Matematika - ljubav izmedju tacke i linije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li volite matematiku?

Da
34
67%
Ne
17
33%

Total votes: 51

Sarafcina

Post by Sarafcina »

mostarac wrote:Matematika nivoa srednje skole je itekako primjenjiva i koristi se u praksi, ali produbljavati to znanje nema smisla (osim u specijalnim slucajevima kada je to naravno neophodno), jer na etf-u konkretno se izucava matematika u smislu da je postavljena kao smisao fakulteta i da je postavljena kao predmet izucavanja, a ne da koristi kao alat za rad. To je problem. matematika na etf konkretno se izucava, a ne primjenjuje, a trebala bi biti olaksavajuce sredstvo za rad, a ako neko zeli da je izucava neka predje preko ceste na prirodno-matematicki fakultet. Ja nisam za uskostrucno obrazovanje, ali je cinjenica da vrijeme upotrebljeno na etf-u za ucenje sranja (a vjerujem da je i na drugim fakultetima tako), a posebno bespotrebnih dubioza iz matematike, moze mnogo bolje da se iskoristi, jer npr. studenti na informatici na etf-u u moje vrijeme nisu se uopste upoznali sa Visual Studiom ili .NET platformom sto bi predstavljalo osnovno sredstvo za rad, cak nisu radili ni C++, a objektno orjentisano programiranje se radilo tek na cetvrtoj godini i to u Javi. E to je zalosno. Izbacis ko fol gotovog inzinjera informatike koji nema pojma sta je klasa, ali zato zna sve gluposti iz matematike koje mu u stvarnosti nece trebati, jer dok je trebao skuziti sta je objektno orjentisano programiranje, on je ucio hardcore matematiku koju nikad nece primjeniti.

poenta je da inzinjer *ispravno) nafilovan (Ispravnom) matematikom OO i klase savlada sam i bez vecih problema.
a sa druge strane koji ce ti klinac .Net ako upadnes u neke mreze ili ako razvijas nesto striktno za linux . ono... da me ne shvatis pogresno... ovo je samo karikiranje na tvoju crnobijelu postavku.

hajmo opet o matematici.... ja ne znam za tebe, ali ja sam srednju zavrsio sa trostrukim integralima ... a ti prvo hoces 4 operacije... pa sad zagovaras srednjoskolsku matematiku (koju?!?!).... jer kazes da ima primjenu. A gore uzimas 4 operacije da je dovoljno. Koje od toga je tacno?
mostarac

Post by mostarac »

Sarafcina wrote:
mostarac wrote:Matematika nivoa srednje skole je itekako primjenjiva i koristi se u praksi, ali produbljavati to znanje nema smisla (osim u specijalnim slucajevima kada je to naravno neophodno), jer na etf-u konkretno se izucava matematika u smislu da je postavljena kao smisao fakulteta i da je postavljena kao predmet izucavanja, a ne da koristi kao alat za rad. To je problem. matematika na etf konkretno se izucava, a ne primjenjuje, a trebala bi biti olaksavajuce sredstvo za rad, a ako neko zeli da je izucava neka predje preko ceste na prirodno-matematicki fakultet. Ja nisam za uskostrucno obrazovanje, ali je cinjenica da vrijeme upotrebljeno na etf-u za ucenje sranja (a vjerujem da je i na drugim fakultetima tako), a posebno bespotrebnih dubioza iz matematike, moze mnogo bolje da se iskoristi, jer npr. studenti na informatici na etf-u u moje vrijeme nisu se uopste upoznali sa Visual Studiom ili .NET platformom sto bi predstavljalo osnovno sredstvo za rad, cak nisu radili ni C++, a objektno orjentisano programiranje se radilo tek na cetvrtoj godini i to u Javi. E to je zalosno. Izbacis ko fol gotovog inzinjera informatike koji nema pojma sta je klasa, ali zato zna sve gluposti iz matematike koje mu u stvarnosti nece trebati, jer dok je trebao skuziti sta je objektno orjentisano programiranje, on je ucio hardcore matematiku koju nikad nece primjeniti.

poenta je da inzinjer *ispravno) nafilovan (Ispravnom) matematikom OO i klase savlada sam i bez vecih problema.
a sa druge strane koji ce ti klinac .Net ako upadnes u neke mreze ili ako razvijas nesto striktno za linux . ono... da me ne shvatis pogresno... ovo je samo karikiranje na tvoju crnobijelu postavku.

