Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
district-beg

Post by district-beg »

Garibaldi wrote:Dalje...

Pitanje za kuraniste:

1. Ako je knjiga toliko savrsena, zasto je PUNA kontradikcija?

2. Sta bi bilo da je Hatidza zivjela jos desetak godina? Da li bi bilo poligamije u islamu?

3. Kako opravdavate to da je Muhamed uzeo zenu djevojcicu od 6 godina i imao spolni odnos sa njom kad joj je bilo 9 godina, zar nije imao dovoljno zena i robinja?

PS Samo da budemo nacisto, prezirem jednako krscanstvo kao i islam. Posto je tema o islamu, sada sam se samo na njega bazirao.
na hajr i na dobro,Boze dragi...jezik ce ti se uvrnut bolan i ti prsti usahnut kakve nebuloze pises :x
the_forgotten

Post by the_forgotten »

Garibaldi wrote:
the_forgotten wrote:I jeste licno vrijedjanje...isto kao sto je meni licno vrijedjanje kad neko napise da mrzi Islam!!!
Boze sacuvaj. Ne mrzim nista, islamska civilizacija je donijela mnogo dobra.
Ovako, blaga aleksandrijske biblioteke su sacuvana i preko osvajanja Spanije su dosla u zapadnu Evropu. Dalje, kruzni grad Bagdad (da cijeli grad je imao apsolutno savrsen oblik kruga) koji je postojao do mongolskog osvajanja, je bilo remek djelo inzenjerstva i do danas danas je misterija kako je sagradjen.
Arabeske u Samarkandu (danasnji Uzbekistan) su tako precizno proracunate, da su bile po slucaju inzenjerstva stoljecima ispred takvih dostignuca u Evropi.
Da ne zaboravim, medicina naravno. Islamski lijecnici su jos u srednjem vijeku pisali o spletu nervih baza oko srca, tj. o drugom mozgu u stomaku. Tek je krajem proslog stoljeca to utvrdjeno od strane danasnjih naucnika. Itd, itd, itd...

Sto se tice moga stava o Muhamedu, on je takav na osnovu mojih moralnih kriterija kako djelim ljude. Zao mi je sto se ne mogu uklopiti u tvoj frencajz...
Procitaj malo svoj post u kojem si napisao da jednako prezires i Islam i Krscanstvo....pa se onda ponovi javi! Ti uopste ne znas ni sta pises :roll:
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Ako Kuran spominje Isusa, a muslimani ga priznaju na sebi svojstven nacin, zasto mu ne vjeruju?

Da li je Muhamed:

"Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." (Iv 14, 26)
district-beg

Post by district-beg »

sirotanovic wrote:Ako Kuran spominje Isusa, a muslimani ga priznaju na sebi svojstven nacin, zasto mu ne vjeruju?

Da li je Muhamed:

"Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." (Iv 14, 26)
Muhammed a.s. je najavljen,njegov dolazak je najavljen u Indzilu,samo sto je krscanstvo taj dio Indzila,kao i mnoge druge- likvidirao...inace,da se negdje pronadje taj dio,cijela krscanska dogma pada! nedavno sam nesto slusao da se ti spisi kriju negdje u zidinama Vatikana,ne smiju ugledati svjetlost dana,inace...
Kur'an spominje Isaa a.s.,spominje Musaa a.s.,Nuha a.s.,Ismaila a.s.,Adema a.s. itd,i svi su oni Boziji poslanici!
a evo za tebe pitanje: Je li Isus jedan od tri clana svetog trojstva? ako jeste, mozes li mi molim te objasniti,je li bilo Boga prije njegovog rodjenja,i kako se eto po vasoj vjeri moze tvrditi da su ga razapeli i ubili...cuj nebuloze: ubili (neuzubillah) Boga... sto se tice Isaa a.s.,mi vjerujemo da niti je ubijen,niti je razapet, samo ga je Bog(Allah dz.s.) uzdigao sebi
Arabella

Post by Arabella »

Dabogda vam Allah dragi dao pamet, pa vi pojedinci ne pisali kojekakve nebuloze ovdje. Nisam ni bila svjesna kakvih sve degenerika postoji dok nisam počela čitati ovaj sa-x forum...I ako sam se nedavno učlanila čitam vas dugo...

