Eto nek ti imas kredibilitet da ovdje glumis dezurnog lektora i da ispravljas gramaticke greske ljudima po forumu...halo momak,ovo nije LIGA MLADIH LINGVISTA pa se mora svaka rijec prekontrolisati prije nego sto se napise...ovo je forum,opusteno samoneozbiljno zvučiš, nemaš kredibilitet, svaka tvoja izjava zvuči smiješno. jezik je alat. mora biti lijepo baždaren, a onaj koji se njime koristi mora "znati znanje" i mora ga lijepo koristiti. mnogi ljudi nisu talentirani za vladanje gramatičkim pravilima, naravno, svaki covjek ima nesto u cemu je dobar, ali brate dragi, reci "rodijo" i "svemočni", pa "svemočan", pa "uradijo"... (i sad vidim u drugom postu "logiki" )
prvo ovladaj jezikom da bi ucestvovao u bilo kakvoj diskusiji, a posebno ovako ozbiljnim raspravama.
sveto trojstvo- sta je to???
-
LSD
- The Nightwatchman
ne treba svaka rijec, kao sto sam gore napisao... ali ovo je stvarno previseLSD wrote:Eto nek ti imas kredibilitet da ovdje glumis dezurnog lektora i da ispravljas gramaticke greske ljudima po forumu...halo momak,ovo nije LIGA MLADIH LINGVISTA pa se mora svaka rijec prekontrolisati prije nego sto se napise...ovo je forum,opusteno samoneozbiljno zvučiš, nemaš kredibilitet, svaka tvoja izjava zvuči smiješno. jezik je alat. mora biti lijepo baždaren, a onaj koji se njime koristi mora "znati znanje" i mora ga lijepo koristiti. mnogi ljudi nisu talentirani za vladanje gramatičkim pravilima, naravno, svaki covjek ima nesto u cemu je dobar, ali brate dragi, reci "rodijo" i "svemočni", pa "svemočan", pa "uradijo"... (i sad vidim u drugom postu "logiki" )
prvo ovladaj jezikom da bi ucestvovao u bilo kakvoj diskusiji, a posebno ovako ozbiljnim raspravama.
-
pinkzelena
U ime Oca,Sina i Duha svetoga?
To bi trebalo biti sv trojstvo..koliko ja znam??
Al mene uvijek buni..ko im je otac,ko Bog,ko sin.. ko majka itd
To bi trebalo biti sv trojstvo..koliko ja znam??
Al mene uvijek buni..ko im je otac,ko Bog,ko sin.. ko majka itd
- IZVANZEMALJAC
Ako je smisao tvog života ispravljanje gramatičkih grešaka samo izvoli ja ču idalje ovako da pišem pa da ti ne bude dosadno na forumu i da imaš šta da radiš. Ti ako si učijo Bosanski i ako rasturaš tebi svaka čast ali ja ga nisam učijo zato se malo smiri. Mogao bi prvo da tebi pošaljem sve što pišem ti izpravljaj i onda prosljeđuj na forum. Vjerujem da češ tako biti sretniji čovjekgeronimove mudrolije wrote:ne treba svaka rijec, kao sto sam gore napisao... ali ovo je stvarno previseLSD wrote:Eto nek ti imas kredibilitet da ovdje glumis dezurnog lektora i da ispravljas gramaticke greske ljudima po forumu...halo momak,ovo nije LIGA MLADIH LINGVISTA pa se mora svaka rijec prekontrolisati prije nego sto se napise...ovo je forum,opusteno samoneozbiljno zvučiš, nemaš kredibilitet, svaka tvoja izjava zvuči smiješno. jezik je alat. mora biti lijepo baždaren, a onaj koji se njime koristi mora "znati znanje" i mora ga lijepo koristiti. mnogi ljudi nisu talentirani za vladanje gramatičkim pravilima, naravno, svaki covjek ima nesto u cemu je dobar, ali brate dragi, reci "rodijo" i "svemočni", pa "svemočan", pa "uradijo"... (i sad vidim u drugom postu "logiki" )
Ukoliko se ne varam tema ovog foruma nije gramatika al eto svako ima svoje.
