Pusenje u javnim prostorijama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sulesavic

Post by sulesavic »

Da ne citiram ovog iznad, probajte izdr¾ati nekih desetak minuta u Mercatorovom (ili bilo èijem) zatvorenom parkingu ovih snjegovitih dana...
chinese_water

Post by chinese_water »

ih...ja mislio ovo tema o legalizaciji marihuane
:oops: :oops: :oops:
sulesavic

Post by sulesavic »

chinese_water wrote:ih...ja mislio ovo tema o legalizaciji marihuane
...ili, gluho bilo, onim stvarima...
chinese_water

Post by chinese_water »

sulesavic wrote:
chinese_water wrote:ih...ja mislio ovo tema o legalizaciji marihuane
...ili, gluho bilo, onim stvarima...
aman...aman ... ned'o Bog vidit ... ciku za salterom a dole teta ko monica lewinski :D:D:D
rina*

Post by rina* »

Ako neko unistava svoje zdravlje nema pravo da unistava tudje, stoga je zabrana pusenja na javnim mejstima apsolutno korektna. Nedavno sam gledala reportazu o duvanskoj industriji, godisnje umre 5 miliona ljudi zbog pusenja, oko 80 000 zbog takozvanog "pasivnog pusnja" .Proizvodjaci duhana su znali da pusenje izaziva ovisnost puno prije ostalih ali su ipak nastavili sa reklamiranjem. Zasto i dalje nastavniti sa necim sto nije dobro?
sulesavic

Post by sulesavic »

Prestani voziti auto i prestani se voziti autom...
Bas_ta

Post by Bas_ta »

Joj kad pocnu ove cifre izbacivati :roll:
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Strogo zabraniti pusenje u svim javnim ustanovama! Povecati cijenu kutije cigara na najmanje 5 KM!
sulesavic

Post by sulesavic »

Dvije prostorije.

U jednoj upaljen automobil i ti.

U drugoj pu¹aè i cigare.

Ko æe du¾e izdr¾ati?
Neelix

Post by Neelix »

ova poredjenja sa automobilima su nidje veze. zamisli sad, odjednom se prestanu koristiti sva vozila sa motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem. pa svjetska ekonomija bi za 2 dana propala. uostalom, i pusaci voze automobile, (ne voze ih u zatvorenim prostorijama, nadam se?), znaci truju nas duplo!

cigarete nisu POTREBA, nego hir kojim unistavate i svoje i TUDJE zdravlje. odakle vam pravo na to?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ti bi se vozala a da ne pushish, kazem ja tako njoj negdje gore kod 7 shuma...
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Neelix wrote:ova poredjenja sa automobilima su nidje veze. zamisli sad, odjednom se prestanu koristiti sva vozila sa motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem. pa svjetska ekonomija bi za 2 dana propala. uostalom, i pusaci voze automobile, (ne voze ih u zatvorenim prostorijama, nadam se?), znaci truju nas duplo!

cigarete nisu POTREBA, nego hir kojim unistavate i svoje i TUDJE zdravlje. odakle vam pravo na to?
mogu jos shvatiti da neko zapali joint da skine stres, ali smrdljive cigarete :?

a nikako ne shvatam zasto neko ima potrebu da skodi zdravlju konobara, barmena i uopce onih koji rade u gastronomiji. Kakvo je to demokratsko pravo na koje se poziva Beatrix? :shock:
sulesavic

Post by sulesavic »

Demokratsko pravo da zaraðuju oni ¹to upo¹ljavaju konobare?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

sulesavic wrote:Dvije prostorije.

U jednoj upaljen automobil i ti.

U drugoj pušač i cigare.

Ko će duže izdržati?
Ne valja ti uporedba! :-) Automobil ne možeš parkirati u sobu!
S moje tačke gledišta isti mi je đavo da li udišem ispušne gasove automobila ili ispušne gasove pušača. Otrov je i jedno i drugo! :roll: Sve to uz jednu važnu razliku a to je činjenica da se automobili voze po otvorenom prostoru i nemaju toliki direktan uticaj na kvalitet zraka u odnosu na zatvorene prostorije i pušača koji ti "dimi" samo metar od tebe!
Da ne spominje da su savremeni auti po pitanju ekologije izuzetno napredni, malo zagađuju i često su ekološkiji od samih njihovih vlasnika.
Problem u BiH je muzejski vozni park. Dakle praistorijski auti sa izuzetno visokom emisijom štetnih gasova, a sada već ulazimo u područje zakonodavstva koje ne sankcioniše "trovače"!
Još jedna stvar. Ne možete porediti problem pušenja sa korištenjem automobila. Automobil je nasušna potreba čovjeka 21-og vijeka, odavno već nije luksuz, a cigare su ćeif sa jako ozbiljnim posljedicama i definitivno spadaju u artikle bez kojih se može i treba dodao bih.
Ako je nečiji ćeif da se truje nek se truje, ali please nemojte mene tjerati na to! :x
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Dena wrote:Pa dobro, ja sam nepusac, ali mi dim ne smeta i skoro pa svi ljudi oko mene su pusaci....Znaci mogu biti objektivna.
Podrzavam zabranu u javnim ustanovama (tipa tih saltera!), pogotovo tamo gdje ljuudi imaju kontakt sa strankama, ali ne u restoranima i kafanama...
Vecina stranih firmi, kao i banke zabranjuju pusenje po kancelarijama, tako da mislim da ce s vremenom zabraniti i u svim nasim firmama.
I po liftovima! Imala sam nedavno ruzno iskustvo s tim...
Ali zabraniti na otvorenom je cista glupost :roll:

ko je pusio? :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Preporuèujem svima da, ako su u Sarajevu, oko ponoæi izaðu na balkon, i udahnu najdublje ¹to mogu - ko pre¾ivi, prièat æe...
xon_sa

