takođerpinkzelena wrote:Dezidijat wrote: Radije ću u dijasporu ko turista nego ko izbjegliCA...
![]()
Zasto ste ostali?
-
Umjetnik a
- chuchumbamayumbe
Ljudi su i u ona najbolja vremena isli "trbuhom za kruhom".
Sjetite se samo nasih gastarbajtera po Njemackoj, Austriji, Svici...
Zasto ne bi i danas isli zbog istih stvari?
Sjetite se samo nasih gastarbajtera po Njemackoj, Austriji, Svici...
Zasto ne bi i danas isli zbog istih stvari?
- danas
ma nije valjda...Umjetnik a wrote:takođerpinkzelena wrote:Dezidijat wrote: Radije ću u dijasporu ko turista nego ko izbjegliCA...
![]()
u dijasporu se ne moze 'otici' a kamoli 'otici kao turista'... jer dijaspora ne znaci inostranstvo... za neupucene...
kad vidim ovakvu pamet, namah me prodje nostalgija
-
patrius
Nije valjda da te spopadadanas wrote:ma nije valjda...Umjetnik a wrote:takođerpinkzelena wrote:
![]()
u dijasporu se ne moze 'otici' a kamoli 'otici kao turista'... jer dijaspora ne znaci inostranstvo... za neupucene...
kad vidim ovakvu pamet, namah me prodje nostalgija
-
pinkzelena
Ja neuka mislila da je Švedska,Danska,Holandija..i ne znam ti koje još zemlje..inostranstvo...
Šta li su ove zemlje bile prije rata..ako mi ko moRe objasnit'
Last edited by pinkzelena on 14/10/2007 19:53, edited 1 time in total.
-
pinkzelena
Btw..za ove pojedine mediokritete želim da kažem da se svugdje može otić' ko turist,tak'da ne generaliziraju.. i nek ne prosipaju "pamet" tamo gdje ne treba 
Last edited by pinkzelena on 14/10/2007 19:54, edited 1 time in total.
- Lace
#57 Re: Zasto ste ostali?
nije me niko pitao zelim li ostati ili icitempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
- danas
evo da ti pojasnim, posto ocito pojma nemas iako zavrasvas BOGOVSKI fakultetpinkzelena wrote:Ja neuka mislila da je Švedska,Danska,Švicarska,Holandija..i ne znam ti koje još zemlje..inostranstvo...![]()
![]()
![]()
![]()
dijasporu cine pripadnici odredjene nacije koji zive van svoje maticne domovine... tako je za turke njemacka inostranstvo, a turci koji zive u njemackoj su turska dijaspora. bosancu je njemacka, usa, svedska itd. inostranstvo -- a bosanac nastanjen u tim zemljama je clan bosanska dijaspore... da skratim, dijaspora nije geografska kategorija... pa mozda ti sada bude jasno zasto se u dijasporu ne moze 'otici kao turista'...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Rodio se u dijaspori...zivim u dijaspori...
...nidje veze
.Zaprdim onim koji mi tako kazhu...
.
-
pinkzelena
danas wrote: evo da ti pojasnim, posto ocito pojma nemas iako zavrasvas BOGOVSKI fakultet![]()
![]()
dijasporu cine pripadnici odredjene nacije koji zive van svoje maticne domovine... tako je za turke njemacka inostranstvo, a turci koji zive u njemackoj su turska dijaspora. bosancu je njemacka, usa, svedska itd. inostranstvo -- a bosanac nastanjen u tim zemljama je clan bosanska dijaspore... da skratim, dijaspora nije geografska kategorija... pa mozda ti sada bude jasno zasto se u dijasporu ne moze 'otici kao turista'...
E baš ti hvala na pojašnjenju,vidiš ovo na BOGOVSKOM fakultetu nismo učili...
gdje sam ja to navela da je dijaspora geografska kategorija?
-
rikardoreis
e, ovako nekako je i kod mene, s tim da sam kasnije skuzio da je zapravo i ovdje fino, ako znas sebi nesto svoriti, neki svoj svijet, nevezano za posao ili to kako se ko snasao, ili nije snasao...licno, nisam nikad imao posao po svom ukusu...al' opet, ovdje mi je fino i ne bih nikako isao u inostranstvo...lijepi nas svijet...tu mi je porodica, prijatelji i ostali dragi ljudi... ne kazem da nema dragih ljudi u tudjini, al' teze bi ih bilo naci...teze bi bilo voditi nacin zivota kako ga ovamo vodim...rashomon wrote:Ma isti bi mi klinac i vani bio, samo malo više para..
Ja sam skužio da i ovdje može biti pravo fino, samo ako je čovjek neopterećen kojekakvim nebuloznim težnjama i idealizmom...
a ostao sam ovdje na pocetku rata...ne znam ni ja zasto, a nije da nisam imao gdje... bilo je tu svega...naivnosti, patriotizma, gluposti, a bogme i zala za kucom, nacinom zivota...mlado-ludo... bilo mi, sprva, zanimljivo gonjat se s cetnicima
Last edited by rikardoreis on 14/10/2007 20:12, edited 1 time in total.
- danas
pa ti (i tvoja ova neka raja) bi da idete u dijasporu kao turiste...pinkzelena wrote:danas wrote: evo da ti pojasnim, posto ocito pojma nemas iako zavrasvas BOGOVSKI fakultet![]()
![]()
E baš ti hvala na pojašnjenju,vidiš ovo na BOGOVSKOM fakultetu nismo učili...,ali ja nigdje ne spomenuh da ne znam šta je dijaspora,pogotovo
gdje sam ja to navela da je dijaspora geografska kategorija?
-
barby02
A sta se navukli na ovu temu
ali istina je samo jedna-da je svaki stav promjenjiv, zavisno od godina,polozaja itd. Onima kojima je dobro-neka je- meni nije, al trpim u nekakvoj nadi.(citaj,realnim razlozima). E ti kojima je dobro, gledaju samo sebe! kako ce meni biti dobro, kad 70 posto BiH gladuje? Drugo,oni nisu posteno mogli doci do sadasnjeg "dobra" iako se rijetkim posrecilo. Aferim! Trece, mozda im nikad nije bilo dobro, iliti normalno? na kraju da bi imao u BiH, moras se puno odricati, ali nemas se cega odricati ako posteno radis i imas crkavicu i ako te neko ne pogura. Nemam nista protiv onih koji su sa pijace krenuli i otvorili radnje,(ako su)valjalo je stajati u snijegu. . .a oni sto kod stranaca rintaju, e to je druga prica. . i to je do sutra, a onda ce pisati drugacije.
Najinteresantnije je sto mi ne znamo i nismo naviknuti na evropski sistem ni skolovanja,ni stednje,ni rada ni ulaganja u svoju buducnost i buducnost svoje djece.Znaci, od ove generacije treba da prodju jos 4, pa da se uhvatite za glavu ili u najboljem otvore zlatarsku radnju i u njoj citaju AS.
Najinteresantnije je sto mi ne znamo i nismo naviknuti na evropski sistem ni skolovanja,ni stednje,ni rada ni ulaganja u svoju buducnost i buducnost svoje djece.Znaci, od ove generacije treba da prodju jos 4, pa da se uhvatite za glavu ili u najboljem otvore zlatarsku radnju i u njoj citaju AS.
- Tesssa
daleko je od BOGOVSKOG, vjeruj mipitt wrote:posto mi je mrsko silaziti sa lipe i citati sve od pocetka,.....molio bih da mi neko objasni ukratko sta i koji je to BOGOVSKI fakultet i kako ja to da nisam dekan tamo:D Blagodarim
-
pinkzelena
danas wrote: pa ti (i tvoja ova neka raja) bi da idete u dijasporu kao turiste...![]()
![]()
pa me zanima kako se to ide u dijasporu kao turista... joj, ne trudi se, dovoljno je i ovo...
@mediokritet
Space rulzzz
- pitt
de mi sha'ni koji jedinchy84 wrote:daleko je od BOGOVSKOG, vjeruj mipitt wrote:posto mi je mrsko silaziti sa lipe i citati sve od pocetka,.....molio bih da mi neko objasni ukratko sta i koji je to BOGOVSKI fakultet i kako ja to da nisam dekan tamo:D Blagodarim
- danas
nego, ode li se turisticki u dijasporu ponekadpinkzelena wrote:danas wrote: pa ti (i tvoja ova neka raja) bi da idete u dijasporu kao turiste...![]()
![]()
pa me zanima kako se to ide u dijasporu kao turista... joj, ne trudi se, dovoljno je i ovo...
@mediokritet
Space rulzzz
-
Umjetnik a
dinchy84 pa što ga upisapitt wrote:de mi sha'ni koji jedinchy84 wrote:daleko je od BOGOVSKOG, vjeruj mipitt wrote:posto mi je mrsko silaziti sa lipe i citati sve od pocetka,.....molio bih da mi neko objasni ukratko sta i koji je to BOGOVSKI fakultet i kako ja to da nisam dekan tamo:D Blagodarim
:D da se mogu poceti kajati
:D
pitt, ti si preko bare, ne možeš