Nostrifikacija strane visokoskolske diplome u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Baby Blue wrote:
jeza u ledja wrote:Ako zelis da te neko ozbiljno shvati moras ostaviti komplekse po strani.
Dusho :-) , ja se nacitah dvije stranice nekakvih kompleksa, od nekakvih vajnih diploma svuda cijenjenih osim u BiH, preko ugrozenosti dijaspore koja se eto jadna izmucila ziva, a sad bi kao dosli ovdje to znanje trositi pa im ovi ne daju, do raznoraznih ekspertskih hvalospjeva.
Jasno je meni da je i sistem nostrifikacije diploma komplikovan (kako ne bih znala, pa zivim ovdje :roll: ), al malo vise su komplikovane neke druge i prece stvari, od necije Bogom dane diplome.
Nazalost, tvoj komentar je upucen potpuno pogresnoj osobi, jer Baby nema nikakvog razloga za komplekse, pogotovo kad je o ovome rijec, al brate vala dosta i vaseg supljiranja, koje nekako redovno, kao nenamjerno, predje u pljuvanje i ponizavanje domicilne vam drzave i njenih stanovnika.
Ja fakat neznam o cemu pricas. Ko treba koga da razumije I sta je tvoja poenta uopce.
Ako hoces da impliciras da niko od nas sa ove strane nece da se vrati, ja ti prvi mogu reci da bi se sutra vratio kad bih mogao zadrzati posao koji imam a sto nije neostvarivo. Shodno tome da su troskovi odrzavanja ureda u BiH barem 20 puta manji nego recimo u New Yorku a da se preko interneta moze raditi 80% istog posla, outsourcing iz BiH je sasvim realna opcija. Ostalo je samo stvar licnog izbora, gdje ti se vise svidja zivjeti. Znam nekoliko slucajeva gdje su ljudi odlucili (dobili sansu) da rade iz BiH za strane firme.

Da ne odstupim od teme ono sto zapravo hocu reci, I samo potvrdim sto su neki ovdje rekli, je da nevidim potrebu za nostrifikacijom bilo kakvih diploma. Trziste ce to za koju godinu samo regulisati za vecinu struka kroz standardizaciju industrije pa nece biti bitno ni jesi li zavrsio skolu u BiH niti u inostranstvu. Vazno ce biti samo da li znas raditi posao kao sto je to slucaj u vecini normalnih zemalja.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Baby Blue wrote:
jeza u ledja wrote:Ako zelis da te neko ozbiljno shvati moras ostaviti komplekse po strani.
Dusho :-) , ja se nacitah dvije stranice nekakvih kompleksa, od nekakvih vajnih diploma svuda cijenjenih osim u BiH, preko ugrozenosti dijaspore koja se eto jadna izmucila ziva, a sad bi kao dosli ovdje to znanje trositi pa im ovi ne daju, do raznoraznih ekspertskih hvalospjeva.
Jasno je meni da je i sistem nostrifikacije diploma komplikovan (kako ne bih znala, pa zivim ovdje :roll: ), al malo vise su komplikovane neke druge i prece stvari, od necije Bogom dane diplome.
Nazalost, tvoj komentar je upucen potpuno pogresnoj osobi, jer Baby nema nikakvog razloga za komplekse, pogotovo kad je o ovome rijec, al brate vala dosta i vaseg supljiranja, koje nekako redovno, kao nenamjerno, predje u pljuvanje i ponizavanje domicilne vam drzave i njenih stanovnika.
Nekoliko stvari, vecina diploma sa Zapada se u gotovo svugdje u svijetu cijeni vise nego diploma sa nekog bh univerziteta. Ako mislis da to nije tacno onda nema potrebe dalje da citas. Takodje ako mislis da je nekome drago sto je tako varas se. Ugrozenost dijaspore? Mislis da je ovo pravedno? Ili jednostavno mislis da ako je neko 'iz dijaspore' on automatski i treba biti ugrozavan. Ko kaze da smo se 'jadni izmucili'?
Dalje, nicija diploma nije bogom dana, a ti upravo to aludiras. Valjda, nekome je bogom dano da zivi u dijaspori :shock: pa stoga je sve ostalo ukljucujuci i skolovanje bogom dano?? Zasto ne bi pljuvao 'domicilnu drzavu' kad u njoj ne mogu ostvariti svoje zivotne potrebe?? Kad sam prisiljen ici vani da bi nesto postigao. Uostalom pljujem i po zapadu i po svemu sto mislim da ne valja i da bi moglo bolje.
Na kraju tvoj komentar o tome da postoje prece stvari je suvisan, i sam za sebe dovoljan pokazatelj tvog iskrivljenog stava o ovoj temi.