Kur'an Časni je dokaz za one koji vjeruju, a vi koji ne vjerujete...Allah vas dozvao pameti prije nego što nastupi zadnji čas. AMIN
To je sve što mogu reću u ovoj temi prije nego odem s nje kako mi ne bi proradio čir od čitanja gluposti pojedinaca.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

moje_brcko wrote:na hajr i na dobro,Boze dragi...jezik ce ti se uvrnut bolan i ti prsti usahnut kakve nebuloze pises :x
Ako znas engleski, ospori one kontradikcije sto sam napisao, zaista nemam vremana da ih na bosanski prevodim.
Slusaj, ti ne priznajes druge religije osim onu propalog trgovca mirazdjije, a ja sam pagan. Ako hoces mozemo normalno pricati, ali postedi me ti prica o kletvama, to je ono slicno kada majka govori djetetu da ce ga babaroga pojesti ako bude nestasan. Sve u svemu, sto bi Penn&Teller rekli, jedan veliki - BULLSHIT!

Hajde uzdravlje!
district-beg

Post by district-beg »

Garibaldi wrote:
moje_brcko wrote:na hajr i na dobro,Boze dragi...jezik ce ti se uvrnut bolan i ti prsti usahnut kakve nebuloze pises :x
Ako znas engleski, ospori one kontradikcije sto sam napisao, zaista nemam vremana da ih na bosanski prevodim.
Slusaj, ti ne priznajes druge religije osim onu propalog trgovca mirazdjije, a ja sam pagan. Ako hoces mozemo normalno pricati, ali postedi me ti prica o kletvama, to je ono slicno kada majka govori djetetu da ce ga babaroga pojesti ako bude nestasan. Sve u svemu, sto bi Penn&Teller rekli, jedan veliki - BULLSHIT!

Hajde uzdravlje!
neka ti se Bog smiluje drago dijete,i razum da ti otvori...
Garibaldi

Post by Garibaldi »

the_forgotten wrote:Procitaj malo svoj post u kojem si napisao da jednako prezires i Islam i Krscanstvo....pa se onda ponovi javi! Ti uopste ne znas ni sta pises :roll:
Prezirem i to debelo stoji (pogledaj Klaica i definiciju sta znaci mrziti i sta prezirati). Ako pod to mislim, unistavanje cjelokupnih evropski kultura, stvaranje carstva podanika na osnovu strasenja ljudi, stagnacija od minimum 1000 godina na sve vrste intelektualnog (naucnog, knjizevnog itd) razvoja. Inkvizicija, unistavanje Maja i Asteka, pljacka juzne Amerike, lov na vjestice, silni ratovi.

Druga strana nije nesto bolja, carstva gdje vladaju najveci despotizmi, teror, unistavanje kulture drevne Perzije, unistavanje kulture Indije, zakonik na nivou 7-og stoljeca, unistavanje kompletnih neislamskih naroda, genocid nad Armenima itd.

Hocemo dalje?

Tvoj problem je sto samo vidis zlo. Recimo, ja napisem komentar gdje hvalim neke aspekte islamske civilizacije, ali ne ti to ni ne pogledas, ali naravno optuzis me da mrzim islam. Ti vidis samo zlo, tebi je srce puno mrznje.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

moje_brcko wrote:neka ti se Bog smiluje drago dijete,i razum da ti otvori...
http://www.youtube.com/watch?v=gJ69X1qt ... da-videos/
district-beg

Post by district-beg »

Garibaldi wrote:
the_forgotten wrote:Procitaj malo svoj post u kojem si napisao da jednako prezires i Islam i Krscanstvo....pa se onda ponovi javi! Ti uopste ne znas ni sta pises :roll:
Prezirem i to debelo stoji (pogledaj Klaica i definiciju sta znaci mrziti i sta prezirati). Ako pod to mislim, unistavanje cjelokupnih evropski kultura, stvaranje carstva podanika na osnovu strasenja ljudi, stagnacija od minimum 1000 godina na sve vrste intelektualnog (naucnog, knjizevnog itd) razvoja. Inkvizicija, unistavanje Maja i Asteka, pljacka juzne Amerike, lov na vjestice, silni ratovi.

Druga strana nije nesto bolja, carstva gdje vladaju najveci despotizmi, teror, unistavanje kulture drevne Perzije, unistavanje kulture Indije, zakonik na nivou 7-og stoljeca, unistavanje kompletnih neislamskih naroda, genocid nad Armenima itd.

