Dali ste vi stvarno religiozni,...

Rasprave o vjerskim temama.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

dripac wrote:
sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Jeli to treba da znaci da ona nebi trebala hodati gradom i jesti za vrijeme ramazana, jer u suprotnom nema postovanja.
Evo,reći ću ti da ja vjerujem u Boga,Allaha dž.š.. i ne mogu sebe nazvati "vjernicom",jer vjernik ipak treba da se pridržava nekih stvari..pored onog..budi dobar čovjek..bla bla.. da klanja redovno,eventualno da je žena pokrivena,da ide u džamiju..znači..da ispunjava onih par farzova (obaveza),koje mu Islam nalaže.Eh sad..to je moje mišljenje,što ne znači da se mora samnom neko usaglasiti,vjerovatno i neće.Dakle,ja nisam taj tip vjernice,a sumjam da ću biti u dogledno vrijeme..ko zna..
Nisam spremna da se odreknem svog trenutnog načina života.. zato se i ne smatram pravom vjernicom,jer to bi onda značilo da sebe izjednačavam sa onima,koji se s puno više pažnje posvećuju.Između ostalog ne postim.. postila sam jednom,ili dvaput u životu.. i reći ću ti da mi je jako neugodno jesti ulicom i ne znati da li prolazi neko pored mene ko posti,a prolaze sigurno..i kako to utiče na tu osobu.Ok.. bit posta je u odricanju i onaj ko posti,mora biti svjestan..da će se naći u raznim situacijama,ali jednostavno smatram da to jeste bezobrazluk..jesti ulicom za vrijeme Ramazana,nepoštivanje...a samo jer se možeš strpiti dok ne dođeš kući.Šta te košta?Ili jednostavno odeš na mjesto koje je predviđeno za jelo..
A ulicom je stvarno bezveze...
Naravno,oni koji nisu muslimani nisu dužni da ovo rade,ali oni koji jesu...mislim da bi trebali..
Isto tako smatram da nema pravo ni onaj ko posti gledati prijekorno onog što jede..
Jednostavno mi nije "slatko" jesti ulicom kad je Ramazan,samo jer ne želim da nekome ide voda na usta,a ljudi su..i ti koji poste..sigurno im ah bude kad vide,zato je najmanje što mogu učiniti da bar to ne radim pred njima,nebitno gdje se nalazili.
mostarac

Post by mostarac »

ja sam duboko religiozan covjek :D

simboli moje religije objedinjeni u jedan :D

Image

VFC - THE RELIGION + crveni karanfil u reveru u srcu crvena vjera

a evo i poslanika :D

Image
bos

Post by bos »

Ma nema dalje od tebe mostarac... :-)

Inace, cak i ovi nesretnici alkosi su toliko "vaspitani" da evo bar u mojoj mahali cijeli ramazan nema druzenja po haustorima sa dvolitarkama...ona ekipa sto se u parku skuplja i po citave noci budalesu, nema ih ovih dana...

Ne kazem da ono sto su radili evo sad bas ne rade ali bar ih nema vani da "provociraju".

To je to.

:)
danas

Post by danas »

mostarac wrote:ja sam duboko religiozan covjek :D

Image

Image
zaboravio si svoje istinsko bozanstvo :lol: :lol: :lol:

PS ne, nisam ni najmanje religiozna :D kao da je to neka novost :lol: :-)
ali proklata sam, nikad ne mogu da odolim ovim 'salvador dali' temama :oops: :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

pinkzelena wrote:
dripac wrote:
sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Jeli to treba da znaci da ona nebi trebala hodati gradom i jesti za vrijeme ramazana, jer u suprotnom nema postovanja.
Evo,reći ću ti da ja vjerujem u Boga,Allaha dž.š.. i ne mogu sebe nazvati "vjernicom",jer vjernik ipak treba da se pridržava nekih stvari..pored onog..budi dobar čovjek..bla bla.. da klanja redovno,eventualno da je žena pokrivena,da ide u džamiju..znači..da ispunjava onih par farzova (obaveza),koje mu Islam nalaže.Eh sad..to je moje mišljenje,što ne znači da se mora samnom neko usaglasiti,vjerovatno i neće.Dakle,ja nisam taj tip vjernice,a sumjam da ću biti u dogledno vrijeme..ko zna..
Nisam spremna da se odreknem svog trenutnog načina života.. zato se i ne smatram pravom vjernicom,jer to bi onda značilo da sebe izjednačavam sa onima,koji se s puno više pažnje posvećuju.Između ostalog ne postim.. postila sam jednom,ili dvaput u životu.. i reći ću ti da mi je jako neugodno jesti ulicom i ne znati da li prolazi neko pored mene ko posti,a prolaze sigurno..i kako to utiče na tu osobu.Ok.. bit posta je u odricanju i onaj ko posti,mora biti svjestan..da će se naći u raznim situacijama,ali jednostavno smatram da to jeste bezobrazluk..jesti ulicom za vrijeme Ramazana,nepoštivanje...a samo jer se možeš strpiti dok ne dođeš kući.Šta te košta?Ili jednostavno odeš na mjesto koje je predviđeno za jelo..
A ulicom je stvarno bezveze...
Naravno,oni koji nisu muslimani nisu dužni da ovo rade,ali oni koji jesu...mislim da bi trebali..
Isto tako smatram da nema pravo ni onaj ko posti gledati prijekorno onog što jede..
Jednostavno mi nije "slatko" jesti ulicom kad je Ramazan,samo jer ne želim da nekome ide voda na usta,a ljudi su..i ti koji poste..sigurno im ah bude kad vide,zato je najmanje što mogu učiniti da bar to ne radim pred njima,nebitno gdje se nalazili.
ama ko pazi i ko se izvinjava DESETINAMA HILJADA GLADNIH u BiH, konkretno i u Sarajevu? koji nemaju sta da jedu cijele godine? je li i njima "ah" kad vide da neko jede ulicom, ili samo postasima?
ko ce se izvinuti za opsovanu majku? je li to postas smije sad i psovati, je li to novi zakon iz dzamahirije? ja sam mislila da ne smije ruzno ni pomisliti... moj zayeb...

