Sarajevske ruže
- DaysleepeR
#51 Re: Sarajevske ruže
neznam zašto ali meni te ruže ne nedostaju
mislim da je ideja o njihovom čuvanju i obilježavanju bila donesena ad hoc, tako i usvojena, sami način prezervacije bio loš, ona smjesa je pucala, upadala i sve je izgledalo ružno.
mislim da su i odovorni iz grada skontali da je to loša ideja pa ih sada ćutke uklanjaju kako se koja ulica obnavlja
u ferhadiji su se morale obnoviti ploče jer su one stare sa ružom od masakra bile ruglo, iako ni ove sada nisu ništa bolje ali grad se mora obnavljati
eno baščaršiju popločavaju pa nije moglo nikako biti načina da ruže ostanu
neka ih uklanjaju, da ih bogdo nikad nije ni bilo
mislim da je ideja o njihovom čuvanju i obilježavanju bila donesena ad hoc, tako i usvojena, sami način prezervacije bio loš, ona smjesa je pucala, upadala i sve je izgledalo ružno.
mislim da su i odovorni iz grada skontali da je to loša ideja pa ih sada ćutke uklanjaju kako se koja ulica obnavlja
u ferhadiji su se morale obnoviti ploče jer su one stare sa ružom od masakra bile ruglo, iako ni ove sada nisu ništa bolje ali grad se mora obnavljati
eno baščaršiju popločavaju pa nije moglo nikako biti načina da ruže ostanu
-
popajic
#52 Re: Sarajevske ruže
Ruze ti ruzne????? Meni je preruzno ono zbog cega su one nastale.@daysleepeR,
Ma,koji crni odgovorni iz grada?Eto se i gradonacelnica cudom cudi kud se djedose Ruze.Bruka ziva.Ne zna kako izgledaju ulice "njenog "grada!
Razlog sto Ruze nestaju je sasvim drugi.Da ne bi koga provocirale,da se sijaci granata po Sarajevu ne bi sad osjecali neugodno kad setaju tim istim gradom! ..bem ti ljudsku glupost koja sve ispolitizira.Cak i nase Ruze.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#53 Re: Sarajevske ruže
ja bih voljela da nikad nisu nastale...ali su se desile...i trebaju da stoje tu...dok je svijeta i vijeka...DaysleepeR wrote:
- DaysleepeR
#54 Re: Sarajevske ruže
nebih se složio
onda nismo trebali obnavljati ni zgrade ni fasade i na njima je bilo ruža
rat se dokumentuje na drugi način a grad i život u gradu moraju da idu naprijed
- shuriken
#55 Re: Sarajevske ruže
je zato Berlin ima onu porusenu crkvu u centru centrovaDaysleepeR wrote:nebih se složio
- DaysleepeR
#56 Re: Sarajevske ruže
imamo i mi vijećnicu koja kako stvari stoje nikad neće biti obnovljenashuriken wrote:je zato Berlin ima onu porusenu crkvu u centru centrovaDaysleepeR wrote:nebih se složio
nema nijedan grad ruže na cesti jer je to totalno nekonstruktivna ideja sjećanja na rat pa moraju se ulice obnavljati
- uvjek dobar gost
#57 Re: Sarajevske ruže
....DaysleepeR wrote:nebih se složio
Neke fasada ne Alipašinom nikad nisu obnovljene, pune su ruža...
Dokumentacioni centar sa mikro filmom gdje bi bila kompletna opsada prezentirana kroz novinske članke, dokumentarne filmove... kroz sve živo... , ali ne vlasi kantona Sarajevo... prave muzej A.I...
Život treba ići naprijed, ali uz moksimalno poštovanje istorije.. jer bez toga nama nema naprijed...
Mada svako ima pravo na svoje mišljenje....
- DaysleepeR
#58 Re: Sarajevske ruže
neznam...
meni lično su ruže bizaran način sjećanja
samo zamislite nekoga ko je izgubio člana porodice u Vase Miskina kako se osjećao kada je prolazio tamo i vidio kako se neko brine, sređuje i pazi ožiljak od granate koja mu je ubila nekog dragog
totalno apsurdno
ja bih prvi došao sa krampom i raskopao taj ožiljak da se više ne vidi a kamoli da se troše pare da bi se od te granate pravio spomenik
samo zamislite nekoga ko je izgubio člana porodice u Vase Miskina kako se osjećao kada je prolazio tamo i vidio kako se neko brine, sređuje i pazi ožiljak od granate koja mu je ubila nekog dragog
totalno apsurdno
ja bih prvi došao sa krampom i raskopao taj ožiljak da se više ne vidi a kamoli da se troše pare da bi se od te granate pravio spomenik
-
mIRCerka
#59 Re: Sarajevske ruže
jesi to ustao na lijevu nogu danas?DaysleepeR wrote:neznam...
totalno apsurdno
Taj neko ko je izgubio nekoga u Vase Strase se sjeca te boli bilo ne bilo te ruze.
fakat te ne kontam
- valterbranisarajevo
#60 Re: Sarajevske ruže
Na jednoj web stranici sam našao podatak da su ruže pravljene na mjestima gdje je poginulo najmanje tri naših sugrađana. Da li je ovo tačno? Ako jeste da li se držati ovoga principa ili obilježavati sva mjesta?
