Cile je danas najsofisticiranija drzava juzne amerike, a i nemjesanje USA i njihove poslove je dosta pomoglo.kicky wrote:U početku mi je bio simpatičan! Mislim, čovjek je pokušavo uvesti nekakav demokratski socijalizam, a pošto je to my cup of tea onda mi je izgledo prilično pozitivno, dok... Da dok se taj novi socijalizam nije pretvorio u populizam i antiamerikanizam postajući nekakav hibrid Kube, Irana i Rusije. Jedina, zapravo razlika između Chavezove nove Venezuele i ovih režima je ta što, kako vidimo Chavez ipak poštuje demokraciju, iako smatram da kult ličnosti i demokracija ne mogu ići zajedno. Chavez bi zbog svoje demokratičnosti (uvjetno rečeno) mogao biti dobar primjer svojem savezniku Vladimiru koji je po meni najveće zlo svjetske politike, veće i od Busha jer Busha se barem može smijeniti kad tad, a ovaj će mnse čini doživotno! Generalno više mi se dopada južnoamerička ''umjerena'' ljevica koju predstavljaju Lula - predsjednik Brazila i Michele Bachalet - čileanska predsjednica
Venezuela: HUGO CHAVEZ
-
jefferson
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
jašta nego, diktatura! samo da te ispravim....nema nijedna zemlja na svijetu, gdje postoji veći stepen lokalne samouprave, slobode, i ostalih simptoma totalirizma....a o životnom standardu, da i ne govorimo...jebote jest nam loše u ovoj diktaturimostarac wrote:nema to veze, inace editovao sam post onaj gore
Na tu jednu izjavu dolazi 50 suprotnih pa se to njeno gubi u masi.
Amerika je najveca diktatura na svijetu i ne znam jeste li vi svjesni toga, jer pazi ne postoji drzava demokratskog svijeta u kojoj je toliko moci skoncentrisano u rukama jednog covjeka kao sto je amerika. U americi cak ni u politici nemas trecu opciju neku neutralnu. Dakle takva zemlja ima pod kontrolom sve, pa i medije i onog trenutka kad ti mediji postanu opasni vidices sta ce se desiti, jer to je USA.
-
xon_sa
Nemoj pretjerivat da ne pocnemo iznosit prljav veskarabaja-x wrote:jašta nego, diktatura! samo da te ispravim....nema nijedna zemlja na svijetu, gdje postoji veći stepen lokalne samouprave, slobode, i ostalih simptoma totalirizma....a o životnom standardu, da i ne govorimo...jebote jest nam loše u ovoj diktaturimostarac wrote:nema to veze, inace editovao sam post onaj gore
Amerika je najveca diktatura na svijetu i ne znam jeste li vi svjesni toga, jer pazi ne postoji drzava demokratskog svijeta u kojoj je toliko moci skoncentrisano u rukama jednog covjeka kao sto je amerika. U americi cak ni u politici nemas trecu opciju neku neutralnu. Dakle takva zemlja ima pod kontrolom sve, pa i medije i onog trenutka kad ti mediji postanu opasni vidices sta ce se desiti, jer to je USA.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
nije problem prljav veš, problem je ako nemaš mašinu za pranje vešaxon_sa wrote:Nemoj pretjerivat da ne pocnemo iznosit prljav veskarabaja-x wrote:jašta nego, diktatura! samo da te ispravim....nema nijedna zemlja na svijetu, gdje postoji veći stepen lokalne samouprave, slobode, i ostalih simptoma totalirizma....a o životnom standardu, da i ne govorimo...jebote jest nam loše u ovoj diktaturimostarac wrote:nema to veze, inace editovao sam post onaj gore
-
jefferson
De iznesi taj prljav ves, ali mi onda navedi uzor na koji se Amerika treba ugledat!xon_sa wrote:Nemoj pretjerivat da ne pocnemo iznosit prljav veskarabaja-x wrote:jašta nego, diktatura! samo da te ispravim....nema nijedna zemlja na svijetu, gdje postoji veći stepen lokalne samouprave, slobode, i ostalih simptoma totalirizma....a o životnom standardu, da i ne govorimo...jebote jest nam loše u ovoj diktaturimostarac wrote:nema to veze, inace editovao sam post onaj gore
Vidis, Amerika je nazadovala toliko sa ovim majmunom da je to strasno, ali kao sto karabaja rece, problem je ako nemas masinu! Vidis sta se desava u Rusijia o Iranu i slicnim "demokratijama" je suvisno pricat.
Medjutim, de mi reci malo o tom prljavom vesu i navedi mi primjer da me malo prosvjetlis!
-
jefferson
Vidis zdravstveni sistem u americi pociva na sistemu na kojem drzva pociva, na turbo-kapitalizmu!xon_sa wrote:Hocemo li malo o zdravstvenom sistemu, rasnoj diskriminaciji i sl. Daleko je amerika od nekog primjera ostalima. Skandinavske zemlje su recimo za ameriku pojam demokratije, postivanja ljudskih prava i sloboda...
Naravno da je za prosjecnog gradjanina uzas, ali ima i ona, ako imas zdravstveno, nebi pozelio negdje drugo biti ako ti se nesto desi.
Sto se tice rasne diskriminacije, tacno je da je do 1964 i 1965 bila ozakonjena rasna diskriminacija, danas jaro moj imas vise prava kao manjina nego u njemackoj, austriji i slicnim naprednim demokratijama upravo zbog iskustva kojeg su imali, niko te nestiti kao pravosudni sistem ovdje.
E pa kad smo vec kod rasne diskriminacije, posto je to poglavlje zatvoreno sa Voting Act 1965 , hocemol o drugom svjetskom ratu, njemackoj, austriji, skandinavskim zemljama pa onda o Marshallovom planu?
Zato ti kazem, svaka zemlja ima prljavog vesa, niko nije cist, ali svima je amerika trn u oku dok do sada jos nisu pokazali da mogu igrat ulogu koju igra Amerika, posebno EU.
-
xon_sa
Pa nebitno na kojem sistemu pociva, bitno je da imas, koliko, 40 miliona ljudi bez ikakvog zdravstvenog osiguranja? Jel samo ja primjecujem da tu nesto nije normalno? A mislim da imas odlicne klinike i u Evropi, nista bolje nisu u Americi.jefferson wrote: Vidis zdravstveni sistem u americi pociva na sistemu na kojem drzva pociva, na turbo-kapitalizmu!
Naravno da je za prosjecnog gradjanina uzas, ali ima i ona, ako imas zdravstveno, nebi pozelio negdje drugo biti ako ti se nesto desi.
Sto se tice rasne diskriminacije, tacno je da je do 1964 i 1965 bila ozakonjena rasna diskriminacija, danas jaro moj imas vise prava kao manjina nego u njemackoj, austriji i slicnim naprednim demokratijama upravo zbog iskustva kojeg su imali, niko te nestiti kao pravosudni sistem ovdje.
E pa kad smo vec kod rasne diskriminacije, posto je to poglavlje zatvoreno sa Voting Act 1965 , hocemol o drugom svjetskom ratu, njemackoj, austriji, skandinavskim zemljama pa onda o Marshallovom planu?
Zato ti kazem, svaka zemlja ima prljavog vesa, niko nije cist, ali svima je amerika trn u oku dok do sada jos nisu pokazali da mogu igrat ulogu koju igra Amerika, posebno EU.
A sto se tice rasne diskriminacije ne bi se slozio sa tobom. Dovoljno je pogledati ko se nalazi u americkim zatvorima. Budi siguran da bijelci kao najbrojnija rasa u Americi ne cine i vecinu u zatvorima...
Ne znam zasto vracas drugi svjetski rat, a pod tepih trpas diskriminaciju koja je bila ozakonjena u americii i dosta vremena poslije tog drugog sv. rata.
Ja bih radije da se govori o trenutnoj situaciji, a cinjenica je da po sadasnjem stanju stvari obican gradjanin ima daleko vise prava i sloboda u skandinavskim zemljama nego sto to ima u americi.
I da, naravno da ne postoji cist niti savrsen sistem, ali u danasnjem svijetu prikazivati ameriku kao neki primjer demokratije i postivanja ljudskih prava i sloboda je zaista zalosno.
-
mostarac
to ko cini vecinu u zatvorima nije uzrok rasizam direktno, ali hajmo reci da moze biti indirektno. Crnci u americi su siromasnija klasa i shodno tome u vecem procentu podlozni kriminalu, a samim tim i u vecem procentu naseljavaju zatvore. Mislim da sistem kao sistem ne pravi razliku u pravosudju medju rasama.