- IZVANZEMALJAC
pa dobro de ti meni reci šta misliš o ovoj temi i dali znaš posljenjeg Mohikancageronimove mudrolije wrote:izvini na komentarima. samo dalje nastavi...IZVANZEMALJAC wrote:Ako je smisao tvog života ispravljanje gramatičkih grešaka samo izvoli ja ču idalje ovako da pišem pa da ti ne bude dosadno na forumu i da imaš šta da radiš. Ti ako si učijo Bosanski i ako rasturaš tebi svaka čast ali ja ga nisam učijo zato se malo smiri. Mogao bi prvo da tebi pošaljem sve što pišem ti izpravljaj i onda prosljeđuj na forum. Vjerujem da češ tako biti sretniji čovjekgeronimove mudrolije wrote:
ne treba svaka rijec, kao sto sam gore napisao... ali ovo je stvarno previse.
-
eugen-magic
#57 Re: sveto trojstvo- sta je to???
Nije to teško za razumjeti samo je pitanje srca koliko to čovjek hoće razumjeti.moje_brcko wrote:ima li neko da moze objasniti ovo(sveto trojstvo)...nedavno pricam s jednim popom, koji radi u skoli i kaze da ima pravo problema s tim kad ga djeca pitaju o trojstvu...ja njemu kazem, :evo, i mene to interesuje, a on meni: pa vidis, to ti ja poredim sa suncem: daje svjetlost, toplotu i ne znam sta ono jos...sto meni naravno nije bilo dovoljno...iskreno, ja koliko o tome znam, mene to pomalo podsjeca na nesto kao nase predsjednistvo: jedna institucija, koju cine troje... ispravite me!
evo, stalno dokazujemo postojanje Allaha dz.s., i u tim temama se stalno pojavljuju oni koji citiraju "Isusa" koji kao takav nema nikakvo uporiste u islamu!
dakle, evo teme za one koji zele pricati o bibliji, trojstvu, Isusu, uskrsnucu, svetom duhu itd.
Bog se manifestira na razne načine. Postoji Otac a i Sin, iako su fizički dvije osobe u mislima i duhu su jedno.
- black
Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18
Izrazi Otac i Sin podrazumijevaju nekakav odnos tko je stariji i tko je izvor kome
Itd...
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18
Izrazi Otac i Sin podrazumijevaju nekakav odnos tko je stariji i tko je izvor kome
Itd...
- The Nightwatchman
o temi mislim sve suprotno od onoga sto ti mislis. posljednjeg mohikanca znam, baš smo neki dan po pivu drmnuli ispred haustora i "kuzili svijet" on mi je rekao "da mu je svega dosta" i "pricao mi o planovima" a "u sebi je nemoć krio, kao svi ostali pametni i knjiški ljudi"...IZVANZEMALJAC wrote:pa dobro de ti meni reci šta misliš o ovoj temi i dali znaš posljenjeg Mohikancageronimove mudrolije wrote:izvini na komentarima. samo dalje nastavi...IZVANZEMALJAC wrote: Ako je smisao tvog života ispravljanje gramatičkih grešaka samo izvoli ja ču idalje ovako da pišem pa da ti ne bude dosadno na forumu i da imaš šta da radiš. Ti ako si učijo Bosanski i ako rasturaš tebi svaka čast ali ja ga nisam učijo zato se malo smiri. Mogao bi prvo da tebi pošaljem sve što pišem ti izpravljaj i onda prosljeđuj na forum. Vjerujem da češ tako biti sretniji čovjek.
-
LSD
o temi mislim sve suprotno od onoga sto ti mislis. posljednjeg mohikanca znam, baš smo neki dan po pivu drmnuli ispred haustora i "kuzili svijet" on mi je rekao "da mu je svega dosta" i "pricao mi o planovima" a "u sebi je nemoć krio, kao svi ostali pametni i knjiški ljudi"...
-
privat
#62 sveto trojstvo- sta je to???
