Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*mima*

#51 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by *mima* »

komeba wrote:Ljudi sta je ovo,ruglo na obroncima oko Sarajeva.Isto kao cerge,kuce bez fasade nasumicno napravljene bez gradjevinskih dozvola.Sta radi inspekcija? Smeta li ikome u gradskim vlastima da se Sarajevo pretvara u golemo ruzno selo.

Zar se to radi samo na obroncima Sarajeva????
sarajevo63

#52 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by sarajevo63 »

mima wrote:
komeba wrote:Ljudi sta je ovo,ruglo na obroncima oko Sarajeva.Isto kao cerge,kuce bez fasade nasumicno napravljene bez gradjevinskih dozvola.Sta radi inspekcija? Smeta li ikome u gradskim vlastima da se Sarajevo pretvara u golemo ruzno selo.
Ne, radi se po vascijelom Sarajevu, al sa obronaka se i kliže.
uvjek dobar gost

#53 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by uvjek dobar gost »

mima wrote:

Mima čemu banalizacija...

Zar fakat ti ne vidiš obronke Sarajeva, ali sada i Vogošće recimo... razmišlja li iko sa koliko procenata ljudi koji žive u tim naseljima recimo učestvuju u zagađenju ove kotline, odnosno čime se sve ti ljudi griju zimi... sa koliko procenata u saobraćajnom haosu koji je svakodnevnica... u našem gradu...
Maribor... Štutgart.. gradovi po konfiguraciji slični Sarajevu ali da vidite tamo kako izgledaju proplanci i uzvišenja oko samih gradova... možemo li se ugledati ikad na bolje od sebe..

I zar se sam grad nije nekako promijenio pod pritiskom tih divljih naselja... koja su istini za volju u toku opsade na neki način spriječila da sam grad padne, a samim tim i ova država.. to se ne smije zaboraviti....
slavkoimamodilera

#54 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

uvjek dobar gost wrote:koja su istini za volju u toku opsade na neki način spriječila da sam grad padne, a samim tim i ova država.. to se ne smije zaboraviti....
Sto ne mogu supe na viljusku...
*mima*

#55 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by *mima* »

uvjek dobar gost wrote:

Mima čemu banalizacija...

Zar fakat ti ne vidiš obronke Sarajeva, ali sada i Vogošće recimo... razmišlja li iko sa koliko procenata ljudi koji žive u tim naseljima recimo učestvuju u zagađenju ove kotline, odnosno čime se sve ti ljudi griju zimi... sa koliko procenata u saobraćajnom haosu koji je svakodnevnica... u našem gradu...
Maribor... Štutgart.. gradovi po konfiguraciji slični Sarajevu ali da vidite tamo kako izgledaju proplanci i uzvišenja oko samih gradova... možemo li se ugledati ikad na bolje od sebe..

I zar se sam grad nije nekako promijenio pod pritiskom tih divljih naselja... koja su istini za volju u toku opsade na neki način spriječila da sam grad padne, a samim tim i ova država.. to se ne smije zaboraviti....[/quote]

Sta ja banalizujem??? Moj prvi komsija...starosjedioc....ima kucu koja ne lici ni na sta....a dozvolu naravno nema....niti je moze dobiti.
uvjek dobar gost

#56 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

A to je kontekst, izvinjavam se i naravno da ne samo na obroncima grada već i u njemu samima, toliko objekata ima svih tipova da su prekrili skoro sve zelene i druge površine...

