Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

SaraLe wrote:Jel treba i broj grudnjaka reci :oops:
mislim da je broj grudnjaka manje intiman nego ovi neki detalji

licno mi ne smeta davati neke podatke ako znam da ce i ostali reci svoje.. ali posto znam da nece oda ni meni ne odgovara svoje dijeliti... :D
ploska

Post by ploska »

SaraLe wrote:Jel treba i broj grudnjaka reci :oops:
Daaaa :P
Amor_dk

Post by Amor_dk »

Ja imam 1000 eura platu brutto u Danskoj. Od toga mi uzmu porez 50%.

:D
Last edited by Amor_dk on 25/09/2007 13:46, edited 1 time in total.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Ja imam platu 300 KM.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Haj'mo, a gdje su "kapitalci"?
Gdje su oni iz Telekom-a, RAC-a, drzavnih agencija? Ima li ko iz Elektroprivrede na forumu?!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

jugoistocnjak wrote:Haj'mo, a gdje su "kapitalci"?
Gdje su oni iz Telekom-a, RAC-a, drzavnih agencija? Ima li ko iz Elektroprivrede na forumu?!
E ti su ti mala maca za mene 8-)
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

_BosanaC wrote:
jugoistocnjak wrote:Haj'mo, a gdje su "kapitalci"?
E ti su ti mala maca za mene 8-)
Troskove si poprilicno precizirao, a platu ni naznacio.
I plata je ....
Kad se vec hvalis.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

3-4-5 milja, kako kad :-) :-) :-)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Amor_dk wrote:Ja imam 10.000 eura platu brutto u Danskoj. Od toga mi uzmu porez 50%.

Kad sve poplacamo nista nam ne ostane...Ma jad i cemer. Pasat novi na cesti kosta u Danskoj 100.000 KM. bez opreme. Ma srranje....Placamo osiguranje za auto 5000 KM godisnje.
Ja uvjek kazem da smo iz Hrvatske ili Slovenije sutra bi se vratili. Ali u BIH se nikad nebi vratili.
Napacheni muhadjeri. Ili dijasporci.
Vidim, tegoba ziva... :-)
Jebo Bosnu, jel tako? :-)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

_BosanaC wrote:
amrica wrote:prosjecna plata u FBiH je oko 650 KM, sto ukljucuje sve kvalifikacije, od NK do prof.dr , mada ovi sa puno slova u strucnoj spremi ne zaradjuju uvijek najvise. Najvise zaradjuju oni sto rade u predstvanistvima stranih firmi, kod privatnika-rodbine i ko radi na spec mjestu u budzetskoj organizaciji. plata onako, ali malo prekovremenih, malo sluzbenih, malo ugovora o djelu, pa nagrade za izuzetne rezultate rada...
A prosjecna plata ne ukljucuje topli obrok, regres, zimnice... bajramluke i bozicnice...
Iskreno, mislim da je plata 1100 KM mala za VSS
VSS, SSS, VŠS, ne znaci maltene nista kada je plata u pitanju. To ti je samo dobra referenca da mozes dobiti neko bolje radno mjesto i od necega poceti, iako ti ni to nije garancija da ces uopste dobiti posao.

Poznajem ljude koji su sa frisko zavrsenim ETF-om bili na razgovorima za posao i trazili platu od 2000 do 3500KM, jerbo su dipl. ing. el. teh. I eno ih sjede i dan danas kod kuce.

Bitno je raditi, i nije neki problem s posla na posao preci kada steknes iskustvo i reference. Ali treba shvatiti da je danas sreca uopste zapoceti od necega, pa i od tih 700KM, koliko je navodno nekakav prosjek u Sarajevu, a kada se nauci raditi i postane nekakav strucnjak u svom poslu onda se i o parama moze pregovarati.
Bosanac,
VELIKI POTPIS! :)
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

_BosanaC wrote:Plata - kolko mi zatreba :D
Godina - mlad ko rosa u podne :D
Bracno stanje - sretno (jos) ne ozenjen :D
Stan - 350KM
Rezije - 300KM
Hrana - 300KM
Narod - 100KM
Familija - kolko im zatreba
Auto - neJmam
Krediti - tudji, 300KM svaki mjesec.

I mogu reci da sam zaista zadovoljan svojim zivotom 8-)

Šta ti je narod? :D
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

_BosanaC wrote:3-4-5 milja, kako kad :-) :-) :-)
Hvala.
Lijepo je kad je neko i sa sitnim zadovoljan.

5-6-7
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

plata :D

trenutno :oops:

plata = 0

nula

nista

zero

niente

nada

_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bonnie-Clydova mala wrote:
_BosanaC wrote:Plata - kolko mi zatreba :D
Godina - mlad ko rosa u podne :D
Bracno stanje - sretno (jos) ne ozenjen :D
Stan - 350KM
Rezije - 300KM
Hrana - 300KM
Narod - 100KM
Familija - kolko im zatreba
Auto - neJmam
Krediti - tudji, 300KM svaki mjesec.

