Sarajevu ili Zenici, pa onda bira Mostar. Zato bih savjetovao Muftiji, da se založi za bolji odnos prema Hrvatima u Tuzli, Zenici i Sarajevu, pa će ih manje biti u Mostaru. :D
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Tomislav MO wrote:
ako uzmemo u obzir dosadašnji trend možete se slobodno kladiti da Mostar ima i preko 65% Hrvata i ispod 30% Bošnjaka.

:-D

Tomo... ovo je smijesno !

Nema razloga za strah, Bosnjaci nikad nece postati manjina u Mostaru... Razlog je jednostavan, mi nemamo drugo gdje!

Situacija se samo moze mijenjati u nasu korist!
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:
vinja wrote:Ne istjeruju se Bosnjaci iz kuca...zaista...hoce li sada Hrvati priznanje za to sto su prestali sa progonom?

- Hrvati nisu u ratu postali većina u Mostaru. Istina u ratu se doselilo izbjeglica iz Konjica i Bugojna, ali se i na istočnu stranu doselilo iz istočne Hercegovine, tako da je Mostar kraj rata dočekao s bošnjačkom većinom.

- U uvjetima bošnjačke većine, bošnjački političari su pričali svoje tipične šuplje priče poput ujedinjenje grada, "Mostar Mostarcima" i sl. lijepe nenacionalističke ideje. Toga se vinja vjerojatno sjećaš. :D

- Ono na što nisu računali je da se negdje oko 1998., uspostavila ravnoteža, a zatim i brojčana premoć Hrvata, da bi danas po zvaničnim podacima Mostar imao 56% Hrvata. Pošto zvanična statistika uvijek kasni za stvarnim stanjem, ako uzmemo u obzir dosadašnji trend možete se slobodno kladiti da Mostar ima i preko 65% Hrvata i ispod 30% Bošnjaka. Razlog tomu je jednostavna činjenica da Mostaru gravitira prostor zapadno, zapadna Hercegovina i sve do Livna i prostor južno, dok Konjic i Jablanica gravitiraju Sarajevu. I puno bitnije, u Mostar dolaze Hrvati iz cijele BiH. Nakon što su shvatili da su postali manjina, bošnjački političari okreću priču za 180 stupnjeva i traže konfederalizaciju Mostara, što im je i udovoljeno kroz statut grada.

Inače, prirodno je da postoji migracija iz manjeg mjesta u veće. Ono što nije prirodno je da se Hrvat iz Žepča npr. ne osjeća dobro došao u Sarajevu ili Zenici, pa onda bira Mostar. Zato bih savjetovao Muftiji, da se založi za bolji odnos prema Hrvatima u Tuzli, Zenici i Sarajevu, pa će ih manje biti u Mostaru. :D
Bosnjaci JESU 1991. godine bili vecina u Mostaru...
Fair Life

Post by Fair Life »

Prozor wrote:Bosnjaci JESU 1991. godine bili vecina u Mostaru...
Podaci za 1981. godinu...

Mostar:

Hrvati - 33.5 %
Muslimani - 31.0 %
Srbi - 18.4 %
Jugoslaveni - 15.0 %
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

e sad na vagu koja deka vise ili manje. Grad gradjanima u zapisanoj teritoriji. Od vonja nevidimo ni dojucerasnje nazive ulica a kamoli da gradjanstvo vise nepostoji. Mostar hrvatima , Sarajevo bosnjacima, Banja Luka srbima, i to sve na par kvadrata zemlje pod starom narodnom izrekom : Nemozemo skupa zivjet u istoj drzavi ali itekako u EU. Molim stoku da i dalje glasa za mene i nas NACI- interes.
mostarac

Post by mostarac »

Fair Life wrote:

Mostar:

Hrvati - 33.5 %
Muslimani - 31.0 %
Srbi - 18.4 %
Jugoslaveni - 15.0 %
Obrati paznju na procenat Jugoslovena. 10 % mozes komotno pribrojat muslimanima
jasa_mo_72

Post by jasa_mo_72 »

A jel ? Dok je Mostaraca (RODJENIH) Mostara ce i biti....Vjera me ne interesuje po ovom pitanju. Kupujte samo NASE....a pod nasim smatram samo onim od cega nasoj zemlji moze donijeti kapital i da OSTANE TU a ne da se rasipa ko Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i ostalim "prijateljskim" mjestima....

