Nasi nekadasnji izrazi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Shoshana

Post by Shoshana »

basta sljezove boje wrote:
abondanzieri wrote:Juče sam išao u Tuzlu i na jednoj kući ugledah natpis:"Izađite napolje gurbeti"
Znam da kada za nekoga kazemo da je gurbet mislimo nesto pogrdno,ali bih volio da znam tačno šta znači taj izraz :D :D :D
ja mislim da to znaci firaon :D

ni jedna ni druga rijec danas nisu politicki korektne :D
Ovome nije mjesto na ovoj temi, al' eto...

http://romani.uni-graz.at/rombase/cgi-b ... bet.en.xml

A... ni jedna ni druga rijec nisu korektne u kontekstu u kom se uglavnom koriste - danas, kao ni juce... Borac za ljudska prava Basta bi to trebala znati.
Sheikha

Post by Sheikha »

gabor
linafo
rospija
raviojla
dagara
ovo-ono
oko moje - meni najodvratniji
kanom
satro
garib
tezak ko cumur
vidi onog slaufa
kurton frajer pravi
vidi zuba ko groblje
vidi onog fudbalera (kad papak digne kragnu na kosulji)
sminka
krema
malo papi (kad neko naginje na papanluk)
sipac
cifut
buraz
jaraaaaaane moj
occcam
jelle
bezze
ocam nane mi ociju mi
djeteta mi (a 17 mu godina)
mamlaz
hinja ili sta je njohi
smeker
cinkaros
bubalica ("treba" koja se buba)

joj occam jaraane ima jos hebet ovoga :D :D :D
selena84

#53 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by selena84 »

Downunda wrote:U pocetku sam hito ovu temu postaviti na "Nauku i ....". ali nešto kontam, možda je bolje ovdje.

Uglavnom, raja koja iz dijaspore dođu na odmor se fakat čude kada čuju sljedeće izraze (koji se "ruku na srce" nisu nešto pretjerano koristili):

"Nije probleeeem" (sa onim papanskim "O" koje se pravo naglasi); umjesto "Nema problema";

"Ofiraš se" - masa koristi ovaj izraz, a isto toliko ih ni ne zna šta znači - valjda ekvivalent "provaljuješ se" (izraz koji je također sve manje i manje u upotrebi);

"Ekstra" - k'o fol super, ili još gori "ekstrica"

"Šta je ono 'nako" - tipično za tzv. j....e kada komentarišu koliko je cura bilo u kafiću;

"Djevojka" - zvuči li normalno da dijete od 14 godina (znači teška faza puberteta) pita jarana "Imaš li djevojku"! (jer je odjednom "treba" postao uvredljiv izraz??!)

A da ne govorim o starim (drevnim) izrazima, kao što su :
"eki" i sl koji se sve manje i manje čuju.

Navedite i vi neke stare ulične izraze, koji polako isčezavaju, ili neke "novokomponovane" - al' ako može bez prepucavanja, jer mi nije namjera da se sada "ofiramo" :lol: :lol:
:roll: Jok, bolje zvuci kad kaze 'treba' :roll:

A i sa 'Nije problem' ne vidim da ima nekih problema :D
Jezik se mijenja stalno, pogotovo omaldinski zargon, bice prije da si ti ostario nego da je omladina 'ruralizirala' :-)
Mada i ja rijetko koji od ovih navedenih izraza korsitim, ne mislim da je to sad neko veliko cudo i da dijasporci ne mogu razumijeti o cemu se radi kad cuju nesto od ovih izraza.
basta sljezove boje wrote:ja sam negdje, ali ne u Sarajevu, dozivjela vrlo cudnu reakciju na pozdrav "zdravo" koji za mene osobno nema neku komunisticku dimenziju :-)
Ove godine mi u Hr neki glupan "objasni" kako je 'Zdravo' srpski pozdrav :-)
mema mo

Post by mema mo »

nisam iz sarajeva, ali kad dodjem volim slusati bosance kad razgovaraju. moji rodjaci koriste izraze kao sto su treba, fakat. materemi itd pravo su mi simpa :-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Eh da i meni je prejako djece mi a nema 15ak godina :lol: :lol:
Nego nesto sto mi jako bode usi je-ne meres bilivit :shock: :lol: :lol:
pa sminka i izvedenica sminx :-? :lol: :lol: :lol:
Prozor

Post by Prozor »

Je li neki hercegovacki fol da se za malisane govori scenad ili? :-?
mema mo

Post by mema mo »

Prozor wrote:Je li neki hercegovacki fol da se za malisane govori scenad ili? :-?
prvi put cujem za taj izraz :roll: mozda ga koriste u sirokom brijegu ili u nevesinju ali ovde :?
zemo_online

Post by zemo_online »

Jedan001 wrote:
test01 wrote:Sta znaci BRE ?
isto sto kod nas znaci BA :)
BA je skraceno od BOLAN ili nije?
Sta znaci BRE ,BA,BOLAN?
nocna_mora1001_noci

Post by nocna_mora1001_noci »

Bea_Trix wrote:rodjena i odrasla u sarajevu, u zivotu nikad nikom nisam rekla "dobar tek" niti " u slast", vec "prijatno".

takodjer, "prijatno" umjesto dovidjenja (kao i nebulozno "kako ste" :? umjesto "dobar dan") pojavilo se poslije rata - vrlo intenzivno.

prijatno se, ako se govorilo, govorilo iskljucivo uz dovidjenja...

sad, sto je neko drzao dugacke lekcije nasoj djeci po raznoraznim sarajevskim rupcagama o tome kako su "dobar dan" i slicni pozdravi komunisticki ili inovjerni, pa pretvorio djecu u grupu jezicki zbunjenih odraslih danas, to je druga stvar.
to "kako ste" se pojavilo u ratu a ne poslije rata, iz vrlo logicnih razloga, a to su neugodnosti kroz koje smo prolazili ako bismo nekom rekli "dobar dan"... ja sam cesto bila napadnuta sto ne kazem:esselamu alejkum, i obratno, ako nekom nazovem selam, onda slijedi napad itd. To "kako ste" je neutralno i ostalo je kao "glavni" pozdrav
"Dobar dan", "dovidjenja"... koristim bez problema i razmisljanja u Hrvatskoj
nocna_mora1001_noci

Post by nocna_mora1001_noci »

test01 wrote:
Jedan001 wrote:
test01 wrote:Sta znaci BRE ?
isto sto kod nas znaci BA :)
BA je skraceno od BOLAN ili nije?
Sta znaci BRE ,BA,BOLAN?
i ba i bre se koriste u turskom jeziku, i znace usklicnik :D, mada se bre puno manje koristi od ba, ustvari sad je i kod njih izmijenjeno pa se kaze be...
imala sam simpaticnu situaciju kad sam jednom ljuta rekla:hajde ba! pred turcima, oni imaju slicni izraz(hadi be) i za isto sluzi
Jara

#61 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by Jara »

selena84 wrote: Ove godine mi u Hr neki glupan "objasni" kako je 'Zdravo' srpski pozdrav :-)
Isto k'o što su kod nas objašnjavali da je "dobar dan" četnički pozdrav... :-) pa se radije govorilo "zdravo" :D ( ako se već ne selami), tako su tamo to govorili za "zdravo" :-) pa se radije govorilo "dobar dan" :D ( ako se nije prisno s nekim da se kaže "bok")...

U HR su prije rata đaci svoje učitelje i nastavnike pozdravljali sa "zdravo"...kad im kažeš da u BiH to nije bio običaj, čude se...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

nocna_mora1001_noci wrote:
Bea_Trix wrote:rodjena i odrasla u sarajevu, u zivotu nikad nikom nisam rekla "dobar tek" niti " u slast", vec "prijatno".

takodjer, "prijatno" umjesto dovidjenja (kao i nebulozno "kako ste" :? umjesto "dobar dan") pojavilo se poslije rata - vrlo intenzivno.

sad, sto je neko drzao dugacke lekcije nasoj djeci po raznoraznim sarajevskim rupcagama o tome kako su "dobar dan" i slicni pozdravi komunisticki ili inovjerni, pa pretvorio djecu u grupu jezicki zbunjenih odraslih danas, to je druga stvar.
to "kako ste" se pojavilo u ratu a ne poslije rata, iz vrlo logicnih razloga, a to su neugodnosti kroz koje smo prolazili ako bismo nekom rekli "dobar dan"... ja sam cesto bila napadnuta sto ne kazem:esselamu alejkum, i obratno, ako nekom nazovem selam, onda slijedi napad itd. To "kako ste" je neutralno i ostalo je kao "glavni" pozdrav
da, da naravno, pocelo u ratu, ali se nazalost nastavilo i poslije rata :-) :-)

cuj "kako ste"... da mi je tog genijalca sto je to prvi provalio uhvatiti...

nikad mi nije palo na pamet da nekom ko nije musliman nazovem selam, tako da nisam imala tih neugodnosti. ali jesam dozivljavala neugodnosti ako nekom muslimanske vjere nazovem dobar dan, jer se to tretirao kao neki cetnicki pozdrav.

i ne, ne vidim nista logicno u tome, u pozadini svega toga, jezickoj i moralnoj, niti vidim smisla u tome da nazivam "kako ste" prvo nepoznatim ljudima a bogami i komsijama. upit za zdravlje je jedna stvar i ide POSLIJE pozdrva te nikako ne moze biti pozdrav.

tako da je to primitivno, nacionalisticki obojeno i fobicno. prezirem taj pozdrav jer ne znaci nista.
nemam problema sa koristenjem "dobar dan" ni u BiH. ko mi odgovori, smatram ga civiliziranm i odgojenim.
za koga znam da mu je izuzetno stalo, selamim ga. to je to.
Prozor

Post by Prozor »

Bea_Trix wrote:
nocna_mora1001_noci wrote:

da, da naravno, pocelo u ratu, ali se nazalost nastavilo i poslije rata :-) :-)

cuj "kako ste"... da mi je tog genijalca sto je to prvi provalio uhvatiti...

nikad mi nije palo na pamet da nekom ko nije musliman nazovem selam, tako da nisam imala tih neugodnosti. ali jesam dozivljavala neugodnosti ako nekom muslimanske vjere nazovem dobar dan, jer se to tretirao kao neki cetnicki pozdrav.

i ne, ne vidim nista logicno u tome, u pozadini svega toga, jezickoj i moralnoj, niti vidim smisla u tome da nazivam "kako ste" prvo nepoznatim ljudima a bogami i komsijama. upit za zdravlje je jedna stvar i ide POSLIJE pozdrva te nikako ne moze biti pozdrav.

tako da je to primitivno, nacionalisticki obojeno i fobicno. prezirem taj pozdrav jer ne znaci nista.
nemam problema sa koristenjem "dobar dan" ni u BiH. ko mi odgovori, smatram ga civiliziranm i odgojenim.
za koga znam da mu je izuzetno stalo, selamim ga. to je to.
Ovo za dobar dan stoji, moj prijatelj je doveo djecu iz Njemacke nakon rata, i kad su uletili u neku zlataru i pozvali "dobar dan" prodavacica se istog casa jako smrcila...
Prozor

Post by Prozor »

mema mo wrote:
Prozor wrote:Je li neki hercegovacki fol da se za malisane govori scenad ili? :-?
prvi put cujem za taj izraz :roll: mozda ga koriste u sirokom brijegu ili u nevesinju ali ovde :?
Ma cuo sam neke iz Livna da ga upotrebljavaju, pa kad ga prvi put rekose ja se podjoh okretat za psima :D :D
Downunda

#65 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by Downunda »

selena84 wrote:
Downunda wrote:U pocetku sam hito ovu temu postaviti na "Nauku i ....". ali nešto kontam, možda je bolje ovdje.

Uglavnom, raja koja iz dijaspore dođu na odmor se fakat čude kada čuju sljedeće izraze (koji se "ruku na srce" nisu nešto pretjerano koristili):

"Nije probleeeem" (sa onim papanskim "O" koje se pravo naglasi); umjesto "Nema problema";

"Ofiraš se" - masa koristi ovaj izraz, a isto toliko ih ni ne zna šta znači - valjda ekvivalent "provaljuješ se" (izraz koji je također sve manje i manje u upotrebi);

"Ekstra" - k'o fol super, ili još gori "ekstrica"

"Šta je ono 'nako" - tipično za tzv. j....e kada komentarišu koliko je cura bilo u kafiću;

"Djevojka" - zvuči li normalno da dijete od 14 godina (znači teška faza puberteta) pita jarana "Imaš li djevojku"! (jer je odjednom "treba" postao uvredljiv izraz??!)

A da ne govorim o starim (drevnim) izrazima, kao što su :
"eki" i sl koji se sve manje i manje čuju.

Navedite i vi neke stare ulične izraze, koji polako isčezavaju, ili neke "novokomponovane" - al' ako može bez prepucavanja, jer mi nije namjera da se sada "ofiramo" :lol: :lol:

Jezik se mijenja stalno, pogotovo omaldinski zargon, bice prije da si ti ostario nego da je omladina 'ruralizirala' :-)
Mada i ja rijetko koji od ovih navedenih izraza korsitim, ne mislim da je to sad neko veliko cudo i da dijasporci ne mogu razumijeti o cemu se radi kad cuju nesto od ovih izraza.
basta sljezove boje wrote:ja sam negdje, ali ne u Sarajevu, dozivjela vrlo cudnu reakciju na pozdrav "zdravo" koji za mene osobno nema neku komunisticku dimenziju :-)
Ove godine mi u Hr neki glupan "objasni" kako je 'Zdravo' srpski pozdrav :-)
Haj'mo malo ponovo na 1. stranu pa pročitati naslov teme, pa onda komentarisati (svakako nam nisi rekla ama baš ništa o temi):

Tebi jeneko rekao da je "treba" pogrdan izraz (a vjerovatno i ne znaš šta znači) pa odmah "goriš" :x

1. U Sarajevu nikad nije bilo prirodno ili normalno da djeca u pubertetu (ranom ili kasnom) koriste "djevojka" umjesto "treba" (svidjelo se to tebi, meni ili nekom drugom ili ne), jer govorimo o slengu (uličnim izrazima) a, ne o lingvističkom poređenju

2. U Sarajevu se također nikad nije govorilo "Nije proooooblem", nego "nema problema" zbog toga što 1. varijanta nije tipična za Sarajevo (nikad nije bila, a niko ne voli nametanje, pogotovo ....) i
zato što je izraz "nije prooooblem" (nezvanično?) nastao tokom rata (kao i mnogi drugi izrazi), jer su stranci koji su radili po raznoraznim organizacijama bukvalno prevodili fraze (najčešće sa engleskog) na naš jezik pa je tako od:
"no problem - nastalo i "nije prooooblem" (što svakako i nije pravilno ni po jednom od tri jezička standarda u BiH)
A ti slobodno govori i "nije proooooblem" i "kakoooo je" free conutry - in'it?

Jezik se svakako mjenja i prolazi kroz svoje normalne promjene (a ove kod nasnisu normalne), a ovo što si ti navela nema veze sa logičnim promjenama, nego promjenama strukture i demografske slike cijelog društva ...
ZOI 84 :D
Downunda

Post by Downunda »

dina_qa wrote:gabor
linafo
rospija
raviojla
dagara
ovo-ono
oko moje - meni najodvratniji
kanom
satro
garib
tezak ko cumur
vidi onog slaufa
kurton frajer pravi
vidi zuba ko groblje
vidi onog fudbalera (kad papak digne kragnu na kosulji)
sminka
krema
malo papi (kad neko naginje na papanluk)
sipac
cifut
buraz
jaraaaaaane moj
occcam
jelle
bezze
ocam nane mi ociju mi
djeteta mi (a 17 mu godina)
mamlaz
hinja ili sta je njohi
smeker
cinkaros
bubalica ("treba" koja se buba)

joj occam jaraane ima jos hebet ovoga :D :D :D
Da možda ne prepesijueš iz one knjige "Sarajevski žargon" ?? :D

Šalim se; nego ispod "šipac" i "čifut" bi trebalo stajati i "vlah" i "latin" jel' tako ? :-)
Mislim, da ne bi bilo diskriminacije, a može nam i naletiti inspekcija, pa nas kazniti zog nepoštivanja zakona o ravnopravnosti naroda (još nam taj belaj treba pe Novu Godinu) :lol:

Inače za sve nabrojane riječi i izraze - svaka čast (10);
o ovome i švrljamo cijelo vrijeme! :D
Sheikha

Post by Sheikha »

ne treba mi sarajevki zargon, sjelo nas par ljudi i svako dobacio po dvije - tri i eto ti.... :-D :-D

izvinjavam se ako sam koga izostavila...kao sto ti rece :-D :-D :D :D
Sheikha

Post by Sheikha »

evo opet ja upotrijebih jednu meni jako simpa rijec: "par" ljudi. pretpostavljam da uglavnom svi misle na nas jedno 5 il 6, kao sto sam ja mislila u prethodnom slucaju, ali ustvari, gledano prvilno, gramaticki, par je par - dvoje... :-D

par sati - nije dva sata, vec nekoliko sati (4 - 6) :-D :-D :-D
realna do boli

Post by realna do boli »

haj' nejse....
A da utvrdis da je neko zasluzio kazano dodas ono ..dabil...koje nikako nisam mogla objasniti ...idiote ,dabil ,idiote jedan!
Pa ti to sada prevedi strancima.
selena84

#70 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by selena84 »

Downunda wrote:
selena84 wrote:

Haj'mo malo ponovo na 1. stranu pa pročitati naslov teme, pa onda komentarisati (svakako nam nisi rekla ama baš ništa o temi):

Tebi jeneko rekao da je "treba" pogrdan izraz (a vjerovatno i ne znaš šta znači) pa odmah "goriš" :x

1. U Sarajevu nikad nije bilo prirodno ili normalno da djeca u pubertetu (ranom ili kasnom) koriste "djevojka" umjesto "treba" (svidjelo se to tebi, meni ili nekom drugom ili ne), jer govorimo o slengu (uličnim izrazima) a, ne o lingvističkom poređenju

2. U Sarajevu se također nikad nije govorilo "Nije proooooblem", nego "nema problema" zbog toga što 1. varijanta nije tipična za Sarajevo (nikad nije bila, a niko ne voli nametanje, pogotovo ....) i
zato što je izraz "nije prooooblem" (nezvanično?) nastao tokom rata (kao i mnogi drugi izrazi), jer su stranci koji su radili po raznoraznim organizacijama bukvalno prevodili fraze (najčešće sa engleskog) na naš jezik pa je tako od:
"no problem - nastalo i "nije prooooblem" (što svakako i nije pravilno ni po jednom od tri jezička standarda u BiH)

Jezik se svakako mjenja i prolazi kroz svoje normalne promjene (a ove kod nasnisu normalne), a ovo što si ti navela nema veze sa logičnim promjenama, nego promjenama strukture i demografske slike cijelog društva ...
'Aj sad ti probaj ponovo procitat moj post, a ne ispreskakati ga, pa onda dati odgovor koji je ocito namjenjen nekom drugom :-)

Niti 'gorim' (prije bi se reklo da ti pomalo pjenis) niti spomenuh da je 'treba' pogrdan izraz- kako ti onda znas da je meni neko tako rekao? Naime, nije.
1. Vec sam jedino tvrdila, da je krajnje pretenciozno :oops: i nadasve pateticno :oops: reci, kako nije normlano da TREBA od 14 god. koristi izraz 'djevojka' umjesto prvo navedenog.
Ja sam uvijek govorila djevojka, nikad treba, cisto zato sto mi preglupo zvuci taj izraz, a eto rodjena i odrasla u Sa.

