Ekonomska odrzivost SFRJ

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

visby

Post by visby »

poznato je da je JNA bila prije rata 4 sila u Evropi itd itd,ali nacionalizam nas je unistio,on je bolest
Poznato? Ko je to rekao?
DUREX

Post by DUREX »

Nije lako objasnjavati nekome, ko jede govna zlatnom kasikom, sta znaci jesti k'o covjek... i zivjeti k'o covjek.

P.S.

- Sreca pa nas je tih 50 kuka barem malo zakacilo, kao grad, mislim, pa nas se ljudi sjecaju kao veselog grada koji je i svijetu imao sta da ponudi... i namjerno, valjda iz postovanja rema nama, preskacuci pricu o ovoj danasnjoj primitivnoj kasabi koja se nekada zvala grad Sarajevo, sjecaju se kako im je nekada bilo i kakav je ovo grad bio nekada...

Jos jedna opsaka za ove tako male.... Nekada, za vrijeme te mrske vam zemlje, tim vam je igrao Videotona u polufinalu... Danas, a i u buduce, tim vam se moze igrati s mojim kurcem... Samo da ne ode predaleko.

Jos da nije ostao poneki (a dokle ce, ne zna se) predstavnik te stare skole ili te neke urbane ekipe, te se jos ponegdje pojavi nesto svijetlo, davno bi ovo bila zemlja po mjeri raznih Izetbegovica, Numica, Cengica, Brki, Brankovica, Silajdzica i teladi koja ih prati i zanosi im muda u okukama - Avganistan u sred jebene Evrope.
Last edited by DUREX on 29/12/2007 00:03, edited 3 times in total.
visby

Post by visby »

1.SSSR
2.VB
3.Francuska
4.Italija
5.Turska(ako spada u Evropu)
6.Spannija
7.Svedska
8.Norveska
9.Njemacka
10. Finska(samo na osnovu podviga u WW2)

+ Tesko mi je zamisliti JNA bolje opremljenu od Poljske i Cehoslovacke(koja je zemlja inzinjerstva).

Nema tu mjesta za JNA. Cuj cetvrta :-)
Last edited by visby on 28/12/2007 23:46, edited 1 time in total.
Klodovik

Post by Klodovik »

Potencijal za ekonomsku održivost je svakako postojao, ali je u političkom vrhu i uopće postojalo malo spremnosti za promjene. Ko se ne mijenja ne može ni opstati.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

visby wrote:1.SSSR
2.VB
3.Francuska
4.Italija
6.Spannija
7.Svedska
8.Norveska
9.Njemacka
Norveska, Spanija, Svedska, Finska... :-) Dobro, priznajem, Svedi imaju naprednu vojnu industriju, ovo ostalo je tanko... :D
elSaik

Post by elSaik »

DUREX wrote: Jos jedna opsaka za ove tako male.... Nekada, za vrijeme te mrske vam zemlje, tim vam je igrao Videotona u polufinalu... Danas, a i u buduce, tim vam se moze igrati s mojim kurcem... Samo da ne ode predaleko.
A koji ti kurac Manijake prozivaš, jel? :x
To što nam je danas država u kurcu i jeste posljedica yebene jugoslavije u kojoj smo, tako mi Tita, svi isti, jednaki, braća. Evo šta nam braća uradiše... Bratstvo i jedinstvo, kako da ne. Nož i žica, eto šta smo imali od te jugoslavije. Kamo sreće da je svako otišao na svoju stranu '45..
visby

Post by visby »

Prpa.ba wrote:
2.VB
3.Francuska
4.Italija
6.Spannija
7.Svedska
8.Norveska
9.Njemacka
Norveska, Spanija, Svedska, Finska... :-) Dobro, priznajem, Svedi imaju naprednu vojnu industriju, ovo ostalo je tanko... :D
Norveska je bila od velikog znacaja za vrijeme hladnog rata. Spanija je velika NATO zemlja i nema sanse da je Jugoslavija bila ispred. Finska kazem samo zbog WW2, jedini koji su zaustavili Crvenu Armiju(respect). Sigurno da je imala dobre stratege i nakon rata.

