Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pinkzelena

Post by pinkzelena »

lora wrote:Pa nismo ti mi statisticki zavod, da ti damo precizan odgovor. Ako tako gledam ne kontam cilj tvog pitanja...da ti ja sad od oka kazem koliko je prijeratnih Sarajlija u gradu...oni umiru svaki dan, ali se zato rađaju neke nove Sarajlije.

Opet :thumbup:
tumtum

Post by tumtum »

Nisam mislila na precizne statisticke podatke, ali nisam ni na pricu o tome ko je i iz kog grada dobar fudbaler, niti sam ocekivala to da ce se najvecim poslijeratnim dostignucem smatrati odlazak ''onih'' na brdo, kojih hvala bogu sad nema...Spominje se ksenofobija od koje inace vrvi forum, a veoma mi je indikativna ova gadljivost na temu o Sarajlijama.
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

tumtum wrote:O bašti, cvijeću, kućici, jeseni i drveću možemo pričati do sutra, ali to nije bio cilj , niti je pitanje nejasno formulisano.
Nije mi bila namjera pričati o prednostima i nedostacima grada ili sela, ili o tome ko je odakle i kako se ponaša, da li grad cijene više oni koji su u njega došli ili oni koji su u njemu rođeni.
Pitanje je glasilo koliko u Sarajevu živi prijeratnih Sarajlija.
Na osnovu odgovora rekla bih da ih je manje od 17%
pa predpostavljam da kada pitas koliko ocekujes i teoriju zasto. mislim da je pitanje samo po sebi glupo jer ako nemas nikakvih konkretnih podataka , pricanje u kafanama i po forumima ti nece sigurno dati pravi odgovor. ako ti je cilj bio da se pljuje po dosljacima sorry od mene to neces cuti iako sam mos misliti rodjena sarajka. al eto mene mozes staviti van tih svojih 17 posto jer ne zivim trenutno u sarajevu, nego sam eto jadni dosljak u nekom drugom glavom gradu.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

tumtum wrote:Nisam mislila na precizne statisticke podatke, ali nisam ni na pricu o tome ko je i iz kog grada dobar fudbaler, niti sam ocekivala to da ce se najvecim poslijeratnim dostignucem smatrati odlazak ''onih'' na brdo, kojih hvala bogu sad nema...Spominje se ksenofobija od koje inace vrvi forum, a veoma mi je indikativna ova gadljivost na temu o Sarajlijama.

Hajd pročitaj svoje pitanje u naslovu :-)

Kakav odgovor tražiš,nego precizan.. :roll: hoćeš da lupamo odokativno? Jedino tako?

A ostalo što se diskutuje na temi ima veze s njom
lora

Post by lora »

Pa ako i ima gadljivosti, sami smo krivi za to, jer Sarajlije su oduvijek malo s visoka gledali druge, da ne kazem ''dosljake''. Ja sto sam starija sve me, iako pisem o ovoj temi i obozavam Sarajevo, manje zaboli koliko ima prijeratnih Sarajlija i tko je odakle. Svejedno mi je da nas sutra bude i 7, a ne 17 posto, jer to, opet kazem, ne znaci da je tih 17 posto nesto bolje od drugih 83 posto građana. Mogu ja ovdje napisati da sam iz Sarajeva, kao i moji roditelji, ali sta to kome znaci...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

lora wrote:Pa ako i ima gadljivosti, sami smo krivi za to, jer Sarajlije su oduvijek malo s visoka gledali druge, da ne kazem ''dosljake''. Ja sto sam starija sve me, iako pisem o ovoj temi i obozavam Sarajevo, manje zaboli koliko ima prijeratnih Sarajlija i tko je odakle. Svejedno mi je da nas sutra bude i 7, a ne 17 posto, jer to, opet kazem, ne znaci da je tih 17 posto nesto bolje od drugih 83 posto građana. Mogu ja ovdje napisati da sam iz Sarajeva, kao i moji roditelji, ali sta to kome znaci...
Sad bi trebala da častiš,potpisujem te treći put :D
lora

Post by lora »

pinkzelena wrote:
lora wrote:Pa ako i ima gadljivosti, sami smo krivi za to, jer Sarajlije su oduvijek malo s visoka gledali druge, da ne kazem ''dosljake''. Ja sto sam starija sve me, iako pisem o ovoj temi i obozavam Sarajevo, manje zaboli koliko ima prijeratnih Sarajlija i tko je odakle. Svejedno mi je da nas sutra bude i 7, a ne 17 posto, jer to, opet kazem, ne znaci da je tih 17 posto nesto bolje od drugih 83 posto građana. Mogu ja ovdje napisati da sam iz Sarajeva, kao i moji roditelji, ali sta to kome znaci...
Sad bi trebala da častiš,potpisujem te treći put :D

Jedino ako si ''prava Sarajka'' :D
tumtum

Post by tumtum »

Ha, a šta da vam kažem?! Govorimo potpuno različitim jezicima. Ja o tome da ''anketa'' nije zlonamjerna niti da ima pretenzije da ljude dijeli na seljake i gradjane, vi o rodjenim sarajlijama, fudbalerima i o svim glupostima ovoga svijeta koje vam padaju na plitku pamet, a kad se pomene ovo malo grada i bilo koja realno bitna tema za njegovu egzistenciju. To je vama glupo! Pitanje je bilo jasno! Ali je izgleda problem što se radi o tome da vam nije politički korektno! A znaju predratne sarajlije da je veća šteta od ignorisanja činjenice da je Sarajevo grad u kojem sada živi 5 puta manje njih, od bilo kakve političke korektnosti.SAmo ih nema da vam to kažu. A ova je priča sjajan pokazatelj kako se razni oblici frustracija (u lepezi od nacionalističkih do provincijskih) uprežu u borbu protiv posljednje trunke urbanog u Sarajevu koje mimoilazi sve pa i Leb i Sol, Brajan Feri ( svirao u Ljubljani, Zg, Bgd i Skopju) ali u Sarajevu nije,jer da vam kažem, u Sarajevu nema tu publiku... Ma šta ja tu vama, mnogima od vas je i to super - ''samo nek' su ljudi dobri''! Ko je šta loše rekao o ljudima koji su došli nakon rata? Naprotiv, pitanje je bilo upućeno i njima!
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Sarajevo su dvije stvari.

Jedna su ljudi.

A druga grad.

Ljudi u Sarajevu se dijele na mahalse i haustorcad.

Mahalasi su iako duze u gradu, uvijek bili slicniji onim sa sela. Primitivnijim, iako su oni ako je iko - Sarajevo.

Haostorcad su cinila manje vise, doslje prve, ili druge generacije, al' doslje koji su i napravili od Sarajva iz 1945-te, ono sto je bilo 1980-tih i 1990-tih. Oni su bili rafineriraniji i ljudi koji su donjeli, neki intelektualni stimulus sredini, s vremenom bi dakle - ta kombinacija stvorila hibridnog Sarajliju - koji ne jebe zivu silu - npr. ni u Beogradu ni u Zagrebu. I stvarno moram reci - da kao neko ko je odrastao u Sarajevu nisam se nikad stidio stati s ljudima koji su iz 10-to i 15-milionskih gradova. Sarajevo nema sve to, al' ima nesto, sto kad prodjes, vise ti nece klecnuti koljena pred drugim. Samo ovo nije bio grad, bili su to ljudi. Neki od tih su ostali, neki su otisili, i ne mogu reci da su ih adekvatni zamjenili, kad to nije istina. Ne radi se tu u ljudima, vec u stazu, iskustvu, i formativnim godinama.

Ovima iz mahala Sarajevskih normalno da manje smetaju dosljaci, i seljoberi, jer je to mudra kasta, prefrigana, proniciljiva, nesto u sebi ima "sanersko", valja njima zivjeti u tom gradu a osim toga - njima pase da je sto vise muslimana u Seheru, ma sta pricali i kako god se mi ponasali.

Haostorcad orginalna je najvise stradala. I najvise raseljena. I najmanje nalazi smisla u svemu ovome jer jesu produkti komunizma ali najvise reprezentiraju duh tog grada. Seljaci su pokusali svim nacinima - to slomiti i prebiti i iskorijeniti i otjerati i raseliti - da bi mogli Sarajevo zadjenuti u "padze", i hodati po carsiji kao da je to kukuriziste, al' postoji ona - poznaje se kozi' o rozi'...

p.s.

Ovo ja pisem ugrubo (jako) i pojednostavljeno (jako) i ni o kome personalno (da se ne nadje neko uvrijeden i prozvan).

Pisem samo, ako mi neko dozvoli da generalizujem. A drukcije se ne moze - jer ne postoje statistike osim jedne. A ta kaze da u Sarajevu ni u jednoj opstini osim centar ne zivi vise od 10% Nebosnjana (ako izuzmem CC).
tumtum

Post by tumtum »

Napokon neko ko govori istim jezikom, a ni statistički doprinos nije zanemarljiv :)
Brilijantan presjek sta(r)nja.
I zaista je ključno ovo što se odnosi na ljude, čini mi se da danas Sarajeva ima svugdje više već ovdje gdje bi ga trebalo biti.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Neki se pozivaju na ubrzani razvoj poslije agresije i opsade grada, gradnju nebodera, tržnih centara i ostalih građevina koje svojim izgledom i mirisom podsjećaju na ..... nebotičnike...

