Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
- shana_majka
- Ahmmed
dawn_upon_dawn wrote:jos jedan argument-pitanje
dakle, zasto se ovoliko grcevito ne bore ili makar odobravaju neke aspekte religijskih propisa, preporuka i zabrana cije bi dobro rjesenje poboljsalo odnose medju ljudima, tipa prijateljski odnosi sa ljudima druge vjere, odnos prema drugim narodima, ljudima drukcijeg morala itd.? dakle, spremni su prihvatiti i odobriti ono sto je njima KORIST, seksualna ili materijalna, a ono sto im NE omogucava da se smatraju boljim, jacim i istinitijim od drugih, vode ratove i zavadjaju svijet - e to nikako ne odobravaju
o tome ja citav zivoti u gluha doba
Eeeee, malo idžtihada, a malo i mudžtehida....Danas bi se, idžtihadom bavili i mudžtehide izigravali, oni što od ponedjeljka do srijede, "savladaju" islam , a već u četvrtak znaju odgovore na sve mes ele.Do petka su mutlak mudžtehidi
- lady midnight
draga sabahetadawn_upon_dawn wrote:jos jedan argument-pitanje
dakle, zasto se ovoliko grcevito ne bore ili makar odobravaju neke aspekte religijskih propisa, preporuka i zabrana cije bi dobro rjesenje poboljsalo odnose medju ljudima, tipa prijateljski odnosi sa ljudima druge vjere, odnos prema drugim narodima, ljudima drukcijeg morala itd.? dakle, spremni su prihvatiti i odobriti ono sto je njima KORIST, seksualna ili materijalna, a ono sto im NE omogucava da se smatraju boljim, jacim i istinitijim od drugih, vode ratove i zavadjaju svijet - e to nikako ne odobravaju
ja sam jednom o tome vodila malo duzhu raspravu sa @danas o znachaju religije i o funkcijama koje ona ispunjava i koje mozhe ispunjavati (ne znam tachno koja je tema bila).
pa sam u tom kontekstu napisala i to da je, globalno gledajuci, kroz istoriju (evo, da dam josh malo inspiracije za ono pile shto je preshlo cestu
samo ovoliko: ima josh uvijek ljudi, pripadnika svih religija, koji chine upravo to shto tebi nedostaje, i moja je sreca da sam ih srela dosta, jer ko zna da li bih ja danas imala ovakav odnos prema svemu tome da ih nisam srela, a i da li bih zaista vjerovala u to da dobro postoji - kao shto vjerujem
a to shto su danas nazhalost najglasniji ovi drugi, galamdzhije i josh gore, koji, opet nazhalost, svojim uskogrudnim stavovima i dogmatskim razmishljanjem vjeri (najcheshce svojoj) uzimaju svaku humanu dimenziju, svode je na neshto nezhivo, neshto otrgnuto i nevezano za ljude, neshto shto zhivi samo za i od propisa i zabrana, a time je pretvaraju u neshto neljudsko, shto religija po prirodi ne mozhe biti, jer je tu zbog ljudi - to sve stoji, i to je mozhda tragedija vremena u kojem zhivimo.
- Ahmmed
lady midnight wrote:draga sabahetadawn_upon_dawn wrote:jos jedan argument-pitanje
:)
ja sam jednom o tome vodila malo duzhu raspravu sa @danas o znachaju religije i o funkcijama koje ona ispunjava i koje mozhe ispunjavati (ne znam tachno koja je tema bila).
pa sam u tom kontekstu napisala i to da je, globalno gledajuci, kroz istoriju (evo, da dam josh malo inspiracije za ono pile shto je preshlo cestu:D) u dosta sluchajeva religija ipak odigrala pozitivnu ulogu u dosta stvari (ne zaboravljajuci naravno ni one negativne)...no, nemoj da se ponavljam u ovo gluho doba, i ovako se chudim kako mi mozak josh radi
...potrazhicu temu sutra
:D
samo ovoliko: ima josh uvijek ljudi, pripadnika svih religija, koji chine upravo to shto tebi nedostaje, i moja je sreca da sam ih srela dosta, jer ko zna da li bih ja danas imala ovakav odnos prema svemu tome da ih nisam srela, a i da li bih zaista vjerovala u to da dobro postoji - kao shto vjerujem.
a to shto su danas nazhalost najglasniji ovi drugi, galamdzhije i josh gore, koji, opet nazhalost, svojim uskogrudnim stavovima i dogmatskim razmishljanjem vjeri (najcheshce svojoj) uzimaju svaku humanu dimenziju, svode je na neshto nezhivo, neshto otrgnuto i nevezano za ljude, neshto shto zhivi samo za i od propisa i zabrana, a time je pretvaraju u neshto neljudsko, shto religija po prirodi ne mozhe biti, jer je tu zbog ljudi - to sve stoji, i to je mozhda tragedija vremena u kojem zhivimo.
