Alija Izetbegović plaćao mudžahedine kako bi došli u BiH

bosank_a

Post by bosank_a »

l mudzahedini dobise drzavljanstva BiH :D
adisio

Post by adisio »

Da je Alija imao para kupovo bi oruzije od Hrvata a ne dovoditi strance ba sta vam je... pa ovo samo laik moze povjerovati.
bosank_a

Post by bosank_a »

Prozor wrote:
bosank_a wrote:Bratski narodi se pobili i normalno da je svako ratovao na svojoj strani.
Jel´ hladno u Svedskoj?

cekaj da potrazim na google pa ti javim :oops:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ma ja, da je Alija imo para danas ne bi Bakir, Ejup, Cengic, Bicakcic, Silajdzic bili bijeda ko sto jesu. :lol:
izbori2008

#55 Re: Alija Izetbegović plaćao mudžahedine kako bi došli u BiH

Post by izbori2008 »

jeza u ledja wrote:
Ti si upravo skrenuo s teme, jer relativiziras odgovornost AI za dovodjenje stranih placenika u BiH. Ako su Srbi zvali Arkana, mozemo i mi Al-Kaidu jel'e?
prvo moras nesto dokazat da bi tvrdio sto tvrdis. a to nije dokazano. niti je dokazano da su arapi bili al-kaida, niti je dokazano da ih je AI "doveo", niti su dokazani masovni zlocini tih ljudi, jer ni jedan od njihovih incidenata nije definisan kao zlocin protiv covjecnosti (planski zlocin protiv civila), nego u 90% slucajeva mucenje ili ubistvo protiv vojnika neposredno nakon bitke. a to je tek optuznica, do sada je nisu uspjeli dokazat. vidjecemo sta ce bit na kraju.

ono sto je dokazano je da ih je tudjman preko svoje teritorije pustio u bih, posto bih nije kontrolisala granicu prema hrvatskoj niti je imala ikakvih ingerencija u samoproglasenoj herceg bosni. dakle, to je dokazano.
bosank_a

Post by bosank_a »

A mozda se nece ni dokazati jer bi onda puno imena isplivalo ...
Zasto bi ih Tudjman pustio ovamo ako nisu bili od nekog pozvani ... Nejse ...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:Ma ja, da je Alija imo para danas ne bi Bakir, Ejup, Cengic, Bicakcic, Silajdzic bili bijeda ko sto jesu. :lol:
:lol: :lol: :lol:

eto malo se nasmijah u ovo jesenje veče. :thumbup:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Nisam mislio bukvalno na nesto sto se zove 'Al-Kaida', mislio sam na mudzahedine, kojih je bilo. Mislio sam na zlocine, kojih je bilo. Ne znaci da je bio genocid, ili etnicko ciscenje, ali svejedno ubistava zarobljenih srpskih vojnika je bilo (Vozuca). Mudzahedini su bili integrisani u ABiH, kako mozes reci nije ih AI pustio? Cak i da su sami dosli svejedno jer su opet zvanicno postali jedinice ABiH, ciji je vrhovni komandadnt bio - AI.
Ti lupas o nekim ciframa od 10000 pripadnka HV i 100000 pripadnika Vojske SRJ takodje bez ikakvih dokaza.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

bosank_a wrote:A mozda se nece ni dokazati jer bi onda puno imena isplivalo ...
ja bi jedno zlobno pitanje, sve ako ih je Tuđman i pustio jer je zloćko, zašto ih Alija nije vratio, da ne kažem ne pustio, jer mu ne trebaju. HA? :D
Prozor

Post by Prozor »

Znas li ti curice uopce sta je mujjahid?
izbori2008

Post by izbori2008 »

:-) :lol: :lol: :lol: :lol:

zato sto je bio agresor na bih. i to vrlo podmukao. prica o stranim bradatim ljudima koji plase ugrozene krscane, je bila idealna da se zaboravi heliodrom makar na koju sekundu. postoji nesto sto se zove specijalni rat. nije rat igranje klikera, pa da svako zna koje boje mu je kliker. niti je tudjman vodio rat da bi ti razumio zasto ga je vodio i da bi ti to bilo kao logicno.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tomislav MO wrote:
jeza u ledja wrote:Ma ja, da je Alija imo para danas ne bi Bakir, Ejup, Cengic, Bicakcic, Silajdzic bili bijeda ko sto jesu. :lol:

Sta se ti javljas, ti 'tvoji dole' su doktorirali na ratnom profiterstvu.
bosank_a

Post by bosank_a »

Prozor wrote:
Znas li ti curice uopce sta je mujjahid?
A znas li ti? :lol:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:
Tomislav MO wrote:

Stoji ali ipak se lijepo nasmijati, naravno uvijek na tuđi račun. :D
bosank_a

Post by bosank_a »

izbori2008 wrote:
:-) :lol: :lol: :lol: :lol:

zato sto je bio agresor na bih. i to vrlo podmukao. prica o stranim bradatim ljudima koji plase ugrozene krscane, je bila idealna da se zaboravi heliodrom makar na koju sekundu. postoji nesto sto se zove specijalni rat. nije rat igranje klikera, pa da svako zna koje boje mu je kliker. niti je tudjman vodio rat da bi ti razumio zasto ga je vodio i da bi ti to bilo kao logicno.
Neka ti znas drugi ni nemoraju
izbori2008

Post by izbori2008 »

jeza u ledja wrote:Nisam mislio bukvalno na nesto sto se zove 'Al-Kaida', mislio sam na mudzahedine, kojih je bilo. Mislio sam na zlocine, kojih je bilo. Ne znaci da je bio genocid, ili etnicko ciscenje, ali svejedno ubistava zarobljenih srpskih vojnika je bilo (Vozuca). Mudzahedini su bili integrisani u ABiH, kako mozes reci nije ih AI pustio? Cak i da su sami dosli svejedno jer su opet zvanicno postali jedinice ABiH, ciji je vrhovni komandadnt bio - AI.
Ti lupas o nekim ciframa od 10000 pripadnka HV i 100000 pripadnika Vojske SRJ takodje bez ikakvih dokaza.
ne lupetam ja nista, nego si ti to poceo sa sagoljevom propagandom tipa al-kaida i sandzaklije a ovdje se prica o vojnim jedinicama. evo ti kompletna stranica gdje je opisana agresija RH i Srbije na bazi presuda ICTY-a do februara 2004. godine. posto je u medjuvremenu dokazano jos nekoliko slucajeva podaci nisu potpuni.

http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/index.htm

(a) conflict between Bosnia and Herzegovina and Croatia

Prosecutor v. Rajic, Case No. IT-95-12 (Trial Chamber), Review of the Indictment pursuant to Rule 61 of the Rules of Procedure and Evidence, September 13, 1996, para. 13, 26, 32: “[F]or purposes of the application of the grave breaches provisions of Geneva Convention IV, the significant and continuous military action by the armed forces of Croatia in support of the Bosnian Croats against the forces of the Bosnian Government on the territory of the latter was sufficient to convert the domestic conflict between the Bosnian Croats and the Bosnian Government into an international one.” “etween 5000 to 7000 members of the Croatian Army, as well as some members of the Croatian Armed Forces (‘HOS’), were present in the territory of Bosnia and were involved, both directly and through their relations with Croatian Community of Herceg-Bosna (‘HB’) and the Croatian Defence Council (‘HVO’), in clashes with Bosnian Government forces in central and southern Bosnia. [T]he Bosnian Croats can, for the purposes of these proceedings, be regarded as agents of Croatia in respect of discrete acts which are alleged to be violations of the grave breaches provisions of the Geneva Conventions. It appears that Croatia, in addition to assisting the Bosnian Croats . . . inserted its own armed forces into the conflict on the territory of Bosnia and exercised a high degree of control over both the military and political institutions of the Bosnian Croats.”

Blaskic, (Trial Chamber), March 3, 2000, para. 83-123: The Trial Chambers concluded that “ased on Croatia’s direct intervention in BH [Republic of Bosnia and Herzegovina]” there was “ample proof to characterise the conflict as international,” and that Croatia’s “indirect control over the HVO [Croatian Defence Council] and HZHB [Croatian Community of Herceg-Bosna]” and “indirect intervention” would “permit the conclusion that the conflict was international.” The Trial Chamber found that “Croatia, and more specifically former President Tudjman, was hoping to partition Bosnia and exercised such a degree of control over the Bosnian Croats and especially the HVO that it is justified to speak of overall control. [T]he close ties between Croatia and the Bosnian Croats did not cease with the establishment of the HVO.”