hajmo opet o matematici.... ja ne znam za tebe, ali ja sam srednju zavrsio sa trostrukim integralima ... a ti prvo hoces 4 operacije... pa sad zagovaras srednjoskolsku matematiku (koju?!?!).... jer kazes da ima primjenu. A gore uzimas 4 operacije da je dovoljno. Koje od toga je tacno?
.NET sam uzeo kao primjer jer se mnogo koristi u praksi, srednja skola je daleko od trostrukih integrala, bar danas, tj. ali cetvrti srednje je inace uvod u visu matematiku i upoznavanje maturanata da i to postoji. A tvoja postavka je crno-bijela jer si se svezao 4 racunske operacije, al znas i sam sta se pod tim misli i da to definitivno ne ukljucuje visu matematiku i tesko da ces naci nekog inzinjera koji nije zaposlen na fakultetu ili slicnoj ustanovi koji ti danas zna rjesiti bilo kakav integral. Konkretno ja se jos nisam susreo sa upotrebom matematike koja odmice od jednostavnih jednacina i operacija sa razlomcima i matricama, uz nesto malo geometrije i mozda jos poneka stvar iz algebre. Znam pouzdano i sa stoprocentnom sigurnoscu, da dalje od toga nisu odmakle ni moje kolege koje takodjer rade u struci (a nisu svi informaticari), a isto tako razumjevanje klasa i nema bas neke velike veze sa matematikom, pogotovo ne sa visom matematikom.
Dakle shvati da govorim o matematici na fakultetu koja moze na etf-u, ako govorimo o njemu da bude jedan prosjecan ispit sa onim sto ce inzinjer koristiti u stvarnosti i sa cim se moze sresti, a da nije odradjeno u srednjoj skoli (tipa produbljavanje znanja o matricama), a ne 4 ispita od kojih su dva maratonska i uzimaju i vrijeme i zdravlje, a korist je ravna nuli. Tu je matematika sama sebi svrha i nema nikakvu primjenjivu korist.
cyprus

Post by cyprus »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
cyprus wrote:Ja voljem geometriju, al ovu običnu matematiku sa običnim brojevima i slovima ne voljem. :-) :-) :-)
vidis ti to :D ja dobivala 5 uvijek iz geometrije, a dvice iz ostalih oblasti :D a svi mrzili geometriju, mislila sam da sam jedina :D
eko geometrasa :D
haj sad potegnite sestar i linijar i dizajnirajte grb :oops: :D :D
Ja već dizajniro neke prijedloge. :D :lol: :lol:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

mostarac wrote:
Sarafcina wrote:

.NET sam uzeo kao primjer jer se mnogo koristi u praksi, srednja skola je daleko od trostrukih integrala, bar danas, tj. ali cetvrti srednje je inace uvod u visu matematiku i upoznavanje maturanata da i to postoji. A tvoja postavka je crno-bijela jer si se svezao 4 racunske operacije, al znas i sam sta se pod tim misli i da to definitivno ne ukljucuje visu matematiku i tesko da ces naci nekog inzinjera koji nije zaposlen na fakultetu ili slicnoj ustanovi koji ti danas zna rjesiti bilo kakav integral. Konkretno ja se jos nisam susreo sa upotrebom matematike koja odmice od jednostavnih jednacina i operacija sa razlomcima i matricama, uz nesto malo geometrije i mozda jos poneka stvar iz algebre. Znam pouzdano i sa stoprocentnom sigurnoscu, da dalje od toga nisu odmakle ni moje kolege koje takodjer rade u struci (a nisu svi informaticari), a isto tako razumjevanje klasa i nema bas neke velike veze sa matematikom, pogotovo ne sa visom matematikom.
Dakle shvati da govorim o matematici na fakultetu koja moze na etf-u, ako govorimo o njemu da bude jedan prosjecan ispit sa onim sto ce inzinjer koristiti u stvarnosti i sa cim se moze sresti, a da nije odradjeno u srednjoj skoli (tipa produbljavanje znanja o matricama), a ne 4 ispita od kojih su dva maratonska i uzimaju i vrijeme i zdravlje, a korist je ravna nuli. Tu je matematika sama sebi svrha i nema nikakvu primjenjivu korist.