i ko ce to meni reci odjednom, sta je u mom gradu, zvotu, zemlji pristojno a sta nepristojno? gdje se kupuje taj bonton? je li to neki novi bonton, nisam upucena... ja, koja cijeli zivot zivi sa ljudima koji poste.

je li ja to trebam od strane "religioznih" (ovo stavljam pod navodnike, da se nijedan iskreni vjernik ne uvrijedi, ne zato sto stavljam vjernike na pijadestal, nego inace pazim da ne uvrijedim ljude koji u datom momentu ne vrijedjaju mene, i zato sto postujem tudje svetinje u ocekivanju da se i moje postuju) da strahujem od nekog sikaniranja i linca?

nemam obicaj jesti ulicom, ali nekad moram cijeli dan biti u gradu, a nema svako pare da sjedi po restoranima ili ascinicama, nekad nemam nego marku u dzepu, gdje cu ja ona? ko ce se meni izviniti sto jedva kraj s krajem spajam? kome da se sklanjam u rupu da zvacem svoju kiflu? onima sto im se stolovi prolamaju ujutro i navecer? umjesto sto psuju mater onom ko ulicom jede kiflu, kog vraga ne pokupe raje iz one narodne kuhinje pa im bogovski iftar ne naprave?

ne lupajte moronluke, ljudi, molim vas.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

dawn_upon_dawn wrote: ama ko pazi i ko se izvinjava DESETINAMA HILJADA GLADNIH u BiH, konkretno i u Sarajevu? koji nemaju sta da jedu cijele godine? je li i njima "ah" kad vide da neko jede ulicom, ili samo postasima?
ko ce se izvinuti za opsovanu majku? je li to postas smije sad i psovati, je li to novi zakon iz dzamahirije? ja sam mislila da ne smije ruzno ni pomisliti... moj zayeb...

i ko ce to meni reci odjednom, sta je u mom gradu, zvotu, zemlji pristojno a sta nepristojno? gdje se kupuje taj bonton? je li to neki novi bonton, nisam upucena... ja, koja cijeli zivot zivi sa ljudima koji poste.

je li ja to trebam od strane "religioznih" (ovo stavljam pod navodnike, da se nijedan iskreni vjernik ne uvrijedi, ne zato sto stavljam vjernike na pijadestal, nego inace pazim da ne uvrijedim ljude koji u datom momentu ne vrijedjaju mene, i zato sto postujem tudje svetinje u ocekivanju da se i moje postuju) da strahujem od nekog sikaniranja i linca?

nemam obicaj jesti ulicom, ali nekad moram cijeli dan biti u gradu, a nema svako pare da sjedi po restoranima ili ascinicama, nekad nemam nego marku u dzepu, gdje cu ja ona? ko ce se meni izviniti sto jedva kraj s krajem spajam? kome da se sklanjam u rupu da zvacem svoju kiflu? onima sto im se stolovi prolamaju ujutro i navecer? umjesto sto psuju mater onom ko ulicom jede kiflu, kog vraga ne pokupe raje iz one narodne kuhinje pa im bogovski iftar ne naprave?

Djevojko.. mislim da si malo pretjerala.. nije ovo tema o DESETINAMA HILJADA GLADNIH,tu se obrati Reisu Ceriću.. ja mislim isto što i ti,al ja desetine hiljada gladnih ne mogu nahranit' da me sad jebeš ovdje..
i nisi jedina,kojoj se zna desiti da ima marku u džepu..nisi jedina,ascinice i buregdzinice nisam ni spominjala.. a ni luksuzne restorane..dzamahiriju takodjer..za bonton smatram da se NE MOZE KUPITI,to je nesto sto nosis iz kuce..
I na kraju,iznjela sam svoje misljenje..i onako kako JA postupam za vrijeme Ramazana i lijepo naglasih da SE NE MORA SAMNOM NEKO USAGLASITI..a niti da neko mora postupiti isto kao i ja.
Ja jos nisam cula da se nekom psuje mater ko jede ulicom.. i mislim da zbog jednog takvog primjera ne treba sad generalizovati,a isto tako se ne moras sklanjati u rupu da zvaces svoju kiflu,niti je tvoja briga,ili moja ko ce koga pokupiti iz narodne kuhinje i napraviti mu iftar..
Vjeruj da mnogo ljudi radi upravo to sto si navela,samo sto se to ne radi da bi se pricalo na sav glas..nego pomozi i suti.. ako radis samo zato da bi se nekom hvalio i pokazao kako si "merhametli"..e *ebem ti ja taj merhamet onda.
Ne znam sta je to tebe moglo toliko izrevoltirati u mom postu,da tako odreagujes.. i pogotovo da spominjes neke moronluke..i onda spominjes neki bonton..
:roll:
Nego,ti jedi ziva bila i janje peceno ulicom sto se mene tice..ko ti brani i ko ti moze zabraniti?
Ali nemas pravo nazivati moronlukom cinjenicu da neko drzi do toga..i do Ramazana..i da jednostavno ne jede gradom,a vjeruj mi ogladni se itekako.
Kad vec ne postim.. moj je neki skromni doprinos bar eto to sto ne "prkosim" hranom i to je moje i ne treba biti predmet tudjeg interesa,kao sto ni mene ne zanima jel ti zvaces kiflu.
Stvarno se ovdje ljudi sicaju raznoraznim epitetima..bez razmisljanja..
mozda je glad u pitanju ko zna.... :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

