otomansko carstvo - bosansko, hrvatsko kraljevstvo itd....

Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Pa nisam siguran da je bilo,barem sto se tice knjiga...
Mozda ali ne-ander-tal-nadrealisti..hehehe
Ne ozbiljno sad
Po pisanju naravno ova 3 naroda su 3 izvorna, autoh., a mi dolazimo i otimamo hehhe
Ne mi samo namecemo sve svoje, a oni nemaju izbora i gotovo..
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Pa ne uvijek..
Primjer recimo stvaranje Raske i Zete..ok primjer je od komsija nam ali opet
Sebe nazivaju Srbima dok drzave imaju drugo ime,sa danasnje tacke gledista malo cudno ali ipak pricamo o dalekoj proslosti..
Znamo i imamo zapise o izjasnjanju kraljeva po pitanju nacionalne pripadnosti ,dok kao sto rekoh ime drzave je imalo drugo ime...
zlata

Post by zlata »

Alfaromeo wrote:I samo da dodam na temu autoh . narod balkana ili bosne
Su: Vlasi,Iliri i Tracani..
Koji su naseljavali ov nase podrucje prije dolaska nas to jest slavena krajem 7 vijeka
pozdrav
Bilo je takodjer Kelta, Sasa i Avara.
Prozor

Post by Prozor »

zlata wrote:
Koji su naseljavali ov nase podrucje prije dolaska nas to jest slavena krajem 7 vijeka
pozdrav
Zar nisu Avari dosli sa Slavenima?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:
zlata wrote:
pozdrav
Zar nisu Avari dosli sa Slavenima?
Slaveni su dosli za Avarima.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Slaveni (i Germani) su se valjda selili upravo zbog najezde divljaka :D tipa Avari. Mislio sam pod ovim 'za' dosli su sa njima kao predvodnicima.

Citam neke clanke o genetskom sastavu ovdasnjih naroda. Po svim prilikama Sloveni, pa Hrvati ('mainland' Hrvati) imaju najvise slavenske krvi od juznoslavenskih naroda, dok ostali juznoslavenski narodi imaju vise domace ili azijske krvi. Pise da je to najvise izrazeno u Hercegovini, tj. ispada da bas tu danas zive stanovnici najvise povezani sa nekadasnjim starosjediocima (Iliri i ko god je bio tu ranije). Taj procenat je dosta manje prisutan u Bosni. Sto se tice 'azijskih' gena u BiH opet ih najmanje imaju Hrvati, a dosta vise Bosnjaci, dok ih Srbi imaju najvise. :D I da, kao sto ste ranije rekli po svemu sudeci Hercegovci i ovi iz Dalmacije su dosta slicni, dok su Hrvati iz Bosne slicni Hrvatima iz kopnene Hrvatske. Sad kolika je slicnost recimo Srba iz Hercegovine sa Hrvatima iz iste, ili Srba iz BiH sa Srbima iz Srbije to bi bilo interesantno istraziti.
Mozda se moze tvrditi da su Hrvati opcenito najheterogeniji narod od ova tri.
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Azijsko porijklo nije ,kao sto bi se kod nas odmah prevelo, turski tip,
Cak sta vise postoji dosta primjera gdje se navodi,karpati i okolina to jest domovina starih slovena, da je u sustini azija..mislcei na geografski polozaj naravno..
Prema tome logicno je da smo vecim dijelom azijskog porijekla..

Ako pricamo o slavenima..
Ali isto tako medju nama je naravno i veliki broj Vlaha,sto nema mnogo veze sa Srbima,kao sto se to kod nas voli reci, jer je kod nas ,sto je dosta smijesno ,mijenjanjem religije automtski mijenjna i nacionalna pripadnost
Pa recimo da danas nemozes imati..ili je rijetkost
Hrvata-pravoslavne ili islamske vjeroispovijesti
ili
Srbina-katolicke ili islamske vjeroispovijesti
Sto bi bilo vise nego normalno..i logicno..
Nebih o Ilirima imam osjecaj da bi se malo izgubili u svemu,posto je prica previse siroka..
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

U ovom clanku koji citam uzeli su u obzir zasebno podrucja Bosne, Hercegovine, Srbije, unutrasnje Hrvatske (nazvacu ih sjevernim Hrvatima), Slovenije, Makedonije, itd...