Muftija, aferim!!
mostarac

Post by mostarac »

rodjeni mostarci su ovo i napravili od mostara i dopustili da mu se desi sta se desilo. zato nemoj mi bajki o rodjenim mostarcima molim te jer nikad se mostaru ne bi desilo sta se desilo da mi rodjeni mostarci nismo to htjeli. Okani se suplje price da su drugi krivi. Nisu, jer vecina govana koja je od mostara napravila to sto je mostar danas su rodjeni u mostaru.
Mostarci su generalno kurac ljudi (mada je glupo generalizovat), al su toliko prepotentni i ponosni na to svoje mostarstvo da se sa mostarcima o tome ne moze pricat.
I ovo ti kaze neko kome su i cukun cukun djedovi rodjeni u Mostaru.
Fair Life

Post by Fair Life »

mostarac wrote:
Fair Life wrote:

Mostar:

Hrvati - 33.5 %
Muslimani - 31.0 %
Srbi - 18.4 %
Jugoslaveni - 15.0 %
Obrati paznju na procenat Jugoslovena. 10 % mozes komotno pribrojat muslimanima
Mozda 1991. ali ne i 1981.

A zasto ne Srbima ?

Nisu li oni poslednji bili "na braniku otadzbine" ?
mostarac

Post by mostarac »

zaista ne zelim da se upustam u raspravu oko ove teme jer na kraju se svede na isto. Pribroji Jugoslovene kome hoces, tvoja volja, a ja znam ko su mostarski Jugosloveni.
Pozdrav.
palermo

Post by palermo »

Ma meni se čini da je ovdje rasprava otišla u pogrešnom smjeru, ne mislim da je toliki problem hrvatska politika, ona je, nažalost, takva kakva jeste, al izvor frustracija Bošnjaka Mostara ne dolazi od hrvatske politike, nego dolazi od osjećaja da su zaboravljeni od strane bošnjačkog političkog establishmenta i da su uvijek na ivici nečega da budu prodati zarad nečeg drugog (čega, to baš nisam ni ja shvatio ).
Što se tiče Hrvata ( da budem ipak precizniji dijela hrtvatske politike), Bošnjaci su se znali odbraniti u ratu, pa će znati i sada, naravno pod uslovom da im vjetar u leđa tom dijelu hrvatske politike ne daju uparvo bošnjački politički predstavnici
palermo

Post by palermo »

mostarac wrote:rodjeni mostarci su ovo i napravili od mostara i dopustili da mu se desi sta se desilo. zato nemoj mi bajki o rodjenim mostarcima molim te jer nikad se mostaru ne bi desilo sta se desilo da mi rodjeni mostarci nismo to htjeli. Okani se suplje price da su drugi krivi. Nisu, jer vecina govana koja je od mostara napravila to sto je mostar danas su rodjeni u mostaru.
Mostarci su generalno kurac ljudi (mada je glupo generalizovat), al su toliko prepotentni i ponosni na to svoje mostarstvo da se sa mostarcima o tome ne moze pricat.
I ovo ti kaze neko kome su i cukun cukun djedovi rodjeni u Mostaru.
umal ne propustih ovaj post :) , a bilo bi mi žao da ne stavim i ja potpis na njega.
haj dobro, možda bih ipak ja malo to ublažio, al tu je to negdje,
osa

Post by osa »

Od kada se rade popisi stanovništva, koje je moguće provjeriti iz vjerodostojnih izvora, mostar je jedino 1991 imao bošnjačku većinu, prvi i zadnji put.
vinja