ma shvatam ja sta ti pricas, ali ti podrazumijevas da fundamentalne predmete ucis da bi ih sutra koristio u poslu. sto je skroz pogresno. ucis ih da bi shvatio struku... a sa matematikom jos i da te nauci sekvencijalnom razmisljanju... naucnom pristupu i metodu (cega ti vjerovatno nisi ni svjestan, ali upravo to koristis u svakodnevnom poslu).

operacija sam se svezo... ok :) prinzajem... radi toga da vidimo dokle ces ti ici...
ali recimo da znam jako puno ljudi koji ne koriste tu neku etf matematiku na poslu... ali samo prividno... optimizacije rade stalno (sam koncept nije shvatljiv bez poprilicne matematike, ali kada jednom skontas... jako cesto se problemi rjesavaju bez posebne matematike... na kraju krajeva za simplex ti ne treba nista.. 4 operacije... i opleti tabele..a ako imas komp... ne trebaju ti ni cetiri operacije.. ali haj ga znaj primjeniti ako nisi naucio matematiku... a moras sve redom... jbg)..
Hendrix

Post by Hendrix »

Imamo i mi na građevini mali problem s matematikom :-D .
Mislim da je nepotrebno teška i peglativna matematika a najvažniji stručni predmeti i fundamentalni tipa statika su sada šaša.Prođeš u 3. godinu kad tamo statiku moraš imati u malom prstu a nemaju je ali zato znaju integrale ko iz šale i lagano okinu.
Ja imam kolega apsolvenata koji znaju šta je integral u detalj ali još uvijek nisu skontali principe najobičnije statike kako treba , a to se vidi iz aviona kad padnu ispit koji zahtjeva 1% statike na početku zadatka , a sve zato jer je ostavljena po strani radi matematike i njene težine. Učiš matematiku jer je jebena a ovo vamo ćemo lako ba , profa ne pita ništa ovo ono.
Također mislim da nas više uče matematiku kao da sam ja na PMF-u a ne na građevini. Zašto ne bi ispit imao jedan zadatak u kojem se matematika koristi na primjeru iz prakse? Nema šanse , nego uči 1000 dokaza i teoriju da je možeš fino ispisati i dobiti 6 i ajmo dalje.
Također sam razgovarao sa jednim asistentom sa PMF-a koji mi je govorio kako je predlagao da se matematike razdvoje po smjerovima i da svako radi ono što mu treba , naravno ništa od toga , bolja je ovako , profa priča isto 30 godina , gdje će sada mijenjati nešto ba.
bibliotekar

Post by bibliotekar »

mostarac, jest to sve BILO tako po starom sistemu... sad je bolje... puuuno bolje :) :)
modesti

Post by modesti »

Ja mislim da je matematika u našem obrazovanju zastupljena u prevelikom obimu tako da stvara gađenje kod 95% djece. Bolje bi bilo da uvrste u programe jednostavnije stvari koje su aplikativne.

Nama je u gimnaziji žena (neću ni ime da joj spominjem, puj-puj) davala zadatke iz zbirki (ruskih ofkors) kojima bi otkinula korice da je slučajno ne nađemo i ne prevježbamo i tako ne rasturimo kontrolni. Pa, gdje to ima? I ja onda trebam zavoljeti matematiku? A ne znam ni zašta će mi to što mi daje...

Mislim da je napravljen odličan biznis oko te fame. Pa se moraju uzimati instrukcije, tctctctc. A matematika je u suštini vrlo jednostavna nauka ako imaš sklonosti ka logičkom razmišljanju.
Sorry na blagom off topicu, morala sam.
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Evo da vas na ovoj temi malo upoznam sa necim sto je malo matematika, ali nije u potpunosti. Mozda vise logicko-matematicka-enigmatika ili "popularna matematika", ili tako nekako...

Prije par dana u Rio de Janeiru je zavrseno Svjetsko prvenstvo u rjesavanju takvih zadataka. Sluzbeno se ono zove "World Puzzle Championship". Medjutim, ono "puzzle" se NE odnosi na puzle-slagalice. Ali nisu ni cisto matematicki, ni cisto enigmatski zadaci. Nego nesto izmedju. A pomalo lice i na one zadatke koji se mogu sretati u testovima inteligencije.

