Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

daduli_sa wrote:@Citizen-X, ohladi malo!

A ti @The Nightwatchman mani se patetike i nastavi temu :D Imas materijal za akciju.
ne mora citizen-x ohladit.

sto se akcije tice, ne bi mi bio prvi put da organizujem, pa da se razocaram odzivom. vec vidjeno... :roll:

i jos da te pitam, kad vec predlazes da mi organizujemo akciju, eto mi sa foruma, pa reci mi onda gdje ide onih cca 15 KM koje uplatimo u prosjeku za KJKP RAD?

nije to uopste na nama. mi ne smijemo biti primarno rijesenje. mora postojati sistem koji ocigledno ne postoji.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

The Nightwatchman wrote:

A ti @The Nightwatchman mani se patetike i nastavi temu :D Imas materijal za akciju.

sto se akcije tice, ne bi mi bio prvi put da organizujem, pa da se razocaram odzivom. vec vidjeno... :roll:

i jos da te pitam, kad vec predlazes da mi organizujemo akciju, eto mi sa foruma, pa reci mi onda gdje ide onih cca 15 KM koje uplatimo u prosjeku za KJKP RAD?

nije to uopste na nama. mi ne smijemo biti primarno rijesenje. mora postojati sistem koji ocigledno ne postoji.
Ama, ja ponavljam - ne treba uvijek ocekivati od nekog drugog. Treba krenuti od sebe i mijenjati koliko se moze. Mislis da nije neko drugi trebao i mogao da organizuje da Luna dobije lijecenje koje jos zivot znaci, da nije neko drugi trebao da osigura mamografe u BiH etc etc... Ali ovo je drustvo i sistem koji jednostavno ne moze da sve stigne. I vjeruj, ne mozemo mi naplacati komunalaca koliko grupa papaka moze naprljati! sta ti vrijedi kad neko cisti ako neko prodje poslije njega i baci nesto sto ponovo stoji 7 dana dok ponovo komunalac ne prodje.
Zato - akcija.
The Nightwatchman

daduli_sa wrote:
The Nightwatchman wrote:

Ama, ja ponavljam - ne treba uvijek ocekivati od nekog drugog. Treba krenuti od sebe i mijenjati koliko se moze. Mislis da nije neko drugi trebao i mogao da organizuje da Luna dobije lijecenje koje jos zivot znaci, da nije neko drugi trebao da osigura mamografe u BiH etc etc... Ali ovo je drustvo i sistem koji jednostavno ne moze da sve stigne. I vjeruj, ne mozemo mi naplacati komunalaca koliko grupa papaka moze naprljati! sta ti vrijedi kad neko cisti ako neko prodje poslije njega i baci nesto sto ponovo stoji 7 dana dok ponovo komunalac ne prodje.
Zato - akcija.
ali cekaj malo, imaju dvije opcije:

1) ili cu placati KJKP da oni to rade
2) ili cu ja to raditi,

pa ne moze oboje, jebi ga.

ja znam sta ti hoces da kazes, i odazvao bih se bez obzira na gore receno, znaci platio bih i u isto vrijeme bih otisao i licno cistio (uostalom to i radim na kraju krajeva), ali to nije rjesenje, time samo lijecis posljedicu, ali ne i uzrok.

gore sam napisao osvrcuci se na komentare:
mislim da od toga nema fajde. moj stav je da treba uspostaviti novi sistem vrijednosti, prije svega edukacijom i ucenjem. nasoj generaciji svakako nema spasa- ko je papak, papak ce i ostati i u tome mu nece pomoci ni inspekcija ni eko policija, ali ima sanse da institucije i drustveni sistem od potomka toga papka naprave normalnog, samosvjesnog i odgovornog covjeka.

moramo razmisljati vizionarski. moramo postaviti dugorocne ciljeve. higijena pretpostavlja i mentalnu higijenu, razvoj konstruktivnih stavova i kreativnih ideja. trenutno je nasa stvarnost jednostavno zapečaćena kvazikulturalnim otpadom. onaj koji baci svoj otpadak na zelenu površinu usred grada u fizičkom smislu, taj će bacati i svoje mentalno smeće svuda oko sebe (npr. turbofolk, koride, borbe pasa, zaostali politicki stavovi, gender pitanja itd.)

jedan otpad posljedica je drugog.

ideja je opasnija od čina. trebamo mijenjati ideje.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

The Nightwatchman wrote:
daduli_sa wrote:
The Nightwatchman wrote: ne mora citizen-x ohladit.