Jednom davno ovakva ili slicna tema je vec bila i tada sam diskutovao a i sad mislim ponoviti neke stvari ,onako da se ne zaborave.Sveto Trojstvo pocinje da se oslikava u Novom Zavjetu po dolasku Isusa Krista,mada se davno prije ,jedan dio toga sklada pojavljivao i u Starome zavjetu.Krenut cu od Duha Svetoga posto mislimo da smo jedinstveni kad je u pitanju sam Bog,stvoritelj i vladar neba i zemlje.Jedno pitanje i odgovor istovremeno,kako Bog komunicira sa ljudima i na koji nacin to radi?kako mi ljudi znamo sto Bog zeli od nas,sta mu je milo,sto ne voli,sad ce usljediti razni odgovori ,pa imamo Kuran,mi krscani imamo Bibliju i obadvije religije tvrde da su ta dva sveta pisma ,zive Bozije rijeci(jedna religija je u pravu,druga je lazna,pa vi prosudite)Znamo da su razni ljudi pisali te knjige,ali kako su mogli pisati Bozije rijeci ,jeli se Bog njima javljao telefonom ,telegrafom i sl.Ovdje ce svi svatiti da je naravno postojala neka veza izmedju pisaca i Boga a to je Duh Sveti.Duh Sveti,Boziji duh i Bozija Rijec uvijek djeluju zajedno u savrsenom jedinstvu i skladu. Ne smijemo nikad razdvajati Rijec od Duha ili Duh od Rijeci.Boziji plan nije nikad bio da Rijec djeluje odvojeno od Duha ili Duh odvojeno od Rijeci.U Psalmu 33:6 citamo"Gospodnjom su rijeci nebesa sazdana i dahom usta njegovih sva vojska njihova"Rijec koja je ovdje prevedena kao" dah "zapravo je obicna zidovska rijec za "duh"Ipak upotreba rijec "dah"sugerira divnu sliku djelovanja Bozijega Duha.Dok Rijec Bozija izlazi iz njegovih usta,tako i njegov Duh-to jest njegov dah-izlazi zajedno s rijecima.Na nasoj ljudskoj razini,to je cinjenica koju dozivljavamo svako put kada otvorimo svoja usta da progovorimo,nas dah neminovno izlazi zajedno s rijecima.Tako je i kod Boga.U opisu stvaranja ,u knjizi postanaka1:2:"Duh Boziji lebdio je nad vodama"U sljedecem stihu citamo" i rece Bog"nek bude svjetlost" znaci Bozija je rijec izgovorena,i u trnutku kada su se Rijec i Duh Boziji ujedinili,doslo je do stvaranja,nastala je svijetlost.Bozija namjera je bila ostvarena.Ono sto je bila istina u tom velikom djelu stvaranja,istina je i danas u zivotima pojedinaca.Bozija Rijec i Boziji Duh udruzeni u nasim zivotima sadrze svu kreativnu vlast i silu samoga Gospodina Boga.Kroz njih Bog ce ispuniti svaku potrebu i provesti svoju savrsenu volju i plan za nas.A sada o Isusu koji veli JA SAM VRATA!TKO UDJE KROZ MENE BIT CE SPASEN!Znam da se mnogi nikada nece sloziti s tom cinjenicom i mogu satima razglabati i diskutirati o tome.u Bibliji ima jedan stih koji kaze2Tko ima Sina Bozijega ima zivot.Zapazite ovu rijec "IMA" ima zivot, ovdje i u vjecnost.Tko nema Sina Bozijega nema zivota.To kaze rijec bozijaJeste li culi za izreku "tko ima ima"Isto znacenje imai biblijski stih.Kad netko kaze 2ja vjerujem u Boga"ali zbog cega trbam Isusa.Sam Bog je nevidljivi Bog.Bez Isusa ne mozemo znati nista o Bogu!Isus nam otkriva Boga.Bog je nama dosao u osobi Isusa Krista.I ova prica govori o tome,zamislite neprovidni zid magle.Iza tog zida magle sakriven je Bog.kako ljudi ne mogu zivjeti bez Boga,poceli su ga traziti.Pokusali su se probiti kroz maglu.I sve su to pokusaji raznih religija koje se laktaju u tom mraku da bi pronasle Boga,i svima im je zajednicko to da su se sve izgubile u magli i nisu bile sposobne pronaci Boga.Bog je skriveni bog.To je vrlo dobro razumio covjek koji se zvase Izaija,kad kriknu iz dubine srca"gospodine ne mozemo doci k tebi ,mozes li razdrjesiti nebesa i da sidjes k nama".I zamislite ,Bog je cuo taj vapaj ,taj krik Prodro je kroz gustu maglu i dosao nam u osobi zvanoj Isus Krist.A sad nam Isus govori "TKO VIDI MENE;VIDIO JE OCA.Mislim da je daljna diskusija nepotrebna ,za mene je sve jasno kao dan,imamo Boga na nebesima ,imamo Isusa ,sina Bozijega i Svetoga Duha koji nam govori i naucava nas u onolikoj mjeri koliko i sami to dozvoljavamo.