Izvinjenje i ljubim ruke....
komentar

#57 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by komentar »

Image
Kabul
Romanija

#58 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by Romanija »

Problem jako izrazen jos s kraja 60-ih kad pocinje znatna industrijalizacija sarajevske kotline, sve one tvornice su trebale radnike koji su opet trebali negdje da zive, a druga generacija socijalista nije imala ni snage, ni volje, ni znanja,...., a ni para bogami da nastavi kakvu-takvu strategiju planskog razvoja grada, i zato je danas Sarajevo kakvo je, predgradja koja se sasvim uklapaju u arheotip 'bosanskog sela razrudjenog (a bagami i zbijenog) tipa, a sad jel' selo gore podno Ledica, ili na Kobiljoj Glavi, nebitno, skroz......... Zmirilo se i na jedno i na oba oka dok su se pregaoci naseljavali kako su znali i umjeli po brdima i po ravnici, sve se podnosilo dok su fercerale Klincara, Armarture, i sva ona namjenska industrija, dok su se pravile cokolade, cilimi, namjestaj......
A nije da nije bilo pokusaja da se nesto uradi na tom pitanju, bilo je u gradu insana koji su i znali i htjeli, ali ocigledno se nisu mogle probiti linije samoupravnih socijalista; bilo je predloga da se izvrsi parcelizacija u donjem djelu sarajevskom polja sa svom infrastrukturom, cak i temeljima kuca,; bilo je pokusaja da se prave naselja sa skeletonima zgrada sredjenim izvana i da svako sebi uzima prostor po zelji i sklapa svoj vlastiti stan; bilo je krasnih projekata kako da se sredi Betanija recimo; bilo je i nekih uspjesnih projekata kao prvo 'aerodromsko naselje' ali dzaba kad nikome nije palao u tom trenutku da ti ljudi moraju nekako do grada, pa je autobuska linija bila na nivou veze Zepca sa nekim od satelitskih sela. Ovako se moze do zore, valjda je takva nafaka da je nekog zapalo da zivi u Fridrishafenu ili Oslu, a nekog u Karakasu ili Bombaju. I ironija je da meni danas ljudi zavide sto imam stan na Grbavici 1 gdje cak i djecu dovode vikendom u zelenilo.
The 51st State

#59 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by The 51st State »

komentar wrote:Image
Kabul
cak i tamo ima vise reda, gledajuci fotku vide se pravilni razmaci izmedju kuca.
uvjek dobar gost

#60 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090114055

Ovo je još samo jedan od dokaza da svi mi plaćamo nerad i aljkavost sa jedne i bezobrazluk sa druge strane....
Da sada ne govorim o detaljima i da ne postavljam neka pitanja da ne bude ja nekog ne volim....

Divlja radnja će dohakati sarajevu na mnoge načine...!

Koliko para grad u stvari gubi, koliko para se moglo uložiti u normalna naselja, nove fasade, alternativne načine zagrijavanja i proizvodnje energije.... ali valja imati glasačku mašinu...!?!?!?!?
zonbirile

#61 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

jebe nas klima,da je blaža mogli smo raditi favele,kao u Brazilu."Donji" dio grada proserava,za koju godinu i mi ćemo skliznuti dole i biti građani kao i oni.Grad nema pravo da se buni,nije ovo Minhen,ovo je sviju nas,kada ga sjebemo mi odosmo nazad ,a vi se jebite.Voda nije problem,sa potoka sam je i prije nosio,halu imam popola sa komšijom uz ogradu,struju mi tetić priključio sa javne rasvjete,slaba,ali ne plačam je.Gasa me strah pa sam oborio par drveta sa obronka,smeće spaljujem,a ono malo zafrljacim daleko.Jebo im ja mater neće da nam uvedu liniju,kažu nema manji kombi,imamo mi čoeka dole u opštini,ako treba neka nas voze u malim autima.
uvjek dobar gost

#62 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

zonbirile wrote:jebe nas klima,da je blaža mogli smo raditi favele,kao u Brazilu."Donji" dio grada proserava,za koju godinu i mi ćemo skliznuti dole i biti građani kao i oni.Grad nema pravo da se buni,nije ovo Minhen,ovo je sviju nas,kada ga sjebemo mi odosmo nazad ,a vi se jebite.Voda nije problem,sa potoka sam je i prije nosio,halu imam popola sa komšijom uz ogradu,struju mi tetić priključio sa javne rasvjete,slaba,ali ne plačam je.Gasa me strah pa sam oborio par drveta sa obronka,smeće spaljujem,a ono malo zafrljacim daleko.Jebo im ja mater neće da nam uvedu liniju,kažu nema manji kombi,imamo mi čoeka dole u opštini,ako treba neka nas voze u malim autima.