Hocemo dalje?

Tvoj problem je sto samo vidis zlo. Recimo, ja napisem komentar gdje hvalim neke aspekte islamske civilizacije, ali ne ti to ni ne pogledas, ali naravno optuzis me da mrzim islam. Ti vidis samo zlo, tebi je srce puno mrznje.
slusaj covjece vise: ovdje se ne raspravlja o muslimanima, nego o islamu...to sto je neka islamska zemlja napala neku drugu zemlju,sto je jedan musliman ubio nekoga itd,ne mora znaciti da je to uradio zato sto mu vjera to nalaze..naprotiv,Kur'ansi je stav: ko ubije jednog covjeka,koji nikoga nije ubio,kao da je cijelo covjecanstvo pobio...prema tome,nemojmo o muslimanima,eh da svi mi pratimo Kur'an i Kur'anske propise, dje bi nam kraj bio...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

moje_brcko wrote:
sirotanovic wrote:Ako Kuran spominje Isusa, a muslimani ga priznaju na sebi svojstven nacin, zasto mu ne vjeruju?

Da li je Muhamed:

Muhammed a.s. je najavljen,njegov dolazak je najavljen u Indzilu,samo sto je krscanstvo taj dio Indzila,kao i mnoge druge- likvidirao...inace,da se negdje pronadje taj dio,cijela krscanska dogma pada! nedavno sam nesto slusao da se ti spisi kriju negdje u zidinama Vatikana,ne smiju ugledati svjetlost dana,inace...
Kur'an spominje Isaa a.s.,spominje Musaa a.s.,Nuha a.s.,Ismaila a.s.,Adema a.s. itd,i svi su oni Boziji poslanici!
a evo za tebe pitanje: Je li Isus jedan od tri clana svetog trojstva? ako jeste, mozes li mi molim te objasniti,je li bilo Boga prije njegovog rodjenja,i kako se eto po vasoj vjeri moze tvrditi da su ga razapeli i ubili...cuj nebuloze: ubili (neuzubillah) Boga... sto se tice Isaa a.s.,mi vjerujemo da niti je ubijen,niti je razapet, samo ga je Bog(Allah dz.s.) uzdigao sebi
Opet ta prica o "kupusanju Biblije"... Pomalo je otrcana, istrosena i smijesna....

Ne ocekujem da mozes shvatiti Sveto Trojstvo.

Otac i Sin jedno su!

"Ja i Otac jedno smo" (Iv 10, 38)

O svojoj ""starosti"" govori sam Isus.

"Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" (Iv 8, 55)

A o Isusovu Uskrsnucu iako ces ti reci "njima se ucinilo":

"I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: "Mir vama!" To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: "Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas." To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im."
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina!" On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati." I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!"Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
(Iv, 20,19-31)

Ti bas ko "nevjerni Toma" :-D
Last edited by sirotanovic on 20/10/2007 13:02, edited 1 time in total.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Arabella wrote:Dabogda vam Allah dragi dao pamet, pa vi pojedinci ne pisali kojekakve nebuloze ovdje. Nisam ni bila svjesna kakvih sve degenerika postoji dok nisam počela čitati ovaj sa-x forum...I ako sam se nedavno učlanila čitam vas dugo...
Joj sto volim kada me obiljezite, onda pokazete vase pravo lice.
Kur'an Časni je dokaz za one koji vjeruju, a vi koji ne vjerujete...Allah vas dozvao pameti prije nego što nastupi zadnji čas. AMIN
To je sve što mogu reću u ovoj temi prije nego odem s nje kako mi ne bi proradio čir od čitanja gluposti pojedinaca.
U civiliziranom svijetu postoji kritika, i islam kao i sve drugo je podvrgnuto to kritici. Ti se ljutila ili ne. Za mene je kuran najobicnije djelo literature 7-od stoljeca arapskih plemena. To sto pise tu nije nikakav dokaz u modernom svijetu, i ja ga imam pravo kritikovati. Dalje, meni se opet vise svidja Platon.
Da ponovim:´´Neznanje je korijen i pokretac svakog zla´´.
bos

Post by bos »

