Shejh Halid Jasin

Rasprave o vjerskim temama.
danas

Post by danas »

forUMASH wrote:
danas wrote:
forUMASH wrote: .....ako je ovako, za koji klinac ja trebam postovati bilo kakvu islamsku svetinju ili obratiti paznju na bilo kakvu nepravdu nacinjenu Muslimanima....
a smijemo li se ono :D druzit :oops: :oops: :D
.....samo ako se ujutru necemo ni pozdravljati.... :D
ali se mozes nasladjivati pogledima, rijeci nisu potrebne :lol: :lol: :lol:
Hattab72

Post by Hattab72 »

Hattab72

Post by Hattab72 »

Isus nije nikada rekao da je Bog:

http://www.youtube.com/watch?v=EamNk1i0 ... ed&search=

Savjeti shejha Yasina vjernicima i nevjernicima:

http://www.youtube.com/watch?v=Wt9YN9q-V00
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

venera888 wrote:
niskoprofilni wrote:Naravno da krscani i muslimani mogu biti braca. Samo ako se malo potrude. Isto je bilo i sa prihvatanjem poslanika Muhammeda s.a.v.s. i njegovih iskrenih prijatelja (ashaba) u Abesiniji (Etiopiji) od strane krcanske zajednice nakon progona iz Mekke. Ali mnogi ignorisu cinjenice i rade na razdoru umjesto da je obrnuto i tu nimalo ne mislim samo na jednu stranu, nego na mnoge strane kojima nije stalo da izmedju dvije zajednice postoji blagostanje i prijateljstvo.

Daj ba :lol:

u islamu vjernik i nevjernik nemogu biti ni prijatelji a kamo li braca,poslanik a.s je suradjivao s nemuslimanima samo onda kad bi to moglo pomoci muslimanima-i tako i mi radimo!

eh, o ovoj sam vam mladezi pricala na onoj temi o prijateljstvu na kojoj niko cestito nije ni pisnuo, nego su me gadjali kilometarskim citatima. njenih je klonova puna BiH.
neko na ovoj temi zatrazi dokaze, eh tamo ih za svasta nesto ima citava bruka.
Last edited by Bea_Trix on 26/09/2007 00:39, edited 1 time in total.
LSD

Post by LSD »

@down upon down ti si ratoborna pravo :D i nemoj da vrijedjas curu bezveze...nista nije slagala sa onim textom.
peanuth

Post by peanuth »

Ne petljaj...Rekao sam da je bratstvo u islamu jedan od principa islama,a ti bi da ogranicis osnove islama na imanske i islamske sarte, sto dovoljno govori koliko si edukovan u tom smjeru...sam se odajes ovim nastupima ovdje...

Nemoj svoje rijeci meni prebacivat.Znas sta si rekao..Ti to mjerodavan da odlucujes ko je u cemu dovoljno edukovan?? De vidim te diplome..opet gledas u kasike.. ??:D

Lijepo ti praktikovanje i visok ti nivo kad kazes ovo:

ponavljam se, da bi sa tobom vodio diskusiju moram se spustat na TVOJ nivo.A ovo gore je TVOJ nivo.Brate.. :lol:

Svako ko cita ovu polemiku moze da vidi da valjas gluposti, jer se vidi ko ulicarski psuje, a ko diskutuje argumentima...I ti mi o nivou pricas..

Ovo nije polemika.ovo je MONOLOG.To jest ti si uvijek u pravu, sto ima bilo kakve veze sa Islamom.TI najbolje sve tumacis..Tako se predstavljas na ovom Forumu.

Na osnovu cega ja to izdizem talibane...Sto ih smatram bracom po vjeri???Sta su drugo nego muslimani...A po ucenju islama su mi automatski braca, kako kaze Allah s.w.t. u Kur'anu "Zaista su muslimani (mu'mini) braca"...I ti bi sad protiv rijeci Allaha s.w.t.

pa one tvoje istine o braci talibanima.time ih izdizes..a svako normalan bi se stidio onog sto su oni radili LJUDIMA,po tvom, svojoj braci i sestrama.Ne kontam kako nekog mozes zvat sestrom, a na drugoj strani tu svoju sestru ugrozavat na svake moguce nacine.tako isto i sa bracom koja nisu istomisljenici..to i ti ovdje radis.ko god nesto drugacije kaze,on je protiv Islama i protiv Allaha..I opet te pitam, kad su ti braca, zasto im ne pomognes?kad si braci u afghanistanu pomogao sa bilo cime?

Vidis da ne znas napisati jednu kompaktnu recenicu koja ima smisla...
Naravno da nije tvoj islam, tvoj islam si pokazao kroz par socnih psovki i ulicarsko ponasanje...A volio bih da mi kazes i argumentima dokazes sta to talibani rade ili ces mi opet pricati bajke bez dokaza...

Da ne znam,ne vjerujem da bi mi se obraco.ne bi se razumili..Kazes postis, kazes da si Musliman a vam lazes.Gdje su socne psovke u mojim postovima.vjerujem da postoje da bi sad bio negdje u banatu..;) tako da lazes.Argumente o talibanima potrazi na stranicama razoraznim po internetu.ovdje pocni, http://www.google.com

Pa trebali su te bar nauciti da volis bracu po vjeri i da im ne psujes kojekakve psovke...
e sine moj,da nisi zagadjen tom mrznjom i ti bi mogao jos neke stvari da naucis..ali znam, reces da si ti izucen..

