RS nije nastala etničkim čišćenjem!?

Locked
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
danas wrote:
RS ne bi postojala, niti bi ikada mogla nastati, da nije nastala nasilno i na ovaj nacin... ove dvije stvari su nerazdvojive i ne mogu se diskutovati ponaosob... samo tebi to izgleda nije jasno...
Ja se ne slazem s tvojom prvom recenicom. RS je mogla nastati 92-e, 95-e, ili moze 2010-e. Nije bitno. Ako ti to ne shvatas onda ce nam se tu misljenja razici.
Pod 'RS' ne mislim na ovu RS ovakva kakva je sad (niti pravno, ni teritorijalno), vec na etnicku teritorijalnu jedinicu srpskog naroda u okviru BiH, sa pravima koje recimo danas imaju kantoni u Federaciji. Takva 'RS' kao i 'HB' ili 'Bosnjakistan' definitivno imaju pravo da postoje, ako to taj narod zeli. To ne znaci da bi ostali na tom podrucju trebali biti istjerani ili ugnjetavani na bilo koji nacin..
'definitivno' ima pravo da postoji -- odakle to 'definitivno' pravo bogati? ko je i kada srbima, ili bilo kome -- dao to pravo? po ustavu SFRJ (po kome su sve republike proglasile nezavisnost) pravo na samostalnost su imale politicko-geografske jedinice (republike) a ne narodi. dok srbi traze nezavisnost i 'jedinicu' zasnovanu na etnickom principu -- sto niko prije nije trazio. a etnicka teritorijalna jedinica podrazumijeva ako ne etnicko ciscenje, onda u najmanju ruku etnicku dominaciju jedne grupe nad drugom. ko ima to pravo, i zasto?

RS je mogla biti 'proglasena' na papiru bilo kada, ali je realisticno na terenu mogla nastati samo onda kada se broj ne-srba u njoj sveo (znamo i kojim metodama) na manje od 10%. u suprotnom, kakva je to 'etnicka jedinica srba' ako je puna ne-srba??? pa nikakva -- te je prema tome etnicko ciscenje bilo neminovno sa srpskog nacionalistickog stanovista. nije prvi put da to rade.

jeza u ledja wrote:
danas wrote: a srboljub iz srpca i kolektivna krivica nemaju veze sa ovom pricom, te nema potrebe skretati temu u tom pravcu... ipak, treba napomenuti da je taj srboljub indirektno itekako profitirao stvaranjem RS, pa cak i ako licno nije bio umijesan u zlocine... takodje treba spomenuti da srboljub ima pravo da zeli sta god hoce, ali da nikad nije imao pravo da ubija druge da bi to ostvario... samim tim, njegovo 'pravo' nije nikakvo pravo, jer niko nema 'pravo' ostvarivati svoje 'pravo' otimacinom i zlocinom... i u tome je sustina razlike izmedju tvog i mog vidjenja srpskog 'prava' u ovom slucaju... sto ja mislim i znam da je moja oteta kuca -- moja... i sto ne zelim da cekam da mi neko za 50 godina kaze da je ta kuca moja, i da srboljub nije imao nikakvo 'pravo' istjerati me iz nje i proglasiti je svojom...
Pa procitaj ponovo sta pises. Prvo kazes nije to kolektivna krivica, onda u sljedecoj recenici Srpko je kriv zlocine nad Bosnjacima?! Sta je Srpko iz Srboljubovica ucinio nazao komsijama Bosnjacima i kako se uopste on okoristio njihovim istjerivanjem?? To je isto ko da kazes eto mi smo se u Sarajevu okoristili cinjenicom sto su Srbi otisli iz istog?? (doduse, o tome bi se dalo diskutovati :lol: ) Ja kazem Srpko nije nista konkretno uradio, ali eto on zivi i hoce da zivi u srpskom entitetu, a ti u par recenica dodjes do toga da je kriv za genocid?!? A i njegovo dijete ce biti krivo izgleda.
Meni to zvuci kao kolektivno optuzivanje.

Sto se tice otetih kuca obicno ce ti reci - "pa sva je imovina vracena". Nije tu problem u kucama i imovini.
ti procitaj sta ja pisem -- nigdje ne rekoh da NIJE kolektivna krivica, vec rekoh da ne skreces temu u tom pravcu bez razloga :wink:

dalje, ne kazem da je srboljub licno kriv za genocid, kazem da je njime profitrao... jer si ti rekao da je srboljub zelio RS -- pa je on stoga politicki profitirao njenim uspostavljanjem, iako mozda direktno nije ucestvovao u njenom nastanku. i ne znam da li postoji kolektivna krivica, ali kolektivna odgovornost svakako postoji. treba da je snosi i srboljub i njegovo dijete -- dok ne shvate da se njihovo bolesno 'pravo' (da ne gledaju mehu i matu valjda :? ) ne moze ostvarivati tlacenjem drugoga. kao sto sam i sama spremna nositi breme 'moje' kolektivne odgovornosti, i raditi sve da se neke stvari nikada ne ponove -- tako to ocekujem i od srboljuba... ali ne lipsi magarce do zelene trave... jer srboljub -- kao uostalom i svi njemu slicni fasisti -- nema poimanje drugog i drugacijeg, osim kao neprijatelja.

i da -- kada govorim o kuci, ne mislim samo na fizicku kucu vec mislim na cijelu BH, moju domovinu... na koju mi je srboljub -- direktno i indirektno -- uskratio pravo i oteo mi je...

jeza u ledja wrote:
danas wrote: PS i mislim, ako RS nije nastala etnickim ciscenjem i genocidom -- cime je onda nastala i kako je uspostavljena 'na terenu' i u praksi :?
Nisam ja rekao da nije, vec da se to ne moze dokazati. Te da je etnicko ciscenje irelevantno jer se RS moze napraviti i bez toga.
ne moze se dokazati :lol: ko je ovdje lud da mi je znati? pa hajde reci mi -- CIME je nastala RS ako ne etnickim ciscenjem? ako nema dokaza da je nastala nekim drugim putem, onda je valjda nastala onim putem za koji -- ima dokaza... a dokazi su logori, silovane zene, masovne grobnice, srusene dzamije i mezari na cijim temeljima su danas javni WC-i, crkve, i parkinzi, ljudi koji su potpisivali 'papire' i ostavljali svoju imovinu po banja luci samo da glavu zivu izvuku... daj bogati, koga ti ovdje pravis ludim?

RS se NE MOZE niti je se mogla napraviti bez etnickog ciscenja... kako ces uspostaviti etnicki cistu teritoriju -- BEZ etnickog ciscenja??? zelja za etnicki cistom teritorijom je jedno (i to vrlo upitno i bolesno stanje), a uspostavljenje takve teritorije je nesto drugo -- i to drugo se moze ostvariti SAMO silom i etnickim ciscenjem, terorom, logorima, silovanjima, pritiscima... kao sto se uostalom i desilo... kakva je to RS ako nije etnicki cista -- pa ne bi mogla ni postojati, jer su srbi 'ugrozeni' samom cinjenicom da imaju komsiju antu i ahmeda... prema tome, tvoje supljiranje o nekoj 'drugacijoj' RS je besmisleno... da ne kazem sta gore...

over and out.
tempora

Post by tempora »

...krajnje je vrijeme da se potpunom mobilizacijom satiričnih zluradosti istupi protiv razuzdanosti smisla za historiju, protiv pretjeranog uživanja u procesu na štetu postojanja i života. (Fridrih Niče, O koristi i šteti istorije za život, Garfos, Beograd, 1990., str. 71)
Divlji u Srcu

Post by Divlji u Srcu »

ulpinian wrote:Najbolja varijanta bi bila da NATO okupira BiH, da ukine sve nivoe vlasti... i uvede neku vrstu protektorata u BiH, da dovede svoje ljude..., što bi mi rekli "strance" da ih udomi u predsjedništvo i da tako i ostane dok se u najmanju ruku "ne uozbiljimo"
da dovedu i svoje zene... :?

da imamo sta kresat... :D :D

:-)
legenda3

Post by legenda3 »

danas wrote: po ustavu SFRJ (po kome su sve republike proglasile nezavisnost) pravo na samostalnost su imale politicko-geografske jedinice (republike) a ne narodi. dok srbi traze nezavisnost i 'jedinicu' zasnovanu na etnickom principu -- sto niko prije nije trazio.
Netacno pogledaj ustav.
Upravo narodi a ne republike imaju pravo na samoopredeljenje.
To je i razlog sto je poceo rat, neki su poistovjetili narod i federalne jedinice SFRJ.

Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Uvodni deo
Osnovna načela

I
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje,
uključujući i pravo na otcepljenje
, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj
borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u
skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i
jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u
saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku
federativnu zajednicu radnih ljudi – Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj,
u interesu svakog naroda i narodnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbeđuju
socijalističke društvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zaštitu
socijalističkog samoupravnog sistema,
nacionalnu slobodu i nezavisnost,
bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti,
jedinstvene interese radničke klase i solidarnost radnika i svih radnih ljudi,
mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i
naroda i narodnosti, u skladu sa njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve
bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva,
ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove socijalističkog
društva i blagostanja ljudi,
sistem društveno-ekonomskih odnosa i jedinstvene osnove političkog sistema, kojima
se obezbeđuju zajednički interesi radničke klase i svih radnih ljudi i ravnopravnost naroda i
narodnosti,
udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovečanstva.
Radni ljudi i narodi i narodnosti ostvaruju svoja suverena prava u socijalističkim
republikama i u socijalističkim autonomnim pokrajinama u skladu sa njihovim ustavnim
pravima, a u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji - kad je to, u zajedničkom
interesu, ovim ustavom utvrđeno.
Radni ljudi, narodi i narodnosti odlučuju u Federaciji na načelima sporazumevanja
republika i autonomnih pokrajina, solidarnosti i uzajamnosti, ravnopravnog učešća republika
i autonomnih pokrajina u organima Federacije, u skladu sa ovim ustavom, kao i na načelu
odgovornosti republika i autonomnih pokrajina za sopstveni razvoj i za razvoj socijalističke
zajednice kao celine.
[...]
MuaDib

#55 Re: RS nije nastala etničkim čišćenjem!?