Iz ovog Beca samo belaji... :P
Garibaldi

Post by Garibaldi »

moje_brcko wrote:slusaj covjece vise: ovdje se ne raspravlja o muslimanima, nego o islamu...to sto je neka islamska zemlja napala neku drugu zemlju,sto je jedan musliman ubio nekoga itd,ne mora znaciti da je to uradio zato sto mu vjera to nalaze..naprotiv,Kur'ansi je stav: ko ubije jednog covjeka,koji nikoga nije ubio,kao da je cijelo covjecanstvo pobio...prema tome,nemojmo o muslimanima,eh da svi mi pratimo Kur'an i Kur'anske propise, dje bi nam kraj bio...
Ne osporavam dobre strane Kur´ana. Medjutim jedno je napisana stvar, drugo je to u praksi. Citaj malo vise pa ce te biti jasno. Ne znam jesi ucio zanat, jedno je to kada pise u knjizi, ali hajde to primjeni u praksi, e tu vec nastaje problem.
I Isus kaze, ´´Ko tebe kamenom, ti njega kruhom´´, ali hajde to primjeni u praksi. Gdje si ovome svijetu kraj bio...
district-beg

Post by district-beg »

sirotanovic wrote:
Opet ta prica o "kupusanju Biblije"... Pomalo je otrcana, istrosena i smijesna....

Otac i Sin jedno su!

"Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" (Iv 8, 55)

"I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: "Mir vama!" To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: "Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas." To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im."
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina!" On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati." I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!"Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
(Iv, 20,19-31)

koliko ja znam,svako nvo izdanje biblije razlikuje se od drugih barem za rijec,u Kur'anu 1500 gotov godina nije izmjenjeno ni slovo,a kamoli rijec...otac i sin jedno su...de samo ovo prokontaj malo care,ima li smisla...evo,ja i ti jedno smo... :roll:
a koliko prije Abrahama je postao...?jel to on stvorio nebesa i zemlju,Adema a.s.- Adama..?
o tom "razapecu" ne zelim vise komentarisati,rekao sam sta Kur'an o tome kaze pa ne zelim iz tih okvira
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Za muslimane:

Ne znam, uopće, zbog čega se mora podrazumijevati da svako na isti način i istim žarom, voli Muhammeda a.s., zbog čega očekivati od svih ljudi ovoga svijeta da Kur an doživljavaju Božijom objavom, zašto proklinjati onoga za kojeg je hazreti Pejgamber propali trgovac i mirazdžija????

Jer sve dok Garibaldi i njemu slični, nisu u prilici da moje manifestiranje islama sankcioniraju, i sve dok ja i meni slični nismo u prilici da njegov odnos prema islamu sankcioniraju, sve je u najboljem redu.

Riječ je , dakle, o odnosu A kategorija uvrede, rastegljiv je pojam....

On ima svoj stav, koji ni na koji način ne može promijeniti moj odnos prema Poslaniku islama, Allahu dž.š., njegovoj Objavi....

Ja imam svoj stav, a u skladu s njim,pored obaveze da s ljudima razgovaram pristojno, ne trebam smetnuti s uma da " Allah upućuje koga ON hoće".....
sirotanovic

Post by sirotanovic »

moje_brcko wrote:
sirotanovic wrote:

Otac i Sin jedno su!

(Iv, 20,19-31)

koliko ja znam,svako nvo izdanje biblije razlikuje se od drugih barem za rijec,u Kur'anu 1500 gotov godina nije izmjenjeno ni slovo,a kamoli rijec...otac i sin jedno su...de samo ovo prokontaj malo care,ima li smisla...evo,ja i ti jedno smo... :roll:
a koliko prije Abrahama je postao...?jel to on stvorio nebesa i zemlju,Adema a.s.- Adama..?
o tom "razapecu" ne zelim vise komentarisati,rekao sam sta Kur'an o tome kaze pa ne zelim iz tih okvira
Upustas se u raspravu na temi o kojoj nazalost ne znas mnogo.

Kazes Kuran nije izmjenjen. Zasto ratuju Suniti i Siiti?

Pitas se, mozemo li ti i ja biti jedno, dovodeci nas u isti kontekst u kojem je Sin u Ocu i Otac u Sinu. Smijesno!
Takva pitanja dolaze od neshvatanja Svetog Trojstva, sto donekekle i mogu razumjeti.

