mislim da je broj grudnjaka manje intiman nego ovi neki detaljiSaraLe wrote:Jel treba i broj grudnjaka reci
licno mi ne smeta davati neke podatke ako znam da ce i ostali reci svoje.. ali posto znam da nece oda ni meni ne odgovara svoje dijeliti...
Moderator: anex
mislim da je broj grudnjaka manje intiman nego ovi neki detaljiSaraLe wrote:Jel treba i broj grudnjaka reci
Troskove si poprilicno precizirao, a platu ni naznacio._BosanaC wrote:E ti su ti mala maca za menejugoistocnjak wrote:Haj'mo, a gdje su "kapitalci"?
Gdje su oni iz Telekom-a, RAC-a, drzavnih agencija? Ima li ko iz Elektroprivrede na forumu?!
Napacheni muhadjeri. Ili dijasporci.Amor_dk wrote:Ja imam 10.000 eura platu brutto u Danskoj. Od toga mi uzmu porez 50%.
Kad sve poplacamo nista nam ne ostane...Ma jad i cemer. Pasat novi na cesti kosta u Danskoj 100.000 KM. bez opreme. Ma srranje....Placamo osiguranje za auto 5000 KM godisnje.
Ja uvjek kazem da smo iz Hrvatske ili Slovenije sutra bi se vratili. Ali u BIH se nikad nebi vratili.
Bosanac,_BosanaC wrote:VSS, SSS, VŠS, ne znaci maltene nista kada je plata u pitanju. To ti je samo dobra referenca da mozes dobiti neko bolje radno mjesto i od necega poceti, iako ti ni to nije garancija da ces uopste dobiti posao.amrica wrote:prosjecna plata u FBiH je oko 650 KM, sto ukljucuje sve kvalifikacije, od NK do prof.dr , mada ovi sa puno slova u strucnoj spremi ne zaradjuju uvijek najvise. Najvise zaradjuju oni sto rade u predstvanistvima stranih firmi, kod privatnika-rodbine i ko radi na spec mjestu u budzetskoj organizaciji. plata onako, ali malo prekovremenih, malo sluzbenih, malo ugovora o djelu, pa nagrade za izuzetne rezultate rada...
A prosjecna plata ne ukljucuje topli obrok, regres, zimnice... bajramluke i bozicnice...
Iskreno, mislim da je plata 1100 KM mala za VSS
Poznajem ljude koji su sa frisko zavrsenim ETF-om bili na razgovorima za posao i trazili platu od 2000 do 3500KM, jerbo su dipl. ing. el. teh. I eno ih sjede i dan danas kod kuce.
Bitno je raditi, i nije neki problem s posla na posao preci kada steknes iskustvo i reference. Ali treba shvatiti da je danas sreca uopste zapoceti od necega, pa i od tih 700KM, koliko je navodno nekakav prosjek u Sarajevu, a kada se nauci raditi i postane nekakav strucnjak u svom poslu onda se i o parama moze pregovarati.
_BosanaC wrote:Plata - kolko mi zatreba
Godina - mlad ko rosa u podne
Bracno stanje - sretno (jos) ne ozenjen
Stan - 350KM
Rezije - 300KM
Hrana - 300KM
Narod - 100KM
Familija - kolko im zatreba
Auto - neJmam
Krediti - tudji, 300KM svaki mjesec.
I mogu reci da sam zaista zadovoljan svojim zivotom
Hvala._BosanaC wrote:3-4-5 milja, kako kad![]()
![]()
HumanitaraBonnie-Clydova mala wrote:_BosanaC wrote:Plata - kolko mi zatreba
Godina - mlad ko rosa u podne
Bracno stanje - sretno (jos) ne ozenjen
Stan - 350KM
Rezije - 300KM
Hrana - 300KM
Narod - 100KM
Familija - kolko im zatreba
Auto - neJmam
Krediti - tudji, 300KM svaki mjesec.
