bice_bice wrote:Nosferatu wrote:A, eto vjerovati je i policiji.
Moguce da je ovaj lik upravo, bio na tribini u svojstvu navijaca i odjednom ga neko prepoznao po "sluzbenoj duznosti".
Ove price o "snimanju" - gdje je ta kamera? I odakle se snima - s 3 metra daljine? Pa to su price samo za morone. Zna se odakle se snima. S drugih tribina, sa atletske staze, od pozada, a ne - na dohvat ruke.
Druga glupost je - "sta ta bagra radi" dosao snimati. Sta ce raditi? Dosli na tribinu - sta god da su uradili nije bilo nista sto nije vidjeno prije.
Nego retardirani drotonja, koji je zatekao utoku za pas, i mislio, da moze sta hoce. Sama cinjenica da neko nosi pistolj onako, obucen u civilku - pa da je policija kako bog zapovjeda - prvog bi njega uhapsili i odvukli u maricu, sta je vama? U kojoj to jos zemlji ima - da vidis drota kako je "zatakao" pistolj za pas, i stoji na tribini? Pa sve da je under-cover - uvijek se mora imati akreditacija i legitimacija, u slucaju sranja - prva stvar koja se vadi je pistolj, druga legitimacija.
Dakle ovo je vrlo, vrlo sumnjiv slucaj, nikakvo snimanje vec infiltracija, i ko zna zbog cega, siguran sam da navijanje ima najmanje veze, moze biti bog te pita kakve kriminalne aktivnosti, jer stadion je pogodno mjesto da se o tome prica i dogovara.
@ Mostarac - jadan si bolan ti i tvoje price o tome koliki su navijaci kriminalci, jel ti bolan shvatas odakle pises i iz koje funkcije? Jednog tima koje da ima navijace vratilo bi tim na stadion s kojeg je cusnut na livadu, a ako nije sposoban da ima obraza poslje toga se raspasti u gradu koji je umro, po selima Hercegovackim gdje ste gostovali, i gdje su vas razbijali i na sake docekivali ustase koji zbog vas ne mogu da zive danas u Republici Hrvatskoj gdje ste god dosli, sta je i moglo ostati osim nasilja i gluposti?
Iz te funkcije ti pricati o Delijama na Marakani, pa jel ti shvatas da ti ne mozes ni po cemu porediti svoje iskustvo, s prosjecnim Delijom koji itekako ima razloga zasto da navija i prati tim, u poredenju s nekim Velezovcem. Samo poredenja radi - doslo je 300 PFC-a pa uzeli Mostar cijeli od onih kojima vi ne mozete pera odbiti vec 20 godina, a 300 likova u 40-tim godinama to uradi na svim ekranima da je ostalo zapamceno, ja bih samo rekao, aferim, i manje srao o junacima koji ljudima odvaljuju prste i komade tijela po tribinama, a sve po "oficijalnoj duznosti" jer nisu sposobni da organizuju utakmicu visokog rizika, a kao sto vidim i ovo je bila vrlo bitna utakmica - Zvezda Kula, sta ko i s kim igra? Al' mora nasa policija da zivi od drzavne sise, i s necim opravda jos jednu pla'cu napljackanu od sirote koju kad prodju Hrvatski navijaci u proputovanju - ne daj boze da ima i jedan automobil policije da prata, pa pljackaju od Rogatice do Jablanice, i ljude tuku uz put, i trebaju da tuku znas sto? Sto mogu. To je najbolja naznaka - kome ti jado placas porez, i koliko se o tebi brinu. Zato sljedeci put - kad naletis na saku navijaca - barem jednu stvar znaj. Bila je besplatna. U poredenju s policijskom. Ili "policijskom" u zemlji u kojoj za 20 kerima nema drota na ulici kojeg ne mozes kupiti, dok nestaje od 2 do 6 miliona KM iz banaka i slicno. Ja samo kazem - policija je placena, izmedju ostalog, da ih prebiju s vremena na vrijeme oni koji mogu. To je vrlo edukativno iskustvo, i za nasu policiju. Jerbo sljedeci put, ce znati gdje joj je mjesto i u kojoj funkciji. Tj. poceti ce da razmislja. AHA! To gore, ono, upalis. E, zbog toga je i dobio po njuski. Da je razmisljao - nista se nebi dogodilo. A glupost se ne moze opravadti akreditacijama, niti oficijalnim titulama a bogami ni sa utokom za pasom zadjenutom.