Uzimas sebi za pravo da odredjujes ko je novokomponovani, a ko ne...I da lazes, jer ne znas nista o meni i mom zivotu...
Sve i da jesam kako kazes novokomponovani, ne daje ti za pravo da odredjujes ko je bolji musliman, onaj koji citav zivot zivi u islamu ili onaj koji je juce primio islam i shavtio istinu...
trebas da znas i ovo, jer vidim da mnogo toga ne znas, da Allah s.w.t. oprasta sve grijehe covjeku koji se pokaje i iskreno vrati islamu...Zar nije osoba koja se vrati islamu bolja od nas koji smo duze u vjeri, jer njemu su prijasnji grijesi oprosteni, dok mi ipak iako u vjeri, grijesimo i imamo brema grijeha...
Tvoje vrednovanje ljudi po tome kad su shvatili istinu i vratili se njoj, govori o tvom primitivizmu i oholosti...

Tvoj fundamentalizam sam od sebe kaze kako si novokompovani.Samo oni brane svoje stavove na taj nacin.I samo oni znaju da klanjaju,da razumiju sta pise u knjigama..nadam se da necu nista znat ni o tebi ni tvom zivotu.jer mi se gadi od takvih ljudi.alergican sam na njih.
Onda ja ni u jednoj rijeci nisam odredjivo ko je bolji musliman,ako procitas vidjet ces da je obrnuto.to je tvoj nacin,odredjivat ko je sta..hajd supljiraj opet sta se treba znat..ja STVARNO neznam ko je bolji,ko nije.isto tako nisam mjerodavan da odlucujem o tome.kao sto sam rekao doce dan pa ce sve izac na vidjelo.Nemam nista protiv kad se neko pokaje iskreno,i vrati se islamu.samo onda taj neko sigurno nije mjerodavan da uci druge kako sta treba da bude u islamu,i da drugim govori kakvi su muslimani.to jest, do juce je svasta radio i danas meni treba pricat sta valja a sta ne.i na kraj krajeva,ako vjerujes onda vjeruj sebi.to je privatna stvar,i ona se ne tice nikoga sem tebe kao pojedinca.

Ovo svako normalan zna da se ne moze uzeti tableta za vrijeme posta i nastaviti postiti, ali ako je neko bolestan nije ni duzan postiti, s tim sto ce te dane koje je bio bolestan i nije postio, napostiti dan za dan...
A u tvoju pricu koja granici sa fantazijom i ima za cilj da nekoga obezvrijedi i oblati ne mogu povjerovati, jer sam skontao o kakvoj se osobi radi, citajuci tvoje izvale...
I nemoj ti govoriti sta je moje vjerovanje, jer nagadjas i lazes...

Pa novokomponovana braca u mojim ocima nisu normalni.previse su zadrti..Sa tim sam ti samo htio pokazat kako novokomponovana braca (to jest VI) tumace islam i sve sto ima veze sa njim.i zato mi se gadi na vas.i rekli smo da me nemas ti bilo sta ucit o islamu...A ti vjerovao ili ne,tako je bilo.brzo kontas.vidim cim nisam tvog misljenja,onda nisam dobar.ne valjam..

Jos jedna od lazi i insnuacija, koja ima za cilj da stvori netrpeljivost i mrznju prema muslimanima...

Postis li ti? Ako je istinita ona prica o vodi i tableti, onda je gore ovo sto ti radis, jer taj covjek je mozda morao da popije tabletu zbog bolesti, ali ti ne moras da lazes i siris smutnju ovdje,pa ti savjetujem ili prestani sa tim ili idi jedi, nemoj dzaba da gladujes...

cuj laz..pa gledas ti tv, citas li novine?koju ja korist imam od toga da stvorim netrepeljivost?pa nema smisla da sam sebi zabadam noc u djale?!
jel postim,to je moja privatna stvar.i to se tebe ne tice.opet hoces da me poducavas necemu o cemu u sustini nemas pojma..hajd pusti to.nema smisla stvarno da me ti ucis islamu.

Ne, ti si pokazao teznju da budes vidovit, kroz iznosenje svojih nebuloznih nagadjanja... :lol:
sta je ovo?opet prebacujes svoja nagadjanja meni..licemjerno..

Ti poslije tvojih nastupa ovdje nisi mjerodavan da pricas o pravom islamu, pokazao si se dovoljno...

Vehabije ne postoje...

pa ja to i ne iznosim medju svijet.ponavljam se opet,to je privatna stvar.i ja nikad ne pricam o islamu.ja ga praktikujem.ne volim supljirat..
ja, oni su braca..nisu vehabije :D.. samo de mi kazi, kako nazivas one tipove cudno obucene,s bradicom i bijelom kapicom na sebi?i koji izmedju ostalog drugim pricaju kako trebaju sta radit,kako trebaju da se mole bogu..

