PROTIVNICI BRAKA....

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
King Kikapu

Post by King Kikapu »

jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.

a ako pricamo o osjecanjima samo bih rekao da mi papir i prsten (osim ako nije dureksov vibrirajuci) malo znaci ukoliko odlucim da joj poklonim povjerenje, osjecanja, vrijeme, nekoliko ladica i pretinac u plakaru i malo mjesta na hard disku. zajednicki zivot, gnijezdjenje, kako to nazva moj kolega, je vrhunac covjekovog emotivnog zivota i mislim da ga ne treba pocinjati ukoliko postoji bilo kakva sumnja u potrebu ili opravdanost, snagu osjecanja ili kolicinu povjerenja. a kad ga se jednom pocne, pravno ozvanicenje istog u brak je tek pitanje forme.
anais_nin

Post by anais_nin »

MUNAFIK wrote:
Mogu biti normalni ali puno grijese ako za brak ne vezu ljubav i povjerenje.
Izmedju ostalog puno je vise prevara i raskida i nesigurnosti kod parova u vezama nego kod onih koji su u Braku...
na cemu je zasnovana ova tvrdnja? :roll: :oops:

ko misli varat, varat ce, sa ili bez papira...ko misli ostavljat, ostavice, sa ili bez papira :oops: gledati brak kao "zastitu" od prevare i raskida je krajnje tuzno i zalosno :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

King Kikapu wrote:jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.

a ako pricamo o osjecanjima samo bih rekao da mi papir i prsten (osim ako nije dureksov vibrirajuci) malo znaci ukoliko odlucim da joj poklonim povjerenje, osjecanja, vrijeme, nekoliko ladica i pretinac u plakaru i malo mjesta na hard disku. zajednicki zivot, gnijezdjenje, kako to nazva moj kolega, je vrhunac covjekovog emotivnog zivota i mislim da ga ne treba pocinjati ukoliko postoji bilo kakva sumnja u potrebu ili opravdanost, snagu osjecanja ili kolicinu povjerenja. a kad ga se jednom pocne, pravno ozvanicenje istog u brak je tek pitanje forme.
slazem se :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

anais_nin wrote: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju :roll: :oops:
a koliko danas covjek moze biti siguran da ce "zauvijek" ostati sretan, zaljubljen, postovan, voljen i da ce voljeti tu osobu??? ... da ne govorim o mogucim manijakalnim preobrazbama karaktera nakon odredjenog perioda...predbracni ugovor je jedan trenutak realnog pogleda na buducnost, na moguci scenarij (kojeg niko ne zeli, ali zeljeti nesto dovoljno jako ne znaci ce se cijeli Univerzum okrenuti da se ostvare zelje, kako supak koeljo to kaze :D :D )...i tim ugovorom ne ostecujes nikog, samo se pravno olaksava jedna uzasno gadna situacija...

i recimo da sam ja formalista :D i da brak smatram pozeljnom i neophodnom institucijom zajednickog zivota...ali isto tako, ako "prestane" ljubav i postovanje i nastupi tisina :D ne mislim da se mora odrzati pod svaku cijenu
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
lady midnight wrote:eh vidite narode, ja mislim da je ovo shto sad chitam sushtinski problem kod svih razgovora o braku - i neprimjetno, ali zato brzinom svjetlosti pricha umjesto o braku krene o razvodu :roll: :roll::roll:
ote mi misao iz glave :roll: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju :roll: :oops:
to je zato sto se definicije braka kulturoloski razlikuju -- mi smo cini mi se odrasli uz 'zapadni' model braka po kojem je isti (nedavno doduse, ali ipak) postao izraz ljubavi i nicega drugog. pa k tomu dodaj i nemogucnost razvoda koja je do skoro bila hriscanska norma, i imas ovu nelagodnost glede braka kao 'ugovora'... docim ovo nije nista neobicno ljudima islamske tradicije recimo, gdje je mogucnost razvoda oduvijek bila prepoznata kao nesto realno i gdje brak ima i ovu 'ugovornu' komponentu... i gdje se niko ne vrijedja previse kada se na pocetku zajednice dogovori i sta ce se desiti ako ista ne opstane (sto je lako moguce)...
bonsai

Post by bonsai »

Ja mislio tema gotova,pa napustio ,kad ono tek pocelo!Pogresno sam se izrazio u pocetku,naravno da brakovi pocinju sa ljubavi i povjerenjem ali taj potpis daje ljudima neku vecu sigurnost i ljudi se cesto vise opustaju nego oni koji zive nevjencano. Ta opustenost cesto dovodi do izrazaja onih losih strana u covjeku (neurednost,ljenost itd),dok kod ljudi koje ne veze taj papir i potpis do takvog opustanja rijedze dolazi. Nema potpisa,nema sigurnosti u ljudskoj psihi. Imam vise primjera u svojoj okolini,nevjencani zive u super vezama dok su svi vjencani vec odugo razvedeni( i sam sam ti takav) :D .
lady midnight

Post by lady midnight »

King Kikapu wrote:jel se ovdje prica o pravno-formalnim ili emotivno-intimnim aspektima braka? ukoliko pricamo o pravno-formalnim bilo bi lijepo da se jave pravnici i do u tancine nam objasne postupke, sredstva i procedure kako zasnivanja, tako i razvoda ili ponistavanja braka sa svim implikacijama koje to povlaci.