pinkzelena wrote: Ali nemas pravo nazivati moronlukom cinjenicu da neko drzi do toga..i do Ramazana..i da jednostavno ne jede gradom,a vjeruj mi ogladni se itekako.
Kad vec ne postim.. moj je neki skromni doprinos bar eto to sto ne "prkosim" hranom i to je moje i ne treba biti predmet tudjeg interesa,kao sto ni mene ne zanima jel ti zvaces kiflu.
uopste rasprava o tome smije li xy osoba jesti ulicom bio ne bio ramazan je bezze totalno...

Munafik fino napisa - nije se rodio ko je svijetu ugodio.
Da li recimo ti, a ovo pitanje vec postavih, na poslu ili faxu za vrijeme pravoslavnog ili katolickog posta, ne narucujes sendvic s piletinom ili drugim vrstama mesa?

Moj doprinos je moj rad, svako posti i ide u crkvu sebi a ne meni, i na kraju krajeva MOJ OBRAZ MENI TVOJ TEBI I NJIHOV NJIMA.

Licno smatram da sam manje ja zgrijesila sto sam jela ulicom nego "vjernik" koji me "pokusao izvesti na pravi put".
Hvala, neka hvala, ja makar ne lazem Boga...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

mIRCerka wrote:
pinkzelena wrote: Ali nemas pravo nazivati moronlukom cinjenicu da neko drzi do toga..i do Ramazana..i da jednostavno ne jede gradom,a vjeruj mi ogladni se itekako.
uopste rasprava o tome smije li xy osoba jesti ulicom bio ne bio ramazan je bezze totalno...

Munafik fino napisa - nije se rodio ko je svijetu ugodio.
Da li recimo ti, a ovo pitanje vec postavih, na poslu ili faxu za vrijeme pravoslavnog ili katolickog posta, ne narucujes sendvic s piletinom ili drugim vrstama mesa?

Moj doprinos je moj rad, svako posti i ide u crkvu sebi a ne meni, i na kraju krajeva MOJ OBRAZ MENI TVOJ TEBI I NJIHOV NJIMA.

Licno smatram da sam manje ja zgrijesila sto sam jela ulicom nego "vjernik" koji me "pokusao izvesti na pravi put".
Hvala, neka hvala, ja makar ne lazem Boga...

Ama,sta sam ja toliko drugacije rekla? Rekla sam da nema pravo ni onaj ko posti da nesto gleda poprijeko,jer ako ne moze da posti,nek ne posti..
necu reci da ja NIKAD ne pojedem nesto...al ono.. stanem negdje po strani ako sam s nekim,il svratim negdje pojedem nesto,il kuci..nebitno..
jer mi je zao zbog tih nekih starijih ljudi uglavnom,ne zelim da im vadim maslo.
Nisu svi muslimani da se razumijemo i nije svakom Ramazan i treba i to postovati..i to sam naglasila..
A da se isto posti za vrijeme nekog katolickog blagdana..isto bih postupila.Imam prijateljicu koja je katolkinja i ne znam tacno kada..sta,al znam da imaju dani kojima posti..kad je u blizini..nema veze sto sjedimo..svi i pijemo kafu,a ona ne.. opet je drugacije kad bar ne jedes pred njom..eto meni jednostavno neprijatno..to je sve.
Ovo u vezi tvog incidenta,vidjela sam da si neku fotku postirala,al nisam uspjela otvoriti,pa bih molila da mi objasnis o cemu se radi.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

pinkzelena wrote:
dawn_upon_dawn wrote: ama ko pazi i ko se izvinjava DESETINAMA HILJADA GLADNIH u BiH, konkretno i u Sarajevu? koji nemaju sta da jedu cijele godine? je li i njima "ah" kad vide da neko jede ulicom, ili samo postasima?

Djevojko.. mislim da si malo pretjerala.. nije ovo tema o DESETINAMA HILJADA GLADNIH,tu se obrati Reisu Ceriću.. ja mislim isto što i ti,al ja desetine hiljada gladnih ne mogu nahranit' da me sad jebeš ovdje..
i nisi jedina,kojoj se zna desiti da ima marku u džepu..nisi jedina,ascinice i buregdzinice nisam ni spominjala.. a ni luksuzne restorane..dzamahiriju takodjer..za bonton smatram da se NE MOZE KUPITI,to je nesto sto nosis iz kuce..
I na kraju,iznjela sam svoje misljenje..i onako kako JA postupam za vrijeme Ramazana i lijepo naglasih da SE NE MORA SAMNOM NEKO USAGLASITI..a niti da neko mora postupiti isto kao i ja.
Ja jos nisam cula da se nekom psuje mater ko jede ulicom.. i mislim da zbog jednog takvog primjera ne treba sad generalizovati,a isto tako se ne moras sklanjati u rupu da zvaces svoju kiflu,niti je tvoja briga,ili moja ko ce koga pokupiti iz narodne kuhinje i napraviti mu iftar..
Vjeruj da mnogo ljudi radi upravo to sto si navela,samo sto se to ne radi da bi se pricalo na sav glas..nego pomozi i suti.. ako radis samo zato da bi se nekom hvalio i pokazao kako si "merhametli"..e *ebem ti ja taj merhamet onda.
Ne znam sta je to tebe moglo toliko izrevoltirati u mom postu,da tako odreagujes.. i pogotovo da spominjes neke moronluke..i onda spominjes neki bonton..
:roll:
Nego,ti jedi ziva bila i janje peceno ulicom sto se mene tice..ko ti brani i ko ti moze zabraniti?
Ali nemas pravo nazivati moronlukom cinjenicu da neko drzi do toga..i do Ramazana..i da jednostavno ne jede gradom,a vjeruj mi ogladni se itekako.
niko nije ni trazio da nahranis hiljade gladnih, niti da vices okolo kako si humanitarac. samo kazem, onako kako je (mozda) one koji poste ah na hranu tokom ramazana, tako je ah na hranu mnogim nasim gladnim sugradjanima pred kojima jedemo na ulici tokom CIJELE GODINE. i to, ne ceka ih ni rucak kod kuce.