Post by MuaDib »

burekodsira wrote:Iz Avaza

Iz SNSD-a poručeno predsjedniku Hrvatske
Mesić bi trebao prestati širiti laži o RS

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić pozvao je jučer predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da prestane širiti laži po Evropi o tome da je Republike Srpska nastala u ratu etničkim čišćenjem. -

Mesić bi trebao prestati širiti laži da je RS nastala etničkim čišćenjem, kao da je njegova zemlja nastala na svadbi uz bećarac. RS je nastala prije početka rata u BiH u kojem je učestvovala i Hrvatska, a međunarodnu verifikaciju RS je dobila u Dejtonu mirovnim ugovorom velikih sila - rekao je Vasić Srni.
Nedavna izjava "nebuloza o državnosti BiH" i ova sada su vrhunac licimjerja vožda prekodrinskih Srba. Naime ovo jasno upućuje na to da Dodik planira prisjedinjenje RS Srbiji, i koristi svaku priliku kako bi Srbima otvorio oči da su napadnuti sa svih strana i da jedino mogu opstati u "Novoj Srbiji". A što se tiče navedene konstatacije, po njima "žrtve žive u iluziji
žrtve jer su samo humano preseljene". Fuj. :x :x
terapija

Post by terapija »

Ja bih dopustio RS liderima javno da se slobodno odcijepe, tek da se vidi kako to oni ustvari nikada zaista nisu ni zeljeli. Odakle onda krasti??? Manja je teritorija :P

Neka idu, jer ta teritorija je ionako izgubljena, bice lakse svima koji iole zele normalan zivot.

Samo ce najvise izgubiti ljudi koji su odatle protjerani. Trebalo bi postaviti kao uslov pravo posjedovanja nepokretne imovine u RS i obratno.

(S tim da bi to naravno ponovo povuklo za sobom kriminalne malverzacije)
XIII

Post by XIII »

RS Da Bog da nestala onako kako je i nastala ! 8-)
glok

Post by glok »

XIII wrote:RS Da Bog da nestala onako kako je i nastala ! 8-)

:D Potpisujem! Ali da nestane na IDENTIČAN način kako je i nastala!
Svaka čast majstore! Ja se ovog ne bih mogao sjetiti, heftu potrbuške da ležim i smišljam. :-D
glok

Post by glok »

RATa, RATa, ra..... tra la la la... :-D
terapija

Post by terapija »

glok wrote:RATa, RATa, ra..... tra la la la... :-D
hebo vas rat vise! :D

Kome se ratuje nek razguli sto dalje odavde i neka radi sta hoce, bije se, puca, gine zaboli me.

Meni definitivno nije do toga :)

1) Za koga da ratujem??
2) Hocu li postici nesto time??
3) Ko ce mi reci hvala, ili priznati to za sta sam se borio??
4) Ko ce mi pomoci ostanem li bez zdravlja, noge, ruke itd??

Ima da kidam gdje god, ja i porodica, a BiH ce i bez nas prezivjeti, na kraju krajeva kao i Zemlja bez ljudi :P

Sto bi zoka rekao: Ti ces vjesno zemlja biti a mi gnojivo.
glok

Post by glok »

terapija wrote:

Kome se ratuje nek razguli sto dalje odavde i neka radi sta hoce, bije se, puca, gine zaboli me.

1) Za koga da ratujem??

Ima da kidam gdje god, ja i porodica, a BiH ce i bez nas prezivjeti, na kraju krajeva kao i Zemlja bez ljudi :P

Pa drgi care, je l ti misliš da si samo TI normalan?
Moj prethodni post je trebao biti shvaćen kao sarkazam, ironija, cinzam, šega, šala, humoreska, zajebancija ili vic! :-D
Prijatelju moj, ja imam dvoje djece (starije ima šest godina) :)

Mislim da ti je jasno :-D
Ostani u sreći!! :)
terapija

Post by terapija »

glok wrote:
terapija wrote:

1) Za koga da ratujem??

Pa drgi care, je l ti misliš da si samo TI normalan?
Moj prethodni post je trebao biti shvaćen kao sarkazam, ironija, cinzam, šega, šala, humoreska, zajebancija ili vic! :-D
Prijatelju moj, ja imam dvoje djece (starije ima šest godina) :)

Mislim da ti je jasno :-D
Ostani u sreći!! :)
Ne sumnjam u sarkazam, cemu zeleni i kojekakvi smajliji.
Samo znam da je uvijek lako vladati masom. Mnogo lakse nego pojedincem. Rat je postao cisti nacin vodjenja politike kao i sama diplomatija, a povod za rat, kao i motivaciju za one koji treba da sprovedu taj rat - dakle ginu, takodjer je lako naci. Izmislis prijetnju, dovedes njihov patriotizam u pitanje, javno ih obiljezis, i eto ti masovne histerije i ludila.
Treba ostato normalan i vidjeti sta je najbitnije od svega, kao sto i sam kazes.
http://mwcnews.net/content/view/18178/26/ - ovdje ima vise o tome
Last edited by terapija on 27/11/2007 17:05, edited 1 time in total.
glok

Post by glok »

:x :evil: :evil: :x :x .....