Zato - akcija.
ali cekaj malo, imaju dvije opcije:

1) ili cu placati KJKP da oni to rade
2) ili cu ja to raditi,

pa ne moze oboje, jebi ga.

ja znam sta ti hoces da kazes, i odazvao bih se bez obzira na gore receno, znaci platio bih i u isto vrijeme bih otisao i licno cistio (uostalom to i radim na kraju krajeva), ali to nije rjesenje, time samo lijecis posljedicu, ali ne i uzrok.

gore sam napisao osvrcuci se na komentare:
mislim da od toga nema fajde. moj stav je da treba uspostaviti novi sistem vrijednosti, prije svega edukacijom i ucenjem. nasoj generaciji svakako nema spasa- ko je papak, papak ce i ostati i u tome mu nece pomoci ni inspekcija ni eko policija, ali ima sanse da institucije i drustveni sistem od potomka toga papka naprave normalnog, samosvjesnog i odgovornog covjeka.

moramo razmisljati vizionarski. moramo postaviti dugorocne ciljeve. higijena pretpostavlja i mentalnu higijenu, razvoj konstruktivnih stavova i kreativnih ideja. trenutno je nasa stvarnost jednostavno zapečaćena kvazikulturalnim otpadom. onaj koji baci svoj otpadak na zelenu površinu usred grada u fizičkom smislu, taj će bacati i svoje mentalno smeće svuda oko sebe (npr. turbofolk, koride, borbe pasa, zaostali politicki stavovi, gender pitanja itd.)

jedan otpad posljedica je drugog.

ideja je opasnija od čina. trebamo mijenjati ideje.
Posljedicu? Hm, mislim da se nismo razumjeli. Ili mislis da je ucenje djece otklanjanje posljedice? Ja mislim da je to udaranje u korijen, Vjerujem da ce barem 50% njih onda razmisliti da li ce nesto baciti ili ne.

A to sto si ti naveo gdje cistis, pa, tu ti i nije nadlezan JKP Rad, ako se ne varam. Ali nije ni bitno. Razumjeli smo se :D
nausnica

Post by nausnica »

Svaka čast na odličnoj temi!!!

Ne mogu a da ne dodam i ovo pitanje jer bih voljela da mi neko pojasni stvar:

Zašto se velika većina BiH gradjana rijetko kupa? I dalje mi lici kao da se kupamo samo jednom u sedmici, ono legnes u kadu nedjeljom jer je tad "dan za kupanje". Zaboravimo da se istusiramo svaki dan po 1, 2 ili 3x, cak i kad se oznojimo. :?

Smrdimo ljudi, nevjerovatno. U javni prevoz ne mozes uci a da ne osjetis bar 70% ljudi da tuknu. Na kafu isto tako. Ne govorim o situaciji kad se neko oznoji tu i tamo pa se osjeti, hebiga, to se svima desi pogotovo sad zimi kad se utoplimo pa dok dodjemo tamo gdje smo krenuli i skinemo slojeve odjece, uvijek osjetis malo zadaha pod pazuhom ;)

Zašto se generalno kao država RIJETKO peremo??????
kao novi

Post by kao novi »

lijepo je bilo u saraaajevu, do vidjenja u kalgaarijuuu :-)

pomirite se s tim, seljacka je zemlja, sve je u k...., nece biti bolje...

i idemo opet, lijepo je bilo u saraaajevu, do vidjenja u kalgaarijuuu :D
Hendrix

Post by Hendrix »

Dosta je ljudi već reklo kazne su jedini način da se smeće prestane bacati ali ko u Njemačkoj gdje nema pardona ni za amidžića ni za dajdžu ni za sina ovoga onoga.
Pa ćete vidjeti kako babo odgaja dijete kad mu dođe kazna što mu je mali bacio kesu smeća s prozora.
Nisu ba ni švabe kulturni rođeni , mislite da ne bi i oni ko i mi lagano cigare na cestu bacali da nemaju usađen alarm za kazne u glavi.
A kad koverta dođe sa paprenom kaznicom onda će se dohvatiti pameti.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

interesantna tema... :-D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

gospodar kuglastih munja wrote:interesantna tema... :-D
nevjerovatno interesantna :-D :-D :-D
nigdje.nikog