Mislim da je bitno da se odredimo prema ovom podatku, da bi mogli nastaviti dalje...
Mislim da je bitno da se odredimo prema ovom podatku, da bi mogli nastaviti dalje...
- uvjek dobar gost
#61 Re: Sarajevske ruže
... Sve granate su ispaljene da ubiju.... ja lično obilježio bih sve...
- DaysleepeR
#62 Re: Sarajevske ruže
naravno da se sjeća ali prikladan način je ona ploča i nešto drugo što fali a to je da se više ljudi okupi kada je godišnjica masakra.mIRCerka wrote:jesi to ustao na lijevu nogu danas?DaysleepeR wrote:neznam...
totalno apsurdno
Taj neko ko je izgubio nekoga u Vase Strase se sjeca te boli bilo ne bilo te ruze.
fakat te ne kontam
po meni ožiljak od granate nije to.
to je samo moje lično mišljenje koje želim da podjelim sa vama ništa više
-
mIRCerka
#63 Re: Sarajevske ruže
zasto su se onda pravile stope gavrila principa?
Sve te ploce, ak ose vec ulica mora renovirati, SKLONITI URAMITI I OBEZBIJEDITI I NEK SE ZNA da nisu poginuli ljudi na koje je pao klavir, vec recimo 120mm granata. PA vidis trag od te granate. Krvavu Ruzu.
Sve te ploce, ak ose vec ulica mora renovirati, SKLONITI URAMITI I OBEZBIJEDITI I NEK SE ZNA da nisu poginuli ljudi na koje je pao klavir, vec recimo 120mm granata. PA vidis trag od te granate. Krvavu Ruzu.
- DaysleepeR
#64 Re: Sarajevske ruže
ok
ali pazi posljedice toga
onda je to mjesto spomenik žrtvama, nema smijeha, nema muzike, nema nikakvih parada, karnevala gdje god se nalazi ruža a nalazile su se svuda
šta onda dobivamo?
averziju, otpor, itd.
vjeruj mi za par godina bi prema ružama neki novi klinci imali odnos kakav ovi današnji imaju prema vječnoj vatri
na šta liči vječna vatra danas? ja se dobro sjećam na šta je ličila prije rata...
ali pazi posljedice toga
onda je to mjesto spomenik žrtvama, nema smijeha, nema muzike, nema nikakvih parada, karnevala gdje god se nalazi ruža a nalazile su se svuda
šta onda dobivamo?
averziju, otpor, itd.
vjeruj mi za par godina bi prema ružama neki novi klinci imali odnos kakav ovi današnji imaju prema vječnoj vatri
na šta liči vječna vatra danas? ja se dobro sjećam na šta je ličila prije rata...
-
mIRCerka
#65 Re: Sarajevske ruže
NAcelnik Srebrenice pravi dernek na igralistu skole gdje je bilo jedno od mjesta masovne egzekucije...nemamo sta pricati dalje o tome...DaysleepeR wrote:ok
ali pazi posljedice toga
šta onda dobivamo?
averziju, otpor, itd.
Sarajvske ruze se spasiti moraju, makar te ploce stajale na zidu muzeja nekog....i zasto je bitno jel poginulo jedno, troje ili 12 ljudi? ja pravila i fekalije..uh.odo...bezze se samo sekiram.
- DaysleepeR
#66 Re: Sarajevske ruže
u dvorište te škole je pala granata od koje je poginulo dosta ljudimIRCerka wrote:NAcelnik Srebrenice pravi dernek na igralistu skole gdje je bilo jedno od mjesta masovne egzekucije...nemamo sta pricati dalje o tome...DaysleepeR wrote:ok
ali pazi posljedice toga
šta onda dobivamo?
averziju, otpor, itd.
Sarajvske ruze se spasiti moraju, makar te ploce stajale na zidu muzeja nekog....i zasto je bitno jel poginulo jedno, troje ili 12 ljudi? ja pravila i fekalije..uh.odo...bezze se samo sekiram.
nije niko streljan tu
to znam jer sam bio u tom dvorištu upravo na derneku i pričao sam sa mladom rajom iz srebrenice koja su presretna da im barem jednom godišnje neko napravi dernek i ne pravi ga načelnik nego malo starija mlada raja iz srebrenice a načelnik mora da im dozvoli
i takođe to znam jer sam čitao knjigu Emira Suljagića o životu u ratu u Srebrenici u kojoj se pominje taj masakr
život mora da ide dalje
- valterbranisarajevo
#67 Re: Sarajevske ruže
I ja isto, ali eto da vidimo šta misle ostali. ja sam napisao par rečenica, pa ću još malo sačekati da vidim kakav je dogovor oko ovog pitanja da eventualno napravim ispravku u tekstu..stara varijanta, ako je tačna može nam malo otežati akciju..uvjek dobar gost wrote:... Sve granate su ispaljene da ubiju.... ja lično obilježio bih sve...
-
popajic
#68 Re: Sarajevske ruže
Da je meni clan porodice tamo stradao osjecao bih se divno sto se neko iz pijeteta prema stradalim brine za Ruzu.DaysleepeR wrote:neznam...
totalno apsurdno
A grozno bih se osjecao da bas na tom mjestu osvane nov,novcat asfalt.Meni je TO bizarno.Stvarno!
Naprijed se moze i ici i sa sjecanjima na ono sto je bilo.Osim ko bi kamuflazom Ruza da kamuflira i tragediju.
A tih tendencija ima.Na zalost.
-
mIRCerka
#69 Re: Sarajevske ruže
Ne znam, prvi put cujem daje u pitanju granata, sto je takodjer grozno, i tu je dernek. Jipi. Prilog na TV je bio drugaciji malo, navodno je nacelnik organizovao dernek povodom dana opcine Srebrenica sta li vec...DaysleepeR wrote:
u dvorište te škole je pala granata od koje je poginulo dosta ljudi
nije niko streljan tu
to znam jer sam bio u tom dvorištu upravo na derneku i pričao sam sa mladom rajom iz srebrenice koja su presretna da im barem jednom godišnje neko napravi dernek i ne pravi ga načelnik nego malo starija mlada raja iz srebrenice a načelnik mora da im dozvoli
i takođe to znam jer sam čitao knjigu Emira Suljagića o životu u ratu u Srebrenici u kojoj se pominje taj masakr
život mora da ide dalje
Hajde ona ovako, posto smo svi izgubili nekoga ili nesto u ratu, hajde da mi zaboravimo da je rat bio, da sve to stavimo iza nas i da idemo dalje kao da nikad nista nije bilo. Sta mislis o tome?
- shuriken
#70 Re: Sarajevske ruže
sarajevska ruza je koliko ja kontam simbol
simbol je nesto sto govori samo za sebe, nosi u sebi znacenje
otpora
stradanja civila
okrutnosti neprijatelja
poetskog duha - nazvati ruza nesto sto te ubija
nije isto za sto godina pricat ljudima "znate tu su neki ljudi ubijeni minobacackom granatom"
i pustiti da to ti ljudi sami spoznaju videci artefakt
ako ce se sve obiljezavat, onda nije simbol
mislim da ih treba pazljivo odabrati desetak - dvadesetak
i staviti pod zastitu
simbol je nesto sto govori samo za sebe, nosi u sebi znacenje
otpora
stradanja civila
okrutnosti neprijatelja
poetskog duha - nazvati ruza nesto sto te ubija
nije isto za sto godina pricat ljudima "znate tu su neki ljudi ubijeni minobacackom granatom"
i pustiti da to ti ljudi sami spoznaju videci artefakt
ako ce se sve obiljezavat, onda nije simbol
mislim da ih treba pazljivo odabrati desetak - dvadesetak
i staviti pod zastitu
- DaysleepeR
#71 Re: Sarajevske ruže
@mircerka
to bi za nas bilo najpametnije
međutim mi smo preemotivni balkanci uzburkane krvi koji se najćešće (u mirnodobskom vremenu) ubijamo motkama u glavu radi međe
toliko o nama i našoj inteligenciji
međutim mi smo preemotivni balkanci uzburkane krvi koji se najćešće (u mirnodobskom vremenu) ubijamo motkama u glavu radi međe
-
mIRCerka
#72 Re: Sarajevske ruže
To rade crnogorci. Znam pouzdano. Znam familiju koja je ostala bez tetke u Crno Gori radi medje. Od ruke svoga brata.DaysleepeR wrote:@mircerka
Mi forsiramo zaborav. Forsiramo mrznju. RAZUMIJEVANJE je nesto sto ne postoji u nasem rjecniku.
- DaysleepeR
#73 Re: Sarajevske ruže
ja jamIRCerka wrote:To rade crnogorci. Znam pouzdano. Znam familiju koja je ostala bez tetke u Crno Gori radi medje. Od ruke svoga brata.DaysleepeR wrote:@mircerka
Mi forsiramo zaborav. Forsiramo mrznju. RAZUMIJEVANJE je nesto sto ne postoji u nasem rjecniku.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?me ... jest=11947
-
mIRCerka
#74 Re: Sarajevske ruže
Ja ja, u pravu si sve sto kazes i samo ti si u pravu...
Ja navedog brat sestru lopatom, ne komsija komsinicu nozem
- DaysleepeR
#75 Re: Sarajevske ruže
al ja ne navedohmIRCerka wrote:Ja ja, u pravu si sve sto kazes i samo ti si u pravu...
elem neću smetati više na temi