:thumbup:
eto anais, da se ja pitam (ko shto nisam, srecom :D), ja bih sad zakljuchala temu, jer smatram da je u ovih nekoliko rechenica sadrzhano sve pametno shto se ima reci kao odgovor na tvoje uvodno pitanje, a bogami i kao prilog cjelokupnoj diskusiji.
anais_nin

Post by anais_nin »

zmijaIzmaj wrote:
anais_nin wrote: meni sama pomen predbracnih ugovora kao da pricas o smrti pri samom rodjenju :roll: :oops:
a koliko danas covjek moze biti siguran da ce "zauvijek" ostati sretan, zaljubljen, postovan, voljen i da ce voljeti tu osobu??? ... da ne govorim o mogucim manijakalnim preobrazbama karaktera nakon odredjenog perioda...predbracni ugovor je jedan trenutak realnog pogleda na buducnost, na moguci scenarij (kojeg niko ne zeli, ali zeljeti nesto dovoljno jako ne znaci ce se cijeli Univerzum okrenuti da se ostvare zelje, kako supak koeljo to kaze :D :D )...i tim ugovorom ne ostecujes nikog, samo se pravno olaksava jedna uzasno gadna situacija...

i recimo da sam ja formalista :D i da brak smatram pozeljnom i neophodnom institucijom zajednickog zivota...ali isto tako, ako "prestane" ljubav i postovanje i nastupi tisina :D ne mislim da se mora odrzati pod svaku cijenu
ali nemoguce je predvidjeti sve situacije u buducnosti....u tom i jeste car zivota....ljubavi....zajednickog zivota....pa i samog braka :roll:

onda ti treba ugovor od 1000 strana sa svim mogucim kombinacijama ako A onda B, ako C onda D itd itd :roll:

a ako dodje tog stadija mrznje i netrpeljivosti cesto ni predbracni ne pomaze, ljudi opet pokusavaju sa sudovima, tuzenjem, zavrzlamama, pokusavaju dokaziti ovo ili ono....

i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....

ko voli nek izvoli :D ja kao sto vec rekoh, ne bih mogla biti sa covjekom kojem je to uopste opcija.... :D
danas

Post by danas »

anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: to je zato sto se definicije braka kulturoloski razlikuju -- mi smo cini mi se odrasli uz 'zapadni' model braka po kojem je isti (nedavno doduse, ali ipak) postao izraz ljubavi i nicega drugog. pa k tomu dodaj i nemogucnost razvoda koja je do skoro bila hriscanska norma, i imas ovu nelagodnost glede braka kao 'ugovora'... docim ovo nije nista neobicno ljudima islamske tradicije recimo, gdje je mogucnost razvoda oduvijek bila prepoznata kao nesto realno i gdje brak ima i ovu 'ugovornu' komponentu... i gdje se niko ne vrijedja previse kada se na pocetku zajednice dogovori i sta ce se desiti ako ista ne opstane (sto je lako moguce)...
ma sve to stoji :D ali svak gleda iz svoje perspektive....ja znam da ne bih ni pod razno stupila u vezu ili brak baziran samo na nekoj koristi ili iz interesa (osim ljubavnih) pa i ne mogu to gledati iz te perspektive....mislim mogu objektivno, subjektivno ne mogu tj ne zelim da to gledam tako "poslovno" :D
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:
anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...
nije bilo razvoda, ali je bilo bjegova, napustanja, gubitka postovanja, ljubavi i srece....prema tome garancije nije nikad bilo :D stavise mislim da je prije rizik bio puno veci, a ljudi su ga svejedno prihvatali :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

anais_nin wrote:
zmijaIzmaj wrote:

ali nemoguce je predvidjeti sve situacije u buducnosti....u tom i jeste car zivota....ljubavi....zajednickog zivota....pa i samog braka :roll:

onda ti treba ugovor od 1000 strana sa svim mogucim kombinacijama ako A onda B, ako C onda D itd itd :roll:

a ako dodje tog stadija mrznje i netrpeljivosti cesto ni predbracni ne pomaze, ljudi opet pokusavaju sa sudovima, tuzenjem, zavrzlamama, pokusavaju dokaziti ovo ili ono....