Al sto se tih rasa tice, citao sam negdje, a siguran sam da cete mi to i potvrditi, da je u texasu ili jednoj od tih juznih drzava, a cini mi se texas, do devedesetih godina bio zakonski nemoguc brak izmedju bijele i crne rase.
Isto tako ja podrzavam smrtnu kaznu jer pedofili i slicni kreteni ne zasluzuju da zive, ali smrtna kazna nije u duhu demokratije i demokratskog sistema. U americi je legalna elektricna stolica jos uvijek. Sad ce se naci pametna glava da kaze al nije u svim drzavama
U EU ne mozes ni pomislit da udjes sa smrtnom kaznom u zakonu.
Amerika svoju demokratiju, tj. svoje vrijednosti predstavljene svijetu gradi iskljucivo na sili i novcu i propagandi. U Evropi postoje daleko daleko ljudskija i humanija drustva od americkog sa mnogo vise demokratije, al amerika je na glasu jer "jachi tlachi".
Al sto se tih rasa tice, citao sam negdje, a siguran sam da cete mi to i potvrditi, da je u texasu ili jednoj od tih juznih drzava, a cini mi se texas, do devedesetih godina bio zakonski nemoguc brak izmedju bijele i crne rase.
Isto tako ja podrzavam smrtnu kaznu jer pedofili i slicni kreteni ne zasluzuju da zive, ali smrtna kazna nije u duhu demokratije i demokratskog sistema. U americi je legalna elektricna stolica jos uvijek. Sad ce se naci pametna glava da kaze al nije u svim drzavama
Amerika svoju demokratiju, tj. svoje vrijednosti predstavljene svijetu gradi iskljucivo na sili i novcu i propagandi. U Evropi postoje daleko daleko ljudskija i humanija drustva od americkog sa mnogo vise demokratije, al amerika je na glasu jer "jachi tlachi".
-
tempora
Ko je ono citirao Kisindzera ovdje i pozelio da ga se shvati ozbiljno?
Realnost o kojoj Kisindzer prica, a gospoda ga citira, je realnost na krvavim nogama, koju je njen kreator utemeljio u kompletnoj americkoj vanjskoj politici.Stoga, ako vec zelite da vas se uzme za ozbiljno u analizama lika i djela Caveza, onda se potrudite da ne budete tako subjektivni. 
- Ivy
hehehehe tempora, najgore je kad si veci amerikanac od samog amerikanca!tempora wrote:Ko je ono citirao Kisindzera ovdje i pozelio da ga se shvati ozbiljno?Realnost o kojoj Kisindzer prica, a gospoda ga citira, je realnost na krvavim nogama, koju je njen kreator utemeljio u kompletnoj americkoj vanjskoj politici.Stoga, ako vec zelite da vas se uzme za ozbiljno u analizama lika i djela Caveza, onda se potrudite da ne budete tako subjektivni.
- Liberalism
Koje licemjerstvo. U Americi siromah (crnac, kinez, bosanac, meksikanac svejedno) bez obzira ima li zdravstveno osiguranje ili ne ima pravo zdravstvenu pomoc pri svim vaznijim srcanim problemima (ukljucujuci i ugradnju bajpasa odnedavno) i ova besplatna pomoc je ekvivalentna medicinskoj usluzi koju u Sarajevu meze dobiti Tihic ili Mirsad Kebo (brza i uz savremene metode operacija na srcu, potpun postoperativni retman, normalna medicinska soba, itd.),
Al ja Amerika uzas, Kad slusam neke pomislim da se javljaju iz 1975 godine. Amerika vise izdvaja novca na zdravstvenu zastitu siromasnih i starijih nego na odbranu. U Americi je manji postotak zdravstveno neosiguranih lica nego u Bosni. Amerika izdvaja 2 puta vise sredstava iz budzeta za zdravstvo nego sto je to ukupan budzet Evropske unije.
Al ja Amerika uzas, Kad slusam neke pomislim da se javljaju iz 1975 godine. Amerika vise izdvaja novca na zdravstvenu zastitu siromasnih i starijih nego na odbranu. U Americi je manji postotak zdravstveno neosiguranih lica nego u Bosni. Amerika izdvaja 2 puta vise sredstava iz budzeta za zdravstvo nego sto je to ukupan budzet Evropske unije.
