Paprike mogu pojesti...SAVA gume ne!atko wrote:... i kad taj isti Sirbegovic radnicima umjesto plate daje nek bonove za koje mogu kupiti samo 50 kg kiselih paprika u Vegafruitu... ta ista drzava to zataska, oprosti...
Širbegović u poslovnu zonu ulaže 70 miliona KM
Moderator: anex
-
_BosanaC
Ja opet imam druge informacije, ali nejse...housewife wrote:_BosanaC wrote:Ja isto tako znam ljude koji su u Zenici radili za 300KM dok je 300KM u Zenici bila i dobra plata pa ih je isti taj Sirbegovic odveo u Gracanicu gdje su radili za 700-1000KM mjesecno...
Doci cemo opet na pricu o Energoinvestu a vec davno smo otisli od teme...
Ti ljudi već odavno više ne rade u Širbegoviću...Što li?
....Ali ovdje nije ni bitan Širbegović sam. Bitno je da ta ista vlast koja mu daje izvrsne finansijske podsticaje da gradi svoj poslovni centar sutra povede računa da te obećane hiljade radnika koje će on zaposliti budu prijavljene i da se za njih plaćaju svi doprinosi. A nešto sumnjam da će biti tako.
Ne kontam ljude koji kažu "Svaka čast Širbegoviću" LJudi kao on zapošljavaju stotine "na crno". Plaćaju li poreze pošteno? Zbog takvih "biznismena" i potkupljivih vlasti koji im sve to omogućavaju penzioneri umiru u siromaštvu, učitelji rade za 500 kM, bolesna djeca umiru jer država nema para da ih šalje u inostranstvo na liječenje, ljudi ginu na lošim saobraćajnicama....
-
Hendrix
Ja imam rođaka u Gračanici , isto radio kod dotičnog biznismena i svjetskog čovjeka od pameti , nije bio prijavljen naravno.Kad je bio zadnji put kod mene meni drago što radi kod Širbegovića pošto sam o njemu sve znao iz medija ono fin čova , najbolji student , moderan...rođak poludio i onda mi sve objasnio šta se krije iza paravana. Da je imao 300000 KM platu , on nije prijavljen i to za firmu koja se diči da je ovo ono i vlasnika koji je hvaljen od svakog živog je po meni nevjerovatno , ljudi jel kontate vi šta ? Kako to da ovako uspješna firma ima toliko neprijavljenih i na mizernoj plati? Lako je vama braniti investicije kad ne radite neprijavljeni kod njega za salate i krastavce vidio bi ja priču da vam se na vrat natovari ovaj ljubitelj klasične muzike.
Nažalost , 90% uspješnih firmi kod nas koristi ovaj sistem , radnici su robovi , neprijavljeni , ako im se šta desi jebga snađi se , gazda vozi Q7 ili Touarega minimalno , obećaje svaki dan kako će nove mašine doći strpite se malo krenuće ovo , daje avanse onima koji su malo glasniji u pobuni pa ih ušutka na par mjeseci dok ne nađe nove robove a gdje je tu država? Negdje između Q7 i mita od koju hiljadarku.
Vidjeli smo kakvo je stanje u onoj zadnjoj akciji , odjednom na hiljade zaposlenih , a oni kriju ime firme kao eto tajna.
Nažalost , 90% uspješnih firmi kod nas koristi ovaj sistem , radnici su robovi , neprijavljeni , ako im se šta desi jebga snađi se , gazda vozi Q7 ili Touarega minimalno , obećaje svaki dan kako će nove mašine doći strpite se malo krenuće ovo , daje avanse onima koji su malo glasniji u pobuni pa ih ušutka na par mjeseci dok ne nađe nove robove a gdje je tu država? Negdje između Q7 i mita od koju hiljadarku.
Vidjeli smo kakvo je stanje u onoj zadnjoj akciji , odjednom na hiljade zaposlenih , a oni kriju ime firme kao eto tajna.
- atko
Ta akcija kontrole rada na crno je imala jedan jednini cilj: da se prijavi sto vise radnika makar na minimalac (gazde nisu dobijale nikakve sankcije samo nek se prijave radnici) da bi te iste radnike drzava mogla da oglobi za porez na platu po zakonu koji je vec u formi nacrta i koji ce vjerovatno stupiti na snagu od 2008
"i vuk sit i ovce oporezovane"
ha ja
"i vuk sit i ovce oporezovane"
-
Nihad_27
#56 Re: Širbegović u poslovnu zonu ulaže 70 miliona KM
sencho wrote:Širbegović u poslovnu zonu ulaže 70 miliona KM
Projekt će doprinijeti većem zapošljavanju, kaže Branković ...
23.10.2007. 09:46
Federalni premijer Nedžad Branković, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, vlasnik "Širbegović grupe" Faruk Širbegović i načelnik Gračanice Nusret Helić juče su uz magistralni put Tuzla - Doboj položili kamen temeljac za poslovnu zonu građevinske kompanije "Širbegović".