dobro je ba autoru i tebe vise.. ko da se heftu dana pripremas za jedan svoj post.. mogu mislit da ga poslije po sto puta procitas kako bi se sam sebi divio..
haj nam matere ti reci kad si se posljednji put zadesio u evropi? Boze sacuvaj da branim mostarca i njegove furke (cista smo suprotnost) ali kad mi dodje frajer iz amerike vazit kako i sta ide svojim tokom, vrisno bih.. ja i dalje mislim da ti nisi za sportskih tema jer nisi ni poceo post - vrijedjas raju, prof'sore fonetike i prav(a)opisa..
gledaj cnn, prati svoje lokalne furke, uzmi spice, sjedi i gledaj baseball.. postedis nas svojih uvreda a istovremeno i sebe rasteretis..
pozdrav raji
Ama boli mene kurac sta ti mislis ko je za kojih tema. Za ovih tema nisu propali komunisti, drkatelji na petokraku i ostali zaglavljeni u proslosti, koji svrse kad drota vide, jer mu je drot olicenje drzave u kojoj zivjeo, pa tamo u ono neko doba bratstva i jednistva, ceru ako nisi mogao za oficira, gledao si kako sa SUP-ara, MUP-ara, KOS-ovca, SIPO-vca, AID-ovca, Svrake, Seve, Munje, prisluskivace telefonskih linija, i ostale "saslusatelje pjane kafanske populacije" - pa su mi oni bili dika i ponos, i danas trebaju jos da skacu na narodnim plecima kad ne smiju napisati prometni preksraj nijednom od guzonja, a ako vide normalnog lika kako ide u automobilu puk odjednom - preksraj i to izmisljeni i jos ti govori da si "karinas" kad mu facu snimis na mobitel. Ja znam da je Mostarca s kamena u grad - dovela "sluzba" babe ili dede - koji je bio od pendreka i kundaka covjek, stoga mene ljubav njegova prema ni komunizu niti prema pendrecenju ne cudi. To se bolan vidi - ugradjeno je u mentalni sklop pojednica, da posao kojim nigdje ni u jednoj normalnoj zemlji nece da bavi normalan covjek, narucito ne u nenromalnoj zemlji kao sto je nase kraljevstvo Balkansko, ali gdjes dokazati u krivu.
Odakle onda "karinasima" pravo da oni ista snimaju? Ja imam samo problema sa krkalukom i seljastvom medju redovima "lezi hljebe da te jedem" administracije. Jebe mi se kako se ko ophodi sa nima, drot nije sudija, vec je drot. I njegovo nije da odlucuje ista vec da ispostuje sto mu se naredi, odozgo A nikako neka "samoglava akcija s utokom i kamerom po tribini". To ti garantujem da nije niko poslao drota da uradi. Normalno da nece reci - sta je on radio tu i u kojo funkciji, jer su to "drotovska posla" - tj. kad je to drot i za sta bio kriv, kod nas? Za koji propust? Niti mozes navijace iz Srbije poredit sa onima u BiH, niti mozes Zandarmeriju porediti sa nasim jadnim policijacima kojima jedva sljemove i stitove da su nabavili, niti se moze porediti jedan Velez iz Vrapcica sa onim sto je Zvezda danas, sto bi rekli neki "nidje veze" pa nam nalazi filozof uvijek srati i prozivati navijace ubicama. Ubice su ti svi u drzi, pocevsi od ljudi s kojima zivis. Koliko je to 40-50 godisnjaka u BiH koji nisu oruzije nosili i potencijalno nekog ubili, iz bilo kojeg razloga? Kad nema pravde za ratne zlocince i velike kriminalce, nece se niko izivljavati ni na navijacima, da su ti ne znam kakvi huligani. Ali popularno je to, praviti drzavu preko tv ekrana dok lomi policija omladince, sto nije proletio naoruzan s pistoljem kroz avliju nekog od poznatih "klanova" i "klanovodja", u zemilji Srbiji u kojoj Crvene Beretke kao specijalna policijska jedinica su ljudi koji su predsjednika ubili, ljudi koji biraju ko ce biti vlast, i ko ce im okrenuti koliko milliona dollara, i slicno. I neko ce reci - da trebaju takvi onda da lome ledja. Ti isti Legije i karinasi su i po Bosni ratovali i ubijali, i pokusali niz atentata i slicno. Sad mogu zamisliti o tome - ko su oni ispod njih? I kakvim mogu primjerom da se vode? Jarani s kriminalcima, tuci svakog drugog koga mozes i za koga te nece glava zaboliti pretjerano. I onda se cudi, kad