BH telekom privatizacija
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
ja od BH telekoma sada nemam nikakve koristi...
ko će torbama pare uzimati
Hamdo ili Hans meni je svejedno
ali ako mi Hans da FLAT ili jeftiniji razgovor više ću voljeti Hansa
a Hamdinim... amiđićima... daiđićima ... Kurti... i Panti želim duuugo vremena boravljenje na BIROU za zapošljavanje... i ako se zaposle želim im PATRIOTSKU prosječnu plaću u BIH bez velikog toplog obroka...
akcija svi na biro...
ko će torbama pare uzimati
Hamdo ili Hans meni je svejedno
ali ako mi Hans da FLAT ili jeftiniji razgovor više ću voljeti Hansa
a Hamdinim... amiđićima... daiđićima ... Kurti... i Panti želim duuugo vremena boravljenje na BIROU za zapošljavanje... i ako se zaposle želim im PATRIOTSKU prosječnu plaću u BIH bez velikog toplog obroka...
akcija svi na biro...
-
Ffff
ne moze mi biti svejedno hoce li drzava propasti ili ne, sve dok zivim u njoj... i moji su guzovi u pitanju... o dostojnosti u konkurentskom smislu ti ne mogu pricati, zato sto su detalji tehnicke prirode... a i nazalost sto zivimo u torovima i sto svako kupuje usluge svojih nacionalnih operatera... ali nemas pojma koliko je novca ulozeno u infrastrukturu u bh telecomu, i koliko se nazalost ta infrastruktura nedovoljno koristi zbog politike mngmta...chuchumbamayumbe wrote:Daj mi objasni, molim te, zasto mtel i eronet nisu dostojni konkurenti? Po cemu? Zato sto ima vise Bosnjaka, koji nikada nece htjeti 063 li 065? Pa sam time i BH Telecom ima potencijalno vece trziste?Ffff wrote:mislim da nema sanse da ce ista biti nize cijene usluga nakon privatizacije, to se moze postici samo konkurencijom koja je trenutno nikakva... mtel i eronet nisu dostojni konkurentni, iz milion razloga... ali u svakom slucaju, kvalitet i cijene usluga nisu pravi problem oko kojeg se vrti prica oko (ne)privatizacije....
A tri prstica uzimaju 065, hercegovci 063 i to je to...
BH Telecom tone sve dublje i dublje a konkurencija je svakim danom sve jaca i jaca i itekako je ima. Je li iko cuo koliko je sandzaklija preslo na 065 upravo iz razloga cijene razgovora sa rodnom grudom?Masa! Naravno, skontali ljudi da im je jeftinije, jebo patriotizam kada te lupaju po dzepu!
A sto se tice stranaca i privatizacije, opet kazem da mi je draze dati postenom strancu nego domacem lopovu, a ako ce zbog toga drzava da propadne, onda vala neka i propadne!
-
Ffff
i malo je reci da je grehota to nekome tek tako prepustiti zato sto su trenutno idioti na vlasti, a i u mngmtu firme... a da ne govorim sto sam cin prepustanja ima za posljedicu ogroman priliv para koje ce otici u pogresne ruke... nije, jednostavno, momenat za to....
- chuchumbamayumbe
Ma, meni ponekad i bude svejedno, vjeruj mi...Ffff wrote:ne moze mi biti svejedno hoce li drzava propasti ili ne, sve dok zivim u njoj... i moji su guzovi u pitanju... o dostojnosti u konkurentskom smislu ti ne mogu pricati, zato sto su detalji tehnicke prirode... a i nazalost sto zivimo u torovima i sto svako kupuje usluge svojih nacionalnih operatera... ali nemas pojma koliko je novca ulozeno u infrastrukturu u bh telecomu, i koliko se nazalost ta infrastruktura nedovoljno koristi zbog politike mngmta...chuchumbamayumbe wrote:Daj mi objasni, molim te, zasto mtel i eronet nisu dostojni konkurenti? Po cemu? Zato sto ima vise Bosnjaka, koji nikada nece htjeti 063 li 065? Pa sam time i BH Telecom ima potencijalno vece trziste?Ffff wrote:mislim da nema sanse da ce ista biti nize cijene usluga nakon privatizacije, to se moze postici samo konkurencijom koja je trenutno nikakva... mtel i eronet nisu dostojni konkurentni, iz milion razloga... ali u svakom slucaju, kvalitet i cijene usluga nisu pravi problem oko kojeg se vrti prica oko (ne)privatizacije....
