PROTIVNICI BRAKA....
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
King Kikapu
jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.
a ako pricamo o osjecanjima samo bih rekao da mi papir i prsten (osim ako nije dureksov vibrirajuci) malo znaci ukoliko odlucim da joj poklonim povjerenje, osjecanja, vrijeme, nekoliko ladica i pretinac u plakaru i malo mjesta na hard disku. zajednicki zivot, gnijezdjenje, kako to nazva moj kolega, je vrhunac covjekovog emotivnog zivota i mislim da ga ne treba pocinjati ukoliko postoji bilo kakva sumnja u potrebu ili opravdanost, snagu osjecanja ili kolicinu povjerenja. a kad ga se jednom pocne, pravno ozvanicenje istog u brak je tek pitanje forme.
a ako pricamo o osjecanjima samo bih rekao da mi papir i prsten (osim ako nije dureksov vibrirajuci) malo znaci ukoliko odlucim da joj poklonim povjerenje, osjecanja, vrijeme, nekoliko ladica i pretinac u plakaru i malo mjesta na hard disku. zajednicki zivot, gnijezdjenje, kako to nazva moj kolega, je vrhunac covjekovog emotivnog zivota i mislim da ga ne treba pocinjati ukoliko postoji bilo kakva sumnja u potrebu ili opravdanost, snagu osjecanja ili kolicinu povjerenja. a kad ga se jednom pocne, pravno ozvanicenje istog u brak je tek pitanje forme.
- anais_nin
na cemu je zasnovana ova tvrdnja?MUNAFIK wrote:
Mogu biti normalni ali puno grijese ako za brak ne vezu ljubav i povjerenje.
Izmedju ostalog puno je vise prevara i raskida i nesigurnosti kod parova u vezama nego kod onih koji su u Braku...
ko misli varat, varat ce, sa ili bez papira...ko misli ostavljat, ostavice, sa ili bez papira
- anais_nin
slazem seKing Kikapu wrote:jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.
-
zmijaIzmaj
a koliko danas covjek moze biti siguran da ce "zauvijek" ostati sretan, zaljubljen, postovan, voljen i da ce voljeti tu osobu??? ... da ne govorim o mogucim manijakalnim preobrazbama karaktera nakon odredjenog perioda...predbracni ugovor je jedan trenutak realnog pogleda na buducnost, na moguci scenarij (kojeg niko ne zeli, ali zeljeti nesto dovoljno jako ne znaci ce se cijeli Univerzum okrenuti da se ostvare zelje, kako supak koeljo to kazeanais_nin wrote: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju![]()
i recimo da sam ja formalista
- danas
to je zato sto se definicije braka kulturoloski razlikuju -- mi smo cini mi se odrasli uz 'zapadni' model braka po kojem je isti (nedavno doduse, ali ipak) postao izraz ljubavi i nicega drugog. pa k tomu dodaj i nemogucnost razvoda koja je do skoro bila hriscanska norma, i imas ovu nelagodnost glede braka kao 'ugovora'... docim ovo nije nista neobicno ljudima islamske tradicije recimo, gdje je mogucnost razvoda oduvijek bila prepoznata kao nesto realno i gdje brak ima i ovu 'ugovornu' komponentu... i gdje se niko ne vrijedja previse kada se na pocetku zajednice dogovori i sta ce se desiti ako ista ne opstane (sto je lako moguce)...anais_nin wrote:ote mi misao iz glavelady midnight wrote:eh vidite narode, ja mislim da je ovo shto sad chitam sushtinski problem kod svih razgovora o braku - i neprimjetno, ali zato brzinom svjetlosti pricha umjesto o braku krene o razvodu![]()
:roll:
meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju
![]()
-
bonsai
Ja mislio tema gotova,pa napustio ,kad ono tek pocelo!Pogresno sam se izrazio u pocetku,naravno da brakovi pocinju sa ljubavi i povjerenjem ali taj potpis daje ljudima neku vecu sigurnost i ljudi se cesto vise opustaju nego oni koji zive nevjencano. Ta opustenost cesto dovodi do izrazaja onih losih strana u covjeku (neurednost,ljenost itd),dok kod ljudi koje ne veze taj papir i potpis do takvog opustanja rijedze dolazi. Nema potpisa,nema sigurnosti u ljudskoj psihi. Imam vise primjera u svojoj okolini,nevjencani zive u super vezama dok su svi vjencani vec odugo razvedeni( i sam sam ti takav)
.