Haplogupa R1a koja se najcesce povezuje sa istocnoevropskim slavenskim narodima (najvise ih ima u Ukrajini/Rusiji) najvise je prisutna kod Slovenaca (37.0%), pa sjevernih Hrvata (34.3%), Bosanaca (24.6%), Srba (15.9%), Makedonaca (15.2%), Hercegovaca (12.1%).
Haplogupa R1b koja je najvise prisutna u zapadnoj Evropi najvise je prisutna kod Slovenaca (21.0%), pa onda sjevernih Hrvata (15.7%), Srba (10.6%), Makedonaca (5.1%), Hercegovaca (3.6%) i najmanje u Bosni (1.4%).
E sad, haplogrupa I1b1 koja se najvise povezuje sa danasnjim jugozapadnim Balkanom, odnosno onim sto se po svim prilikama teritorijalno podudara sa ilirskom teritorijom je najvise prisutna u Hercegovini 63.8%, Bosni 52.2%, sjevernoj Hrvatskoj 32.4%, Srbiji 29.2%, Makedoniji 29.1%, Sloveniji 20.0%, Albaniji (samo!) 17.0% (s obzirom da se Albanci spominju kao posljednje ilirsko pleme ostaje nejasno da li je ovaj gen vezan za Ilire, ili samo za grupu Ilira, ili mozda za Tracane? ili Albanci stvarno i nisu bas Iliri, mada znam da vecina genetskog materijala u stvari potice od mnogo mnogo ranije) Recimo ovaj gen se povezuje i sa Baskima, Keltima i drugim starim evropskim narodima.
E sad, haplogrupa E3b1, koja se povezuje sa sjevernom Afrikom (sad ne znam koliko to ima veze sa Turcima(?!) vjerovatno nimalo ili sa dolaskom plemena iz male Azije?!). Helem, tih krvnih zrnaca :P najvise imaju Albanci (27.0%), pa Makedonci (24.1%), Srbijanci (20.4%), Bosanci (10.1%), Hercegovci (8.5%), sjeverni Hrvati (5.6%).
I na kraju, haplogrupa J2e, koja se bas povezuje sa Anatolijom (znaci dolazak Osmanlija), nje najvise ima u Albaniji (14.3%), Makedoniji (6.3%), Srbiji (5.3%), sjevernoj Hrvatskoj (1.0%), Hercegovini (0.7%) i Bosni (0%?!?).
S obzirom na ne bas velike uzorke (0d 50 do 100 ljudi) postoji poprilicna mogucnost greske 5 procenata gore dole.

Sad ja, kao laik zakljucujem ono sto mi je poznato i golim okom:

U Sloveniji i sjevernoj Hrvatskoj je najjaci 'slavenski' element, s tim sto je u sjevernoj Hrvatskoj gotovo identicno prisutan 'ilirski' element, u Sloveniji nesto manje. U obje zemlje dosta je zastupljen i zapadnoevropski, valjda 'germanski' element.
Bosna, a pogotovo Hercegovina su etnicki najhomogenije jer je u obje sa vise od 50% prisutan 'ilirski' element. Jedini drugi znacajan element je onaj slavenski, koji je doduse mnogo zastupljeniji u Bosni, u Hercgovini vrlo malo.
U Srbiji i Makedoniji je takodje najvise zastupljen 'ilirski' element, ali manje nego u Bosni, Hercegovini i sjevernoj Hrvatskoj. Kod njih je, za razliku od ostalih gotovo podjednako prisutan i ovaj sjevernoafricki element. Takodje, jedino u Srbiji i Makedoniji 'maloazijski' element je ostavio dublji trag, mada je i to sve oko 5% ili manje.

Molim vas ako se razumijete bolje u genetiku da me ispravite bez napadanja. Znam da 'prebrajam krvna zrnca' ali eto ima nas kojima je interesantno. :D