BH Telecom tone sve dublje i dublje a konkurencija je svakim danom sve jaca i jaca i itekako je ima. Je li iko cuo koliko je sandzaklija preslo na 065 upravo iz razloga cijene razgovora sa rodnom grudom?Masa! Naravno, skontali ljudi da im je jeftinije, jebo patriotizam kada te lupaju po dzepu!
A sto se tice stranaca i privatizacije, opet kazem da mi je draze dati postenom strancu nego domacem lopovu, a ako ce zbog toga drzava da propadne, onda vala neka i propadne!
Tehnicke prirode ili ne, zna se odakle su krenuli mtel i eronet, a odakle bht, a zna se i gdje su sada. Mogu samo pretpostaviti koliko se novca ulozilo u razvoj...a ne znam onda sta da se vise radi sa tim menadzmentom? Ocito da i plate od 15k KM nisu dovoljne da promijene neke stvari. Vjerujem da ima brdo sposobnijih i pametnijih menadzera koji bi i za duplo manje para radili 100x bolji posao, ali ne mogu da dodju zbog stranackih i rodbinskih veza. N egovorim samo o zaposlenicima telekoma, nego i o sposobnim ekonomistima, inzinjerima, ljudima koji nemaju sansu da se dokazu zbog ovih gore.
E zato sam ja najvise za privatizaciju telekoma, pa da dodje hans i sve ih poshamara, pa makar ja placao i duplo vise. Kontas?
-
Ffff
kontam ja tebe, ima to sve rezona, samo kazem da nije rjesenje rasprodati drzavni kapital da bi se lopovluk ukinuo, nego ukinuti lopove a prevrijedan kapital zadrzati! e sad, kako, to je vec politicko pitanje... ali privatizacijom u ovom momentu bi narod uduplo zajebali...chuchumbamayumbe wrote:Ma, meni ponekad i bude svejedno, vjeruj mi...Ffff wrote:ne moze mi biti svejedno hoce li drzava propasti ili ne, sve dok zivim u njoj... i moji su guzovi u pitanju... o dostojnosti u konkurentskom smislu ti ne mogu pricati, zato sto su detalji tehnicke prirode... a i nazalost sto zivimo u torovima i sto svako kupuje usluge svojih nacionalnih operatera... ali nemas pojma koliko je novca ulozeno u infrastrukturu u bh telecomu, i koliko se nazalost ta infrastruktura nedovoljno koristi zbog politike mngmta...chuchumbamayumbe wrote: Daj mi objasni, molim te, zasto mtel i eronet nisu dostojni konkurenti? Po cemu? Zato sto ima vise Bosnjaka, koji nikada nece htjeti 063 li 065? Pa sam time i BH Telecom ima potencijalno vece trziste?
Tehnicke prirode ili ne, zna se odakle su krenuli mtel i eronet, a odakle bht, a zna se i gdje su sada. Mogu samo pretpostaviti koliko se novca ulozilo u razvoj...a ne znam onda sta da se vise radi sa tim menadzmentom? Ocito da i plate od 15k KM nisu dovoljne da promijene neke stvari. Vjerujem da ima brdo sposobnijih i pametnijih menadzera koji bi i za duplo manje para radili 100x bolji posao, ali ne mogu da dodju zbog stranackih i rodbinskih veza. N egovorim samo o zaposlenicima telekoma, nego i o sposobnim ekonomistima, inzinjerima, ljudima koji nemaju sansu da se dokazu zbog ovih gore.
E zato sam ja najvise za privatizaciju telekoma, pa da dodje hans i sve ih poshamara, pa makar ja placao i duplo vise. Kontas?
-
newone
Odrastao sam davno i kao inzenjer djelimicno poslom radim na razvoju telekomunikacija. Ono sto zelim reci je da su tehnologije tako uznapredovale u podrucju telekomunikacija i da su potrebna ogromna investiranja na terenu u Bosni da bi se deseti dio toga implementirao. BH Telekom nema tog novca jer su u pitanju milijarde dolara. I nazalost nema ni kadra koji bi to sve mogao na terenu da odradi. Jos uvijek se dole internet prenosi telefonskom paricom a u svijetu brzim optickim kablovima. Kvalitetni, napredni i jeftini servisi telekoma su preduslov za ulazak ostalog kapitala u zemlju za sva druga investiranja kao i sam razvoj zemlje.Ffff wrote:ti si ocito davno razgulio odavde dok tako pricas, dok ti je najbitniji kvalitet usluge... sto bi neko izlazio iz bhtelecoma i gledao vodafone i gledao cijene paketa u hrvatskoj ili bilo gdje? nije poenta hoce li se primijeniti kvalitet usluge nakon privatizacije nego da li se moze ista uraditi i bez privatizacije po pitanju poboljsanja u toj firmi i da li ce pare koje ta firma stvara donositi boljitak drzavi koja joj je vlasnik... a i ako se mora privatizovati, zasto se kao u Madjarskoj ne bi donio zakon da to mora uraditi domace pravno lice? pa da pare ne idu van drzave? jel iko postavio pitanje kako ce drzava potrositi pare od privatizacije? ne, ne, bitno je li ce sms biti 5 ili pf... ma daj buraz, odrasti...newone wrote:laka wrote:@ins: slazem se, ocito znas o cemu pricas
BH Telecom-u mozete prigovorit vjerovatno mnogo toga ali da ima zastarjelu infrastrukturu nikako.
