Vjersko vjencanje
-
femme of_Roi
Zeno,daj dokaz za to sto govoris.Nemoj mi filozofije.
Cekam.
- oktobar07
#52 Re: Vjersko vjencanje
prije svega pozdrav svima, posto sam novi kolac ovdje.x202 wrote:Ako ima neko da zeli odgovoriti na ovu temu:
Da li biste se vjerski vjencali?
A ako ste se vec vjencali tako, kako izgleda takvo vjencanje, i da li bi drugima preporucili?
drugo, mislim da je ovo bezveze pitanje.
onaj ko je vjernik nece postaviti ovako pitanje.
u slucaju da je jedan partner vjernik, a drugi ne, to je stvar dogovora izmedju njih dvoje kako ce se ceremonija obaviti.
za onoga ko nije vjernik nema smisla ni da ima vjersko vjencanje, tako da pitanje u svakom slucaju nema logike.
-
Kwaheri
femme of_Roi wrote:Zeno,daj dokaz za to sto govoris.Nemoj mi filozofije.Cekam.
-
Rambo-Amadeus
#54 Re: VJERSKO VJENCANJE
Ne, no si ti inormirana...de suti komunjaro!!!zena wrote:de de lakshe malo... nijesi do kraja informirana...jer to sto pricas nije tacno...do kraja. Imash svu slobodu vidjeti sta Kur'an kaze, i hadis. Nije tesko.femme of_Roi wrote:To ti pise u kur'anu i u hadisu.A takav brak koji nije serijatski sklopljen smatra se haram brakom a odnos sa takvom tj.tvojom zenom smatra se bludom dok se serijatski ne vjencate.A ovo sve vazi ako si musliman,mislim da ti nemas sta o tome da polemises.Ako trebaju dokazi ja cu ti postaviti samo bice dosta da se cita,a i ne vjerujem da ce to doprijeti do tebe.Jer Allah je rekao:"Opominjao ih ti ili ne opominjao oni nece vjerovati".Bosanac sa dna kace wrote: a Boga ti dje to pise?![]()
Ako ti se ne svidj, zacepi usi...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#55 Re: VJERSKO VJENCANJE
?Rambo-Amadeus wrote:Ne, no si ti inormirana...de suti komunjaro!!!zena wrote:de de lakshe malo... nijesi do kraja informirana...jer to sto pricas nije tacno...do kraja. Imash svu slobodu vidjeti sta Kur'an kaze, i hadis. Nije tesko.femme of_Roi wrote: To ti pise u kur'anu i u hadisu.A takav brak koji nije serijatski sklopljen smatra se haram brakom a odnos sa takvom tj.tvojom zenom smatra se bludom dok se serijatski ne vjencate.A ovo sve vazi ako si musliman,mislim da ti nemas sta o tome da polemises.Ako trebaju dokazi ja cu ti postaviti samo bice dosta da se cita,a i ne vjerujem da ce to doprijeti do tebe.Jer Allah je rekao:"Opominjao ih ti ili ne opominjao oni nece vjerovati".
Rambo, jel to ti izvodis ljude na pravi put?
- Lace
bravo...neki dan odgovorih na pitanje o serijatskom vjencanjumostarac wrote:ne, zato sto bi to u mom slucaju bilo bogohuljenje
Jedna bivsa mi se vjencala vjerski i iskreno to mi se s njene strane pomalo gadilo, jer znam ko je, sta je i kakva je, pa mi se ta doza licemjerstva fakat pomalo gadila
1. ne bih jer ne zelim biti licemjerna...vamo nit postim nit u dzamiju idem a treba da se udajem serijatski...jer je to jelte...moderno od rata naovamo
2. neko rece kosta...bas tako...gledam kako da i gradjansko vjencanje prodjem jeftinije (kad dodje do toga
- Lace
ne...i to bi bilo licemjerno_BosanaC wrote:Ma hebo tu pricu ba, meni je interesantnija ona 'Da li biste se udali u bijeloj vjencanici'mostarac wrote:ne, zato sto bi to u mom slucaju bilo bogohuljenje
Jedna bivsa mi se vjencala vjerski i iskreno to mi se s njene strane pomalo gadilo, jer znam ko je, sta je i kakva je, pa mi se ta doza licemjerstva fakat pomalo gadila![]()
![]()
-
femme of_Roi
Jeste to da ne postoji tumacenje istih tih ajeta i hadisa,ako si cula zato.I ako si cula za ulemu koja je donijela fetwu na osnovu istih tih tumacenja pa samim tim i proces sklapanja islamskog braka.Ovo se opet ne odnosi na nevjernike da se razumijemo.zena wrote:femme of_Roi wrote:Zeno,daj dokaz za to sto govoris.Nemoj mi filozofije.Cekam.
ja kazem tako. eto dokaza. obzirom na ajet koji govore o udaji/zenidbi, nijedan se ne bavi procedurom.. vjencanja. hadis opet, kao jedinu preporuku nosi intenciju "objave" vjencanja..kao jedine proceduralne stvari, i mehr...
izvore trazi sama.
ne bilo ti zapoviđeno, ja ih vidjela, nekoliko puta, mogu ti ajete i hadise parafrazirat..nijesam hafiz
*Fetwa je zakonska odrednica data od strane religijskih autoriteta.