Kordic and Cerkez, (Trial Chamber), February 26, 2001, para. 108-146: The Trial Chamber concluded that the relevant issues were (a) whether Croatia intervened in the armed conflict between the Bosnian Muslims and the Bosnian Croats in Bosnia and Herzegovina through its troops and, alternatively, (b) whether the HVO [Croatian Defence Council] acted on behalf of Croatia. “The Chamber concludes that the evidence in this case satisfies each of the alternative criteria set forth . . . for internationalising an internal conflict.”

Gore se govori o 5 do 7 hiljada hrvatskih vojnika samo za Lasvansku dolinu, a evo i za Gornji Vakuf i Mostar:

BOBETKO :
Citat „Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“

Moram se ispravit, ukupno je taj broj HV-a veci od 10 hiljada (kada se zbroje sva ratista), ali sada ce presuda Prlicu pa ce u ovoj publikaciji biti vjerovatno sazeti podaci. u svakom slucaju sve presude su transparentne i na bosanskom, engleskom i francuskom, svako moze da procita i da se uvjeri. jer vrijeme propagande je proslo, barem o ovim temama, doba je interneta i vise se ljudi ne mogu tako lako levatit.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tomislav MO wrote:
jeza u ledja wrote:
Tomislav MO wrote: :lol: :lol: :lol:

Stoji ali ipak se lijepo nasmijati, naravno uvijek na tuđi račun. :D
aaaaa divi mu chune. :lol:
and

Post by and »

Tomislav MO wrote:
ja bi jedno zlobno pitanje, sve ako ih je Tuđman i pustio jer je zloćko, zašto ih Alija nije vratio, da ne kažem ne pustio, jer mu ne trebaju. HA? :D
imali su hrvatske pasose,pa da ne kuhamo sa susjedima :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

jeza u ledja wrote:
Tomislav MO wrote:

Bojim se da si ti svoje kompetencije o komentarisanju davno srusio

- uz lijepu zelju sa moje strane -

dabogda te potkacio mudzahedin a moRe i cetnik ;) - Svejedno je - i sam kazes....
izbori2008

Post by izbori2008 »

najveca mana propagande protiv alije je ta sto je ona toliko siroka i nekonzistentna da se u toj sirini nalaze tolike kontradikcije koje se same pobijaju. npr. da su se srbi i hrvati dogovorili, hajmo aliju napadat po osnovu islamske deklaracije i samo islamske deklaracije (imamo ljude, akademije, medije, sve itd.) vjerovatno bi napravili neku sliku protiv njega. medjutim srbi ga optuze za zlocine u srebrenici, hrvati za ugrozenost i strah od dzamahirije, pa ga onda babo optuzi za autokratiju, potom ga optuze za dovodjenje mudzahedina, pa potom za bogacenje ejupa ganica, zatim sto je rekao "rata nece biti" (a malo prije su ga optuzili da je poveo rat :-) ) potom ga optuze da je veleizdajnik i da je izdao ustav bih, a onda da nije htio mir...milion nebuloza baziranih na antipatiji ili mrznji. covjek bi rekao da je alija mocniji od pape, a cijelo vrijeme rata je ostao pod opsadom, bih je bila 80% okupirana, ovo malo preostale teritorije je bilo razbijeno u nepovezane enklave ili regijice, zemlju su napale dvije sudjedne zemlje sa prejakom vojnom i propagandnom masinerijom, potom je secesiju napravio abdic, a UN je stavio embargo na oruzje, i nako svega se aliji stavlja na teret stanje poljoprivrednika u tunguziji....jadno.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Lupas.
izbori2008 wrote:
ne lupetam ja nista,

