strah od letenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

mona wrote:
Citizen-X wrote:
mona wrote:Na svu sreću letim iz Zagreba. Ovim našim sam jednom i nikada više.
Kazi es'edu en la ilahe illalla', samo nemoj glasno istjerace te iz aviona :D
A ako nisi musliman/ka, opet ce te Allah uzet sebi :D
To što su mi draži CRO piloti i avioni nema nikakve veze sa mojom religijskom pripadnošću.
Najradije bi sa JAT-ovim pilotima.
Naši avioni su smeće koje je neko već amortizovao i otpisao, pa nama tušnuo kao donaciju.
Eto vidiš koliko si ti pametna.

Našim avionima pilotiraju JAT-ovi piloti. Dakle istim avionima kojima nikad više nebi letjela.
Kaiser

Post by Kaiser »

mona wrote: Naši avioni su smeće koje je neko već amortizovao i otpisao, pa nama tušnuo kao donaciju.
"Naši" avioni (komada dva) nisu nikakva donacija 8) i u odličnom su stanju :bih:
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Jebi ga ne zna mlada za salu. Hajde de - izvinjavam se.
mona

Post by mona »

DaysleepeR wrote:
mona wrote:
Citizen-X wrote: Kazi es'edu en la ilahe illalla', samo nemoj glasno istjerace te iz aviona :D
A ako nisi musliman/ka, opet ce te Allah uzet sebi :D
To što su mi draži CRO piloti i avioni nema nikakve veze sa mojom religijskom pripadnošću.
Najradije bi sa JAT-ovim pilotima.
Naši avioni su smeće koje je neko već amortizovao i otpisao, pa nama tušnuo kao donaciju.
Eto vidiš koliko si ti pametna.

Našim avionima pilotiraju JAT-ovi piloti. Dakle istim avionima kojima nikad više nebi letjela.
niđe veze
ulazila sam kroz rep
i svi natpisi su na ruskom
raspad
mona

Post by mona »

Citizen-X wrote:Jebi ga ne zna mlada za salu. Hajde de - izvinjavam se.
što to?
pa prihvatila sam je i modifikovala molitvu.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

mona wrote:
što to?
Ako sam te uvrijedio izvini.
mona

Post by mona »

Citizen-X wrote:
mona wrote:
što to?
Ako sam te uvrijedio izvini.

ni slučajno
mostarac

Post by mostarac »

cHupjahalic@ wrote:
mona wrote: :-D :-D :-D
ovo ću da isprintam...

nije mi prvi let, ali što neki već rekoše, svaki sljedeći je gori i gori...

a i Smirnoff će da odradi svoje :-D
a i ne mora biti gori i gori. :)
zadnju godinu dana ja radim na tome da manje mislim o tome, da misli skocentrisem na nesto lijepo i pozitivno a isto tako da mislim da ce biti sta je sudjeno, bez obzira da li sjedim u autu ili u avionu.
moj zadnji let je prosao bez i jedne kapi pica (bilo je nervoze, ali sama sebe tjeram da mislim pozitivno).
bog zna da li cu ikada biti 100 % sigurna ali makar radim na tome. 8-)
Sta se ti imas plasit kad znas da ni bog nece svasta :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

mostarac wrote:
cHupjahalic@ wrote:a i ne mora biti gori i gori. :)
zadnju godinu dana ja radim na tome da manje mislim o tome, da misli skocentrisem na nesto lijepo i pozitivno a isto tako da mislim da ce biti sta je sudjeno, bez obzira da li sjedim u autu ili u avionu.
moj zadnji let je prosao bez i jedne kapi pica (bilo je nervoze, ali sama sebe tjeram da mislim pozitivno).
bog zna da li cu ikada biti 100 % sigurna ali makar radim na tome. 8-)
Sta se ti imas plasit kad znas da ni bog nece svasta :D
eto, ti si sa njim pricao pa znas. :D :D :lol: :lol:
Kaiser

Post by Kaiser »

mona wrote: niđe veze
ulazila sam kroz rep
raspad
ti su oišli u penziju.
vidi ove dvije lutke, zvou se Sarajevo i Mostar :)

Image
mona

Post by mona »

Ode ovo do vraga.
Dori

Post by Dori »

Samo da ilustriram ovaj post :D
costacurta wrote:Najzanimljiviji trenutak je kada je avion uzimao zaleta :D , pa zalet :shock: , pa uzlet :shock: :shock: :shock: ...
Image
Let iznad Alpa, svjetla naselja iz zraka
Image
Image
tišina mora i nevjerovatna količina smirenosti je zapanjujuća!!
Image
Image

Imam jos pravo dobrih slika Bec-Napulj gdje se vidi Hrvatska obala...Vezuv....prelijepo....mozda ih postavim kasnije
pitt

Post by pitt »

ma nemas se sta bojati.......ne "vozis" ti :D:D vece su ti sanse da pogines u saobracajnoj nesreci nego avionskoj :)
explorer

Post by explorer »

A cega se tacno bojis? Pada?