I još bih da dodam:
Galamdžije su, pogotovo ovi naši, domaći, konceptualno "mogući" samo ako funkcioniraju na principima zabrana: Moguće je da se plaše ponovnom povratku u "zagrljaj" alkohola, droge, nasilja i obilja nepravde koje su nanosili drugima.....
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
bogme lady, ti ljudi bolje i da se u mojoj mahali pojave dok nisam postala gorki ciniklady midnight wrote:draga sabahetadawn_upon_dawn wrote:jos jedan argument-pitanje
pa sam u tom kontekstu napisala i to da je, globalno gledajuci, kroz istoriju (evo, da dam josh malo inspiracije za ono pile shto je preshlo cestu:D) u dosta sluchajeva religija ipak odigrala pozitivnu ulogu u dosta stvari (ne zaboravljajuci naravno ni one negativne)...no, nemoj da se ponavljam u ovo gluho doba, i ovako se chudim kako mi mozak josh radi
...potrazhicu temu sutra
samo ovoliko: ima josh uvijek ljudi, pripadnika svih religija, koji chine upravo to shto tebi nedostaje, i moja je sreca da sam ih srela dosta, jer ko zna da li bih ja danas imala ovakav odnos prema svemu tome da ih nisam srela, a i da li bih zaista vjerovala u to da dobro postoji - kao shto vjerujem.
ili cu se kao kassandra, stradat uprkos istinitoj viziji trgedije koja predstoji
- Ahmmed
Ma, evo , nadam se da ih možeš naći, barem u ovoj cyber mahalidawn_upon_dawn wrote:bogme lady, ti ljudi bolje i da se u mojoj mahali pojave dok nisam postala gorki ciniklady midnight wrote:draga sabahetadawn_upon_dawn wrote:jos jedan argument-pitanje
...potrazhicu temu sutra
a to shto su danas nazhalost najglasniji ovi drugi, galamdzhije i josh gore, koji, opet nazhalost, svojim uskogrudnim stavovima i dogmatskim razmishljanjem vjeri (najcheshce svojoj) uzimaju svaku humanu dimenziju, svode je na neshto nezhivo, neshto otrgnuto i nevezano za ljude, neshto shto zhivi samo za i od propisa i zabrana, a time je pretvaraju u neshto neljudsko, shto religija po prirodi ne mozhe biti, jer je tu zbog ljudi - to sve stoji, i to je mozhda tragedija vremena u kojem zhivimo.ili jos gore (nedajboze), covjek sklon prirodi i zivotinjama radije no insanima, jer ipak su mi nekako u zivotu insani preci od flore i faune...
ili cu se kao kassandra, samoubit vlastitom vizijom trgedije koja predstoji
I jedan detalj: Ja sam se za svoje rasprave o islamu uživo,ograničio samo na one ljude koji se ne suprotstavljaju mojoj tezi da Bog dž.š. , pored svih svojih uzvišenih osobina, ima i perfektan smisao za humor
-
_stoKA_
ahmmede
sta rece i osta ziv
vidis ja sam u takvoj sredini gdje vjerske teme pucaju na sve strane, grupa vukova se udara u prsa o svoj din namus i seref, i ja onda tu ne mogu da cutim, iako znam da sam tuta, al me nervira to koristenje vjere u politicke svrhe srkoz! (ovo se ne odnosi na stanje u bih tako da mi ne skacete na vrat ko po propisu
)
- lady midnight
eh, nemoj mi samo ti u cinizam, nije to nikakvo rjeshenjedawn_upon_dawn wrote:
bogme lady, ti ljudi bolje i da se u mojoj mahali pojave dok nisam postala gorki cinikili jos gore (nedajboze), covjek sklon prirodi i zivotinjama radije no insanima, jer ipak su mi nekako u zivotu insani preci od flore i faune...