- lady midnight
King Kikapu wrote:jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.
eto anais, da se ja pitam (ko shto nisam, srecom
- anais_nin
ali nemoguce je predvidjeti sve situacije u buducnosti....u tom i jeste car zivota....ljubavi....zajednickog zivota....pa i samog brakazmijaIzmaj wrote:a koliko danas covjek moze biti siguran da ce "zauvijek" ostati sretan, zaljubljen, postovan, voljen i da ce voljeti tu osobu??? ... da ne govorim o mogucim manijakalnim preobrazbama karaktera nakon odredjenog perioda...predbracni ugovor je jedan trenutak realnog pogleda na buducnost, na moguci scenarij (kojeg niko ne zeli, ali zeljeti nesto dovoljno jako ne znaci ce se cijeli Univerzum okrenuti da se ostvare zelje, kako supak koeljo to kazeanais_nin wrote: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju![]()
![]()
)...i tim ugovorom ne ostecujes nikog, samo se pravno olaksava jedna uzasno gadna situacija...
i recimo da sam ja formalistai da brak smatram pozeljnom i neophodnom institucijom zajednickog zivota...ali isto tako, ako "prestane" ljubav i postovanje i nastupi tisina
ne mislim da se mora odrzati pod svaku cijenu
onda ti treba ugovor od 1000 strana sa svim mogucim kombinacijama ako A onda B, ako C onda D itd itd
a ako dodje tog stadija mrznje i netrpeljivosti cesto ni predbracni ne pomaze, ljudi opet pokusavaju sa sudovima, tuzenjem, zavrzlamama, pokusavaju dokaziti ovo ili ono....
i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
ko voli nek izvoli
- danas
u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
- anais_nin
ma sve to stojidanas wrote: to je zato sto se definicije braka kulturoloski razlikuju -- mi smo cini mi se odrasli uz 'zapadni' model braka po kojem je isti (nedavno doduse, ali ipak) postao izraz ljubavi i nicega drugog. pa k tomu dodaj i nemogucnost razvoda koja je do skoro bila hriscanska norma, i imas ovu nelagodnost glede braka kao 'ugovora'... docim ovo nije nista neobicno ljudima islamske tradicije recimo, gdje je mogucnost razvoda oduvijek bila prepoznata kao nesto realno i gdje brak ima i ovu 'ugovornu' komponentu... i gdje se niko ne vrijedja previse kada se na pocetku zajednice dogovori i sta ce se desiti ako ista ne opstane (sto je lako moguce)...
- anais_nin
nije bilo razvoda, ali je bilo bjegova, napustanja, gubitka postovanja, ljubavi i srece....prema tome garancije nije nikad bilodanas wrote:u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
-
zmijaIzmaj
ne kazem da je predbracni ugovor garancija za sretan zivot ni danas ni bilo kad, ni brak nije nikakva garancija, ni osjecanja ni ljubav nisu nikakva garancija da ce to biti tako u buducnosti...i bas zbog toga, ne treba biti slijep i zanemariti realnu mogucnost i predbracni ugovor, koji ne mora biti na 1000 strana, nego slucaj ako se razvedete, imovinu dijelite onako kako ste to dogovorili i potpisali...sto ne iskljucuje da ce on dobiti auto npr. sa neprobusenim gumamaanais_nin wrote:ali nemoguce je predvidjeti sve situacije u buducnosti....u tom i jeste car zivota....ljubavi....zajednickog zivota....pa i samog brakazmijaIzmaj wrote:a koliko danas covjek moze biti siguran da ce "zauvijek" ostati sretan, zaljubljen, postovan, voljen i da ce voljeti tu osobu??? ... da ne govorim o mogucim manijakalnim preobrazbama karaktera nakon odredjenog perioda...predbracni ugovor je jedan trenutak realnog pogleda na buducnost, na moguci scenarij (kojeg niko ne zeli, ali zeljeti nesto dovoljno jako ne znaci ce se cijeli Univerzum okrenuti da se ostvare zelje, kako supak koeljo to kazeanais_nin wrote: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju![]()
![]()
)...i tim ugovorom ne ostecujes nikog, samo se pravno olaksava jedna uzasno gadna situacija...
i recimo da sam ja formalistai da brak smatram pozeljnom i neophodnom institucijom zajednickog zivota...ali isto tako, ako "prestane" ljubav i postovanje i nastupi tisina
ne mislim da se mora odrzati pod svaku cijenu
![]()
onda ti treba ugovor od 1000 strana sa svim mogucim kombinacijama ako A onda B, ako C onda D itd itd![]()
a ako dodje tog stadija mrznje i netrpeljivosti cesto ni predbracni ne pomaze, ljudi opet pokusavaju sa sudovima, tuzenjem, zavrzlamama, pokusavaju dokaziti ovo ili ono....
i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
ko voli nek izvolija kao sto vec rekoh, ne bih mogla biti sa covjekom kojem je to uopste opcija....