-
Misirlija
Neznam po cemu je Cile ''najsofisticiranija'' zemlja Juzne Amerike, ako je GDP mjerilo onda je ispod Brazila, Argentine i Kolumbije, a ako je ekonomska stopa razvoja, onda je Cile opet ispod Venezuele, Argentine, Uruguaja i Perua gdje je ekonomski porast u 2007 bio preko 8%, a dok je u Cileu negdje ok 6 %.jefferson wrote:Cile je danas najsofisticiranija drzava juzne amerike, a i nemjesanje USA i njihove poslove je dosta pomoglo.kicky wrote:U početku mi je bio simpatičan! Mislim, čovjek je pokušavo uvesti nekakav demokratski socijalizam, a pošto je to my cup of tea onda mi je izgledo prilično pozitivno, dok... Da dok se taj novi socijalizam nije pretvorio u populizam i antiamerikanizam postajući nekakav hibrid Kube, Irana i Rusije. Jedina, zapravo razlika između Chavezove nove Venezuele i ovih režima je ta što, kako vidimo Chavez ipak poštuje demokraciju, iako smatram da kult ličnosti i demokracija ne mogu ići zajedno. Chavez bi zbog svoje demokratičnosti (uvjetno rečeno) mogao biti dobar primjer svojem savezniku Vladimiru koji je po meni najveće zlo svjetske politike, veće i od Busha jer Busha se barem može smijeniti kad tad, a ovaj će mnse čini doživotno! Generalno više mi se dopada južnoamerička ''umjerena'' ljevica koju predstavljaju Lula - predsjednik Brazila i Michele Bachalet - čileanska predsjednica
Hugo Chavez je bio interesantan prije nekoliko godina, ne samo cijelom svijetu nego i sopstvenom narodu. U zadnjnih par godina je ipak pretjereao, pa tako da mu opada popularnost i medju onima koji su ga najvise podrzavali u Venezueli, siromasnim i neobrazovanim.
-
Krugman
Uglavnom, ja sam u ovoj diskusiji, kao i vecini drugih sa pittom i jeffom - iz vec navedenih razloga.Ivy wrote: da su ista bagra, nisu...amerika je puno opasnija za svijet nego venezuela!
Medjutim, ono sto je meni narucito zanimljivo na Sax-u je doza prezira, mrznje ili opsteg neznanja prema Americi. Amerika nije dzenet da se razumijemo i njihovo govno smrdi - ali u konstelaciji zla koje je cesto snaslo planetu, glavne americke vrijednosti kao sto su sloboda, cestitost, konkurencija, rad itd. ipak vec 60 godina sluze kao uzor i predstavljaju nadu mnogima. Ko je bio u BiH u ratu i ko je dosao u Ameriku poslije rata zna najbolje da je Amerika bila kljucni faktor opstanka Bosnjaka na Balkanu, da bi se Bosna sutra raspala da nije njihovog uticaja, i da bi sirom Federacije danas bilo hiljade izbjeglica da im oni nisu obezbjedili bolji zivot.
Prema tome, staviti Ameriku u gornji kontekst je netacno i veoma razocaravajuce - pogotovo kada dolazi od osobe kojoj je Amerika debelo valjala. Ti curo najbolje znas gdje bi bila, tj. gdje nebi bila, da ti nije Amerike, tj. institucija kao sto su Indian River, John Cabot, JKC i dobrih Amerikanaca koji tvoj razvoj finansiraju vec jako dugo vremena. Cisto sumnjam da si tu pricu kako je Bush kriv za Bin Ladena, Iranski Rezim, i kako je Amerika danas prijetnja ostatku svijeta prosipala u aplikaciji za graduate scholarship koja vjerovatno ostavlja mjesta za to. Ili da ce ta teza izbiti ikada u buducim razgovorima sa tim ljudima - jel' je bezobrazno netacna, neodgovorna, i jel' bi ljudi propali u zemlju da znaju u sta njihove pare idu. Sramota!
- jeza u ledja
A ja mislim da jedan prosjecan Bosanac zamislja Ameriku ovako:mostarac wrote:
Ja mislim da prosjecan amerikanac zamislja iran ovako:
- Smrde
- Nepismeni
- Nemaju asfaltirane puteve
- Zene ne smije na ulicu i tuku ih stalno
- Svi su naoruzani i stalno spremni na rat
- Svi imaju bradu
- Nemaju pojma koliki je i gdje se na geografskoj karti nalazi Iran
.