drugo, nisam ti rekla da si moronka, rekla sam opcenito, "ljudi", jer ne citiram samo tvoj post nego i sekretarov.

trece, bonton je knjiga koja se kupuje, dakle "Bonton" je set pravila, set pisanih pravila. a to sto se nosi od kuce, o cemu ti pricas, je ODGOJ :wink:

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati , komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu.

ako sam te uvrijedila, izvini, to je samo zato sto mi se cinilo da odobravas psovanje majke onome ko jede ulicom za vrijeme ramazana ili smatras da je to opcenito nepristojno. ja ne smatram.

i jos mi se ucinilo da negdje kazes kako makar muslimani trebaju toga da se prirzavaju. kako neko moze znati ko je osoba koja ide i jede ulicom? je li krscanin ili musliman?

slazem se tu s tobom, ni ja nikad nisam cula da covjek koji posti za vrijeme ramazana nekom PSUJE MAJKU.

a ovo sa gladju necu komentirati...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

dawn_upon_dawn wrote: niko nije ni trazio da nahranis hiljade gladnih, niti da vices okolo kako si humanitarac. samo kazem, onako kako je (mozda) one koji poste ah na hranu tokom ramazana, tako je ah na hranu mnogim nasim gladnim sugradjanima pred kojima jedemo na ulici tokom CIJELE GODINE. i to, ne ceka ih ni rucak kod kuce.

drugo, nisam ti rekla da si moronka, rekla sam opcenito, "ljudi", jer ne citiram samo tvoj post nego i sekretarov.

trece, bonton je knjiga koja se kupuje, dakle "Bonton" je set pravila, set pisanih pravila. a to sto se nosi od kuce, o cemu ti pricas, je ODGOJ :wink:

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati , komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu.

ako sam te uvrijedila, izvini, to je samo zato sto mi se cinilo da odobravas psovanje majke onome ko jede ulicom za vrijeme ramazana ili smatras da je to opcenito nepristojno. ja ne smatram.

i jos mi se ucinilo da negdje kazes kako makar muslimani trebaju toga da se prirzavaju. kako neko moze znati ko je osoba koja ide i jede ulicom? je li krscanin ili musliman?

slazem se tu s tobom, ni ja nikad nisam cula da covjek koji posti za vrijeme ramazana nekom PSUJE MAJKU.

a ovo sa gladju necu komentirati...

Ok,kad si spomenula bonton,nisam to shvatila bukvalno.. dakle na knjigu..
sto se tice ostalog,valjda smo se sporazumjele..
:)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Nit mi smeta, nit me nervira, niti gledam ko jede dok ja postim...Pogotovo me ne zanimaju slučajni prolaznici.....Nikada nisam, recimo, tokom Ramazana, odgodio sastanak jer postim...Često su se ti sastanci održavali i u kafanama i restoranima....Jednostavno, zahvalim se konobaru ili konobarici ( ako je dama u pitanju zakolutam ovim mojim mubarek okicama :D ) i ljubazno saopćim da ne bih ništa.

Kad je riječ o meni bliskim i dragim osobama, to je neka druga priča....Ali, ne iz razloga što bi mi njihova kifla, njihova kafa ili cigareta, otežala post....Razlozi su drugačije prirode, ali ne mora se o njima na forumu :)

I moram reći,pošto su ovdje nekoliko puta pomenuti nemuslimani, da su upravo oni uvijek najpažljiviji, u želji da me ne povrijede....Ponavljam, nisu me mogli ni povrijediti, jer postim za sebe i zbog sebe....Ali, nekako, cijenio sam i uvijek ću cijeniti tu njihovu gestu.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ahmmed wrote:Nit mi smeta, nit me nervira, niti gledam ko jede dok ja postim...Pogotovo me ne zanimaju slučajni prolaznici.....Nikada nisam, recimo, tokom Ramazana, odgodio sastanak jer postim...Često su se ti sastanci održavali i u kafanama i restoranima....Jednostavno, zahvalim se konobaru ili konobarici ( ako je dama u pitanju zakolutam ovim mojim mubarek okicama :D ) i ljubazno saopćim da ne bih ništa.