- black
Dobro hajde de...evo ti malo pitanja..
Koliko Duhova ima? Bog Otac je Duh (Iv 4;24), Gospodin Isus je Duh (2.Kor 3;17), Duh Sveti je Duh po definiciji. Ali, samo je jedan Duh (1.Kor 1;13)
Ako su Otac i Sin jednake osobe, zašto se Isus molio Ocu? (Mt 11;25) Ako je Isus Bog, da li se Bog može moliti Bogu? I da to ima smisla i da bude biblijski? Čak ako je i bio Bog u ljudskom tijelu ne treba zaboraviti da je Isus istovremeno i Bog i čovjek (Bogočovjek) koji posjeduje božanske moći jer je to uvjet da bude Bog. Da li Bog može biti u ijednom trenutku nesvemoćan?
Ako je Sin vječan i nepromjenjiv, kako njegova vladavina može imati kraja? (1.Kor 15;24)
Koliko Duhova ima? Bog Otac je Duh (Iv 4;24), Gospodin Isus je Duh (2.Kor 3;17), Duh Sveti je Duh po definiciji. Ali, samo je jedan Duh (1.Kor 1;13)
Ako su Otac i Sin jednake osobe, zašto se Isus molio Ocu? (Mt 11;25) Ako je Isus Bog, da li se Bog može moliti Bogu? I da to ima smisla i da bude biblijski? Čak ako je i bio Bog u ljudskom tijelu ne treba zaboraviti da je Isus istovremeno i Bog i čovjek (Bogočovjek) koji posjeduje božanske moći jer je to uvjet da bude Bog. Da li Bog može biti u ijednom trenutku nesvemoćan?
Ako je Sin vječan i nepromjenjiv, kako njegova vladavina može imati kraja? (1.Kor 15;24)
-
LSD
@black majstore,ne moze ti odgovoriti na ta tvoja pitanja,ma ni pod razno...a ti si pametan momak i ja cu ti nesto reci u vezi tog famoznog holly trianity-ja...to je jedna floskula nastala na famoznom nikejskom saboru,gdje je doslovno izglasano da isus dobije bozanski status (preglasavanje-kontas) isto kao kod nas kad bosnjaci i hrvati preglasaju srbe (dajem primjer samo)...da skratim...tim cinom se crkva "uvalila" i "nametnula" da bude posrednik izmedju covjeka i Boga i dale sama sebi excluzivu da bude taj posrednik,pa zato danas imama individue poput svetog oca ili institucije poput svete stolice i sl....vjerujem da si mozda sve ovo i znao,ali eto nije na odmet da se podsjetimo svi skupa 
- IZVANZEMALJAC
-
privat
Samo je jedan Duh Sveti.Otac i Sin su dvije osobe,Sin je imao sve osobine svoga Oca,na zemlji je imao i osobine obicnog covjeka jer je osjecao bol kao i svaki drugi covjek .Bog je imao potrebu da svijetu pokaze svoju ljubav preko jedinorodjenoga Sina.Isus je znao sto ce se snjim dogoditi i znao je da se sve mora ispuniti, onako kako je pisano u svetom pismu.On je znao da mora trpjeti bolove kao covjek ,znao je da ce biti ubijen i da ce ga njegov Otac na kraju uzdici k sebi.Zato je dobio sve ovlasti od Oca da oprasta grijehe i da samo preko njega, se moze doci do Boga.black wrote:Dobro hajde de...evo ti malo pitanja..