Prejako !!!!!!!!!!!!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
MuaDib

#63 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by MuaDib »

Nisam katastrofalista. Međutim prema predviđanjima stručnjaka iz raznih oblasti geologije, tvrde da jedan zemljotres od 7 - 8 stepeni Rihtarove skale, koji bi trajao više od 10 s, može u potpunosti brdska naselja sravniti sa zemljom. E pa neka samo grade i legalizuju, i prva veća katastrofa će napraviti genocid u Sarajevu. :x :x :x :x
Najugroženiji dijelovi grada su potez Kozija ćuprija - Jevrejsko groblje, Sedrenik-Grdonj, Velešići-Pofalići-Dolac-Malta, Buća potok-Boljakov potok-Rajlovac, kao i naselja na Ilidži. Pa nek stisnu ti građani, da tuže državu.
Haris.ba

#64 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by Haris.ba »

MuaDib wrote:Najugroženiji dijelovi grada su potez Kozija ćuprija - Jevrejsko groblje, Sedrenik-Grdonj, Velešići-Pofalići-Dolac-Malta, Buća potok-Boljakov potok-Rajlovac, kao i naselja na Ilidži. Pa nek stisnu ti građani, da tuže državu.

Pa ako im kuca nije "legalna" ne mogu ni "tuziti" (traziti materijalnu pomoc) pri prirodnoj nepogodi. A zemljotres oko 7-8 rihtera je najvise sto moze pogoditi sarajevsku kotlinu - jaci moze jednom desecima hiljada godina/nevjerovatno male sanse iako kontinentalni rasjed prolazi kroz jadransko more. Vecina zgrada i kuca je pravljena da moze izdrzati 6 - 7 rihtera (5 sigurno). Ko zivi u kuci/zgradi koja ne moze podnijeti jaci zemljotres sam je sebi kriv. To je isto ko da vozi auto sa neispravnim kocnicama, i sucura sve do jednom.
uvjek dobar gost

#65 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

mali potres u kombinaciji recimo sa padavinama koje bi trajale nekih sedam dana.. imao bi slične posljedice...
Samo je problem što kod nas niko o tome ne vodi računa, da sada ne povezujem probleme sa energijom, zagađenjem, saobraćajnih haosom sa divljom gradnjom.... ili da ne spominjem što divlja naselja guše sam grad u svakom smislu te riječi...
MuaDib

#66 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by MuaDib »

Evo vam i neke slike od prije rata, koje govore o razmjerama katastrofe koja je zadesila Sarajevo! Sarajevo je danas jedno golemo selo. To nije posljedica rata toliko, koliko je posljedica nesposobne gradske vlasti, pogotovo nakon rata.

Image

Image

Image
uvjek dobar gost

#67 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Gledam ove slike pa gledam kroz prozor..... ja razlike... drastične razlike...

Vlast koja je na sceni od kraja agresije i opsade je KRIVA !!! Snosi veću krivicu nego vlast koja je radila šta je htjela u vrijeme komunizma... opravdanja za njihov nerad nema.. još na ovim slikama se ne vidi lokacija nekedašnje "Božiča" pumpe, Kobilja Glava, kao i još mnoge okacije oko grada...

Sve u svemu moramo priznati da je divlja gradnja veliki problem !!!!

P.S

Hvala na slikama !
riko-ga

#68 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

Problem ovi naselja je toliko sirok pojam da bi neko trebao da doktorira na tu temu.U sustini imamo nekolike faze ovih naselja.
1.Naselja nastala do 80-84 godine
2.Naselja nastala poslije 84 do rata
3.Naselja nastala poslije rata.