Pa i pad je let... :oops: :D

Ja cu se sloziti sa onima koji su vec opisali polijetanje i onih nekoliko sekundi kada si zalijepljen za sjediste. Jednostavno savrsen osjecaj! :D :D
shadow

Post by shadow »

meni je jedino malo frka kad sam iznad okeana (na svu srecu to je plaho kratko, jedno 4 sata :sad: ), cim se kopna dokopam dobar sam...imao sam 2 emergency landinga u americi, jednom se zapalila instalacija, malo se zadimilo, maske nabacili, tu sam do slijetanja bio mokar ko mufid memija, ali sam se nakon par slijedecih mirnih letova oporavio i ohrabrio za nove poduhvate :)
Najmanje raje gine u avionskom saobracaju, nemas se cega bojati. Nacugaj se i zajebaji stjuardese, tako ubij vrijeme. :)
Timotije

Post by Timotije »

cHupjahalic@ wrote:@mona kod mene situacija kao kod @Dena. :roll:

sto vise putujem avionom sve sam gora.
ali pazi... ja se znojim, nervoza i sve to i nista mi pomoglo nije kao vodka i dzus u avionu.
prije leta ne pijem nista, kad udjem u avion i odmah kad podju servirati ja sebi narucim... doduse covjek tada mora cesce u wc (ja koja se bojim ici i u wc u avionu, sve kontam da ce propasti ispod mene :D ) ali nakon par casica ti bude sve svejedno.
prvi put kad sam popila dzus i vodku u avionu turbulencija je bila uzasna... kad me fino uhvatilo avion se mogao tresti koliko je htio, meni je bilo sve svejedno. :D

ni ja nisam nasla bolji lijek pa se bojim i po par sedmica unaprijed. :sad:
kad dotjeram cara do duvara ne preostaje mi nista drugo sem da gucnem koju kap alkohola. :roll:

p.s. jaranica i ja smo planirale ici na kurs da ublazimo svoju fobiju. zagrijane bile do trenutka dok nismo saznale da zadnji dan kursa dobijamo besplatan let unutar Norveske. :D o tome pricamo vec 3 godine a jos se nismo usudile da se upisemo. :D

znam kako je, ruzan osjecaj... :roll:
Probao i sa apaurincicima (slaba fajda od 2mg, a sa 5-com se bojim da ne promasim avion); pripit; i "normalan"tj. bez ista, na hrabrost. :D
Definitivno najbolja varijanta, malo ga maznuti!
I to brzinski, kakve zestine, 1-2 duple, neposredno pred "boarding".
Varijanta sa cekanjam dopinga u avionu nije bas najbolja, jer vec umres pri polijetanju pa te vise ni ona stjuardesina kolica ne popravise.
I majku mu stvarno je istina, sto vise letim sve sam gori. :-D
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

pa ima kurseva na kojima se uci kako prevazici strah od letenja. ja znam za jednu grupu psihologa koja suradjuje sa lufthansom. ti seminari se odrzavaju u grupama od oko 15ak ljudi, pocne se sa kratkim letom, onda par sati neki razgovori i onda, na kraju jos jedan let. ima svakojakih ljudi, koji posjecuju te seminare, od onih koji se jos nikad nisu usudili letjeti do nekih super frequent traveller, koji lete manje vise svaki dan.

u ostalom, ja sam jednom upoznala jednu zenu, isto frequent traveller. njen prvi let zavrsio je u oceanu. i od tada, prije leta, ona samo uzme malo valijuma, i uziva. :D
Koshpa

Post by Koshpa »

Kaiser wrote:
mona wrote: niđe veze
ulazila sam kroz rep
raspad
ti su oišli u penziju.
vidi ove dvije lutke, zvou se Sarajevo i Mostar :)

Image
Da se i ja ukljucim :D nisu ruski nego francuski, i nepise na njima nista na ruskom nego na citkom Engleskom jeziku i ne voze JAT-ovi piloti nego Bosanci i Hercegovci tacnije BH airlinesovi piloti, jatovi piloti voze samo kad je vrijeme godisnjih odmora tj dodju u ispomoc da ovi nasi mogu na godisnji otic i kad dodju to su 4 penzionisana pilota JAT-ova VRHUNSKA i da ovi "nasi" avioni su jedni od najsigurnijih aviona medju avionima ( naucno dokazano )

toliko od mene :D

a da ubijes strah od letenja moj savjet ne spavati 48 sati prije leta i fino ubijes oko u avionu

SRETNO!!!!
defcon

Post by defcon »

Ova dva aviona su mi na skrinsejveru kad hocu da odmorim oci samo u ova dva ljepotana gledam :)

Da li ko zna jeli BHairlines treba pilote?
danas

Post by danas »

mamica papucarka wrote: Za 1,5 h koliko je trajao let tip iza mene nije prestajao plakat :D I po vrh svega, djevojka ga tjesi nekim cicos macos rijecima :D I ova do mene sto je sedila, da zakuha, napravi se luda te pocne vikat kako joj nesto puse u noge :lol: Pa se sagne, pa provjerava :lol: A tip sve vise i vise cvili :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

mene nije strah, ni nista... nije me strah visine, ni kad sam u avionu, na zicari, na vrhu nebodera -- nista... ali sam recimo prosle godine skontala da me panika uhvati kad sam na samoj ivici a dole dubina... isli smo u neki kanjon, istravila sam se nacisto da ne upadnem jer je bilo jako usko za proci a dole kanjon dubok, ja na ivici i jos neka spaga kao -- to te drzi da ne upadnes dole :shock: :x :D a onda jos ko biber po pilavu, hajd' danaske predji viseci most... e, tu me je 100 znojeva probilo, ne znam ni kako sam presla ikako... onaj most se cuca lijevo-desno, a jos ono kuda stajes nije ni puno tlo nego neki metalni grid, sve se dole vidi kako huci voda, ama sasrala sam se ko grlica... :shock: :shock: nikad vise tuda moja noga :oops: :x
lady midnight

Post by lady midnight »

ja se josh uvijek bojim visine i leta :roll: :roll: letim prilichno chesto i redovno vec nekih desetak godina, izmedju ostalog i duge relacije, ali yebi ga... josh uvijek se svaki put skamenim od straha :roll: tablete za smirenje ili spavanje koje dosta ljudi uzima u takvim situacijama odbijam iz principa, ali cijena je jako visoka :D:D

najgora situacija mi je bila kad sam prije dvije godine letila iz amerike za holandiju, nije to neki dug let, 6-7 sati sa istochne obale, ali je od tih 7 nekih 5 sati duvao jak vjetar, senzori pokazuju preko 300 km/h :shock: ja ponijela neku knjigu da chitam, nisam se makla od 1 strane :D:D:D
turbulencije nikako da prestanu, stjuardese se povukle, ne hodaju vishe, i kad josh skontash koja je to bura kad se onaj ogromni jumbo jet, za kojeg u normalnim situacijama i ne osjetish da se krece, pochne tresti i propadati...uff :roll: :roll: i tako ja sebe pokushavam smiriti, sama sebi govorim da je taj strah neosnovan, a i ako se neshto desi, da ce biti brzo i bezbolno :D ali kad sam se napokon usudila da se pomaknem i pogledam oko sebe, vidim onu zhenu shto sjedi kraj mene kako se groznichavo krsti i moli Bogu, sva je ona u znoju... e to me je u potpunosti dokrajchilo :D:D

al eto, prezhivjela sam :D

ovo sa strahom od visine sam probala da rijeshim na vlastitu ruku shok terapijama :D pa sam se namjerno pentrala po tornjevima, munarama, visokim zgradama, chim bi mi se ukazala prilika... al nishta, samo sebi upropastim dan, poshto mi nakon toga treba jako dugo da dodjem sebi, tako da sam odluchila da to vishe ne radim :D na balkone u stanovima iznad treceg sprata vishe nikako i ne izlazim osim ako nisu opasani zidom od najmanje metar i pol :D
adore

Post by adore »

Nisam se bojao aviona do jednog užasnog leta kada smo svi zeleni izašli iz aviona :D. Od tada dva sata prije leta pijem 6-7 piva i dodatno se popravljam u avionu tako da letim neovisno od samog aviona. Malo je nezgodno to stici ako je let rano ujutro ali trudim se :-) .

Svaka cast ljudima koji se ne boje, jer biti u najobicnijoj aluminijskoj konzervi na 10 km i kretati se brzinom od 700-800 km/h u njoj a biti cool je ludost 8-)
mona

Post by mona »

Otežavajuća okolnost je to što je let noćni :(
kolega

Post by kolega »

kad sam vidio naslov teme, pomislio sam neka zezancija na roman Erike Jong. :)

uglavnom, poslije leta u motornoj jedrilici, let putnickim avionom mi je bio sasvim OK, ipak je tu puno veci Rejnoldsov broj. :)
Dajdo

Post by Dajdo »

a gdje ides, jel dug let...?
putujes li sama...?
imas li u za se nekog, cojeka, dijete, prijateljicu, pasce;-) ...?
Post Reply