Jesu li i ovo "smaliji"?
Ma zajebavam se malo, sorry. :D
Situacija je "zajebana", pa se malo zajebavam. :-D
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:
artzy wrote:
cyprus wrote: :thumbup:
Tacno je da se bezeze vrtimo u krug. Sve opstine sa hrvatsko-bosnjackom vecinom iz 1991 ce biti vracene pod legalnu vlast i onda ce biti sva zavrzlama zavrsena.... ili ce rs promijeniti ime... ili ce je skroz nestati... ili ce biti pretvorena u 5-6 kantona... znaci opcije su mnogobrojne...
Tako nesto i ja govorim. Zvrcka je u detaljima.
ALI, po meni, ako je drzava multietnicka, kao sto je nasa, mislim da njeni narodi (ako nista onda formalno) imaju pravo na neku vrstu samouprave, kao sto je slucaj svugdje u svijetu. Jeste, to je kod nas 'malo' komplikovanije jer su zajednice izuzetno izmjesane (barem su bile :roll: ), ali to ne znaci da od tog problema mozemo vjecno bjezati i zabijati glavu u pijesak.
Mislim da na tom osnovu treba graditi drzavu, znaci ako neko hoce samoupravu ok, ali onda cemo se dogovoriti oko stepena autonomije koje ta samouprava ima, oko njenih granica, i sa naglaskom na postivanje prava drugih grupa koje bi tu bile 'manjinske'. Pri tome ne mislim na Srebrenicu ili recimo Bosanski Brod koji svakako ne bi trebali biti dio 'srpske autonomije', vec na recimo status Bosnjaka i Hrvata u Trebinju ili Banja Luci. I u Kataloniji ima Spanaca, u Skotskoj ima Engleza, itd, pa se ne osjecaju ugrozenim. Dakle, sama ideja nije nemoguca.
Mislim da odbijanjem te ideje, makar ta samouprava bila simbolicna, udaramo glavom od zid, sto koriste ljudi poput Dodika da tvrde kako su ugrozeni. A ako mi izricito tvrdimo kako 'Srbi (ili Hrvati) nemaju prava na bilo kakvu etnicku samoupravu' onda su nazalost ljudi poput Dodika u pravu.
Takodje, mislim da ideja da 'ne mogu imati autonomiju jer su pobili toliko ljudi da bi dosli do ove sad' ima svoj rok trajanja i ne moze biti dugorocan osnov za rjesavanje uredjenja BiH.

PS: Ja shvatam da je sve ovo moje idealisanje i da je trenutna politicka svijest u RS daleko manje kompromisna od ovoga. Medjutim mislim da na ovakvom stavu treba graditi platformu, jer onda definitivno ostaju bez aduta, koje su do prije 3 godine maltene izgubili, ali koje im nazalost u ruke trpa Silajdziceva radikalna i nerealna politika (nije on jedini krivac tu je naravno i Beograd, tj. Kosovo).
Pa eto ponudi Srbima da formiraju sebi autonomiju od sprskih opcina iz 91´ pa ces vidjet sta ce odgovoriti...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

danas wrote:
'definitivno' ima pravo da postoji -- odakle to 'definitivno' pravo bogati? ko je i kada srbima, ili bilo kome -- dao to pravo? po ustavu SFRJ (po kome su sve republike proglasile nezavisnost) pravo na samostalnost su imale politicko-geografske jedinice (republike) a ne narodi. dok srbi traze nezavisnost i 'jedinicu' zasnovanu na etnickom principu -- sto niko prije nije trazio. a etnicka teritorijalna jedinica podrazumijeva ako ne etnicko ciscenje, onda u najmanju ruku etnicku dominaciju jedne grupe nad drugom. ko ima to pravo, i zasto?

RS je mogla biti 'proglasena' na papiru bilo kada, ali je realisticno na terenu mogla nastati samo onda kada se broj ne-srba u njoj sveo (znamo i kojim metodama) na manje od 10%. u suprotnom, kakva je to 'etnicka jedinica srba' ako je puna ne-srba??? pa nikakva -- te je prema tome etnicko ciscenje bilo neminovno sa srpskog nacionalistickog stanovista. nije prvi put da to rade.?
Pa ne razumijes sta govorim. Etnicka autonomija ne podrazumijeva dominaciju jedne grupe nad drugom, ne podrazumijeva etnicko ciscenje, biolosku, ekonomsku, niti kulturnu ugrozenost ostalih. Ne podrazumijeva gradjane koji ce se razlikovati u klasnom ili socijalnom statusu. Da li je recimo AP Vojvodina i na koji nacin ugrozavala recimo Hrvate koji su tamo zivjeli za vrijeme SFRJ? Da li je lupam u Barceloni ugrozen neki Spanac ili u Bavarskoj ugrozen neki Rurovac? Da li je u Kvibeku ugrozen neki Anglosaksonac itd itd.. Da li je u Turskoj ugrozen neki Kurd? :lol: :lol:

Sta hoces da kazes s tim 'nije im prvi put da to rade'? Da li onda treba povlaciti zlocine ustasa u drugom svjetskom ratu u ovu pricu? Ili okupaciju Austrijanaca? Ili Turaka? (ma u stvari ne zelim ulaziti u tu pricu..)

danas wrote: ti procitaj sta ja pisem -- nigdje ne rekoh da NIJE kolektivna krivica, vec rekoh da ne skreces temu u tom pravcu bez razloga :wink:

dalje, ne kazem da je srboljub licno kriv za genocid, kazem da je njime profitrao... jer si ti rekao da je srboljub zelio RS -- pa je on stoga politicki profitirao njenim uspostavljanjem, iako mozda direktno nije ucestvovao u njenom nastanku. i ne znam da li postoji kolektivna krivica, ali kolektivna odgovornost svakako postoji. treba da je snosi i srboljub i njegovo dijete -- dok ne shvate da se njihovo bolesno 'pravo' (da ne gledaju mehu i matu valjda :? ) ne moze ostvarivati tlacenjem drugoga. kao sto sam i sama spremna nositi breme 'moje' kolektivne odgovornosti, i raditi sve da se neke stvari nikada ne ponove -- tako to ocekujem i od srboljuba... ali ne lipsi magarce do zelene trave... jer srboljub -- kao uostalom i svi njemu slicni fasisti -- nema poimanje drugog i drugacijeg, osim kao neprijatelja.

i da -- kada govorim o kuci, ne mislim samo na fizicku kucu vec mislim na cijelu BH, moju domovinu... na koju mi je srboljub -- direktno i indirektno -- uskratio pravo i oteo mi je...
Naravno da Srboljub, a i njegovi potomci treba da znaju sta se ovdje desavalo. Trebaju da uce u skoli o Srebrenici, Omarskoj, itd. Isto kao sto jedan Svabo danas uci o zlocinima nacista, ili jedan Hrvat (iz RH) uci o zlocinima ustasa. Isto kao sto smo i mi ucili u skoli o turskom danku u krvi i slicnim stvarima. Medjutim, to ne znaci da jedan Bosnjak treba da nekome nesto vraca zato sto su mozda njegovi potomci oteli nekome nesto, ili da Srboljub i njegovo dijete kada odrastu treba da otplacuju nekom Mati to sto je ovaj protjeran. Srboljub ce ti reci, ponavljam, da nije on ubijao i da nije on nikome nista oduzeo, on je samo htio da se osjeca sigurno pod samoupravom svog naroda, a to sto su neki ubijali u njegovo ime on nije niti moze odgovarati. On ce ti reci sto se njega tice mogu svi da se vrate, ali posto zivi i uvijek je zivio u sredini u kojoj su 'njegovi' u vecini misli da ima pravo da zivi u necemu sto ce predstavljati autonomiju te grupe ljudi - vecinske u njegovom kraju.

Opet ti kazem, objasni mi konkretno, kako je majke ti doticni Srboljub profitirao time sto je njegov grad/selo etnicki ocisceno?
(btw, time indirektno govoris da su i Bosnjaci profitirali u mjestima u kojima vise nema Srba)

danas wrote: ne moze se dokazati :lol: ko je ovdje lud da mi je znati? pa hajde reci mi -- CIME je nastala RS ako ne etnickim ciscenjem? ako nema dokaza da je nastala nekim drugim putem, onda je valjda nastala onim putem za koji -- ima dokaza... a dokazi su logori, silovane zene, masovne grobnice, srusene dzamije i mezari na cijim temeljima su danas javni WC-i, crkve, i parkinzi, ljudi koji su potpisivali 'papire' i ostavljali svoju imovinu po banja luci samo da glavu zivu izvuku... daj bogati, koga ti ovdje pravis ludim?

RS se NE MOZE niti je se mogla napraviti bez etnickog ciscenja... kako ces uspostaviti etnicki cistu teritoriju -- BEZ etnickog ciscenja??? zelja za etnicki cistom teritorijom je jedno (i to vrlo upitno i bolesno stanje), a uspostavljenje takve teritorije je nesto drugo -- i to drugo se moze ostvariti SAMO silom i etnickim ciscenjem, terorom, logorima, silovanjima, pritiscima... kao sto se uostalom i desilo... kakva je to RS ako nije etnicki cista -- pa ne bi mogla ni postojati, jer su srbi 'ugrozeni' samom cinjenicom da imaju komsiju antu i ahmeda... prema tome, tvoje supljiranje o nekoj 'drugacijoj' RS je besmisleno... da ne kazem sta gore...