E sad, jedino ostaje pitanje razlicitosti naroda unutar BiH, ali po svemu sudeci uz razlike izmedju Bosnjaka, Hrvata i Srba postoje i znacajne razlike izmedju Bosanaca i Hercegovaca. Vrlo moguce da su Srbi/Hrvati/Bosnjaci u Hercegovini slicniji medjusobno nego svojim sunarodnjacima u Bosni. Citao sam jedan drugi clanak koji je istrazivao upravo to, ali nisu napravili distinkciju izmedju Bosne i Hercegovine pa tako i rezultati mozda ne daju bas pravu sliku.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:Nemoj koristiti genetske analize u ove svrhe. Jako je neprovjerena metoda i povjesničari je uglavnom ne koriste.
ja upravo na tu stranu pricu navodim, znam da ne mora nuzno imati veze sa (relativno) novijom historijom.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Alfaromeo wrote:Azijsko porijklo nije ,kao sto bi se kod nas odmah prevelo, turski tip,
Cak sta vise postoji dosta primjera gdje se navodi,karpati i okolina to jest domovina starih slovena, da je u sustini azija..mislcei na geografski polozaj naravno..
Prema tome logicno je da smo vecim dijelom azijskog porijekla..
Znam, ali pod to 'azijsko' obicno se misli na skorasnji uticaj osmanlijskih osvajanja. Naravno svi mi imamo i africkih i azijskih gena, odatle su i dosli ljudi u Evropu. Pod odredjenom haplogrupom gena moze se tacno povezati sa narodima iz odredjene regije, pa tako i one iz male Azije.

Iskreno, te price o porijeklu plemena Hrvata ili Srba iz neke nedodjije u centralnoj Aziji su mi smijesne. Sasvim je jasno da su i jedni i drugi (nazivi) usko povezani sa Slavenima (koji pak nisu dosli iz Azije), barem ne poslije pocetka nove ere.
signature

Post by signature »

zlata wrote:
signature wrote:
osa wrote: rekoh isti, kako god se on zvao i koje vjere bio.
Naime, prema genetskim rezultatima koji se još vode a objavljeni su u časopisu Science predstvaljeni su podaci za sve relevantnije narode u Europi (ipak za stanovnike BiH nisu).

Kod Hrvata je prisutan 45% dinarsko - vedoarijski gen, 30% slavenski gen, 10% keltski, 5% afričko - hamitski, 5% levitsko-semitski i td.
--------------------------------------------------------
hrvati se medjusobno toliko razlikuju u mnogo osobina,Zagorci se razlikuju od Dalmatinaca,Dalmatinci od Istrana,Slavonci i od Zagoraca i od Dalmatinaca.

kod bosnjaka je sasvim dugaciji slucaj,tesko je da se moze naci neka fizicka razlika izmedju BOSNJAKA iz istocne Bosne,zapadne Bosne ili hercegovine.

to su i sami hrvatski akademici priznali da su Bosnjaci genetski najcistiji narod i zbog te ljubomore su nas nazvali "hrvatsko cvijece"
Uf brate....al ga ti usra. U mom kraju....nismo ni trun nalik ni na Podrinjce.....ni na Istocnohercegovce.....neg smo vise nalik na Cro Licane, Zap. Herc....Dal. Zagorane....i Slavonce. Ko nekakav mix....ali ima razlog i za to!

Evo mene....i blida i pirgava.

Ima par godina....srela coeka iz Gospica....velim....jole meni....kolko si mi nalik na mog strica Omera. Zamalo da se slogira jadnik. Njemu ime Ive...a ja njega poturci u Omera.

Stricevka mi se udala za East Hercegovca iz VRLO poznate famelije. Svi crni.....garavi.....jedan brat ko Pakistanac. Kad je radio vanka...niko nije vjerovo da je Bosanac...a kad mi se pojavi ista stricevka sa familijom....svi viknu...u sali...EVO....stize delegacija iz Biafre.

Ogromne su razlike u fizionomiji i etnogenezi muslimana BiH.....a za muslimane iz ostlih krajeva bivse Yu...da i ne govorim.

Primjetila sam da je DNK analize koju sam pregledala...radjena na Bosnjacima BiH...uradjene na podrucju dolina Neretve i Bosne.
ti mora da si iz V.Kladuse kad si ..blida i pirgava..

jes' ti cula/citala da je nekad bilo,kad je bilo stani/pani;ko ode do podne biti ce Alija,ko ostane biti ce Ilija.

mozda se stricevka i udala za nekog garagana,vole Bosnjakinje promijeniti.

podrinjci Bosnjaci su prica za sebe,meni se cini da su najljepsi dio bosnjackog naroda.

pa onda Krajisnici.
drmadzija

Post by drmadzija »

Ne znam kakve ovo veze ima sa temom, al’ hajd’.
jeza u ledja wrote:Sto se tice 'azijskih' gena u BiH opet ih najmanje imaju Hrvati, a dosta vise Bosnjaci, dok ih Srbi imaju najvise. :D

Sta su azijski geni?

jeza u ledja wrote: I da, kao sto ste ranije rekli po svemu sudeci Hercegovci i ovi iz Dalmacije su dosta slicni, dok su Hrvati iz Bosne slicni Hrvatima iz kopnene Hrvatske. Sad kolika je slicnost recimo Srba iz Hercegovine sa Hrvatima iz iste, ili Srba iz BiH sa Srbima iz Srbije to bi bilo interesantno istraziti.