Telekom Srpske, kupio je Telecom Srbije, koji je sto se tehnologije tice daleko, daleko iza BH Telecoma. Totalno su ih sredili Talijani koji su onomad kupili Telecom Srbije pa ga prodali nazad drzavi, hahaha...
@newone: NE LUPETAJ !
..."T-Mobile daje mobilne aparate dzaba" - nemoj biti smjesan, gdje je tu ekonomska racunica, niti jedan telecom operator ne daje nista dzaba nigdje u svijetu. Jedino je BH Telecom tu presedan jer je prodavao Siemens A31 za 1 KM, hahahah. Isto bi se prodavao da su stavili cijenu 20 KM. Koja je tu racunica?
T-COM je nakon privatizacije jos uvijek jedan od najskupljih operatora u Hr, i uz to su zakljucali sahtove... ako vam je jasno o cemu pricam.. a nije sigurno...
@komi, @ ch...nesto: NE LUPETAJTE! Plate u Telecom-u su vrlo dobre ali cifre koje spominjes, hahaha, ma smjesno... Koliko ima sekretarica u MVP/MIP znas li to?
Komi, nek propadne, nek svi dobiju otkaz! Ma bravo majstore tako i treba, svaka cast. Otkud ovako negativan stav! I sta ces ti dobiti s tim osim sto ce ti mozda jaran koji je do sad radio u Telecom-u i koji te plaho zivcira , nakon privatizacije bit socijalni slucaj.
Na kraju, kad N. Brankovic proda BH Telecom, i uzme za sebe milion ili dva, i mi obicni smrtnici budemo placali za 0,000...9 kpf manje racune nego do sada, kad nam pare od prihoda Telecoma bude brojao Hans, kad zaposlenim budu dodavali jos vece namete na placu, kako bi popunili prazan drzavni budzet da bi platili doktore, prosvjetne radnike, penzionere, zastuonike u svim gornjim donjim srednjim domovima svih parlamenata, jer vise nece biti kompanija sa vecinskim drzavnim vlasnistvom....mislite da ce nam biti bolje... ma ni u ludilu... vi cete za kratko biti sretniji...
sta da vam kazem, umjesto sto palamudite bezveze, MRS STOKO NA IZBORE i trazite rjesneje svojih problema tamo gdje treba, glasajte ko i do sad za boljitak nase zajendice.....
Laka izadji malo iz Bosne ili BH Telekoma pa onda tvrdi ono sto tvrdis ovdje. I ne poredi BH Telekom sa onim iz Srpske ili Srbije jer nam to ne trebaju i ne smiju biti parametri kako jedan savremeni telekom treba da funkcionise. Otidji na web site Telekoma Hrvatske pa pogledaj malo cijene paketa i sta sve nude. Da u normalnom svijetu dijele mobitele besplatno i da je sve sto sam gore naveo istinito otidji na web site mog providera i ako znas Engleski vidjeces da nista nisam lagao a web site je:
http://www.verizon.com
Ovo je Britanski Vodafon u Americi.
I naravno jako je bitno da li je sms 5 ili 0.5 pf sa stanovista korisnika jer niko ne bere novac sa grane i svako zeli dobiti maksimum iz ulozenog.
Jarane, zao mi je, ali ti tako radi kapitalizam i nema tu oprosta. Pobjedjuju samo oni koji nude najjeftinije usluge uz vrhunski kvalitet.
Licno me ne interesuje koliko ljudi u BH Telekomu zaradjuju i kako dobijaju poslove. Cilj mojih postova je da ukaze na tehnolosko-tehnicki gap koji nas telekom ima u odnosu na svjetske telekome i kako i na koji nacin to prevazici i kako postati konkurentan na trzistu i kako Bosni i Hercegovini na najbolji nacin obezbijediti daljni razvoj. Privatizacija je neophodna. Sumnjam da privatizacija unutar Bosne i Hercegovine moze rijesiti problem Telekoma. Jedino stranci imaju novac, sredstva i nacin da to urade, kao i razvijene tehnologije.
