NOVI ZAKON??? PLATIO SAM KAZNU... al..

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

scooter21ba

Post by scooter21ba »

atko wrote:Meni ti zakoni pravo vuku na fasizam :-)

Ogranicavanje slobode kretanja, moras biti obiljezen :x

Znaci zbog 50 idiota koji divljaju gradom iza 23h sve strpas u isti kosh :x

Osim toga dosta ima dosta onih koji poloze i ne sjedu za volan vise po 4-5 godina i za njih taj zakon ne vazi.... znaci zakon definitivno ne sluzi svrsi... i jedini i iskljucivo krsi ljudska prava i slobode :x

btw u zadnje vrijeme primjecujem da je furka u golfa2 ubaciti umjesto obicnog kasetofona ili cd player-a onaj sa LCD display-em i sa kilom gela na glavi kruziti gradom i "gledati TV" :roll: ... ima li kakav zakon da to malo tretira ?
slazem se polovicno s tobom
nije ogranicavanje slobode kretanja nego prevencija povedi babu koja ima polozen vozaci i vozac citavih 6 sati ne mogu ti nista :D
to sam i ja mislio kad sam bio mladji ali tek sada vidim kako se ovi novopeceni vozaci furaju da su sumaheri itd i sve vozacine u p.m.
a takodjer bi ovo primjenio i na vozaci starije od 60 jer su nekad gori od ovih novopecenih i da polazu ponovo vozacki svakih recimo 2 godine ne po punoj cijeni nego recimo nesto malo jer je samo stvar u njihovoj psihi a ne znanju
scooter21ba

Post by scooter21ba »

nokia6170 wrote:Evo moje misljenje, mozda je ispravno, mozda nije...jer sud na kraju kaze svoju zadnju:)

Citao sam malo i zakljucio da je Zakon o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima u Bosni i Hercegovini u tom dijelu malo ostao nedorecen konkretnom zakonskom odredbom, te da sama odredba malo zbunjuje. Medjutim, misljenja sam da citanjem ostalih odredbi se moze izvuci zakljucak sta je zakonodavac mislio reci i sta mu je bila namjera.

bitne zakonske odredbe kazu slijedece:

Clan 186.

(7) Lice koje je položilo vozacki ispit i dobilo vozacku
dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C i C1 ne smije dvije
godine od dana izdavanja vozacke dozvole
da upravlja vozilom
na putu brzinom vecom od 70 km na cas, na putu namijenjenom
iskljucivo za saobracaj motornih vozila i brzom putu brzinom
vecom od 90 km na cas, odnosno 120 km na cas na autoputu, a
lakim motociklom 40 km na cas, niti tim vozilom smije da vuce
prikljucno vozilo, a ni organizovano da prevozi djecu.

(8 ) Lice iz stava (7) ovog clana, mlade od 23 godine, ne
smije da upravlja vozilom u saobracaju na putu u vremenu od 23
casa do 5 casova,
osim ako je s njim u vozilu lice starije od 25
godina koje ima vozacku dozvolu i kojem u posljednjoj godini
nije izricana zaštitna mjera ili mjera bezbjednosti zabrane
upravljanja motornim vozilom.

(9) Lica koja prvi put steknu vozacku dozvolu obavezna su
da, u trajanju od dvije godine, obilježe vozilo kojim upravljaju
posebnim znakom.

Mislim da je ova tacka 9 clana 186. presudna jer ona jasno diferencira lica koja sticu po prvi put vozacku dozvolu i njihove obaveze u skladu sa novim zakonom od lica koja su vec stekla vozacku dozvolu prije stupanja na snagu ovog novog zakona.

Dakle moj zakljucak je slijedeci:

Ako nemas napunjene 23 godine, i ako nisu prosle dvije godine od dana izdavanja vozacke dozvole, podlijezes novom zakonu i ne smijes se voziti sam u autu u periodu od 23 h do 5 ujutro.

Prvi preduslov su godine, a drugi dan izdavanja vozacke dozvole. Smatram da se radi o kumulativnim uslovima, da prvi ne ide bez drugog i obratno.

Sto bi po mom misljenju znacilo da prema novom zakonu ako imas 22 godine i da su prosle 3 ili 4 godine od izdavanja vozacke dozvole, da neces podlijegati novom zakonu.
po ovome sto pise moj zakljucak je da sve osobe ispod 23 ne mogu voziti iza 23 casa bez obzira kad su polozili a da dvije godine moraju nositi oznaku
primjeri:
polozio sa 18 nosis do 20-e ali do 23-e godine ne vozis iza 23 bez nekoga

polozio sa 22 i nosis dvije godine oznaku i sve dok nosis oznaku ne vozis iza 23 kad napunis 24 onda ne vazi nista od ovoga
polozis sa 30 i nosis 2 godine i dok to nosis ne smijes iza 23
uglavnom svi ispod 23 ne voze iza 23 a iznad mogu a oznaku valjda svi nose ispod 2 godine iskustva
Post Reply