-
Kwaheri
#59 Re: VJERSKO VJENCANJE
Rambo-Amadeus wrote:Ne, no si ti inormirana...de suti komunjaro!!!zena wrote:de de lakshe malo... nijesi do kraja informirana...jer to sto pricas nije tacno...do kraja. Imash svu slobodu vidjeti sta Kur'an kaze, i hadis. Nije tesko.femme of_Roi wrote: To ti pise u kur'anu i u hadisu.A takav brak koji nije serijatski sklopljen smatra se haram brakom a odnos sa takvom tj.tvojom zenom smatra se bludom dok se serijatski ne vjencate.A ovo sve vazi ako si musliman,mislim da ti nemas sta o tome da polemises.Ako trebaju dokazi ja cu ti postaviti samo bice dosta da se cita,a i ne vjerujem da ce to doprijeti do tebe.Jer Allah je rekao:"Opominjao ih ti ili ne opominjao oni nece vjerovati".
O Boze...
Vidi, sto se tiče bračnog prava, koje su fakihi razvili, na Izvorima (Kur'an i hadis), postoji nekoliko šuruta koji bi trebali biti ispunjeni da bi se brak smatrao valjanim. Brak, islamskih pravnika sto se tiče, je ugovor i kao takav se tretira. Sklapanje braka (akdu-n-nikah) pretpostavlja da ovaj ugovor sklapaju mukelef osobe, ali postoje i izuzeci, gdje se ovaj ugovor kao i svaki drugi, moze sklopiti putem pravnih zastupnika, ili u nekim slucajevima i staratelja.
No, ako se izuzmu pravila koja vrijede za sve pravne poslove, jedini valjan surut jeste objava vjencanja, prema hadisu iz razloga koji je @danas navela. Kur'an veli "...udavajte neudate i zenite neozenjene...." i nista vise... Iz ajeta o razvrgavanju ovog ugovora, vide se i obaveze koje su trebale prethoditi, pitanje mehra dakako, međutim i to je ostavljeno da se rijesi individualno.
Islamsko bracno pravo je kompleksna materija, a u osnovi, vrlo jednostavna. Brak je ugovor, i sve obaveze, prava i duznosti proistekle iz ovog ugovora individualno su i svaki ovakav ugovor zaseban je slucaj.
Selam pa merhaba
-
Rambo-Amadeus
@mircerko
evo malo, rekoh da i ja koji sevap zaradim prije sudnjeg dana...
ne mogu ja nikog na pravi put izvest isto kao sto ne moze izvest mene niko...samo ja mogu sam sebi pomoci ako hocu, ali mi na tom putu izuzetno pomaze kada saznam nesto novo, i ono sto je najbitnije ne zatvarati oci pred istinom ma kakva ona bila...ali ovdje jesi li rekao da nesto ne valja ili ne treba odmah te na noz docekaju, mislim sve je to pateticno, ti lafo nekakvi ateisti i tome slicno, ne daju nikome da tumaci vjeru ali zato sa svog laickog i ateistickog stanovista dozvoljavaju sebi da napadaju druge, i nazivaju sve odreda vehabijama itd.
I to sto neki ne zele biti licemjerni pa se nece vjencat seriatski, to je direktni ulazak u haram za citav zivot, pa sta misle oni, prvenstveno Lace i njoj slicni, da ce ih Bog nagradit, da ce rec ma ja niste bili licemjerni pa se vjencali seriatski nakon grijesenja, kao da je to jedini put da ce u zivotu biti licemjerni i kao da im je to jedini grijeh, a to sto citav zivot zive s nekim vanbracno, to nije problem...
evo, samo jedno pitanje: za te "cistunce" sto ne zele da se serijatski vjencaju: znate li kolika je kazna za preljubu nevjencane zene i muskarca?
A pri tome treba naglasiti da ostali oblici obavezivanja i vjencanja sa vjerskog aspekta nisu validni!
evo malo, rekoh da i ja koji sevap zaradim prije sudnjeg dana...
ne mogu ja nikog na pravi put izvest isto kao sto ne moze izvest mene niko...samo ja mogu sam sebi pomoci ako hocu, ali mi na tom putu izuzetno pomaze kada saznam nesto novo, i ono sto je najbitnije ne zatvarati oci pred istinom ma kakva ona bila...ali ovdje jesi li rekao da nesto ne valja ili ne treba odmah te na noz docekaju, mislim sve je to pateticno, ti lafo nekakvi ateisti i tome slicno, ne daju nikome da tumaci vjeru ali zato sa svog laickog i ateistickog stanovista dozvoljavaju sebi da napadaju druge, i nazivaju sve odreda vehabijama itd.
I to sto neki ne zele biti licemjerni pa se nece vjencat seriatski, to je direktni ulazak u haram za citav zivot, pa sta misle oni, prvenstveno Lace i njoj slicni, da ce ih Bog nagradit, da ce rec ma ja niste bili licemjerni pa se vjencali seriatski nakon grijesenja, kao da je to jedini put da ce u zivotu biti licemjerni i kao da im je to jedini grijeh, a to sto citav zivot zive s nekim vanbracno, to nije problem...
evo, samo jedno pitanje: za te "cistunce" sto ne zele da se serijatski vjencaju: znate li kolika je kazna za preljubu nevjencane zene i muskarca?
A pri tome treba naglasiti da ostali oblici obavezivanja i vjencanja sa vjerskog aspekta nisu validni!
-
Kwaheri
Draga... stoji to, da ta procedura nije obavezujucafemme of_Roi wrote:Jeste to da ne postoji tumacenje istih tih ajeta i hadisa,ako si cula zato.I ako si cula za ulemu koja je donijela fetwu na osnovu istih tih tumacenja pa samim tim i proces sklapanja islamskog braka.Ovo se opet ne odnosi na nevjernike da se razumijemo.zena wrote:femme of_Roi wrote:Zeno,daj dokaz za to sto govoris.Nemoj mi filozofije.Cekam.
ja kazem tako. eto dokaza. obzirom na ajet koji govore o udaji/zenidbi, nijedan se ne bavi procedurom.. vjencanja. hadis opet, kao jedinu preporuku nosi intenciju "objave" vjencanja..kao jedine proceduralne stvari, i mehr...
izvore trazi sama.
ne bilo ti zapoviđeno, ja ih vidjela, nekoliko puta, mogu ti ajete i hadise parafrazirat..nijesam hafiz
![]()
*Fetwa je zakonska odrednica data od strane religijskih autoriteta.
No, pravnici koji su se bavili tim, dali su svoj doprinos u vremenu u kojem su zivjeli. Ko zeli ispostovati njihove procedure, aferim... ali valjan je brak i onih koji su se odlucili da to urade bez toga
-
Rambo-Amadeus
O Boze
I sta je onda pogrijeslia femme?
Imas moje konkretno pitanje u prethodnom postu, i kao sto si i sama rekla u osnovi je jednostavno, ali je samo vjencanje (brak) OBAVEZNO, I TO JE POENTA CIJELE OVE PRICE...
filozofiranje te samo udaljava od sustine...
Imas moje konkretno pitanje u prethodnom postu, i kao sto si i sama rekla u osnovi je jednostavno, ali je samo vjencanje (brak) OBAVEZNO, I TO JE POENTA CIJELE OVE PRICE...
-
Kwaheri
Rambo...Rambo-Amadeus wrote:O Boze
Last edited by Kwaheri on 18/10/2007 16:09, edited 1 time in total.
-
tempora
Izvinjavam se sto cu upadam u raspravu.Ali bih moljela cijenjene "komunjare"
poput zene da mi nesto objasne.Citah u Kur'anu, da Kur'an nalaze proucavanje?Citah i to, da neki hadisi imaju nepromjenivo znacenje, a neki su "podlozni" interpretaciji?Vrlo je moguce, da sam nesto pogrijesila, jer moja pozadina nema temelje teologa,niti nekoga ko je kompetentan da raspravlja o istim stvarima?
U svakom slucaju, sretno sklapanje braka svim buducim mladencima.
-
Kwaheri
de nek prvo kazu ovi sto imaju kakvu takvu naobrazbu religijsku, a ja cu kasnije popravljat krive drinetempora wrote:Izvinjavam se sto cu upadam u raspravu.Ali bih moljela cijenjene "komunjare"![]()
![]()
poput zene da mi nesto objasne.Citah u Kur'anu, da Kur'an nalaze proucavanje?Citah i to, da neki hadisi imaju nepromjenivo znacenje, a neki su "podlozni" interpretaciji?Vrlo je moguce, da sam nesto pogrijesila, jer moja pozadina nema temelje teologa,niti nekoga ko je kompetentan da raspravlja o istim stvarima?
...ukratko, na prvu...jest Kur'an nalaze proucavanje..a o hadisu smo imali citave teme
-
Rambo-Amadeus
dobro, predpostavljam da si ti hafiz-bula, sto nije problem...
objasni mi onda sta je problem u cijeloj ovoj prici, oko cega smo se mi zapravo zakacili, mislim da se ne prepucavamo bezveze ako se vec oko neceg slazemo...
objasni mi onda sta je problem u cijeloj ovoj prici, oko cega smo se mi zapravo zakacili, mislim da se ne prepucavamo bezveze ako se vec oko neceg slazemo...
-
Kwaheri
ma slazemo se..i nista nije problemRambo-Amadeus wrote:dobro, predpostavljam da si ti hafiz-bula, sto nije problem...
selam pa merhaba
-
Rambo-Amadeus
I obavezno gledaj da ustedis na vjerskom vjencanju, isplati sesulesavic wrote:Hvala!tempora wrote: U svakom slucaju, sretno sklapanje braka svim buducim mladencima.
ps. ne znam koliko se placa, ali mislim da nije problem platiti vjersko na ustrb svjetovnog vjencanj, ne moras praviti nekakve feste, gledaj sebe covjece
Naravno, SRETNO I OD MENE!!!
-
femme of_Roi
tempora wrote:.Citah u Kur'anu, da Kur'an nalaze proucavanje?Citah i to, da neki hadisi imaju nepromjenivo znacenje, a neki su "podlozni" interpretaciji?Vrlo je moguce, da sam nesto pogrijesila, jer moja pozadina nema temelje teologa,niti nekoga ko je kompetentan da raspravlja o istim stvarima?
Naravno da nalaze proucavanje,jer ajeti sami po sebi su ponekad nejasni onome ko ne zna povod njihovog objavljivanja pa zato je potrebno (a to sam u predhodnom postu i rekla gospodji @zeni) njihovo tumacenje,a to je islamska ulema kroz vijekove vec davno odradila za nas,tako da je na nama samo da uzmemo taj tumac kur'ana i da procitamo.Za svaki ajet ponaosob imas tumacenje istog(predlazem tefsir od Ibn Kesira).Citah u Kur'anu, da Kur'an nalaze proucavanje?
Vjerovatno nisi dobro postavila pitanje ali sigurno mislimo na isto.Naime,neki hadisi su od vjerodostojnih prenosilaca,od onih u koje ne sumnjamo u slabost tog hadisa(npr.Buharija i Muslim)jer su potvrdjeni kao ispravni i tacni i zato imaju nepromjenjivo znacenje,jer ne mozemo ih nikako drugacije tumaciti osim onako kakvi su sami po sebi.(par hadisa mozes pogledati u zbirci Rijadus-salihin,tebi mozda najlakse za pronaci,tu su uglavnom takvi o kojima govorim,vjerodostojni,znaci tacni).Citah i to, da neki hadisi imaju nepromjenivo znacenje, a neki su "podlozni" interpretaciji?
Dok imas i drugu vrstu hadisa koji nisu vjerodostojni i ima ih citav niz,obicno jer je prenosioc bio sumnjivog karaktera ili je prekinut njegov lanac prenosilaca pa se zato uzimaju za nevjerodostojne ili slabe hadise ili za one za koje je potrebno da budu "podlozni" interpretaciji,da se zna gdje je ko pogrijesio u njihovom prenosenju.
Sta je hadis mozes naci svugdje ako ukucas u google.A vjerujem da nebi pitala da ne znas sta je.Ima i na forumu koliko mogu da primjetim dosta tema tog tipa pa mozes procitati ako te zanima.
Madam @zena,nemoj da se preplices u odgovorima sa islama na filozofiju.Govorila sam o obavezi serijatskog vjencanja a ti si otisla skroz daleko da kroz to saplitanje nebi shvatila obavezu istog.
- danas
postoje uslovi, koje je encian vec navela...femme of_Roi wrote:Za serijatsko vjencanje postoje uslovi koji se trebaju ispuniti prije nego bi taj brak bio valjan i nije istina da je potrebno samo da se taj brak obznani da bi bio valjan.Izvinut ces.
from: http://www.jannah.org/sisters/marr.html
For a marriage to be valid certain conditions must be met.
1) consent of both parties.
2) " Mahr" a gift from the groom to his bride.
3) Witnesses- 2 male or female.
4) The marriage should be publicized, it should never be kept secret as it leads to suspicion and troubles within the community.