-
Ffff
fol je sto ljudi koji ne zive u BiH ne kontaju da je privatizacija politicko a ne ekonomsko pitanje u ovoj drzavi... ima ovdje dovoljno pametnog svijeta koji bi to mogao znanjem i ulaganjem podici na svjetski nivo... to sto oni ne rade u bh telekomu je drugo pitanje, opet politicko... ali nema drzava BiH i njeni gradjani nista od gapa koji ce biti rijesen na racun megalomanske zarade nekoga sa strane koliko ce imati od toga da pare koje budu zaradjene od strane telekoma odu na pravu stranu! fol je samo u mijenjanju mentalnog sklopa ljudi, tj mijenjanja ljudi koji trenutno haraju profitabilnim drzavnim privrednim subjektima...newone wrote:Odrastao sam davno i kao inzenjer djelimicno poslom radim na razvoju telekomunikacija. Ono sto zelim reci je da su tehnologije tako uznapredovale u podrucju telekomunikacija i da su potrebna ogromna investiranja na terenu u Bosni da bi se deseti dio toga implementirao. BH Telekom nema tog novca jer su u pitanju milijarde dolara. I nazalost nema ni kadra koji bi to sve mogao na terenu da odradi. Jos uvijek se dole internet prenosi telefonskom paricom a u svijetu brzim optickim kablovima. Kvalitetni, napredni i jeftini servisi telekoma su preduslov za ulazak ostalog kapitala u zemlju za sva druga investiranja kao i sam razvoj zemlje.Ffff wrote:ti si ocito davno razgulio odavde dok tako pricas, dok ti je najbitniji kvalitet usluge... sto bi neko izlazio iz bhtelecoma i gledao vodafone i gledao cijene paketa u hrvatskoj ili bilo gdje? nije poenta hoce li se primijeniti kvalitet usluge nakon privatizacije nego da li se moze ista uraditi i bez privatizacije po pitanju poboljsanja u toj firmi i da li ce pare koje ta firma stvara donositi boljitak drzavi koja joj je vlasnik... a i ako se mora privatizovati, zasto se kao u Madjarskoj ne bi donio zakon da to mora uraditi domace pravno lice? pa da pare ne idu van drzave? jel iko postavio pitanje kako ce drzava potrositi pare od privatizacije? ne, ne, bitno je li ce sms biti 5 ili pf... ma daj buraz, odrasti...newone wrote:
Laka izadji malo iz Bosne ili BH Telekoma pa onda tvrdi ono sto tvrdis ovdje. I ne poredi BH Telekom sa onim iz Srpske ili Srbije jer nam to ne trebaju i ne smiju biti parametri kako jedan savremeni telekom treba da funkcionise. Otidji na web site Telekoma Hrvatske pa pogledaj malo cijene paketa i sta sve nude. Da u normalnom svijetu dijele mobitele besplatno i da je sve sto sam gore naveo istinito otidji na web site mog providera i ako znas Engleski vidjeces da nista nisam lagao a web site je:
http://www.verizon.com
Ovo je Britanski Vodafon u Americi.
I naravno jako je bitno da li je sms 5 ili 0.5 pf sa stanovista korisnika jer niko ne bere novac sa grane i svako zeli dobiti maksimum iz ulozenog.
Jarane, zao mi je, ali ti tako radi kapitalizam i nema tu oprosta. Pobjedjuju samo oni koji nude najjeftinije usluge uz vrhunski kvalitet.
Licno me ne interesuje koliko ljudi u BH Telekomu zaradjuju i kako dobijaju poslove. Cilj mojih postova je da ukaze na tehnolosko-tehnicki gap koji nas telekom ima u odnosu na svjetske telekome i kako i na koji nacin to prevazici i kako postati konkurentan na trzistu i kako Bosni i Hercegovini na najbolji nacin obezbijediti daljni razvoj. Privatizacija je neophodna. Sumnjam da privatizacija unutar Bosne i Hercegovine moze rijesiti problem Telekoma. Jedino stranci imaju novac, sredstva i nacin da to urade, kao i razvijene tehnologije.
-
newone
Ffff wrote:a po meni je najmanji problem hoce li usluge biti jeftinije ili skuplje... najgore posljedice su u trosenju para dobivenih privatizacijom i odljevom novca iz drzave ukoliko stranci kupe firmu...