Evo za "pravog i jedino pravog" muslimana je hadis Allahovog Poslanika s.a.w.s. supljak...

gdje sam to napisao?opet lazes..a postis..a i nemoj da okreces moje rijeci..ja sam rekao da su TVOJE PRICE SUPLJAK..

Najbolji si :lol: :roll:

zao mi te je..brate :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

hm, pa red bi bio jednom razgovarati sa nekim kome je vrhunac duhovnog uznesenja youtube (ne mislim na Hattaba, nego na najrazlicitije propovijedi kojima tamo filuju svijet), vrhunac literature petparacki pamfleti stampani na toaletnom papiru i jos uz to nepismeni, vrhunac nauke kurs islamske psihologije koji predaju sve sami turbo folk naucnici, onako kako to zasluzuje.

postujem i uvazavam tudje moralne norme i principe, ali niko me ne prisiljava da uvazavam tudju glupost koja se prezentira kao neki imperativ :shock: bez "ja mislim", bez "to je moj stav", nego haman svi ko da su poslanici pa ovdje pricaju svoje "mudrosti i pravila" a tek zinuli na svijet.
Faust

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote:hm, pa red bi bio jednom razgovarati sa nekim kome je vrhunac duhovnog uznesenja youtube (ne mislim na Hattaba, nego na najrazlicitije propovijedi kojima tamo filuju svijet), vrhunac literature petparacki pamfleti stampani na toaletnom papiru i jos uz to nepismeni, vrhunac nauke kurs islamske psihologije koji predaju sve sami turbo folk naucnici, onako kako to zasluzuje.

postujem i uvazavam tudje moralne norme i principe, ali niko me ne prisiljava da uvazavam tudju glupost koja se prezentira kao neki imperativ :shock: bez "ja mislim", bez "to je moj stav", nego haman svi ko da su poslanici pa ovdje pricaju svoje "mudrosti i pravila" a tek zinuli na svijet.
:thumbup:
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

lady midnight wrote:
black wrote:sta ba vas briga kome ona upucuje dove i jos da nekom pojasnjava zasto to radi ?? nisam pristalica ni talibana ni vehabija al fakat pretjerujete...
pa chekaj malo black... ona ako zaista upucuje dove, nece ih valjda preko foruma upucivati :? :?
a poshto je ovo uradila na forumu, chime je javno manifestovala svoj stav prema talibanima na temi na kojoj se o njima pricha (iako nisu direktno tema, ali nije onaj link ni dzhaba ubachen) mislim da se ima pravo pitati za shta bi to po njenom mishljenu Allah trebao nagraditi talibane.

evo ja se pitam, i ne ide mi u glavu nikako...
za uvodjenje jednog od najnehumanijih rezhima na svijetu? za degradiranje zhene na nivo zhivotinje u toru i njeno ponizhavanje? za zabranu obrazovanja? za rushenje shkola? za rezanje ruka sa nalakiranim noktima? za silovanja? za kamenovanja? mozhda da se dama raspita malo kod afganistanskih zhenskih organizacija shta i koliko su propatile njene sestre po vjeri - ne samo pod talibanima, nego i pod gerilcima sjeverne alijanse i ostalim trupama lokalnih komandira - prije nego shto zamoli za nagradu njihovim dzhelatima.
:faraon1:
..nešto slabo ovi talibanoljupci ovakve postove komentarišu...
frkimrki

Post by frkimrki »

Hattab72 wrote:
"O sljedbenici knjige (krscani i jevreji), ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istiinu!Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov Poslanik i Rijec Njegova, koju je Merjemi dostavio i duh od Njega, zato vjerujte u Allaha i Njegove Poslanike i ne govorite:"Trojica su!"
Prestanite, bolje vam je! Allah je samo Jedan Bog, hvaljen neka je On - zar On da ima dijete? Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji i Allah je dovoljan kao zastitnik." (En-Nisa 171)

To je moj dobri zemljace sustina, pa ako vjerujes u sve poslanike, prihvati i posljednjeg, jer saznanjem o zadnjoj Uputi, a ne prihvatanje iste je odbijanje Allahove Istine i pravog puta...
Kao da vodu navodis na svoj mlin. A s obzirom da ta voda ipak ima svoj nepromjenjivi prirodni tok, moram ovako....

Dosli smo do srzi problema zbog kojeg se jos dugo nece ispuniti ono sto cekamo - "Jedan pastir, jedno stado". Dosli smo do sustine; fundamentalne razlike u nasim vjerovanjima.

Odgovaram citatom iz Biblije:

„Dok je Ivan krstio sav narod, krstio se i Isus. Kad se on molio, nebesa se otvore, a Sveti se Duh u tjelesnome obličju goluba spusti na njega. S neba se začuje glas: 'Ti si moj ljubljeni Sin! Ti si moja radost!' „ Lk 3, 21-22

Otac priznaje Sina! To je ovdje bar jasno i u totalnoj je kontradikciji sa kuranskim citatom.