- Debeli
- Nepismeni
- Jedu hamburgere svaki dan
- Imaju Bushovu sliku iznad vrata
- Mrze muslimane
- Ivy
sreca pa me na ovom americkom univerzitetu uce da sagledam obje strane a ne da kroz zivot idem gurajuci glavu u pijesak... jedan JHU ukazuje na nedostatke Amerike kakva jeste i problem mijesanja u tudje poslove, uci da treba saslusat i jednu i drugu stranu, i ne osudjivat odmah samo zato sto CNN i Amerika to kazu i nalazu... treba prvo pomesti u svojoj avliji moj Krugman pa onda pricati kome je ili nije Amerika valjala... ja niti kritikujem americki narod niti kazem da mi nije valjao, a ono sto si gore naveo (sve institucije osim JCU koja je u Italiji) je bilo bazirano na dobrociniteljstvu pojedinaca ili grupa ljudi, nikako americke administracije! A kao svojevrstan produkt Amerike, moja je duznost i pravo da je kritikujem...samo zato sto su ulozili pare u mene, ja moram da se slozim sa americkom politikom? Jok brate!Krugman wrote:Uglavnom, ja sam u ovoj diskusiji, kao i vecini drugih sa pittom i jeffom - iz vec navedenih razloga.Ivy wrote: da su ista bagra, nisu...amerika je puno opasnija za svijet nego venezuela!
Medjutim, ono sto je meni narucito zanimljivo na Sax-u je doza prezira, mrznje ili opsteg neznanja prema Americi. Amerika nije dzenet da se razumijemo i njihovo govno smrdi - ali u konstelaciji zla koje je cesto snaslo planetu, glavne americke vrijednosti kao sto su sloboda, cestitost, konkurencija, rad itd. ipak vec 60 godina sluze kao uzor i predstavljaju nadu mnogima. Ko je bio u BiH u ratu i ko je dosao u Ameriku poslije rata zna najbolje da je Amerika bila kljucni faktor opstanka Bosnjaka na Balkanu, da bi se Bosna sutra raspala da nije njihovog uticaja, i da bi sirom Federacije danas bilo hiljade izbjeglica da im oni nisu obezbjedili bolji zivot.
Prema tome, staviti Ameriku u gornji kontekst je netacno i veoma razocaravajuce - pogotovo kada dolazi od osobe kojoj je Amerika debelo valjala. Ti curo najbolje znas gdje bi bila, tj. gdje nebi bila, da ti nije Amerike, tj. institucija kao sto su Indian River, John Cabot, JKC i dobrih Amerikanaca koji tvoj razvoj finansiraju vec jako dugo vremena. Cisto sumnjam da si tu pricu kako je Bush kriv za Bin Ladena, Iranski Rezim, i kako je Amerika danas prijetnja ostatku svijeta prosipala u aplikaciji za graduate scholarship koja vjerovatno ostavlja mjesta za to. Ili da ce ta teza izbiti ikada u buducim razgovorima sa tim ljudima - jel' je bezobrazno netacna, neodgovorna, i jel' bi ljudi propali u zemlju da znaju u sta njihove pare idu. Sramota!
Last edited by Ivy on 08/12/2007 20:19, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
- I da dodam, prosjecnom Bosancu moze pasti ovako nesto na pametmostarac wrote:Al sto se tih rasa tice, citao sam negdje, a siguran sam da cete mi to i potvrditi, da je u texasu ili jednoj od tih juznih drzava, a cini mi se texas, do devedesetih godina bio zakonski nemoguc brak izmedju bijele i crne rase.
.
- jeza u ledja
Ne mozes porediti GDP Cile-ta i Brazila pobogu, kad potonji ima 15 puta vise stanovnika. Valjda je bitan GDP per capita u kojem je Cile ispred vecine ovih.Misirlija wrote: Neznam po cemu je Cile ''najsofisticiranija'' zemlja Juzne Amerike, ako je GDP mjerilo onda je ispod Brazila, Argentine i Kolumbije, a ako je ekonomska stopa razvoja, onda je Cile opet ispod Venezuele, Argentine, Uruguaja i Perua gdje je ekonomski porast u 2007 bio preko 8%, a dok je u Cileu negdje ok 6 %.
.
Ekonomski porast u jednoj godini nije mjerilo ama bas nicega. U prosloj godini prvih pet mjesta su imali Azerbejdzan, Ekv. Gvineja, Maldivi, Angola, Mauritanija...