Mene tuga nekad uhvati jer znam proći od slatkog ćošeta do gume koja gori i da se pozdravim sa tri čovjeka.... nekad 96. bilo je drugačije.. da ne sominjem godine opsade , olimpijadu il sam period kad ja rastao sam kao haustorče na CH.Willi i Alipašinom.... zeze one koje smo imali, igre koje smo igrali na parkinzima, oko zgrade il po cijelom gradu....

Danas se demografska slika u mnogome promijenila, na gore naravno.-.... godine poslije agresije su bile pogubne za grad, politika stranaka na vlasti ga je oliko provincijalizirala da je to nevjerovatno, ni period kraljevine SHS je neuporediv čak. Populacija koja sad naseljava grad niti ga voli nit poštuje ga... to se najbolje vidi prostom šetnjom po ulicama gradskim.,....

Sad koliko je prijeratnih stanovnika.... po mom sudu premalo jer se nikako ne čuju i slabo se i vide.. negdje ih je oko trećine ukupne populacije.. i trend osipanja se nastavlja....
Ali grad sija i šljašti... nekima je i to dovoljno ,taman toliko da nema više haustorčadi.. ostali su mahalci, šaneri i šminkeri.....a grad je (što je najgore) preživio i gore... samo se bojim da su neke njegove osobine i odlike bespovratno izgubljene.....
Hastor

Post by Hastor »

ma 100% tacno ako i taj procenat od 17% nije jos manji..
pa gdje je ta moja raja iz osnovne skole 1 Maj???
Osjecam se kao da sam jedini ostao tu,ostao sam nezbrinut :-(
Mislim sad ta moja raja,prijatelji,ti ljudi oko mene sve su to "mrtva sarajlije" to je to,to je realnost koju moram prihvatiti..tuzno je pomisljati na to a kamoli pricati na tu temu. :-(
Mislim svi su oni ko panja samo im nesmijemo spominjati ko je otkud i kad je ko dosao tu.. :-)
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

Nosferatu wrote:Sarajevo su dvije stvari.

Pisem samo, ako mi neko dozvoli da generalizujem. A drukcije se ne moze - jer ne postoje statistike osim jedne. A ta kaze da u Sarajevu ni u jednoj opstini osim centar ne zivi vise od 10% Nebosnjana (ako izuzmem CC).

a jesi li se ikad zapitao zasto samo u ovoj opcini zivi toliko NEbosnjana (kako ih ti nazivas)? mozda zato jer su sarajlije pravoslavne vjeroispovjesti na grbavici (prije rata vecinsko stanovnistvo) vise se zelile pridruziti vojsci RS nego Armiji BiH te su shodno tom, nakon rata i odleprsali? ista stvar ti je sa ilidzom, dobrinjom... a zasto ih samo u opcini centar - jer su ljudi znali za sta se isplati boriti...
incognito071

Post by incognito071 »

Nosferatu wrote:Sarajevo su dvije stvari.

Jedna su ljudi.

A druga grad.

Ljudi u Sarajevu se dijele na mahalse i haustorcad.

Mahalasi su iako duze u gradu, uvijek bili slicniji onim sa sela. Primitivnijim, iako su oni ako je iko - Sarajevo.

Haostorcad su cinila manje vise, doslje prve, ili druge generacije, al' doslje koji su i napravili od Sarajva iz 1945-te, ono sto je bilo 1980-tih i 1990-tih. Oni su bili rafineriraniji i ljudi koji su donjeli, neki intelektualni stimulus sredini, s vremenom bi dakle - ta kombinacija stvorila hibridnog Sarajliju - koji ne jebe zivu silu - npr. ni u Beogradu ni u Zagrebu. I stvarno moram reci - da kao neko ko je odrastao u Sarajevu nisam se nikad stidio stati s ljudima koji su iz 10-to i 15-milionskih gradova. Sarajevo nema sve to, al' ima nesto, sto kad prodjes, vise ti nece klecnuti koljena pred drugim. Samo ovo nije bio grad, bili su to ljudi. Neki od tih su ostali, neki su otisili, i ne mogu reci da su ih adekvatni zamjenili, kad to nije istina. Ne radi se tu u ljudima, vec u stazu, iskustvu, i formativnim godinama.

