Krajisnici

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
amalka

Post by amalka »

I, kakav mi to imamo, ocito nesnosljiv, naglasak? Generalizujete, vazda. Ali to i jeste boljka ovog foruma. Pih
ziggy

Post by ziggy »

Generaliziranje je boljka cijele BiH.To za naglasak mi ide jako na zivce,svaki put kad sam pricala sa nekim sarajlijom ili bilo kim iz istocnijih dijelova nase domovine,moj naglasak je bio tema.Mislim,ako mi imamo naglasak,barem sto se Bihaca tice,e onda ne znam...ocigledno neki ljudi ne cuju sami sebe kad pricaju.
zlata

Post by zlata »

ziggy wrote:Generaliziranje je boljka cijele BiH.To za naglasak mi ide jako na zivce,svaki put kad sam pricala sa nekim sarajlijom ili bilo kim iz istocnijih dijelova nase domovine,moj naglasak je bio tema.Mislim,ako mi imamo naglasak,barem sto se Bihaca tice,e onda ne znam...ocigledno neki ljudi ne cuju sami sebe kad pricaju.
Ja sam sa Sane...i samo da naGLASIM...MI NEMAMO NAGLASAK....nego ONI imaju. Kog god zanima lingvistika....nek snimi malo turski naglasak....pa nek usporedi sa sarajevskim....pa ce vidit da su slicni. bRez zafrkancije. Oni su dugo....narocito sarajevska elita.....stoljecima...bili turkofoni....govorili su i turski...pisali su i turski....cak i bolje neg nas jezik....i danas-dan se to CUJE u njihovom naglasku.
Govorim 5.5 jezika...i imam sluh u PM...i dok sam cula Turke...bilo mi je jasno....sto Sarajlije onako govore. :P
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

ziggy wrote:Generaliziranje je boljka cijele BiH.To za naglasak mi ide jako na zivce,svaki put kad sam pricala sa nekim sarajlijom ili bilo kim iz istocnijih dijelova nase domovine,moj naglasak je bio tema.Mislim,ako mi imamo naglasak,barem sto se Bihaca tice,e onda ne znam...ocigledno neki ljudi ne cuju sami sebe kad pricaju.
Ma vi iz Bihaca imate ok naglasak... Meni tokom razgovora to nikad nije bila tema... Pa razumijemo se pobogu, ostalo je nebitno... ;-) Ne pricamo drugim jezikom...
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

metal_rules_cura wrote:
Ma vi iz Bihaca imate ok naglasak... Meni tokom razgovora to nikad nije bila tema... Pa razumijemo se pobogu, ostalo je nebitno... ;-) Ne pricamo drugim jezikom...
naaglaasaak je ok ali je pola rijecnika skoro pa nerazumljivo :-)
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

metal_rules_cura wrote:
Ma svaki kraj ima svoj nacin govora, ali ipak je razlika u tome sto u Bosanskoj Krajini nema tolikog otezanja rijeci ili zanosenja. Opet kad cujes nekog iz Cazina i iz Sanskog Mosta vidis razliku. Sto se mene tice mi, Krajisnici, nemamo dlake na jeziku, mozda nam neko zamjeri ali sta ces takvi smo. Svakog ce mo docekati, ugostiti, a vala nece ni gladan otici.
Sve u svemu treba da se spajamo, ipak nam je zemlja ova ponosna Bosna i Hercegovina, a vala smo svi i Bosanci i Hercegovci :bih:
Bumbar

Post by Bumbar »

Salko sto je u vodu skako wrote:
metal_rules_cura wrote:

isto kao nama u sarajevo kad dodjemo...

suhva...eki...srklet... urmadzik / hrmadzik (ubila sam se mjesec dana kontajuci sta je to...nesto sto se jede a ja ne znam sta je to...zamisli traumu whahaha)...uh...ima jos toga samo sad se ne merem sjetiti :D :D

