bila je muka citati ih...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

neko je Fukoovo klatno spomenuo, od Eca.

mislim da sam bila jako blizu plakanja od muke. morala sam je citati.

inace, moje je misljenje da je U. Eco turbofolk elitne knjizevnosti :D

dostojevski je dostojevski, nema tu puno price. ali mnogo ljudi koji zapravo nemaju misljenje o knjizevnosti niti vlastiti knjizevni ukus su mi obicno zapocinjali recenicu sa:"meni je dostojevski promijenio pogled na knjizevnost, kada sam uzela dostojevskog, procitala sam redom sve..." :roll: nije on jadan kriv :D ... sto se razne wannabes lijepe na njega. i to oni drukciji od coelhovih, naravno, jer su ovi od dostojevskog knjizevno obrazovane.

ugl, tvrdnja da je dostojevski posebno iskustvo nije nuzno (i, zapravo, nije :D) neistinita, ali previse ih je studenata koji su to culi od profesora, procitali na internetu ili vidjeli u nekom cool casopisu pa sad ponavljaju.

ova gore tvrdnja uopce ne znaci da ne cijenim dostojevskog :D (ja sam dijalektika na djelu :D)
danas

Post by danas »

e, zaboravila sam jane austin -- ne kontam fakat kako se ovi jeftini ljubavni romani smatraju literaturom... :roll: jel' ih to cinjenica sa du pisani u 18-om stoljecu automatski cini 'klasikom' i 'literaturom' :roll: :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:e, zaboravila sam jane austin -- ne kontam fakat kako se ovi jeftini ljubavni romani smatraju literaturom... :roll: jel' ih to cinjenica sa du pisani u 18-om stoljecu automatski cini 'klasikom' i 'literaturom' :roll: :D
good point :D no, knjizevni kriticari tzv. postkolonijalizma su zapravo njih isfurali na vrh. tako je npr. kada ona pije caj u naslonjacu i gleda kroz mrezaste zastore na prozorima, to prica o pokoravanju kolonija od strane imerijalnih sila, jer je caj iz indije, presvlaka iz kine itd. :D

naravno karikiram :D

onda malo polozaj zene, malo drustvene konvencije koje su se ubile za dramsku spletku (meni jako niskog nivoa) i voila :D:D:D:D
danas

Post by danas »

ma daj ba... :-) :lol: sto reko cika frojd, nekad je cigara samo cigara :lol: :lol:

i da ne bIDne zabune, ne spominjem kojekakve sheldone i danielle steel (sp?), jer to i ne smatram literaturom :D vise me nerviraju ovi sto se nafuravaju da su fakat ozbiljna literatura, pa uzimaju sebe za ozbiljno ... :-) :-) :-)
Tesssa

Post by Tesssa »

Sjetih se jedne knjige koju mi je neko jednom spomenuo:
"Joj, moras je procitati! Bas je dobra knjiga!"
Rekoh ja: "Kako se zove?"
"Pismo nerodjenom djetetu"

"Joj, neka hvala!" :-) :-) :-)
danas

Post by danas »

dinchy84 wrote:Sjetih se jedne knjige koju mi je neko jednom spomenuo:

znaaaaammmm.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Faust

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote: neko je Fukoovo klatno spomenuo, od Eca.
Fukoovo klatno je odličan roman. Sjajno napisan i angažiran. Eco uopće nije ni folk, a kamoli turbofolk bilo kakve književnosti. I na osnovu čega zasnivaš ovu tvrdnju? :?
Tesssa

Post by Tesssa »

danas wrote:

dodje mi da je procitam :lol:

Mozes misliti kolika je tu kolicina patetike? :-)
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

danas wrote:ma daj ba... :-) :lol: sto reko cika frojd, nekad je cigara samo cigara :lol: :lol:

i da ne bIDne zabune, ne spominjem kojekakve sheldone i danielle steel (sp?), jer to i ne smatram literaturom :D vise me nerviraju ovi sto se nafuravaju da su fakat ozbiljna literatura, pa uzimaju sebe za ozbiljno ... :-) :-) :-)
normalno, nemaju vez danielle steel i ostinka :D ne moram je voljeti, ali zena Jane je znala znanje :D pa pri tome, i opravdano, nije svrstana u zabavnu knjizevnost. od slozenosti karaktera, do stila opisa i odnosa :D neise, ja oduvijek tvrdim da za citaoce najcesce u*eru kriticari :D

ijao, pismo nerodjenom djetetu, mislim... da sam nalijetala na to :D
danas

Post by danas »

dinchy84 wrote:
danas wrote:

dodje mi da je procitam :lol:

Mozes misliti kolika je tu kolicina patetike? :-)
to je mislim u stilu onoga sto je fiona spomenula, 5 people you meet in heaven... :-) :-) :-)

whateva... :roll: :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Faust wrote:
Saian wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
@saian, kundera je sjajan, ali isto tako nikad nisam uzivala citajuci ga.
da, da, no tema je "bilo je muka ...", a Kundera me na momente namuchio bash :-) :roll:
Besmrtnost, Nepodnošljiva lakoća postojanja, Šala nisu me mucile (uživao sam u čitanju), ali zato ove posljednje, napisane od 95. naovamo, grozne. Čak im ni naslove zapamtio nisam... :-)

i meni je Kundera ok... bilo mi ga drago citati, da dodam još „Knjigu smijeha i zaborava“ i „Život je drugdje“... takodje, poslije „Besmrtnosti“ postao mi je nečitljiv, valjda covjek post'o zadovoljan, Češka ga više ne češka :D i tako to...

slažem se s većinom nabrojanih prijedoga za toalet papir :D ...samo da dodam da mi nikako ne leži onaj Faulkner, ne mogu ga i gotovo...najviše sam pročitao roman „Divlje Palme“, negdje oko pola knjige, teškom mukom...

još da napomenem da ne volim ni Ruse...time im ne osporavam vrijednost, daleko od tog, nesto ima u tome sto ih cijeli svijet cijeni, al' meni su dosadni, nezanimljivi, cak jednostavni ...nijedan roman od Tolstoja ili Dostojevskog nisam procitao do kraja (jedino Zločin i kaznu)...takodje ni Gogolja i ostale...nekako samo pripovijedaju, osim nekih izuzetaka, i to bas ono obično...
jedini izuzetak su Bulgakov i Platonov...
encian

Post by encian »

dawn_upon_dawn wrote:neko je Fukoovo klatno spomenuo, od Eca.

dostojevski je dostojevski, nema tu puno price. ali mnogo ljudi koji zapravo nemaju misljenje o knjizevnosti niti vlastiti knjizevni ukus su mi obicno zapocinjali recenicu sa:"meni je dostojevski promijenio pogled na knjizevnost, kada sam uzela dostojevskog, procitala sam redom sve..." :roll: nije on jadan kriv :D ... sto se razne wannabes lijepe na njega. i to oni drukciji od coelhovih, naravno, jer su ovi od dostojevskog knjizevno obrazovane.

ugl, tvrdnja da je dostojevski posebno iskustvo nije nuzno (i, zapravo, nije :D) neistinita, ali previse ih je studenata koji su to culi od profesora, procitali na internetu ili vidjeli u nekom cool casopisu pa sad ponavljaju.

ova gore tvrdnja uopce ne znaci da ne cijenim dostojevskog :D (ja sam dijalektika na djelu :D)
a sta je tacno tvoja poenta? dostojevskog je spomenuo neko da mu ne lezi i ja da mi lezi. moj je odgovor naucen? nemam izgradjeno misljenje o knjizevnosti? istini za volju, koliko se sjecam, u gimnaziji se dostojevski svidjao svega sacici ljudi, a i danas je tako. vjerovatno svi oni imaju izgradjeno misljenje o knjizevnosti pa se ne boje reci da im se ne svidja ili svidja.

o ukusima ne treba raspravljati, ali dugo me nijedna knjiga nije dotakla kao fukoovo klatno. "turbofolk elitne knjizevnosti" nema bas nekog smisla, jer niti moze biti elitna i turbofolk u isto vrijeme, niti ga citaju mase ljudi pa da bude "folk" a kamoli turbo. uliks mi je popravio dojam u posljednje vrijeme.

and who the hell is kite runner :? :shock:
irfan2

Post by irfan2 »

haha :D ..bazdulj je u danima napisao o njemu u onoj akciji 5 km knjiga ... kao dostojevski je nesto sto se pamti, kao prvi poljubac ... (da i on je stavio italic :D ) ..ugl dobro je napisano, makar podjonjeno odaklegod, al je ko kec na desetku na tvoju misao :D ...
danas

Post by danas »

encian wrote: and who the hell is kite runner :? :shock:
to je my pet peeve... :lol: :lol: ne znam kako drugacije da opisem, evo nek dawn rezimira :D

PS nemojte se svadjat djeco... :-)
Faust

Post by Faust »

danas wrote: djeco... :-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Faust wrote:
a ja '83-e godiste, mladja od svih vas :lol: :lol: :lol: :P
Tesssa

Post by Tesssa »

danas wrote:
Faust wrote:
starija si od mene godinu dana :oops: :D
irfan2

Post by irfan2 »

uh dok stavih post pet ljudi nesto napisalo :shock: svi ste ovdje? idealna situacija za svadju, pustite danas :D .. da ne kazem imajte sex sa danas :D ...

joj da neko ovo slusa sa strane :D:D
Faust

Post by Faust »

danas wrote:
Faust wrote:
Tako je... A tvoje mišljenje o Ecu?
danas

Post by danas »

irfan2 wrote:uh dok stavih post pet ljudi nesto napisalo :shock: svi ste ovdje? idealna situacija za svadju, pustite danas :D .. da ne kazem imajte sex sa danas :D ...

:lol:

joj, ma ne znam, nesto mi tema nije bila zamisljena kao prepucavanje nego vise da svako moze da kaze sta ne voli... slobodno, bez straha da ce neko drugi doci i naci se uvrijedjen... :-) ja ne volim dosta izvikanih djela, a naravno da ima ljudi kojima je smijesno (ili sta gore) ono sto se meni dopada... pa sta... :)

PS a slobodno ti reci, jebo danas :D :P

PPS uhhh... eko... moram priznati da najvise volim ime ruze :D :D (mrzim film :-) )... fukoovo klatno sam procitala samo na engleskom, i to odavno, pa mislim da bih trebala to uciniti opet; sad kad mi je engleski kao maternji i kad ne moram mozgati nad svakom recenicom... ne smatram ga turbo-folkom, ali mislim da ima kamara ljudi koji se furaju na njega a da ga nisu ni procitali ni razumijeli... eto... :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

irfan2 wrote:uh dok stavih post pet ljudi nesto napisalo :shock: svi ste ovdje? idealna situacija za svadju, pustite danas :D .. da ne kazem imajte sex sa danas :D ...

svi smo ovdje, ev' ja se prijavljujem da budem inventar na ovoj knjizevnoj sesiji :D ko Bazdulj, kako rece Ivelic :D :D
ako neko hoce da se nasloni - tu sam :D
Faust

Post by Faust »

rikardoreis wrote:

svi smo ovdje, ev' ja se prijavljujem da budem inventar na ovoj knjizevnoj sesiji :D ko Bazdulj, kako rece Ivelic :D :D
ako neko hoce da se nasloni - tu sam :D
rikardoreis laktash... :D
Tesssa

Post by Tesssa »

:lol: :lol: :lol:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

danas wrote:

PPS uhhh... eko... moram priznati da najvise volim ime ruze :D :D (mrzim film :-) )... fukoovo klatno sam procitala samo na engleskom, i to odavno, pa mislim da bih trebala to uciniti opet; sad kad mi je engleski kao maternji i kad ne moram mozgati nad svakom recenicom... ne smatram ga turbo-folkom, ali mislim da ima kamara ljudi koji se furaju na njega a da ga nisu ni procitali ni razumijeli... eto... :D
ja sam samo Ime ruze procitao i dobar je... film takodje :P :D jedna od rijetkih ekranizacija koja mi se svidjela...
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

encian wrote:

a sta je tacno tvoja poenta? dostojevskog je spomenuo neko da mu ne lezi i ja da mi lezi. moj je odgovor naucen? nemam izgradjeno misljenje o knjizevnosti? istini za volju, koliko se sjecam, u gimnaziji se dostojevski svidjao svega sacici ljudi, a i danas je tako. vjerovatno svi oni imaju izgradjeno misljenje o knjizevnosti pa se ne boje reci da im se ne svidja ili svidja.

o ukusima ne treba raspravljati, ali dugo me nijedna knjiga nije dotakla kao fukoovo klatno. "turbofolk elitne knjizevnosti" nema bas nekog smisla, jer niti moze biti elitna i turbofolk u isto vrijeme, niti ga citaju mase ljudi pa da bude "folk" a kamoli turbo. uliks mi je popravio dojam u posljednje vrijeme.

and who the hell is kite runner :? :shock:
moja poenta je vrlo jasna, a nema razloga da se nadjes uvrijedjen, jer nisam nigdje navela bas tebe. i neke romane koje ja volim stavljali su na ovu listu pa sta. moje misljenje.

a vise ne idem u gimnaziju, ima jedno desetak godina, tako da mi i nije neko mjerilo koliko je ko volio kojeg pisca u gimnaziji. sacici ljudi? vidim ti strpa dostojevskog u underground, a covjek je klasik, kanoniziran, i u skolskoj lektiri :D

ono sto je turbofolk u folk muzici, to je eco u elitnoj knjizevnosti, jel jasno ili da otvaram paint? :D

da ne bude zabune: o ukusima cu uvijek raspravljati, a i slabo se primam na izreke, zakone i latinske mudrosti :D
Last edited by Bea_Trix on 14/10/2007 17:46, edited 4 times in total.
Post Reply