Ovima iz mahala Sarajevskih normalno da manje smetaju dosljaci, i seljoberi, jer je to mudra kasta, prefrigana, proniciljiva, nesto u sebi ima "sanersko", valja njima zivjeti u tom gradu a osim toga - njima pase da je sto vise muslimana u Seheru, ma sta pricali i kako god se mi ponasali.

Haostorcad orginalna je najvise stradala. I najvise raseljena. I najmanje nalazi smisla u svemu ovome jer jesu produkti komunizma ali najvise reprezentiraju duh tog grada. Seljaci su pokusali svim nacinima - to slomiti i prebiti i iskorijeniti i otjerati i raseliti - da bi mogli Sarajevo zadjenuti u "padze", i hodati po carsiji kao da je to kukuriziste, al' postoji ona - poznaje se kozi' o rozi'...

p.s.

Ovo ja pisem ugrubo (jako) i pojednostavljeno (jako) i ni o kome personalno (da se ne nadje neko uvrijeden i prozvan).

@Nosonja
pojasni ovo boldirano

jos jedan dokaz da veze nemas o cemu pricas, prva ulica koja je nastala u Sarajevu je danasnja Dzemala Bjedica daleko od sarajevskih mahala u starom gradu... :oops:
uvjek dobar gost

Hastor wrote:ma 100% tacno ako i taj procenat od 17% nije jos manji..
pa gdje je ta moja raja iz osnovne skole 1 Maj???
Osjecam se kao da sam jedini ostao tu,ostao sam nezbrinut :-(
Mislim sad ta moja raja,prijatelji,ti ljudi oko mene sve su to "mrtva sarajlije" to je to,to je realnost koju moram prihvatiti..tuzno je pomisljati na to a kamoli pricati na tu temu. :-(
Mislim svi su oni ko panja samo im nesmijemo spominjati ko je otkud i kad je ko dosao tu.. :-)
Ja sam išao u Prvi maj do petog osnovne .... :D
suzana20

Post by suzana20 »

Tema je odlicna,i mene kao sarajku zanima taj podatak ,cisto informativno i mislim da bi bilo odlicno provjeriti te stvari.Da se vidi tacno kako je rat izmjenio demografsku strukturu,uglavnom odlicna tema ali dobro bi bilo kada bi imali bar neke podatke.....cudi me da zavodi nisu radili ta istrazivanja
uvjek dobar gost

popisom stanovnika bi se legalizovalo etničko čišćenje i preseljavanje nacionalnih grupacija....
karanana

Post by karanana »

uvjek dobar gost wrote:popisom stanovnika bi se legalizovalo etničko čišćenje i preseljavanje nacionalnih grupacija....
Pa sta ces?! To ti je fakt, koliko jos bjezati od toga?
*mima*

#69 Re: Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Post by *mima* »

tumtum wrote:Prema nekim istraživanjima trenutno u Sarajevu živi 17 % predratnih stanovnika.
Da li po vašoj procjeni ta brojka odgovara stvarnom stanju?
Jeli pitas za stanovnike ili Sarajlije?
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

Svi oni koji su napustili grad,pobjegli a ne izbjegli koji sad uzivaju penzije po bijelom svijetu invalidske (zbog ratnih tauma) a mogli su ostati sa nama i braniti grad ne treba ih uopste ni ubrajati u Sarajlije nisu zasluzili.

obrazlozenje:
Mozda fulam temu, al fakat sretnem prije neki dan ovdije u jednoj od EU drzava tipa sa bistrika 32 "kuke". brdo sa njim razvalit. Pridzemi ja ga vala ni poznao nebi 15_godina proslo. dzes sta mai sta se radi bla, bla. Kaze tip u penziji sam jarane 1500 eura, dobio na osnovu ratnih taruma, pomalo bildam zezam se putujem i tako kaze on ,a rata vidio nije starci ga poslali vani negdije izmedzu prvih i drugih barikada 1992.
U koju kategoriju da ubrojim njega...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:09, edited 1 time in total.
Downunda

Post by Downunda »