- black
Ako su Sin i Duh Sveti jednaki zašto je samo huljenje protiv Duha neoprostiva? (Lu 12;10) Da li se na Sina može oprostivo huliti? Samo Otac zna neke stvari. (Mk 13;32). Zašto Duh Sveti ne zna?privat wrote: Samo je jedan Duh Sveti.
Možda peglam, ali samo sam radoznao..
-
privat
U Bibliji imas jedan divan primjer o covjeku koji je posadio vinograd,ogradio ogradom, iskopao tijesak i kulu podigao, pa sve to iznajmio vinogradarima i otputovao.I u svoje vrijeme posla vinogradarima slugu da od njih uzme dio uroda vinogradskog.A oni ga pograbise,istukose i otposlase praznih ruku.I opet k njima posla drugog slugu,i njemu razbise glavu i izruzise ga .Trecega takodje posla,njega ubise .Tako i mnoge druge pobise.Jos jednoga imase sina ljubljenoga. Njega naposlijetku posla k njima misleci "Postovat ce sina moga .Ali ti vinogradari medju sobom rekose "hajde da ga ubijemo i bastina ce biti nasa .I pograbe ga ,ubiju i izbace iz vinograda.sta li ce uciniti gospodar vinograda?Doci ce i pobiti te vinogradare i dati vinograd drugima.Kamen sto ga odbacise graditelji postade kamen zaglavni.privat wrote:Samo je jedan Duh Sveti.Otac i Sin su dvije osobe,Sin je imao sve osobine svoga Oca,na zemlji je imao i osobine obicnog covjeka jer je osjecao bol kao i svaki drugi covjek .Bog je imao potrebu da svijetu pokaze svoju ljubav preko jedinorodjenoga Sina.Isus je znao sto ce se snjim dogoditi i znao je da se sve mora ispuniti, onako kako je pisano u svetom pismu.On je znao da mora trpjeti bolove kao covjek ,znao je da ce biti ubijen i da ce ga njegov Otac na kraju uzdici k sebi.Zato je dobio sve ovlasti od Oca da oprasta grijehe i da samo preko njega, se moze doci do Boga.black wrote:Dobro hajde de...evo ti malo pitanja..
-
privat
Ako su Sin i Duh Sveti jednaki zašto je samo huljenje protiv Duha neoprostiva? (Lu 12;10) Da li se na Sina može oprostivo huliti? Samo Otac zna neke stvari. (Mk 13;32). Zašto Duh Sveti ne zna?black wrote:privat wrote: Samo je jedan Duh Sveti.
Ma nastavljamo sutra, vec mi je davno bilo vrijeme za spavanje,laku noc
-
sirotanovic
Pozdrav,EI Presidente wrote:Ja licno nisam religiozan, radije bih se opisao kao spiritualna osoba. Religije su po mom misljenju odraz ljudskih nastojanja da se objasni neobjasnjivo, i kao takve, meni su veoma interesantne, posto se bavim umjetnoscu.sirotanovic wrote:
EI Presidente@
Ne ulazeci u tvoje vjersko opredjeljenje primjecujem da razmisljas na jedan intresantan i zanimljiv nacin. Necu reci osvjezavajuci, bilo bi to ipak malo pretencijozno![]()
Bog je trojedina osoba: Otac, Sin i i Duh Sveti - Sveto Trojstvo. Otac nije ista osoba kao i Sin; Sin nije ista osoba kao Duh Sveti; i Duh Sveti nije ista osoba kao Otac. Oni su razlicite osobe; ipak, Oni su zajedno jedan Bog. Oni su u apsolutnom savrsenom postojecem skladu jedne tvari. Oni su vjecni, jednaki, svemocni. Kao sto proslost, sadasnjost i buducnost cine vrijeme, tako Otac, Sin i Duh Sveti cine jednu prirodu Bozanstva.
