Epidemija pobačaja zahvatila BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Michun wrote:
mamica 31 wrote:
Pearl wrote: mamice, nije isto kada ti ugledas taj plod a imas kuci muza, posao i stara si preko 20 godina, nisi silovana, niti ti je momak prenio zaraznu bolest koja ce ostaviti posljedice na bebu, nemas sredstava za nju...

nije svaki slucaj isti... ja rekoh, nisam za abortus kao sredstvo kontracepcije... ali isto tako definitivno nisam za uskracivanje prava na izbor...

@sirotanovic... ono bitno je rekla Michun... samo cu reci da rezultat mog "stancanja" neces odgajati ti, jer su mene roditelji odgojili da znam sta je kontacepcija, sta su seksualno prenosive bolesti i da je moje tijelo moj hram... "stancaju" upravo oni bez sexualnog odgoja, ne-cool i ne-fancy "likovi".... a ne obratno...
i molim te, citaj malo pazljivije postove.. vidim da si u bar 3 svoja reply-ja potpuno promasio poentu recenice...
nemoj mi ovo trpau u usta. Ja sam vec dva puta rekla da u ovim slucajevima podrzavam zenin izbor na abortus. Nemoj molim te :(

Recite mi ovo. Ljetos mi prica prijateljica dau BiH zena ako je nezaposlena dobija oko 300 km porodiljne naknade???? Jel to tacno???
Njena firma joj nije htjela placat porodiljno (radi za stranu organizaciju), ali je onda od drzave dobijala nesto oko 300 km
Tacno itekako. Cak i firma u kojoj si zaposlena i prijavljena na neki iznos ti ne mora davati platu za koju radis nego taj minimalni iznos. I opet je razlicito po kantonima: Tuzlanski 900 KM, Sa oko 300, Mostar, 700 KM. Pa sta ces od tih para...ne moze ti biti za pelene. I ti sad single mom, bez muz, imas roditelje u penziji, zivis s njima u 60 kvadrata..to neki zivot :roll:
Pa jos da nemas izbora...halo, pa o cemu pricamo. Dok se stanje ne sredi i soc. politika ne bude za insane a ne za hajvane, ja nikad ne bi rodila sama.
Pa sto se onda sva ta energija ne bi usmjerila na to da se pokusa stanje u drustvu koliko toliko promjenit, nego zagovarat masovne demonstracije na pravo abortusa.
Nek svako krene od svoje kuce, svog djeteta....
I sto babo ne bi placo alimentaciju. Moja jedna poznanica ostala trudna sa vjerenikom, a on nije htio ni priznat dijete za koje je dokazano da je njegovo. Isli na test i opet nece da placa alimentaciju :x
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Grozno mi je kada vidim da su muskarci najgrlatiji kad je abortus u pitanju. Gade mi se oni stari (ponekad i mlađi) slinavi i agresivni majmuni koji nesto urlaju kroz medije o nemoralu i ubistvima, a nemogu docekati da ga negdje gurnu - pa taman i maloljetnoj djevojcici :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

NEOPHODNA je edukacija najprije kod kuce, a onda u skolama.
Međutim svaka zena zna moze li zadrzati djete (bez obzira koji je razlog njezine dileme). Jadna zena se vec dovoljno lose osjeca zbog toga sto mora abortirati i svakako joj ne treba moraliziranje od bilo koga.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

sitno wrote:Grozno mi je kada vidim da su muskarci najgrlatiji kad je abortus u pitanju. Gade mi se oni stari (ponekad i mlađi) slinavi i agresivni majmuni koji nesto urlaju kroz medije o nemoralu i ubistvima, a nemogu docekati da ga negdje gurnu - pa taman i maloljetnoj djevojcici :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Međutim svaka zena zna moze li zadrzati djete (bez obzira koji je razlog njezine dileme). Jadna zena se vec dovoljno lose osjeca zbog toga sto mora abortirati i svakako joj ne treba moraliziranje od bilo koga.