naleti na klinca kojeg bog zna gdje su i kako sibali koji hoce baklju u usta da mu uvali. Hoce, jer to je njegovo, tribina je njegova, vise nego od drota. Sta je koji drot ikad i za jedan klub ucinio? Eto, daj mi klub ijedan kojima su drotovi pomogli i pronjeli slavu? Ja u Sarajevu dodjem na tekmu, prije nekoliko godina, i tu me sakom odvali moj komsija, koji je btw policajac, ali je dosao u svojstvu navijaca tu noc, samo jer mu rekoh - da kisobrani ne idu ispred redova u kojima stoje navijaci i kisnu, vec mogu samo iza njih. Eto ti drota - povedi ga kuci materi tvojoj. I to je covjek koji je odrastao 15 metara od mene, 20 godina, dosao kasnije da mi se ispricava, da ga nebih prijavljao i ganjao se sa njim preko sudova bez razloga osim da naucim barem jednog krkana, da ne moze biti krkan i na poslu i "u civilu". Kaje mi kasnije - "izvini jajan'e nisam te prepoznao". Reko - a da si me prepoznao - nebi me zviznu sakom, "ma jebi ga jajane ja vidim ti nesto mojim jajanima govoris". Mislim, jebe mi se ni prvi ni posljednji stos, ali kad sam vidjeo kolika je sila pusi-kara postala od kako je drot, a u velicini se uduplao za 3-4 godine koliko ga nisam vidjeo, koliko mu je lose, jebote. Jos je ovo, samo mali dio, mojih iskustava s policijom. Ja sam bio u mnogim zemljama, nigdje nikada ni u kom pogledu ni za sta nikakvih problema sa policijom nisam imao - samo kod nas, onaj primitivluk, javasluk, sanerluk, jos mi je sreca da ne dolazim nikad sa "stranim tablama", mogu samo zamisliti kako to "fercera".
Stoga sta se se uvaljujes komunjari u glavic, i njemu i timu sa livade, krivo ti kad nesto kazem, - to je lik za kojeg je npr. Downtown Crew ili BHF - gomila "ubica i kriminlaaca", pitas me kad sam bio u Europi, pitanje je kad si ti bio u Europi - jer Bosna nije u Europi ni po cemu. Kad budes u Njemackoj i Engleskoj vidjeo drota polu golog i spaljenog kako trci s utkom da ubije nekog, pred hiljadama ljudi - onda ces i ti biti u Europi. Posto su ovo scene, iz sljepog crijeva, u kojem si - nisi ti bolan Europa. A ja sam u Europi za 5 dana, malo po Pragu, Budimu i Becu, tamo znas gdje treba Sengen za "kulutrnog mostarca" jer je lakse doci s distance od 10.000 km nego od 500km jer upravo zivite u normalnoj zemlji u kojoj su navijaci problem a ne pravsudje, policija, drzava. tj. onih 413 gledatelja sto dodje na prosjecnu utakmicu u BiH, i jos onda se postavlja pitanje - a sto ces ti na onoj tribini, trebao si ovamo gdje je 132 covjeka a ne tamo gdje ih je 78 i to na domacoj utakmici, o gostovanju i da ne pricam, obicno dvije tribine rezervisu za sve one koji dodju, pa se tako mogu razdvojiti "pravi" od "nepravih" i slicno. To su sve - iskusni navijaci, koji ti pricaju ovo, tako da moras da im vjerujes kad kazu da su i navijaci ubice i kriminalci. A to nije nikakva uvreda. To je ono, zdravo za gotovo. Neko se trudi i investira toliko napora da u jednoj sumornoj sceni na tribinu donese transparent i dadne 5-10 maraka za kartu i dodje nakurnjak s livade kojem je sve to "za ubice i silovatelje" i krene svoje utopijske vazove o potrebi drotova iz vremena Tite, zaboravisi pri tome - Titine salve po gradu Mostaru, simbolu bratstva i jedinstva. Pa nije pucala Amerika ni Europa - valjda smo jedni na druge onda kad ljubavi rezima padose na gluhe usi, s oruzijem zna se koga, i sa milijcom zna se gdje, kod nas je milicija pasose dijelila - ako si bio uspjesan kriminalac, kazu - hvala ti diplomirao si, hajde sad malo vani bunariti po bankama. Eto ti sistema, sta mislis da Amerika posalje jedno 10.000 svojih zatvorenika u Bosnu, kako bi ti se to pravosudje svidjelo? To je sve - "nasa pamet" - pa kad dodjose kojekakvi komandosi, Arakni, Legije, Gotovine i slicni iz vana - da ovdje "se dokazuju" - to opet nije nas dicni sistem "kreirao" vec je samo ignorisao.
I u ratu su isti - zajebavali narod po punktovima i gledali kako ce izvuci kakvu korist, jedini izuzetak su specijalci, koih su 90% rascuskali poslje rata da mogu kojekave badze da se opet uhljebe dok izgledaju zajebano u NATO-voj uniformi s M-16-tkama kad ispraca njih 16 nekog "ratnog zlocinca" doduse kalibra "desetara" u jedini Zljk jedinici kakvih je bilo na hiljade. Imam familije u policiji - koja je u ratu ubijala kriminalce. I to sitne kriminalce. Uhapsen, tu i tu jer je preksrio policijski sat, zadnji put vidjen u stanici policije, poslje toga mu se gubi svaki trag. Sta mislis - ko je te ljude ubijao? I radi cega? Zavrnuli pomalo od nekog koga se nije smjelo. Bolan - nemoj mi samo o policiji, molim te. Nas Avdo Hebib ministar policije u ratu, je ubio Cacu. Nas murijas Jusuf Pusina - postade predsjednik NS BiH - po kojim i za koje zasluge, Neki ljudi koji su odbranili grad Sarajevo, dakle prvi clanovi PL-a, pocrnila im smrtovnica, sto, od kako su u AID-u, nasa policija izvrsava atentan na Fikreta Abdica u Rijeci, ubijaju Jozu Leoutara u automobilu i slicno, bolan - pa jesi ti svjestan koje policija? I kako se dolazi do policije? Policija su najcesce isti huligani i ista mafija kao i oni u pozdemlju, samo sto ili nisu imali dovoljno u glavi ili nisu imali dovoljno u nogama, ili jesu i jedno i drugo ali im se ne lezi u cuzi, i zbog toga ce uraditi sta god treba za "velikog boss-a".
Sto se tice tvojih savjeta meni, o navijacima kada meni neko prica, prica o ljudima koje ja znam, ja ne moram biti navijac (tj. ne tvrdim za sebe da sam bio i is'ao al' sam bio i na utakmicama sa Englezima, i sa Brazilijancima, i sa Meskikancima, prosao sam i "BIH ratne zone", i isao preko okeana sam oda bih pogledao BiH repku na utakmici u Belgiji, sto mi nece niko srati o navijacima, o 25 momaka koji su iz Amerike otisli u Oslo da pogledaj BiH - Norveska, o ljudima koji su bili na Malti, o ljudima koji su iz BiH isli autobusom u Moldaviju, Kisnjev i kombijem u Istambul, na stadionu Galatasaraya da bi imali 30 ljudi i koga da objesi transparent Savez Napolje. Bolan - ne treba meni Mostarska dioptrija - da ja znam sta je sta i koje ko. Niti mi treba policija da mi onda odlucuje sta je pravda a sta kriva. U ovom zemlji - ne mogu se 2 policije udruziti nikako. Sto to? Pa jer su pucale jedne na drugu, pa su potrebne dvije da svaka degeneci "svoj narod".
