Great Wall Motor
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
vozim se ja i pogleda u retrovizor kontam ja cudne e klase, kad poslije prodje pored mene ono kia pu pu pu
- Citizen-X
Ch(ee)(y)eni dolazeartzy wrote:Jes, al je citanje opcionalno... svejedno - Kinezi dolaze ... samo da poprave ugled pa da i Ameri pocnu da kupuju kineske aute... vecina kineskih automobila pri sudaru ponasaju se kao kartonska kutija...chuchumbamayumbe wrote:Ovo reklamiranje kineza je vjerovatno u dogovoru sa forumskom moderacijom i vlasnikom?
Mislim, ima cjenovnik reklama a ovo ovdje ispada besplatno.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
sta bolan, vidim ja odlicno. nego de mi pokazi one kvalitetne japanske kante, pardon, automobile prije '95, pardon, '45, sto si reko neki dan da postojeCitizen-X wrote:Slabo te sluzi vidkarabaja-x wrote:vozim se ja i pogleda u retrovizor kontam ja cudne e klase, kad poslije prodje pored mene ono kia pu pu pu![]()
- testdriver

evo ti pravog, GONOW VICTOR..ili u italiji pod brandom katay, ovaj je već malo bliže nego xinkai
- Citizen-X
karabaja-x wrote:sta bolan, vidim ja odlicno. nego de mi pokazi one kvalitetne japanske kante, pardon, automobile prije '95, pardon, '45, sto si reko neki dan da postojeCitizen-X wrote:Slabo te sluzi vidkarabaja-x wrote:vozim se ja i pogleda u retrovizor kontam ja cudne e klase, kad poslije prodje pored mene ono kia pu pu pu![]()
- testdriver
evo došli su i novi modeli u bosnu, pick up wingle i hover, svi modeli s diesel motorom 2.8 tc (isuzu)...motori će također bit moguče malo prepraviti (tkz chip tuning) da se dobije oko 120 ks, pošto sad ima 95, common rail diesel motori su,motori su prigušeni na 95 ks zbog zakona potrošnje goriva u kini, uskoro ću saznati i datum prezetancije vozila, mislim da će biti u banja luci, pa bi mi bilo drago kad bi vi koji imate slobodnog vremena došli, malo se upoznali s vozilima, nešto fino pojeli,
popili
, datum ću vam javiti ovdje preko foruma
- testdriver

evo i novih modela Great Walla koji su krenuli u produkciju i imali prezentaciju u kini
ovaj mali auto se zove Peri, ima novorazvijeni motor od Great Wall-a 1.3 MPI, dobio sam informacije da je motor razvijen u suradnji s toyotom, naravno full oprema je na vozilima, jos se ne zna precizna cijena na euro tržište, ali trebla bi biti oko 6-7000 eura
ovaj drugi model je model COWRY, monovolumen,4,5 metra dužine, ima koncepciju sjedala 2+3+2 i previđen je za 7 osoba s time da je zadnji red sjedanja i namjenjen tome, a ne ko u nekim vozilima da taj red zadnjih sjedala je za pse, ili da se preklope i da se dobije prostor u gepeku, najbolja stvar na tom modelu mi je motor. 2.0 MITSUBISHI 4G63S4N MIVEC sa 140 ks,ovdje za cijenu nemam niti najave ali sigurno će biti atraktivna
modeli se u europi očekuju od 2008 godine
- karabaja-x
- Citizen-X
Obzirom da je to dio svjetske autoindustrije koji je odjednom dozivio bum, bas me interesuje kakva ce im biti second-hand cijena za jedno 4-5 godina kao i stanje i upotrebljivost nakon nekolikogodisnje upotrebe.
Ako je cijena 6000 € za nov auto sa "full" opremom, onda bi mu cijena trebala bit' na nivou Golfa II 25 godina starog za jedno 4-5 godina, a to je meni ipak atraktivnije vozat' sa jastucima i inim cudima nego skalameriju kojoj se ne zna ni broj vlasnika a kamo li broj predjenih kilometara.
U svakom slucaju bit' ce zanimljivo.
Ako je cijena 6000 € za nov auto sa "full" opremom, onda bi mu cijena trebala bit' na nivou Golfa II 25 godina starog za jedno 4-5 godina, a to je meni ipak atraktivnije vozat' sa jastucima i inim cudima nego skalameriju kojoj se ne zna ni broj vlasnika a kamo li broj predjenih kilometara.