-
Krugman
Niko ti ne govori da se moras sloziti sa Americkom vanjskom politikom zato sto te Amerikanci skoluju, nije to poenta. Poenta je da, kako god sagledas, teza da uzrok onoga sto Bin Laden i Iranski rezim predstavljaju lezi u Americi, i da je danas Amerika ozbiljna prijetnja ostatku svijeta je bezobrazno netacna. Nije to zdrava kritika na koju se vadis, ili nekakvo "pometanje u svojoj avliji" - to je bezobzirno ignorisanje cinjenica i implicitno prebacivanje odgovornosti za njihovo zlo na Americki teren. Sad, ja neznam ubjedjenja pojedinaca, Amerikanaca, koji su ti valjali u zivotu, i necu da ulazim u to, mada ne mogu da vjerujem da bi ovakve teze odobravali. Ali plejada ovih institucija koje su te podjonile, pogotovo JKC fondacija, bez obzira na vlasnistvo su bazirane na principima i filozofiji koje ti ovakvim izjavama direktno podjarivas. Da si kojim slucajem u procesu konkurencije za njihovu podrsku u bilo kojem kontekstu izjavila da je Amerika protivnik Venecuelanskom narodu, da je Amerika bagra i opasnost po cijeli svijet, da je bush uzrok Bin Ladena, Ahmedinidzada, Fidela Kastra kao sto izjavljujes po ovom furumu, ja ti garantujem da danas nebi bila gdje jesi. Gospodin Cooke, koji je bio utjelovljenje vrijednosti koje sam u ranijem postu spomenuo, se danas garant u grobu okrece nad ovim izjavama.Ivy wrote:sreca pa me na ovom americkom univerzitetu uce da sagledam obje strane a ne da kroz zivot idem gurajuci glavu u pijesak... jedan JHU ukazuje na nedostatke Amerike kakva jeste i problem mijesanja u tudje poslove, uci da treba saslusat i jednu i drugu stranu, i ne osudjivat odmah samo zato sto CNN i Amerika to kazu i nalazu... treba prvo pomesti u svojoj avliji moj Krugman pa onda pricati kome je ili nije Amerika valjala... ja niti kritikujem americki narod niti kazem da mi nije valjao, a ono sto si gore naveo (sve institucije osim JCU koja je u Italiji) je bilo bazirano na dobrociniteljstvu pojedinaca ili grupa ljudi, nikako americke administracije! A kao svojevrstan produkt Amerike, moja je duznost i pravo da je kritikujem...samo zato sto su ulozili pare u mene, ja moram da se slozim sa americkom politikom? Jok brate!Krugman wrote:Uglavnom, ja sam u ovoj diskusiji, kao i vecini drugih sa pittom i jeffom - iz vec navedenih razloga.Ivy wrote: da su ista bagra, nisu...amerika je puno opasnija za svijet nego venezuela!
Sto se samog filma tice, on prikazuje jednu vrlo kratku epizodu iz Cavezovog politickog zivota koja uopste nije krajnja reprezentacija njegovih ciljeva ili njegovog ucinka na Venecuelu. Kao takav nemoze da ponudi jedan svestran odgovor na pitanje ko je Chavez i da li je on dobar za Venecuelu i narod koji predstavlja. Pored toga, film je uradjen iz jednog pristranog ugla od ljudi koji su ocigledno imali privilegiran i selektivan pristup Chavezu i dogadjanjima u to vrijeme. Film je kritikovan i postoje indicije da su neke kriticne scene ubacene, i drugi dijelovi izvuceni iz konteksta.
- Ivy
a sto si se ti uplalio ko kutnjak...izvadio si iz konteksta jednu moju recenicu kao odgovor nekome (pittu) da su sve to ista bagra i baziras citav post na njemu. de popusti malo.Krugman wrote:Niko ti ne govori da se moras sloziti sa Americkom vanjskom politikom zato sto te Amerikanci skoluju, nije to poenta. Poenta je da, kako god sagledas, teza da uzrok onoga sto Bin Laden i Iranski rezim predstavljaju lezi u Americi, i da je danas Amerika ozbiljna prijetnja ostatku svijeta je bezobrazno netacna. Nije to zdrava kritika na koju se vadis, ili nekakvo "pometanje u svojoj avliji" - to je bezobzirno ignorisanje cinjenica i implicitno prebacivanje odgovornosti za njihovo zlo na Americki teren. Sad, ja neznam ubjedjenja pojedinaca, Amerikanaca, koji su ti valjali u zivotu, i necu da ulazim u to, mada ne mogu da vjerujem da bi ovakve teze odobravali. Ali plejada ovih institucija koje su te podjonile, pogotovo JKC fondacija, bez obzira na vlasnistvo su bazirane na principima i filozofiji koje ti ovakvim izjavama direktno podjarivas. Da si kojim slucajem u procesu konkurencije za njihovu podrsku u bilo kojem kontekstu izjavila da je Amerika protivnik Venecuelanskom narodu, da je Amerika bagra i opasnost po cijeli svijet, da je bush uzrok Bin Ladena, Ahmedinidzada, Fidela Kastra kao sto izjavljujes po ovom furumu, ja ti garantujem da danas nebi bila gdje jesi. Gospodin Cooke, koji je bio utjelovljenje vrijednosti koje sam u ranijem postu spomenuo, se danas garant u grobu okrece nad ovim izjavama.Ivy wrote:sreca pa me na ovom americkom univerzitetu uce da sagledam obje strane a ne da kroz zivot idem gurajuci glavu u pijesak... jedan JHU ukazuje na nedostatke Amerike kakva jeste i problem mijesanja u tudje poslove, uci da treba saslusat i jednu i drugu stranu, i ne osudjivat odmah samo zato sto CNN i Amerika to kazu i nalazu... treba prvo pomesti u svojoj avliji moj Krugman pa onda pricati kome je ili nije Amerika valjala... ja niti kritikujem americki narod niti kazem da mi nije valjao, a ono sto si gore naveo (sve institucije osim JCU koja je u Italiji) je bilo bazirano na dobrociniteljstvu pojedinaca ili grupa ljudi, nikako americke administracije! A kao svojevrstan produkt Amerike, moja je duznost i pravo da je kritikujem...samo zato sto su ulozili pare u mene, ja moram da se slozim sa americkom politikom? Jok brate!Krugman wrote: Uglavnom, ja sam u ovoj diskusiji, kao i vecini drugih sa pittom i jeffom - iz vec navedenih razloga.
Sto se samog filma tice, on prikazuje jednu vrlo kratku epizodu iz Cavezovog politickog zivota koja uopste nije krajnja reprezentacija njegovih ciljeva ili njegovog ucinka na Venecuelu. Kao takav nemoze da ponudi jedan svestran odgovor na pitanje ko je Chavez i da li je on dobar za Venecuelu i narod koji predstavlja. Pored toga, film je uradjen iz jednog pristranog ugla od ljudi koji su ocigledno imali privilegiran i selektivan pristup Chavezu i dogadjanjima u to vrijeme. Film je kritikovan i postoje indicije da su neke kriticne scene ubacene, i drugi dijelovi izvuceni iz konteksta.
za Bin Ladena i Castra nisam tvrdila (tj Busha stavljala u kontekst) nego sam rekla da je Chavez i ovaj Iranac direktni odraz politike kakvu Amerika pod Bushovom cizmom vodi... i nije tvoje da raspravljas o meni ovdje, nego o Chavezu...iznesi svoje teze, kritike, cinjenice (bezobzirno ignorisane sa moje strane, ko so kazes), pa cemo pricat!da je bush uzrok Bin Ladena, Ahmedinidzada, Fidela Kastra kao sto izjavljujes po ovom furumu
-
Krugman