Bumbar wrote:
metal_rules_cura wrote: Ma vi iz Bihaca imate ok naglasak... Meni tokom razgovora to nikad nije bila tema... Pa razumijemo se pobogu, ostalo je nebitno... ;-) Ne pricamo drugim jezikom...

suhva...eki...srklet... urmadzik / hrmadzik (ubila sam se mjesec dana kontajuci sta je to...nesto sto se jede a ja ne znam sta je to...zamisli traumu whahaha)...uh...ima jos toga samo sad se ne merem sjetiti :D :D
koncentrisi se fino i sjetices se :arrow: evo ja nikad nisam bio u sarajevu pa da se ne levatim kad budem iso :arrow: :dance: znam da su srneca ledja nekakav kolac i tu me nece izlevatiti :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

smilovali su mi se pa su mi rekli whahaha...

Bumbar wrote:smilovali su mi se pa su mi rekli whahaha...
znaci nisi narucila srneca ledja sa lepinom i salatom :lol: jesil se sjetila tih fora i fazona :P
zlata

Post by zlata »

metal_rules_cura wrote:
Pa ko vam je kriv....kad ne govorite vise maternji jezik... :P
amalka

Post by amalka »

Tako je, zlato :D Salkane, kontradiktoran si :) Prvo kazes; naglasak, a onda kazes da naglasak nije sporan, pa nam jos rjecnik napadas :roll: :D :-)
zlata

Post by zlata »

amalka wrote:Tako je, zlato :D Salkane, kontradiktoran si :) Prvo kazes; naglasak, a onda kazes da naglasak nije sporan, pa nam jos rjecnik napadas :roll: :D :-)
Ako je iko gledo onaj dokumentarac o YU-muslimanima u Turskoj (Tanovic). I prikazali jednog (rodom) Zennnncana (tako on izgovara) u nekkvom selu...skoro samo Krajisnika! I zali se on (s osmihom na licu)....veli kako mu je plaho LIPO...sve oko njega Krajisnici...on jedini ZeNNNNcan....eto....veli...i ova moja LJUTA KRAJISKA (i upire prston na zenu)_....
Kad ce ce ti ona njemu...pravo ispred snimatelja.....pravo krajiski.... :lol: Deder ti....bolje usuti.... :x
Neja za*ebancije s Krajisnicima i Krajiskama.....pa cak ni u Turskoj! :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

znaci nisi narucila srneca ledja sa lepinom i salatom :lol: jesil se sjetila tih fora i fazona :P

whahahaha...tek sam sad saznala za taj fazon :lol: :lol:

btw.uvijek me zanimalo zasto kazu krajiska...ja uvijek svoju sarajevsku raju ispravljam...nisam ja krajiska...ja sam krajiskinja :D
pčelar

Post by pčelar »

Bumbar wrote:

btw.uvijek me zanimalo zasto kazu krajiska...ja uvijek svoju sarajevsku raju ispravljam...nisam ja krajiska...ja sam krajiskinja :D
Baš tako to je ispravno.
Vidim ovdje nekih ružnih komentara a rekao sam sebi da ću pisati samo o pčelarstvu, al mi moj krajiški temperament ne da mira, pa samo da i ja napomenem da sam i ja krajišnik ali i Bosanac i Bošnjak. Ne bi trebalo da se prepucavamo po tzv. regijama već da te naše različitosti udružimo i pokažemo da smo mi Bosanci i Hercegovci univerzalni i jedinstveni jer smo to pokazali zajedničkim otporom na agresiju fašista na našu BiH. Medeni pozdrav svima. :zzzz:
SilentWhisper

Post by SilentWhisper »

horns&drums wrote:Krajisnici - krvi bi ti i "kruva" dala vecina, ljudine bez dlake na jeziku. Drazi su mi od istocne Bosne i posavaca. Ima govana medju njima ali broj je zanemariv ( mene je jedno takvo govno prevarilo za pare, daBogda mu za doktora trebale ).

Uglavnom, posebna sorta, u poslu su najprofesionalniji od nabrojanih, volim se napit` s njima, meraklije su i znas uvijek na cemu si s njima ( osim ovog supka sto me je prevario).

p.s. vise bih volio, kad je to vec neizbjezno bilo, da su oni naselili Sarajevo nego sandze
:D :thumbup:
StLouis

Post by StLouis »

Bumbar wrote:
metal_rules_cura wrote: Ma vi iz Bihaca imate ok naglasak... Meni tokom razgovora to nikad nije bila tema... Pa razumijemo se pobogu, ostalo je nebitno... ;-) Ne pricamo drugim jezikom...

suhva...eki...srklet... urmadzik / hrmadzik :D :D
zlata

Post by zlata »

pčelar wrote:
Bumbar wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote: znaci nisi narucila srneca ledja sa lepinom i salatom :lol: jesil se sjetila tih fora i fazona :P

Baš tako to je ispravno.
Vidim ovdje nekih ružnih komentara a rekao sam sebi da ću pisati samo o pčelarstvu, al mi moj krajiški temperament ne da mira, pa samo da i ja napomenem da sam i ja krajišnik ali i Bosanac i Bošnjak. Ne bi trebalo da se prepucavamo po tzv. regijama već da te naše različitosti udružimo i pokažemo da smo mi Bosanci i Hercegovci univerzalni i jedinstveni jer smo to pokazali zajedničkim otporom na agresiju fašista na našu BiH. Medeni pozdrav svima. :zzzz:
Haj ti brete.....vratse svojim celama.....i ne zaboravi.....Krajisnicu su A PRIORI...LOKALPATRIOTE!
*ebo zemlju koja Krajne nejma! :D
pčelar

Post by pčelar »

"Haj ti brete.....vratse svojim celama.....i ne zaboravi.....Krajisnicu su A PRIORI...LOKALPATRIOTE!
*ebo zemlju koja Krajne nejma! :D[/quote]"
Halali ili oprosti u mene nisu "cele" već PČELE i naravno da jesmo lokal patriote ali smo i državopatriote, a nisam mislio pisati ali vidim jako ružnih komentara na račun krajišnika što mi smeta. :roll:
Bumbar

Post by Bumbar »

pčelar wrote: Halali ili oprosti u mene nisu "cele" već PČELE i naravno da jesmo lokal patriote ali smo i državopatriote, a nisam mislio pisati ali vidim jako ružnih komentara na račun krajišnika što mi smeta. :roll:
prvi na granici :D :-D
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

"Dodji da ti krvnu brat popravi sliku
dodji mala dodji svome krajisniku...." :lol:
Pala sam od smijeha kada mi je pustao bivsi decko-koji je inace Krajisnik.Uostalom,dragi su mi to ljudi....mada zahebani pravo! :-)
tajniglas

Post by tajniglas »

ima Udruzenje Krajsnika u SA, mislim da im je negdje sjediste u Alipasinoj, Dudak im dao vojni polsovni prostor. Ima ih Boga mi i dosta na vlasti u SA
Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

aida05 wrote:"Dodji da ti krvnu brat popravi sliku
dodji mala dodji svome krajisniku...." :lol:
Pala sam od smijeha kada mi je pustao bivsi decko-koji je inace Krajisnik.Uostalom,dragi su mi to ljudi....mada zahebani pravo! :-)
to da smo zehebani stvarno ne mogu ja sam primjetiti, možda što sam tako naviko
nego što bivši
JBT

Post by JBT »

Krajisnik sam koji je odrastao u Sarajevu. Na privremenom radu u inostranstvu.
Niko nije savrsen.
8)
cotton's journey

Post by cotton's journey »

Neka ostane kult da su krajisnici ''zafrknuti,zeznuti i ljuti'' ,neka ljudi iznose svoje misljenje o nama, ako ih ima vise znaci da smo i zanimljivi iliti interesantni:)

Primijetila sam da mi Krajisnici imamo najvise psovki u razgovoru:)
I da su krajisnici nekako sirovi sa zenama.....al' bas mi to smeta, lijepi muskarci sa ruznim manirima :? UGLAVNOM
Post Reply