Kako je Bog svemoguc On moze sve; pa i to, da bude On u Sinu i Sin u Njemu. Jednostavno je. :-D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

sirotanovic wrote:
moje_brcko wrote:
sirotanovic wrote:

Otac i Sin jedno su!

(Iv, 20,19-31)

Pitas se, mozemo li ti i ja biti jedno, dovodeci nas u isti kontekst u kojem je Sin u Ocu i Otac u Sinu. Smijesno!
Takva pitanja dolaze od neshvatanja Svetog Trojstva, sto donekekle i mogu razumjeti.

Kako je Bog svemoguc On moze sve; pa i to, da bude On u Sinu i Sin u Njemu. Jednostavno je. :-D

Sirotanoviću, Kur an nije izmijenjen. Šiije i sunije se sukobljavaju iz sasvim drugih razloga.
the_forgotten

Post by the_forgotten »

Garibaldi wrote:

Hocemo dalje?

:lol: :lol:
Pa covjece...ti ni sam ne znas vise sta da pricas...pa sad pokusavas nekim nidje veze nebulozama nekom nesto da dokazes...ako nisi primjetio stalno naglasavam da mi nije jasno kako neko moze prezirati i Islam i Krscanstvo...ne baziram se samo na Islam...ali ti cak ni to nisi bio u stanju skontati! Bas me zanima...sta su tebi licno to ove dvije religije uradile pa ih prezires???? To mi nikako nije jasno.....
Garibaldi

Post by Garibaldi »

sirotanovic wrote:Opet ta prica o "kupusanju Biblije"... Pomalo je otrcana, istrosena i smijesna....

Otac i Sin jedno su!
Jedno pitanje, zasto gubis vrijeme na internet forumima? Ti neces moci njih prekrenuti, niti oni tebe. Ti pises kako je tebi utoljeno u glavu, oni pisu kako je njima utoljeno u glavu. Isti ste potpuno.

Evo jedan primjer, zasto ne mozemo znati sta se desavalo tamo u I, III i VII stoljecu.
Jos dan danas na prostoru bivse YU ljudi (narocito hrvatska i srpska ´intelegencija´) se spore koliko je ljudi poginulo u ratu. Imao si detaljne popise pred rat, znalo se gdje ko zivi, koliko je ljudi gdje. Onda je bio rat, pa kraj rata. Posto je je jedna partija uzela svu vlast, tacno je imala popise u rukama, jos su cak i znali kako ko dise, znaci stvar je bila dosta jednostavna. Trebalo je primjeniti osnovnu matematiku, sa radom na terenu i dobio bi tacan broj zrtvi i jednom za sva vremena bi rijesili s tim. Ali, ne, nasle su se pametne glave, koje su 90-tih sve to negirale, i to je bio povod za ono sto ce se desiti. Znaci, moglo se, a vjerujem da se moze i danas jer je arhiva tu, odrediti koliko je tacno ljudi stradalo u onom ratu.
Hajmo na jos jedan banalniji primjer. Pred ovaj zadnji rat u ex YU si imao birokratski aparat koji je bio jednak svakoj evropskoj zemlji, znaci znalo se tacno koliko je ljudi zivjelo 1991 godine u BiH i gdje. Jos si imao i geodetske karte u svakoj opcini (mislim da je razmjer bio 1:1000, znaci 1mm na karti je bio 1m u stvarnosti),koje su se mijenjale svake godine da bi se unijele sve kuce koje su lani sagradjene. Pored svega ovoga, jos uz svu popracenu medijsku paznju tokom zadnjeg rata, i opet smo se itekako sporili o broju poginulih. Prvo je bio rijec o 250000, onda 200000, da bi na kraju to ispalo 110000. Znaci uz sve podatke iz opcina i popisa, uz svjedocenja prezivjelih, uz toliki medijsku paznju najpoznatijih svjetskih medijskih kuca, opet smo je bilo sporno 100000 dusa, sto je oko 3% predratne BiH. I sto je najzalosnije, ovaj dogadjaj se desio pred nasim ocima, svi smo ga prezivjeli, i opet je bilo sporno toliko ljudi.

E sada, stvarno vas nerazumijem sto se vezete toliko sa tim ´´svetim knjigama´´, ako ne znamo sta nam se desilo u vlastitoj avliji prije 15 godina, ali sa sigurnosti i zilotskoj strasti govorimo o dogadjajima iz I, III i VII vijeka, Znaci, ljudi okanite se BULLSHIT-a.