Ukupna investicija novog poslovnog projekta u Gračanici iznosi skoro 70 miliona maraka, a gradit će se u dvije faze na pedesetak hektara. Širbegović se nada da će ovim potezom privući poslovne ljude ne samo iz BiH i okruženja nego i iz cijele Evrope.
- Gračanica je model kako bi trebalo raditi i u drugim sredinama. Ovaj primjer dobrog spoja privatnog i javnog sektora treba donijeti više posla i zadržati mlade u BiH - kazao je Branković.
Općina je oslobodila kompaniju "Širbegović" rente i pomogla pri gradnji infrastrukture, a Federalna i Vlada TK priskočile su u pomoć pri toplifikaciji, projektu vrijednom 15 miliona maraka.
Pozitivno.
-
baxus
jebo ti te pare, kad te 1000 ljudi proklinje...
najgore je sto misli da on dobra djela cini, kao dao sam im hljeb u ruke, da mene nije bilo ne bi imali ni ovo..
tesko onim ljudima kojima egzistencija zavisi od ovakvih emancipiranih, sa cosmopolitskom fasadom, baraba i seoskih varalica.
e uspjesni poslvoni covjece, gigantu, imas i ti djecu..nemoj da ih ljudi proklinju, dzaba tvoje pare onda
najgore je sto misli da on dobra djela cini, kao dao sam im hljeb u ruke, da mene nije bilo ne bi imali ni ovo..
tesko onim ljudima kojima egzistencija zavisi od ovakvih emancipiranih, sa cosmopolitskom fasadom, baraba i seoskih varalica.
e uspjesni poslvoni covjece, gigantu, imas i ti djecu..nemoj da ih ljudi proklinju, dzaba tvoje pare onda
- chuchumbamayumbe
potpisbaxus wrote:jebo ti te pare, kad te 1000 ljudi proklinje...
- karanana
Evo dokaza koliki je varalica i lopov ovaj Faruk....znate onu zgradu sto je napravio kod zeljeznicke stanice. Mjesto - prva liga, preko stele vjerovatno za male pare dobio zemljiste, da otvori "poslovnu zgradu" Sirbegovic grupe - fuj, fuj, fuj....Eno danas izaso oglas da se zgrada prodaje. Okreno covjek par nasih miliona....isto ce vjerovatno uraditi i sa tim govnima u Gracanici....cisto pranje para....dobije od drzave zemlju sa infrastrukturom uz bezvrijedno obecanje da ce tu razvijati posao i zatim to isto zemljiste proda desetorostruko skuplje i svi imaju para da podijele i Fare a i oni koji su mu dali zemlju. Uzas. Uzimam dinamit, opasavam se i raznosim se negdje da ponesem sa sobom i nekoga od ove mafije, majku li im njihovu.
-
Officer Crabtree
Razumjem frustriranost, država nam je u lijepom penisu, al neke stvari treba napomenuti informiranosti radi 
.
Dakle, niko neće priskočiti Širbegoviću u pomoć toplifikacijom.
Toplifikacija Gračanice je projekt Općine Gračanica (najveći od njenog postanka, da..
), a sredstava su obezbjedili strani partner (Seeges Austrija), Općina Gračanica (kroz budžet), građani grada Gračanice (da, svi zainteresovani plaćaju preko 1.000KM za uvođenje grijanja), te Tuzlanski kanton (oko 1mil KM) i Federacija BiH (1.5mil KM). Ovaj 1.5mil federalnih para su jedva legle, i to uz stalne molbe i probijanje rokova, a ide na račun Ministarstva za okoliš, jer je sada Gračanica na ovaj način (ljudi imaju lova pa prave vlastita centralna grijanja) najzagađeniji grad zimi u BiH.
Kako će privući investitore?
Vrlo jednostavno, ponuditi će im gotove nekretnine, ponuditi će im raskrsnicu komunikacije u ovoj regiji (Tuzla - Doboj, pruga, izlaz na koridor 5C), jeftiniju radnu snagu nego u regionu. Svako ko bude htio otvarati pogone prije će tu otvoriti nego u Doboju, Lukavcu, Tuzli, Srebreniku, kada ima sve već napravljeno, i kada ima općinu koja je otvorena za privrednike.
Da li Širbegović ima neprijavljenih radnika? Sada ne znam, da li je imao, jeste.
Al' iz perspektive jednog malog mjesta iz periferije BiH se ta stvar drugačije gleda. Naime, lahko je poslovati u većim privrednim centrima (Sarajevo, Tuzla...), mi u malim sredinama smo ostavljeni sami sebi na brigu. Svi kapitalni projekti koji pospješuju biznis (dakle, infrastruktura, ponajviše putevi, grijanje...) se slijevaju u te veće centre.