vjeruj da je vise onih koje ne znaju uopste sta cine :(
Sta sam puta cula "Ma hajd, ako ostanem trudna, abortirat cu" :(
Pearl

Post by Pearl »

sirotanovic wrote:
Pearl wrote: @sirotanovic... ono bitno je rekla Michun... samo cu reci da rezultat mog "stancanja" neces odgajati ti, jer su mene roditelji odgojili da znam sta je kontacepcija, sta su seksualno prenosive bolesti i da je moje tijelo moj hram... "stancaju" upravo oni bez sexualnog odgoja, ne-cool i ne-fancy "likovi".... a ne obratno...
i molim te, citaj malo pazljivije postove.. vidim da si u bar 3 svoja reply-ja potpuno promasio poentu recenice...
Sve je jasno, samo istina se krije.

"A neki su se i bunili" protiv seksualnog odgoja u skoli. Ko su ti neki? Jesu li to oni koji nam danas ovdje revnosno drze predavnja o seksualnom odgoju!?
pa ako je alternativa bila vjeronauka a izabrana je vjeronauka... skontaj onda koji su to "ti neki"...
mislim da su oni koji "danas ovdje revnosno drze predavnja o seksualnom odgoju!?" bili definitivno ZA uvodjenje jer vide koliko je sexualno neobrazovanih ljudi oko njih, kojima nije imao ko da kaze koje sve izbore imaju - da ne bi uopste doslo do abortusa, jer ne mozes zabraniti mladima da se sexaju... koliko god da ti to zelis...

"mali dobri seljacici" kako ih nazva cesto nemaju sredstava da ishrane svu tu djecu.. pogledaj malo forum humanitarnih akcija.. sve ce ti se samo kazati..
navela sam primjer zene koju muz redovno salje na abortuse, jer ne zeli puno te male divne djece.. mislim da tu definitivno nije krivica zene, koja defitinivno nije "fancy".. iako nije imala tu srecu da zivi na selu i bude sretna...:D:D

svako ima pravo na svoje misljenje i na svoj izbor: tvoj izbor je da tvoja zena/cura/ljubavnica rodi svako tvoje dijete.. zasto drugima nijeces izbor da rade ono sto smatraju da je ispravno?
sirotanovic

Post by sirotanovic »

sitno wrote:Grozno mi je kada vidim da su muskarci najgrlatiji kad je abortus u pitanju. Gade mi se oni stari (ponekad i mlađi) slinavi i agresivni majmuni koji nesto urlaju kroz medije o nemoralu i ubistvima, a nemogu docekati da ga negdje gurnu - pa taman i maloljetnoj djevojcici :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Hoces reci da je pravo na abortus iskljucivo pitanje zene???? Jeli nam to pokusavas uvaliti....?

Draga moja, za jebanje je potrebno dvoje. Samim tim, taj dvojac odlucuje o sudbini nekog novog Tesle, kako to vec Komi rece... Nema tu zena ekskluzivna prava, ne ne.......

Na kraju krajeva, "spustati pricu oko abortusa" na nivo pojedinca, u tvom slucaju jos gore, na nivo same zene je nesto sto je olicije nemorala i sebicnosti a cesto puta dolazi kao plod "lazne svjesnosti" same sebe i drustva u cjelini.
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:
Pa sto se onda sva ta energija ne bi usmjerila na to da se pokusa stanje u drustvu koliko toliko promjenit, nego zagovarat masovne demonstracije na pravo abortusa.
I sto babo ne bi placo alimentaciju. Moja jedna poznanica ostala trudna sa vjerenikom, a on nije htio ni priznat dijete za koje je dokazano da je njegovo. Isli na test i opet nece da placa alimentaciju :x
mamice, ko uospte zagovara demonstracije? mi samo kazemo da bismo izasli na iste, ukoliko se dese... a ne da pokrecemo sutra.. :)

eto, ti samo potvrdi sto Michunka rece :) a zamisli jos bosansko pravosudje (koliko samo treba da ti predmet uopste dodje na red, ne racunajuci sudske i troskove advokata) i "zena je uvijek kriva" way of life :)

kazemo ti da ne moze svako krenuti od svoje kuce... jer neki roditelji nece da pricaju o tome sa svojom djecom.. ja bih voljela da postoji nacin da ih natjeramo..
seln

