Bajram je 19.12
- JohnnyS
Sigurno je da nisam pozvan da pišem na ovu temu s obzirom da nisam musliman. Samo da dometnem svoje skromno mišljenje da ne treba pravit problem oko toga KAD se slavi. Nije važno to KAD nego ŠTO. Pa pobogu, Božić pada 25.12. i svi znaju (većina) da to nije datum kad se Isus rodio nego je to bio neki rimski praznik pa je crkva kompromisno odredila da to bude "taj" dan... I pravoslavci računaju po drugom datumu, ali isto se slavi. Nekom vjerniku (ja sam onako samo deklarativan katolik, reklo bi se catholic lights) nije bitno je li to 25.12. ili 6.8. ili 18.3., bitno mu je da se Džizus rodio...
@Vodenjak Teta Jasminka pravi najbolje bahklave u Dubrovniku, nema šanse da 3 dana ostanu
@Vodenjak Teta Jasminka pravi najbolje bahklave u Dubrovniku, nema šanse da 3 dana ostanu
- Hantraga
Logicki bi se trebalo oslonjati na S.Arabiju, jel ipak tamo se obavlja hadz.sulesavic wrote:I, Hanatraga, koga sad svijet u Bosni nam & Hercegovini jedinoj da posluša?
Ja nisam siguran na koga se oslanja nasa Islamska zajednica,ili oni sami unaprijed matematicki izracunaju kad bi trebao biti Bajram. No nisam bas siguran zna li Ceric izvrsiti tako kompleksnu racunicu...
Nije da ja sad podrzavam IZ, ali ipak su oni vrhovna institucija za nasu zemlju, prema tome trebalo bi se oslonjati na to sta oni kazu.
Ako Glavni dzaho kaze da je Bajram taj dan, zasto bi ja jedini filozofirao i stvarao nemir, da u drugim zemljama slave neki drugi dan.
Jel to je normala za te zemlje, prem atojme uvjek ce se slaviti drukcije neg u drugim zemljama, ne zbog nas, vec zbog njih...
- Prozor
Eh fakat tuzno kako se i oko Bajrama svadjamo na ovaj nacin...
Pa sta mislite fakat da neko sa strane, sto da kazemo nema dobre namjere prema Islamu, ovo cita i sega mu kako se poklasmo oko Bajrama i kako smo "smijesno" sto ne znamo "ni kad nam je praznik"... Uozbiljite se vise ako tvoj brat slavi Bajram nemoj se tu hrlit na njega jer misli da je drugi dan, pa halo SLAVI GA znaci slavi ono sto je Allah naredio bas kao i ti... Mozemo se raspravljati ali fakat se smirite, udahnite pa pogledajte kako sve to izgleda, zar nam nije receno da budemo jedinstveni? I cemu odmah uvrede "vi vehabije cete ovo.." "mi cemo ovo vi..." itd koda vam je najcrnji dusmanin. Kompletna tema samo ilustrira kol´ko ljudi zapravo vole da se prepiru...
Da ipak ne grdim nikoga, jer je fakat tuzno citati razno-razne optuzbe i prepirke, samo da kazem da cu ja slaviti kada IZ BiH kaze da jeste... A Allah najbolje zna.
Da ipak ne grdim nikoga, jer je fakat tuzno citati razno-razne optuzbe i prepirke, samo da kazem da cu ja slaviti kada IZ BiH kaze da jeste... A Allah najbolje zna.
- fantom slobode
Ffff wrote:meni je svaki dan bajram!
kada su pitali kurbana, gdje ces za Novu, a on kaze - svuda pomalo!!!!
-
sulesavic
Ne ¾eleæi u svaðu uæi, pitam da li se s ovim mo¾e uspostaviti neka analogija s Novom godinom (koja, generalno, nastupa u noæi s 31.12. na 1.1.)? Je li postoji neko sjedi¹te za Novu godinu?Hantraga wrote:Logicki bi se trebalo oslonjati na S.Arabiju, jel ipak tamo se obavlja hadz.sulesavic wrote:I, Hanatraga, koga sad svijet u Bosni nam & Hercegovini jedinoj da poslu¹a?
- Hantraga
Postoji....sulesavic wrote:Ne želeći u svađu ući, pitam da li se s ovim može uspostaviti neka analogija s Novom godinom (koja, generalno, nastupa u noći s 31.12. na 1.1.)? Je li postoji neko sjedište za Novu godinu?Hantraga wrote:Logicki bi se trebalo oslonjati na S.Arabiju, jel ipak tamo se obavlja hadz.sulesavic wrote:I, Hanatraga, koga sad svijet u Bosni nam & Hercegovini jedinoj da posluša?
Elizabet Akilis je 1930. osnovala Asocijaciju Svjetskog kalendara (TWCA) s ciljem globalnog usvajanja Svjetskog kalendara. Sljedećih četvrt vjeka je ovo funkcionisalo kao The World Calendar Association, Inc. Tokom 1930-tih, podrška konceptu je rasla u "Društvu naroda", prethodniku Ujedinjenih nacija. Akilisova je 1931. osnovala "Žurnal Kalendarske Reforme", objavljivala ga sljedećih 25 godina i napisala pet knjiga o konceptu ovog kalendara.
Poslije II svjetskog rata, Akilisova je zatražila podršku u svijetu za Svjetski kalendar. Pokret je privlačio međunarodnu pažnju a zakoni uvedeni u Kongresu SAD su čekali na međunarodne odluke, pa je Akilisova prihvatila savjet da su Ujedinjene nacije odgovarajuće tjelo da odlučuju o kalendarskoj reformi.
Ona je 1956. raspustila TWAC, Inc. Udruženje je nastavilo da postoji kao Međunarodna Asocijacija Svetskog kalendara (IWCA) do kraja vjeka sa nekoliko direktora među kojima je bila i Molly E. Kalkstein, potomica Akilisove koja je tokom mandata 2000-04 obezbedila prvi zvanični website Asocijacije. Udruženje se reorganizovalo 2005. kao The World Calendar Association, International. Trenutno je aktivno s novim naporima u smjeru usvajanja Svetskog kalendara i to 2012. Sadašnji direktor je Wayne Edward Richardson iz Elinvuda,Kanzas.
http://www.theworldcalendar.org/
Last edited by Hantraga on 12/12/2007 17:05, edited 1 time in total.
- stochar
bio 19. ili 20. ja znam da tu vecer necu nigdje izlaziti jer ce sve biti prepuno pijane djechurlije koja galami, povraca, dobacuje dekoltiranim curicama u minjacima i trazi belaja, a sve cemo moci vidjeti dan poslije na dernek.ba.
-
Meraklos
Prophet bi izgleda bio glavni nemirdzija u tvom dzematu.buba wrote:Razumijem te.pun_mjesec wrote:nekim ljudima je stalo samo da unose nered...
odem u dzamiju, pocnemo svi klanjati farze, i jaro do mene podje dizati ruke... ja se zbunim... vise ne razmisljam o molitvi i bogu, vec sta to on radi, jesam li ja pogrijesio ili on itd. i dok to ja sve prokontam prodju farzi. predam selam, desno pa lijevo... on gleda u mene (tek predaje selam). nekad mi je svejedno, a nekad me ove stvari pravo iznerviraju.
sto se tice Bajrama, evo vaktija![]()
Nemir se moze unijeti, samo ako se to dopusti. Covjek treba ostati cvrsto pri svome, a postuj ti i njegovo, mozda u tom momentu ne zna bolje, naucice i on valjda jednom da postuje dzemat u kojem klanja i ne remeti uspostavljeni red.
- van Basten
tako nam i treba kad ne sjušamo "staru školu"... višedecenijsko iskustvo moje nane, koja je to čula i od svojih rotielja, nana... i koje se pokazalo nepogrešivo tačnim: Kurban Bajram pada isti dan kada je te godine bio prvi dan Ramazanskog posta. A ove godine zapostilo se u četvrtak, znači i Kurban Bajram pada u četvrtak, tj. 20.12. Sve ostalo je je bacanje prašine u oči
- Vodenjak
E onda gledaj da javis kad je prvi dan Bajrama!!!JohnnyS wrote:Sigurno je da nisam pozvan da pišem na ovu temu s obzirom da nisam musliman. Samo da dometnem svoje skromno mišljenje da ne treba pravit problem oko toga KAD se slavi. Nije važno to KAD nego ŠTO. Pa pobogu, Božić pada 25.12. i svi znaju (većina) da to nije datum kad se Isus rodio nego je to bio neki rimski praznik pa je crkva kompromisno odredila da to bude "taj" dan... I pravoslavci računaju po drugom datumu, ali isto se slavi. Nekom vjerniku (ja sam onako samo deklarativan katolik, reklo bi se catholic lights) nije bitno je li to 25.12. ili 6.8. ili 18.3., bitno mu je da se Džizus rodio...
-
Leonid Breznjev
eh, dobro je onda..