Da li kitite jelku za Novu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Prozor

Post by Prozor »

"S vjerojatnim porijeklom u europskim pred kršćanskim kulturama, božićno drvce ima dugu povijest te je u različitim kulturama postalo uobičajen zimski prizor"

Wikipedia
simi5

Post by simi5 »

Stavim nekoliko grana da mi lepo miriše. Inače volim svaki praznik u svakoj veri jer su praznici vezani za univerzalne ljudske vrednosti. Rado posećujem prijatelje koji slave druge praznike i žao mi je onih koji su tako skučeni da sebi uskraćuju radost.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Image

Naravno, ... obavezno okitim drvce i bude mi u sobi divna atmosfera, kao na gornjoj slici. Smatram to prelijepim obicajem.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ova ti je jelka puna vjerskih simbola :D I to onih cafirskih :D Eno i Isus izviruje ispod nje :D

Ups, pa Isus je poslanik i po pravovjernim :oops: :-)
harka

Post by harka »

simi5 wrote:Stavim nekoliko grana da mi lepo miriše. Inače volim svaki praznik u svakoj veri jer su praznici vezani za univerzalne ljudske vrednosti. Rado posećujem prijatelje koji slave druge praznike i žao mi je onih koji su tako skučeni da sebi uskraćuju radost.
i ja posjecujem prijatelje,komsije koji slave druge praznike
uvijek sam to radila a i u buduce cu,ali
kod svoje kuce ne slavim njihove nego svoje
praznike i oni meni dodju za moj praznik.
tempora

Post by tempora »

Vama izgleda stvarno treba jedna komsinica Mediha, da se prestanete prepucavati. :D :oops:
Nije mi jasna cijela diskusija. :?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

tempora wrote:Vama izgleda stvarno treba jedna komsinica Mediha, da se prestanete prepucavati. :D :oops:
Ma ne prepucava se bona Tempo ovdje niko. Treba unijeti vise svjetla u nase zivote, ... neka svjetala, pa makar i po ormaru. Treba ga sam sebi upaliti, ne cekati ove sto nam ga u svakoj generaciji prvo ugase, a onda ... kao eto, ... jel` .... upale. :oops:
Divan je obicaj okiceno drvce sa ukrasima i lampicama, ... bas kao sto je lijepo pogledati Sarajevo u vrijeme Ramazana sa upaljenim kandiljima na minaretima, ... neka nama svjetala.
tempora

Post by tempora »

pape wrote:
tempora wrote:Vama izgleda stvarno treba jedna komsinica Mediha, da se prestanete prepucavati. :D :oops:
Ma ne prepucava se bona Tempo ovdje niko. Treba unijeti vise svjetla u nase zivote, ... neka svjetala, pa makar i po ormaru. Treba ga sam sebi upaliti, ne cekati ove sto nam ga u svakoj generaciji prvo ugase, a onda ... kao eto, ... jel` .... upale. :oops:
Divan je obicaj okiceno drvce sa ukrasima i lampicama, ... bas kao sto je lijepo pogledati Sarajevo u vrijeme Ramazana sa upaljenim kandiljima na minaretima, ... neka nama svjetala.
Nisu problem jelke, ni svjece, ni plisani medvjedici, zeleni prasici i ljubicasti medvjedici.Svjetlost dolazi iznutra-ali ovdje se mnogi izgleda zalazu za mrak! :oops: Odoh pogasit kandilje -stedim struju. :oops:
Ergot

Post by Ergot »

simi5 wrote:Stavim nekoliko grana da mi lepo miri¹e. Inaèe volim svaki praznik u svakoj veri jer su praznici vezani za univerzalne ljudske vrednosti. Rado poseæujem prijatelje koji slave druge praznike i ¾ao mi je onih koji su tako skuèeni da sebi uskraæuju radost.
Znam sta si radio proslog Ramazana.
River_isle

Post by River_isle »

ja bih rado al je nemam :sad: al mi je super ona stvar kupovine pravih borica jeste da ce me sada mali zeleni posamarat al ne volim nista plasticno i tacka.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Obzirom da nemam Jel(k)e, nemam sta ni da kitim :D
Mozda do Nove godine sta naleti, kakvo drvo :D
Pearl

Post by Pearl »

kod nas se jelka uvijek kitila a nadam se da cu i nastaviti da je kitim.. prosle godine je stajala od pocetka decemba do kraja februara ..nesto mi bilo toplo oko srca kad je vidim :) podsjeti me na djetinjstvo, na bezbriznost, na poklone...

ali kao sto neki u paroli akcije "novogodisnji paketic za djecu kojim roditelji ne mogu da priuste" vide samo ono "novogodisnim", koji im toliko para usi, (jer nam zaboga sad upalise svjetlo), a hebo to sto dijete niko nikad nije obradovao (pusti ba to, nagradit ce ga bog na onom svijetu).. tako me ne iznenadjuje ni da neko novogodisnju jelku vidi hriscanskim simbolom... ako vas neko pita, hriscanski simbol su jasle... to je ona štala u minijaturi koja se nekad nalazi ispred crkava za bozic... sto neko rece, otkud jelka u betlehemu...

sta vam je, sta ste koji kinac natakareni... svima nesto smeta... i to u praznicno vrijeme... eto praznika, pa se prebrojte... ne dirajte nam ateisticku novu godinu i jelku.. samo nam jos to niste uzeli.... :x
morate li se svakome u cejf usrati... ili bar pokusati...
tempora

Post by tempora »

Pearl wrote:kod nas se jelka uvijek kitila a nadam se da cu i nastaviti da je kitim.. prosle godine je stajala od pocetka decemba do kraja februara ..nesto mi bilo toplo oko srca kad je vidim :) podsjeti me na djetinjstvo, na bezbriznost, na poklone...

ali kao sto neki u paroli akcije "novogodisnji paketic za djecu kojim roditelji ne mogu da priuste" vide samo ono "novogodisnim", koji im toliko para usi, (jer nam zaboga sad upalise svjetlo), a hebo to sto dijete niko nikad nije obradovao (pusti ba to, nagradit ce ga bog na onom svijetu).. tako me ne iznenadjuje ni da neko novogodisnju jelku vidi hriscanskim simbolom... ako vas neko pita, hriscanski simbol su jasle... to je ona štala u minijaturi koja se nekad nalazi ispred crkava za bozic... sto neko rece, otkud jelka u betlehemu...

sta vam je, sta ste koji kinac natakareni... svima nesto smeta... i to u praznicno vrijeme... eto praznika, pa se prebrojte... ne dirajte nam ateisticku novu godinu i jelku.. samo nam jos to niste uzeli.... :x
Da i tebe vidim jednom ljutu. :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

meni če uskoro žena da zakiti,a jaču komšinici zakititi i tako čemo svi sretno zakitčeni dočekati novu godinu :D
Nek se samo kiti,nema ja ništa protiv zakitčavanja :D
Saian

Post by Saian »

zna li ko etimologiju rijechi "kititi" :oops: :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Saian wrote:zna li ko etimologiju rijechi "kititi" :oops: :D :D
Hajd' mjenjaj to kroz lica :D
Pearl

Post by Pearl »

tempora wrote:
Pearl wrote:kod nas se jelka uvijek kitila a nadam se da cu i nastaviti da je kitim.. prosle godine je stajala od pocetka decemba do kraja februara ..nesto mi bilo toplo oko srca kad je vidim :) podsjeti me na djetinjstvo, na bezbriznost, na poklone...

Da i tebe vidim jednom ljutu. :)
srecom, akutni je poizditis, nije hronicni :)
Last edited by Pearl on 05/12/2007 23:33, edited 1 time in total.
Saian

Post by Saian »

_BosanaC wrote:
e BosanaC, ako vidish kita, nemoj kitu u usta :D :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Saian wrote:
_BosanaC wrote:
e BosanaC, ako vidish kita, nemoj kitu u usta :D :D :D
Popu Simi povis Jajca kuca izgorila :-) :-)

Stare fore, al' kod nekih i dan danas pale :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

hehe, pa smijesno je.

ja ne kitim. nemam sta pametnije nego da se jos i s tim patim.

inace mrzim praznike svake vrste. :D
Lady Saray

Post by Lady Saray »

moji su kitili prije, onda su prestali pa pocela ja a onda sam skontala sto su prestali...valja ono sve pospremiti pa sam i ja odustala :lol:
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

lady midnight wrote:
oktobar07 wrote:
lady midnight wrote:u njemachkoj je jelka simbol proslave Bozhica, koji opet nikada nismo slavili, tako da mi ustvari nikada nije ni padala na pamet u vlastitom stanu...

jedino shto imam je ogromni snjeshko od bijelog plisha :D visok oko metar i pol :D koji pjeva "jingle bells" kad ga povuches za ruku :oops: :D:D
zar ne vidis ironiju u ove zadnje dvije recenice. :roll:
ma nema tu nikakve ironije,
ne shvatam - je li se to ja sad trebam pravdati zato shto ne slavim Bozhic :?
slavim novu godinu, a u okruzhenju u kojem zhivim jelka nema veze sa novom godinom; hebi ga, nije do mene :D:D:D

kazhem ti da je odsustvo jelke kod mene jednostavno stvar navike, a onda tu ima i estetskih kriterija - da budem iskrena, za moj vlastiti ukus to prelazi chak u kich :oops:
a moj snjeshko meni nije kich - on je cool 8-) niti ima veze sa bozhicem niti novom godinom (dobro, ako zanemarimo ono "jingle bells", ali ne morash ga vlachiti za ruku ako bash necesh :D a ako i povuchesh, nije strashno, fino cho'ek pjeva :D) on je tu jednostavno cijele zime :D

a ti ako se mislish okomiti na nekoga ko ne voli jelke iz nacionalnih pobuda :D obrati se nekom drugom, kod mene si na pogreshnoj adresi :oops:
Potpuno isto okruzenje, stav i ukus imam! :)
Saian

Post by Saian »

lady midnight wrote:
a ti ako se mislish okomiti na nekoga ko ne voli jelke iz nacionalnih pobuda :D obrati se nekom drugom, kod mene si na pogreshnoj adresi :oops:

i ti pravedniku znash pokvarit cheif :D :D :D :D
maccarona

Post by maccarona »

ne kitim nista :oops: vec dvije godine :lol: :-) :-) :-) :-)
ninja-san

Post by ninja-san »

Naravno da se kiti jelka..stari dobri praznici...A meni su dobe fore i kad djeca u inozemstvu vide da se farbaju jaja za uskrs, pa dodju kuci, pa hoce i oni....
Post Reply