Ja fakat neznam o cemu pricas. Ko treba koga da razumije I sta je tvoja poenta uopce.Baby Blue wrote:Dushojeza u ledja wrote:Ako zelis da te neko ozbiljno shvati moras ostaviti komplekse po strani., ja se nacitah dvije stranice nekakvih kompleksa, od nekakvih vajnih diploma svuda cijenjenih osim u BiH, preko ugrozenosti dijaspore koja se eto jadna izmucila ziva, a sad bi kao dosli ovdje to znanje trositi pa im ovi ne daju, do raznoraznih ekspertskih hvalospjeva.
Jasno je meni da je i sistem nostrifikacije diploma komplikovan (kako ne bih znala, pa zivim ovdje), al malo vise su komplikovane neke druge i prece stvari, od necije Bogom dane diplome.
Nazalost, tvoj komentar je upucen potpuno pogresnoj osobi, jer Baby nema nikakvog razloga za komplekse, pogotovo kad je o ovome rijec, al brate vala dosta i vaseg supljiranja, koje nekako redovno, kao nenamjerno, predje u pljuvanje i ponizavanje domicilne vam drzave i njenih stanovnika.
Ako hoces da impliciras da niko od nas sa ove strane nece da se vrati, ja ti prvi mogu reci da bi se sutra vratio kad bih mogao zadrzati posao koji imam a sto nije neostvarivo. Shodno tome da su troskovi odrzavanja ureda u BiH barem 20 puta manji nego recimo u New Yorku a da se preko interneta moze raditi 80% istog posla, outsourcing iz BiH je sasvim realna opcija. Ostalo je samo stvar licnog izbora, gdje ti se vise svidja zivjeti. Znam nekoliko slucajeva gdje su ljudi odlucili (dobili sansu) da rade iz BiH za strane firme.
Da ne odstupim od teme ono sto zapravo hocu reci, I samo potvrdim sto su neki ovdje rekli, je da nevidim potrebu za nostrifikacijom bilo kakvih diploma. Trziste ce to za koju godinu samo regulisati za vecinu struka kroz standardizaciju industrije pa nece biti bitno ni jesi li zavrsio skolu u BiH niti u inostranstvu. Vazno ce biti samo da li znas raditi posao kao sto je to slucaj u vecini normalnih zemalja.