Post by nigdje.nikog »

fantom slobode wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:interesantna tema... :-D
nevjerovatno interesantna :-D :-D :-D
Al' mogla bi se jos malo razabrati
The Nightwatchman

ja bi je razabirao, ali napadose me. jebat ga. cini se da je zaista isplatnije u zivotu biti indolentan i ne mariti jednostavno ni za sta. :roll: :(
Last edited by The Nightwatchman on 10/12/2007 00:01, edited 1 time in total.
Discball

Post by Discball »

Rješenje problema je veoma jednostavno ali zahtijeva dugogodišnji proces.

Kao prvo umjesto raznih vjeronauka u školama umjesto da se djeca uče mržnji ili ti kako je onaj drugi drugačiji i zašto je to tako uvedeš obavezan predmet koji se zove "Ekologija i kultura življenja" i to ne jednu ili dvije godine nego cijelo osnovno školovanje.

Pa kad djetetu trubiš 8 ili 9 godina kako kada baci plastičnu kesu ili prospe motorno ulje u prirodu zagadi svoju hranu ili piće, i to ne za jedan dan nego za 50 ili 100 godina, sigurno je jedno da će na površinu izaći iz podsvjesti nešto što mu je neko govorio i što je morao znati za neku ocjenu. Isto se odnosi na onaj drugi dio imena predmeta koji podrazumijeva bonton i još poneke stvari....što neko gore spomenu da se ne okupa, da uništi kantu za otpatke, da razbije lampu ulične rasvjete, da ne objesi veš na balkon pa da mu komšije znaju kakve gaće nosi.....

Onda fino uvedeš kaznene mjere ali ne na način da imaš tamo neke bogom dane manekene zvane eko policija, nego službu koja će sprovesti u djelo kaznenu politiku.

Sve to lijepo iskombinuješ sa akcijom koju od ne tako davno imaju u Hrvatskoj, pa platiš za svaku plastičnu bocu određeni iznos ili za limenku od aluminijuma pa sigurno nećeš naći nijednu na ulici, a iako i neko baci koju naći će se neko ko će je pokupiti jer će njemu biti izvor prihoda za življenje....uvedeš plaćanje plastičnih kesa pod obavezno i to za neku ne baš beznačajnu cijenu, pa kad skontaš da si je platio sigurno je nećeš tako olako ni baciti, pogotovo tamo gdje ne treba.......

A sve dok ove stvari nisu rješene kako treba, smeća će biti svuda oko nas jer smo stoka i šta ćeš.... :x :x :x
The Nightwatchman

Sve to lijepo iskombinuješ sa akcijom koju od ne tako davno imaju u Hrvatskoj, pa platiš za svaku plastičnu bocu određeni iznos ili za limenku od aluminijuma pa sigurno nećeš naći nijednu na ulici, a iako i neko baci koju naći će se neko ko će je pokupiti jer će njemu biti izvor prihoda za življenje....

izgleda da je ovaj sistem stvarno i zaista zazivio. nigdje flase, nigdje limenke, nigdje pet ambalaze. a u isto vrijeme lijep izvor zarade za odredjene ljude. vuk sit ovce na broju. svaka cast!!
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Hajmo sada preko sarajevo-x novi posao da otvorimo.

Kupimo masinu za reciklazu i otkupljujemo boce.
Preradjujemo plastiku i pravimo druge potrebne produkte!
:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Bila je bolje prije rata.

Razlozi:
(svi doduse medjusobno povezani)

1) Skola - primarno obrazovanje
2) Mediji - obrazovni program, promocija zastite okolisa
3) Drzava - jaka drzava, kvalitetniji sudski, zakonodavni i policijski sistem
4) Grad - veci nivo organizovanosti gradskih sluzbi poput KJP Rad
5) Politika - vrlo losi lokalni organi samouprave u vidu nesposobnih ljudi
6) Migracije stanovnistva - da, nedostatak kulture novih stanovnika grada
7) Ekonomija - opsti napad upakovane, plastificirane ambalaze, tj. otpada
8) Rat - mnogi su u ratnim godinama navikli da im je smece najmanja briga
mostarac