Prosecutor v. Rajic, Case No. IT-95-12 (Trial Chamber), Review of the Indictment pursuant to Rule 61 of the Rules of Procedure and Evidence, September 13, 1996, para. 13, 26, 32: “[F]or purposes of the application of the grave breaches provisions of Geneva Convention IV, the significant and continuous military action by the armed forces of Croatia in support of the Bosnian Croats against the forces of the Bosnian Government on the territory of the latter was sufficient to convert the domestic conflict between the Bosnian Croats and the Bosnian Government into an international one.” “Between 5000 to 7000 members of the Croatian Army, as well as some members of the Croatian Armed Forces (‘HOS’), were present in the territory of Bosnia and were involved, both directly and through their relations with Croatian Community of Herceg-Bosna (‘HB’) and the Croatian Defence Council (‘HVO’), in clashes with Bosnian Government forces in central and southern Bosnia. [T]he Bosnian Croats can, for the purposes of these proceedings, be regarded as agents of Croatia in respect of discrete acts which are alleged to be violations of the grave breaches provisions of the Geneva Conventions. It appears that Croatia, in addition to assisting the Bosnian Croats . . . inserted its own armed forces into the conflict on the territory of Bosnia and exercised a high degree of control over both the military and political institutions of the Bosnian Croats.”
Gore se govori o 5 do 7 hiljada hrvatskih vojnika samo za Lasvansku dolinu,

Moram se ispravit, ukupno je taj broj HV-a veci od 10 hiljada (kada se zbroje sva ratista), .
Mozda sljedeci put da procitas prije nego sto nesto copy/paste?
izbori2008

Post by izbori2008 »

jeza u ledja wrote:Lupas.
izbori2008 wrote:
ne lupetam ja nista,

Prosecutor v. Rajic, Case No. IT-95-12 (Trial Chamber), Review of the Indictment pursuant to Rule 61 of the Rules of Procedure and Evidence, September 13, 1996, para. 13, 26, 32: “[F]or purposes of the application of the grave breaches provisions of Geneva Convention IV, the significant and continuous military action by the armed forces of Croatia in support of the Bosnian Croats against the forces of the Bosnian Government on the territory of the latter was sufficient to convert the domestic conflict between the Bosnian Croats and the Bosnian Government into an international one.” “Between 5000 to 7000 members of the Croatian Army, as well as some members of the Croatian Armed Forces (‘HOS’), were present in the territory of Bosnia and were involved, both directly and through their relations with Croatian Community of Herceg-Bosna (‘HB’) and the Croatian Defence Council (‘HVO’), in clashes with Bosnian Government forces in central and southern Bosnia. [T]he Bosnian Croats can, for the purposes of these proceedings, be regarded as agents of Croatia in respect of discrete acts which are alleged to be violations of the grave breaches provisions of the Geneva Conventions. It appears that Croatia, in addition to assisting the Bosnian Croats . . . inserted its own armed forces into the conflict on the territory of Bosnia and exercised a high degree of control over both the military and political institutions of the Bosnian Croats.”
Gore se govori o 5 do 7 hiljada hrvatskih vojnika samo za Lasvansku dolinu,

Moram se ispravit, ukupno je taj broj HV-a veci od 10 hiljada (kada se zbroje sva ratista), .
Mozda sljedeci put da procitas prije nego sto nesto copy/paste?
Ja sam procitao kompletnu presudu, i zato se ne pravi pametan. ovo je stanje vojske za lasvansku dolinu, tj tokom etnickog ciscenja lasvanske doline.

trenutno se dokazuje udruzeni zlocinacki poduhvat stavranja herceg bosne kada je pobijeno 11 hiljada bosnjaka. a u tom predmetu (dakle mimo lasve, mimo case blaskic, kordic i cerkez) se daju podaci o HV-u na Vakufu, Mostaru, Capljini, Livnu itd. barem procitaj iz kojeg predmeta je nesto citirano, nemoj se brukat. u svakom slucaju da je dokazano "samo" 7 hiljada regularnih vojnika pa to je katastrofa, hrvatska je za sva vremena do kraja vijeka oznacena kao agresor.