Pomenuo si pravi put. Pogledajmo sta nam Isus (Isa, sin Merjemin) kaze na tu temu a o cemu svjedoci Biblija:

"Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni." Ivan 14-6

Ipak, ove fundamentalne razlike u nasim vjerovanjima ne smiju biti prepreka da mi budemo braca. Ili smiju? :D
danas

Post by danas »

frkimrki wrote:
Ipak, ove fundamentalne razlike u nasim vjerovanjima ne smiju biti prepreka da mi budemo braca. Ili smiju? :D
ma nemoj tako -- hajte malo o evoluciji, pa zbijte opet redove :D :D

udruze se namah braca sa onima anamo cim treba po mojim ledjima :oops:
bibliotekar

Post by bibliotekar »

peanuth wrote: i ja nikad ne pricam o islamu.ja ga praktikujem.ne volim supljirat..
mozes li mi objasnit kako to uspjevas???
peanuth

Post by peanuth »

bibliotekar wrote:
peanuth wrote: i ja nikad ne pricam o islamu.ja ga praktikujem.ne volim supljirat..
mozes li mi objasnit kako to uspjevas???
greska u koracima. izvini.hocu da kazem ,da ne solim pamet drugima o islamu..Ne idem naokolo i govorim svima kako oni ne znaju,i kako bi trebali ovako a ne nako.
bibliotekar

Post by bibliotekar »

peanuth wrote:
greska u koracima. izvini.hocu da kazem ,da ne solim pamet drugima o islamu..Ne idem naokolo i govorim svima kako oni ne znaju,i kako bi trebali ovako a ne nako.
zar nebi trebao isi okolo i govoriti ljudima o Islamu... prenostiti ljudima Istinu...
U ime Allaha Milostivog Samilosnog

1. Tako mi vremena -

2. čovjek, doista, gubi,

3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine,
i koji jedni drugima istinu preporučuju i
koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Al Asr 1-3
luciferino

Post by luciferino »

I šta ćemo kada se nađu dvije individue, a svaka od njih ima svoju Istinu (recimo frkimrki i hattab)? Obadvojica čvrsto vjeruju u nešto, ali nijedan neće popustiti. Već vidim kilometarske citate obje strane iz njihovih svetih knjiga, ali priznavanje ne vidim.
Liberalism

Post by Liberalism »

frkimrki wrote:
Liberalism wrote:
frkimrki wrote:Da ne sirim dalje temu, a pozivajuci se na Bibliju, knjigu mudrosti, knjigu istine, uciteljicu zivota, ja cu tebe ipak cista i ponizna srca nazvati svojim bratom, stvorenim od istog nam Boga a sve u cilju Bozjeg nauma "Jedan pastir, jedno stado".
Odkud to da je to Boziji naum? jedan pastir jedno stado je teoretski negativno po ljudsko blagostanje pa cak i suprotno ljudskoj prirodi (vidi pod demokratija vs totalitarizam), nego mi to vise lici na cistu religijsku izmisljotinu, pa gdje god da je zapisana.

I mozda je ovo jedan od najjasnijih primjera kako religija moze negativno utjecati na blagostanje ljudi. Stvarno @Frkimrki imas li ti razum il ti mislis da ti je razum nepotreban jer imas pastira koji ti govori kad je snizenje u Merkatoru....
Jos jedna pametnjakovic.....

Prvo: "Jedan pastir, jedno stado" nije prepreka ljudskom blagostanju nego put ka ljudskom ujedinjenu Ona nije ni cista religijska izmisljotina jer bi u tom slucaju i Biblija bila izmisljenja knjiga a fakti govore da nije tako. Ona nije ni u suprotnosti sa ljudskom prirodom jer je bas ta priroda promjenjiva a gore pomenuta ideja zivi kako vidis i danas.

"Jedan pastir, jedno stado" ima daleko daleko siri smisao od onoga koji sam mu ja dao u ranijem komentaru, a opet neuporedivo siri od onoga koji si citarao a potom na isti i replicirao.
Moram priznati da i ja mislim da Jedan pastir jedno stado nije originalno krscanska (cak niti od jedne monoteisticke religije) izmisljotina. To je prvenstveno ljudska izmisljotina.Jedan pastir jedno stado ima mnogo starije korjene i to u vremenu kada su se prvi ljudi odlucivali odvajati od skupina lovaca-sakupljaca i kada su poceli formirati prva naselja. Tada je u cilju zadrzavanja postojeceg stanja po prvi put doslo do narusavanja osnovnog sistema vrijednosti u kojima je grupa (copor) slijepo slijedila svog vodju. Iz tog vremena (8.000 - 4.000 godina p.n.e.)dolazi poslovica ''jedan pastir jedno stado''. Da su se ljudska bica pridrzavali ovog (za koga ti kazes haman pa svetog) pravila ljudska bica bi jos uvijek zivjela u mezolitiku ... pa ti sad vidi bili bilo bolje da ljudska bica i dalje zive u kamenom dobu ili u 21. stoljecu. Naravno, obzirom na sveprisutni utjecaj platonove filozofije da ima jos uvijek ogroman broj ljudi koji bi zeljeli da zive u nekom tradicionalnijem stilu zivota koji se u savremenoj politicfkoj teoriji naziva totalitarizam.....