- testdriver
sad bi se taj mali peri trebao početi prodavati u kini, treba se prodati određena količina vozila prije nego li dobije od kineske vlade dozvolu za izvoz na strana tržišta, dobio sam popis komponenti na vozilu i zadovoljan sam jer su provjerene, ovaj mali auto ima baš samostalno razvijen motor ali u specifikacijama sam našao proizvođače poput DENSO, DELPHI(urbizgavanje), BOSCH(abs+ebd), SIEMENS(airbagovi) što je definitvno plus
za ovaj monovolumen uopće ne sumnjam jer ima orginal mitsubishi motor i još ove zadnje MIVEC verzije, moj hover ima ovaj stariji pajerov pa radi bez problema
također u bosni će biti prezentacija ovih modela tokom 2008 godine
za ovaj monovolumen uopće ne sumnjam jer ima orginal mitsubishi motor i još ove zadnje MIVEC verzije, moj hover ima ovaj stariji pajerov pa radi bez problema
također u bosni će biti prezentacija ovih modela tokom 2008 godine
- chuchumbamayumbe
potpis, svijumi!Citizen-X wrote:Obzirom da je to dio svjetske autoindustrije koji je odjednom dozivio bum, bas me interesuje kakva ce im biti second-hand cijena za jedno 4-5 godina kao i stanje i upotrebljivost nakon nekolikogodisnje upotrebe.
- testdriver
pa to stvarni e svi su mi počeli pisat, pa ja mislim da će to biti isto ko u kini, vozat 3 godine, kupit nov...joj da znaš koliko tih mapleova ima u kini...ali ipak, rekorder je stariji model hyundai elantrejohntra wrote:test, zabrovio si reći za čuvene žute taxije maple koji su se pojavili u sarajevu...
- gospodar kuglastih munja
Isporucuju li se ta kineska vozila sa sva cetiri tocka ...ili dva po dva ? 
- testdriver
gospodar kuglastih munja wrote:Isporucuju li se ta kineska vozila sa sva cetiri tocka ...ili dva po dva ?
- testdriver

evo proizvodnja auta ide punom parom, nedavno se otvorio novi pogon za proizvodnju samostalno razvijenih motora, 1.2 diesel od 74 ks, 1.3 od 87, 1.5 od 99 ks i 2.0 od 140 ks, također ići će se i s proizvodnjom štedljivog 0.8 litarskog motora
usto otvoren je i najnoviji poligon za testiranje vozila, uz postojeća 2 ovaj treći kompleks je jedan od najsuvremenijih u kini, te omogučuje precizna mjerenja
prvi automobili se očekuju u BIH tokom 2008 godine
-
dr.iver
testdriver, jesi bio nedavno na ZEPS-u?
Bilo je neki xinkai dzipova,i nekih (losih) kopija stare seat ibize, smarta, vw caddy-a....nekako mi nisu kinezi jeftini da bi im cijena bila neoborivi argument nasuprot drugih auta. Mozda ih zato i nema mnogo na cestama?
Bilo je neki xinkai dzipova,i nekih (losih) kopija stare seat ibize, smarta, vw caddy-a....nekako mi nisu kinezi jeftini da bi im cijena bila neoborivi argument nasuprot drugih auta. Mozda ih zato i nema mnogo na cestama?
-
AdnanSA
U pravu si.Ono na Zepsu je bilo pravo smijesno.
Ona kopija Seata Ibize bi trebala kostati nova 10 000 KM sa PDV da bi je neko kupio.Ovako kosta 17-18 hiljada i mislim da nema te budale ko bi to kupio.
Kopija Smarta i lići na nešto ali je i ona preskupa. U pola cijene kad bi bila to bi onda bilo prihvatljivo. Ovako hvala ne.
Da li Kinezi skupo fakturišu našim uvoznicima ili uvoznici imaju maržu od jedno 200%.
Ona kopija Seata Ibize bi trebala kostati nova 10 000 KM sa PDV da bi je neko kupio.Ovako kosta 17-18 hiljada i mislim da nema te budale ko bi to kupio.
Kopija Smarta i lići na nešto ali je i ona preskupa. U pola cijene kad bi bila to bi onda bilo prihvatljivo. Ovako hvala ne.
Da li Kinezi skupo fakturišu našim uvoznicima ili uvoznici imaju maržu od jedno 200%.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
Mislim da neki hvtaju u mutnom ali im se zamutilo pred očima.AdnanSA wrote:U pravu si.Ono na Zepsu je bilo pravo smijesno.
-
Mislilac
Mislim da je to jedan od razloga..AdnanSA wrote:U pravu si.Ono na Zepsu je bilo pravo smijesno.
Još jedan potencijalni razlog bi bio udaljenost Azije i Evrope, te još uvijek visoki troškovi prevoza, s obzirom na malu količinu automobila. A kad to krene silom "konomije obima", pa kad se troškovi rasporede.. Onda će biti veselo. Naravno uz uslov da marže spadnu na prihvatljiv nivo.
PRC rulzz.
- testdriver
zdravo, nismo bili tamo, a za ove xinkai terence imaš sliku tu na par stranica iza, ti terenci su povučeni s ruskog tržišta zbog loše kvalitete koja se odnosila na interijer i vanjštinu, također i ovo dolje neko se dohvatino teme fakturiranja iz kine, svaka kineska faktura ide na detaljnu provjeru i kompanija ti mora poslati službeni cjenovnik za nabavu vozila, večinom su to BH uvoznici obavili s carinom, tu nema muljanja jer je kineski zakon jako strog i kazne su ogromne, ja se sjećam kad smo mi uvažali GWM u Hr, na prvi model hovera su mi lupili takvu carinu i trošarinu da me auto koštao skoro 30000 eura, jer je carina procjenila da je auto kvalitetatan i da je nemoguče da košta ispod 30000 eura na tržištu, to sve zavisi od tih carinskih zakonadr.iver wrote:testdriver, jesi bio nedavno na ZEPS-u?
mislilac je dolje u pravu...ne radi se u bosni s velikom maržom jer ti prijevoz ubije cijenu vozila,a ti nemožeš niti povisiti cijenu jer ulaziš u rang korejskih vozila od kojih bi trebao biti jeftini, a također imaš i troškve carine, ne znam kako je kod nas ali u HR moramo carinu plačat za sva vozila koja nisu iz EU, ja mislim da će to bit kinezima problem jer zato svi japanci i koreanci večinom imaju proizvodnju europi, a druga stvar u HR imamo i trošarine...koje se direktno ne odnose na vozilo, nego na procjenu hrvatske carine prema njihovom tarifnom sustavu
ovaj valjda koji je kao smart, to je model noble pretopostavljam, shanghuan, oko njega je bila panika u frakfurtu radi te prodaje, a za taj slučam znam da je čak i kina zabranila izvoz tih auta, jer ta kompanija shanghuan ide u krajnost (iskopirali su i santa fe i sorento), ali ti auti u kini imaju dosta visoku cijenu, i dosta su dobro napravljeni,ali to ih ipak ne opravdava, također ovaj model kao seat, sumjnam da je to cherry, mislim da je to možda kompanija xiali??? mada sam te aute viđao po kini
problem tih svih uvoznika je stanje tržišta i kako se pristupi prodaji, evo mi u HR prodajemo bez reklame, marketinga ičega, više ovako kad ljudi vide auto u gradu itd, prava prodaja će krenuti kad se dobije cijela gama vozila dakle terenci + osobni auti, drugo saloni moraju izgledati tip top...pa ja gradim ovaj od 1200m2, i dok se to sve ne uradi kako treba ja sam neču terati neki đavo s marketingom, svaki kupac voli kad kupi auto prvo da uđe u neki salon, da sa se tamo fino dočeka, da on osobno možda vidi sve aute, dostupne modele, prostor za servis itd...i tako dugo će biti ta skepsa prema autima dok to sve nebude gotovo, isti slučaj je u bosni, pa vidi šta se radi od salona, VW ima svoje zakone, peugeot ima bluebox itd itd
evo ti samo par primjera salona GWM-a po Europi:

ovo je u italiji, brescia, ima oko 5000m2, ogroman je, tamo je bar 50-100 auta na lageru i 2 haletine ogromne pune djelova, ja vidio osobno

a ovo je prodajno mjesto u rumunjskoj, mislim salon s servisom je stvarno tip top, prekrasan se, vidio sam ga i jako mi se sviđa
dok ja u varažinu gradim nešto kao kinesku kuču, imat će onaj krov kao u kini, ali će opet bit pofarbano u bojama kako treba i kako ti kompanija kaže, na zadnjoj strani će bit ogromana imitacija kineskog zida, servis od 3 servisna box-a itd itd
i kad čovjek vidi salon kao ova 2 gore, jasno da ona nema sumnje u kupnju vozila jer zna da vozila ima na lageru i da ih ima gdje servisirati što je ono najvažnije
- Bullet Tooth Tony
greska,razgovarao sa momkom na jednom stranom forumu,momak je fanatik za automobilima pa opet ne zna za ova auta citiram "ja ti nisam siguran da se ova auta prodaju u Kini"testdriver wrote:pa to stvarni e svi su mi počeli pisat, pa ja mislim da će to biti isto ko u kini, vozat 3 godine, kupit nov...joj da znaš koliko tih mapleova ima u kini...ali ipak, rekorder je stariji model hyundai elantrejohntra wrote:test, zabrovio si reći za čuvene žute taxije maple koji su se pojavili u sarajevu...
