Downunda wrote:selena84 wrote:

Jok, bolje zvuci kad kaze 'treba'
A i sa 'Nije problem' ne vidim da ima nekih problema
Jezik se mijenja stalno, pogotovo omaldinski zargon, bice prije da si ti ostario nego da je omladina 'ruralizirala'
Mada i ja rijetko koji od ovih navedenih izraza korsitim, ne mislim da je to sad neko veliko cudo i da dijasporci ne mogu razumijeti o cemu se radi kad cuju nesto od ovih izraza.
Haj'mo malo ponovo na 1. stranu pa pročitati naslov teme, pa onda komentarisati (svakako nam nisi rekla ama baš ništa o temi):
Tebi jeneko rekao da je "treba" pogrdan izraz (a vjerovatno i ne znaš šta znači) pa odmah "goriš"
1. U Sarajevu nikad nije bilo prirodno ili normalno da djeca u pubertetu (ranom ili kasnom) koriste "djevojka" umjesto "treba" (svidjelo se to tebi, meni ili nekom drugom ili ne), jer govorimo o slengu (uličnim izrazima) a, ne o lingvističkom poređenju
2. U Sarajevu se također nikad nije govorilo "Nije proooooblem", nego "nema problema" zbog toga što 1. varijanta nije tipična za Sarajevo (nikad nije bila, a niko ne voli nametanje, pogotovo ....) i
zato što je izraz "nije prooooblem" (nezvanično?) nastao tokom rata (kao i mnogi drugi izrazi), jer su stranci koji su radili po raznoraznim organizacijama bukvalno prevodili fraze (najčešće sa engleskog) na naš jezik pa je tako od:
"no problem - nastalo i "nije prooooblem" (što svakako i nije pravilno ni po jednom od tri jezička standarda u BiH)
A ti slobodno govori i "nije proooooblem" i "kakoooo je" free conutry - in'it?
Jezik se svakako mjenja i prolazi kroz svoje normalne promjene (a ove kod nasnisu normalne), a ovo što si ti navela nema veze sa logičnim promjenama, nego promjenama strukture i demografske slike cijelog društva ...
ZOI 84

'Aj sad ti probaj ponovo procitat moj post, a ne ispreskakati ga, pa onda dati odgovor koji je ocito namjenjen nekom drugom
Niti 'gorim' (prije bi se reklo da ti pomalo pjenis) niti spomenuh da je 'treba' pogrdan izraz- kako ti onda znas da je meni neko tako rekao? Naime, nije.
1. Vec sam jedino tvrdila, da je krajnje pretenciozno

i nadasve pateticno

reci, kako
nije normlano da TREBA od 14 god. koristi izraz 'djevojka' umjesto prvo navedenog.
Ja sam uvijek govorila djevojka, nikad treba, cisto zato sto mi preglupo zvuci taj izraz, a eto rodjena i odrasla u Sa.
2.Rekoh ti kako ne korsitim nijedan od tih izraza, dakle ni 'kako jeeeeee' , niti 'nije prooblem', pa tako necu ni sad. A o tvojoj hipotezi kako je 'nije problem' nastalo, bi se isto dalo diskutovati. Premda i sam kazes da se ovdje ne radi o lingvistickim aspektima, ne mozes tvrditi da se
nikad niko prije rata nije korisito datom frazom.
Elem, sve su svemu, ode ovo off topic- pa ne planiram nastavljati ovu diskusiju.