Kao krscanin, loginco, ne mogu se sloziti sa razmisljanjem po kojem je to Bozanstvo, dakle, Otac, Sin i i Duh Sveti; od nekog stvoreno kao koncept ili solucija radi ovog ili onog razloga.
Ja licno Boga niposto ne bih opisao kao "osobu" jer to smatram pojednostavljenjem neceg sto je mnogo vece od nama znanih fizickih parametara. Bozanska sila po misljenju Krscanskih mislioca je ocito kompleksna za poimati vecini obicnih smrtnika (barem su tako razmisljali prije 2000 godina), te je stoga razumiju kao tri-partitno prisustvo, svaka sa svojim karakteristikama, koje zajedno cine jedno. Dakle, ta cinjenica da svi vjerujemo u jedno (kako god mi to jedno individualno sebi objasnimo) cini Krscanstvo, Islam, i Judaizam veoma slicnim religijama.
Mislim da bez ljudske sposobnosti da masta (dakle, abstraktno i imaginarno razmisljanje ili poimanje) ne bi bilo religije. Masta i religija idu ruku pod ruku, sto ih opet cini odrazom iskljucivo ljudske potrebe za umjetnoscu. Umjetnost, takodjer, pokusava da objasni neobjasnjivo, sto je postavlja u rame uz rame sa svjetskim religijama. Umjetnost i sposobnost abstraktnog poimanja nas u stvari i cini jedinstvenom vrstom na planeti, kao i u univerzumu (barem dok se ne pojavi neko pametniji)
Ovim ne pokusavam da uvrijedim vjernike, naprotivsamo pokusavam da stavim sve religije u istu (po ljudsku vrstu veoma pozitivnu) ravan, kao i da ih pridruzim sa umjetnoscu, kroz koju, ja kao i mnogi drugi, odrzavamo nasu spiritualnost.
Procitah tvoj komentar par puta. Nedvojbeno je da se radi o rijecima osjetno zanesenog umjetnika koji je na tragu Istine iako jos uvijek daleko od nje da bi je nazreo u njenom punom sjaju. Naravno, ovo pisem kao vjernik krscanin postujuci tvoje stavove i razmisljanja na ovu temu.
Iako mi umjetnost nije jaca strana, osvrnuo bih se kratko na dio u kojem u istu ravan dovodis religiju i umjetnost. Prihvatam da umjetnost i religija imaju neku vrstu suodnosa ali ne i da su u ravni.
Ako vec umjetnost definiramo kao osobitu ljudsku djelatnost cije se znacenje konstituira u slozenom komunikacijskom procesu izmedju umjetnika, umjetnickog djela i publike onda je kao takvu ne mozemo postaviti u istu ravan sa religijom.
Zasto?
Sve monoteisticke religije na prvo mjesto stavljalju Boga kao "umjetnika" koji je stvorio "Djelo" a koji se kroz slozeni komunikacijski proces putem "Djela" obznanio publici.
Umjetnost cini suprotno. Ona upravo djelo gura ispred umjetnika pokazujuci ga publici ostavljajuci umjetnika postrani.
Jedno je kada djelo stvori autora, a drugo kada Autor stvori Djelo.
Zbog toga mislim da ne mozemo reci da su umjetnost i religija u istoj ravani ali mozemo prihvatiti cinjenicu da su te dvije kategorije cesto puta vidljive u nekoj vrsti suodnosa.
Kako je vec kasno, a dalo bi se filozofirati do jutra, neka ovo bude sve za sada.
Pozdrav!
Last edited by sirotanovic on 26/10/2007 10:53, edited 1 time in total.
- IZVANZEMALJAC
nema te osobe koja bi mogla logično da objasni trojstvo, katolici jednostavno vjeruju u to zato što hoče da vjeruju u to.