Primjere koji su dati (za vjezbu) prije tog takmicenja mozete download-ovati ovdje. Ako se niste nikad s tako necim susretali (a velike su sanse da niste), onda vjerovatno necete bas uvijek razumjeti sta se trazi kao rjesenje. Samim tim vjerovatno vecinu necete moci ni rijesiti (mozda cak ni zapoceti rjesavati). Ali to je sasvim normalno za prvo susretanje sa tako necim.

Ugrubo da opisem zadatke: nekad se trazi upisivanje brojeva ili slova (npr. sudoku), nekad je provlacenje linije kroz zadati lik (npr. napraviti zatvorenu petlju tako da se prodje kroz sva polja u nekoj mrezi), nekad ucrtavanje odredjenih elemenata (npr. ona stara igra brodova) itd, itd.

Ukoliko ima zainteresovanih mogu postaviti jos informacija i linkova, koje inace objavljujem na blogu, ali da se ne reklamiram ovdje mozete se javiti i na PP.

Vjerujte, zadaci su jako, jako zanimljivi i vrlo popularni u svijetu. Uostalom, ne bi se vec 16 godina odrzavalo prvenstvo svijeta...
modesti

Post by modesti »

Cryptoman wrote: Uostalom, ne bi se vec 16 godina odrzavalo prvenstvo svijeta...

Nije vala to nikakvo mjerilo za interesantnost nečega. Eno se esperanto susreti vrte koliko hoćeš godina, a baš i nemaju ništa zanimljivo/korisno/interesantno u sebi...čak su prilično smiješni.

Ovaj tvoj link nije loš (otvorila sam šibice), iako baš i nemam vremena za ovakva dumanja.
Deb's

Post by Deb's »

Cryptoman wrote:Evo da vas na ovoj temi malo upoznam sa necim sto je malo matematika, ali nije u potpunosti. Mozda vise logicko-matematicka-enigmatika ili "popularna matematika", ili tako nekako...

Prije par dana u Rio de Janeiru je zavrseno Svjetsko prvenstvo u rjesavanju takvih zadataka. Sluzbeno se ono zove "World Puzzle Championship". Medjutim, ono "puzzle" se NE odnosi na puzle-slagalice. Ali nisu ni cisto matematicki, ni cisto enigmatski zadaci. Nego nesto izmedju. A pomalo lice i na one zadatke koji se mogu sretati u testovima inteligencije.

Primjere koji su dati (za vjezbu) prije tog takmicenja mozete download-ovati ovdje. Ako se niste nikad s tako necim susretali (a velike su sanse da niste), onda vjerovatno necete bas uvijek razumjeti sta se trazi kao rjesenje. Samim tim vjerovatno vecinu necete moci ni rijesiti (mozda cak ni zapoceti rjesavati). Ali to je sasvim normalno za prvo susretanje sa tako necim.

Ugrubo da opisem zadatke: nekad se trazi upisivanje brojeva ili slova (npr. sudoku), nekad je provlacenje linije kroz zadati lik (npr. napraviti zatvorenu petlju tako da se prodje kroz sva polja u nekoj mrezi), nekad ucrtavanje odredjenih elemenata (npr. ona stara igra brodova) itd, itd.

Ukoliko ima zainteresovanih mogu postaviti jos informacija i linkova, koje inace objavljujem na blogu, ali da se ne reklamiram ovdje mozete se javiti i na PP.

Vjerujte, zadaci su jako, jako zanimljivi i vrlo popularni u svijetu. Uostalom, ne bi se vec 16 godina odrzavalo prvenstvo svijeta...
bolje vam je integrale rješavat... :D
Cryptoman

Post by Cryptoman »

modesti wrote:
Cryptoman wrote: Uostalom, ne bi se vec 16 godina odrzavalo prvenstvo svijeta...