Ako je buducnost Bosne vezana ekonomski za buducnost Telekoma i novca koji ce se dobiti njegovom prodajom, onda je to jako zalosno. A gdje god novac otisao, bilo u djep stranca ili u djep drzave, vjeruj mi ti od njega neces imati nista. Ali ako stranac uspije razvijati infrastrukturu u buducnosti i obarati cijene telekom usluga, onda ces Ti kao i svi ostali Bosanci biti mnogo sretniji i tek ce tada svi imati koristi od svega toga. Jeftine i kvalitetne usluge telekoma su preduslov za daljnja strana ulaganja jer svi ulagaci ce koristiti usluge istog i zele ovdje ne vece cijene tih usluga nego u svojim zemljama i zele njihov vrhunski kvalitet.
-
Ffff
nije to jedina stvar koja je zalosna u BiH, ali je realna... znas li sta znaci za BiH izgubiti 3 mlrd KM, ili 300 mil. godisnje? ne znaci da nece imati nista gradjani drzave ukoliko pare ili od prihoda ili od privatizacije budu isle na pravo mjesto... a s ovakvom garniturom na vlasti, nece otici gdje treba, to je zasigurno...newone wrote:Ffff wrote:a po meni je najmanji problem hoce li usluge biti jeftinije ili skuplje... najgore posljedice su u trosenju para dobivenih privatizacijom i odljevom novca iz drzave ukoliko stranci kupe firmu...
Ako je buducnost Bosne vezana ekonomski za buducnost Telekoma i novca koji ce se dobiti njegovom prodajom, onda je to jako zalosno. A gdje god novac otisao, bilo u djep stranca ili u djep drzave, vjeruj mi ti od njega neces imati nista. Ali ako stranac uspije razvijati infrastrukturu u buducnosti i obarati cijene telekom usluga, onda ces Ti kao i svi ostali Bosanci biti mnogo sretniji i tek ce tada svi imati koristi od svega toga. Jeftine i kvalitetne usluge telekoma su preduslov za daljnja strana ulaganja jer svi ulagaci ce koristiti usluge istog i zele ovdje ne vece cijene tih usluga nego u svojim zemljama i zele njihov vrhunski kvalitet.
- chuchumbamayumbe
Pametna vlast bi sa 300mil KM godisnje znala baratati, uloziti, investirati, pa od tih 300mil napraviti 400mil i jos vise, ali je problem sto je nasa vlast nesposobna, pa bi se te pare vrlo brzo potrosile (citaj: nestale) na kojekakve rashode i to je to.
I inace kod nasih trgovaca je to generalno problem, npr drze istu robu po 2-3 godine i onda spuste cijenu za 10-25% i kazu veliko snizenje. A do tada su izgubili na toj robi koliko je i realno vrijedila.
Najveca je steta drzati novac u robi, treba ga stalno obrtati i raditi sa njim, kako ne bi gubio na vrijednosti. Lupis odmah 50%, uzmes pare, obrnes te pare 10 puta u toku 2-3 godine i to je to.
Ali je ovo vec malo off-topic.
Uglavnom, drzava je trula, pa samim time i drzavne firme.
I inace kod nasih trgovaca je to generalno problem, npr drze istu robu po 2-3 godine i onda spuste cijenu za 10-25% i kazu veliko snizenje. A do tada su izgubili na toj robi koliko je i realno vrijedila.
Najveca je steta drzati novac u robi, treba ga stalno obrtati i raditi sa njim, kako ne bi gubio na vrijednosti. Lupis odmah 50%, uzmes pare, obrnes te pare 10 puta u toku 2-3 godine i to je to.
Ali je ovo vec malo off-topic.
Uglavnom, drzava je trula, pa samim time i drzavne firme.
-
rashomon
Znam ja jednog, radi za BH Telecom...OK je momak, ako vam treba njegov broj telefona samo se javite na PM...Nagodan je, fleksibilan, može se s njim čovjek dogovoriti, sklon avanturi, uzbuđenjima i eksperimentiranju...
------------------------------------------------------------------------------------
Jednom sam imao priliku ući u tzv. službu marketinga BH Telecoma. Odavno u životu nisam vidio veću hrpu nepismenjakovića koji ništa ne rade do ispijanja kafa.
Smučilo mi se iste sekunde...
------------------------------------------------------------------------------------
Meni, kao korisniku, je usluga i cijena koju moram platiti za tu uslugu itekako bitna.
Činjenica da uposlenici u BH Telecomu, tj. bihnetu vole nazvati svoje korisnike konjima dovoljno govori o strukturi uposlenih u toj firmi.