ja sam samo iz postojecih dokaza sabrao, 7 hiljada u lasvi, 2500 hiljade na vakufu (vinkovci i osijek), plus bojna od 700 vojnika, mostar cak nije ni uracunat. i zato sam rekao da je preko 10.000, sto je i tacno.
Last edited by izbori2008 on 16/10/2007 22:09, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

izbori2008 wrote:najveca mana propagande protiv alije je ta sto je ona toliko siroka i nekonzistentna da se u toj sirini nalaze tolike kontradikcije koje se same pobijaju. npr. da su se srbi i hrvati dogovorili, hajmo aliju napadat po osnovu islamske deklaracije i samo islamske deklaracije (imamo ljude, akademije, medije, sve itd.) vjerovatno bi napravili neku sliku protiv njega. medjutim srbi ga optuze za zlocine u srebrenici, hrvati za ugrozenost i strah od dzamahirije, pa ga onda babo optuzi za autokratiju, potom ga optuze za dovodjenje mudzahedina, pa potom za bogacenje ejupa ganica, zatim sto je rekao "rata nece biti" (a malo prije su ga optuzili da je poveo rat :-) ) potom ga optuze da je veleizdajnik i da je izdao ustav bih, a onda da nije htio mir...milion nebuloza baziranih na antipatiji ili mrznji. covjek bi rekao da je alija mocniji od pape, a cijelo vrijeme rata je ostao pod opsadom, bih je bila 80% okupirana, ovo malo preostale teritorije je bilo razbijeno u nepovezane enklave ili regijice, zemlju su napale dvije sudjedne zemlje sa prejakom vojnom i propagandnom masinerijom, potom je secesiju napravio abdic, a UN je stavio embargo na oruzje, i nako svega se aliji stavlja na teret stanje poljoprivrednika u tunguziji....jadno.
Ne, nego Alija je bio nesposoban, neodlucan, podlozan, nekonzistentan, nesiguran, nerealan, nepragmatican....
Citizen-X

Post by Citizen-X »

jeza u ledja wrote:
izbori2008 wrote:najveca mana propagande protiv alije je ta sto je ona toliko siroka i nekonzistentna da se u toj sirini nalaze tolike kontradikcije koje se same pobijaju. npr. da su se srbi i hrvati dogovorili, hajmo aliju napadat po osnovu islamske deklaracije i samo islamske deklaracije (imamo ljude, akademije, medije, sve itd.) vjerovatno bi napravili neku sliku protiv njega. medjutim srbi ga optuze za zlocine u srebrenici, hrvati za ugrozenost i strah od dzamahirije, pa ga onda babo optuzi za autokratiju, potom ga optuze za dovodjenje mudzahedina, pa potom za bogacenje ejupa ganica, zatim sto je rekao "rata nece biti" (a malo prije su ga optuzili da je poveo rat :-) ) potom ga optuze da je veleizdajnik i da je izdao ustav bih, a onda da nije htio mir...milion nebuloza baziranih na antipatiji ili mrznji. covjek bi rekao da je alija mocniji od pape, a cijelo vrijeme rata je ostao pod opsadom, bih je bila 80% okupirana, ovo malo preostale teritorije je bilo razbijeno u nepovezane enklave ili regijice, zemlju su napale dvije sudjedne zemlje sa prejakom vojnom i propagandnom masinerijom, potom je secesiju napravio abdic, a UN je stavio embargo na oruzje, i nako svega se aliji stavlja na teret stanje poljoprivrednika u tunguziji....jadno.
Ne, nego Alija je bio nesposoban, neodlucan, podlozan, nekonzistentan, nesiguran, nerealan, nepragmatican....
Dobro strucnjaku - dje's ti bio 1992-e? i 1991 ako cemo pravo a moze i 1990?
izbori2008

Post by izbori2008 »

jeza u ledja wrote:
pa malo prije rece da je on odgovoran za dovodjenje al-kaide :-) ako je nesposoban kako je onda sposoban da preko cijele hrvatske i cijele herceg-bosne sve do mehurica u srcu bosne dovede al-kaidu. garant je spiderman, pa je preskako barikade noseci u naramku al-kaidu, a da ga niko nije opazio, pored silnih avaxa, cia-e, fbi-a, hrvatske obavjestajne sluzne, kos-a itd.

vec sam rekao vi koji napadate aliju, morate se dogovorit po kojem cete osnovu napadat, jer ste medjusobno kontradiktorni.
Locked