Hajde svima uzdravlje!
Garibaldi

Post by Garibaldi »

the_forgotten wrote:Pa covjece...ti ni sam ne znas vise sta da pricas...pa sad pokusavas nekim nidje veze nebulozama nekom nesto da dokazes...ako nisi primjetio stalno naglasavam da mi nije jasno kako neko moze prezirati i Islam i Krscanstvo...ne baziram se samo na Islam...ali ti cak ni to nisi bio u stanju skontati! Bas me zanima...sta su tebi licno to ove dvije religije uradile pa ih prezires???? To mi nikako nije jasno.....
Ne moraju meni osobno one nista uraditi da bi ih prezirao, ako smatram da je to sto rade lose. Recimo izraelci pale palestinske kuce, kradu im zemlju, i njih isto tako prezirem (kad smo vec kod pojma prezira). Meni naravno nisu nista lose nikad uradili, i jos imam Jevreja prijatelja kojima se takodjer radi izraleska politika kao i meni. Ti mozes pricati sta god hoces, ali je religija (ili mozda krivo tumanje religije) jedno i glavnih razloga za sva zla sto su se desila u BiH, i to na sve tri strane. Da li ti je sada jasno?
the_forgotten

Post by the_forgotten »

Garibaldi wrote:
the_forgotten wrote:Pa covjece...ti ni sam ne znas vise sta da pricas...pa sad pokusavas nekim nidje veze nebulozama nekom nesto da dokazes...ako nisi primjetio stalno naglasavam da mi nije jasno kako neko moze prezirati i Islam i Krscanstvo...ne baziram se samo na Islam...ali ti cak ni to nisi bio u stanju skontati! Bas me zanima...sta su tebi licno to ove dvije religije uradile pa ih prezires???? To mi nikako nije jasno.....
Ne moraju meni osobno one nista uraditi da bi ih prezirao, ako smatram da je to sto rade lose. Recimo izraelci pale palestinske kuce, kradu im zemlju, i njih isto tako prezirem (kad smo vec kod pojma prezira). Meni naravno nisu nista lose nikad uradili, i jos imam Jevreja prijatelja kojima se takodjer radi izraleska politika kao i meni. Ti mozes pricati sta god hoces, ali je religija (ili mozda krivo tumanje religije) jedno i glavnih razloga za sva zla sto su se desila u BiH, i to na sve tri strane. Da li ti je sada jasno?
E pa vidis....to je ono sto ti ne kontas dijete drago...NE POSTOJI LOSA RELIGIJA...POSTOJE SAMO LOSI LJUDI!!!!! Ni jedna religija te ne uci da cinis drugim ljudima zlo....skontaj prvo to , pa se onda tek javi!
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Garibaldi wrote:
sirotanovic wrote:Opet ta prica o "kupusanju Biblije"... Pomalo je otrcana, istrosena i smijesna....

Otac i Sin jedno su!
Jedno pitanje, zasto gubis vrijeme na internet forumima? Ti neces moci njih prekrenuti, niti oni tebe. Ti pises kako je tebi utoljeno u glavu, oni pisu kako je njima utoljeno u glavu. Isti ste potpuno.