Pozdrav iz zemlje meda i mlijeka u koju sam cudesnom magijom teleportiran bez da sam mrdno guzicom u zivotu. :roll:
danas

Post by danas »

Citizen-X wrote:
Da se vratim na temu. Ono sto mogu savjetovati svakom covjeku koji se pozeli vratiti u BIH i obogatiti nas fond obrazovanih ljudi desetkovan istim ratom, progonima i inim nedacama srpskocrnogorske agresije, je da uopste ne nostrificiraju diplomu nego jednostavno se direktno jave poslodavcu ponudjacu da kazu da imaju to znanje iskustvo i slicno i da tako "probijaju led". Iz ovog klisea mogu slobodno da izbacim lezihljebovice koji misle da sa zapadnom diplomom ce lakse da se "uvale" u drzavne institucije. Naposlijetku - da sacekaju "bolja vremena" donosenja zakona koji ce konacno valorizirati ljudski trud i rad.
sta su to drzavne institucije, i da li su oni koji bi da rade u njima veci ili manji lezihljebovici nego oni koji su trenutno zaposleni u njima... da li je pravnik ili ekonomista obrazovan u njemackoj ili engleskoj strucniji glede recimo pitanja evropske integracije od pravnika sa onog faksa sto se otvorio neki dan u travniku, ili od pravnika obrazovanog prije 35 godina koji je proveo karijeru stembiljajuci?

i samo da dodam, imas bruku obrazovanih mladih ljudi koji ne mogu u BH naci posao iako bi to mozda i zeljeli jer su obrazovanje i zdravstvo i dalje uveliko kontrolisani od strane 'drzave' (koje li to crne drzave) -- a ucitelj ili medicinska sestra ipak ne mogu tako lako naci posao kod privatnika, jer su vecina skola i bolnica i dalje 'drzavne'... prema tome, mogli bi svi malo stati na loptu prije nego se pocnemo bacati generalizacijama svih vrsta... pri tome uopste nisam protiv nekih 'ispita' ako je to potrebno za ucitelja ili doktora, ali zalosno je da imas ljude koji mogu da lijece ljude i predaju u skolama po norveskoj i danskoj a ne mogu u sarajevu ili banja luci...
Smartex

Post by Smartex »

Meni nije jasno sto su na ovom forumu ljudi toliko zakuvali na relaciji dijaspora-domaci, kad vec u prvom textu pise da se bez vecih problema diploma moze prevesti u RS
danas

Post by danas »

Baby Blue wrote:
jeza u ledja wrote:
Nekoliko stvari, vecina diploma sa Zapada se u gotovo svugdje u svijetu cijeni vise nego diploma sa nekog bh univerziteta. Ako mislis da to nije tacno onda nema potrebe dalje da citas. Takodje ako mislis da je nekome drago sto je tako varas se. Ugrozenost dijaspore? Mislis da je ovo pravedno? Ili jednostavno mislis da ako je neko 'iz dijaspore' on automatski i treba biti ugrozavan. Ko kaze da smo se 'jadni izmucili'?
Dalje, nicija diploma nije bogom dana, a ti upravo to aludiras. Valjda, nekome je bogom dano da zivi u dijaspori :shock: pa stoga je sve ostalo ukljucujuci i skolovanje bogom dano?? Zasto ne bi pljuvao 'domicilnu drzavu' kad u njoj ne mogu ostvariti svoje zivotne potrebe?? Kad sam prisiljen ici vani da bi nesto postigao. Uostalom pljujem i po zapadu i po svemu sto mislim da ne valja i da bi moglo bolje.
Na kraju tvoj komentar o tome da postoje prece stvari je suvisan, i sam za sebe dovoljan pokazatelj tvog iskrivljenog stava o ovoj temi.