- sffovac
ali onda katolicanstvo nije monoteisticka religijaIZVANZEMALJAC wrote:nema te osobe koja bi mogla logično da objasni trojstvo, katolici jednostavno vjeruju u to zato što hoče da vjeruju u to.
jer ako bi isus bio inkarnacija boga na ovome svijetu onda bi bilo ok, glede monoteizma
ali ako je sin boziji, onda mora postojati i otac, a i marija je bogorodica, onda i isus mora biti bog, sin boga, oca svoga
- IZVANZEMALJAC
pa hajde ti to njima objasnisffovac wrote:ali onda katolicanstvo nije monoteisticka religijaIZVANZEMALJAC wrote:nema te osobe koja bi mogla logično da objasni trojstvo, katolici jednostavno vjeruju u to zato što hoče da vjeruju u to.
jer ako bi isus bio inkarnacija boga na ovome svijetu onda bi bilo ok, glede monoteizma
ali ako je sin boziji, onda mora postojati i otac, a i marija je bogorodica, onda i isus mora biti bog, sin boga, oca svoga
isto tako kažu da je bog vječan iako imaju i "bogorodicu" i Isusa koji se je rodijo (kasnije i umro na krstu/križu) a sve što ima početak nije vječno.
- Babayaro
Kako god rezonovali mislim da tri monoteisticke religije imaju dosta slicnosti...vjera u jednoga Boga prije svega...eh sad Bog je dao ljudima poslanike i Kitabe (knjige) da uce iz njih i od njih...to sto je Biblija kroz vijekove ispravljana i pisana kako je kome se htjelo je dovoljan razlog da se sumnja u vecinu onoga sto je napisano...te ovo evandjelje valja ovo nevalja...mislim ipak da je u Islamu sve objedinjeno i da je Kuran Casni univerzalan i da u njemu se mogu naci svi odgovori, da su hadisi poslanika Muhameda s.a.w.s prakticna tumacenja...nema trojstva...nema molitvi nekim svecima...svetih stolica...
Svak ima pamet

Svak ima pamet
-
shin
* The word "Trinity" does not appear in the Bible
* The word "Trinity" was first used by Tertullian (c.155-230)
* The doctrine of the Trinity is commonly expressed as: "One God, three Persons"
* The doctrine is formally defined in the Nicene Creed, which declares Jesus to be: "God of God, Light of Light, very God of very God, begotten, not made, being of one substance with the Father."
* Past and present Christian faiths who do not believe in the Trinity include:
o Arianism (4th century)
o Some Radical Reformers (16th century), such as Michael Servetus
o Jehovah's Witnesses
o Mormonism
o Unitarianism
* Reasons given for rejecting the doctrine of the Trinity include:
o It is not mentioned in the Bible
o It does not make philosophical sense
o It is not compatible with monotheism
o It is not necessary in order to explain the "specialness" of Jesus
* Reasons given for believing in the Trinity include:
o It is taught indirectly in various statements in the Bible
o It explains the divinity of Jesus and the Holy Spirit while affirming monotheism
o It would not be expected that the nature of God would make sense to human minds
o The early ecumenical councils (primarily Nicea) are authoritative
* The word "Trinity" was first used by Tertullian (c.155-230)
* The doctrine of the Trinity is commonly expressed as: "One God, three Persons"
* The doctrine is formally defined in the Nicene Creed, which declares Jesus to be: "God of God, Light of Light, very God of very God, begotten, not made, being of one substance with the Father."
* Past and present Christian faiths who do not believe in the Trinity include:
o Arianism (4th century)
o Some Radical Reformers (16th century), such as Michael Servetus
o Jehovah's Witnesses
o Mormonism
o Unitarianism
* Reasons given for rejecting the doctrine of the Trinity include:
o It is not mentioned in the Bible
o It does not make philosophical sense
o It is not compatible with monotheism
o It is not necessary in order to explain the "specialness" of Jesus
* Reasons given for believing in the Trinity include:
o It is taught indirectly in various statements in the Bible
o It explains the divinity of Jesus and the Holy Spirit while affirming monotheism
o It would not be expected that the nature of God would make sense to human minds
o The early ecumenical councils (primarily Nicea) are authoritative