Kao sto sam naveo, moje kritike na film su sadrzane u vec recenom od strane pitt-a i jeff-a i mom zadnjem postu, i da mi je fascinantnije od same teme neupucenost i netrpeljivost prema Americi koju na ovom forumu redovno iskazuju "obrazovani" i "nacitani" ljudi.Ivy wrote:a sto si se ti uplalio ko kutnjak...izvadio si iz konteksta jednu moju recenicu kao odgovor nekome (pittu) da su sve to ista bagra i baziras citav post na njemu. de popusti malo.Krugman wrote:Niko ti ne govori da se moras sloziti sa Americkom vanjskom politikom zato sto te Amerikanci skoluju, nije to poenta. Poenta je da, kako god sagledas, teza da uzrok onoga sto Bin Laden i Iranski rezim predstavljaju lezi u Americi, i da je danas Amerika ozbiljna prijetnja ostatku svijeta je bezobrazno netacna. Nije to zdrava kritika na koju se vadis, ili nekakvo "pometanje u svojoj avliji" - to je bezobzirno ignorisanje cinjenica i implicitno prebacivanje odgovornosti za njihovo zlo na Americki teren. Sad, ja neznam ubjedjenja pojedinaca, Amerikanaca, koji su ti valjali u zivotu, i necu da ulazim u to, mada ne mogu da vjerujem da bi ovakve teze odobravali. Ali plejada ovih institucija koje su te podjonile, pogotovo JKC fondacija, bez obzira na vlasnistvo su bazirane na principima i filozofiji koje ti ovakvim izjavama direktno podjarivas. Da si kojim slucajem u procesu konkurencije za njihovu podrsku u bilo kojem kontekstu izjavila da je Amerika protivnik Venecuelanskom narodu, da je Amerika bagra i opasnost po cijeli svijet, da je bush uzrok Bin Ladena, Ahmedinidzada, Fidela Kastra kao sto izjavljujes po ovom furumu, ja ti garantujem da danas nebi bila gdje jesi. Gospodin Cooke, koji je bio utjelovljenje vrijednosti koje sam u ranijem postu spomenuo, se danas garant u grobu okrece nad ovim izjavama.Ivy wrote: sreca pa me na ovom americkom univerzitetu uce da sagledam obje strane a ne da kroz zivot idem gurajuci glavu u pijesak... jedan JHU ukazuje na nedostatke Amerike kakva jeste i problem mijesanja u tudje poslove, uci da treba saslusat i jednu i drugu stranu, i ne osudjivat odmah samo zato sto CNN i Amerika to kazu i nalazu... treba prvo pomesti u svojoj avliji moj Krugman pa onda pricati kome je ili nije Amerika valjala... ja niti kritikujem americki narod niti kazem da mi nije valjao, a ono sto si gore naveo (sve institucije osim JCU koja je u Italiji) je bilo bazirano na dobrociniteljstvu pojedinaca ili grupa ljudi, nikako americke administracije! A kao svojevrstan produkt Amerike, moja je duznost i pravo da je kritikujem...samo zato sto su ulozili pare u mene, ja moram da se slozim sa americkom politikom? Jok brate!
za Bin Ladena i Castra nisam tvrdila (tj Busha stavljala u kontekst) nego sam rekla da je Chavez i ovaj Iranac direktni odraz politike kakvu Amerika pod Bushovom cizmom vodi... i nije tvoje da raspravljas o meni ovdje, nego o Chavezu...iznesi svoje teze, kritike, cinjenice (bezobzirno ignorisane sa moje strane, ko so kazes), pa cemo pricat!da je bush uzrok Bin Ladena, Ahmedinidzada, Fidela Kastra kao sto izjavljujes po ovom furumu
Posto je i meni ova zemlja valjala ja, za razliku od tebe, ne osjecam samo potrebu da je kritikujem, nego i da je branim kada je to potrebno. Pogotovo kada optuzbe na njen racun dolaze od ljudi koji su se o nju i njen narod dobro okoristili.
A, to da je tvoja jedna izjava izvucena iz konteksta nije tacno - jer je kontekst u tom odgovoru kao i u pocetnom postu potpuno jasan.
- GandalfSivi
Svemirko, jesi to ti?
- Ivy
...pocetni post i kontekst je poziv na raspravu jel Chavez los kao sto se pricaKao sto sam naveo, moje kritike na film su sadrzane u vec recenom od strane pitt-a i jeff-a i mom zadnjem postu, i da mi je fascinantnije od same teme neupucenost i netrpeljivost prema Americi koju na ovom forumu redovno iskazuju "obrazovani" i "nacitani" ljudi.
Posto je i meni ova zemlja valjala ja, za razliku od tebe, ne osjecam samo potrebu da je kritikujem, nego i da je branim kada je to potrebno. Pogotovo kada optuzbe na njen racun dolaze od ljudi koji su se o nju i njen narod dobro okoristili.
A, to da je tvoja jedna izjava izvucena iz konteksta nije tacno - jer je kontekst u tom odgovoru kao i u pocetnom postu potpuno jasan.
... drugo, direktan link izmedju drzavnog udara 2002. i americke vlade... imas li cvrste dokaze da to nije bilo tako?
... trece ja ameriku ni njen narod nisam okoristila (citaj: nesto ukrala od nje), nego sam sve debelo zaradila!
... i ti na osnovu jedne teme zakljucujes moju netrpeljivost i neupucenost prema Americi i americkom narodu... aferim!
-
zemo_online
Nije problem u Chavezu vec je problem puno dublji,a Chavez je samo mala reakcija na stanje u svijetu koje je nepodnosljivo i neodrzivo.