Pozdrav iz zemlje meda i mlijeka u koju sam cudesnom magijom teleportiran bez da sam mrdno guzicom u zivotu. :roll:
Jazu, nije stvar cijeni li se ili ne cijeni diploma, te se stvari rjesavaju pravnim putem, na drzavnom nivou, ili saradnjom izmedju univerziteta opet uz amin drzave. Al nije valjda da ti sad ja to trebam objasnjavati.
Ne kazem da iko treba biti ugrozavan, al vi odajete takav utisak svojim nesuvislim, podrugljivim komentarima (ne shvataj licno, doticne persone ce se prepoznati, a one dominiraju na ovakvim temama). Ista stvar za Bogom dane diplome i mjesto boravka.
Ma samo ti pljuj po cemu hoces, nemoj da te ja ometem, nego mi malo zlo od toga. Kako se niko ne sjeti krenuti od svojih mogucnosti i ne kaze: Sta bih ja mogao uraditi makar za jedan kvart u kome zivim, da ne lupim utopisticki, drzavu?
Da, stojim iza mog komentara da ima precih stvari od nostrifikacija, jer eto zamisli ovdje ima ljudi koji nemaju uvjeta ni osnovnu skolu da zavrse, a o visokoskolskom obrazovanju mogu sanjati, jer eto ovdje jos uvijek kopamo masovne grobnice, i nemamo socijalnu skrb za ugrozene kategorije stanovnistva i jos mnogo, mnogo precih stvari kojih je svaki insan makar minimalno dostojan u zivotu!
I tebi lijep pozdrav!
'aj nek si nam rekla -- a ova tema puna ljudi koji su otisli iz zemlje jer nisu mogli drugacije da obezbjede si egzistenciju, i cije su rodbine pune te masovne grobnice koje tako jeftino povlacis...

i ja ne vidjeh ovdje da je iko ponizavao i pljuvao ikoga, osim tebe i tebi slicnih 'ugrozenih' jadnika iz BH (prepoznace se i oni) koji su valjda na ovaj dunjaluk postavljeni da svima otvaraju oci i objasne kako je stanje u bosni... jer jebiga, mi to ne znamo...

tema je o nostrifikaciji diploma i zato je postavljena na podforum obrazovanje... a tema nije da li je to najpreci problem (ne vidjeh ikoga da je rekao da jeste), nije o masovnim grobnicama, nije o ugrozenim kategorijama stanovnistva, i nije o tvojim kompleksima... pa ako ti se ne dopada tema i ako nemas sta reci o nostrifikaciji -- bujrum fataj se noge, a ostavi one kojima se diskutuje o diplomama i nostrifikaciji da diskutuju kao ljudi...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dobro hajd, da ne odemo predaleko sa ovim prepucavanjem...

Ima li fakat iko ko se vratio u BiH sa stranom diplomom i ko je trazio zaposlenje bez nostrifikovane diplome?
Pearl

Post by Pearl »

jeza u ledja wrote:I sta sad evo ja ako hocu to da uradim meni treba da predstavlja ta 'nostrifikovana' diploma? Da li ce potencijalni poslodavac u BiH biti zainteresovan u ono sto ja znam i sta sam zavrsio ili ce me zaposliti jedino ako vidi 'nostrifikovanu' diplomu? Evo ja predam CV u, lupam, Energoinvest, i tamo napisem ta i ta VSS i oni kazu e haj ti nama donesi 'nostrifikovanu' diplomu da mi to vidimo, inace, ako je stranjska ne priznajemo je i bace onaj rezime, a mene odjebu?
Da li je iko imao iskustva sa ovim?
Mogu im donjeti i transkript ocjena, tj. predmete koje sam uzimao. Svako moze otici na websajt univerziteta i vidjeti kakva je skola i sta nude. Btw, kod nas se inace prevelika paznja pridaje diplomi, jebo diplomu bitno je ZNANJE i ISKUSTVO.
posto pretpotavljam da si tehnicke struke, probaj poslati CV u energoinvest, pa vidi sta ce ti odgovoriti...mislim da ti nece traziti nostrifikaciju. pogotovo ako imas radno iskustvo, iako su drzavna firma.. ali posto nije bilo u novinama da moze, mozes vjerovati novinama, ili pokusati, pa te mozda i pozovu na razgovor...
sa tehnickim fakultetima generalno nema problema pri zaposljavanju, osim za masince (jer industrije nema, mada se u posljednje vrijeme i tu vide neki pomaci, dolaskom stranih firmi na bh trziste)
Citizen-X

Post by Citizen-X »

danas wrote:
Citizen-X wrote:
Da se vratim na temu. Ono sto mogu savjetovati svakom covjeku koji se pozeli vratiti u BIH i obogatiti nas fond obrazovanih ljudi desetkovan istim ratom, progonima i inim nedacama srpskocrnogorske agresije, je da uopste ne nostrificiraju diplomu nego jednostavno se direktno jave poslodavcu ponudjacu da kazu da imaju to znanje iskustvo i slicno i da tako "probijaju led". Iz ovog klisea mogu slobodno da izbacim lezihljebovice koji misle da sa zapadnom diplomom ce lakse da se "uvale" u drzavne institucije. Naposlijetku - da sacekaju "bolja vremena" donosenja zakona koji ce konacno valorizirati ljudski trud i rad.
sta su to drzavne institucije, i da li su oni koji bi da rade u njima veci ili manji lezihljebovici nego oni koji su trenutno zaposleni u njima... da li je pravnik ili ekonomista obrazovan u njemackoj ili engleskoj strucniji glede recimo pitanja evropske integracije od pravnika sa onog faksa sto se otvorio neki dan u travniku, ili od pravnika obrazovanog prije 35 godina koji je proveo karijeru stembiljajuci?

i samo da dodam, imas bruku obrazovanih mladih ljudi koji ne mogu u BH naci posao iako bi to mozda i zeljeli jer su obrazovanje i zdravstvo i dalje uveliko kontrolisani od strane 'drzave' (koje li to crne drzave) -- a ucitelj ili medicinska sestra ipak ne mogu tako lako naci posao kod privatnika, jer su vecina skola i bolnica i dalje 'drzavne'... prema tome, mogli bi svi malo stati na loptu prije nego se pocnemo bacati generalizacijama svih vrsta... pri tome uopste nisam protiv nekih 'ispita' ako je to potrebno za ucitelja ili doktora, ali zalosno je da imas ljude koji mogu da lijece ljude i predaju u skolama po norveskoj i danskoj a ne mogu u sarajevu ili banja luci...
Generalizacija ili ne - pazi sad podcrtavam i boldiram LEZIHLJEBOVICI ako si se nasla u tome zao mi je - samo sam realan - jer da drzavne institucije rade svoj posao kako treba osjetio bi barem neko. Od iste medicinske sestre, doktora, cate na salteru, u agenciji za otkup stanova itd itd mnogo ko od njih nece "profunkcionisat" dok ne kapnes na kafu ili ce mu bit pomrsko - jer ga niko ne pita koliku je kvotu odradio. Pa bili to lezihljebovici "sa vana" ili "iznutra". Ende.
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:Dobro hajd, da ne odemo predaleko sa ovim prepucavanjem...

Ima li fakat iko ko se vratio u BiH sa stranom diplomom i ko je trazio zaposlenje bez nostrifikovane diplome?
ja sam se vratila 1996-e poslije integracije i bilo je nemoguce... ja jedino mogu raditi u zdravstvu ili skolstvu i bilo je NEMOGUCE bez nostrifikacije -- a mislim da je i anais napisala slicno iskustvo na drugoj temi a znam i par kolega koji su pokusali slicno i koji su bili izbjeglice, studirali cekajuci da se rat zavrsi da se vrate... i nikome nije uspjelo, nezavisno od struke... i da ne govorim o tome da su za tu nostrifikaciju trazene idiotske cifre -- od mene, studenta i roditelja mi izbjeglica iz ne-zapadne zemlje... tada mislim da su trazili oko 3 000 maraka...

naravno, nasla sam posao bez ikakvih problema u inostranstvu... a vratila sam se u BH jer sam bila na studentskoj vizi i nisam nikad ni mislila ostajati u USA... ali radije cu biti sita ovdje nego gladna dole...
danas

Post by danas »

Šeha wrote:Jel to dajdzinica opet zapjenila :) :D
ja? :shock: ma dje bi ja :D :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pearl i danas hvala na info. :)

Imam dalje pitanje :) , posto danas spomenu skolstvo. Kakve su sanse da neko iz inostranstva postane asistent/profesor na univerzitetu? Znam, univerzitet ima mnogo problema, a i profesori su po obicaju ljubomorni i tesko prihvataju novajlije (to je tako svugdje, ne samo u BiH). Ali eto, zanima me, ako neko ima kakva iskustva. :)
danas

Post by danas »

Baby Blue wrote:
danas wrote:
'aj nek si nam rekla -- a ova tema puna ljudi koji su otisli iz zemlje jer nisu mogli drugacije da obezbjede si egzistenciju, i cije su rodbine pune te masovne grobnice koje tako jeftino povlacis...

i ja ne vidjeh ovdje da je iko ponizavao i pljuvao ikoga, osim tebe i tebi slicnih 'ugrozenih' jadnika iz BH (prepoznace se i oni) koji su valjda na ovaj dunjaluk postavljeni da svima otvaraju oci i objasne kako je stanje u bosni... jer jebiga, mi to ne znamo...

tema je o nostrifikaciji diploma i zato je postavljena na podforum obrazovanje... a tema nije da li je to najpreci problem (ne vidjeh ikoga da je rekao da jeste), nije o masovnim grobnicama, nije o ugrozenim kategorijama stanovnistva, i nije o tvojim kompleksima... pa ako ti se ne dopada tema i ako nemas sta reci o nostrifikaciji -- bujrum fataj se noge, a ostavi one kojima se diskutuje o diplomama i nostrifikaciji da diskutuju kao ljudi...
Zasto li sam znala ko ce se prvi prepoznati :-) ?!
Draga damo, koja uvijek eto ima sklonosti analizirati sve i svakoga, i gurati se tamo i gdje treba i gdje ne treba, a redovno se osjecati i pozvanom da svima govori gdje treba biti ili ici, moj odgovor je bio nastavak dijaloga s jezom, a sa osobom koja svoje frustracije lijeci redovno govoreci drugima na ovom forumu (kao da je tvoj licno) kako su zapravo oni iskomleksirani, trenutno nemam o cemu razgovarati. N otvaram nikome oci, samo ako mislis da cu dopustiti da tako perfidno pljujete po trudu ljudi koji su ovdje, varas se. I ne, ne znas kako je ovdje, kao sto ni ja ne znam kako je ZIVJETI u Kini. Ti i ja se citamo na nekoj drugoj temi :wink:
I ne, ja hvala Bogu nisam ni najmanje ugrozena ovdje, cak sta vise veoma sam sretna jer sam bas tamo gdje zelim biti :-D !

idi pamet svoju i moralisanje prosipat svom kolegi, koji fino napisa (sto svi i znaju ionako :-) ) da bez stele ne bi bio nigdje...

pa eto toliko o stanju u drzavi i ljudima dole koje si se ti nasla p(R)ozvana da branis -- na temi o kojoj nemas nista drugo niti konstruktivno reci...

a onda dodji opet -- po zadatku :D -- supljirat nekome drugom o trudu i znanju i stanju u drzavi... :wink:
Last edited by danas on 24/09/2007 23:26, edited 2 times in total.
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
Imam dalje pitanje :) , posto danas spomenu skolstvo. Kakve su sanse da neko iz inostranstva postane asistent/profesor na univerzitetu? Znam, univerzitet ima mnogo problema, a i profesori su po obicaju ljubomorni i tesko prihvataju novajlije (to je tako svugdje, ne samo u BiH). Ali eto, zanima me, ako neko ima kakva iskustva. :)
na drzavnom -- skoro ravno nuli... probaj kod ganica...
Klodovik

#64 Re: Nostrifikacija strane visokoskolske diplome u BiH

Post by Klodovik »

mondura wrote:Spisak potrebnih dokumenata je slijedeci:

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA NOSTRIFlKACIJU/EKVIVALENCIJU
INOSTRANE DIPLOME:
1. DIPLOMA- OVJERENA KOPIJA I ORIGINAL NA UVID
2. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STUDIJA
3. TRANSKRIPT OCJENA I PREDMETA
4. BIOGRAFIJA
5. DOKAZ 0 PISMENOM OBRACANJU MATICNOM ILl SRODNOM
FAKULTETU U BiH
Vala, nije potrebno nešto puno dokumenata (osnovni minimum, rekao bih). Malo je peglanje sa kopiranjem i ovjeravanjem, ali to se može brzo završiti. Ne znam čemu kuknjava.

Je li neko možda pokušao nostrificirati njemačku 'vocational three-year degree' ili kanadsku 'community college associate's degree'?
Pearl

Post by Pearl »

jeza u ledja wrote:Pearl i danas hvala na info. :)

moja prijateljica, koja je zavrsila faultet u Kanadi se raspitivala na International University of Sarajevo. takodjer mislim da je zaposlenje moguce na ganicevom fakultetu - na oba se predavanja odrzavaju na engleskom jeziku, pa je studiranje na istom plus. mislim da ovaj prvi ima vise gostujucih profesora, a i vise slobodnih mjesta posto je nedavno otvoren.. o kvaliteti i jednog i drugog ne mogu da sudim, jer ne postoje tako drugo, a na forumu ces naci rasprave i prepucavanja jesu li dobri ili ne

http://www.ius.edu.ba/Default.aspx?tabid=164

http://www.ssst.edu.ba/

na Univerzitetu Sarajevo tesko, oni ne priznaju ni diplome iz Tuzlanskog kantona :) osim ekonomskog fakulteta, oni imaju nekoliko gostujucih profesora iz inostranstva...
za ostale gradove nisam sigurna...
Dado dijasporitus

danas wrote:
jeza u ledja wrote:
na drzavnom -- skoro ravno nuli... probaj kod ganica...
Dabogda mi imali 101 fakultet kao SSST. Ma ne sto nam treba nego u inat profesorima. :-) :-)

A bice, kazem vam ja :oops: :D :-)
TareSA

Post by TareSA »

Tema kao i obicno dobila totalno drugi pravac, ne prica niko ovdje o ponizavanju bosanskih fakulteta, nike omalovazava diplome dobivene u BiH nego je stvar u tome da se ocigledno i ovi koji su pokrenuli taj pogresan smjer rasprave boje ljudi koji dodju sa strane jer znaju sta imaju ponuditi, moje iskustvo isto tako kaze, samo sam imao srecu da radim u kompaniji u kojoj mi nisu trazili nostrifikaciju diplome, al znam kako mene moje kolege gledaju, opet necu da koga uvrijedim BiH univerziteti daju puno obimnije znanje, al praksa je nula poena, zasto to treba pitati nase zvanicnike, ja sam ucio isto sto i moje kolege na ekonomskom fakultetu, al razlika je jedina sto sam ja recimo marketing ucio samo iz Kotlera, a ovi su morali da bubaju jos i knjige profesora, njihovih zena i amidzica a sve u sustini isto pise....i plus ja sam imao prakticno iskustvo tokom 4 godine skolovanja koje kako sam sad vidio uvode i u BiH sto mi je jako drago....kako rekoh ne zelim nikoga da vrijedjam ovim postom, al mislim da me kolege gledaju drugacije (a ja nisam nista drugacjiji), dal iz straha ili cega drugog ne mogu da ulazim u to, a molim vas da se neko ne nadje da mi objasanjava zasto jer me ne zanima pamet necija, al mozda se i varam, mozda i nije tako, ja bi volio da lazem.

Sve gore navedeno ima veze s tim nostrifikacijama te mislim da nema veze sa pameti da sad moram davati tolike pare za nostrifikaciju da bi dobio posao u niskoprofitnoj kompaniji, znaci da se neko boji tih ljudi i njihovih diploma, al sve ce doci na svoje ako Bog da, i moci ce ljudi iz BiH da rade vani sa svojim diplomama, a i mi koji smo studirali vani da se mozemo vratiti ko ljudi, i licno ja sebe ne smatram dijasporom niti sam ikada, jer samo isao da studiram, a kaze se trazi znanje makar i u Kini, al haj ti to objasni nasem malogradjanskom sistemu koji to nece da prihvati kao i vecina na ovom forumu.
tempora

Post by tempora »

Baby Blue wrote:
Dusho :-) , ja se nacitah dvije stranice nekakvih kompleksa, od nekakvih vajnih diploma svuda cijenjenih osim u BiH, preko ugrozenosti dijaspore koja se eto jadna izmucila ziva, a sad bi kao dosli ovdje to znanje trositi pa im ovi ne daju, do raznoraznih ekspertskih hvalospjeva. Jasno je meni da je i sistem nostrifikacije diploma komplikovan (kako ne bih znala, pa zivim ovdje :roll: ), al malo vise su komplikovane neke druge i prece stvari, od necije Bogom dane diplome. Nazalost, tvoj komentar je upucen potpuno pogresnoj osobi, jer Baby nema nikakvog razloga za komplekse, pogotovo kad je o ovome rijec, al brate vala dosta i vaseg supljiranja, koje nekako redovno, kao nenamjerno, predje u pljuvanje i ponizavanje domicilne vam drzave i njenih stanovnika.
Nije mi jasno kako si samo dosla do ovakvih "cinjenica" ako ih nisi sama interpretirala u svojoj glavi kao takve. :roll:
U nekom normalnom drustvu, ovakva tematika bi se vodila na malo vecem nivou, ovako ostaje doza malogradjanstine koja problem vidi uvijek ili cesto u nekakvom vanjskom neprijatelju.
Problem o kojem je rijec, nije samo i iskljucivo problem dijaspore, vec takodjer i problem domicilnog stanovnistva, koje svoju djecu salje vani putem kojekakvih studijskih programa, a takvih je danas dovoljno da se sutra kada zavrse jedan takav studij, "sa vecim pravom" pobune nad ovakvim sistemom. :shock: Pa stoga, zasto studirati negdje drugdje ili se nadati boljoj buducnosti svoje djece ako od toga nema nikakve koristi ni gradjanin ni drzava? :?
Juiceman

Post by Juiceman »

Znam za osobe koje su završile Pravni fakultet u Maleziji-anglosaksonski sistem i koje su se vratile u BiH i rade bez problema jer su im diplome priznali iako nikakve veze to nema sa našim -kontinentalnim pravom. A također poznajem ljude koji su diplomirali pravo na nekom od fakulteta u nekim od bivših naših republika-gdje je skoro identičan sistem školovanja, pa su morali proći kroz cijeli proces nostrifikacije, sa polaganjem dodatnih ispita, plaćanjem, čekanjem itd.

Država je u k....., šta reći više :x
kilam

Post by kilam »

nisam bas pratio temu mozda je neko i postavio ovu arhivu u kojoj se nalazi dosta informacija o nostrifikaciji diploma na razlicitim univerzitetima u bih (cijene, procedura itd)
http://www.sendspace.com/file/785alb
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sto se tice rada na Univerzitetu - posao se dobija familijarno, u glavnom, zatim stranacki, a na kraju komsijski. Zavrsili faks u Sarajevu ili Singapuru, mozda cak i na samom MIT-u, isti klinac.

Sto se tice nostrifikacija - koliko sam upoznat od radnih kolega i prijatelja koji su faks zavrsili vani - nostrifikacija im je trazena u slucaju kada su htjeli upisivati postdiplomske, a prije toga svi su radili sasvim normalno i niko im nikakvu nostrifikaciju nije trazio. Pogotovo je to slucaj sa tehnickim fakultetima gdje je presudno znanje i sposobnost, a ljudi sa stranim diplomama, barem u mojoj firmi, imaju puno manje problema za dobiti posao u odnosu na ljude sa lokalnim diplomama iz prostog razloga sto je sistem i koncept studija drugaciji i sto covjek sa stranom diplomom navede reference s fakulteta (projekte na kojima je radio tokom studija) dok ljudi s recimo ETF-a takve reference niti imaju niti je koncept samog studiranja im takav.

U glavnom, suplja je totalno prica da se ne moze raditi, barem u Sarajevu, sa stranom diplomom (eno bivsi radni mi kolega poce raditi za drzavnu instituciju sa stranom nenostrifikovanom diplomom, i niko mu nostrifikaciju ni ne trazi), a takodje je recimo bilo slucajeva da su i privatnici trazili nostrifikaciju diploma osoba koji su project manageri iz prostog razloga sto im firme tipa BHTelekoma nisu priznavale strucna zvanja ljudi na tenderima... A i to je jos koji mjesec dok telekom ne ode strancu.

Ja recimo nemam fakulteta, stoji mi vec godinama nekoliko ispita do diplome i ponasam se sasvim lezerno po tom pitanju, shodno radnom iskustvu i znanju koje tako stekoh radim poprilicno dobro placen posao, na nivou sam inzinjera, a recimo vecu mi je tezinu imao papir od Australian Computer Society koji sam dobio na osnovu referenci kada me je drmala ideja da idem tamo i koji je potvrda moje nekakve strucnosti u oblasti kojom se bavim nego ikakva prica o bilo kakvom fakultetu (iako, dadoh milju i po da i to upisem pa aBd i zavrsim).

Prethodni privatnik mi je placao na osnovu srednje skole, ali sam radio jako referentan posao godinama, i plata mi nije mogla rasti ni pomocu trikova dok ne diplomiram. Promjenih firmu, takodje privatnik, dupla plata u odnosu na onu koju sam imao - samo na osnovu referenci koje u medjuvremenu stekoh.

Naravno, na kraju krajeva sve zavisi kojim se zanimanjem i poslom ko bavi...
nausnica

Post by nausnica »

Unaprijed se izvinjavam ako ponovim nesto vec receno (mada i to nije lose kao potvrda, jel) jer nemam vremena citati sve postove.

Moja sestra koja je studirala u SAD je morala nostrificirati diplomu u BiH. U Sarajevu na Univerzitetu su joj trazili preko 3000KM (fakultet + magisterij), pa se malo raspitala i nostrificirala svoje diplome na Univerzitetu Istocnog Sarajeva u Lukavici za svega 400KM!!!

Svi sretni, svi zadovoljni. Zaposlila se u Sa bez problema.

Ona nije jedina koja je to uradila. Raja umjesto u Sarajevu, masovno nostrifikuje diplome u Tuzli, Banjoj Luci i Lukavici jer je JEFTINIJE a manje zajebancije oko pametovanja i ganjanja profesora da nadju vrijeme da to urade.

Moj savjet svima su ove jeftinije varijante, a isto vrijedne. Ne mogu vjerovati da ce neko platiti preko 3000KM za nesto sto moze i za 400KM?!?!
Dado dijasporitus

Cini mi se da se ovdje mimoilazi osnovno pitanje a to je koje struke uglavnom moraju, ili igrom slucajeva budu prinudjene da traze nostrifikaciju. Koliko sam uspio primjetiti tehnicke nauke nemaju gotovo nikakve probleme u vezi nalazenja posla te im I netreba nostrifikacija. Druge kao medicinske ili bioloske nauke opet zahtijevaju nostrifikaciju mada mi to opet nije sasvim jasno. Da li bolnice I labolatorije zahtijevaju nostrifikaciju ili u cemu je stvar.
Post Reply