Takođe matematicki je dokazano prije vise od 100 godina da je sistem u kojem svaki pojedinac u potpunosti razmislja svojom glavom i potpuno samostalno donosi odluke najefikasniji drustveni sistem, tako da su ljudi od nauke odavno dokazali da je ''jedan pastir jedno stado'' cista tribalisticka izmisljotina kako bi vlast sacuvali oni koji je ne zasluzuju.

danas je ocigledno da sve moze biti izmisljotina. Ljudi su vrlo cudna bica koja su sposobna na razne stvari samo da bi osvojili (ili zadrzali vlast). Ako mislis suprotno amo pogledaj sta je Karadzic bio u stanju uraditi kako bi osvojio vlast. Mozes misliti kakvu bi on ''bibliju'' napisao da je on u Bosni pobjedio. Tako da nikada ne mozes biti 100 % siguran da je od boga do ljudi doslo u neiskvarenom obliku. Kuran je pisan na jedan nacin da se takvo iskrivljavanje minimalizuje, mada s ljudima (koji su takvi po prirodi) nista nije moguce osigurati 100 %. Tako da postoji vjerovatnoca da su ljudi i kuran iskrivili. Ali to je normalno u 21. stoljecu kada je nauka dokazala da je sve pitanje vjerovatnoce desavanja dogadjaja (kvantna mehanika)...

Jedan pastir jedno stado nije u sustini ljudske prirode to vjernici oraju da shvate. Zemlja nije okrugla. Oko zemlje se ne okrece sunce i planete. Zemlja i suncev sistem nije centar Galaksije. Nasa galaksija je samo jedna mala zabacena galaksija bog te pito gdje. Nasa planeta nije nista posebno, nema centra nema se sta voditi ili slijediti imaju samo univerzalni (boziji mozda) zakoni (ili samo jedan zakon) kojima se svi moramo pokoravati, sta ces ti ili ja jesti ili sta ces bilo sta raditi je sloboda kretanja koja je dopustena tim univerzalnim zakonima (a). Da vazi pravilo jedan pastir jedno stado onda bi to trebalo biti ugrađeno u te univerzalne zakone kojima bi se ljudi morali pokoravati....

I na kraju bas bi volio da cujem ''siri smisao'' te poslovice...
Liberalism

Post by Liberalism »

Hattab72 wrote:
Liberalism wrote:''nema, vise karmina, nema vise parfema''

jel po ovoj izjavi ovaj sejh poznat?

Izgleda se sve vise i vise ljudi pojavljuje koji misle da su bogovi pa tumace sta bi bog volio a sta ne.

zamisli onoga koji je stvorio univerzum da brine o nekoj fizickoj radnji kao sto je stavljanje karmina... estakfirulah

Islam vodi racuna o zastiti ljudske casti i dostojanstva, te preventivno djeluje na bilo kakva priblizavanja nemoralu i bludu...

U tom smislu, zena se moze sredjivati samo za svoga muza, a drugi ljudi nemaju pravo da se svojim pogledima nasladjuju ljepotom tudje zene...

To je ucenje islama, a ti to ne znas, a Allah se brine i te kako za fizicke radnje i za stvari koje na izgled su bezazlene, a koje mogu biti uzrokom mnogo gorih stvari...

Hvala Allahu na istini i cistoci islama....
''Zena se moze sredjivati samo za svoga muza''. Po meni ovo je jedna izmisljotina, jer sama odrednica sredjivanje je promjenjiv pojam koji je prije 2.000 godina znacio jedno danas nesto sasvim drugo. Jer ono sto je prije 2000. godina bilo normalno ''samo za svog muza'' danas vidimo da se tako pojavljuju u javnosti ''reisove kcerke''. Pojam sredjivanje se ne veze samo na pokrivanje odjece, danas je sredjivanje nosenje torbi od 1000 KM ali to ne pije vode u ovoj poslovici zar ne.

Cak i ovo drugo vezano za zabranu muskarcima nema racionalno uporiste da steti ljudima kao ljudskim bicima. Prvo svi prihvatamo da su sva ljudska bica jednaka samim tim ono sto vazi za zene vazi i za muskarce. Hocu reci, bez obzira na religiju nauka kaze da drustveno stanje koje je korisno za zenu, korisno je i za muskarca. Stanje koje je stetno za zenu, stetno je i za muskarca. Znaci ako je nesto stetno za muskarca (gledanje zene) stetno je i za zene (gledanje muskarca).

Drugo, zabrana gledanja zene je totalno ne provodivo u praksi. jedino da se zene krecu ko Diogen u nekakvom buretu. U praksi to znaci da zene i muskarci nikako ne mogu biti zajedno i da zene nisu drustvena bica, sto vidimo (po samoj definiciji) jeste puno stetnije za ljudksa bica nego da se muskarci ''nasladjuju ljepotom zena''.

I opet dodjemo do istog. Svi se slazemo da Bog ljudskim bicima zeli dobro, ali se u religijama pojavljuju neke norme čija primjena ljudskim bicima donosi (necu reci stetu) nego manje dobro od potencijaln moguceg.