Dakle svaka od ovi faza ima svoje neke karakteristike.A glavna za sve je doseljavanje ljudi u Sarajevo zbog potreba tog istog Sarajeva.E sad ovdje se govori o ovim novim naseljima a sta je sa starim naseljima u Starom Gradu?Koja je razlika izmedju Vratnika i H.Brda?Po meni nikakva osim u jednom a to je vrijeme nastanka.Cak sta vise ova nova naselja imaju bolju putnu komunikaciju od ovi stari a jedan od razloga je sigurno i taj vrijeme nastaka i potrbe putne komunikacije u tom vremenu.Znaci nije samo problem naselja oko grada nastala u novije vrijeme vec i ona stara a po meni najvisi problem je novogradnja kojekavi zgrada po centru grada.
The 51st State

#69 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by The 51st State »

Sva ta divlja gradnja bi bila podnosljiva samo da fasade naprave, ubi oci!!!
A za ostale infrastrukturne probleme, pa tu valjda neko inzinjerstvo moze pomoci, doduse kada je u pitanju kulturna orjentacija tog stanovnistva, tu nema pomoci, osim da se ceka ucinak vremenskog zrvnja.
zonbirile

#70 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

riko-ga wrote:Problem ovi naselja je toliko sirok pojam da bi neko trebao da doktorira na tu temu.U sustini imamo nekolike faze ovih naselja.
1.Naselja nastala do 80-84 godine
2.Naselja nastala poslije 84 do rata
3.Naselja nastala poslije rata.

Dakle svaka od ovi faza ima svoje neke karakteristike.A glavna za sve je doseljavanje ljudi u Sarajevo zbog potreba tog istog Sarajeva.E sad ovdje se govori o ovim novim naseljima a sta je sa starim naseljima u Starom Gradu?Koja je razlika izmedju Vratnika i H.Brda?Po meni nikakva osim u jednom a to je vrijeme nastanka.Cak sta vise ova nova naselja imaju bolju putnu komunikaciju od ovi stari a jedan od razloga je sigurno i taj vrijeme nastaka i potrbe putne komunikacije u tom vremenu.Znaci nije samo problem naselja oko grada nastala u novije vrijeme vec i ona stara a po meni najvisi problem je novogradnja kojekavi zgrada po centru grada.

nije tačna tvrdnja da su trebali Sarajevu,trebali su seljačko-rođačkom mentalitetu upravljačkog sloja,jer nisu poput Ljubljane zabranili mehanički priliv,a dislocirali industriju,jer u gradu joj nije mjesto.Po tvrdnjama svih stručnjaka,maksimalni broj stanovnika je 300 000 građana.Grad je upropašten,a razvojno mjesto da ulaže,mora sanirati klizišta i ostala sranja novih stanovnika,koji u velikom broju nisu ni državljani ove zemlje.Pogledajte crnu hroniku,svaki drugi natpis,inicijali,rođen,Kosovo,Sanđak,Makedonija,Srbija,a nastanjen Iliđa,Osijek i sl.Od čega oni žive,gdje rade,imaju li naše dokumente,kako su ih dobili i po kom osnovu.Pa svi znamo ,kako su teško naše izbjeglice dobivale papire vani,a ovde su valjda oni naša "braća".
uvjek dobar gost

#71 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Pored Ljubljane ja bih istakao recimo i Maribor... kao i mnoge gradove u Europi... Sarajevu su nekad putopisci nazivali Venecijom ovog dijela svijeta... najljepšim gradom Balkana, pored Mostara naravno i Počitelja... no istina je puka da vlasti poslije II svjetskog rata nisu bile kompetentne da riješe taj problem, da je zadnja legalizacija prije ove zadnje nakaradne bila daleke 1974...
Zar je putokaz da načelnik (galamdžija) opštine Novi Grad poziva ljude putem televizije da prvo grade pa onda podnose zahtjeve.... ja bih molio da (ponavljam) prvo priznamo da imamo problem jer jedino tako ga možemo riješiti...

Bager divizija u pratji policije bi napravila čudo, sela su nam pusta, Istočna Bosna je prazna.... ne mogu svi ni živjeti u gradu, a pogotovo ne u predgrađima od limenih krovova ili u kućama na tri sprata bez fasade i na padini....