i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....

ko voli nek izvoli :D ja kao sto vec rekoh, ne bih mogla biti sa covjekom kojem je to uopste opcija.... :D
ne kazem da je predbracni ugovor garancija za sretan zivot ni danas ni bilo kad, ni brak nije nikakva garancija, ni osjecanja ni ljubav nisu nikakva garancija da ce to biti tako u buducnosti...i bas zbog toga, ne treba biti slijep i zanemariti realnu mogucnost i predbracni ugovor, koji ne mora biti na 1000 strana, nego slucaj ako se razvedete, imovinu dijelite onako kako ste to dogovorili i potpisali...sto ne iskljucuje da ce on dobiti auto npr. sa neprobusenim gumama :D :D
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote:
nije bilo razvoda, ali je bilo bjegova, napustanja, gubitka postovanja, ljubavi i srece....prema tome garancije nije nikad bilo :D stavise mislim da je prije rizik bio puno veci, a ljudi su ga svejedno prihvatali :D
ne, ja govorim samo o predbracnom ugovoru... nije bilo 'potrebe' raspravljati o tome sta ce se desiti 'legalno' ako se brak okonca, jer se okoncati nije ni mogao (osim smrcu jednog supruznika)...

a rizik da ce ljubav i sve ostalo nestati je uvijek tu... to niko, ali bas niko ne moze garantovati... sta ce se desiti i kako ce biti 30 godina kasnije... i najvece ljubavi se nekad raspadnu...

having said all this :D :D
presavrnula bih da mi je cafir ikad i jednom rijecju spomenuo predbracni ugovor :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

jest se zajebao....cafir mislim :D:D
A fino sam mu govorio da otvvori offshore racun na kajmanima.... :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:jest se zajebao....cafir mislim :D:D
dajdza je bio mlad i naivan tad :lol: :lol: :lol: :P
a isti savjet cu ja dat onoj tvojoj :P
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
vala ce me i to manje kostati....nego da bude ko ti i puni kase po mallovima :D:D:D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru :? :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
danas wrote:
vala ce me i to manje kostati....nego da bude ko ti i puni kase po mallovima :D:D:D
pogresno sam se 'odrazila' :D :D
reko -- reci cu onoj tvojoj da proceslja te offshore bankings :D :D prije braka :D :P
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru :? :D
Što li? :D
danas

Post by danas »

zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru :? :D
insistira onaj ko 'ima vise' prije braka...
a muskarci insistiraju jer -- i pored sve feministicke spike -- poslije razvoda je cesto muskarac duzan placati bivsoj zeni neko izdrzavanje (ne znam nas termin, na engleskom se kaze alimony)... znaci, ne novac za izdrzavanje djece, nego bas zeni... sto bas i ne kontam al' eto... i pokusavajuci da se zastite od ovoga, ovdje u USA se cesto poteze predbracni ugovor od strane muza...
anais_nin

Post by anais_nin »

vjerovatno iz ubjedjenja da oni vise doprinose braku :oops: :roll: finansijski naravno :-) :roll: :D
pitt

Post by pitt »

Istina....mada ima i slucajeva gdje partneri zele ugovor jer u slucaju razvoda dioba imovine je laksa i zahtjeva manje vremena (citaj manje se trosi na advokate) :roll: :D
Murat Sabanovic

#73 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by Murat Sabanovic »

anais_nin wrote:
prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku :D
sta ti je to cudno....ljudi se vjerili i to je to

:D
anais_nin

#74 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by anais_nin »

Neelix wrote:
anais_nin wrote:Je li brak propala institucija? :D Izgleda da je sve vise i vise ljudi kojima brak ne da nije krajnji cilj, ni neka zelja, nego je nesto od cega svjesno bjeze....e sad ima onih koji bjeze od svake vrste vezivanja takozvani "commitmentphobic" tipovi....ali sta je s onima koji nemaju problema ni sa ljubavi, ni sa vezivanjem nego jednostavno ne zele brak? :D

ne vjeruju u njega, ne zele papir, ili im isti nista ne znaci....ili nose u sebi utiske na losa iskustva iz blize i dalje okoline....

u koju grupu vi spadate? eno pricali smo generalno o tome sta je brak....ali sta recimo da nabasate na nekog ko pripada ovoj grupi protivnika braka? recimo kao george clooney :D da li bi vam to bilo nesto sto ne mozete prevazici?

prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku :D

udala se :( :( :( :( :sad: :sad: :sad: :sad:
da ti posaljem paket maramica? :D
anais_nin

#75 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by anais_nin »

Murat Sabanovic wrote:
anais_nin wrote:
sta ti je to cudno....ljudi se vjerili i to je to

:D
tjesite se tjesite :D
Post Reply