+ Grcka, takodje strateski vazna(NATO zemlja)
fczeljo

Post by fczeljo »

Jebiga, nikako ljudi da skontaju da smo mi u Bosni platili cijenu te Jugoslavije.

U pravu si, imali smo im sta ponuditi! Puno toga. I oni su nama ponudili - tone i tone zeljeza i eksploziva!!!

Unistili su Bosnu koja im je jako mnogo dala i sad mi trebamo da zalimo za njima??? JEBAT IH!!!

BTW, moj stari je nedavno uzo Mercedesa, 81.godiste. Sminka prava, gospodsko auto. Provozo sam ga i ne bi ga mjenjo za 10 "super modernih stojadina i yuga" (navodno auta godine u svijetu :lol: )! Ko je nostalgicar, nek voza yugu i moli Boga da ziv izadje iz njega Ja NE!

PS Ko li dade tom mocnom StoJADinu, takav nadimak?

PS2 Onome sto uporedi Tita i Ataturka: Kakvo je imo lično obezbijeđenje Ataturk a kakvo Tito; i pogledaj moj raniji post!
kijameta

Post by kijameta »

Pitanje je smijesno,normalno da bi bila ekonomski odrziva,bili smo po ekonomskoj snagi ispred svih zemalja istocnog bloka i ispred Finske,Spanije,Grcke,Portugala,Malte,Turske,Cipra,pa skontajte ko je bio ispred nas.A koliko znam sve te drzave su i danas ekonomski odrzive.
Mi bi danas bili ispred nivoa Slovenije ili Ceske,ekonomija bi bila slicna,jedino bi kao zemlji od 24 miliona stanovnika potencijal bio veci i naravno vojna snaga respektabilna.
Naravno,da bi se u odnosu na 90-u,kada je nama vrijeme stalo,mnogo toga promijenilo.Na primjer taj nesretni zavod Crvena Zastava,bi jos 92-93 dobio strateskoga partnera i ko zna kakve bi aute sad proizvodio.Isto i TAS bi sa jakih pozicija usao u pregovore o strateskom partneru i danas bi bio duplo veci nego 91,ITD,ITD sa svakom yugo firmom.
Mi smo 90 imali ogromnu prednost u odnosu na recimo danasnju Cesku,bio sam tamo krajem osamdesetih,za 100 maraka 7 dana se nisi trijeznio a konobari su te iz kafane nosili u krevet i ujutro budili sa kafom i bohorovkom u krevetu za baksis od 2-3 marke.A Poljaci,pa sex sa poljakinjom si mogao kupiti za 5-10 maraka.Sa slovakinjama si to mogao jos 97-98.Mi smo prakticno od sredine 80-ih stupili u kapitalizam i bili smou prednosti na istocnu Evropu 10-15 godina,mi u Bosni smo tu razliku izgubili,u Sloveniji,recimo nisu,mada su i oni podnijeli teske posljedice,yugo-ratova.
Neko je pomenuo razlike u razvijenosti,to nije bio ekonomski,nego politicki problem.U maloj Bosni ili u prculjastoj Sloveniji ima razlika u razvijenosti a Jugoslavija je bila velika zemlja.Razlika u razvijenosti imau Italiji,Njemackoj,Svedskoj,Engleskoj,pa se zbog toga te zemlje ne raspadaju.
Raspad Jugoslavije je bio potpuno politicki problem.Neko je lijepo rekao,nismo uspjeli prezivjeti tranziciju.Postavljanje novog ustava,reorganizacija zemlje i JNA su bili preveliki zadatak za ondasnja vodstva.Naravno,svi politicki problemi su generirani izvana.Ne moze se uprosteno reci da su nam stranci unistili zemlju,nisu,jer ne bi mogli sprijeciti nas dogovor,da smo se mi htjeli dogovoriti ali su se sve evopske sile trudile,da uniste Jugoslaviju.Zasto,jednostavno su raspadom Jugoslavije izgubile potencijalnog ekonomskog,politickog i vojnog protivnika.Izbrisale su faktor,sa kojima bi trebale pregovarati i dobile 6 drzavica kojima mogu naredzivati i odredzivati,sta i kako.A Italija i Austrija su raspadom Jugoslavije izgubile i fizicku prijetnju koja je ona za njih predstavljala i poceli stvarati uslove za povrat teritorija izgubljenih u oba svjetska rata.
DUREX