Post by seln »

Joj, sto gotivim vjerske zajednice koje se bore za nerodjeni zivot jer je abortus UBOJSTVO! Istovremeno im nije nikakav problem podrzati politiku koja salje hiljade rodjenih i odraslih mladica u smrt.
Pokrijte se po usima, balegari.
Pearl

Post by Pearl »

sirotanovic wrote:
Na kraju krajeva, "spustati pricu oko abortusa" na nivo pojedinca, u tvom slucaju jos gore, na nivo same zene je nesto sto je olicije nemorala i sebicnosti a cesto puta dolazi kao plod "lazne svjesnosti" same sebe i drustva u cjelini.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

gdje ti zivis majke ti? taj drugi koji je ucestvovao u jebanju vecinom ne zeli ni da cuje za dijete.. vec joj kaze da je to njen problem... i da ga moze sebi roditi ako zeli...
sto je jos veci apsurd, muskarci koji u guzici imaju preko 30 godina i u stabilnim su vezama ne zele dijete sa svojom djevojkom, jer su "suvise mladi" za tu obavezu...
s tom razlikom sto ce se veci procenat tih djevojaka odluciti da rode dijete, jer imaju koliko toliko sredjen zivot (za razliku od tinejdzerki)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Pearl wrote:
sirotanovic wrote:
Pearl wrote: @sirotanovic... ono bitno je rekla Michun... samo cu reci da rezultat mog "stancanja" neces odgajati ti, jer su mene roditelji odgojili da znam sta je kontacepcija, sta su seksualno prenosive bolesti i da je moje tijelo moj hram... "stancaju" upravo oni bez sexualnog odgoja, ne-cool i ne-fancy "likovi".... a ne obratno...
Sve je jasno, samo istina se krije.

"A neki su se i bunili" protiv seksualnog odgoja u skoli. Ko su ti neki? Jesu li to oni koji nam danas ovdje revnosno drze predavnja o seksualnom odgoju!?
pa ako je alternativa bila vjeronauka a izabrana je vjeronauka... skontaj onda koji su to "ti neki"...
mislim da su oni koji "danas ovdje revnosno drze predavnja o seksualnom odgoju!?" bili definitivno ZA uvodjenje jer vide koliko je sexualno neobrazovanih ljudi oko njih, kojima nije imao ko da kaze koje sve izbore imaju - da ne bi uopste doslo do abortusa, jer ne mozes zabraniti mladima da se sexaju... koliko god da ti to zelis...

"mali dobri seljacici" kako ih nazva cesto nemaju sredstava da ishrane svu tu djecu.. pogledaj malo forum humanitarnih akcija.. sve ce ti se samo kazati..
navela sam primjer zene koju muz redovno salje na abortuse, jer ne zeli puno te male divne djece.. mislim da tu definitivno nije krivica zene, koja defitinivno nije "fancy".. iako nije imala tu srecu da zivi na selu i bude sretna...:D:D

svako ima pravo na svoje misljenje i na svoj izbor: tvoj izbor je da tvoja zena/cura/ljubavnica rodi svako tvoje dijete.. zasto drugima nijeces izbor da rade ono sto smatraju da je ispravno?
"Mali dobri seljacici" cesto puta nemaju sredstava da ishrane svoju djecu, slazem se. Ali sam svjestan cinjenice da ih oni ne ubijaju nego ih radjaju iako svjesni svih nedaca koje dolaze sa takvom odlukom.

Djeca asfalta su ti koji u brakovima imaju jedno ili dva djeteta, a ono trece, cetvrto, peto ili sesto pakiraju u tegle i bacaju u kontejnere. To je fakat!!!!!