Nije vala to nikakvo mjerilo za interesantnost nečega. Eno se esperanto susreti vrte koliko hoćeš godina, a baš i nemaju ništa zanimljivo/korisno/interesantno u sebi...čak su prilično smiješni.
Pa znas da o ukusima nije uopste zahvalno diskutovati. Evo da ponudim drugi argument, pa kud puklo da puklo :D

Image

Potrebno je u mrezu ucrtati jednu neprekinutu liniju, koja krece iz jedne crne tacke i zavrsava u drugoj.
Linija mora proci kroz sva bijela polja tacno jednom.
Kroz tamna polja linija ne prolazi.
Postoji samo jedno ispravno rjesenje.
Maystor

Post by Maystor »

atko wrote:Kada se ukupna duzina rijeke (bilo koje rijeke na planeti) podijeli sa vazdusnom razdaljinom izmedju njeng izvora i usca... taj odnos tezi broju pi sto je teren "ravniji" (to jest sto je sfera pravilnija) ta teznja broju pi je tacnija ...
Nije tacno. I pored "toliko ljubitelja matematike" niko da reaguje? Nausnica, sta se desava?
Jara

Post by Jara »

Maystor wrote:
atko wrote:Kada se ukupna duzina rijeke (bilo koje rijeke na planeti) podijeli sa vazdusnom razdaljinom izmedju njeng izvora i usca... taj odnos tezi broju pi sto je teren "ravniji" (to jest sto je sfera pravilnija) ta teznja broju pi je tacnija ...
Nije tacno. I pored "toliko ljubitelja matematike" niko da reaguje? Nausnica, sta se desava?
Tačno da nije tačno, mrsko mi bilo pisat ranije.
Provjera tvrdnje na jednostavnom primjeru:
Pretpostavimo da je Zemlja pravilna sfera i da rijeka teče od južnog do sjevernog pola, ne krivudajući, nego po liniji koja je jednaka polovini obima Zemlje, recimo po griničkom meridijanu. Kvocijent dužine rijeke i vazdušne razdaljine je jednak polovini broja pi.
Shoshana

Post by Shoshana »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
cyprus wrote:Ja voljem geometriju, al ovu običnu matematiku sa običnim brojevima i slovima ne voljem. :-) :-) :-)
vidis ti to :D ja dobivala 5 uvijek iz geometrije, a dvice iz ostalih oblasti :D a svi mrzili geometriju, mislila sam da sam jedina :D
eko geometrasa :D
haj sad potegnite sestar i linijar i dizajnirajte grb :oops: :D :D
Vidi masonke sto ga ispotiha provlaci :lol: :lol:
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

Taèno da nije taèno, mrsko mi bilo pisat ranije.
Pretpostavimo da je Zemlja pravilna sfera i da rijeka teèe od ju¾nog do sjevernog pola, ne krivudajuæi, nego po liniji koja je jednaka polovini obima Zemlje, recimo po grinièkom meridijanu. Kvocijent du¾ine rijeke i vazdu¹ne razdaljine je jednak polovini broja pi.
Kako si ovdje uzeo vazdusnu razdaljinu? Pobrkao si loncice definitivno. Ovdje se misli na nadmorsku visinu a ne na odnos precnika i poluobima sfere.
Jara

Post by Jara »

niskoprofilni wrote:
Pretpostavimo da je Zemlja pravilna sfera i da rijeka teče od južnog do sjevernog pola, ne krivudajući, nego po liniji koja je jednaka polovini obima Zemlje, recimo po griničkom meridijanu. Kvocijent dužine rijeke i vazdušne razdaljine je jednak polovini broja pi.
Kako si ovdje uzeo vazdusnu razdaljinu? Pobrkao si loncice definitivno. Ovdje se misli na nadmorsku visinu a ne na odnos precnika i poluobima sfere.
:-) "Vazdusna razdaljina" između južnog i sjevernog pola i jeste jednaka prečniku, uzeh granični slučaj radi lakšeg računanja...
Kad bi bilo tako kako kažeš. onda bi "vazdušna razdaljina" između Sarajeva i Neuma bila oko 500 m a ne oko 200 km, znači, po tvome, 400 puta manja ( Neum je na razini mora, tj. 0 m n.v. a Sarajevo na 500 m n.v.) :D
Maystor

Post by Maystor »

Jara wrote:
Maystor wrote:
Ne samo to, statement je potpuno netacan. Kaze "bilo koje rijeke na planeti"!? Pa stvarne rijeke krivudaju na veoma nepravilan nacin, i ne mogu se nikako podvesti pod ovo. Kada bismo i uzeli neku "matematicku rijeku", koja tece savrseno po povrsini zemlje [sferi], opet nije tacno. Tvoj primjer stoji, ali u opstem slucaju nije ni pi/2. Ako je rijeka dovoljno kratka (a ima i takvih), sferna zakrivljenost ne dolazi do izrazaja i navedeni odnos tezi ka 1 (a ne pi ili nesto slicno).
Ovaj sto je napisao ovu tvrdnju vjerovatno se i ne razumije previse u ovo, pa da ne objasnjavam dalje.
Indie88

Post by Indie88 »

Samo da se obratim mostarcu.