Post by xon_sa »

Da kutija cigara kosta 7-8 KM vidjeli bi koliko bi pusenje bilo "potreba"...
basta sljezove boje

sulesavic wrote:Preporučujem svima da, ako su u Sarajevu, oko ponoći izađu na balkon, i udahnu najdublje što mogu - ko preživi, pričat će...
pa sta predlazes, da svi nabavimo precistace zraka kao Michael Jackson? :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ne postoji apsolutno ni jedan jedini razlog da se pusenje u potpunosti zabrani. ja sam jos uvijek za odijeljene prostorije, niko nikom tako ne smeta.

sve ostalo je nedemokratsko izivljavanje.

i nisu SVIMA automobili tolika POTREBA koliko ih u sarajevu vozaju, pa i do trafike prekoputa da kupe cigare :roll: ali to je druga prica.

nije ni alkohol POTREBA pa ga niko nije zabranio na javnim mjestima.

sto se tice trovanja drugih oko sebe, mozete pricati sta hocete, ispusni gasovi i klimatske anomalije koje se desavaju posljednjih godina narusavaju vam zdravlje mnogo vise.

ja sam ujedno za utrostrucenje cijena alkohola, povisenje granice za vozace na nula promila, pa hajde da onda zivimo u jednoj sasvim sterilnoj zemlji - pa da vidimo hoce li svi problemi nestati.

ja nesto ne primijetih da su amerikanci, kao najjaca antipusacka nacija, ista bolji kao ljudi prema ostatku svijeta. dapace, ponasaju se bahato i agresivno . jako su depresivni, gojazni i nesretni, te dovode razle life coach ili zivotne trenere da ih nauce zivjeti.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Ćelava cura wrote:
Neelix wrote:ova poredjenja sa automobilima su nidje veze. zamisli sad, odjednom se prestanu koristiti sva vozila sa motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem. pa svjetska ekonomija bi za 2 dana propala. uostalom, i pusaci voze automobile, (ne voze ih u zatvorenim prostorijama, nadam se?), znaci truju nas duplo!

:thumbup:
Evo sama sam primjer za ovo... moj tata pusi duhan, mota cigare.. ja nisam u zivotu cigaretu popusila...prije par godina na sistematskom pregledu pita mene doktorica "koliko godina vi vec pusite?"...ja sokirana odgovorim, ma ja ne pusim...sta vam je..Kaze zena fino imate pluca pusaca :roll: :shock:
Ne mogu mu zabraniti dok zivim u njegovoj kuci...onog trena kad odselim u svoju, ko hoce pusiti mrsh na balkon ili pred kucu pa se ubijaj koliko ti je ceif...
Treba zabraniti pusenje i povecati cijenu cigareta barem troduplo.
Samo kad pogledam danasnju djecurliju, sve od 15 pocne pusiti...
:shock:

pa jel presto kada si mu pokazala rentgen pluca :?
rina*

Post by rina* »

sulesavic wrote:Preporučujem svima da, ako su u Sarajevu, oko ponoći izađu na balkon, i udahnu najdublje što mogu - ko preživi, pričat će...
E vidi, to ima gore od goreg, je istlacena tema maximalno, zato smo tu i gdje smo.
Boze moj, ima i gore!

Mislim, stvaaaarno!!! :D
basta sljezove boje

posto ja nisam demokrat vec diktator u mojoj kuci vrijede samo moji zakoni a to je da je pusenje potpuno zabranjeno. Kome se ne svidja moze kao i sav fini svijet otici na balkon ili ispred zgrade i tamo obaviti svoju potrebu

inace je zanimljivo bilo posmatrati zidove u jednom stanu u kojem se pusi samo u jednoj sobi. Dok su u ostalim sobama zidovi bili i dalje bijeli u toj sobi je zid bio zut :-)
sulesavic

Post by sulesavic »

A ¹to se mog prijedloga tièe - ne mora biti ponoæ, mo¾e i cik zore...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

kod mene vec godinama niko u stanu nije zapalio. Evo i zimi ko god dodje obuce jaknu, pa na terasu :D Samo mu papuce ubacim :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

uprkos jako popularnoj tezi u 21. stoljecu da je sve otrovno i da moramo da se hranimo samo superprirodnim i da postoji mogucnost da budemo zdravi zauvijek, da budemo bolji, ljepsi, pametniji i humaniji prema grugima jer jedemo drukcije spravljen kupus od ljudi iz proslog stoljeca, uprkos misljenju da ce kafane biti ispunjene boljom muzikom ako raja koja zatvorenih ociju bude slusala jazz uz to bude grickala organski kikiriki i zalivala nemasnim jogurtom - dopustite mi sumnju da bi, osim sto bi bilo dosadan za samoubit se, svijet bio ista bolji.

sretna vam vasa vjecnost :)
Post Reply