Kontam kakav potencijal ta firma ima obzirom na poziciju koju je naslijedila i kako to sve iz sekunde u sekundu sve više propada...pa mi nije žao što će ih privatizirati...
Jednom sam imao priliku ući u tzv. službu marketinga BH Telecoma. Odavno u životu nisam vidio veću hrpu nepismenjakovića koji ništa ne rade do ispijanja kafa.
Smučilo mi se iste sekunde...
Meni, kao korisniku, je usluga i cijena koju moram platiti za tu uslugu itekako bitna.
Činjenica da uposlenici u BH Telecomu, tj. bihnetu vole nazvati svoje korisnike konjima dovoljno govori o strukturi uposlenih u toj firmi.
Kontam kakav potencijal ta firma ima obzirom na poziciju koju je naslijedila i kako to sve iz sekunde u sekundu sve više propada...pa mi nije žao što će ih privatizirati...
Last edited by rashomon on 19/10/2007 10:20, edited 1 time in total.
-
ins
Ti si jaaako daleko odavde i u jednom skroz drugom svijetu.newone wrote:
Odrastao sam davno i kao inzenjer djelimicno poslom radim na razvoju telekomunikacija. Ono sto zelim reci je da su tehnologije tako uznapredovale u podrucju telekomunikacija i da su potrebna ogromna investiranja na terenu u Bosni da bi se deseti dio toga implementirao. BH Telekom nema tog novca jer su u pitanju milijarde dolara. I nazalost nema ni kadra koji bi to sve mogao na terenu da odradi. Jos uvijek se dole internet prenosi telefonskom paricom a u svijetu brzim optickim kablovima. Kvalitetni, napredni i jeftini servisi telekoma su preduslov za ulazak ostalog kapitala u zemlju za sva druga investiranja kao i sam razvoj zemlje.
Ja radim sa BHT a moje kolege sa telekomima u okruzenju, i dopusti da ti spalim iluzije:
Privatizacija bilo kojeg telekoma u okruzenju, bilo HT, bilo MAT, bilo Mobtela od strane DT, Telenora ili Mobilkoma apsolutno nije bila ovakva kakvom je ti dozivljavas!
Da se razumijemo, 99% njihovih napora i ulaganja je otislo u sminkanje poslovnih prostora, u marketing i u nove korisnicima namijenjene usluge. Niti 1% nije ulozen u infrastrukturu, a kamoli na nacin nakoji ti pricas.
BHT ima veca kapitalna ulaganja svake godine, i to vec godinama, nego T-HT, kada uzmemo u obzir odnos teritorije pokrivanja i broja korisnika.
HT je privatiziran 1998 cini mi se, i sta mislis da oni imaju danas po Hrvatskoj ono o cemu ti pricas? Malo sutra!
Nazalost, ovo je SEE, dio svijeta iz kojeg se izvlace pare a ne prave telekomunikacione autostrade za narednih 100 godina...
-
laka
newone wrote: ....
A kada mislite nase gradove naciniti wireless?
Hajde pametnice iz Telekoma pa objasni korisnicima sta to znaci wireless city.Hoce teli nas i tu iznenaditi?
Si cuo za WiFi spotove po Sarajevu, i da kao sto rekoh broadband pristup do korisnika ce BHT imati sasvim sigurno prije drugih operatora u uzoj regiji...
Glede nabrajanja svjetksih Telecom operatora ... daj mucni glavom guzom il cime vec razmisljas.... jasno je meni da ti o telecomu pricas sa aspekta korisnika, udaljenog, bivseg, bosnje sto je okusio zapadno evropski standard ... to ti je ono "Kod nas u EU sve valja kod vas tamo u Bosni nista ne valja"
Jos jedared ponavljam Telecom ima tehnologiju to nije nikakav problem, i platforme spremne za sve i svasta ... razumni ljudi su ti spomenuli zakon o javnim nabavkama i kojekakve interese ... opet pominjem vezu politika-drzava.... al ti ocito uopste ne zelis slusat argumente nego pricas tek da nesto kazes... hajde mi daj rezime koja je tvoja poenta....
ne zaboravi sta je sve bil ou periodu 92-95 sa pomenutom infrastrukturom i sjeti se da smo tek tad dobili drzavni kod 387, pomisli sta se sve desilo u periodu 96-07, i mislim da ces morat priznat da nije losa situacija a... al slutim da ces mi ipak drzat "nako" predavanje".. pa hajd udri....