Kako to u religiji opravdavate?
peanuth

Post by peanuth »

bibliotekar wrote:
peanuth wrote:
zar nebi trebao isi okolo i govoriti ljudima o Islamu... prenostiti ljudima Istinu...
U ime Allaha Milostivog Samilosnog

1. Tako mi vremena -

2. čovjek, doista, gubi,

3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine,
i koji jedni drugima istinu preporučuju i
koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Al Asr 1-3
i ovo bi trebo da bude argument? jedno je ono sto ja kazem, drugo je ovo..samo da znas ne poricem ovo!
nemam volje da se objasnjavam,i trazim ajete..ako malo mislis, skontat ces sta sam htio rec..
bibliotekar

Post by bibliotekar »

sta prvo sta drugo... fakat ne kontam...

generalizujete obojica... ovi SVI su vakiiiii...oni tamo su nakiiiiii i nikakvi drukciji.... e nemere tako

Kaže Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem: "Nema ni jednog vjerovjesnika koga je Allah poslao medu njegov narod prije mene a da nije imao u svojim sljedbenicima pomagace i drugove koji su uzimali za njegov sunnet i slijedili njegove upute, zatim mjesto njih dolaziše kasniji, koji govore ono što ne rade, i cine ono što im nije naredeno, pa ko se protiv njih bori svojom rukom, mu'min je, i ko se protiv njih bori svojim jezikom, mu'min je, i ko se protiv njih bori svojim srcem, mu'min je, a mimo toga nema ni koliko zrno gorušice imana." (Muslim)
Altsa

Post by Altsa »

Moj najdrazi taliban

Image
frkimrki

Post by frkimrki »

luciferino wrote:I šta ćemo kada se nađu dvije individue, a svaka od njih ima svoju Istinu (recimo frkimrki i hattab)? Obadvojica čvrsto vjeruju u nešto, ali nijedan neće popustiti. Već vidim kilometarske citate obje strane iz njihovih svetih knjiga, ali priznavanje ne vidim.
Nije poenta u tome koji ce od nas dvojice popustiti.

Poenta je graditi zajednicku bratsku buducnost na osnovu onoga u cemu se mozemo sloziti. U konkretnom slucaju, mozemo se sloziti da treba biti dobar covjek, ne ciniti drugom zlo, ne ubijati itd.... Sve su to obaveze koje su nam kao vjernicima ostavljene da ih slijedimo i njegujemo. Kada bi svaki covjek postovao zivotne principe o kojima nas uce svete knjige, zemlja kao i drustveni zivot na njoj izgledao bi potpuno drugacije.
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

frkimrki wrote:
luciferino wrote:I ¹ta æemo kada se naðu dvije individue, a svaka od njih ima svoju Istinu (recimo frkimrki i hattab)? Obadvojica èvrsto vjeruju u ne¹to, ali nijedan neæe popustiti. Veæ vidim kilometarske citate obje strane iz njihovih svetih knjiga, ali priznavanje ne vidim.

Poenta je graditi zajednicku bratsku buducnost na osnovu onoga u cemu se mozemo sloziti. U konkretnom slucaju, mozemo se sloziti da treba biti dobar covjek, ne ciniti drugom zlo, ne ubijati itd.... Sve su to obaveze koje su nam kao vjernicima ostavljene da ih slijedimo i njegujemo. Kada bi svaki covjek postovao zivotne principe o kojima nas uce svete knjige, zemlja kao i drustveni zivot na njoj izgledao bi potpuno drugacije.

:thumbup:
LSD

Post by LSD »

Hehe,pa gdje ti zivis covjece i kakve to price prodajes.Jeli mislis da raja guta pricu?? Jeli ti znas da je na ovim prostorima u periodu od nekih 5-6 godina pokrenuto cak 4 rata!! (slovenija,hrvatska,BiH i kosovo),da je poginulo na stotine hiljada ljude, a SPC je bila veliki sponzor i inspirator tih ratova...znas li da si pravoslavni popovi krstili i blagosiljali tenkove i ubice koji su kasnije klali ljude i usput porusili skoro 1.000 dzamija i to sve u ime krscanstva...pa kad vidis ovo sve postavlja se pitanje KOME PRICAS TE PRICE??
luciferino

Post by luciferino »

frkimrki wrote:
luciferino wrote:I šta ćemo kada se nađu dvije individue, a svaka od njih ima svoju Istinu (recimo frkimrki i hattab)? Obadvojica čvrsto vjeruju u nešto, ali nijedan neće popustiti. Već vidim kilometarske citate obje strane iz njihovih svetih knjiga, ali priznavanje ne vidim.

Evo, ja poštujem te principe, ali me nisu učile svete knjige nego mama i tata. Međutim, to je sada nevažno. Razumijem te o čemu govoriš, ali to je bratstvo po nekima ovdje izgleda nemoguće. Prijateljstvo također. Ili je možda moguće samo kada im nešto zatrebaš. Baš karakterno, nema šta.
E sada me još samo interesuje kako uz takve stavove mogu očekivati da ih svijet prihvati i uvaži.
frkimrki

Post by frkimrki »

Liberalism wrote:
frkimrki wrote:
Liberalism wrote: Odkud to da je to Boziji naum? jedan pastir jedno stado je teoretski negativno po ljudsko blagostanje pa cak i suprotno ljudskoj prirodi (vidi pod demokratija vs totalitarizam), nego mi to vise lici na cistu religijsku izmisljotinu, pa gdje god da je zapisana.