Pitas me zasto nijecem pravo drugim da rade ono sto smatraju ispravnim. Mamica je lijepo napomenula Karkinicu kako u slucaju trudnoce majka ima dva srca. E zbog tog drugog, jos uvijek grijehom ne okaljanog, blistavog poput najsjajnijeg bisera, malog srca ja nijecem pravo na izbor onima koji bi ga rado isisali vakumom u teglu umjesto da ga puste da kuca i zivi svoj zivot.
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

mamica 31 wrote:
Michun wrote:Koji vam je vise moj sa abortusima...ljudi nemaju sta da jedu a vi se (neki) brinete sto neko abortira. Treba da rode jos jedna gladna usta :roll: To je sloboda izbora, neka radi ko sta hoce.
pa nek se onda ne trehaju bez zastite. A ako nemaju para za prezervative, mal ne rekoh sta nek rade.
:x I to je pravo izbora da se odlucije u ime nekoga ko nema pravo glasa (djeteta). Grozno :(
nek se jebu :D
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Pearl wrote:
sirotanovic wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

gdje ti zivis majke ti? taj drugi koji je ucestvovao u jebanju vecinom ne zeli ni da cuje za dijete.. vec joj kaze da je to njen problem... i da ga moze sebi roditi ako zeli...
sto je jos veci apsurd, muskarci koji u guzici imaju preko 30 godina i u stabilnim su vezama ne zele dijete sa svojom djevojkom, jer su "suvise mladi" za tu obavezu...
s tom razlikom sto ce se veci procenat tih djevojaka odluciti da rode dijete, jer imaju koliko toliko sredjen zivot (za razliku od tinejdzerki)
Necu osporavati da ima slucajeva u kojima se muske gnjide odricu svoj potomstva, ili jos gore, nijecu ga kao da nije njihovo.

Ipak, necu ni prihvati cinjenicu da bas zbog takvih gnjida i uplasenih trudnica mora ispastati nevino srce. Ono je nastalo u ogromnoj vecini slucajeva kao plod ljubavi, a kad ljubavi nestane po vasoj logici i sva stvorena djela takve ljubavi trebaju nestati.

Jok to!

Zena mora biti svjesna svog muskarca i njegovih mogucnosti u svakom smislu rijeci, prije nego se upusti u bilo kakav odnos s njim. Njene pogreske prilikom takve procjene kao ceh placa onaj koji je ni luk jeo ni luk mirisao.
U najmanju ruku nije fer, da ne ulazimo u neke druge sfere u kojima bi se doticali morala, etike, vjere, prava i sl............
luciferino

Post by luciferino »

Sirotanoviću, to za djecu asfalta i "seljačiće" se nikako ne mogu složiti jer se radi o teškoj generalizaciji. Pa nisu abortus i neželjena djeca nastala pojavom asfalta. Danas se abortus obavlja u bolnicama, a nekada su ga obavljale seoske babe u tajnosti uz upotrebu vješalica. Uostalom, možda to i dan danas rade. Ja se ne mogu zakleti da je abortus kao pojava u potpunosti iskorijenjen na selu. Nekako mi je ta slika previše idilična i romantičarska, a poznajući ljudsku prirodu...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

luciferino wrote:Sirotanoviću, to za djecu asfalta i "seljačiće" se nikako ne mogu složiti jer se radi o teškoj generalizaciji. Pa nisu abortus i neželjena djeca nastala pojavom asfalta. Danas se abortus obavlja u bolnicama, a nekada su ga obavljale seoske babe u tajnosti uz upotrebu vješalica. Uostalom, možda to i dan danas rade. Ja se ne mogu zakleti da je abortus kao pojava u potpunosti iskorijenjen na selu. Nekako mi je ta slika previše idilična i romantičarska, a poznajući ljudsku prirodu...
Ima malo istine u onome sto govoris. Ali samo malo.....