Post by DUREX »

elSaik wrote:
DUREX wrote: Jos jedna opsaka za ove tako male.... Nekada, za vrijeme te mrske vam zemlje, tim vam je igrao Videotona u polufinalu... Danas, a i u buduce, tim vam se moze igrati s mojim kurcem... Samo da ne ode predaleko.
To što nam je danas država u kurcu i jeste posljedica yebene jugoslavije u kojoj smo, tako mi Tita, svi isti, jednaki, braća. Evo šta nam braća uradiše... Bratstvo i jedinstvo, kako da ne. Nož i žica, eto šta smo imali od te jugoslavije. Kamo sreće da je svako otišao na svoju stranu '45..
Sta tebe boli kurac koga ja prozivam?? Ako imas sta licno da me pitas - obrati se na privat!

Za ostale, koga zanima zasto sam ovo napisao, neka okrene stranicu i pogleda dva predzadnja komentara, pa ce skontati kome sam i zasto pisao.

A to "Jebiga, nikako ljudi da skontaju da smo mi u Bosni platili cijenu te Jugoslavije. " - ja dovoljno dobro ZNAM, jer sam cetiri godine krv svoju ispisavao po rovovima, pa cijenim debelo ono za sta sam se borio i za sta su mi drugovi ginuli... ALI ove kurve, pocevsi od Alije pa na dalje - to nikada nisu cijenile i za njihovoga vakta samo smo se govana najeli k'o niko, a drzave i dostojanstva ni na mapi... Prodali su nam je za sitne pare i treba da ih volim i da im se divim, sta li?????

U poredjenju s ovom brukom od drzave i vlasti, ono je barem bio red u kojem se znalo ko pije, a ko placa, i u onoj me drzavi niko nije pljunuo kao sto su me je ova primitivna bagra pljunula. I mene i mnoge druge.
Pogledajte malo... prebacite kanal sa Hayata na neki drugi program i pogledajte sta se desilo s ovim narodom... ruje po smecu, jede govna, mitinguje i spava na otvorenom, sutaju ga gdje god mrdne... a vlast?! Prave dzamije i vikendice... Preduzeca u kojima je neko, kakva su bila da su, radio, danas trunu, strovaljuju ih i prodaju sami sebi za marku, a ljudi sve gladniji i gladniji. I neko se nadje da mi sere o tome kako je bolje??!! Koje kurcevo bolje?? I kome??
fczeljo

Post by fczeljo »

DUREX wrote:
elSaik wrote:
Sta tebe boli kurac koga ja prozivam?? Ako imas sta licno da me pitas - obrati se na privat!

Za ostale, koga zanima zasto sam ovo napisao, neka okrene stranicu i pogleda dva predzadnja komentara, pa ce skontati kome sam i zasto pisao.

A to "Jebiga, nikako ljudi da skontaju da smo mi u Bosni platili cijenu te Jugoslavije. " - ja dovoljno dobro ZNAM, jer sam cetiri godine krv svoju ispisavao po rovovima, pa cijenim debelo ono za sta sam se borio i za sta su mi drugovi ginuli... ALI ove kurve, pocevsi od Alije pa na dalje - to nikada nisu cijenile i za njihovoga vakta samo smo se govana najeli k'o niko, a drzave i dostojanstva ni na mapi... Prodali su nam je za sitne pare i treba da ih volim i da im se divim, sta li?????

U poredjenju s ovom brukom od drzave i vlasti, ono je barem bio red u kojem se znalo ko pije, a ko placa, i u onoj me drzavi niko nije pljunuo kao sto su me je ova primitivna bagra pljunula. I mene i mnoge druge.
Pogledajte malo... prebacite kanal sa Hayata na neki drugi program i pogledajte sta se desilo s ovim narodom... ruje po smecu, jede govna, mitinguje i spava na otvorenom, sutaju ga gdje god mrdne... a vlast?! Prave dzamije i vikendice... Preduzeca u kojima je neko, kakva su bila da su, radio, danas trunu, strovaljuju ih i prodaju sami sebi za marku, a ljudi sve gladniji i gladniji. I neko se nadje da mi sere o tome kako je bolje??!! Koje kurcevo bolje?? I kome??
Ko je reko da je bolje?

Upravo suprotno, reko sam da smo mi platili cijenu te jugoslavije i dan danas je plaćamo!

Sve ovo sto svakodnevno prezivljavamo nam je Jugoslavija ostavila u amanet.

Jebo ti drzavu u kojoj jedan narod moze da pokupi svu vojsku i pobije sve ostale!

PS Ako vec pricas o nasem klubu: jesmo, igrali smo jednom u polufinalu, a koliko smo puta bili pokradeni (imali smo jednu od najjacih ekipa u evropi i najboljeg trenera na svijetu i nismo uspjeli osvojit titulu! sto li?)? I koliko su titula nasi igraci iz Bosne donijeli rezimskim klubovima?
OBI

Post by OBI »

2.VB
3.Francuska
4.Italija
6.Spannija
7.Svedska
8.Norveska
9.Njemacka

+ Tesko mi je zamisliti JNA bolje opremljenu od Poljske i Cehoslovacke(koja je zemlja inzinjerstva).

Ja ne znam gdje nađe ti ovu listu. prvo SSSR se nije racunao kao Evropa, dalje prva je bila VB,Francuska,Njemacka nakon njih Jugoslavija. Italija nikada nije imala neko naoruzanje uostalom u Drugom svjetskom ratu nisu imali ni jednog uspjeha, Turska u vrijeme do 1990 nije imala neku vosjku jer je bila pod direktnim uticajme Amerike koja je koristila kao bazu blizu SSSR-a, Spanija je unistena u Drugom svetskom ratu nikada nije imala neku vojsku,kao ni danas, Svedska i Norveska su skandinavske zemlje koje su zgazene u Drugom svjetskom ratu,tek u novije vrijeme pocinju razvijati vojnu tehnologiju, Finska je dugo bila dio SSSRa ona je nistha. Cehoslovacka i Poljska su bile dio SSSR-a koje su Sovjeti koristili kao radnu snagu,nisu uopste bile samostalne zemlje,nemoj se provaljivati. Josh nestho do 1990 su bila dva vojna saveza Varsavski i NATO clanstvo neke zemlje u nekome od njih nije znacilo da je ona vojno jaka,nego da su je Ameri ili SSSR stavili pod svoju protekciju,Jugoslavija nije bila ni u jednom savezu jer se nije htjela prikloniti ni jednima ni drugima,a nisu je mogli natjerati upravo zbog vojne sile. JNA je u Drugom svjetskom ratu odbranila integritet Yuge protiv nekoliko puta jaceg protivnika i imala vaznu ulogu u drzanju fronta i kasnijim protuofanzivama.Poslije Drugog svjetskom rata nabavljaja je oruzje od Amerike i Od SSSR,pa o mocnosti svjedoci aerodrom Zeljava koji je najveci u Jugoistocnoj Evropi,kostao je 8milijardi dolara,pa bolje malo nauci stha i raspitaj se,nemoj lupetati chuj Norveska,Svedska hahah :D
Last edited by OBI on 29/12/2007 15:24, edited 1 time in total.
visby

Post by visby »

Ja ne znam gdje nađe ti ovu listu.
Mozes li mi naci listu gdje se JNA spominje kao cetvrta sila u Evropi?
OBI

Post by OBI »

Ne znam mozda ima negdje,ali zavisi ko pravi liste,ti mislis da onaj ko pravi nije pristrasan,a pogotovo stho Jugoslavija nije bila clanicom ni jednog vojnog pakta ni Varsavskog ni NATO, znaci nije bila omiljena nigdje zbog svoje nezavinsoti,ali upravo zbog vojne sile nisu smjeli da je natjeraju ni u jedan pakt.
visby

Post by visby »

ali upravo zbog vojne sile nisu smjeli da je natjeraju ni u jedan pakt.
sa oruzjem koje su joj sami prodavali :-) :lol:
Ne znam mozda ima negdje,ali zavisi ko pravi liste,ti mislis da onaj ko pravi nije pristrasan
Slazem se. jugosloveni su pravili tu listu. :D
OBI

Post by OBI »

visby wrote:
ali upravo zbog vojne sile nisu smjeli da je natjeraju ni u jedan pakt.
sa oruzjem koje su joj sami prodavali :-) :lol:

Dok god neko placa oni ce prodati oruzje kome hoces,a uostalom Jugoslavija je poslije Drugog svjetskog zbog posebnog doprinosa slomu fasizma imala poseban status, tako da su vrlo povoljno nabavljal :-) i oruzje
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

fczeljo wrote:Jebiga, nikako ljudi da skontaju da smo mi u Bosni platili cijenu te Jugoslavije.