Post by mostarac »

vidim ovde se zagovara edukacija ljudi, a to je isto kao u parlamentu i drugim administrativnim tijelima drzave: "Kad neces da rijesis problem ti osnuj komisiju"
Tako i ovde, edukuj, onda osnuje 2-3 nevladine organizacije koje ce da jedu novac iz budzeta na nekakve gluposti i preseravanja, kao sto more tih organizacija i danas cini, a dosta njih se bavi i ekologijom.
Novcanik je najbolji udzbenik, pa kad mu uzmes 300 KM za baceni papiric i to lijepo objavis 2-3 puta na TV, vidices kako snasa trci do kontejnera i ne pada joj napamet da baci smece kroz prozor ili negdje na neko drugo nepredvidjeno mjesto. Samo po novcaniku, pa ces viditi kako se brzo svi edukuju i kako se brzo uci i za generacije unaprijed.
kakvo odgajanje, kakve gluposti - samo udar na novcanik.
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

A sta je sa nasim biznisom??

Jooj pa jos vam moram pare u dzep gurati! :roll: :D
shana_majka

Post by shana_majka »

Prije rata bila je jedna lijepa reklama na tv, neshto kao:
Momak ide ulicom i baci papiric, Drugi se saginje, pokupi isti i kaze:
"Je li ovo vashe?"
"Da, ali to meni vishe ne treba."
'E, pa ne treba ni ovom gradu!!!"
Kucna kultura, rad u obrazovnim institucijama, mediji...Udarit tamo gdje najvishe "boli"(po dzepu). Ko ne moze da plati, moze to da odradi. Lijepu "satnicu" zakonom propisanu, koju ce odraditi cisteci parkove, ulice..
Pa da vidimo kad "gospoda" bude primorana da cisti/placa, kako ce se poslije ponashati... :-D
newone

Post by newone »

Licna higijena kao i urednost gradova je direktno ogledalo zivotnog standarda nacije.
U zemlji sa 700 000 nepismenih, sa 50% nezaposlenih, sa platama koje u prosjeku ne zadovoljavaju ni minimalnu korpu namirnica za prosjecnu cetveroclanu porodicu, kako ocekivati da se ljudi, i to ona velika vecina, tusira barem jednom dnevno kada za to tusiranje treba potrositi struju ili plin da bi se zagrijao bojler. Kako otici i kupiti stick za pazuh ili neki miris kada su im cijene tolike kolike su. Za mnoge ovo je veliki trosak i luksuz.
Ovdje neko spomenu da treba i sedam dana da komunalno prodje i pocisti ulicu. Pa na Zapadu ciste ulice po cijeli dan i propiraju ih vodom tokom noci. Zar treba praviti pauze od po sedam dana!!!! U koji god metro odete u Kanadi, Americi, Njemackoj ili u tramvaj u Svicarskoj, svi putnici su svjezi i prijatno namirisani. Ne osjeti se znoj. Tamo ni na posao ne mozes otici a da tuknes na znoj!
nigdje.nikog

Post by nigdje.nikog »

newone wrote:Licna higijena kao i urednost gradova je direktno ogledalo zivotnog standarda nacije.
...U koji god metro odete u Kanadi, Americi, Njemackoj ili u tramvaj u Svicarskoj, svi putnici su svjezi i prijatno namirisani. Ne osjeti se znoj. Tamo ni na posao ne mozes otici a da tuknes na znoj!
Ovdje ti nema posla, tukno jal netukno!

Ali ozbiljno, svidjaju mi se sve rasprave na ovu temu koje izlaze iz onih uobicajenih veza za mentalitetom.
Veza licne kulture pojedinca svakako ima veze sa njegovim standardom, ali ja sam unatrag nekoliko postova isprovocirao jos jednu tezu - veza kulture i religije.
Ustvrdio sam, i to cu ponoviti - katolicka crkva po meni (ne, nisam katolik, ateista sam) jedina vrsi i ovu kulturolosku misiju. Neko ce reci da se uz tu kulturu pakuje i stosta drugo, ali ljudi pogledajmo oko sebe - TO SE OKOM VIDI, muslimanske kuce su mahom neuredne cak i kad su raskosne. O arhitekturi da ne govorim. Kao da se radi o nekoj instrukciji da se ignorise i devastira prostor oko sebe.
Na ovo me je razmisljanje potakla nedavna voznja od Broda prema Sarajevu. Kod sam vidio kuce u Zepcu, a potom usao u Begov Han - ja sam dozivio SHOK!
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

nigdje.nikog wrote:
newone wrote:Licna higijena kao i urednost gradova je direktno ogledalo zivotnog standarda nacije.
...U koji god metro odete u Kanadi, Americi, Njemackoj ili u tramvaj u Svicarskoj, svi putnici su svjezi i prijatno namirisani. Ne osjeti se znoj. Tamo ni na posao ne mozes otici a da tuknes na znoj!

Ali ozbiljno, svidjaju mi se sve rasprave na ovu temu koje izlaze iz onih uobicajenih veza za mentalitetom.
Veza licne kulture pojedinca svakako ima veze sa njegovim standardom, ali ja sam unatrag nekoliko postova isprovocirao jos jednu tezu - veza kulture i religije.
Ustvrdio sam, i to cu ponoviti - katolicka crkva po meni (ne, nisam katolik, ateista sam) jedina vrsi i ovu kulturolosku misiju. Neko ce reci da se uz tu kulturu pakuje i stosta drugo, ali ljudi pogledajmo oko sebe - TO SE OKOM VIDI, muslimanske kuce su mahom neuredne cak i kad su raskosne. O arhitekturi da ne govorim. Kao da se radi o nekoj instrukciji da se ignorise i devastira prostor oko sebe.
Na ovo me je razmisljanje potakla nedavna voznja od Broda prema Sarajevu. Kod sam vidio kuce u Zepcu, a potom usao u Begov Han - ja sam dozivio SHOK!
Nije istina to sto govoris. Ja sam imao drugacije iskustvo u Mostaru. U prodajnim centrima sa hrvatskom vecinom sam cesto nailazio na ljude koji smrde na znoj. Kontejneri su bili puni i ulice prljavije.

Ti muslimani o kojima pricas nisu muslimani. Po islamu je higijena veoma vazna i MUSLIMANI SU NAUCILI KATOLIKE DA TREBA DA SE PERU KAKO NE BI OBOLILI!
Muslimani su donijeli higijenu krscanskom svijetu.
shana_majka

Post by shana_majka »

nigdje.nikog wrote:

Skidash li obucu kad ulazish u kucu?
BHG

Post by BHG »

...zato sto nema adekvatnih kazni za prljave...samo udaranje po novcaniku pomaze...
a sto se tice edukacije...mi nismo tako ustrajan narod da bi se pridrzavali toga....
kijameta

Post by kijameta »

nigdje.nikog wrote:

Na ovo me je razmisljanje potakla nedavna voznja od Broda prema Sarajevu. Kod sam vidio kuce u Zepcu, a potom usao u Begov Han - ja sam dozivio SHOK![/quote)

@kijameta wrote
Islam tezi duhovnom a ne materijalnom,tezi i krscanstvo ali ga je katolicka crkva izvitorepila i zapostavila duhovno a brine se iskljucivo o materijalnom,kao na primjer o cistoci kuca.A izvan svake logike je da bi Boga trebalo zanimati je li ti pograbljano dvoriste ili ne.
Da odes u neku muslimansku zemlju(Afghanistan,Pakistan),onda bi tek vidio sta je shok.
Ali to je potpuno izvan teme,to bi bilo za religiju ili cak politiku.
Vezano za temu i vrlo dobro je postavljena teza od @jeza
Kao sto on pomenuo imamo 8 glavnih razloga sto je ovako a prije rat je bilo bolje.Prvo,skola,u skoli se ne radi na usadzivanju vrijednosti niti bilo kakvog nacina zivota,nego i ucenici i ucitelji,sve preko qurca,privode kraju.Pod dva mediji,mediji propagiraju samo ono sto im donosi profit,sto bi se reklo,narod trazi veselo,ko ce slusati tudzu muku.Tako da kroz medije nema nikakvog doprinosa osvjescivanju ljudi.Pod tri drzava,drzava nema programe za ekologij,za edukaciju,mislim moramo biti svjesni da zivimo u protektoratu u kojem je na zalost jos uvijek primarna briga o cistoci,ona o cistoci i podmazanosti puske.
Pod cetiri grad,ee kod grada opravdanja nema,grad ima dovoljno para i mogao bi mnogo uciniti da bude bolje ali su prezauzeti borbom za vlast i otimanjem para da bi se brinuli o bilo cemu.
Pod pet politika,osnovni i glavni krivac za sve,kada bi se politicke prilike u zemlji stabilizovale,moglo bi se povesti vise racuna o skolstvu,medijima,ekonomiji a to bi se automatski odrazilo na poboljsanje cistoce.Pod 6 migracije,ovo je jedina tacka gdje se ne slazem sa @jezom ili ga ne razumijem,migracije poslijeratne su nista u usporedbi sa invazijom brdzana od 1946 do 1984,jedino sto ih je u tom periodu grad cekao spreman u svih ostalih 7 tacaka i odmah ih stjeravao u kalup,pa bi se ovi u jako kratkom periodu pretvarali u uzorne gradzane.
Pod sedam ekonomija,izuzetno bitno,sto neko rece kako ce se ljudi kupat tri puta na dan,kada to kosta,situiran sam licno ali opet dozivljavam stresove kada vidim racun za struju a zamislite nezaposlene sa dvoje-troje djece,a takvih je vecina,pa skontajte koliko je njima do cistoce i do papira na ulici.Ovo ima veze i sa onima sto spominju kaznjavanje.Pa ljudi se bore za goli opstanak,nemoguce je naplatiti kaznu za bacanje papira na ulicu,covjeku koji nema para,nema plate,nema auta,nema stana.Nemoguce mu je naplatiti alimentaciju ili kakvo ozbiljno sudsko utjerivanje a kamoli neku prekrsajnu kaznu.
Osmo ,rat je bio ostavio velike posljedice na nase drustvo,razorio je sistem vrijednosti koji smo imali a nije donio nikakav novi.Nude nam vjeru,nama koji smo odrasli u komunizmu,neprihvatljivo,posebno zato sto vidimo da iz nje izvlace samo ono sto ce donijeti njihovom licnom obogacivanju.Obecavaju nam ekonomski boljitak ali nas lazu,nastupa razocarenje i frustracija.MZ nas sada grije,sada hladi,raspamecuje ljude,pricaju o 'europskim vrijednostima' a preko nasih glava su se israli na svaku od njih,bas ti 'europejci'.Narod je raspamecen i dezorijentisan,tako da mu je tesko da misli o cistoci.
Ne zelim da neko misli da ja nisam za cistocu i poboljsanje stanja,jesam ali sam svjestan da je to nesto za sta ce trebati puno vremena.Prvo,kroz povoljniju politicku situaciju,poboljsanje ekonomije,ulaganje u skolstvo,ekologiju,osvjescivanje,ciscenje i to na svim nivoima,drzavnom,kantonalnom,gradskom.A sta mi mozemo u ovome trenutku uraditi,malo,mozda ono sto ja cinim,samo vaspitavati svoju djecu pravilno i uvijek u svakoj situaciji,ismijavati i upozoravati one koji se ponasaju kao nevaspitani prljavci.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

E prvo da pohvalim temu, prava je...
A onda da i ja kažem koju...

Jeste kad se uđe u tramvaj il neki drugi oblik javnog prevoza... znaju pojedinca zaplahnuti razni mirisi i ... smradovi-.... kad odeš negdje van grada na neki vidikovac... smeće dominira... na izlet kad se ode... naravno jopet smeće svuda oko nas....
Mada ne treba generalizovati ima ljudi i da mirišu ali opet kad stupe nogom van svoje kuće.-... iza sebe ostavljaju smetćem trag... valjda da se ne izgube...

Fakat na kolektivnom nivou postali smo takvi peksini (sa časnim izuzetcima) ...... ali istinu moramo pogledati u oči...
Pogledajmo samo uz ceste koliko smeća ima , iza zgrada naših... u potocima i rijekama....
Pitanje je kaako riješiti problem..... pranje je svar pojedinca i njegove sramote..., ali smeće ovo oko nas je kolektivni problem... mislim da je društveno koristan rad kao kategorija kažnjavanja rješenje... svi ovi što prljaju... samo radna akcija čišćenja... i drugi put bi razmislili hoće li baciti il nećee... naravno uz novčanu kaznu... koja treba biti svakako adekvatna..

Eto
Locked