over and out.
Halo! RS je mogla nastati i bez etnickog ciscenja. Kakva etnicki cista teritorija? To je podloga kojom su se vodili Karadzic i Mladic. Ko kaze da je to jedini nacin da se to ostvari? Uopste ne kontas da ja ne aminujem sadasnju RS, nastalu progonima i ubistvima. Ja podrzavam ideju, koncept, da svaki narod u BiH u dijelovima u kojim je vecinski, a ne ekskluzivan ima pravo na samoupravu. Ne podrzavam RS kakva je danas, niti institucionalno niti teritorijalno, ali sustinski kao ideju etnicke pokrajine u okviru BiH da. Zasto? Pa zato sto je to norma u svakoj visenacionalnoj zemlji. To je norma cak i za manjinske grupe diljem Evrope, a i svijeta. Sasvim normalan i opsteprihvacen koncept.
Zasto postoje takve teritorijalne jedinice? Prvo zbog ideje lokalne samouprave, na ekonomskom i socijalnom planu. Takodje zbog ideje ocuvanja kulturnog nasljedja, jezika, religije, odredjene etnicke grupe.
I danas kada sa druge strane imas promotore ideje 'gradjanske drzave', tj. ideje Bosne i Hercegovine kao nacionalne drzave Bosnjaka, ili ideje da u BiH nema razlicitih naroda, vec samo razlicitih religijskih grupa, ili ideje postojanja samo jednog jezika, itd, i to od strane grupe koja je najbrojnija, onda i bez obzira na to sta se desavalo ranije dobices reakciju u vidu nacionalizma. Zaokret SNSD-ove politike u zadnjih par godina je savrsen primjer takve reakcije. (Na isti nacin zaokret SDAove politike u toku rata je savrsen primjer reakcije na ono sto se desavalo).
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
danas wrote:

RS je mogla biti 'proglasena' na papiru bilo kada, ali je realisticno na terenu mogla nastati samo onda kada se broj ne-srba u njoj sveo (znamo i kojim metodama) na manje od 10%. u suprotnom, kakva je to 'etnicka jedinica srba' ako je puna ne-srba??? pa nikakva -- te je prema tome etnicko ciscenje bilo neminovno sa srpskog nacionalistickog stanovista. nije prvi put da to rade.?
Pa ne razumijes sta govorim. Etnicka autonomija ne podrazumijeva dominaciju jedne grupe nad drugom, ne podrazumijeva etnicko ciscenje, biolosku, ekonomsku, niti kulturnu ugrozenost ostalih. Ne podrazumijeva gradjane koji ce se razlikovati u klasnom ili socijalnom statusu. Da li je recimo AP Vojvodina i na koji nacin ugrozavala recimo Hrvate koji su tamo zivjeli za vrijeme SFRJ? Da li je lupam u Barceloni ugrozen neki Spanac ili u Bavarskoj ugrozen neki Rurovac? Da li je u Kvibeku ugrozen neki Anglosaksonac itd itd.. Da li je u Turskoj ugrozen neki Kurd? :lol: :lol:

Sta hoces da kazes s tim 'nije im prvi put da to rade'? Da li onda treba povlaciti zlocine ustasa u drugom svjetskom ratu u ovu pricu? Ili okupaciju Austrijanaca? Ili Turaka? (ma u stvari ne zelim ulaziti u tu pricu..)
razumijem savrseno sta govoris -- pa da pitam ovo... da li je u BH 1990-e bio ugrozen ijedan srbin? srbi su imali trecinsku vlast u svim institucijama ali to im nije bilo dovoljno. htjeli su vise -- a to vise je svoj CIST entitet, gdje ce zivjeti sami sa sobom... govoriti o nekakvom drugacijem 'etnickom etnitetu' u drzavi u kojoj nije postojao prirodni region sa etnickom/kulturnom vecinom (poput recimo kvebeka u kanadi) je besmisleno i to ti dobro znas...

a sta zelim reci sa 'nije im prvi put' je sljedece -- moj se djed sjecao kako je dijete od 5-6 godina gledao paljevine dzamija i mejtefa i hamama 1905 u gradu u srbiji koji je tada bio vecinom muslimanski a danas nema nijednog muslimanskog uha... imam rodbinu u turskoj koja i danas ima papire iz srbije iz 1800-neke na kojima se vidi koliko su platili u zlatu i ovcama za svaku musku i svaku zensku glavu kojoj je bilo 'dopusteno' da se iseli i ostavi svo imanje... imam dalju rodbinu iz banja luke sa slicnim papirima iz 1992-e.... imam grobove rodbine koje je stigla cetnicka ruka 1942-e (neke po selima kao obicne civile a neke po partizanima), a imam i grobove rodbine koje je ta ista cetnicka ruka stigla 1992-e... da, nije im prvi put da utiru 'sjeme tursko'...
jeza u ledja wrote:
danas wrote: ti procitaj sta ja pisem -- nigdje ne rekoh da NIJE kolektivna krivica, vec rekoh da ne skreces temu u tom pravcu bez razloga :wink:

Naravno da Srboljub, a i njegovi potomci treba da znaju sta se ovdje desavalo. Trebaju da uce u skoli o Srebrenici, Omarskoj, itd. Isto kao sto jedan Svabo danas uci o zlocinima nacista, ili jedan Hrvat (iz RH) uci o zlocinima ustasa. Isto kao sto smo i mi ucili u skoli o turskom danku u krvi i slicnim stvarima. Medjutim, to ne znaci da jedan Bosnjak treba da nekome nesto vraca zato sto su mozda njegovi potomci oteli nekome nesto, ili da Srboljub i njegovo dijete kada odrastu treba da otplacuju nekom Mati to sto je ovaj protjeran. Srboljub ce ti reci, ponavljam, da nije on ubijao i da nije on nikome nista oduzeo, on je samo htio da se osjeca sigurno pod samoupravom svog naroda, a to sto su neki ubijali u njegovo ime on nije niti moze odgovarati. On ce ti reci sto se njega tice mogu svi da se vrate, ali posto zivi i uvijek je zivio u sredini u kojoj su 'njegovi' u vecini misli da ima pravo da zivi u necemu sto ce predstavljati autonomiju te grupe ljudi - vecinske u njegovom kraju.

Opet ti kazem, objasni mi konkretno, kako je majke ti doticni Srboljub profitirao time sto je njegov grad/selo etnicki ocisceno?

(btw, time indirektno govoris da su i Bosnjaci profitirali u mjestima u kojima vise nema Srba)
da ne gnjavim previse -- osvrnucu se samo na ovo pomasceno... vec sam rekla -- tvoj fiktivni srboljub je htio svoj entitet i dobio ga je. time je profitirao politicki, jer je dobio sto je zelio... nema potrebe uvlaciti bosnjake niti bilo koga drugog u pricu, niti treba ici na markove konake sa supljom o kolektivnoj krivici i slicno...
jeza u ledja wrote:
danas wrote: ne moze se dokazati :lol: ko je ovdje lud da mi je znati? pa hajde reci mi -- CIME je nastala RS ako ne etnickim ciscenjem? ako nema dokaza da je nastala nekim drugim putem, onda je valjda nastala onim putem za koji -- ima dokaza... a dokazi su logori, silovane zene, masovne grobnice, srusene dzamije i mezari na cijim temeljima su danas javni WC-i, crkve, i parkinzi, ljudi koji su potpisivali 'papire' i ostavljali svoju imovinu po banja luci samo da glavu zivu izvuku... daj bogati, koga ti ovdje pravis ludim?

over and out.
Halo! RS je mogla nastati i bez etnickog ciscenja. Kakva etnicki cista teritorija? To je podloga kojom su se vodili Karadzic i Mladic. Ko kaze da je to jedini nacin da se to ostvari? Uopste ne kontas da ja ne aminujem sadasnju RS, nastalu progonima i ubistvima. Ja podrzavam ideju, koncept, da svaki narod u BiH u dijelovima u kojim je vecinski, a ne ekskluzivan ima pravo na samoupravu. Ne podrzavam RS kakva je danas, niti institucionalno niti teritorijalno, ali sustinski kao ideju etnicke pokrajine u okviru BiH da. Zasto? Pa zato sto je to norma u svakoj visenacionalnoj zemlji. To je norma cak i za manjinske grupe diljem Evrope, a i svijeta. Sasvim normalan i opsteprihvacen koncept.
Zasto postoje takve teritorijalne jedinice? Prvo zbog ideje lokalne samouprave, na ekonomskom i socijalnom planu. Takodje zbog ideje ocuvanja kulturnog nasljedja, jezika, religije, odredjene etnicke grupe.
I danas kada sa druge strane imas promotore ideje 'gradjanske drzave', tj. ideje Bosne i Hercegovine kao nacionalne drzave Bosnjaka, ili ideje da u BiH nema razlicitih naroda, vec samo razlicitih religijskih grupa, ili ideje postojanja samo jednog jezika, itd, i to od strane grupe koja je najbrojnija, onda i bez obzira na to sta se desavalo ranije dobices reakciju u vidu nacionalizma. Zaokret SNSD-ove politike u zadnjih par godina je savrsen primjer takve reakcije. (Na isti nacin zaokret SDAove politike u toku rata je savrsen primjer reakcije na ono sto se desavalo).
da se ne ponavljamo -- sve ovo je nidje veze... pogledaj moj prvi paragraf gore, da ne seremo previse o nekoj 'drugacijoj RS' koja naravno nikada ne bi mogla postojati bez etnickog ciscenja...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Da ne kopiram sve.

Ne 1990e nijedan Srbin nije bio ugrozen.
Da, Srboljub je zadovoljan jer je dobio svoj entitet. Mogao ga je dobiti i bez krvoprolica, kamo srece da je bilo tako.
RS moze postojati i bez krvoprolica. Kao sto vise puta rekoh, da se sutra ukine RS, prekosutra bi mogli napraviti novu sasvim legitimno i bez krvoprolica. Tacno je da u BiH nije postojao prirodni region sa etnickom vecinom, ali je isto tako tacno da BiH nije imala potrebu za tim vec 500 godina jer nije bila samostalna drzava, vec u sklopu drugih. Ako taj region nije postojao ne znaci da ne moze biti stvoren.
cyprus

Post by cyprus »

Zašto je problem shvatit:

RS je de facto nastala prije i genocida i ostalih vidova zločina, a de iure, nakon istih i to ne na njima, nego na Alijinom potpisu. :-)
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:Da ne kopiram sve.