U pravu si, imali smo im sta ponuditi! Puno toga. I oni su nama ponudili - tone i tone zeljeza i eksploziva!!!

Unistili su Bosnu koja im je jako mnogo dala i sad mi trebamo da zalimo za njima??? JEBAT IH!!!

BTW, moj stari je nedavno uzo Mercedesa, 81.godiste. Sminka prava, gospodsko auto. Provozo sam ga i ne bi ga mjenjo za 10 "super modernih stojadina i yuga" (navodno auta godine u svijetu :lol: )! Ko je nostalgicar, nek voza yugu i moli Boga da ziv izadje iz njega Ja NE!

PS2 Onome sto uporedi Tita i Ataturka: Kakvo je imo lično obezbijeđenje Ataturk a kakvo Tito; i pogledaj moj raniji post!
Sto si zapjenio? Nerviras se mali? :lol: :lol: :lol:
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

visby wrote:
Ja ne znam gdje nađe ti ovu listu.
Mozes li mi naci listu gdje se JNA spominje kao cetvrta sila u Evropi?
Pa sto je ne sjebase Amerikanci 90 tih? Valjda slaba bila? Jebote da si vidi u ratu kako roka ZIS ne bi se sad "kurcio" bijednice mali. I ti i x_on i ostali malisani u glavi.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

fczeljo wrote:Jebiga, nikako ljudi da skontaju da smo mi u Bosni platili cijenu te Jugoslavije.

Da si se borio u ratu znao bi kakve gluposti valjas. "Mali" si ti jos.
fczeljo

Post by fczeljo »

Fox Mulder wrote:

Ako mozes malo mi ovo pojasni, da ih vise ne valjam.

Do tad cu ti ponovit svoj komenatar:
Jebo ti drzavu u kojoj jedan narod moze da pokupi svu vojsku i pobije sve ostale!
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

fczeljo wrote:
Fox Mulder wrote:

Pa nacionalisti su razvalili drzavu. Cas iz istorije ti je moj prvi post. Dalje necu da ti objasnjavam djaba. Da ista znas ne bi pisao nebuloze i gluposti. PS Jest ti mecka bila dobra, zastava 101 je derala u brdu i na ravnom vazda. Mercedes imao 55 KS (200 D), 65 (220 D), 240 isto, a masa 1,5 tona. Jedva se vuk'o. :lol: :lol: :lol:
Last edited by Fox Mulder on 31/12/2007 09:19, edited 1 time in total.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

DUREX wrote:Nije lako objasnjavati nekome, ko jede govna zlatnom kasikom, sta znaci jesti k'o covjek... i zivjeti k'o covjek.

P.S.

- Sreca pa nas je tih 50 kuka barem malo zakacilo, kao grad, mislim, pa nas se ljudi sjecaju kao veselog grada koji je i svijetu imao sta da ponudi... i namjerno, valjda iz postovanja rema nama, preskacuci pricu o ovoj danasnjoj primitivnoj kasabi koja se nekada zvala grad Sarajevo, sjecaju se kako im je nekada bilo i kakav je ovo grad bio nekada...

Jos jedna opsaka za ove tako male.... Nekada, za vrijeme te mrske vam zemlje, tim vam je igrao Videotona u polufinalu... Danas, a i u buduce, tim vam se moze igrati s mojim kurcem... Samo da ne ode predaleko.

Jos da nije ostao poneki (a dokle ce, ne zna se) predstavnik te stare skole ili te neke urbane ekipe, te se jos ponegdje pojavi nesto svijetlo, davno bi ovo bila zemlja po mjeri raznih Izetbegovica, Numica, Cengica, Brki, Brankovica, Silajdzica i teladi koja ih prati i zanosi im muda u okukama - Avganistan u sred jebene Evrope.
:thumbup:
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

fczeljo wrote:
DUREX wrote:
elSaik wrote: A koji ti kurac Manijake prozivaš, jel? :x

Ko je reko da je bolje?