Link: The Peopling of Modern Bosnia-Herzegovina http://vetinari.sitesled.com/bosnia.pdf
Opcenito govoreci, sto se tice genetskog sastava “narodi” Bosne i Hercegovine su veoma slicni jedni drugima i blisko povezani sa ostalim balkanskim narodima.” Koje iznenadjenje :D

jeza u ledja wrote:Mozda se moze tvrditi da su Hrvati opcenito najheterogeniji narod od ova tri.

Kada dajes ovakve izjave nemoj biti stidan, slobodno baci poneki navod.

Prema antropoloskom sajtu “Dienekes” (http://dienekes.blogspot.com/) evo kako nasa krvna zrnca kotiraju u usporedbi sa susjedima:
http://img295.imageshack.us/img295/1130/nj9ecoz4.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/8730/pca1mvpd2.jpg
Ovi klasteri su napravljeni na osnovu sljedece tabele:
http://img184.imageshack.us/img184/1846/data5mxan3.gif
Tabela sastavljena na osnovu genetske analize patrilinealnog nasljedstva (znaci po semi: ti--->babo--->dedo i tako sve do paleolita :), a mozda i dalje). Dalje, bitno je napomeniti visoki procenat Haplogrupe I, tacnije I1b1(P37.2) koju sem nas i Hrvata u vecim frekvencijama imaju Skandinavci (I1a) i Sardinija (I1b1b).
Bosanci koji su ustupili krvna zrnca ovom naucnom eksperimentu (n=154) su vecinom iz centralne Bosne, ja mislim. :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

drmadzija wrote:Ne znam kakve ovo veze ima sa temom, al’ hajd’.
jeza u ledja wrote:Sto se tice 'azijskih' gena u BiH opet ih najmanje imaju Hrvati, a dosta vise Bosnjaci, dok ih Srbi imaju najvise. :D

Sta su azijski geni?

Vidis da sam stavio pod navodnike. Mislio sam na haplogrupu J2.

"Haplogroup J2 is widely believed to be associated with the spread of agriculture from the northern Fertile Crescent, the Levant, and Anatolia".

Meni je u kontekstu nenaucne rasprave na forumu lakse tako se izrazavati.
drmadzija

Post by drmadzija »

Pa i haplogrupa "I" ti je sa istoka/Azija. Jesu li i to "Azijski geni?"

P.S. Nije valjda da ove zezancije sa genima:D shvatas toliko ozbiljno?
Interesuje me sta bi Dr.Arsla rek'o na ovo. :)
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Nekada su južni Slaveni stanovali po ravnicama oko Visle, Dnjestra i Dnjepra.
Onda ih zateče hunska sila. Kao vrsni i marljivi ratari bijahu Slaveni hranitelji gospodara svojih. Zato su Huni voljeli Slavene, nego li ostale pokorene narode.
Pradomovina bi bila danasnja nam Ukrajina(Klicko je car;-))
Tacno je da imamo najmanje veze sa Hercegovcima i pogledajte samo razlike izmedju Crnogoraca i ostalih..
Neki istoricari su ih smatrali jedinim pravim slovenima
Medjutim to je danas tesko i provjeriti,mada im geografske prilike isle na ruku
Primjera je Osma. carstvo kojem nije padalo na pamet d se penje po Durmitoru ili Lovcenu da bi ganjalo saku naroda recimo...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

drmadzija wrote:Pa i haplogrupa "I" ti je sa istoka/Azija. Jesu li i to "Azijski geni?"
"Haplogroup I (M170, P19, M258) (widespread in Europe, virtually absent elsewhere) "
zlata

Post by zlata »

signature wrote:jes' ti cula/citala da je nekad bilo,kad je bilo stani/pani;ko ode do podne biti ce Alija,ko ostane biti ce Ilija.
U Krajini ce prije bit Janez, (Johan-Hans)....neg Ilija. :lol:
Post Reply