- danas
ne, ja govorim samo o predbracnom ugovoru... nije bilo 'potrebe' raspravljati o tome sta ce se desiti 'legalno' ako se brak okonca, jer se okoncati nije ni mogao (osim smrcu jednog supruznika)...anais_nin wrote:nije bilo razvoda, ali je bilo bjegova, napustanja, gubitka postovanja, ljubavi i srece....prema tome garancije nije nikad bilodanas wrote:u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....stavise mislim da je prije rizik bio puno veci, a ljudi su ga svejedno prihvatali
a rizik da ce ljubav i sve ostalo nestati je uvijek tu... to niko, ali bas niko ne moze garantovati... sta ce se desiti i kako ce biti 30 godina kasnije... i najvece ljubavi se nekad raspadnu...
having said all this
presavrnula bih da mi je cafir ikad i jednom rijecju spomenuo predbracni ugovor
- pitt
vala ce me i to manje kostati....nego da bude ko ti i puni kase po mallovimadanas wrote:dajdza je bio mlad i naivan tadpitt wrote:jest se zajebao....cafir mislim:D
A fino sam mu govorio da otvvori offshore racun na kajmanima....:D
![]()
![]()
![]()
![]()
a isti savjet cu ja dat onoj tvojoj
-
zmijaIzmaj
jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru

- danas
pogresno sam se 'odrazila'pitt wrote:vala ce me i to manje kostati....nego da bude ko ti i puni kase po mallovimadanas wrote:dajdza je bio mlad i naivan tadpitt wrote:jest se zajebao....cafir mislim:D
A fino sam mu govorio da otvvori offshore racun na kajmanima....:D
![]()
![]()
![]()
![]()
a isti savjet cu ja dat onoj tvojoj:D:D
reko -- reci cu onoj tvojoj da proceslja te offshore bankings
- Dirty Harry
Što li?zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru![]()
- danas
insistira onaj ko 'ima vise' prije braka...zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru![]()
a muskarci insistiraju jer -- i pored sve feministicke spike -- poslije razvoda je cesto muskarac duzan placati bivsoj zeni neko izdrzavanje (ne znam nas termin, na engleskom se kaze alimony)... znaci, ne novac za izdrzavanje djece, nego bas zeni... sto bas i ne kontam al' eto... i pokusavajuci da se zastite od ovoga, ovdje u USA se cesto poteze predbracni ugovor od strane muza...
- Murat Sabanovic
#73 Re: PROTIVNICI BRAKA....
sta ti je to cudno....ljudi se vjerili i to je toanais_nin wrote:
prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku
- anais_nin
#74 Re: PROTIVNICI BRAKA....
da ti posaljem paket maramica?Neelix wrote:anais_nin wrote:Je li brak propala institucija?Izgleda da je sve vise i vise ljudi kojima brak ne da nije krajnji cilj, ni neka zelja, nego je nesto od cega svjesno bjeze....e sad ima onih koji bjeze od svake vrste vezivanja takozvani "commitmentphobic" tipovi....ali sta je s onima koji nemaju problema ni sa ljubavi, ni sa vezivanjem nego jednostavno ne zele brak?
![]()
ne vjeruju u njega, ne zele papir, ili im isti nista ne znaci....ili nose u sebi utiske na losa iskustva iz blize i dalje okoline....
u koju grupu vi spadate? eno pricali smo generalno o tome sta je brak....ali sta recimo da nabasate na nekog ko pripada ovoj grupi protivnika braka? recimo kao george clooneyda li bi vam to bilo nesto sto ne mozete prevazici?
prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku
udala se![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- anais_nin
#75 Re: PROTIVNICI BRAKA....
tjesite se tjesiteMurat Sabanovic wrote:sta ti je to cudno....ljudi se vjerili i to je toanais_nin wrote: