ma ja, jasta radi. Sto opterecavati ulje koje je sada puno losije i sve s izmjenilo u odnosu na vremena kada smo pocinjali vozitizlatan01 wrote:Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivowalkabout wrote:Uz ovu diskusiju, dodao bih i jedan savjet kojeg se ja pridrzavam od pocetka (a smisljen je u cilju da se sacuvaju kocnice/kocioni sistem, da traju sto duze te da se izbjegnu moguce rizicne situacije):
"Kocnice treba koristiti sto manje i to samo onda kad je potrebno. Nacinom voznje, bez brzih i nepotrebnih ubrzavanja (koje onda iziskuju kocenja), kocnice ce trajati znatno duze i bice pouzdanije. Kada se ide nizbrdo, preporucuje se kocenje motorom prvenstveno a kocnice se koriste kao drugi vid usporavanja vozila."
PS. kocenje motorom - ubaciti u jednu-dvije brzine nize od one kojom vjerovatno mozete voziti u cilju sprecavanja razvijanja vece brzine i dovodjenja u situaciju da je potreban izuzetan napor od strane kocnica da zaustave vozilo na nizbrdici.
Zamjena "Ulja" za kočnice
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milano
-
milano
ne stedi se gorivo, ali su dobiti od sigurnosti veci od gubitka povecane potrosnje. Tako je nekada sigurnije, narocito ako je klizavo, a jebo potrosnju, cuvaj glavuzlatan01 wrote:Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivowalkabout wrote:Uz ovu diskusiju, dodao bih i jedan savjet kojeg se ja pridrzavam od pocetka (a smisljen je u cilju da se sacuvaju kocnice/kocioni sistem, da traju sto duze te da se izbjegnu moguce rizicne situacije):
"Kocnice treba koristiti sto manje i to samo onda kad je potrebno. Nacinom voznje, bez brzih i nepotrebnih ubrzavanja (koje onda iziskuju kocenja), kocnice ce trajati znatno duze i bice pouzdanije. Kada se ide nizbrdo, preporucuje se kocenje motorom prvenstveno a kocnice se koriste kao drugi vid usporavanja vozila."
PS. kocenje motorom - ubaciti u jednu-dvije brzine nize od one kojom vjerovatno mozete voziti u cilju sprecavanja razvijanja vece brzine i dovodjenja u situaciju da je potreban izuzetan napor od strane kocnica da zaustave vozilo na nizbrdici.
-
zlatan01
Ja nisam nigdje napisao da je ulje sada losije nego prije. Ako jesam demantuj. Napisao sam da su ljudi posljednjih godina naucili nesto o tome i zakljucili da ta ulja (zapravo hidraulicne tecnosti) imaju neka svojstva koja mogu biti opasna. Ja tako nisam prije 10 godina mijenjao kocionu tecnost, ali sad u servisu kazu da je to normalno i da u protivnom ne garantuju sigurnost. Ja sad trebam njima reci da oni nemaju pojma a ja eto znam. A ako znam bolje od njih sto dolazim onda?milano wrote:ma ja, jasta radi. Sto opterecavati ulje koje je sada puno losije i sve s izmjenilo u odnosu na vremena kada smo pocinjali vozitizlatan01 wrote:Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivowalkabout wrote:Uz ovu diskusiju, dodao bih i jedan savjet kojeg se ja pridrzavam od pocetka (a smisljen je u cilju da se sacuvaju kocnice/kocioni sistem, da traju sto duze te da se izbjegnu moguce rizicne situacije):
PS. kocenje motorom - ubaciti u jednu-dvije brzine nize od one kojom vjerovatno mozete voziti u cilju sprecavanja razvijanja vece brzine i dovodjenja u situaciju da je potreban izuzetan napor od strane kocnica da zaustave vozilo na nizbrdici.![]()
![]()
Jednom si napisao da nekad nije trebalo mijenjati ulje za kocenje, a sada treba.
![]()
A kad si u nizoj brzini manje trosis
![]()
![]()
Vozite u prvoj da bi ustedili gorivo
![]()
![]()
Usteda goriva je normalna kod kocenja motorom jer je tada dotok goriva prekinut. Niza brzina generalno donosi manju potrosnju ali u pricu treba ubaciti jos i broj obrtaja, maksimalni obrtni moment, rezim voznje i td. Voziti prvim stepenom prenosa 40 km/h i isto toliko u drugom stepenu nije isto.
-
milano
bljak gluposti. Isti si ko na drugim starim temama-pametujes, a pojma nemas.zlatan01 wrote:Ja nisam nigdje napisao da je ulje sada losije nego prije. Ako jesam demantuj. Napisao sam da su ljudi posljednjih godina naucili nesto o tome i zakljucili da ta ulja (zapravo hidraulicne tecnosti) imaju neka svojstva koja mogu biti opasna. Ja tako nisam prije 10 godina mijenjao kocionu tecnost, ali sad u servisu kazu da je to normalno i da u protivnom ne garantuju sigurnost. Ja sad trebam njima reci da oni nemaju pojma a ja eto znam. A ako znam bolje od njih sto dolazim onda?milano wrote:ma ja, jasta radi. Sto opterecavati ulje koje je sada puno losije i sve s izmjenilo u odnosu na vremena kada smo pocinjali vozitizlatan01 wrote: Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivo![]()
![]()
Jednom si napisao da nekad nije trebalo mijenjati ulje za kocenje, a sada treba.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Usteda goriva je normalna kod kocenja motorom jer je tada dotok goriva prekinut. Niza brzina generalno donosi manju potrosnju ali u pricu treba ubaciti jos i broj obrtaja, maksimalni obrtni moment, rezim voznje i td. Voziti prvim stepenom prenosa 40 km/h i isto toliko u drugom stepenu nije isto.
-
zlatan01
Ma hajd' eto nek' ti znas...milano wrote:bljak gluposti. Isti si ko na drugim starim temama-pametujes, a pojma nemas.zlatan01 wrote:Ja nisam nigdje napisao da je ulje sada losije nego prije. Ako jesam demantuj. Napisao sam da su ljudi posljednjih godina naucili nesto o tome i zakljucili da ta ulja (zapravo hidraulicne tecnosti) imaju neka svojstva koja mogu biti opasna. Ja tako nisam prije 10 godina mijenjao kocionu tecnost, ali sad u servisu kazu da je to normalno i da u protivnom ne garantuju sigurnost. Ja sad trebam njima reci da oni nemaju pojma a ja eto znam. A ako znam bolje od njih sto dolazim onda?milano wrote:ma ja, jasta radi. Sto opterecavati ulje koje je sada puno losije i sve s izmjenilo u odnosu na vremena kada smo pocinjali voziti![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Usteda goriva je normalna kod kocenja motorom jer je tada dotok goriva prekinut. Niza brzina generalno donosi manju potrosnju ali u pricu treba ubaciti jos i broj obrtaja, maksimalni obrtni moment, rezim voznje i td. Voziti prvim stepenom prenosa 40 km/h i isto toliko u drugom stepenu nije isto.![]()
![]()
-
milano
malo je van teme, ali covjece, kako moze biti prekinut dotok goriva nizbrdo, a motor radi i to jos u nizoj brzini? Motor radi nizbrdo bez goriva!!!Jebote kralj si, dede mi moga.zlatan01 wrote:Ma hajd' eto nek' ti znas...milano wrote:bljak gluposti. Isti si ko na drugim starim temama-pametujes, a pojma nemas.zlatan01 wrote: Ja nisam nigdje napisao da je ulje sada losije nego prije. Ako jesam demantuj. Napisao sam da su ljudi posljednjih godina naucili nesto o tome i zakljucili da ta ulja (zapravo hidraulicne tecnosti) imaju neka svojstva koja mogu biti opasna. Ja tako nisam prije 10 godina mijenjao kocionu tecnost, ali sad u servisu kazu da je to normalno i da u protivnom ne garantuju sigurnost. Ja sad trebam njima reci da oni nemaju pojma a ja eto znam. A ako znam bolje od njih sto dolazim onda?
Usteda goriva je normalna kod kocenja motorom jer je tada dotok goriva prekinut. Niza brzina generalno donosi manju potrosnju ali u pricu treba ubaciti jos i broj obrtaja, maksimalni obrtni moment, rezim voznje i td. Voziti prvim stepenom prenosa 40 km/h i isto toliko u drugom stepenu nije isto.![]()
![]()
-
zlatan01
-
AdnanSA
O dotoku goriva i kočenju motorom već poodavno raspravljalo. Treba ponekada pročitati i stare teme.
Zlatane ne ulazi u rasprave sa Milanom bezpredmetno je raspravljati sa njim. Taj gospodin ima iskustva više od bilo koga i preko 2 miliona kilometara iza sebe. Pa to je 40 puta oko zemljine kugle heeeej znaš li ti koje je to iskustvo????
Zlatane ne ulazi u rasprave sa Milanom bezpredmetno je raspravljati sa njim. Taj gospodin ima iskustva više od bilo koga i preko 2 miliona kilometara iza sebe. Pa to je 40 puta oko zemljine kugle heeeej znaš li ti koje je to iskustvo????
-
milano
A system for cutting off the supply of fuel to an automobile engine in a specific operating region within the deceleration region of the engine determines whether the engine transmission is manual or automatic. The system has for each of the manual transmission and automatic transmission, a fuel cut-off rpm at which the supply of fuel is cut off when sensed engine rpm is greater than the fuel cut-off rpm, and a fuel restoration rpm, which is set to be less than the fuel cut-off rpm, at which the fuel supply is resumed when sensed engine rpm is less than the fuel restoration rpm. The system sets, as the specific operating region in which the supply of fuel is cut off, a region in which engine rpm is greater than the fuel cut-off rpm and engine load is less than prescribed, changes over the fuel cut-off rpm and the fuel restoration rpm between that for the manual transmission and that for the automatic transmission in dependence upon the determination, and sets the width between the fuel cut-off rpm and fuel restoration rpm for the automatic transmission to be greater than the width between the fuel cut-off rpm and fuel restoration rpm for the manual transmission. znaci nije zatvoren dotok goriva. Motor radi sa optimalnom kolicinom goriva. Jebote ni procitat ne znas
-
zlatan01
Vidim i ja sad...Ja ono kontam hajd' da malo civilizovano pricamo i razmjenimo znanje i iskustvo...ali etoAdnanSA wrote:O dotoku goriva i kočenju motorom već poodavno raspravljalo. Treba ponekada pročitati i stare teme.
-
milano
ti kad budes imao makar 20.000 na kotacima onda komentiraj. Ja sam 20 godina radio kao profesionalni vozac.AdnanSA wrote:O dotoku goriva i kočenju motorom već poodavno raspravljalo. Treba ponekada pročitati i stare teme.
-
gumifufna
Ako je neko napravio auto i napisao u upustvu da se nesto treba mijenjat neznam zato to izbjegavat i traziti hiljadu mana.Cuj moze puknuti saraf ili crijevo
.Po toj logici netreba nista skidati na autu moze se sta jos iskomplikovati.Napisao sam u proslom postu da sam auto vozio i nisam mijenjao ulje u motoru i nije crko mototr znaci netreba mijenjat ulje u motoru moze otici navoj na karteru pa se mora karter mijenjat i eto posla i troska.
Sto se tice kocenja netreba izbjegavati kociti da bi se sacuvale kocnice.Vec naprotiv uvijek malo jace na kocnicu.Diskovi su skloni hrdjanju i zato malom uporebe kocnice moze dovesti da kociona povrsina diska zahrdja,sto bi dovelo do slabijeg efekta kocenja i naravno zamjenu diskova prije nego sto bi se mijenjali normalnim kocenjem.Zadnji tockovi dosta slabije koce u odnosu na prve sto pokazuje cinjenica da se dvaput ili triput prednje kocnice zamjene dok jednom zadnje.Zato malim kocenjem nisu dovoljno aktivne zadnje kocnice sto moze dovesti do hrdjanja i blokiranja zadnjeg tocka.
Sve na autu se testira da radi a ne da stoji zato sve treba koristiti da bi to trajalo i funkcionisalo npr.dosta ljudi nekoristi rucnu kocnicu i kad treba na tehnicki ona nefukcionise.
Sto se tice kocenja netreba izbjegavati kociti da bi se sacuvale kocnice.Vec naprotiv uvijek malo jace na kocnicu.Diskovi su skloni hrdjanju i zato malom uporebe kocnice moze dovesti da kociona povrsina diska zahrdja,sto bi dovelo do slabijeg efekta kocenja i naravno zamjenu diskova prije nego sto bi se mijenjali normalnim kocenjem.Zadnji tockovi dosta slabije koce u odnosu na prve sto pokazuje cinjenica da se dvaput ili triput prednje kocnice zamjene dok jednom zadnje.Zato malim kocenjem nisu dovoljno aktivne zadnje kocnice sto moze dovesti do hrdjanja i blokiranja zadnjeg tocka.
Sve na autu se testira da radi a ne da stoji zato sve treba koristiti da bi to trajalo i funkcionisalo npr.dosta ljudi nekoristi rucnu kocnicu i kad treba na tehnicki ona nefukcionise.
-
milano
znaci treba i u voznji kociti malo rucnom da bi bolje fatala.gumifufna wrote:Ako je neko napravio auto i napisao u upustvu da se nesto treba mijenjat neznam zato to izbjegavat i traziti hiljadu mana.Cuj moze puknuti saraf ili crijevo.Po toj logici netreba nista skidati na autu moze se sta jos iskomplikovati.Napisao sam u proslom postu da sam auto vozio i nisam mijenjao ulje u motoru i nije crko mototr znaci netreba mijenjat ulje u motoru moze otici navoj na karteru pa se mora karter mijenjat i eto posla i troska.
-
ado-šampion
Ne stoji ovo uvijek. Kod starijih auta nema prekida dovoda goriva, ali kod svih sa ubrizgavanjem ima.zlatan01 wrote:Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivowalkabout wrote:Uz ovu diskusiju, dodao bih i jedan savjet kojeg se ja pridrzavam od pocetka (a smisljen je u cilju da se sacuvaju kocnice/kocioni sistem, da traju sto duze te da se izbjegnu moguce rizicne situacije):
A ovo za "što jače kočenje", neću da vrijeđam ljude govoreći da je glupost, ali nema veze s realnošću. Diskovi mogu zahrđat samo ako auto dugo stoji i to se "skida" jednim malo jačim kočenjem bez blokade.
-
gumifufna
Mozda dobro nisam objasnio mislio sam sa jacim kocenje da se ne zbjegava kociti da bi se sacuvale kocnice.A napisao sam da zadnje kocnice manje koce od prednjih sto znaci da su kod laganog kocenja malte ne i nisu u funkciji,sto moze dovesti do blokiranja zadnjih disk plocica.ado-šampion wrote: Ne stoji ovo uvijek. Kod starijih auta nema prekida dovoda goriva, ali kod svih sa ubrizgavanjem ima.
A ovo za "što jače kočenje", neću da vrijeđam ljude govoreći da je glupost, ali nema veze s realnošću. Diskovi mogu zahrđat samo ako auto dugo stoji i to se "skida" jednim malo jačim kočenjem bez blokade.
-
milano
sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...ado-šampion wrote:Ne stoji ovo uvijek. Kod starijih auta nema prekida dovoda goriva, ali kod svih sa ubrizgavanjem ima.zlatan01 wrote:Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivowalkabout wrote:Uz ovu diskusiju, dodao bih i jedan savjet kojeg se ja pridrzavam od pocetka (a smisljen je u cilju da se sacuvaju kocnice/kocioni sistem, da traju sto duze te da se izbjegnu moguce rizicne situacije):
-
AdnanSA
Slažem se sa ovim za kočnice.gumifufna wrote:Ako je neko napravio auto i napisao u upustvu da se nesto treba mijenjat neznam zato to izbjegavat i traziti hiljadu mana.Cuj moze puknuti saraf ili crijevo.Po toj logici netreba nista skidati na autu moze se sta jos iskomplikovati.Napisao sam u proslom postu da sam auto vozio i nisam mijenjao ulje u motoru i nije crko mototr znaci netreba mijenjat ulje u motoru moze otici navoj na karteru pa se mora karter mijenjat i eto posla i troska.
U švedskim auto školama preporučuju da se uvijek povuče ručna kočnica i izbaci iz brzine kada se napušta vozilo.
Dijelom da bi ručna kočnica bila u funkciji i radila svakodnevno a dijelom da početnik ne bi nehotice upalio motor ako auto ostane u brzini.
Također radi ispravnosti kočnica savjetuju makar jednom sedmično naglo prikočiti pri brzini 80-90 km/h do potpunog zaustavljanja vozila.
Ovo iz razloga dobrog funkcionisanja zadnjih diskova,pločica i kočionih čeljusti.Na mnogim starijim vozilima gdje postoje disk kočnice pozadi možemo vidjeti da su diskovi zahrđali skoro po cijeloj površini te im to smanjuje učinak kod kočenja.
Švedjani se dobro razumiju u vožnju u prilog tome govori
činjenica da je u ovoj godini tamo poginulo "samo" 350-400 ljudi u saobračaju. Kažem samo ako se uzme u obzir da tamo prometuje 4 miliona raznih motornih vozila.
Stavite ovo u odnos sa BiH. 500-600 poginulih na 600 000 vozila.
-
milano
imas pravo za brojke. Mozda je to van teme, ali slazem se sa tobomAdnanSA wrote:Slažem se sa ovim za kočnice.gumifufna wrote:Ako je neko napravio auto i napisao u upustvu da se nesto treba mijenjat neznam zato to izbjegavat i traziti hiljadu mana.Cuj moze puknuti saraf ili crijevo.Po toj logici netreba nista skidati na autu moze se sta jos iskomplikovati.Napisao sam u proslom postu da sam auto vozio i nisam mijenjao ulje u motoru i nije crko mototr znaci netreba mijenjat ulje u motoru moze otici navoj na karteru pa se mora karter mijenjat i eto posla i troska.
U švedskim auto školama preporučuju da se uvijek povuče ručna kočnica i izbaci iz brzine kada se napušta vozilo.
Dijelom da bi ručna kočnica bila u funkciji i radila svakodnevno a dijelom da početnik ne bi nehotice upalio motor ako auto ostane u brzini.
Također radi ispravnosti kočnica savjetuju makar jednom sedmično naglo prikočiti pri brzini 80-90 km/h do potpunog zaustavljanja vozila.
Ovo iz razloga dobrog funkcionisanja zadnjih diskova,pločica i kočionih čeljusti.Na mnogim starijim vozilima gdje postoje disk kočnice pozadi možemo vidjeti da su diskovi zahrđali skoro po cijeloj površini te im to smanjuje učinak kod kočenja.
Švedjani se dobro razumiju u vožnju u prilog tome govori
činjenica da je u ovoj godini tamo poginulo "samo" 350-400 ljudi u saobračaju. Kažem samo ako se uzme u obzir da tamo prometuje 4 miliona raznih motornih vozila.
Stavite ovo u odnos sa BiH. 500-600 poginulih na 600 000 vozila.
-
Mislilac
Malo van teme, ali kako ti, dvomilionskikilometarski vozaču to ne znaš?milano wrote:sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...
Da si znao, uštedio bi možda dva miliona centilitara goriva do sada i možda bi bio multimilioner.
EDIT: Troši, ali u minimalnim količinama.
Last edited by Mislilac on 17/12/2007 22:56, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
Najjednostavnije rečeno, kada se pusti gas u motoru ostaje dovoljno goriva da održava taj broj obrtaja, jer auto nosi injercija. Kada se brzina spusti do neke određene granice (recimo 30 km/h u trećoj) broj obrtaja se malo poveća i dotok goriva se vraća da se motor ne bi ugasio.milano wrote:sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...ado-šampion wrote:Ne stoji ovo uvijek. Kod starijih auta nema prekida dovoda goriva, ali kod svih sa ubrizgavanjem ima.zlatan01 wrote: Dobar savjet, a osim sto stedi kocioni sistem, stedi i gorivo
Dakle nije baš motor radi a ne troši gorivo. Na svakom autu koji ima kompjuter sa mjerenjem trenutne potrošnje ovo se može provjerit.
-
milano
tacno, ali to nije objasnjenje za mene vec za @ zlatana 01, ja sam to vec znao.ado-šampion wrote:Najjednostavnije rečeno, kada se pusti gas u motoru ostaje dovoljno goriva da održava taj broj obrtaja, jer auto nosi injercija. Kada se brzina spusti do neke određene granice (recimo 30 km/h u trećoj) broj obrtaja se malo poveća i dotok goriva se vraća da se motor ne bi ugasio.milano wrote:sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...ado-šampion wrote: Ne stoji ovo uvijek. Kod starijih auta nema prekida dovoda goriva, ali kod svih sa ubrizgavanjem ima.
Dakle nije baš motor radi a ne troši gorivo. Na svakom autu koji ima kompjuter sa mjerenjem trenutne potrošnje ovo se može provjerit.