Kad je riječ o meni bliskim i dragim osobama, to je neka druga priča....Ali, ne iz razloga što bi mi njihova kifla, njihova kafa ili cigareta, otežala post....Razlozi su drugačije prirode, ali ne mora se o njima na forumu :)

I moram reći,pošto su ovdje nekoliko puta pomenuti nemuslimani, da su upravo oni uvijek najpažljiviji, u želji da me ne povrijede....Ponavljam, nisu me mogli ni povrijediti, jer postim za sebe i zbog sebe....Ali, nekako, cijenio sam i uvijek ću cijeniti tu njihovu gestu.....
jest da nije eticno, al ja bi tebe klonirala :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

mIRCerka wrote:
Ahmmed wrote:Nit mi smeta, nit me nervira, niti gledam ko jede dok ja postim...Pogotovo me ne zanimaju slučajni prolaznici.....Nikada nisam, recimo, tokom Ramazana, odgodio sastanak jer postim...Često su se ti sastanci održavali i u kafanama i restoranima....Jednostavno, zahvalim se konobaru ili konobarici ( ako je dama u pitanju zakolutam ovim mojim mubarek okicama :D ) i ljubazno saopćim da ne bih ništa.

jest da nije eticno, al ja bi tebe klonirala :D

Eh, sad....Postidio sam se :)
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

jok, tek kad bih ja nesta napricala ti bi se postidio :D:D:D:D:D
break

Post by break »

potpisujem :-D
svako za sebe. onaj ko posti, ali s pravim nijetom, njemu ne smeta nista, sretan je cijeli dan, jer iz pravog razloga to radi.
Shoshana

Post by Shoshana »

upadljivo_tih wrote:

Religiozan = neko ko ima neki svoj MORAL, principe.. neke 'vise' principe. Koji pored tjelesnih(jako sumljiv izraz!) imaju i neke zelje koje nisu tjelesne, pa bile one zle, ili bile one dobre (te zelje). Neko ko nije opsjednut novcem, modom, trendovima, 'imitiranjem' vecine, neko kome je dakle njegova i tudja individualnost na prvom mjestu - taj je religiozan.

1.Ljudi koji misle da dusa ne postoji nemaju osjecanja
Yebem li ga ja, ispadoh ja religiozna :shock: :lol: :lol: :lol:

A sto osjecanja nemam - to je tek druga prica :oops:

Mozebit ti svasta znas, ali poradi malo na definicijama - zivota ti.
lady midnight

Post by lady midnight »

mozhda je malo off topic, ali samo malchice:

vlastita duhovnost ili religiozitet je valjda samo jedna od odrednica koje definishu nekoga kao osobu, kao chovjeka.... a meni lichno nimalo vazhna kad ocjenjujem nechiju ljudskost. ima ljudi koji su mi bliski i dragi koji su jako religiozni, a ima ih koji su radikalni ateisti... a zashto su mi dragi i bliski ima svoje razloge u tome kako se odnose prema ljudima i svijetu, a ne u shta (ne) vjeruju.
district-beg

Post by district-beg »

mostarac wrote:ja sam duboko religiozan covjek :D

Image

Image
BOJ SE BOGA!!!
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote: zaboravio si svoje istinsko bozanstvo :lol: :lol: :lol:

PS ne, nisam ni najmanje religiozna :D kao da je to neka novost :lol: :-)
ali proklata sam, nikad ne mogu da odolim ovim 'salvador dali' temama :oops: :D :D
Sto se trpas tamo gdje ti nije mjesto bona. Klekni i ljubi mi cipele moleci za milost :D

@Moje brcko: e bas sam tebe cekao da me uputis sta cu i kako cu. haj bola razguli, nemoj da pustim dajinicu i choopku na tebe, a one su vrlo zajebani kerovi kad ih ja napuckam :D
sulesavic

Post by sulesavic »

- Èuj, poèuj! U Ramiza Klisure nestala je krava! Ko je vidio il' èuo ðegod za nju, neka prijavi na ovèinu dobiæe bak¹i¹! Èuj, narode, poèuj!

Mujo "telal" izvikuje, desno oko hoæe da mu iskoèi. Kleca on na onu kraæu nogu i pomièe se poslije svake "objave" za pet æepenaka naprijed. Djeca se skupila, zabadaju, vuku za tur, u¾ivaju pakosteæi:

- Ha, æor-Mujo, dr¾' ¹kiljavog Muju! Ðe si, æoro!
- Bje¾', djeco, nalet vas bilo!

A èar¹ija se smije. Iske¾ena lica iza "mangala", oèi ¹to zlobno ¹kilje, ruke sa mokrom krpom spremne da je sad bace u nos Muji telalu. Te¾ak, zagu¹ljiv mrak vla¾nih duæana gleda Muju neprijateljski. A on samo ide, vièe po du¾nosti, i veæ je sraèunao ¹ta æe kupiti novcem ¹to ga je dobio za ovu "objavu" o Klisurinoj kravi. Brani se od djece i pravi da ne èuje ¹to mu èar¹ija dobacuje:

- Izbeci oba oka na njih, Mujo!
- Udri ga tom kratkom nogom!
- Dr¾' desno!