- testdriver
krenimo redom, maple je dio gelly grupe:Beg_Babic wrote:greska,razgovarao sa momkom na jednom stranom forumu,momak je fanatik za automobilima pa opet ne zna za ova auta citiram "ja ti nisam siguran da se ova auta prodaju u Kini"testdriver wrote:pa to stvarni e svi su mi počeli pisat, pa ja mislim da će to biti isto ko u kini, vozat 3 godine, kupit nov...joj da znaš koliko tih mapleova ima u kini...ali ipak, rekorder je stariji model hyundai elantrejohntra wrote:test, zabrovio si reći za čuvene žute taxije maple koji su se pojavili u sarajevu...![]()
Geely Automobile (pronounced "JEE-lee") was the first independent automobile manufacturer in the People's Republic of China, beginning in 1998, having acquired a minivan maker's licence. Geely started in 1986 as a manufacturer of refrigerators and by 1992, motorcycle parts. In 1994, Geely began manufacturing motorcycles. By 1996, Geely had produced over 200,000 motorcycles and scooters. The parent company is Geely Holding Group. The company sold 96,000 vehicles in 2004, 4% of the domestic market, and hopes to reach 1,000,000 by 2010. Geely's chairman and founder, Li Shufu, wants to sell two-thirds of the company's output overseas, though he is noncommittal on when that could happen. In a March 2005 forum held in Beijing, he was quoted as saying: We must make cars like people from Wenzhou make [a quarter of the world's] lighters. But developing a car industry is like growing one tree slowly to cover a whole forest. Geely is reportedly cooperating with Daewoo International, Maggiora and Rücker. Li relinquished the CEO title to Yue Guisheng in February 2006 to comply with Hong Kong Stock Exchange regulations. He remains chairman.
Founded in July2002 with a registered capital of RMB 20 million and with a direct import and export license, Geely International Corporation is a large-scale subsidiary of Geely Group and the exclusive authorized exporter of Geely brand automobiles. Geely Automobile was successfully listed on the Stock Exchange Limited of Hong Kong on the date of May 10th, 2005 Boasting a group of brilliant young, international trade professionals,the company is composed of five major departments. The Administrative Department, Financial Department, Marketing Department, Sales Departments and After-sales Service Department. In order to realize the grand objective of the company to bring Geely to the world, the company has been committed to internationalization ever since its foundation. The year, 2003, witnessed the first ever exports of Geely finished products in the companys history. By the end of 2005, Geely had exported a large quantity of her automobiles to Africa, the Middle East, East Europe and Central and South America. Moreover, the company has established an extensive trading relationship with over 50 countries in regions covering USA, North and West Europe, Russia and South East Asia. Geely International has obtained the ISO9001 certification from the authority. The company is known for her good reputation and considerate services as well as reliable quality. Together with Geely Holdings Group, the company has been making consistent efforts to satisfy the needs of both of her domestic and overseas customers. Geely International Corporation is looking forward to joining hands with all the potential domestic and overseas counterparts and friends to create an even more successful future.
ovo je gelly...a onda sljedi ovo o maple-u
Intro: Part of the Geely Group the first Shanghai Maple (or Huapu) automobile was introduced in the Summer of 2003. The plant has a capacity of producing 40,000-50,000 sedans a year.
Shanghai Maple Automobile Co. Ltd (SMA) is located in Fengjing Industrial Park. Jinshan District, Shanghai. The gasoline engines have 1.3L, 1.5L, 1.6L, and 1.8L of four different displacements, which has been built up since the end of 2004.And will be able to reach 300,000 engines annual capacity by 2007. SMA develops towards new creations and is committed to build a national automobile brand of Shanghai style. SMA has consecutively put out various series of cars that include: Maple C31, C51, C81. SMA aims to form a trust-worthy middle-class auto manufacturer with distinctive Shanghai style.
Također neki modeli gelly-a se također prodaju u kini s značkom maple-a, a tih auta u kini ima na tone, koliko hoćeš, ali ima i jedna stvar...npr pitanje u kojem gradu živi, recimo vozni park je totalno drukčiji u peking, shangaiu ili baodingu..npr u pekingu šta se tiće GWM nisam ih baš puno vidio, ima ih ali ne ono na svakom čošku,dok npr brilliansa isto ima puno, dok npr u baodingu ih ima kolko god,a opet u shanghai sam vidio ovih mapleova na tone