Upravo suprotno, reko sam da smo mi platili cijenu te jugoslavije i dan danas je plaćamo!

PS Ako vec pricas o nasem klubu: jesmo, igrali smo jednom u polufinalu, a koliko smo puta bili pokradeni (imali smo jednu od najjacih ekipa u evropi i najboljeg trenera na svijetu i nismo uspjeli osvojit titulu! sto li?)? I koliko su titula nasi igraci iz Bosne donijeli rezimskim klubovima?
Sarajevo je bilo prvak SFRJ 67 i 85. Zeljo je bio 71. I to nisu bili rezimski klubovi. Zeljo sada jeste SDA klub, kao i svi ostali. I ima li ih igdje u Europi? Nema dok je vas alijanera. Niti ce biti, mali. Koja je onda drzava uspjesnija? Ona je trajala 50 tak godina, a novu ne znate da napravite. Eto samo u sportu se vidi ko ste i kakvi ste (mislim na ova koji to vode i vas njihove obozavaoce) :lol: :lol: :lol:
fczeljo

Post by fczeljo »

Fox Mulder wrote:
fczeljo wrote:
DUREX wrote: Sta tebe boli kurac koga ja prozivam?? Ako imas sta licno da me pitas - obrati se na privat!

Ko je reko da je bolje?

Sarajevo je bilo prvak SFRJ 67 i 85. Zeljo je bio 71. I to nisu bili rezimski klubovi. Zeljo sada jeste SDA klub, kao i svi ostali. I ima li ih igdje u Europi? Nema dok je vas alijanera. Niti ce biti, mali. Koja je onda drzava uspjesnija? Ona je trajala 50 tak godina, a novu ne znate da napravite. Eto samo u sportu se vidi ko ste i kakvi ste (mislim na ova koji to vode i vas njihove obozavaoce) :lol: :lol: :lol:
I dalje te ne kontam. Tri puta smo uzeli titulu? Velik uspjeh, vladali 3 godine od mogućih 50!

Ne kontam sto se svako ko kaze da Juga nije valjala obiljezava sa konstatacijom da mu je bolja sadasnja drzava, da je obozavaoc SDA i slicnih gluposti?

Sadasnja drzava nije bolja, u stvari sadasnja drzava i ne postoji! Sadasnja drzava je uzela sve sto nije valjalo u prethodnoj, a nista sto jeste. Al me niko nece JEBAT U ZDRAV MOZAK ko sto su mnoge da je Juga bila dobra drzava. Da je bila dobra, ne bi nestala u krvi!

Sto Slovenci ne zale za jugoslavijom? Nego zale Bosnjaci kojih je ta "ponosna JNA" rastjerala i pobila.

Moram izgleda jos jednom ponovit: Sadasnja drzava je gora od prethodne, ali zato sto ne postoji! Da je uređena, kao npr. Hrvatska ili Slovenija, bila bi bolja od Juge i napredovala bi daleko brze. Sto nije uređena, pitajte ostale jugonostalgicare: Slobu Miloševića, Milu Dodika, Voju Koštunicu (i oni i dan danas žale za jugom!).
fczeljo

Post by fczeljo »

Fox Mulder wrote:
fczeljo wrote:
Fox Mulder wrote:Da si se borio u ratu znao bi kakve gluposti valjas. "Mali" si ti jos.

Pa nacionalisti su razvalili drzavu. Cas iz istorije ti je moj prvi post. Dalje necu da ti objasnjavam djaba. Da ista znas ne bi pisao nebuloze i gluposti. PS Jest ti mecka bila dobra, zastava 101 je derala u brdu i na ravnom vazda. Mercedes imao 55 KS (200 D), 65 (220 D), 240 isto, a masa 1,5 tona. Jedva se vuk'o. :lol: :lol: :lol:
Mercedes se moj fox i dan danas vuce, vjerovatno sto je duplo vece auto od juge :lol: , a jugo se ne vuce. Truho je ko i bivsa drzava!

Jesil gledo film "Umri muški"?
Post Reply