-
Ffff
ins wrote:Ti si jaaako daleko odavde i u jednom skroz drugom svijetu.newone wrote:
Odrastao sam davno i kao inzenjer djelimicno poslom radim na razvoju telekomunikacija. Ono sto zelim reci je da su tehnologije tako uznapredovale u podrucju telekomunikacija i da su potrebna ogromna investiranja na terenu u Bosni da bi se deseti dio toga implementirao. BH Telekom nema tog novca jer su u pitanju milijarde dolara. I nazalost nema ni kadra koji bi to sve mogao na terenu da odradi. Jos uvijek se dole internet prenosi telefonskom paricom a u svijetu brzim optickim kablovima. Kvalitetni, napredni i jeftini servisi telekoma su preduslov za ulazak ostalog kapitala u zemlju za sva druga investiranja kao i sam razvoj zemlje.
Ja radim sa BHT a moje kolege sa telekomima u okruzenju, i dopusti da ti spalim iluzije:
Privatizacija bilo kojeg telekoma u okruzenju, bilo HT, bilo MAT, bilo Mobtela od strane DT, Telenora ili Mobilkoma apsolutno nije bila ovakva kakvom je ti dozivljavas!
Da se razumijemo, 99% njihovih napora i ulaganja je otislo u sminkanje poslovnih prostora, u marketing i u nove korisnicima namijenjene usluge. Niti 1% nije ulozen u infrastrukturu, a kamoli na nacin nakoji ti pricas.
BHT ima veca kapitalna ulaganja svake godine, i to vec godinama, nego T-HT, kada uzmemo u obzir odnos teritorije pokrivanja i broja korisnika.
HT je privatiziran 1998 cini mi se, i sta mislis da oni imaju danas po Hrvatskoj ono o cemu ti pricas? Malo sutra!
Nazalost, ovo je SEE, dio svijeta iz kojeg se izvlace pare a ne prave telekomunikacione autostrade za narednih 100 godina...
-
laka
EVO SAD OZBILJNO ... zar stvarno mislis da je npr. DT nabavio neke mobilne aparate po bilo kojoj maloj cijeni... i onda ih podijelio bez ikakvog drugog interesa osim da namame kojih 100 korisnika... ZAR STVARNO VJERUJES U OVO... Cime se ono bavis ? ....cini mi se da si kazao da si inzinjer... onda mora da radis u nekakvom labu na institutu za nuklearnu fiziku i nemas doticaja sa stvarnoscu previse...newone wrote:Da generisem koju stranicu viska. Dovoljno procitati Lakin post i da se shvati sva arogancija i bezobrazluk onih koji direktno ili indirektno imaju mentalnu i finansijsku vezu sa ovakvim Telekomom kakav on zaista i jeste. Svaki komentar suvisan.laka wrote:@newone:
ok, thx za url, mozes mislit znam i engleski....
i dalje tvrdim da nema nista dzaba... daju ti aparat ali se zaracunaju u necemu drugom, vezu te ugovorom, visina pretplate, cijena osnovne mjerne jedinice saobracaja... ako ne kontas o cemu pricam, tita ti nemoj me citirat' generises nam viska stranice na forumu....
newone, spustimo lopticu, neda mi se ubjedjivat s tobom... ok imas svoje misljenje... mene uzasno iritira nas mentalitet, njegovan u Slobodnoj Bosni i Danima: nista ne valja, niko ne valja... vjecito antiprotivni svemu i svacemu .. a samo naprjdujemo, sta radimo da se stvari promjene... nista... vjeruj mi ... ja bih vrlo rado da sam negjde drugdje pa da onda mogu pljuvat izdaleka po svemu.... al ima nas koji jos uvijek u svemu tome zivimo, i vrlo nam je vazno , da nasi ljudi vani, makar oni, prepoznaju napredak... ma kako mali on bio ... st
-
laka
Free Zone i infrastruktura morat ces mi objasnit vezu .... Kad ti"pukne" free zone" to nema veze sa infrastrukturom, opteretite servere drug ... znas sta su serveri u Telecomu... lisce na grancicama veeeeeeeeeeeelikog drveta, probaj zamislit mrezu kao drvo, da ti maklo priblizim ... ja pricam o stablu i granama... je l ovo dovoljno slikovito a....rashomon wrote:Je, infrastruktura BH Telecoma je takva da ne može izdržati Free Zonu...
Možeš mislit' da puste FLATRATE ovdje, popucali bi u periodu od 5 ms...