Ne 1990e nijedan Srbin nije bio ugrozen.
Da, Srboljub je zadovoljan jer je dobio svoj entitet. Mogao ga je dobiti i bez krvoprolica, kamo srece da je bilo tako.
RS moze postojati i bez krvoprolica. Kao sto vise puta rekoh, da se sutra ukine RS, prekosutra bi mogli napraviti novu sasvim legitimno i bez krvoprolica. Tacno je da u BiH nije postojao prirodni region sa etnickom vecinom, ali je isto tako tacno da BiH nije imala potrebu za tim vec 500 godina jer nije bila samostalna drzava, vec u sklopu drugih. Ako taj region nije postojao ne znaci da ne moze biti stvoren.
pitanje je -- zasto je taj entitet MORAO biti stvoren, jer kako i sam rece, 1990-e nijedan srbin nije bio ugrozen... jedini entitet koji su srbi htjeli i zeljeli je bio ETNICKI CIST entitet, jer samo taj i takav entitet njima ima smisla -- a takav entitet se moze dobiti SAMO krvoprolicem i pokoljem... a da se srboljubu zivjelo u mjesovitiom drustvu u kome svi imaju jednaka prava, pa ostao bi u onakvoj BH, u kojoj je imao sva prava i ovlastenja i njegov 'entitet' mu ne bi ni trebao...

sve dalje je bespotrebna suplja sa tvoje strane...

PS @cyprus:
RS je 'proglasena' kad je proglasena a zazivjeti realno je mogla samo promjenom stanja na terenu, inace bi ta 'proglasavanja' danas imala isto validnosti kao i proglasenje SAO krajine i koje li vec pi*de materine... moze se 'proglasiti' svasta nesto, ali treba stvoriti fizicke uslove da to nesto zaista i postoji... fizicki uslovi za stvaranje RS su podrazumijevali unistavanje svakog traga ne-srpskog zivlja sa teritorije danasnje RS, a alija je svojim potpisom udario zadnji ekser u kovceg BH...
zlata

Post by zlata »

Ovo usporedjivanje Katalunje i ostalih slicnih regija u Europi...nema nikakve paralele sa RS. Najprije.....ZATO sto Katalonci nisu ostvarili svoju etnicku oblast protjerivanjem i ubijanjem ne-Katalonaca...s'ciljem ocjepljenja od Spanjolske.

Ljudi zive tu stoljecima....tu su domorodci....docim....ogroman dio zitelja danasnje BiH oblasti koja se zove RS....su PROTJERANI....UBIJENI.....da bi se ostvarila sprska etnicka vecina na tom podrucju.

Jedina paralela na nasim prostorima...jest sa Slovenijom. Isto ko u Sloveniji....ogroman broj ne-Katalonaca je doselio u Kataloniju....zadnjih 50-ak godina.....ali vecina njih se je asimilirala u to drustvo....djeca im uce-govore katalonski....identificaraju se s'tim drustvom.....docim....Srbi..vec od 1990-e (postepeno) bjeze od svog bosanskog identiteta (isticuci SAMO Srpski).....i ako u tom procesu treba eliminirat....satrati i pobit ogroman broj ne-Srba (zrtvovat a cak i znatan broj Srba) spremni su bili na to (i individualno i kolektivno)!

Jedine paralele koje tu vidim su mozda s metodama etnickog ciscenja koje su sprovodili Turci, Grci (i nesto manje Bugari)...u procesu ostvarivanja svojih drzavotvornih ciljeva.

A jos ako iko pocne opravdavat sta se sve dogodilo....92-e....kao poslijedica trauma jos od 1945-e.....mogu samo odgovorit da je Pavelica Hitler dov'o na vlast.....a Karadzica.....Srbi....vecina koja je glasala za njega...i nisu bili goloruki.....imali su citavu JNA-a.....uza'se! Tako...DA im je jedini cilj bio garantiranje njihovim etnickih prava...u okviru BiH....to su mogli postic i bez klanja i ubijanja....i protjerivanja nevinih ljudi....unistavanja jedne zemlje!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

uf
Prozor

Post by Prozor »

Hajmo ovako, ako Srbima u gradjanskoj CG ne treba RS zasto treba u BiH?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:Hajmo ovako, ako Srbima u gradjanskoj CG ne treba RS zasto treba u BiH?
Nije pitanje sta kome treba, vec sta ko hoce.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

jeza u ledja wrote:
Prozor wrote:Hajmo ovako, ako Srbima u gradjanskoj CG ne treba RS zasto treba u BiH?
Nije pitanje sta kome treba, vec sta ko hoce.
Nije u pitanju ni sta se hoce, nego kako ce se doci do toga sto se hoce :roll:
Locked