Dotle - sta si bolan uradio ti i iko drugi? Smetaju navijaci zbog toga sto su jedan kulturoloski pokret, anarhican i destruktivan ali u isto vrijeme - u mnogo cemu ispravniji politicki od onih koji drapaju muda i ne rade nista, vec se prilagodjavaju samo nemoj da im kazes i prezentiras situaciju onakvom kakvom jeste jel bi htjeli da zive u balunu, a bosnja koji nije ni bio u Americi, ce da prica o basebalu i utakmica, moj prijatelju pa ovdje jedna utakmica Univerzitetska fudbalska okuplja 80.000 ljudi, to je 4 kola u BiH kad spojjis svih liga, dakle nogomet, kosarka i rukomet, ako se ne zadesi neki "derbi". 1 utakmica. Ljudi dolaze na Univerzitete samo da bi mogli reci da su bili student tu i tu dok je igrao ovaj i ovaj tim. Sta drugo da ti govorim? I normalno - drota tu postuje svako, jer ga na tribini i nema. Njegovo je da te isprati da sigurno udjes, i mozes napraviti ti sranje, nije problem, samo kasnije znas ko te ceka na kapiji i koliko ce ti iz dzepa uzeti i koliko ces u cuzi provest, s od gore majke i oca, nema tuce - burazeru. Cak te ni ne pogleda ruzno. Sto? Pa to je njegov biznis. Za to je placen. Da nema takvih ljudi kao sto si ti - mozda bi sjedio nezaposlen ili radio u nekoj fabrici udarne smjene na liniji koja proizvodi 100 krovova za automobil npr. za sat vremena. Sto je mnogo teze, nego biti drot, kupis kiflu, sjednes u auto, navuces uniformu, drkas karinu povazcijeli dan, i jednom hefticno moras neki dogadaj da "pogledas" i "obezbjedis" ali i to je tesko.
Ali razlika je u tome sto u Americi kad platis kartu, onda si musterija i dingospo, kod nas, kad dodjes na utakmicu na Kosevu, mozes gledati kako ulaze djeca iz Rijeke i redaju se uredno u jedno veliko slovo U na juznoj tribini, a drota opet - udara nogom visestruki crni pojas karatista iz Splita koji ga lomi kao djetelinu, sto - pa ocigledno jer drotovi i dan danas veze nemju gdje zive i kojim se poslom bave, fizicka priprema se sastoji iz pusenja steka Drine, i zderanje najmasnije hape samo ako ima negdje dzabalesku i onda misle da je tekma na kojoj dolaze Hrvati jednaka onoj na kojoj pucaju cvoke po Sarajevu, ko kad su nam u gostima bili ljudi iz Malte pa je 23 ljudi hospitalizirani i to par s prelomom potkoljenice, jer eto "policiji: leglno nesto na racun, da pendreke po plecima razbaca kao bajramske paketice. Zbog toga - nasi drotovi niti znaju sta su ni ko su huligani, a onog dana kad upoznaju - nece biti svejedno - nijednom od njih, jerbo da bi bio huligan - to je zivotni stil, to su ljudi koji treniraju godinama samo kako nekog uhelaciti u 20 sekundi, ljudi koji zive za fight i od toga, dakle socijo-patoloske persone, kojih kad skupis 20, mozes napraviti sranje proporcija 9-11, ili one skole u Rusiji, zbog toga se u svakoj normalnoj zemlji - s takvima manipulira - paziljvo. Kao sa bombom koja moze ekspodirati. Postuje se kodeks. Gleda se da se ne isprovocira nicim. I reaguje se samo ako druge nema, tj. ako ce pasti mrtve glave. I kljucno je ovo. Takve se ne zastrasuje. Jer - ima ljudi kojih nije strah, narucito ne seoskih lola, s motrolama. Po bilo koju cijenu. Jedina je razlika u tome - sto na 100 navijaca ovakav ih je 1 ili 2 lika. A cak i oni su formirani pod uticajem okoline tj. da su rodjeni negdje drugdje - i zivjeli drukcijim zivtom, vjerovatno nikad nebi bili, dio tog miljea.
Nego evo jedna pjesma od kriminalaca i ubica:
http://www.youtube.com/watch?v=zR5nvcTJxzw