Ljudi možda nisu ni svjesni da dovode sebe i svoje porodice-familije u opasnost a da guše grad... da sada ne ulazim u to kako se ponašaju po gradu i kako gledaju na Sarajevo.... mada donekle se i slažem sa zonbirile-om....

No priznati se treba da je Sarajevo u tri navrata pretrpilo veliki demografski šok od kojeg se ni veći gradovi ne bi lako oporavili...
nosara

#72 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by nosara »

uvjek dobar gost wrote:Pored Ljubljane ja bih istakao recimo i Maribor... kao i mnoge gradove u Europi... Sarajevu su nekad putopisci nazivali Venecijom ovog dijela svijeta... najljepšim gradom Balkana, pored Mostara naravno i Počitelja... no istina je puka da vlasti poslije II svjetskog rata nisu bile kompetentne da riješe taj problem, da je zadnja legalizacija prije ove zadnje nakaradne bila daleke 1974...
Zar je putokaz da načelnik (galamdžija) opštine Novi Grad poziva ljude putem televizije da prvo grade pa onda podnose zahtjeve.... ja bih molio da (ponavljam) prvo priznamo da imamo problem jer jedino tako ga možemo riješiti...

Bager divizija u pratji policije bi napravila čudo, sela su nam pusta, Istočna Bosna je prazna.... ne mogu svi ni živjeti u gradu, a pogotovo ne u predgrađima od limenih krovova ili u kućama na tri sprata bez fasade i na padini....

Ljudi možda nisu ni svjesni da dovode sebe i svoje porodice-familije u opasnost a da guše grad... da sada ne ulazim u to kako se ponašaju po gradu i kako gledaju na Sarajevo.... mada donekle se i slažem sa zonbirile-om....

No priznati se treba da je Sarajevo u tri navrata pretrpilo veliki demografski šok od kojeg se ni veći gradovi ne bi lako oporavili...
Tu dolazimo do sustine. To su biraci sadasnje vlasti. Kad bi ih porusilo, ostalo bi bez birackog tijela. Dakle, ostace tako i bice sve gore.
Da se razumijemo, divlja i bespravna gradnja nije karakteristika samo padinskih dijelova grada. Takav mentalitet, vole ljudi da su blizu jedni drugima...
U Novom gradu nicu poslovni objekti ljudima pod prozorima. Propale investicije laznog gradjevinarskog cuda. Ali i kad propadne firma koja je sagradila objekat, on ostaje i ceka kupca.
Sarajevo nije selo, na selu ima zraka i sunca. Sarajevo je postalo abortus ljubavi izmedju korumpirane politike i gradjevinarsko-kriminalnog lobija...
uvjek dobar gost

#73 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

nosara wrote:
uvjek dobar gost wrote:Pored Ljubljane ja bih istakao recimo i Maribor... kao i mnoge gradove u Europi... Sarajevu su nekad putopisci nazivali Venecijom ovog dijela svijeta... najljepšim gradom Balkana, pored Mostara naravno i Počitelja... no istina je puka da vlasti poslije II svjetskog rata nisu bile kompetentne da riješe taj problem, da je zadnja legalizacija prije ove zadnje nakaradne bila daleke 1974...

Tu dolazimo do sustine. To su biraci sadasnje vlasti. Kad bi ih porusilo, ostalo bi bez birackog tijela. Dakle, ostace tako i bice sve gore.
Da se razumijemo, divlja i bespravna gradnja nije karakteristika samo padinskih dijelova grada. Takav mentalitet, vole ljudi da su blizu jedni drugima...
U Novom gradu nicu poslovni objekti ljudima pod prozorima. Propale investicije laznog gradjevinarskog cuda. Ali i kad propadne firma koja je sagradila objekat, on ostaje i ceka kupca.
Sarajevo nije selo, na selu ima zraka i sunca. Sarajevo je postalo abortus ljubavi izmedju korumpirane politike i gradjevinarsko-kriminalnog lobija...

