Udruzenje Bosnjaka Nemuslimana

Post Reply
Bosanac_Bosnjak

Post by Bosanac_Bosnjak »

Radovan, Milovan, Josip, Franjo itd, to nisu srpska i hrvatska imena, nego STAROSLAVENSKA imena.

Bosnjaci su slaveni, a ne perzijci ili arapi. Stoga, niko ne treba da se jezi kada cuje da se jedan Radovan i Josip izjasnjavaju kao Bosnjaci pravoslavne, odnosno katolicke vjere. Oni nisu ni Srbi, ni Hrvati, nego Bosnjaci i tako se i izjasnjavaju.

Vidi moju repliku na stranici 2, (ZADNJA REPLIKA, STRANA 2 ove diskusije), u kojoj sam odgovorio onim Ahlami i JBL-u koje su ismijavale slike predsjednika udruzenja (Radovana i Josipa na strani http://udrbosnem.a11.net/onama.html ) komentirajuci da je to uzas, ko bajagi, trebali bi imati muslimanska imena i ici u medresu da bi bili Bosnjaci, eto kako glupi mozgovi razmisljaju.

Evo kopije moje poruke sa strane 2:

Ahlam i JBL, sta je lose u tome da Bosnjastvo bude otvoreno i za pravoslavne/katolicke i ateisticke Bosnjake?

Otkud pravo Islamskoj Zajednici da u Bosnjastvo ukljucuje samo one koji su po vjeri muslimani?

Bosnjaci su od svog postanka, vec preko 1000 godina bili narod razlicitih konfesija, pogotovo tijekom srednjovjekovne Bosne.

Sta koga briga koje sam ja vjere? Bosnjastvo nije exkluzivno samo za muslimanske vjernike i hodzine sljedbenike.

I jedan od vas je se ismijavala na slikama Josipa Mirkovica i onog Radovana govoreci da je to "uzas". Da vas pitam, po cemu je uzas da su Josip Mirkovic i jedan Radovan Bosnjaci? Jeli mozda problem u njihovim imenima, koja nisu muslimanska? Vidim da vam je oboma islamska zajednica pojela mozak, po njoj su Bosnjaci samo hodzini sljedbenici, muslimanski vjernici i ljudi sa muslimanskim imenima. Zalosno je vase razmisljanje, zalosno.
Havoc

Post by Havoc »

Znam, cito sam to sto si piso... samo moras paziti: Josip i Franjo nisu staroslavenska imena. Nisu uopce slavenska... Josip je nasa verzija biblijskog Josefa. Kontas. To je biblijsko ime, odnosno hebrejsko. A Franjo je nasa verzija Franza, sta je germansko ime...
zlata

Post by zlata »

OPROSTI JARANE

Ali da se naucis...JOSIP I FRANJO nisu slavenska, niti staroslavenska imena...nego STRANA IMENA.

Ako je JOSIP Bosanac...onda bi po pravilu to treb'o biti i ISUS. Meni se cini da su bili Zidovi! Jel'tako?
JBL

Post by JBL »

zlata wrote:Cuj..u mojoj mahali, hodza je "dijelio savjet"...tj..."glasati za SDA". Sto je hodzin tabor bio najmanje zlocast, to je trenutno najmanje vazno. Vazno je priznati da zdravu drzavu ne mogu izgraditi kaste i tabori...stada i plemena, hodze i popovi, i raznovrsni politicari-lopovi.
1. SDA je spasila veliki broj muslimana i ovo Bosne sto je ostalo
2. Kakve veze ima koju stranku savjetuje? Neki anonimus na javnoj televiziji moze savjetovati a hodza ne? Ermmm. Logicno.
3. Agresija nije pocela zbog hodze,SDA i "stada".
JBL

Post by JBL »

Bosanac_Bosnjak wrote:Ahlam i JBL, sta je lose u tome da Bosnjastvo bude otvoreno i za pravoslavne/katolicke i ateisticke Bosnjake?

Otkud pravo Islamskoj Zajednici da u Bosnjastvo ukljucuje samo one koji su po vjeri muslimani?

Bosnjaci su od svog postanka, vec preko 1000 godina bili narod razlicitih konfesija, pogotovo tijekom srednjovjekovne Bosne.

Sta koga briga koje sam ja vjere? Bosnjastvo nije exkluzivno samo za muslimanske vjernike i hodzine sljedbenike.

I jedan od vas je se ismijavala na slikama Josipa Mirkovica i onog Radovana govoreci da je to "uzas". Da vas pitam, po cemu je uzas da su Josip Mirkovic i jedan Radovan Bosnjaci? Jeli mozda problem u njihovim imenima, koja nisu muslimanska? Vidim da vam je oboma islamska zajednica pojela mozak, po njoj su Bosnjaci samo hodzini sljedbenici, muslimanski vjernici i ljudi sa muslimanskim imenima. Zalosno je vase razmisljanje, zalosno.
1. zato sto je to glupost,
2. jer je to cetnicki fazon (nekad se isto radilo sa "jugoslavenstvom"),
3. jer se medju redovima uvlaci da je Islam nesto strano Bosni i bosanskim muslimanima)

Dovoljno?
Ahlam

Post by Ahlam »

Bosanac_Bosnjak wrote:Ahlam i JBL, sta je lose u tome da Bosnjastvo bude otvoreno i za pravoslavne/katolicke i ateisticke Bosnjake?

Znas sto mrzim onu dvojicu budala? Zato sto ce oni isto zavrsiti ko Kardjic i Mladic i Milosevic. Nesto govorec mir prijatelji a vamo klali su muslimane. Ja sma evo muslimansko bosansko djete koje je usvojem+no zasto? Pitaj dogadjaje u Srebrenici. Pitaj Karadjica, Mladica i Milosevica. Mene su usvojili arapis, arapska porodica. I zato sma ovoliko vezana za islam i za msulimane. Jer nikad nikada u zivotu Srbi Muslimani ni HrvTI NECE MOCI biti jedna zajednica. Nikada....
Sanja.V

Post by Sanja.V »

kultura nas bosnjaka koji smo i srbi i hrvati i muslimani je jednostavno burek, cevapi, i td. zna se ba sta je bosna i sta smo mi ne treba nam vjera za to znanje
JBL

Post by JBL »

Sanja.V wrote:kultura nas bosnjaka koji smo i srbi i hrvati i muslimani je jednostavno burek, cevapi, i td. zna se ba sta je bosna i sta smo mi ne treba nam vjera za to znanje
jel ti to i u ime nas (muslimana)? a da jednom mi sami odlucimo? za promjenu?
Sanja.V

Post by Sanja.V »

Ja sam bogami bosanka i to velika. Obozavam svoju domovinu i ne smatram da iko po samoj vjeri ima vece pravo na to da zove sam sebe bosancem/bosankom nego sto i ja imam, neki ti to jedno bude jasno!!!
Sto se tice vjernika bilo koje vjere ja te ljude postujem ako su to pravi vjernici. Drugim rijecima imaju respekt za ljude ko je nemaju istu vjeru. Sto se tebe tice vidi se da nisi neki vjernik jer vise mrzis druge nego sto volis sebe! spusti se malo na zemlju.
JBL

Post by JBL »

Sanja.V wrote:Ja sam bogami bosanka i to velika. Obozavam svoju domovinu i ne smatram da iko po samoj vjeri ima vece pravo na to da zove sam sebe bosancem/bosankom nego sto i ja imam, neki ti to jedno bude jasno!!!
Sto se tice vjernika bilo koje vjere ja te ljude postujem ako su to pravi vjernici. Drugim rijecima imaju respekt za ljude ko je nemaju istu vjeru. Sto se tebe tice vidi se da nisi neki vjernik jer vise mrzis druge nego sto volis sebe! spusti se malo na zemlju.
Mozda nisi opazila ali govorimo o tome sta je Bosnjak i ne Bosanac. Bosanac moze biti pravoslavac, katolik ili musliman. Bosnjak nemoze.

Tvoje misljenje (iako mu jako puno znaci :zzzz: ) isto tako nema veze sa ovom debatom.
Sarajevska Princeza

#61 Re: Udruzenje Bosnjaka Nemuslimana

Post by Sarajevska Princeza »

Bosanac_Bosnjak wrote: Ciljevi udruzenja:
1. Objedinjavanje svih Bo¹njaka nemuslimana (pravoslavaca, katolika, ateista, i dr.) u Bo¹njaèki narodnosni korpus;
A sta mislis kako to zvuci kad se obrnu uloge pa se kaze ovako:

1. Objedinjavanje svih BOSNJAKA nepravoslavaca (muslimana, katolika, ateista i dr) u Bosnjacki narodnosni korpus.

ili ovako:

1. Objedinjavanje svih BOSNJAKA nekatolika (pravoslavaca, muslimana, ateista i dr.) u Bosnajcki narodnosni korpus.

OVO JE CISTA DISKRIMINACIJA.
IZDVOJITI JEDNU RELIGIJU (NAMJERNO)A POZVATI SE NA BOSNJASTVO ILI BOSANSKI NAROD JE NAJVECI PARADOKS I ZLOUPOTREBA KOJA BI SOKIRALA CITAV SVIJET.

Mislim da doticni stvaraoci ovakve stranke imaju kompleks nize vrijednosti i jednostavno pronalaze nacina kako da pridobiju BH s tim da u BOSANSKO/BOSNJACKO ne ukljuce i muslimane. Pa gdje pripadaju onda muslimani? hahahaha :lol:

MOGLI SU JEDNOSTAVNO RECI:
BOSANCI - SVIH RELIGIJA.

A zamisli jos kad bi se i naslov stranke promjenio pa pisalo umjesto Bosnjacki nemuslimani (sve religije izuzev Islama)- SRPSKI nepravoslavci (sve religije izuzev Kriscanstva) ili HRVATSKI nekatolici (sve religije izuzev katolicke - kriscanstva). :lol:

Religija LAFO privatna stvar a jasno se navodi cak i u samom nazivu. :lol:
MASON33.50

Post by MASON33.50 »

Sta mislite koji procent "bosanskih katolika i pravoslavaca" stvarno zele da budu Bosnjaci? Ovdje je masovna saboobmana na djelu, ali neka i to je odlika mladosti!
Upita jednog starijeg Sarajliju njegova radnica 1992 bas pred rat" Sto mi svi sefe ne bi bili Bosnjaci? A on joj odgovori: Slusaj dijete, onima koji su vec jednom mijenjali ono sta su, to je lakse uraditi nego onime koji to nikad nisu radili.
Shoba

Post by Shoba »

svega sam se ovde naslusao...kada bi covjek ovo sve sabrao i oduzeo....jebo lud zbunjenog....

Samo neke stvari imaju svoj redoslijed i logiku. Treba jednom odluciti: da li u Bosni zive Bosanci ili Bosnjaci. (Nekada su to bili Bosnjani)

Ja takodje mislim da u Bosni zive Bosnjaci (Bosanci): Muslimani, Katolici i Pravoslavci......(Srbi i Hrvati neka se ne ljute, to je moje misljenje....u krajnjoj liniji, vec imate svoje nacionalne drzave.
U Svicarskoj zive Svicarci i nikada niko od njih nece reci da je Njemac, Talijan ili francuz..)

(i naslov Hercegovina je mnogo kasnije pridodat....samo da bi se podstakla daljnja regionalizacija)

(Ako nam se drzava zove Bosna i Hercegovina onda bi najlogicnije bilo da se dijelimo iskljucivo na Bosance i Hercegovce?!?)

(svi vi koji mislite da su Bosnjaci iskljucivo Muslimani, grijesite....)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nemoj svega ti o nacionalnim i maticnim drzavama. Toga smo se svi naslusali i previse.
Cinjenica je da u Bosni i Hercegovini zive Srbi, Bosnjaci, Hrvati i svi ostali, kako god se nazivali, ali ova tri naroda cine glavninu. Odgovaralo to tebi ili ne, ovo nam je svima jedina "maticna drzava", bez obzira na nacionalnu pripadnost.
weasel

Post by weasel »

Cuj da se djelimo na Bosance i Hercegovce?

Pa sto se hrvati ne djele na Zagorce,Istrijane,Slavonce i Dalmatince?

Za Bosnjaka_ Bosanaca:

sto se tice imena lupetas i skaces sam sebi u stomak.Jer ako nacija nema veze sa religijom i Bosnjaci mogu biti svi ciji su korijeni iz Bosne bez obzira na religiju,onda ni imena nemaju nikakve veze.Vecina imena je usko vezana uz religioznu pripadnost.Recimo JUSUF_JOZEF_JOSIP je sve jedno te isto ime sa razlicitim varijacijama.

Ja se ponosim sto sam musliman i drago mi je sto su moji preci presli na islam.Ali svakako uvazavam cinjenicu da Bosnjaci,moj narod,moze biti i drugih konfesija.Nacionalnost nema veze sa religijom i sami vi kazete da je to privatna stvar.

Drugo,sto se tice porijekla, porijeklo Bosnjaka nije iskljucivo slavensko,nego gotsko_slavensko.Zbog toga smo i specificni u odnosu na ostale slavene.Stecak je kulturno nasljedje iskljucivo Bosnjaka i nikoga drugog.
dariosa

Post by dariosa »

ne obaziri se previse na neke komentare. mislim da je u pitanju nesporazum, a ideja je jedna od boljih koje sam cuo zadugo i u ovome se mora istrajat. ja nisam musliman ali se osjecam bosanac i bosnjak i to mi NIKO ne moze oduzeti.
violentjack

Post by violentjack »

Josip kao ime nije uzas za Bosnjake muslimane

Moj did je bio Musliman, sa velikim M, covjek je postio i sad je rahmetli, ima odavno
Moj stari je nikakv musliman a tek ja
Moji su nekad bili katolici, pa sta sad i ako su promijenili religiju
Desava se svakodnevno, bolji su Muslimani neki crnci koji su sad presli na islam, nego ja rodeni musliman

Bosanski katolici redom su potomci Bosnjaka katolika, Visoko, Olovo, Vares sve to enkada bijase teski katolicki gradovi u Bosnjaka

Zna se da je jedne godine isao misionar Turski u katolicko selo mozda je neko cuo zove se Prusac, nekad katolicko i svi odreda prihvatise islam, nakon sto im je njihov svecenik prvi uzeo vjeru

Sad Josip jeste drugacije ime od jednog Muslimanskog na kojeg smo navikli, ali ako se stvarno covjek osjeca Bosnjakom, ja ga prvi pozdravljam, iako mi to udruzenje, mirise na prevaru, opet citaj fine print.... ili izmedu redova, kako bi neki rekli

Kazu svi su eto welcome..., ali samo da nisu muslimani
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bosanski katolici redom su potomci Bosnjaka katolika, Visoko, Olovo, Vares sve to enkada bijase teski katolicki gradovi u Bosnjaka
Nebulosis vulgaris :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ciji je to biser? Fakat je za anale :D :D :D :D :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

ufff :-)

kao prvo

imam averziju prema sidranovskom pojmu "bosnjak". cemu izmisljanje tople vode...Bosanac sasvim dobro zvuci.

Svi mi pripadamo naciji Bosanaca - islamske, pravoslavne, katolicke ili neke druge vjeroispovjesti. Hrvati neka idu u Hrvatsku, Srbi u Srbiju. Ni drzavljani tih drzava se ne izjasnjavaju kao Bosanci, jelde?

i kao drugo

ako vec to Udruzenje propagira zajednistvo srecu bla bla...zasto su onda iz toga iskljucili muslimane-bosance (bosnjake, whatever)?

Zasto ne bi bilo osnovano Udruzenje bosnjaka-nekatolika ili Udruzenje bosnjaka-nepravoslavaca? Gluposti.

Jos jedno cetnicko/ustasko sranje koje pokusava unijeti razdor u BiH.
violentjack

Post by violentjack »

Big D smanji dozivljaje
violentjack

Post by violentjack »

Sta ces od'' intelektualca'' koji cita spijunske romane i ne zna pola kvazi''intelektualnog govora'', misli da je historicar a zapravo je truba, to mi dode nesto kao....... pohvala

:lol:
Ahlam

Post by Ahlam »

Sanja.V wrote:kultura nas bosnjaka koji smo i srbi i hrvati i muslimani je jednostavno burek, cevapi, i td. zna se ba sta je bosna i sta smo mi ne treba nam vjera za to znanje

OH zaboravila sam te pitati.... da li je kultura Hrvata i srba ista kao kultura muslimana? Nije. jer muslimani poste mjesec ramazan, klanjaju 5. dnevnih namaza, idu da obave hadz, davaju zekjat....

A koliko ja barem znam to nije kultura ni kod Hrvata ni kod Srba. AQ nije kultura muslimana ni da slavi bozice, niti druge katolicke i pravoslavne praznike....
Ahlam

Post by Ahlam »

Sanja.V wrote:Ja sam bogami bosanka i to velika. Obozavam svoju domovinu i ne smatram da iko po samoj vjeri ima vece pravo na to da zove sam sebe bosancem/bosankom nego sto i ja imam, neki ti to jedno bude jasno!!!Sto se tice vjernika bilo koje vjere ja te ljude postujem ako su to pravi vjernici. Drugim rijecima imaju respekt za ljude ko je nemaju istu vjeru. Sto se tebe tice vidi se da nisi neki vjernik jer vise mrzis druge nego sto volis sebe! spusti se malo na zemlju.

Obozava se samo BOG.... ;-)
Bosanac_Bosnjak

Post by Bosanac_Bosnjak »

Ahlam, da te pitam. Kazes da si usvojena od arapa i vidim da si zadrta u islamizam. Zanima me kako se sada izjasnajvas, nakon sto si usvojena od arapa? Da li se osjecas narodnosno kao Bosnjakinja, a nacionalno kao Bosanka, ili se osjecas kao Arapkinja? Zanima me da li ta zena koja te usvojila, da li prekriva glavu sa onim strasilom zvanim BURKA? Hajde pricaj malo, ovo te ne pitam iz provokacije, nego me cisto zanima.
Post Reply