LjepoticaiZvjer wrote:
callmethebreeeze wrote:
basta sljezove boje wrote: tema jest sranje, jer su migracije stanovnistva sasvim normalna stvar
tocno. jel' ono ramo kolar napisao da se dva tramvaja ne bi mogla napuniti onim "pravim" sarajlijama. na kraju krajeva mi smo svi seljacki narod.
rodjak mi je jedan pricao da je citao neku knjigu o demografskoj slici bivse yu. mislim da se radi o podacima iz 1920 koji pokazuju da je 80 posto tadasnjeg stanovnista bilo sa sela. od ovih 20 posto urbanih je 70 posto prva generacija gradjana. ovo je isto vazilo i za bosnu.
nisam sto posto siguran da su ove brojke tacne, ali to ipak dosta govori o nama,
pa eto do kraja 19 stoljeca na sta je licio london (da tada stoljecima najmnogobrojniji grad na svijetu) bez kanalizacije, sav u blatu, sto li je izbijala kuga. u gradu su zivjeli 50 posto prosjaci i lopovi.
:) :-D Ovo je jedna od jačih provala koju sam pročitao u zadnje vrijeme, ili si možda samo pobrkao vijek, krajem 19. vijeka London je imao toliko stvari da nema potrebe da ih nabrajamo (jer to nije tema), a inače ne bi mogli stati na 20.strana (od industrijske revolucije, 75% svetskih naučnih izuma u to doba) i da ne nabrajamo dalje.
A nama su prije Austro-Ugara radili fenjeri, kazandžije, kujundžije, i ćevabdžinice (minderi, kafa, ćibuk i sl).
Meni su najzaslužnije Sarajlije oi koji su nam donijei struju,električnu rasvjetu, opštinsku administraiju, vodovod i kanalizaciju i najbitnije donijeli su nam SLOVO I PAPIR! A i mnogi kasnije (Pokojni prof. Blum, Anto Sučić i sl.)

meni zivot na selu ne mora automatski biti los, a kada to kazem zamislim svicarska ili austrijska sela, ko bonbone, sa divnom prirodom, ljudi uzivaju, i plus dobro zaradjuju.
kod nas svi bjeze sa sela i stide se toga odakle su, mislim da kada bi se promovirala i pomagala poljoprivreda mozda ne bi imali toliku potrebu da idu u gradove.

Slažem se u potpunosti sa ovim što se stida tiče (p.s. meni je jena od poslijeratnih poznanica zamjerila što sam je pitao kako su izgledali školski dani u njenom mjestu):"Kako me možeš to pitati?" Isto kao da sam joj zub izvadio. A jadnica još uvijek broj 12 izgovara "davanaest" (valjda da ostavi pristojniji i otmjeniji dojam)
:kravata:
uvjek dobar gost

Odgovor je jednostavan... dekadentna sredina koja se upire svim silama da ovo stanje ostane trajno... prije agresije je bilo obratno...

Koncept je takav a niko se ne buni... svi smo kao IN....
Pa studenti su se zadovoljili večerom....
barby02

Post by barby02 »

ovo_malo_duse wrote:Svi oni koji su napustili grad,pobjegli a ne izbjegli koji sad uzivaju penzije po bijelom svijetu invalidske (zbog ratnih tauma) a mogli su ostati sa nama i braniti grad ne treba ih uopste ni ubrajati u Sarajlije nisu zasluzili.

obrazlozenje:
Mozda fulam temu, al fakat sretnem prije neki dan ovdije u jednoj od EU drzava tipa sa bistrika 32 "kuke". brdo sa njim razvalit. Pridzemi ja ga vala ni poznao nebi 15_godina proslo. dzes sta mai sta se radi bla, bla. Kaze tip u penziji sam jarane 1500 eura, dobio na osnovu ratnih taruma, pomalo bildam zezam se putujem i tako kaze on ,a rata vidio nije starci ga poslali vani negdije izmedzu prvih i drugih barikada 1992.
U koju kategoriju da ubrojim njega...
O "Otpisane" a ove sto im je tema visak i cudna tema(do bola)u Zapisane. :-)
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

lora wrote:U mojoj mahali u Starom Gradu je gotovo sve prijeratno stanovnistvo i zato je i toliko volim...volim sresti one fine nane i dede koji me pitaju ''kako si djevojcice'' mada je ovo djevojcica odavno upitno :-D
Isto tako volim i sve ostale dobre ljude koji su doselili, jer nije vazno odakle je tko, vec kakav je covjek...Jedino se jezim onih ljudi koji kad dodu u Sarajevo se svim silama trude sakriti odakle su...Ja Sarajevo obozavam i mislim da bi svako trebao voljeti svoj rodni grad i uvijek isticati odakle je, pa nismo se svi mogli roditi u velikom gradu...
Svaka cast. Samo je to tako. Nisam sarajlija a volim Sarajevo. Ali kad cujem nekog olosa koji koristi svaku priliku da digne glas i onim ponizavajucim, podmuklim sarajevskim dijalektom podje vikati "ja rodjeni sarajlija bla bla bla..." dodje mi da ga ukopam ondje na mjestu u svom voljenom Sarajevu.
Post Reply