Post by vinja »

Tomislav MO wrote:

Tomo, legendo :-) ... ako je u tvom narodu, ili u tvojoj glavi doslo do te granice da vam se treba ZAHVALITI ili ODATI PRIZNANJE zato sto vise ne sprovodite genocid i etnicko ciscenje...zaboravi, bar sto se mene tice...a sto se tebe i tih sto tako misle tice...duboko ste zaglibili, ako vam za takve stvari treba aferim... bas mi te nesto bi zao kad sam ovo procitala... tuga me neka uhvatila... kako li je zivjeti sa ovakvim stavovima... nije tebi lako, kako god...
vinja

Post by vinja »

hej, ne odgovorih ti, Tomo, na ovo "Mostar-Mostarcima", posto si pitao da li se sjecam... ne da se sjecam, nego osjecam... valjda se samo onim sto su "sasli" do Mostara grada dize kosa na glavi kad tako nesto cuju... malo bi glupo zvucalo "Mostar- Sirokobrijezanima"...ili whatever...

a, sto to tebi, Tomo, zapara usi? Kako bi ti, legendo? Sve mi se nesto cini da cete jednog dana doci na umobolnu ideju i da Mostaru ime mijenjate... po nekom "vitezu" ili "kralju"... da zvuci hrvatskije...

Sve ovo mi bude krivo zbog finih, normalnih, civilizovanih Hrvata...jer takvi kao ti ostavljate utisak da ste svi isti, a ne daj Boze da ste...i hvala Bogu da niste... :)
vinja

Post by vinja »

osa wrote:Od kada se rade popisi stanovništva, koje je moguće provjeriti iz vjerodostojnih izvora, mostar je jedino 1991 imao bošnjačku većinu, prvi i zadnji put.
Mozda si htio reci "zadnji put" kao - na zadnjem popisu...? :?
Jer, inace, ovo "zadnji put" zvuci kao prijetnja...ili obecanje nekom...ili nada...ili bilo sta sto me podsjeca jedino na crne uniforme po Mostaru...
Ne bi bilo lijepo da neko opet dobije po guzi... :P
osa

Post by osa »

vinja wrote:
osa wrote:Od kada se rade popisi stanovništva, koje je moguće provjeriti iz vjerodostojnih izvora, mostar je jedino 1991 imao bošnjačku većinu, prvi i zadnji put.
Jer, inace, ovo "zadnji put" zvuci kao prijetnja...ili obecanje nekom...ili nada...ili bilo sta sto me podsjeca jedino na crne uniforme po Mostaru...
ma kakva prijetnja, to je jednostavno istina.
vinja

Post by vinja »

osa wrote:
vinja wrote:

:shock: :?
kako znas da je zadnji put? :?
Je l' to opet znate nesto unaprijed...? ili bacas u grahe...
nokturno

Post by nokturno »

osa wrote:
Pogledaj ko se najvise iseljava iz BiH pa ce ti biti jasno da su ove tvoje izjave preoptimisticne....iz hrvatske perspektive.

Preporucio bih ti da se okrenes Sisku i svojoj maticnoj drzavi a Mostar i BiH su nasa briga.

Sto se tice ove teme...
´

Hrvati su u Mostaru postali vecina nakon fasistickog orgijanja HVO-a i protjerivanja stanovnistva. Ipak kljuc je u nasim rukama a ovi pokusaji da se od Mostara napravi stolni grad Hrvata su nam najbolja motivacija i argument da se nikad i nipokoju cijenu ne pristane na troentitetsku podjelu BiH.......taman ostala nakaradna dvoentitetska.

Mi nemamo ama bas nikakvih razloga da po tom pitanju izadjemo u susret zeljama zapadnih hercegovaca. Mnogi su svjesni da od toga nece nista ni biti dok neki jos sanjaju. Mi smo tu ideju porazili u ratu sa HVO-om i rezultat toga je bilo potpisivanje Vasingtoskog sporazuma.
Post Reply