I mogu reci da sam zaista zadovoljan svojim zivotom
Šta ti je narod?
Pa kad ti saberem troskove obavezne, imas skoro 1500. Plus vanredni troskovi, tipa odlasci na more. Ili mozda imas sponzora?_BosanaC wrote:Jesil' ti to mene ozbiljno shvatio?jugoistocnjak wrote:Hvala._BosanaC wrote:3-4-5 milja, kako kad![]()
![]()
Lijepo je kad je neko i sa sitnim zadovoljan.
5-6-7![]()
![]()
ne moRe tako, moras napisati izjavu da nisi doktUrirao i da nisi mudzahedin, sokac ili Vla' pa ces onda dobiti ovjeru_BosanaC wrote:Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru
A najdalje gdje odem odmoriti se je BjelasnicaEventualno Prenj (ako se racuna to da sam zadnji put tamo bio prije dvije godine
)
I btw. radim i ja za privatnika, plus neki poslovi sa strane koji se aktiviraju cisto kada mi zatrebaju dodatni prihodi... Sa nekih sest godina staza i 25 godina u guzici.
A na stranu to sto sam poceo od 500KM u Zenici koju nisam dobio NIKADA a radio sam godinu (x12 mjeseci = 6000KM) da bi djeca mojih gazdi studirala po bijelom svijetu...
Ali kao sto navedoh - od necega se mora poceti. I sami smo krivi hocemo li izgraditi sebe u svom poslu i probiti se ili necemo. A kasnije, vjerovao ili ne, posao dolazi sam, tako da dodjes napokon i u situaciju da biras.
Jok, nijesam doktorirao, ne radim ni magistrat, a ni s faksom jos nisam svrsiodawn_upon_dawn wrote:ne moRe tako, moras napisati izjavu da nisi doktUrirao i da nisi mudzahedin, sokac ili Vla' pa ces onda dobiti ovjeru_BosanaC wrote:Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru
A najdalje gdje odem odmoriti se je BjelasnicaEventualno Prenj (ako se racuna to da sam zadnji put tamo bio prije dvije godine
)
I btw. radim i ja za privatnika, plus neki poslovi sa strane koji se aktiviraju cisto kada mi zatrebaju dodatni prihodi... Sa nekih sest godina staza i 25 godina u guzici.
A na stranu to sto sam poceo od 500KM u Zenici koju nisam dobio NIKADA a radio sam godinu (x12 mjeseci = 6000KM) da bi djeca mojih gazdi studirala po bijelom svijetu...
Ali kao sto navedoh - od necega se mora poceti. I sami smo krivi hocemo li izgraditi sebe u svom poslu i probiti se ili necemo. A kasnije, vjerovao ili ne, posao dolazi sam, tako da dodjes napokon i u situaciju da biras.![]()
sjoo, ja sam veca luzerka_BosanaC wrote:Jok, nijesam doktorirao, ne radim ni magistrat, a ni s faksom jos nisam svrsiodawn_upon_dawn wrote:ne moRe tako, moras napisati izjavu da nisi doktUrirao i da nisi mudzahedin, sokac ili Vla' pa ces onda dobiti ovjeru_BosanaC wrote:Na moru sam bio zadnji put '99 - jerbo ako mislis imati para onda nemas kada razmisljati o moru
)
Ali kao sto navedoh - od necega se mora poceti. I sami smo krivi hocemo li izgraditi sebe u svom poslu i probiti se ili necemo. A kasnije, vjerovao ili ne, posao dolazi sam, tako da dodjes napokon i u situaciju da biras.![]()
![]()
Ti si jedna dobra duša, koliko vidim najmanje trošiš na sebe...svaka cast_BosanaC wrote: Humanitara
Ja imam posao, krevet, laptop, internet, cuku, i nemam kad da potrosim ista na sebeBonnie-Clydova mala wrote:Ti si jedna dobra duša, koliko vidim najmanje trošiš na sebe...svaka cast_BosanaC wrote: Humanitara