- chuchumbamayumbe
@lakalaka wrote:EVO SAD OZBILJNO ... zar stvarno mislis da je npr. DT nabavio neke mobilne aparate po bilo kojoj maloj cijeni... i onda ih podijelio bez ikakvog drugog interesa osim da namame kojih 100 korisnika... ZAR STVARNO VJERUJES U OVO... Cime se ono bavis ? ....cini mi se da si kazao da si inzinjer... onda mora da radis u nekakvom labu na institutu za nuklearnu fiziku i nemas doticaja sa stvarnoscu previse...newone wrote:Da generisem koju stranicu viska. Dovoljno procitati Lakin post i da se shvati sva arogancija i bezobrazluk onih koji direktno ili indirektno imaju mentalnu i finansijsku vezu sa ovakvim Telekomom kakav on zaista i jeste. Svaki komentar suvisan.laka wrote:@newone:
ok, thx za url, mozes mislit znam i engleski....
i dalje tvrdim da nema nista dzaba... daju ti aparat ali se zaracunaju u necemu drugom, vezu te ugovorom, visina pretplate, cijena osnovne mjerne jedinice saobracaja... ako ne kontas o cemu pricam, tita ti nemoj me citirat' generises nam viska stranice na forumu....
newone, spustimo lopticu, neda mi se ubjedjivat s tobom... ok imas svoje misljenje... mene uzasno iritira nas mentalitet, njegovan u Slobodnoj Bosni i Danima: nista ne valja, niko ne valja... vjecito antiprotivni svemu i svacemu .. a samo naprjdujemo, sta radimo da se stvari promjene... nista... vjeruj mi ... ja bih vrlo rado da sam negjde drugdje pa da onda mogu pljuvat izdaleka po svemu.... al ima nas koji jos uvijek u svemu tome zivimo, i vrlo nam je vazno , da nasi ljudi vani, makar oni, prepoznaju napredak... ma kako mali on bio ... st
Machak,
procitah tvoje postove i ne vidjeh niti jedan konkretan argumentovan odgovor na mnogobrojna pitanja i konstatacije koje su ljudi ovdje iznijeli. Naravno da ih nema kada nema ni argumenata koji bi stali u odbranu svih nasih navoda. "Mlatis praznu slamu", prebacujes se sa teme na temu bez ikakvog konkretnog odgovora ili konstatacije...
Izgleda da su BH Telekomu svi krivi za sve, samo je jadan BHT na pravom putu i jedini zna pravu istinu, ali eto, ne vidi raja.
Daj covjece, reci bar jednu pametnu i osvrni se na ono sto smo gore napisali ili se prihvati posla koji tamo radis i trosi manje vremena po forumima...
Ne zaboravi, ja i ovi ljudi koji su ovdje u BiH tebi daju platu. Bez nas ti ne bi imao posla tu gdje jesi.
-
laka
daj mi rezime pitanjachuchumbamayumbe wrote:....
@laka
Machak,
procitah tvoje postove i ne vidjeh niti jedan konkretan argumentovan odgovor na mnogobrojna pitanja i konstatacije koje su ljudi ovdje iznijeli. Naravno da ih nema kada nema ni argumenata koji bi stali u odbranu svih nasih navoda. "Mlatis praznu slamu", prebacujes se sa teme na temu bez ikakvog konkretnog odgovora ili konstatacije...
Izgleda da su BH Telekomu svi krivi za sve, samo je jadan BHT na pravom putu i jedini zna pravu istinu, ali eto, ne vidi raja.
Daj covjece, reci bar jednu pametnu i osvrni se na ono sto smo gore napisali ili se prihvati posla koji tamo radis i trosi manje vremena po forumima...
Ne zaboravi, ja i ovi ljudi koji su ovdje u BiH tebi daju platu. Bez nas ti ne bi imao posla tu gdje jesi.
-
rashomon
Po lišću i grančicama vidimo mi status drveta, jel'te?laka wrote:Free Zone i infrastruktura morat ces mi objasnit vezu .... Kad ti"pukne" free zone" to nema veze sa infrastrukturom, opteretite servere drug ... znas sta su serveri u Telecomu... lisce na grancicama veeeeeeeeeeeelikog drveta, probaj zamislit mrezu kao drvo, da ti maklo priblizim ... ja pricam o stablu i granama... je l ovo dovoljno slikovito a....rashomon wrote:Je, infrastruktura BH Telecoma je takva da ne može izdržati Free Zonu...
Možeš mislit' da puste FLATRATE ovdje, popucali bi u periodu od 5 ms...
Znači kurac su vam stablo i grane, da se i ja izrazim slikovito i logički...
Ako ne želiš reći da možete izdržati flatrate u onom broju u kojemu nudite 3G paket recimo sa vašom infrastrukturom?
Last edited by rashomon on 19/10/2007 11:09, edited 1 time in total.