Slazem se ja da 90% inzinjera ne koristi matematiku u onom obimu kao sto je mi ucimo na ETF-u. Ali reci koji ce kuratz ikome matematika je toliko naivno za jednog buduceg inzinjera. Pa da nema te matematike, je li mislis da bi neki ciko zvan Njutn postavio temelje fizike, na kojoj se zasniva naucni razvitak cijelog covjecanstva ili Bohr sa kvantnom teorijom na cijem osnovu je jedan ciko cijeg se imena ne sjecam izmislio tranzistor, bez kojega bi mi danas igrali tetrisa sa elek.cijevima.

Naravno da dosta ljudi ne voli matematiku, jer je apstraktna sama po sebi, ali matematika je osnov, fundamentalna nauka, pomocu koje se opisuju sve moguce fizicke i ne fizicke pojave.
Jara

Post by Jara »

Maystor wrote:
Jara wrote:
Maystor wrote: Nije tacno. I pored "toliko ljubitelja matematike" niko da reaguje? Nausnica, sta se desava?
Ne samo to, statement je potpuno netacan. Kaze "bilo koje rijeke na planeti"!? Pa stvarne rijeke krivudaju na veoma nepravilan nacin, i ne mogu se nikako podvesti pod ovo. Kada bismo i uzeli neku "matematicku rijeku", koja tece savrseno po povrsini zemlje [sferi], opet nije tacno. Tvoj primjer stoji, ali u opstem slucaju nije ni pi/2. Ako je rijeka dovoljno kratka (a ima i takvih), sferna zakrivljenost ne dolazi do izrazaja i navedeni odnos tezi ka 1 (a ne pi ili nesto slicno).
Ovaj sto je napisao ovu tvrdnju vjerovatno se i ne razumije previse u ovo, pa da ne objasnjavam dalje.
Slažem se, uzela sam "specijalni" slučaj radi očiglednosti; htjedoh, prosto rečeno :) , pokazati da ima najmanje jedan primjer za koji njegova tvrdnja nije tačna...
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Necu nista plaho
http://www.umsolver.com/cgi-bin/club.pl?language=us

Ima ovo doduse i u MS Encarta/Student al nije to to.
foton

Post by foton »

Razumijem ja mostarca kad kaze da se pretezno koriste puki osnovi matematike u normalnom radu i da svi oni dokazi kroz koje smo prosli, na kojima smo ostavljali kosti i dane i godine rada sad izgledaju besmisleni.

S jedne strane danas nema dovoljno ozbiljnih kompanija i poslova u kojima zaista treba svo to znanje, a fakulteti valjda trebaju da obrazuju ljude po potrebama drustva. S druge strane, nije problem profesora ili fakulteta sto SADA nema tih kompanija, i ako drasticno spuste nivo, nikad ih nece ni biti.

To je sto se drustva tice. A licno ja kad sam studirao, nisam studirao da bih mogao raditi neki odredjen posao. Volio sam studij (elektrotehnike) i izazov i to mi je bila motivacija. Citao sam i Hemingveja i Dostojevskog bez ocekivanja da ce mi bas oni trebati jednog dana kad budem pravio clock recovery ili slicno.
nausnica

Post by nausnica »

Zahvaljujući matematici i igranju šaha, ja danas i razmišljam ovako širokogrudno i ne osuđivački kao što razmišljam.
nausnica

Post by nausnica »

up
_ambassador

Post by _ambassador »

meni nekoc rekose da bih trebao upisati ekonomsku srednju skolu, jer tu je sve matematika :roll: :roll: :roll: :-) ....... i tako napravih zivotnu gresku.....

nije mi bas draga elektrotehnika, ali uporedo s ekonomskom (aka sve ziva matematika) vjerujem da bih sada znao podosta vishe....

pored fizike, najljepsa nauka :D
Post Reply