Evo jedan primjer, zasto ne mozemo znati sta se desavalo tamo u I, III i VII stoljecu.
Jos dan danas na prostoru bivse YU ljudi (narocito hrvatska i srpska ´intelegencija´) se spore koliko je ljudi poginulo u ratu. Imao si detaljne popise pred rat, znalo se gdje ko zivi, koliko je ljudi gdje. Onda je bio rat, pa kraj rata. Posto je je jedna partija uzela svu vlast, tacno je imala popise u rukama, jos su cak i znali kako ko dise, znaci stvar je bila dosta jednostavna. Trebalo je primjeniti osnovnu matematiku, sa radom na terenu i dobio bi tacan broj zrtvi i jednom za sva vremena bi rijesili s tim. Ali, ne, nasle su se pametne glave, koje su 90-tih sve to negirale, i to je bio povod za ono sto ce se desiti. Znaci, moglo se, a vjerujem da se moze i danas jer je arhiva tu, odrediti koliko je tacno ljudi stradalo u onom ratu.
Hajmo na jos jedan banalniji primjer. Pred ovaj zadnji rat u ex YU si imao birokratski aparat koji je bio jednak svakoj evropskoj zemlji, znaci znalo se tacno koliko je ljudi zivjelo 1991 godine u BiH i gdje. Jos si imao i geodetske karte u svakoj opcini (mislim da je razmjer bio 1:1000, znaci 1mm na karti je bio 1m u stvarnosti),koje su se mijenjale svake godine da bi se unijele sve kuce koje su lani sagradjene. Pored svega ovoga, jos uz svu popracenu medijsku paznju tokom zadnjeg rata, i opet smo se itekako sporili o broju poginulih. Prvo je bio rijec o 250000, onda 200000, da bi na kraju to ispalo 110000. Znaci uz sve podatke iz opcina i popisa, uz svjedocenja prezivjelih, uz toliki medijsku paznju najpoznatijih svjetskih medijskih kuca, opet smo je bilo sporno 100000 dusa, sto je oko 3% predratne BiH. I sto je najzalosnije, ovaj dogadjaj se desio pred nasim ocima, svi smo ga prezivjeli, i opet je bilo sporno toliko ljudi.

E sada, stvarno vas nerazumijem sto se vezete toliko sa tim ´´svetim knjigama´´, ako ne znamo sta nam se desilo u vlastitoj avliji prije 15 godina, ali sa sigurnosti i zilotskoj strasti govorimo o dogadjajima iz I, III i VII vijeka, Znaci, ljudi okanite se BULLSHIT-a.

Hajde svima uzdravlje!
Ne znam na osnovu cega ti zakljucujes da ja gubim vrijeme??? Citas mi misli, ili imas kasike pred sobom? Osjecas ono sto ja osjecam???

Kazes nama je nesto "utoljeno" u glavu. Ok, jeste. A sta je tebi "utoljeno" u glavu pa imas drugaciji stav????

I zasto mislis da vodimo raspravu kako bi se ubjedjivali? Bar ja smatram da je svaki medjureligijski dijalog dobar ukoliko ostaje u granicama pristojnosti i postivanja sugovornika.

Ukoliko ti se tema ne svidja, kao ni tok ove rasprave imas bezbroj drugih tema na kojima mozes prenositi svoja znanja stecena gledanjem Discovery-ja i drugih kanala, citajuci Platona io sl.....

Nasa svjedocanstva o Zivotu imaju jace i postojanije temelje. Oni leze duboko otisnuti u nasa srca u kojima ima dovoljno ljubavi i za tebe takav kakav jesi.
Bojim se da u tvom slucaju, prema nama, to nije tako.

Zivio, i sto prije progledo!
district-beg

Post by district-beg »

sirotanovic wrote:

evo,o tome ko zna ko ne zna,reci cu ti samo toliko da sam LEGITIMISAN da govorim o ovome! i znam mnogo o vjeri,vjerama..
suniti i siti nemaju apsolutno nikakve veze s objavom Kur'ana..pa evo,ako je biblija istina il sta vec- cemu razlika izmedju katolicanstva i pravoslavlja,sta su protestanti itd... i usput,mnoooogo mnooogo je veci jaz izmedju obicnih katolika i protestanata nego izmedju sunita i siita!
ma de bolan- pa zar nije puno smjesnije to sto ti kazes: otac u sinu :D ...hehehe, sto se tog odnosa- ko je u kome tice,moze biti samo sin u majci, i to 9 mjeseci i to je to...nema drugog odnosa..jesi li vidio nekad da covjek rodi svoga oca ili da covjek rodi sina... :D
ma da se mi ba ne lazemo: ni ti,niti bilo koji fratar, niti bilo koji krscanin ne razumije trojstvo,ma vi samo slijepo vjerujete u to,nemate argumenata...
Sefket Ramadani

#75 Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha

Post by Sefket Ramadani »

E ovako.
Slazem se u svemu navedenom ali imam jedni VELIKO BITNO pitanje.
Kaze se da je Bog jedini ali kako vi to onda citirate Allaha:
A nebo- sazdali smo ga energijom- i uistinu, Mi smo Siritelji. Sura 51:47
Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? (sura 21:30)
Pitanje koje glasi je: Ko je sad ovdje Mi ili tacnije ku su ti sto pise da su Mi ?
Post Reply