I mogu reci da sam zaista zadovoljan svojim zivotom 8-)

Šta ti je narod? :D
Humanitara :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

jugoistocnjak wrote:
Hvala.

5-6-7
Jesil' ti to mene ozbiljno shvatio? :? :D :lol:
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

_BosanaC wrote:
jugoistocnjak wrote:
Hvala.

5-6-7
Jesil' ti to mene ozbiljno shvatio? :? :D :lol:
Pa kad ti saberem troskove obavezne, imas skoro 1500. Plus vanredni troskovi, tipa odlasci na more. Ili mozda imas sponzora? :D
Opet i sponzor se racuna u primanja. :oops:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru ;)

A najdalje gdje odem odmoriti se je Bjelasnica :D Eventualno Prenj (ako se racuna to da sam zadnji put tamo bio prije dvije godine :D)

I btw. radim i ja za privatnika, plus neki poslovi sa strane koji se aktiviraju cisto kada mi zatrebaju dodatni prihodi... Sa nekih sest godina staza i 25 godina u guzici.

A na stranu to sto sam poceo od 500KM u Zenici koju nisam dobio NIKADA a radio sam godinu (x12 mjeseci = 6000KM) da bi djeca mojih gazdi studirala po bijelom svijetu...

Ali kao sto navedoh - od necega se mora poceti. I sami smo krivi hocemo li izgraditi sebe u svom poslu i probiti se ili necemo. A kasnije, vjerovao ili ne, posao dolazi sam, tako da dodjes napokon i u situaciju da biras.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

_BosanaC wrote:Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru ;)

A najdalje gdje odem odmoriti se je Bjelasnica :D Eventualno Prenj (ako se racuna to da sam zadnji put tamo bio prije dvije godine :D)

I btw. radim i ja za privatnika, plus neki poslovi sa strane koji se aktiviraju cisto kada mi zatrebaju dodatni prihodi... Sa nekih sest godina staza i 25 godina u guzici.

A na stranu to sto sam poceo od 500KM u Zenici koju nisam dobio NIKADA a radio sam godinu (x12 mjeseci = 6000KM) da bi djeca mojih gazdi studirala po bijelom svijetu...

Ali kao sto navedoh - od necega se mora poceti. I sami smo krivi hocemo li izgraditi sebe u svom poslu i probiti se ili necemo. A kasnije, vjerovao ili ne, posao dolazi sam, tako da dodjes napokon i u situaciju da biras.
ne moRe tako, moras napisati izjavu da nisi doktUrirao i da nisi mudzahedin, sokac ili Vla' pa ces onda dobiti ovjeru :oops: :D
teletrader

Post by teletrader »

Plata:pa to varira od toga koliko radim,ali negdje oko 4500-5000 € na ruke...
Stan placam oko 500e+ rezhije
Osiguranje 100€
Privatno penziono oko 150€
Kvalifikacija:VSS Smjer Electrical Engineering

Ali godisnji odmori od vise od 5 dana u komadu su nesto sto kod nas ne postoji.. :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

dawn_upon_dawn wrote:
_BosanaC wrote:Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru ;)

ne moRe tako, moras napisati izjavu da nisi doktUrirao i da nisi mudzahedin, sokac ili Vla' pa ces onda dobiti ovjeru :oops: :D
Jok, nijesam doktorirao, ne radim ni magistrat, a ni s faksom jos nisam svrsio :sad: :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

_BosanaC wrote:
dawn_upon_dawn wrote:

Jok, nijesam doktorirao, ne radim ni magistrat, a ni s faksom jos nisam svrsio :sad: :D
sjoo, ja sam veca luzerka :oops: :D nema veze, prestignes me u drugoj utrci :D

samo si me sa morem zeznuo, ja nisam isla (osim vikedna u neumu i nisam se ni kupala ni suncala) na more od dvije hiljade... i neke :D
costacurta

Post by costacurta »

Majko moja đe ja živim!?
Kad vidim ove cifre plače mi se....
Radim za dnevnicu od 20-25 KM (10-11 sati dnevno)... hamal
VSS obrazovanje....
Informatički obrazovan... ufffff
Certifikata, diploma, potvrda, uvjerenja jedno 6 kila...
Dva strana jezika, treći nako.... i ope ništa...
Jest da kvarim prosjek ovdje ali moro sam se stupasit....
bilo je jače od mene, halalite...
P.S.
,....... ništa, nema veze
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

_BosanaC wrote: Humanitara :D
Ti si jedna dobra duša, koliko vidim najmanje trošiš na sebe...svaka cast :-D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bonnie-Clydova mala wrote:
_BosanaC wrote: Humanitara :D
Ti si jedna dobra duša, koliko vidim najmanje trošiš na sebe...svaka cast :-D
Ja imam posao, krevet, laptop, internet, cuku, i nemam kad da potrosim ista na sebe :-)

Al' dobro je, hvala Bogu da je tako.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Image

Post Reply