Ne mislim da na selu nema abortusa, ali sam siguran da ih je puno manje nego na "asfaltu". Razloge zasto ih je vise u gradovima mozemo nabrajati do ujutro....
U gradovima je postalo nomalno kao sto Pearla kaze "da se uradi abortus" a na selu jos uvijek vrijedi pravilo da se "uradi oko kuce".... Razlika u pogledima je vise nego ocigledna, a rezultat vidljiv na terenu...
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

meni je sajla od "rucne" jaka ko beton :D
Pasiflora

Post by Pasiflora »

sirotanovic wrote:

Hoces reci da je pravo na abortus iskljucivo pitanje zene???? Jeli nam to pokusavas uvaliti....?

Draga moja, za jebanje je potrebno dvoje. Samim tim, taj dvojac odlucuje o sudbini nekog novog Tesle, kako to vec Komi rece... Nema tu zena ekskluzivna prava, ne ne.......

Ma nemoj, majke ti :P Ako je zena u braku, naravno da o tome razgovara sa svojim muzem. Ako govorimo o djevojkama (ili nedaj Boze djevojcicama - kada na zalost odluku donose roditelji) APSOLUTNO ZASTUPAM TEORIJU O SAMOSTALNOSTI DONOSENJA ODLUKE.
Odakle tebo pravo da odlucujes hoce li djevojka, sa kojom si bio jedno vece (uz to si bio pijan, nadrogiran...) i nikada je vise u zivotu nemas namjeru vidjeti, zadrzati trodnucu ili ne. Nije bitno (po tebi) sto ce to njoj prekinuti skolovanje, sto nema para da odgaja djete, sto ce kao samohrana majka biti stigmatizirana (u ovoj potpuno zaostaloj sredini) - vazno je da ces ti sacuvati svoju savjest i hraniti svoj ego nekakvim moralnim sr****a.
Mozda ti konkretno nisi taj tip muskarca, ali na zalost ovaj nesretni Balkan je pun balkanaca. Zivio.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

sitno wrote:
sirotanovic wrote:

Ma nemoj, majke ti :P Ako je zena u braku, naravno da o tome razgovara sa svojim muzem. Ako govorimo o djevojkama (ili nedaj Boze djevojcicama - kada na zalost odluku donose roditelji) APSOLUTNO ZASTUPAM TEORIJU O SAMOSTALNOSTI DONOSENJA ODLUKE.
Odakle tebo pravo da odlucujes hoce li djevojka, sa kojom si bio jedno vece (uz to si bio pijan, nadrogiran...) i nikada je vise u zivotu nemas namjeru vidjeti, zadrzati trodnucu ili ne. Nije bitno (po tebi) sto ce to njoj prekinuti skolovanje, sto nema para da odgaja djete, sto ce kao samohrana majka biti stigmatizirana (u ovoj potpuno zaostaloj sredini) - vazno je da ces ti sacuvati svoju savjest i hraniti svoj ego nekakvim moralnim sr****a.
Mozda ti konkretno nisi taj tip muskarca, ali na zalost ovaj nesretni Balkan je pun balkanaca. Zivio.
Ako sam dobro shvatio ono sto zelis reci, ti APSOLUTNO ZASTUPAS TEORIJU O SAMOSTALNOSTI DONOSENJA ODLUKE vezane za abortus; gdje odluku donosi ona koja je na jednu noc spavala " sa pijanim i drogiranim"?????

Izvini, ako vec nekome treba oduzimati zivot ja se apolutno zalazem da to budu upravo one kojima bi ti dala samostalonost u donosenju odluke!

Zivjela!
Pearl

Post by Pearl »

osudjuje "ubistvo" jednoga, a zagovara ubistvo drugoga... sjajno... :)

ali ovo drugo je pooooooootpuno drugacije :D:D

mislim da je sirotanovic idealan kandidat onih zagovornika koji bi isli i palili klinike koje vrse abortuse i ubijali doktore koji to rade..jer njihova borba ima cilj.. pa opravdava sredstva... :zzzz:
Pasiflora

Post by Pasiflora »

sirotanovic wrote:
sitno wrote:
sirotanovic wrote: Hoces reci da je pravo na abortus iskljucivo pitanje zene???? Jeli nam to pokusavas uvaliti....?