ili cu se kao kassandra, stradat uprkos istinitoj viziji trgedije koja predstoji
a ni za sudbinu se ne boj - ne bi kassandra nikad zavrshila onako kao shto jeste da nije dopustila da je agamemnon odvuche na kretu
ahmmo:
po obichaju - u sridu
nego odoh ja laganini - majko draga, evo vec svice
lijepo spavajte
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
zasto jedan savrseno postojanje/bice kao sto je Bog ne bi sadrzavao humor, koji nikada nikome nije naskodio i koji nikada ni jednog rata nije poveo, i samo donosio osmijeh ?_stoKA_ wrote:ahmmedesta rece i osta ziv
vidis ja sam u takvoj sredini gdje vjerske teme pucaju na sve strane, grupa vukova se udara u prsa o svoj din namus i seref, i ja onda tu ne mogu da cutim, iako znam da sam tuta, al me nervira to koristenje vjere u politicke svrhe srkoz! (ovo se ne odnosi na stanje u bih tako da mi ne skacete na vrat ko po propisu
)
ja bih davno, davno odustala od... pa od svega da nije humora... dakle, ima veliku moc
-
bajazit
sve mimo ovoga je dozvoljeno
[4.23] Zabranjeno vam je: majke vaše i kćeri vaše i sestre vaše, i tetke vaše (po ocu) i tetke vaše (po majci), i kćeri brata i kćeri sestre, i majke vaše koje su vas zadajale i sestre vaše po dojenju, i majke žena vaših i pastorke vaše koje su pod zaštitom vašom, od žena vaših, onih kojima ste ulazili - pa ako niste ulazili u njih, tad vam nije grijeh - i supruge sinova vaših koji su iz kičmi vaših; i da sastavite dvije sestre, izuzimajući šta je već prošlo. Uistinu! Allah je Oprosnik, Milosrdni;
[4.23] Zabranjeno vam je: majke vaše i kćeri vaše i sestre vaše, i tetke vaše (po ocu) i tetke vaše (po majci), i kćeri brata i kćeri sestre, i majke vaše koje su vas zadajale i sestre vaše po dojenju, i majke žena vaših i pastorke vaše koje su pod zaštitom vašom, od žena vaših, onih kojima ste ulazili - pa ako niste ulazili u njih, tad vam nije grijeh - i supruge sinova vaših koji su iz kičmi vaših; i da sastavite dvije sestre, izuzimajući šta je već prošlo. Uistinu! Allah je Oprosnik, Milosrdni;
-
bajazit
[42.49] Allahova je vlast nebesa i Zemlje. Stvara šta hoće! Daruje kome hoće žensko, a daruje kome hoće muško;
[42.50] Ili ih sparuje, muške i ženske, a koga hoće - učini ga neplodnim. Uistinu! On je Znalac, Moćni.
[16.78] I Allah vas izvodi iz trbuha majki vaših (kad) ne znate ništa. I načinio vam je sluh i vidove i srca, da biste vi zahvaljivali.
znaci dragi Allah stvara sta on hoce a ne mi i ako se dijete rodi sa nekom manom to je od dragog Allaha opomena ili kazna.sada ce vjerovatno mnogi reci zasto na djetetu.e vidite ja bi bio spreman da za moj grijeh mene kazni ali da mi ne dira dijete pa cu ja praviti grijehe dok me ne kazni a mozda i poslije a kada znate(oni koji znaju-vjeruju) da vam i dijete moze biti kaznjeno onda cete dobro razmisliti dali cete raditi grijehe.
[42.50] Ili ih sparuje, muške i ženske, a koga hoće - učini ga neplodnim. Uistinu! On je Znalac, Moćni.
[16.78] I Allah vas izvodi iz trbuha majki vaših (kad) ne znate ništa. I načinio vam je sluh i vidove i srca, da biste vi zahvaljivali.
znaci dragi Allah stvara sta on hoce a ne mi i ako se dijete rodi sa nekom manom to je od dragog Allaha opomena ili kazna.sada ce vjerovatno mnogi reci zasto na djetetu.e vidite ja bi bio spreman da za moj grijeh mene kazni ali da mi ne dira dijete pa cu ja praviti grijehe dok me ne kazni a mozda i poslije a kada znate(oni koji znaju-vjeruju) da vam i dijete moze biti kaznjeno onda cete dobro razmisliti dali cete raditi grijehe.