2.Rekoh ti kako ne korsitim nijedan od tih izraza, dakle ni 'kako jeeeeee' , niti 'nije prooblem', pa tako necu ni sad. A o tvojoj hipotezi kako je 'nije problem' nastalo, bi se isto dalo diskutovati. Premda i sam kazes da se ovdje ne radi o lingvistickim aspektima, ne mozes tvrditi da se nikad niko prije rata nije korisito datom frazom.

Elem, sve su svemu, ode ovo off topic- pa ne planiram nastavljati ovu diskusiju. :-D
Downunda

#71 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by Downunda »

selena84 wrote:
Downunda wrote:
selena84 wrote:

'Aj sad ti probaj ponovo procitat moj post, a ne ispreskakati ga, pa onda dati odgovor koji je ocito namjenjen nekom drugom :-)

Niti 'gorim' (prije bi se reklo da ti pomalo pjenis) niti spomenuh da je 'treba' pogrdan izraz- kako ti onda znas da je meni neko tako rekao? Naime, nije.
1. Vec sam jedino tvrdila, da je krajnje pretenciozno :oops: i nadasve pateticno :oops: reci, kako nije normlano da TREBA od 14 god. koristi izraz 'djevojka' umjesto prvo navedenog.
Ja sam uvijek govorila djevojka, nikad treba, cisto zato sto mi preglupo zvuci taj izraz, a eto rodjena i odrasla u Sa.

2.Rekoh ti kako ne korsitim nijedan od tih izraza, dakle ni 'kako jeeeeee' , niti 'nije prooblem', pa tako necu ni sad. A o tvojoj hipotezi kako je 'nije problem' nastalo, bi se isto dalo diskutovati. Premda i sam kazes da se ovdje ne radi o lingvistickim aspektima, ne mozes tvrditi da se nikad niko prije rata nije korisito datom frazom.

Elem, sve su svemu, ode ovo off topic- pa ne planiram nastavljati ovu diskusiju. :-D
Prooooblem solved - super :)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

dupli
Last edited by Bea_Trix on 24/12/2007 14:12, edited 1 time in total.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Prozor wrote:
Ovo za dobar dan stoji, moj prijatelj je doveo djecu iz Njemacke nakon rata, i kad su uletili u neku zlataru i pozvali "dobar dan" prodavacica se istog casa jako smrcila...
da je dobar dan bilo omrazeno u ratu i poslije rata, to je cinjenica... ali danas, u javnoj komunikaciji, najcesce mi odzdrave na dobar dan. mislim, ako neko odsuti, to je pitanje njegove pristojnosti. vjerujem da ima mjesta u BiH u kojima je jos uvijek nepopularno.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

jedan novi izraz za koji nisam sigurna da se nekada davno koristio - "nidje veze"

:D
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Bea_Trix wrote:
Prozor wrote:
da je dobar dan bilo omrazeno u ratu i poslije rata, to je cinjenica... ali danas, u javnoj komunikaciji, najcesce mi odzdrave na dobar dan. mislim, ako neko odsuti, to je pitanje njegove pristojnosti. vjerujem da ima mjesta u BiH u kojima je jos uvijek nepopularno.
Ma to su mundzosi i alijaneri "uveli". Odes kod ljekara i ako ne kazes "selam" nece da te pogleda. Tipican primjer "Dr." Arslanagic. A nije dr. jer nema doktorat. Papci...
Post Reply