I mozda je ovo jedan od najjasnijih primjera kako religija moze negativno utjecati na blagostanje ljudi. Stvarno @Frkimrki imas li ti razum il ti mislis da ti je razum nepotreban jer imas pastira koji ti govori kad je snizenje u Merkatoru....
Jos jedna pametnjakovic.....

Prvo: "Jedan pastir, jedno stado" nije prepreka ljudskom blagostanju nego put ka ljudskom ujedinjenu Ona nije ni cista religijska izmisljotina jer bi u tom slucaju i Biblija bila izmisljenja knjiga a fakti govore da nije tako. Ona nije ni u suprotnosti sa ljudskom prirodom jer je bas ta priroda promjenjiva a gore pomenuta ideja zivi kako vidis i danas.

"Jedan pastir, jedno stado" ima daleko daleko siri smisao od onoga koji sam mu ja dao u ranijem komentaru, a opet neuporedivo siri od onoga koji si citarao a potom na isti i replicirao.
Moram priznati da i ja mislim da Jedan pastir jedno stado nije originalno krscanska (cak niti od jedne monoteisticke religije) izmisljotina. To je prvenstveno ljudska izmisljotina. Jedan pastir jedno stado ima mnogo starije korjene i to u vremenu kada su se prvi ljudi odlucivali odvajati od skupina lovaca-sakupljaca i kada su poceli formirati prva naselja. Tada je u cilju zadrzavanja postojeceg stanja po prvi put doslo do narusavanja osnovnog sistema vrijednosti u kojima je grupa (copor) slijepo slijedila svog vodju. Iz tog vremena (8.000 - 4.000 godina p.n.e.)dolazi poslovica ''jedan pastir jedno stado''. Da su se ljudska bica pridrzavali ovog (za koga ti kazes haman pa svetog) pravila ljudska bica bi jos uvijek zivjela u mezolitiku ... pa ti sad vidi bili bilo bolje da ljudska bica i dalje zive u kamenom dobu ili u 21. stoljecu. Naravno, obzirom na sveprisutni utjecaj platonove filozofije da ima jos uvijek ogroman broj ljudi koji bi zeljeli da zive u nekom tradicionalnijem stilu zivota koji se u savremenoj politicfkoj teoriji naziva totalitarizam.....

Takođe matematicki je dokazano prije vise od 100 godina da je sistem u kojem svaki pojedinac u potpunosti razmislja svojom glavom i potpuno samostalno donosi odluke najefikasniji drustveni sistem, tako da su ljudi od nauke odavno dokazali da je ''jedan pastir jedno stado'' cista tribalisticka izmisljotina kako bi vlast sacuvali oni koji je ne zasluzuju.

danas je ocigledno da sve moze biti izmisljotina. Ljudi su vrlo cudna bica koja su sposobna na razne stvari samo da bi osvojili (ili zadrzali vlast). Ako mislis suprotno amo pogledaj sta je Karadzic bio u stanju uraditi kako bi osvojio vlast. Mozes misliti kakvu bi on ''bibliju'' napisao da je on u Bosni pobjedio. Tako da nikada ne mozes biti 100 % siguran da je od boga do ljudi doslo u neiskvarenom obliku. Kuran je pisan na jedan nacin da se takvo iskrivljavanje minimalizuje, mada s ljudima (koji su takvi po prirodi) nista nije moguce osigurati 100 %. Tako da postoji vjerovatnoca da su ljudi i kuran iskrivili. Ali to je normalno u 21. stoljecu kada je nauka dokazala da je sve pitanje vjerovatnoce desavanja dogadjaja (kvantna mehanika)...

Jedan pastir jedno stado nije u sustini ljudske prirode to vjernici oraju da shvate. Zemlja nije okrugla. Oko zemlje se ne okrece sunce i planete. Zemlja i suncev sistem nije centar Galaksije. Nasa galaksija je samo jedna mala zabacena galaksija bog te pito gdje. Nasa planeta nije nista posebno, nema centra nema se sta voditi ili slijediti imaju samo univerzalni (boziji mozda) zakoni (ili samo jedan zakon) kojima se svi moramo pokoravati, sta ces ti ili ja jesti ili sta ces bilo sta raditi je sloboda kretanja koja je dopustena tim univerzalnim zakonima (a). Da vazi pravilo jedan pastir jedno stado onda bi to trebalo biti ugrađeno u te univerzalne zakone kojima bi se ljudi morali pokoravati....

I na kraju bas bi volio da cujem ''siri smisao'' te poslovice...
Neko bi mozda i pomislio da si obrazovan i pametan, medjutim......

"Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir" Iv 10,16

Kao sto vidis, "jedno stado, jedan pastir" je Isusovo obecanje o kojem Biblija svjedoci na decidan i jasan nacin. Dakle, ovdje nije rijec kako vec tvrdis o ljudskoj izmisljotini nego o istorijskoj cinjenici opisanoj u Bibliji. Za nju znamo kada je nastala, tako da tvoju pricu o lovcima, coporima, raskolima unutar copora u vremenu prije Krista, mozes hladno okacit macku o rep a pamet solit nekom drugom.

Da bi shvatio kontekst, tj. onaj siri smisao koji nisi uspio dokuciti moras u prvom redu znati ko je Pastir a ko stado, zasto pastir a zasto stado te naposljetku i znati povijesnu pozadinu Isusova govoru o dobrom pastiru i jednom stadu opisanog u Evenadjelju (Iv 10, 11-18)....

O tome najbolje govori tj. tumaci prof. dr. Mato Zovkic kojeg ovom prilikom citiram:

"Povijesna pretpostavka Isusovu govoru o dobrom pastiru u Jeruzalemu jesu činjenice da su u vrijeme nametanja grčke vjere i kulture pod sirskim vladarima židovski veliki svećenici za novac dobivali potvrdu svoje službe, a za uzvrat su u narodu provodili politiku poganskih vladara (god. 198-142. pr. Kr.). Čak i kraljevi iz makabejske loze (god. 142-63. pr. Kr.), koji jesu bili iz svećeničke loze, silom su prisvojili velikosvećeničku službu i okrutno vješali protivnike. Kad su god. 63. Rimljani osvojili Jeruzalem i tamošnjeg vladara učinili svojim vazalom, veliki svećenici morali su od Rima tražiti potvrdu za svoju službu. U vrijeme Isusova života i djelovanja dvije svećeničke obitelji prigrabile su velikosvećeničku službu te se na njoj smjenjivale.
Na temelju takve povijesne pozadine, Isus i njegovi povijesni slušatelji znali su što se misli pod pojmom najamnika koji bježi od ovaca kad dođe vuk i kojemu nije stalo do ovaca. Za razliku od takvih vršilaca predstojničke službe u zajednici vjernika, Isus se predstavlja kao pastir dobri koji polaže život za ovce, pozna ovce i one poznaju njega. Poslije ovakve kritike vjerskih poglavara Isus je znao da ga čeka nasilna smrt. Zato je izjavio: "Kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce" (r. 15). Međusobno poznavanje dobrog pastira i ovaca odraz je poznavanja Oca i Sina: budući da Otac u najdubljem smislu poznaje Isusa, u čemu je uključena Očeva ljubav, može i Isus poznavati ovce te za njih davati svoj život. Sin ima jedinstveni udio na Očevoj naravi i to ga iznutra osposobljava za izvršenje Očeva plana o spasenju svih ljudi. U r. 17 Isus ističe kako ga Otac ljubi upravo zato što slobodno polaže život za svoje ovce. Upravo zato što je svjestan Očeve ljubavi prema sebi, Isus može ljubiti ljude i predati se u smrt za njih. U r. 18 Isus naglašava osobnu inicijativu u hodu u smrt: "Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga." Uprisutnjujući dobrotu Očevu, prema svima ljudima morao se zamjeriti grešnim pasti, rima svoga naroda. On nastavlja svoje poslanje onako kako Otac traži i to će ga dovesti u nasilnu smrt.
Važan je r. 16 odlomka u kojem Isus kaže da ima i drugih ovaca koje nisu iz ovog ovčinjaka: "I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir!" U Ivanovu evanđelju prikazan je Isusov dvodnevni boravak među Samarijancima koji su ga primili s poštovanjem i priznali ga za Spasitelja svijeta (Iv 4, 40-42). Ivan također bilježi kako su Židovi Jeruzalema Isusovu izreku o odlasku razumjeli kao nakanu da pode "raseljenima među Grke, naučavati Grke" (7, 35). Pod kraj Isusova mesijanskog djelovanja, za vrijeme posljednje Pashe, neki Grci su pristupili Isusu a on im se predstavio kao pšenično zrno koje treba umrijeti da bi donijelo novi rod (12, 20-22). Zato ova izreka u govoru o dobrom pastiru najprije odražava Isusovu svijest da među raspršenu djecu Božju spadaju ne samo Židovi domovine i raseljeništva nego i strani narodi. On u toku svoga povijesnog djelovanja nije odlazio među pogane na duže propovijedanje, ali je Dvanaestorici iza uskrsnuća dao nalog da idu u sve narode u njegovo ime. Isus preko svojih propovjednika i svjedoka želi biti sveopći dobri pastir.
U vremenu kad je Ivan pisao za kršćane male Azije, izreka o drugim ovcama mogla se odnositi i na kršćane drugih crkvenih zajednica. Iz ukazanja uskrslog Isusa Petru na jezeru razvidno je da je Ivanova Crkva znala za kršćane Petrove zajednice (21, 15-19). Ivanovski kršćani znali su da izvršavaju Isusovu volju o Crkvi ako misionarski djeluju, jer je Isus na posljednjoj večeri molio "za one koji će vjerovati na njihovu riječ u mene: da svi budu jedno" (17, 20). Vjerovali su također da na Isusovu volju o Crkvi spada prihvaćanje pastira u vlastitoj zajednici i povezanost s drugim zajednicama preko pastira."

Ako imas usi, cuj! Ako ne cujes, operi usi :D
Post Reply