Nije htio da slu¹a sva ta sto puta ponovljena ¹egaæenja na raèun njegove prazne lijeve oène duplje, na raèun kraæe noge, na raèun njegova ¾ivota. Osjeæao je u sebi gaðenje prema toj zajedljivoj èar¹iji ¹to svaki dan ispija stotine crnih kafa i izmi¹lja stotine naèina, da ubije, izmrcvari ono beskonaèno provincijsko vrijeme. Koliko su puta njemu bacali ¹tap meðu noge i on se skljokao u potoèiæ, "pljacu" ¹to teèe stranom èar¹ije, koliko puta su mu dali cigaretu sa barutom, pa on sprzio usne i nos, koliko puta su se pekar Hamdo, kafed¾ija Asim, bakalin Ibrahim, trgovèiæ Marijan i pisar Meho, ovaj, onaj, sva èar¹ija, Fojnica, koliko su se puta oni slatko cerili svojoj ¹ali, a on bio bijedan, mo¾da izgladnio, mo¾da promrzao, ponekad bolestan! "More telal je on, ¹ta on zna, more podnijet'!" A kad bi sjutra on, pritije¹njen zimom i trbuhom, do¹ao i pla¹ljivo zatra¾io duhana, ¹eæera ili bra¹na na veresiju, gomilali bi se prigovori i odbijanja: te "Ima¹ li pare?", te "Kad æe¹ staro platit'?", "Manje pu¹i!", te ovo, te ono... i Mujo je konaèno vi¹e nesvjesno nego svjesno uvidio da on ¾ivi tu kao stvar kojom se èar¹ija igra, veseli, koju baca i uzima, i da on, Mujo Kuèuk, zvani Telal i telal stvarno, nije niko i ni¹ta, da njegova crijeva i srce i bubrezi i ruke i mozak, da je sve to zajedno izopæeno negdje ustranu, nani¾e, da on, Mujo èovjek, ¾ivotari sam usred ljudi, sam, i da oko njega nema nikoga.

To ga natjeralo na æutanje. I svakim danom sve je te¾e bilo dobiti rijeè od njega. Samo "slu¾beno" izvikivanje telalskih i op¹tinskih stvari.

Zamrzi Mujo telal èar¹iju i cijelu Fojnicu. Osjeti to èar¹ija i uvrijedi se. "Fukara pa dig'o nos!"

... A vrijeme se cijedilo niz drvene, polutrule krovove kuæa. Noæobdija ©emso kida svaki dan po jedan list iz kalendara.

Ni¾u se listovi.

Do¹ao Ramazan. I post. Izgladnjelost. Srd¾ba. Nabusitost, "huja", nervoza, "Èovjek posti ¹to mora da posti", onda mu krivo na svakoga, jer i tradicionalna ramazanska "huja" pretvara se u mr¾nju na onoga ko ne posti a trebalo bi da posti. Gledaju ljudi nenavikli na glad, ljute se na sve, iskaljuju na kome mogu svoj bijes i bivaju iz dana u dan sve nepodno¹ljiviji. Trgovci osorni s kupcima, oèevi tuku djecu, prazna crijeva stvaraju zlobu, ljudi se podmuklo izjedaju. Peti dan ramazana neko reèe u Asimovoi kahvi:

- Muju telala vidjeli de ¾vaæe u æorsokaku, iza kuæe...

©esti dan kasaba je bubala:

- Mujo telal, fukara i muhtaæ svakome, neæe da posti, digo glavu pa zavila¹io k'o neslan ovan, a pljuje na din i post!

Sedmi dan se u Ibrahimovom duæanu donijela odluka:

- Zar sav svijet postit' a Mujo jok!? Da ga potabamo! Da ga nauèimo dinu i postu!

A osmi dan bi egzekucija.

I¹ao Mujo oko iæindije gladan, ufitiljio pa se lomi ulicom i zamièe kuæi da spremi "iftar". I¹ao i taman mislio kako æe pomoæi Porèi da istovari jabuke budimke pa tako zaradi tri-èetiri dinara, kad zovnu¹e:

- Mujo! Hod'-der!
- ©ta je?
- Hodi ovamo, da ti ne¹to ka¾em!

Uðe Mujo u krojaèku radnju, upade meðu deset mrzovoljnih du¹ebri¾nika. Doèeka¹e ga oèi, tuðe, ledene.

Mujo æuti. Èeka.

- Ti ne posti¹, Mujo, a?
- Ko, je l' ja? Postim, brate.
- Ama vidje¹e te ljudi de jede¹, kako æe¹ bolan svoj din ostavit' pa æafir postat'?

Muji dosadno govoriti, a odvratna mu la¾, èeka da zavr¹e svi pa da ode. Æuti.

- Pa ti nama ne reèe ¹to ne posti¹?... Èu Mujo kako neko iza njega okrenu kljuè u bravi. Ste¾e mu se ne¹to i on nasluti zlo.
- Postim, braæo, ¹ta vam je!
- Jok, videli su te ljudi. Pa ti bolan spao na nas, ¾ivi¹ od na¹e muke, a mi da moremo, a ti da ne mere¹ gladovati. A farz ti je, du¾nost jedna.
- Pasjaluk èini¹, Mujo. Nagoni¹ insana na grijeh.
- Brezobrazan si, Mujo!
- Mi moremo, a on ne mere!
- Svinja si, Mujo!
- Da ga potabamo!

U zamoru i meðu deset glasova koji nalijeæu, nije mogao da se snaðe. Na kraju vidje ¹ta je i kako je. Strah ga obuze, deset ljudi mu se pribli¾avaju, njemu se èini kao da im iz oèiju vire ¹ape, kand¾e, vile, te oèi bodu, prilaze, hvataju ga... èupaju.

- Pustite me, braæo, iftar æe, èekaju me djeca kod kuæe.
- A, jok! Hoæemo te nauèit' kako'¹ postit'!

Muji oko zape za sto i uèini mu se taj sto kao d¾ehenem, golem, stra¹an. Drhtao je. Uhvatili ga i podigli.

Urliknu èovjek na stolu, tankih stegnutih ruku i prestravljen. Neko se nasmija. U jednoj ruci pokaza se duga, debela ¹ipka.

Digo¹e mu noge u vazduh i veza¹e "falakama". U taj èas bi mu svejedno. Èak mu pade na pamet da mrzi, da prezre ove ljude, da pljune na njih. I on pljunu.

Pade prvi udarac po golim tabanima. Muju zabolje silno, bol mu doðe do grla, tu stade i... puèe i drugi udarac, pa treæi, èetvrti... dvadeset i pet.

Onda ga pusti¹e.

Saðe sa stola, osloni se na oteèene tabane, pogleda onim jednim suznim i krvavim okom po tom èar¹iskom tribunalu, po fesovima i masnim niskim bakalskim èelima, zagleda u dvadeset zadovoljnih, sjajnih i zlobnih oèiju i htjede da ka¾e ne¹to stra¹no, ogromno prokleto, htjede... i prekide se. Doðe mu najedanput da ne ka¾e ni¹ta, da æuti kao prije, da tako ove mrske ljude do kosti uvrijedi, da im se tako osveti. I zaæuta Mujo oèajno, muèno kao da je kriknuo, zaæuta glasno, zaæuta rjeèitom æutnjom i muklo, bezglasnim jaukom nad zloèinom èar¹ije. Onda se okrenu, otvori sad veæ otkljuèana vrata i izaðe. Top puèe.

Tako Mujo okaja grijeh koji nije poèinio, a èar¹ija se nekako iskali. Jedan od desetorice neuvjerljivo reèe:

- Neæe mu vi¹e ni u snu pasti na um da jede uz ramazan.

Zija Dizdareviæ, Mujo telal
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

Shoshana wrote:
upadljivo_tih wrote:

Religiozan = neko ko ima neki svoj MORAL, principe.. neke 'vise' principe. Koji pored tjelesnih(jako sumljiv izraz!) imaju i neke zelje koje nisu tjelesne, pa bile one zle, ili bile one dobre (te zelje). Neko ko nije opsjednut novcem, modom, trendovima, 'imitiranjem' vecine, neko kome je dakle njegova i tudja individualnost na prvom mjestu - taj je religiozan.

1.Ljudi koji misle da dusa ne postoji nemaju osjecanja
Yebem li ga ja, ispadoh ja religiozna :shock: :lol: :lol: :lol:

A sto osjecanja nemam - to je tek druga prica :oops:

Mozebit ti svasta znas, ali poradi malo na definicijama - zivota ti.
Pa mozda i jesi, ali ako nemas osjecanja nego samo pamet onda si budala.
I ATEISTA MOZE DA BUDE RELIGIOZAN, iako nevjeruje u Boga, i 'biti religiozan' nije isto sto i 'vjerovati u boga', i da bi se bilo religiozan nemora
se vjerovati u boga. DAKLE, NIDJE U ZVANICNOJ DEFINICIJI RELIGIOZNOSTI
NEPOSTOJI KLAUZULA PO KOJOJ SE MORA VJEROVATI U NEKO BICE, BOGA,
DA BI SE BILO RELIGIOZNIM, dakle:
RELIGIOZAN moze da bude i neko ko ne vjeruje u boga. A neko ko vjeruje
mozda i nije religiozan. OVO JE 10TI PUT DA PONAVLJAM NAUCITE VISE
OVU JEBENU DEFINICIJU NAPAMET.

Kad pominjem religioznost tad uopste ne pricam o vjerovanju u boga,
tj. teizmu, nego bas o religioznosti/ zato se i tema zove tako.
Kome se ne svidja to sto 'religioznost' moze da bude nesto sto nije povezano sa njegovom ili tudjom religiom, taj neka ne koristi tu rijec, mislim
neka ne zloupotrebljava. Ljudi koji vjeruju u boga -oni sve gledaju nekako
'u vezi' svog vjerovanja, pa cak i hranu, pa cak i 'rijeci'! Prisvajaju sebi za
pravo da 'drze' definiciju rijeci 'religija' -- kao sto mnoge druge stvari
sto se tice cistih pojmova prisvajaju. Od opstih definicija prave definicije
koje izvjestacuju da odgovaraju 'bogu' itd. i 'njihovom 'bogu''
Od definicija koje nemaju veze sa bogom prave one koje imaju. itd.
tako je i sa rijecju 'religija' -- ta rijec nema NIKAKVE ama bas nikakve veze
sa pojmom 'Bog' tako da je ne koristie direkno u vezi sa tim pojmom. A
kakav je to pojam i dali je samo virtuelan , ili samo apstraktan, o tome
necu sad da pricam, jer tema nije 'vjerujete li u boga' nego 'jeste li religiozni'
. Hm..
Kwaheri

#72 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by Kwaheri »

upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave
mehanikom: izvjesni član foruma priča o tome kako je čovjek „idealna mašina“ a opet, na neki način „moralna mašina“, dali griješim ako kažem da je mehanika nešto što blage veze nema sa religioznošću? Što je čak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upošte nije moglo doći u vrijeme kad su religije nastajale: položaj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali griješim ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no što su izmišljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je naše tijelo programirano od strane neke „više“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali griješim ako zaključim da bi oni u prenatalnom periodu (ako ćemo pričati o fiziologiji – čovjek ima „svijest o sebi“ i dok je još u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu pričali o mozgu, nadam se da do tih svojih zaključaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako što su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa čačkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su došli do zaključaka o „manama mozga“, a pošto vidim da nisu ni jednu knjigu pročitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga čuli... hm, nedje neko rece kako je naš mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli pričaj to meni ja ponešto znam o tim stvarima, nikad nije kasno da nešto od nekoga naučis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to što je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali griješim ako kažem da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali žrtvu a znali da ih krivicni zakon neće goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znači da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo ću neke da spomenem: FIZIOLOŠKE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIČKO-DETERMINISTIČKO-FATALISTIČKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojača“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUČNE RELIGIJE (Bolesni pokušaji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktičnim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara proglašeno za bolest).

Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

SAD ZAMISLITE DA KOJIM SLUCAJEM NISTE BILI U PRILICI DA DODJETE DO "SVETIH KNJIGA" PA TIME NI DA "POVJERUJETE" U TO STO U NJIMA PISE, DALI BI MOZDA ONDA S P O N T A N O (AKO IKO ZNA STO ZNACI TA RIJEC) DOSLI NA IDEJU O POSTOJANJU BOGA?
DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?
sad nakon sto si se ovo izvikao na nas...ovim capsom...de ziv bio... pitanje ti je obrađeno u literaturi ...davno :D nađi "Zivi sin Budnoga", negdje postoje prijevodi ..a ako hoces ukratko... neki bi dosli na tu ideju, neki ne bi
:D :oops: ove kvalifikacije necu komentirati... :oops:
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

samo da jednom se ovo o 'jeli posteno i pravedno jest kad drugi poste'
objasni.

Ima ljudi koji nisu muslimani, i ima ljudi koji nisu katolici, i koji nisu pravo-
slavni - a i jedni i drugi i treci i poste u razlicite dane godine -- sto bi jasno
znacilo da dok 1 milijarda posti ostale milijarde stanovnika zemlje < BAR
NESTO > pregrizu, ako cak i ne prave gozbe.

izgleda da nekima na ovom forumu nije bitno to sto ZNAJU da neko jede
dok oni poste, nego im je bitno samo da NE VIDE da neko jede. Ja mislim
da je ZNANJE mnogo bitnija stvar od samog vida, i da je vid samo jedno
od mnogih sredstava kojima sticemo 'sliku realnosti' tj POZNANJE stvarnosti.
I da je vid nesto sto je samo sluga cjelokupnog sistema za poznanje
stvarnosti. Ali nekim ljudima ovjdje je bitnije ono sto vide nego ono sto
znaju. Boli njih k*** sto znaju da ova mala jede kad dodje kuci...
Ali ako je vide da jede onda pocinju njihovu histeriju.

Jos nidje nisam cuo toliku glupost da 'nije bitno sto ona jede, bitno je
sto se ona ne krije kad jede'. Upravo to je reko ovaj?

Pa jbg. takvo pridavanje znacaja ocima iznad svega je opisano kao dusevna
bolest , i kao perverzija.

___
neko ce vjerovatno jos da kaze kako ta mala treba da laze kad je neko
pita na neki praznik 'jedes li' 'ne', jer nije kulturno da ne laze?
upadljivo_tih

#74 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by upadljivo_tih »

zena wrote:
upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave
mehanikom: izvjesni član foruma priča o tome kako je čovjek „idealna mašina“ a opet, na neki način „moralna mašina“, dali griješim ako kažem da je mehanika nešto što blage veze nema sa religioznošću? Što je čak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upošte nije moglo doći u vrijeme kad su religije nastajale: položaj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali griješim ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no što su izmišljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je naše tijelo programirano od strane neke „više“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali griješim ako zaključim da bi oni u prenatalnom periodu (ako ćemo pričati o fiziologiji – čovjek ima „svijest o sebi“ i dok je još u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu pričali o mozgu, nadam se da do tih svojih zaključaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako što su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa čačkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su došli do zaključaka o „manama mozga“, a pošto vidim da nisu ni jednu knjigu pročitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga čuli... hm, nedje neko rece kako je naš mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli pričaj to meni ja ponešto znam o tim stvarima, nikad nije kasno da nešto od nekoga naučis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to što je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali griješim ako kažem da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali žrtvu a znali da ih krivicni zakon neće goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znači da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo ću neke da spomenem: FIZIOLOŠKE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIČKO-DETERMINISTIČKO-FATALISTIČKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojača“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUČNE RELIGIJE (Bolesni pokušaji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktičnim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara proglašeno za bolest).

Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

SAD ZAMISLITE DA KOJIM SLUCAJEM NISTE BILI U PRILICI DA DODJETE DO "SVETIH KNJIGA" PA TIME NI DA "POVJERUJETE" U TO STO U NJIMA PISE, DALI BI MOZDA ONDA S P O N T A N O (AKO IKO ZNA STO ZNACI TA RIJEC) DOSLI NA IDEJU O POSTOJANJU BOGA?
DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?
sad nakon sto si se ovo izvikao na nas...ovim capsom...de ziv bio... pitanje ti je obrađeno u literaturi ...davno :D nađi "Zivi sin Budnoga", negdje postoje prijevodi ..a ako hoces ukratko... neki bi dosli na tu ideju, neki ne bi
:D :oops: ove kvalifikacije necu komentirati... :oops:
cisto sumljam da bi svi dosli na ideju da se istim danima posti i da godina ima jednako dana, i da je bog reko ovo bog reko ono stvorijo adana stvorijo evu itd/ vjerovatno bi svaki ko bi se odlucio da nebude ateista imao razliciti
teizam.
danas

Post by danas »

odi teta da bombonu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply