ja je imam vec 8 godina, uvijek sam isla kod istog doktora, koji je pregleda, vidi da li se nesto znacajno promijenilo, i to je to. tek prosle godine odlucih da odem i do nekog drugog, da pogleda. elem, jedan od tih doktora mi odmah rece da je cista cokoladna, velicine 5 cm i da odmah moram na operaciju. kad sam nazvala kliniku gdje rade operacije, gospodja mi na moje pitanje kad bih mogla operaciju uraditi, rece, mozete odmah, samo da znate da u vecini (99%) slucajeva ide van i citav jajnik. ja sma se totalno izbezumila - mislim, niko ni da me pogleda, vec onako telefonski kao, eto izvadicemo vam jajnik.
uglavnom, kad sam se vratila ponovo svom doktoru i pitala koja je kod mene uopste vrsta ciste, covjek mi rece da u to niko ne moze biti 100 % siguran dok se ne uradi laparoskopija , a laparoskopsko utvrdjivanje se ne radi, to je vec operacija. e sad , kad sam ga pitala sta on misli o operaciji, o odstranjivanju ciste, isto tako mi je rekao da on nije za to, dok bar 1 dijete ne budem imala, jer je moj organizam ocito sklon cistama i ako bih sad odlucila da je odstranim s lijevog jajnika (a buduci da je tako velika, malo sta bi ostalo do samog jajnika), velika je vjerovatnoca da ce se kroz neko vrijeme cista javiti i na desnom jajniku. tako sam ja odustala od operacije, idem redovno (svaka 3 mjeseca) na kontrole, pratimo je i ao sto akze doktor- ona je sad konzervirana , stoji kako stoji i ne smete nicemu. ukoliko bi se pojavile bilo kakve promjene, odmah bi bila operacija.
sama laparoskopija nije nista posebno, koliko sam do sad cula i procitala. u biti, nema klasicnog reza, nema dugotrajnog lezanja u bolnici niti dugotrajnog oporavka. napravio se par malih rezova oko pupka, uvuku se instrumenti, odstrani se sto se treba odstraniti i nakon dva dana ides kuci, nakon 5 dana si OK i ides radis, nastavis normalno sve. uglavnom se radi u lokalnoj anesteziji.
u svakom slucaju, mislim da bi bilo najbolje da ode kod jos par doktora, suludo je otici na operaciju samo zbog tog sto jedan doktor tako misli. sasvim razumijem i vasu brigu i strah.