Gračanica se okrenula prema malom i srednjem biznisu, Općina je sa svoje strane uradila veliki posao i u Gračanici sada vjerovatno imate najviše registrovanih firmi po glavi stanovnika. Nikada na TV-u nećete gledati štrajkove u Gračanici, blokadu puteva, mlade koji govore da nemaju zaposlenja. Dal' su registrovani od početka, sigurno ne, al' nama u provinciji ostaje biranje između ta dva polja - posao takav ili nikakav. Jer mi ovdje nemamo predstavništava stranih firmi, banaka, državnih instituacija.
I sve što zaradimo proguta federalni ili kantonalni budžet.
No to nas ne sprječava da poslujemo sa inostranstvom i da nam svaki mjesec ne dođe ambasador neke zemlje i pomogne privrednu saradnju, jer ljudi cijene kada se želi raditi.
Ne tripujem na Širbega, lično mislim da se morao više angažovati na društvenim pitanjima u Gračanici, ne tripujem ni na gračaničke privrednike, i oni su dosta sebi novaca zaradili na taj način, no nemojte kriviti nas što pokušavamo ne umrijeti od gladi, na državi je da vrši inspekcije
.
Ovdje se barem radi.
Na žalost gospodin Branković se više zanima za centralno mjesto drage nam države pa pojma nema kako je živjeti na periferijiOpćina je oslobodila kompaniju "Širbegović" rente i pomogla pri gradnji infrastrukture, a Federalna i Vlada TK priskočile su u pomoć pri toplifikaciji, projektu vrijednom 15 miliona maraka.
Dakle, niko neće priskočiti Širbegoviću u pomoć toplifikacijom.
Toplifikacija Gračanice je projekt Općine Gračanica (najveći od njenog postanka, da..
Podrazumjeva se to da će čovjek napraviti Poslovnu zonu. Par hala i drugih građevina koje će prodati po principu "ključ u ruke" ljudima koji će tu obavljati djelatnosti. Na koji način će to finansirati, pa na način na koji se sve finansira, nešto ličnih sredstava, nešto kreditno...Kao prvo, nema ni on 40 miliona.
Kao drugo, posto ja ocigledno nisam skontao tekst, objasni mi sta se podrazumjeva investicijom od 70 miliona? Hoce li to biti zgrade, fabrike, sta?
Ne znam koliko vas je bilo u Gračanici, al u prilazima od Doboja ili Tuzle ćete vidjeti koliko se razvila Gračanica u posljednje vrijeme. Pa kada budete prolazili tim putem pogledajte malo kraj puta koji su tu proizvodni pogoni.Kao trece, opet posto nisam skontao tekst, objasni mi kako ce to Sirbegoviceve gradjevine privuci investitore iz zemlje i svijeta u Gracanicu?
Kako će privući investitore?
Vrlo jednostavno, ponuditi će im gotove nekretnine, ponuditi će im raskrsnicu komunikacije u ovoj regiji (Tuzla - Doboj, pruga, izlaz na koridor 5C), jeftiniju radnu snagu nego u regionu. Svako ko bude htio otvarati pogone prije će tu otvoriti nego u Doboju, Lukavcu, Tuzli, Srebreniku, kada ima sve već napravljeno, i kada ima općinu koja je otvorena za privrednike.
Da li Širbegović ima neprijavljenih radnika? Sada ne znam, da li je imao, jeste.
Al' iz perspektive jednog malog mjesta iz periferije BiH se ta stvar drugačije gleda. Naime, lahko je poslovati u većim privrednim centrima (Sarajevo, Tuzla...), mi u malim sredinama smo ostavljeni sami sebi na brigu. Svi kapitalni projekti koji pospješuju biznis (dakle, infrastruktura, ponajviše putevi, grijanje...) se slijevaju u te veće centre.
Gračanica se okrenula prema malom i srednjem biznisu, Općina je sa svoje strane uradila veliki posao i u Gračanici sada vjerovatno imate najviše registrovanih firmi po glavi stanovnika. Nikada na TV-u nećete gledati štrajkove u Gračanici, blokadu puteva, mlade koji govore da nemaju zaposlenja. Dal' su registrovani od početka, sigurno ne, al' nama u provinciji ostaje biranje između ta dva polja - posao takav ili nikakav. Jer mi ovdje nemamo predstavništava stranih firmi, banaka, državnih instituacija.
I sve što zaradimo proguta federalni ili kantonalni budžet.
No to nas ne sprječava da poslujemo sa inostranstvom i da nam svaki mjesec ne dođe ambasador neke zemlje i pomogne privrednu saradnju, jer ljudi cijene kada se želi raditi.
Ne tripujem na Širbega, lično mislim da se morao više angažovati na društvenim pitanjima u Gračanici, ne tripujem ni na gračaničke privrednike, i oni su dosta sebi novaca zaradili na taj način, no nemojte kriviti nas što pokušavamo ne umrijeti od gladi, na državi je da vrši inspekcije
Ovdje se barem radi.