Upravo tako oni jesu glasačka mašina... ,a mi sa druge strane mi nismo !!!
riko-ga

#74 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

Nevjerovatno koliko znate pricati na te ljude koi su po vama samo problem ovoga grada.Nemoj te se zavaravati gospodo.Zapitaj te se kao prvo dali bi bilo ovog grada da nije bilo ti sa padina 92 god.Jednostavno je provjeriti uzmes spisak poginuli boraca ARBiH i pogledaj mjeto rodjenja.

Po cemu je bolje naselje Vratnik od nap. Hrasnog Brda.A po vama je problem samo naselja nastala poslije 80 god.Dalje ko gradi po parkovima zgrade i ubija i ovo malo parkova po grado.Nevjerujem dasu to ovi sa padina jer dasu imali love za to pravili bi kuce po gradu a ne po brdu.

Kazete pusta sela.Zasto?Upitas li se ikad zasto?Evo naves cu par primjera

-mlijeko!!!Seljek ga proizvodi i predaje ga po cjeni od 0,45 do 0,60 feninga.E odes u prodavnicu i vidi posto je litar mlijeka.Gdje je tu logika.Da nekazem da onaj proizvodjac od jednog litra mlijeka sto je uzeo od seljaka napravi pet litara.Uzmi malo olovku i papir i vidi imali tu imalo logike i ko zaradjuje na tome.

-voce i povrce!!!!Pogledaj po pijacama cije se voce i povrce prodaje i kakvo.Sve onako jedro rumeno i fino.A sve sami uvoz.Donese seljak svoje jabuke koe su manje i po koim ima tackica i mora je dati upola jevtinije od one "rumene"Tako je za sve.Pa gospodo hocete i jare i pare.E nemoze dabi seljak zivio mora gradjanin kupovati njegov proizvod a ne one iz Tunguzije.

Dakle niko nije napustio svoje mjesto iz neke zafrkancije vec iz cistog ljudskog opstanka.I uostalom ta naselja okolo grada nisu u centru i nemora niko gore ni ici ako mu toliko smetaju.
slavkoimamodilera

#75 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

riko-ga wrote:Nevjerovatno koliko znate pricati na te ljude koi su po vama samo problem ovoga grada.Nemoj te se zavaravati gospodo.Zapitaj te se kao prvo dali bi bilo ovog grada da nije bilo ti sa padina 92 god.Jednostavno je provjeriti uzmes spisak poginuli boraca ARBiH i pogledaj mjeto rodjenja.

Po cemu je bolje naselje Vratnik od nap. Hrasnog Brda.A po vama je problem samo naselja nastala poslije 80 god.Dalje ko gradi po parkovima zgrade i ubija i ovo malo parkova po grado.Nevjerujem dasu to ovi sa padina jer dasu imali love za to pravili bi kuce po gradu a ne po brdu.

Kazete pusta sela.Zasto?Upitas li se ikad zasto?Evo naves cu par primjera

-mlijeko!!!Seljek ga proizvodi i predaje ga po cjeni od 0,45 do 0,60 feninga.E odes u prodavnicu i vidi posto je litar mlijeka.Gdje je tu logika.Da nekazem da onaj proizvodjac od jednog litra mlijeka sto je uzeo od seljaka napravi pet litara.Uzmi malo olovku i papir i vidi imali tu imalo logike i ko zaradjuje na tome.

-voce i povrce!!!!Pogledaj po pijacama cije se voce i povrce prodaje i kakvo.Sve onako jedro rumeno i fino.A sve sami uvoz.Donese seljak svoje jabuke koe su manje i po koim ima tackica i mora je dati upola jevtinije od one "rumene"Tako je za sve.Pa gospodo hocete i jare i pare.E nemoze dabi seljak zivio mora gradjanin kupovati njegov proizvod a ne one iz Tunguzije.

Dakle niko nije napustio svoje mjesto iz neke zafrkancije vec iz cistog ljudskog opstanka.I uostalom ta naselja okolo grada nisu u centru i nemora niko gore ni ici ako mu toliko smetaju.

Ti ili si napusen ili blage veze nemas o cemu pricas... :-)
Post Reply