Ako sam dobro shvatio ono sto zelis reci, ti APSOLUTNO ZASTUPAS TEORIJU O SAMOSTALNOSTI DONOSENJA ODLUKE vezane za abortus; gdje odluku donosi ona koja je na jednu noc spavala " sa pijanim i drogiranim"?????

Izvini, ako vec nekome treba oduzimati zivot ja se apolutno zalazem da to budu upravo one kojima bi ti dala samostalonost u donosenju odluke!

Zivjela!
Ja sam malo iskarikirala muskarca u mom primjeru, a ti si se uhvatio upravo za to - vrlo interesantno. Procitaj ponovo sto sam napisala, ali zanemari dio sa alkoholom i drogom pa mi onda odgovori.

Sto Pearl rece: ti opravdavas jedno ubistvo drugim :-? ?
Zivi i pusti druge da zive.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Pearl wrote:osudjuje "ubistvo" jednoga, a zagovara ubistvo drugoga... sjajno... :)

mislim da je sirotanovic idealan kandidat onih zagovornika koji bi isli i palili klinike koje vrse abortuse i ubijali doktore koji to rade..jer njihova borba ima cilj.. pa opravdava sredstva... :zzzz:
Osim sto imas stavove koji su u suprotnosti sa ljudskom prirodom, imas i pogresno misljenje o meni kao ucesniku na ovoj diskusiji, kao i o meni izvan foruma. Procjene donosis isuvise olako, a takve procjene cesto covjeka vode u suprotnom i gotovo uvijek u pogresnom smjeru.

Sirotanovic, ne bi hodao po klinikama i palio klinike. Sirotanovic u takvim ustanovama vidi utociste za one u potrebi, bolesne, hendikepirane.... Sirotanovic, nije niti bi ikome oduzimao zivot zbog bilo cega. To je u potpunoj suprotnosti onoga sto zagovaram i u sta vjerujem. Ako se vec hvatas za moje rijeci iz komentara iznad, onda budi toliko pristojna pa ih vrati u konetekst u kojem si ih i nasla.

A kad mi vec lijepis etike na kojima pise da u mom svjetonazoru, cilj opravdava sredstva, ne mogu a da ti na isti nacin ne vratim i optuzim bas tebe kao jednu od protagonistica abortusa, gdje je abortus sredstvo a lazna sloboda cilj. Za razliku od tebe, moja etiketa ima dekleraciju o porijeklu:

Pearl (citat)

"bolje uraditi abortus nego imati jos jedno nezeljeno/nevoljeno/ostavljeno(u domu ili kontejneru)/gladno dijete..."
Michun

Post by Michun »

anamo 'vamo wrote:meni je sajla od "rucne" jaka ko beton :D
I meni :D

Demokratija...svaka glupost moze biti izrecena :oops: :D
luciferino

Post by luciferino »

Pearl wrote:
mamica 31 wrote:
mamice, ko uospte zagovara demonstracije? mi samo kazemo da bismo izasli na iste, ukoliko se dese... a ne da pokrecemo sutra.. :)

eto, ti samo potvrdi sto Michunka rece :) a zamisli jos bosansko pravosudje (koliko samo treba da ti predmet uopste dodje na red, ne racunajuci sudske i troskove advokata) i "zena je uvijek kriva" way of life :)

kazemo ti da ne moze svako krenuti od svoje kuce... jer neki roditelji nece da pricaju o tome sa svojom djecom.. ja bih voljela da postoji nacin da ih natjeramo..
Tu i jeste problem. Postoji jako puno odraslih osoba čije je poimanje seksualnosti vrlo kritično (seksualnost je negativna, prljava, sramna) i to isto poimanje prenose na svoju djecu, a onda djeca rade to što rade. Zabranjeno voće je oduvijek bilo najslađe.

Dobra komunikacija na relaciji roditelj-dijete je ključna, a posljedice šutnje mogu biti katastrofalne. Kada jednom razbijemo ovaj začarani krug, na konju smo.
Pearl

Post by Pearl »

sirotanovic wrote:
Pearl wrote:osudjuje "ubistvo" jednoga, a zagovara ubistvo drugoga... sjajno... :)

Osim sto imas stavove koji su u suprotnosti sa ljudskom prirodom, imas i pogresno misljenje o meni kao ucesniku na ovoj diskusiji, kao i o meni izvan foruma. Procjene donosis isuvise olako, a takve procjene cesto covjeka vode u suprotnom i gotovo uvijek u pogresnom smjeru.

Sirotanovic, ne bi hodao po klinikama i palio klinike. Sirotanovic u takvim ustanovama vidi utociste za one u potrebi, bolesne, hendikepirane.... Sirotanovic, nije niti bi ikome oduzimao zivot zbog bilo cega. To je u potpunoj suprotnosti onoga sto zagovaram i u sta vjerujem. Ako se vec hvatas za moje rijeci iz komentara iznad, onda budi toliko pristojna pa ih vrati u konetekst u kojem si ih i nasla.

A kad mi vec lijepis etike na kojima pise da u mom svjetonazoru, cilj opravdava sredstva, ne mogu a da ti na isti nacin ne vratim i optuzim bas tebe kao jednu od protagonistica abortusa, gdje je abortus sredstvo a lazna sloboda cilj. Za razliku od tebe, moja etiketa ima dekleraciju o porijeklu:

Pearl (citat)

"bolje uraditi abortus nego imati jos jedno nezeljeno/nevoljeno/ostavljeno(u domu ili kontejneru)/gladno dijete..."
etikete lijepis sam sebi, ja ih samo kopiram:
sirotanovic:
"Izvini, ako vec nekome treba oduzimati zivot ja se apolutno zalazem da to budu upravo one kojima bi ti dala samostalonost u donosenju odluke! "

ako nisi spreman za raspravu i da neko nece imati misljenje istovjetno tvome onda u raspravu nemoj ni ulaziti. za to postoji blog, a ne forum.

o tebi izvan foruma nemam apsolutno nikakvo misljenje, jer te ne znam izvan foruma..ne znam te ni na forumu.. niti zelim da donosim ikakve zakljucke na osnovu par postova koje sam procitala.. meni ipak forum nije zamjena za stvari zivot, pa se ne udubljujem previse u analize nickova :)

i samo da se osvrnem na komentar:
"Osim sto imas stavove koji su u suprotnosti sa ljudskom prirodom"... u ljudskoj prirodi je uvijek bilo da se "rjesava" djeteta koje ne zeli.. samo se to nekad radilo iglama, cajevima spravljenim od posebnih biljaka, komadima drveta i slicno.. kad su svi zivjeli na selima koje toliko idealiziras.. sad je ta rabota legalizirana i malo vise javna nego ranije.. pa je naravno vise i ima..

ti ne mozes zabraniti nekome da uradi ono sto zeli.. cak i ako zabranis abortus i zatvoris sve klinike, zene koje to hoce da urade ce uraditi.. pa ce opet biti visoka stopa smrtnosti, kao ranije.. zato je abortus i legaliziran..

ako vec hoces nesto da uradis, poradi na pravovremenom seksulanom obrazovanju mladih.. umjesto sto rijecima lincujes zene koje se odluce na taj korak..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Jos uvijek ne znam zasto se o tome raspravlja kao o bolesti? Bolest je cinjenica da nas mentalitet ne daje prostora za seksualno obrazovanje djece... bolest je mentalno stanje takvih roditelja..

Abortus je, Titu hvala, LEGALAN u ovoj zemlji...
seansarah

Post by seansarah »

sitno wrote:[
sve je do zene, nazalost. ako se oslonimo na muskarce - izgubljene smo. zato pamet u glavu, ako se nema para za pilule, ima se za kondom, koji je svakako obavezan za sve koji imaju cest, mjenjajuci odnos. naravno roditelji imaju najvazniju ulogu u svemu tome, ali ka pogledam svoju mahalu gdje je sramota da cura ode neudana iz kuce, sama stanuje u svom stanu, radi ili studira (kurva) - sta se tu vise moze reci. kad bi ta jedna iz moje mahale rekla svojoj mami sa 17 godina da ima momka i da hoce kod ginekologa zbog kontracepcije, odkinuli bi joj glavu.

zene i cure moraju biti toliko pametne da vode racuna o tome svemu, prije nego sto se "drmnu", jer muskarcu je tad mozak u gacama i on nemoze racionalno razmisljati. :D

ovisi o nama i bolje sprijeciti nego lijeciti (tako bi moj dedo reko)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Pearl wrote:
sirotanovic wrote:

Pearl (citat)

etikete lijepis sam sebi, ja ih samo kopiram:
sirotanovic:
"Izvini, ako vec nekome treba oduzimati zivot ja se apolutno zalazem da to budu upravo one kojima bi ti dala samostalonost u donosenju odluke! "

ako nisi spreman za raspravu i da neko nece imati misljenje istovjetno tvome onda u raspravu nemoj ni ulaziti. za to postoji blog, a ne forum.

o tebi izvan foruma nemam apsolutno nikakvo misljenje, jer te ne znam izvan foruma..ne znam te ni na forumu.. niti zelim da donosim ikakve zakljucke na osnovu par postova koje sam procitala.. meni ipak forum nije zamjena za stvari zivot, pa se ne udubljujem previse u analize nickova :)

i samo da se osvrnem na komentar:
"Osim sto imas stavove koji su u suprotnosti sa ljudskom prirodom"... u ljudskoj prirodi je uvijek bilo da se "rjesava" djeteta koje ne zeli.. samo se to nekad radilo iglama, cajevima spravljenim od posebnih biljaka, komadima drveta i slicno.. kad su svi zivjeli na selima koje toliko idealiziras.. sad je ta rabota legalizirana i malo vise javna nego ranije.. pa je naravno vise i ima..

ti ne mozes zabraniti nekome da uradi ono sto zeli.. cak i ako zabranis abortus i zatvoris sve klinike, zene koje to hoce da urade ce uraditi.. pa ce opet biti visoka stopa smrtnosti, kao ranije.. zato je abortus i legaliziran..

ako vec hoces nesto da uradis, poradi na pravovremenom seksulanom obrazovanju mladih.. umjesto sto rijecima lincujes zene koje se odluce na taj korak..
Ako je ono KONTEKST, nemoj me vise citirati jer citate vadis izvan KONTEKSTA kako bi se okoristila, da ne kazem, navela vodu na svoj mlin.

Dovodis u pitanje moju spremnost za raspravu sto je apsurdno. Da nisam spreman ne bih bio ovdje, ni na drugim podforumima.

Ocigledno je da pojam "ljudska priroda" dozivljavamo potpuno drugacije. Kao rezultat razlicitosti u nasim misljenjima, ti abortus nazivas rabotom, a ja zlocinom.

Ja nikome ovdje nista nisam branio. Ja ovdje samo zastupam onu drugu skupinu koja cijeni zivot, jer zivot smatra darom Bozjim.

Svoj stav sam jasno predstavio - apstinencija kao sredstvo kontracepcije! Naravno, svjestan da smo ljudi od krvi i mesa, podlozni grijehu kroz tjelesna zadovoljstva sugeriram obazriviji pristup potencijalnom partneru.
Znaci, jedna ispricana bajka nebi smjela biti dovoljna da se pred muskarca pada na koljena ili ledja zavisno od gusta.

I za kraj, nikoga ja nisam lincovao ovdje. Ako je to neko tako shvatio, vjerujem da je u pitanju griznja sopstvene savjesti a nikako plod mojih rijeci. One su indirektno, istini za volju, mozda bile prekidac koji je upalio savjest ali nikako izvrsilac linca.
Rijeci peru sve, osim neciste savjesti.

Dakle, ako ste u dilemi, upitajte svoju savjest, ona svjedoci o tome sta je dobro a sta lose; sta je rabota a sta zlocin.
Post Reply