-
encian
prije pola godine slomila sam se objasnjavajuci dvojici pakistanaca zasto ne treba zeniti bliske rodjake. i oni su se pozivali na navedene ajate (ja ih smatram krajnjim dopustenim granicama - kako neko ovdje vec rece - i to u ekstremnim slucajevima kada je npr. vrlo vrlo malo muslimana, znaci u cilju odrzanja cijelog islama - zbog cega mislim da je navedeni ajet i objavljen). nauka koju nam je Bog naredio dokazala je da je ipak veci rizik rodjenja deformisanog djeteta kod roditelja koji su bliski, iako ne onoliko koliko nas narod misli. svejedno, postavit cu pitanje bajazitu, isto kao i toj dvojici pakistanaca:
ako postoje imalo vece sanse da ces dobiti deformisano dijete time sto ozenis rodicu, imas li na to pravo? imas li pravo svoje nerodjeno dijete izloziti tome riziku kad okolnosti vec nisu toliko ekstremne?
za kraj, pakistan zaista ima povecan broj deformisane djece. oni ipak zene prve rodjake stoljecima, i obrazovani i neobrazovani. kazu najbolje se zna u familiji kakva je koja cura pa nema iznenadjenja.
ako postoje imalo vece sanse da ces dobiti deformisano dijete time sto ozenis rodicu, imas li na to pravo? imas li pravo svoje nerodjeno dijete izloziti tome riziku kad okolnosti vec nisu toliko ekstremne?
za kraj, pakistan zaista ima povecan broj deformisane djece. oni ipak zene prve rodjake stoljecima, i obrazovani i neobrazovani. kazu najbolje se zna u familiji kakva je koja cura pa nema iznenadjenja.
-
Eshek
navedeno istraživanje se odnosi na pojedinačne slučajeve i prvu generaciju ukrštanja rođaka, ali to najčešće nije slučaj. Prva generacija možde ima 3-4% šanse da dobije dijete sa deformacijama, ali to kod druge, treće itd. drastično raste.
-
callmethebreeeze
[quote="LafoMamone"]Razlozi zbog kojih to cine u Turskoj i u pojedinim arapskim zemljama jeste cuvanje porodicnog bogatstva. Isti slucaj naravno i sa Jevrejima. Nema to nikakve veze sa vjerom, ali naravno da ce pokusati da na svaki nacin opravdaju takav bolestan cin. Glavni razlog je znaci cisti materijalizam.
quote]
upravo tako! kod nas to valjda nije obicaj jer smo sirotinja vecinom
quote]
upravo tako! kod nas to valjda nije obicaj jer smo sirotinja vecinom
-
luciferino
Znači, šale o Južnjacima i nisu toliko neistinite?Ahmmed wrote:Evo šta kažu medicinska istraživanja, mada.....Ja sam nekako skloniji ovoj tradicijskoj varijanti, koju je lady tako lijepo opisala![]()
PHILADELPHIA, Pennsylvania (AP) – Rizik rađanja mentalno zaostale djece od roditelja koji su međusobno srodni nije tako velik, kao sto su mnogi stručnjaci vjerovali. Ovo je rezultat studije koja baca novo svjetlo na ovakvu praksu, koja je među zapadnim kulturama satanizovana. U novo-objavljenoj studiji se ističe da postotak retardirane djece bračnih drugova, koji nisu u krvnom srodstvu iznosi 3-4%, dok taj udio među supruznicima koji su srodni pada na 1,7-2,8%.
Naučnik Robin Bennett, navodi da je taj postotak manji nego što su mnogi ljudi, uključujući i ljekare, mislili da je slučaj. „Rašireno je vjerovanje da postoji opasnost, ali ona je mnogo manja, nego što se je mislilo,“ kaze jedan od istrazivača, Dr. Arno G. Motulsky profesorica medicine i genetike na univerzitetu u Washingtonu.
Zenidba rođaka prvog koljena je u 30 saveznih drzava Amerike ilegalna i to je „tabu-tema“ u mnogim zapadnjačkim kulturama, što nije slučaj u drugim krajevima svijeta, posebno na Bliskom Istoku, Aziji i Africi.
“Dosta zena abortira jer nisu obavještene o stepenu rizika”, navodi ona.
Naučnici podvlače da je nemoguće izračunati rizik, zbog brojnih faktora koji utiču na to.
Rizik varira od: etničke pripadnosti ili bliskosti srodstva.
Doktori kazu da parovi moraju obaviti temeljnu medicinsku pretragu, prije začeća, da bi se ispitalo da li imaju sličnih recesivnih gena, koji bi mogli da negativno utiču na razvoj djeteta. Srodni bračni drugovi bi mogli imati taj gen, koji moze biti uzročnik raznih oboljena, bez da roditelji imaju simptome te bolesti. Dijete koje naslijedi recesivni gen od oba roditelja, više je sklono bolesti.
“Nas je iznenadilo da nisu potrebne neke dodatne pretrage nego one koje su i do sada bile standard,” navodi Bennett. “Mnoge od ovih pretraga su danas rutinske.”
Analiza šest do sada obavljenih pretraga je objavjlena u aprilskom izdanju časopisa “Journal of Genetic Counseling”. U ovih šest pretraga je ispitano hiljade medjusobno srodnih bračnih drugova. Preporuke koje su izdate u ovim analizama su rezultat dvogodišnjeg istraga genetskih stručnjaka, ljekara, epidemiologa. Ovaj rad je sastavljen i izdat od strane “National Society of Genetic Counselors” koji se nalazi u gradu Wallingford, drzava Pennsylvania.
Sponzori studije su bili ugledni ljudi iz društva, kao i ministarstvo zdravlja SAD-a.
-
_stoKA_
bilo kako bilo moja "psiha" jednostavno "koci" i na samu pomisao na takvo nesto. ma kakvu pomisao, ni ne mislim na takvo nesto, samo kad krajickom uma i pokusam kombinaciju pod dojmom ovakvih tema ko muka mi u stomaku
zamisli jarane onda sasvim suprotno, tamo negdje zivi lik sa 20 godina i kad god ode kod tetke i vidi joj kceri samo gleda kako bi koju krhno'.
odurno
da nas Allah sviju uputi na pravi put, brate, amin!
zamisli jarane onda sasvim suprotno, tamo negdje zivi lik sa 20 godina i kad god ode kod tetke i vidi joj kceri samo gleda kako bi koju krhno'.
da nas Allah sviju uputi na pravi put, brate, amin!
- Amazonka27
_stoKA_ wrote:...... volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti....
tech10 wrote:Na rodicama se uchi.
Jako smjesno....
iznervirana kako je tema krenula na sprdacinuAmazonka27 wrote:Ljudi koliko je vama godina?????????????????????????????????????????????????????????
Kasnije se krivi Bog i pronalazi sto hiljada razloga kada se djete rodi henidkepirano
Da...napisala sama sebi ljubavno pismo...tema love letters...to bi zajebancija....samokriticnost je nekad potrebna...i nema veze sa ozbiljnom temama. Ako vec toliko pratis moje postove onda si trebala primjetiti da na nekim temama se zaista ne zajebavam - kad ej ozbiljno ozbiljno je, kad je zajebancija - zajebancija je. Radje zaobidjem temu nego se zajebavati sa npr ovakvim stvarima.lady midnight wrote:pa evo amazonko, poshto si na jednom drugom mjestu izjavila kako ti je zhao shto si otishla u intelektualke umjesto da chuvash ovce (izbor koji ja samo mogu podrzhati, mada i ovce, naravno, imaju svojih chariAmazonka27 wrote:bosmen wrote: Pa ocigledno se neki gore koji su pisali sprdaju.I nek se sprdaju, i jest za sprdnje.
A ti se sad natakarila na mene sto rekoh nesto sto je 100 % istina, bez mog misljenja uopste o tome.
Jos podvukoh da iznosim cinjenice a ne misljenje.
Mislim, bezze rasprava.
ja i dalje nevidim sta je ovdje za sprdnje.
nisam se natakarila na tebe, nego strucno izbjegavas odgovore
samim tim sto si iznjeo cinjenice a nisi ih kritikovao...pretpostavljam da se slazes sa tim.
Ovo je forum i ovdje se raspravlja....ako ti se ne raspravlja...zaobidzi temu) hajde da te malo utjeshim - u ovakvim trenucima bi se ta odluka trebala isplatiti.
![]()
recimo zbog ovoga:
kao intelektualki poznato ti je dabome da rijech "normalno" dolazi od rijechi "norma" - u ovom kontekstu misli se na drushtvenu normu. a drushtvene norme nastaju, postoje i mijenjaju se u ovisnosti od drushtva (odnos je reciprochan) u kojima se generiraju. prema time, nebitno je je li bosmenu ili tebi ili meni neshto "normalno" - nash vlastiti izbor nije nikako mjerodavan za norme koje vladaju u odredjenoj zajednici.
Pogledaj prvi post
Super, vidim kako poznajes bolje pravni sistem neke druge zemlje nego nase nam lijepe Bosnee sad, u zemljama koje su ovdje navedene - prvenstveno u turskoj - dugo vremena je kao pravni sistem koji je regulisao sve sfere zhivota - od kupoprodajnih ugovora preko ostavshtine do braka - vladao sherijat.
a sherijat (da ne bi previshe duljili o njemu) je kodificiran u jednom plemenskom drushtvu, znachi zajednicama sa tribalnim strukturama. bilo ko ko ima imalo pojma o antropologiji ili etnologiji (a ja kod intelektualaca polazim od toga da vladaju bar onim najosnovnijim znanjem) zna da su u mnogim plemenskim drushtvima vjenchanja medju bliskom rodbinom imala svoju socijalnu funkciju - osiguranje eksistencije porodice, uchvrshcivanje statusa te porodice u plemenskom okruzhenju kroz stabilizaciju imetka, i sl.
a sad pazi ovo: ti obichaji jesu ushli u sherijat u procesu kodifikacije tog prava - i zato jeste pravilno kada se arapi pozivaju na "vjeru", jer im je po vjerskom zakonu (sherijatu) dozvoljeno vjenchavati rodbinu od prvog koljena (uz odredjenja ogranichenja). kako njima, tako i ostalima koji se vladaju po tom vjerskom zakonu.
no, takav nachin sklapanja braka odnosno izbora partnera isto tako postoji u mnogim drushtvima u kojima nema sherijata, jer svoje korijene vuku iz plemenskih obichaja.
a koliko su ti korijeni bitni, najbolje se ochituje u "nashem' sluchaju - i pored chinjenice da je i na nashim prostorima sherijat dugo vladao, taj nachin zhenidbe/udaje se nije ustalio, jer za njega nije bilo odgovarajuce podloge, poshto se nikad nije ni prakticirao. slichna je stvar sa poligamijom, koja se kod nas nije prakticirala nikada iako je bila dozvoljena.
shto se tiche pozitivnog prava, dakle ne onog vjerskog, ne znam kakvi su zakoni kod nas tachno, ali u vecini zapadno-evropskih zemalja zhenidba rodicom ili udaja za rodjaka prvog koljena se NE tretiraju kao incest, te su prema tome zakonski dozvoljeni.
Odakle tebi to da ja ne znam sta je serijat? Amazonka je zavrsila jednu godinu medrese. Dobro znam o cemu se radi.
kod nekih se parova javlja problem neprihvatanja krvne grupe, nauka ne odobrava njihov brak, zbog toga što potomak takvog braka može imati problema (mada je i taj problem riješen zahvaljujući najnovijim naučnim otkrićima).shto se tiche bioloshke odnosno genetske strane: koliko sam ja upoznata, a priznajem da nisam dovoljno, opasnost da se iz takvih brakova radjaju degenerisana djeca prema novijim istrazhivanjima nije toliko velika koliko se uvijek smatralo "u narodu" - shto me ne chudi: pa onda bi se cijeli arapski svijet sastojao od degeneriranih debila, a to je, priznacesh i ti, malo teshko za povjerovati.
Ne kontam zasto si se ti bas na mene natakarila jer po tvom zadnjem pasusu vidim da nam je "izbor" isti. Jasno NE jednom takvom braku ili vezi.dakle, prije nego pochnesh prosipati zhuch po forumashima, malo se informishi, raspitaj, pa ako hocesh i razmisli.
moj lichni izbor je "ne" jednom takvom braku ili vezi, jer sam to shto jesam, a i potekla otkuda jesam, pa se to ne da lahko iskorijeniti
-
Kwaheri
amazonka, pojam ne znas
da znas sta je serijat znala bi sta je 'urf, i zasto je u turskoj, bangladesu i nekim josh zemljama ovo praksa, a zasto kod nas nije... i ne vadi se... a o tom razredu medrese
jel prvi? pa draga amazonka, u prvom razredu tek harfovi se srichu
a da se sjetish sta si radila na casovima fikha te godine...
budi dobra, uzivaj u ovom danu

da znas sta je serijat znala bi sta je 'urf, i zasto je u turskoj, bangladesu i nekim josh zemljama ovo praksa, a zasto kod nas nije... i ne vadi se... a o tom razredu medrese
budi dobra, uzivaj u ovom danu
- Amazonka27
hajd nek si mi rekla da ne znam. Ne pada mi napamet da se raspravljam Nisam rekla Mekteb nego Medresa. Ne znam zasto (pravim se da ne znam) si se i ti okomila na mene. Uzivajte vi u vasim klanovima i lizite guzove pojedinim nickovima. Ja stojim iza svake svoje rijeci koje sam napisala. Imam mnogo vaznijih stvari u zivotu nego se raspravljati nizasta. Moj stav je jasan.zena wrote:amazonka, pojam ne znas![]()
![]()
da znas sta je serijat znala bi sta je 'urf, i zasto je u turskoj, bangladesu i nekim josh zemljama ovo praksa, a zasto kod nas nije... i ne vadi se... a o tom razredu medrese![]()
budi dobra, uzivaj u ovom danu![]()
-
Kwaheri
Amazonka27 wrote:hajd nek si mi rekla da ne znam. Ne pada mi napamet da se raspravljam Nisam rekla Mekteb nego Medresa. Ne znam zasto (pravim se da ne znam) si se i ti okomila na mene. Uzivajte vi u vasim klanovima i lizite guzove pojedinim nickovima. Ja stojim iza svake svoje rijeci koje sam napisala. Imam mnogo vaznijih stvari u zivotu nego se raspravljati nizasta. Moj stav je jasan.zena wrote:amazonka, pojam ne znas![]()
![]()
da znas sta je serijat znala bi sta je 'urf, i zasto je u turskoj, bangladesu i nekim josh zemljama ovo praksa, a zasto kod nas nije... i ne vadi se... a o tom razredu medrese![]()
budi dobra, uzivaj u ovom danu![]()
hajd svako dobro...
- lady midnight
nemam ja obichaj da se takarim, nego ti reche da ti je do ozbiljne rasprave - pa bjeshe i meni. a u ozbiljnim raspravama ja se ipak trudim da podjem od sushtine, a ne da cheshkam po povrshini problema. pogotovo se trudim da ne prejudiciram ukoliko nisam upoznata sa materijom.Amazonka27 wrote:_stoKA_ wrote:...... volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti....
tech10 wrote:Na rodicama se uchi.
Jako smjesno....
iznervirana kako je tema krenula na sprdacinuAmazonka27 wrote:Ljudi koliko je vama godina?????????????????????????????????????????????????????????
Kasnije se krivi Bog i pronalazi sto hiljada razloga kada se djete rodi henidkepirano
Da...napisala sama sebi ljubavno pismo...tema love letters...to bi zajebancija....samokriticnost je nekad potrebna...i nema veze sa ozbiljnom temama. Ako vec toliko pratis moje postove onda si trebala primjetiti da na nekim temama se zaista ne zajebavam - kad ej ozbiljno ozbiljno je, kad je zajebancija - zajebancija je. Radje zaobidjem temu nego se zajebavati sa npr ovakvim stvarima.lady midnight wrote:pa evo amazonko, poshto si na jednom drugom mjestu izjavila kako ti je zhao shto si otishla u intelektualke umjesto da chuvash ovce (izbor koji ja samo mogu podrzhati, mada i ovce, naravno, imaju svojih chariAmazonka27 wrote:
ja i dalje nevidim sta je ovdje za sprdnje.
nisam se natakarila na tebe, nego strucno izbjegavas odgovore
samim tim sto si iznjeo cinjenice a nisi ih kritikovao...pretpostavljam da se slazes sa tim.
Ovo je forum i ovdje se raspravlja....ako ti se ne raspravlja...zaobidzi temu) hajde da te malo utjeshim - u ovakvim trenucima bi se ta odluka trebala isplatiti.
![]()
recimo zbog ovoga:
kao intelektualki poznato ti je dabome da rijech "normalno" dolazi od rijechi "norma" - u ovom kontekstu misli se na drushtvenu normu. a drushtvene norme nastaju, postoje i mijenjaju se u ovisnosti od drushtva (odnos je reciprochan) u kojima se generiraju. prema time, nebitno je je li bosmenu ili tebi ili meni neshto "normalno" - nash vlastiti izbor nije nikako mjerodavan za norme koje vladaju u odredjenoj zajednici.
Pogledaj prvi post
Super, vidim kako poznajes bolje pravni sistem neke druge zemlje nego nase nam lijepe Bosnee sad, u zemljama koje su ovdje navedene - prvenstveno u turskoj - dugo vremena je kao pravni sistem koji je regulisao sve sfere zhivota - od kupoprodajnih ugovora preko ostavshtine do braka - vladao sherijat.
a sherijat (da ne bi previshe duljili o njemu) je kodificiran u jednom plemenskom drushtvu, znachi zajednicama sa tribalnim strukturama. bilo ko ko ima imalo pojma o antropologiji ili etnologiji (a ja kod intelektualaca polazim od toga da vladaju bar onim najosnovnijim znanjem) zna da su u mnogim plemenskim drushtvima vjenchanja medju bliskom rodbinom imala svoju socijalnu funkciju - osiguranje eksistencije porodice, uchvrshcivanje statusa te porodice u plemenskom okruzhenju kroz stabilizaciju imetka, i sl.
a sad pazi ovo: ti obichaji jesu ushli u sherijat u procesu kodifikacije tog prava - i zato jeste pravilno kada se arapi pozivaju na "vjeru", jer im je po vjerskom zakonu (sherijatu) dozvoljeno vjenchavati rodbinu od prvog koljena (uz odredjenja ogranichenja). kako njima, tako i ostalima koji se vladaju po tom vjerskom zakonu.
no, takav nachin sklapanja braka odnosno izbora partnera isto tako postoji u mnogim drushtvima u kojima nema sherijata, jer svoje korijene vuku iz plemenskih obichaja.
a koliko su ti korijeni bitni, najbolje se ochituje u "nashem' sluchaju - i pored chinjenice da je i na nashim prostorima sherijat dugo vladao, taj nachin zhenidbe/udaje se nije ustalio, jer za njega nije bilo odgovarajuce podloge, poshto se nikad nije ni prakticirao. slichna je stvar sa poligamijom, koja se kod nas nije prakticirala nikada iako je bila dozvoljena.
shto se tiche pozitivnog prava, dakle ne onog vjerskog, ne znam kakvi su zakoni kod nas tachno, ali u vecini zapadno-evropskih zemalja zhenidba rodicom ili udaja za rodjaka prvog koljena se NE tretiraju kao incest, te su prema tome zakonski dozvoljeni.
Odakle tebi to da ja ne znam sta je serijat? Amazonka je zavrsila jednu godinu medrese. Dobro znam o cemu se radi.
kod nekih se parova javlja problem neprihvatanja krvne grupe, nauka ne odobrava njihov brak, zbog toga što potomak takvog braka može imati problema (mada je i taj problem riješen zahvaljujući najnovijim naučnim otkrićima).shto se tiche bioloshke odnosno genetske strane: koliko sam ja upoznata, a priznajem da nisam dovoljno, opasnost da se iz takvih brakova radjaju degenerisana djeca prema novijim istrazhivanjima nije toliko velika koliko se uvijek smatralo "u narodu" - shto me ne chudi: pa onda bi se cijeli arapski svijet sastojao od degeneriranih debila, a to je, priznacesh i ti, malo teshko za povjerovati.
Ne kontam zasto si se ti bas na mene natakarila jer po tvom zadnjem pasusu vidim da nam je "izbor" isti. Jasno NE jednom takvom braku ili vezi.dakle, prije nego pochnesh prosipati zhuch po forumashima, malo se informishi, raspitaj, pa ako hocesh i razmisli.moj lichni izbor je "ne" jednom takvom braku ili vezi, jer sam to shto jesam, a i potekla otkuda jesam, pa se to ne da lahko iskorijeniti
s tim shto imam drugi obichaj - onaj da kroz ozbiljne postove provucem nit zahebancije (a vazhi i obrnuto, naravno
i da, tachno je ono sa boljim poznavanjem pravnih sistema drugih zemalja od nasheg - shto i ne chudi, s obzirom na to a) da su kod nas mnogi zakoni tek u nastajanju ili u procesu reforme, a da se mnogi koji i prodju parlamentarnu proceduru zadugo ne primjenjuju, b) da sam ipak najveci dio zhivota, maltene od djetinjstva pa naovamo, provela izvan nashe nam lijepe i jedne i jedine, tako da mi nije poznat bash svaki paragraf porodichnog prava
'aj uzdravlje