Ćelavac i ljepotica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

luciferino

Post by luciferino »

Treba li nekome skenirati mačku? :-D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ozbiljna wrote:
luciferino wrote:Meni ovo doðe juèer, pa rekoh da podijelim s rajom. Izvininite ako se ponavlja. :)

Polemièki poligon
Prodaje se bosanski kuhar, zgodan, crnomanjast

Uz bosanski original mo¾e se kupiti i engleski prevod naslovljen BOSNIAN COOK, koji je sigurno najgori "engleski" tekst u hiljadugodi¹njoj istoriji pismenosti na tom jeziku

Nedavno se u sarajevskim knji¾arama pojavila ovelika i skupa knjiga debelih korica i lijepog dizajna pod naslovom Bosanski kuhar (u daljem tekstu Kuhar) autora Lamije Had¾iosmanoviæ. Uz bosanski original mo¾e se kupiti i njegov engleski prevod naslovljen BOSNIAN COOK, koji je sigurno najgori "engleski" tekst u hiljadugodi¹njoj istoriji pismenosti na tom jeziku. Ja vam garantujem da nimalo ne pretjerujem. Svaka stranica prosto vrvi od nevjerovatnih gre¹aka, a na 202. strani se nudi informacija da u Bosni ljudi jedu pitu od ljudskih fekalija, jer je pita crijevara prevedena kao bowels pie; bowel(s) je na engleskom debelo crijevo, a po¹to je jasno da se od samog debelog crijeva ne mo¾e napraviti pita, èitaocu jedino ostaje da zakljuèi da se radi o piti èija je jufka ispunjena... znate èime!

Pita od debelog crijeva
Ako ste jo¹ pri sebi, slu¹ajte dalje. Dok na¹a rijeè kuhar ima dva znaèenja jer mo¾e oznaèavati osobu koja kuha ali i knjigu koja sadr¾i recepte za kuhanje (posebnih) jela, engleska rijeè cook, upotrijebljena u naslovu na¹eg "remekdjela", odnosi se samo na osobu koja kuha (na engleskom je kuhar kao knjiga cookbook). Prema tome, nije iskljuèeno da neka Engleskinja ili Amerikanka, koja nalazi da su Bosanci zgodni mu¹karci, vidi u izlogu Bosnian Cook i uðe u knji¾aru da kupi knjigu koja bi trebala sadr¾avati slike zgodnih bosanskih kuhara. Razoèaraæe se do ... povraæanja, jer je to vrlo vjerovatna fiziolo¹ka reakcija normalnih ljudi kad proèitaju da Bosanci jedu pitu od ljudskog izmeta!!!
Zamolio sam jednu veoma obrazovanu Engleskinju (koja je i priznati pisac) da pogleda engleski "prevod" Kuhara i iznese svoje mi¹ljenje. Evo njene ocjene: "The Bosnian Cook je prava katastrofa -nema u toj knjizi ni jedne reèenice koja bi se mogla spasiti. Najbolje ¹to se o njoj mo¾e reæi jeste da sam se, listajuæi je, nekoliko puta grohotom nasmijala (naroèito mi se dopala "pita od debelog crijeva")."
U engleskom "prevodu" Kuhara ima toliko katastrofalnih gre¹aka da se pitam koje jo¹ "bisere" izabrati za ovu priliku. Stoga æe biti zgodno da ih podijelim na vrste i ilustrujem.
1)Najveæi broj tipiènih bosanskih jela nije ni preveden ni obja¹njen. Tako na 101. strani imamo odjeljak sanaslovom "Uljevaci, buranije and kljuku¹e", a na 117. strani èitamo naslov "Kalja and pirjan"!! Valjda glupi "prevodioci" misle da je svih 300 miliona izvornih govornika engleskog jezika na ovoj planeti odraslo na sarajevskom Bistriku pa znaju ¹ta je kljuku¹a i kalja jo¹ od malih nogu! Evo jo¹ nekoliko novih "engleskih" rijeèi, koje svakako treba uvrstiti u sljedeæe izdanje Oksfordskog rjeènika engleskog jezika: ¹kembe, dolma, sarma, burek, zahlade, ièija, muhalebija, sudija, ¹erbe, halvu¹a, ru¾ice, æetenija. Neka tipièno na¹a jela i prehrambeni proizvodi mogu se lijepo prevesti na engleski (na primjer kajmak je clotted cream), ali se onda treba potruditi i prelistati koji rjeènik da se nadu takve rijeèi; na¹i "prevodioci", meðutim, kao tipièni Bosanci, nisu sebi dali zahmeta. Oni se nisu, naravno, sjetili ni da Anglosaksonci ne znaju proèitati na¹a slova kao ¹to su è, ¹ i æ, ali tako ne¹to ne treba ni oèekivati od osoba sa izrazito ogranièenom sposobno¹æu mi¹ljenja.

Sarmas i dolmas!
2)Jo¹ ne¹to ¹to "krasi" engleski prevod Kuhara je u¾asna nedosljednost i totalni java¹luk u "prevoðenju". Uvjereni da Englezi znaju ne samo nazive na¹ih tradicionalnih jela nego i gramatiku na¹eg jezika, "prevodioci" èesto upotrebljavaju na¹e imenice u mno¾ini. Pored veæ spomenutih uljevaka, buranija i kljuku¹a, na .111. strani pojavljuju se èimburi, a na 167. ièije. A razne sarme i dolme dobijaju engleski nastavak za mno¾inu i postaju sarmas i dolmas! Java¹luèki odnos prema prevoðenju ogleda su u brojnim glupostima u ovoj knjizi, ali ponajvi¹e pada u oèi èinjenica da su neke biljke za koje postoje rijeèi u engleskom zadr¾ane u bosanskom originalu; tako nam se na 253. strani osam puta servira smreka, a samo se jednom u zagradi stidljivo daje engleska rijeè juniper. Isto je uraðeno sa pekmezom od drenjina, koji je na strani 311. preveden kao Drenjine marmalade. Ne samo da æe jadni Englez biti totalno zbunjen rijeèju drenjine, nego æe pomisliti da je to neko voæe iz porodice citrusa jer se samo od takvog voæa pravi marmalade, svi ostali pekmezi su u engleskom jam (d¾em). Ali dosljedni u svojoj nedosljednosti, oni za drenjine nekad upotrebljavaju "englesku" rijeè drenjine, a nekad i European cornel.

3) Reèenici znaèenje daje gramatika, bez nje rijeèi ni¹ta ne komuniciraju. A gramatika je u engleskom Kuharu u¾as nad u¾asima, najvi¹e zato ¹to su gramatièka pravila na¹eg jezika prenesena u engleski. Tako mi èesto upotrebljavamo komparativ pridjeva i kad ni¹ta ne kompariramo (recimo kad ka¾emo vi¹a ¹kola), ¹to nije karakteristièno za engleski. Meðutim, u Kuharu su, na primjer, masnija junetina i dublja ¹erpa prevedeni sa fattier beef i deeper pot (str. 46), pa je Engleskinja koja ga je èitala upitala fattier/deeper than what?? ('masnija/dublja od èega?'). Evo jo¹ jedne gramatièke smijurije. U originalu stoji na 9. strani: Mlada bi kako se nazivala djevojka koja se udaje... (zar se ta djevojka danas zove drukèije??); to je prevedeno Mlada (young bride), how they called the woman getting married... Ono young bride u zagradi znaèi 'mlada nevjesta. Prvo, nema nikakvog opravdanja da se zadr¾ava bosanski original (mlada) kad engleski (kao i svaki jezik) ima rijeè za 'mladu'. Engleska rijeè bride je data u zagradi, i to sa pridjevom young (mlada), a (dana¹nje) mlade nisu ba¹ uvijek mlade! Drugo i puno gore, 'kako' je prevedeno sa how, iako je samo upitno kako na engleskom how, a u originalu nema ni traga od pitanja! (Trebalo je reæi as) Ima u Kuharu i stilskih i kolokacijskih i svih drugih gre¹aka, ali da bismo ispisali sve gre¹ke trebali bismo napisati knjigu velièine samog Kuhara).
Autori engleskog prevoda su neka Azra Alièiæ i neki Tarik Èaniæ. Ka¾em 'neka' i 'neki5 jer na engleski mogu prevoditi samo izuzetni profesori tog jezika sa vi¹egodi¹njim iskustvom u prevoðenju, koji æe, ako su savjesni, svoju verziju prevoda obavezno dati obrazovanom Englezu ili Amerikancu na lektorisanje. Po¹to se takvi profesori u na¹oj zemlji mogu izbrojati na prste i po¹to ih ja lièno znam, oèito je da navedeni "prevodioci" nisu trebali ni pomisliti da prevode te¹ki tekst Bosanskog kuhara. Meðutim, u zemlji vjerovatno najprimitivnijih ljudi na zemaljskoj kugli, takve stvari se rutinski de¹avaju jer se primitivac defini¹e, izmeðu ostalog, kao neko ko misli da zna sve o svemu. Kad se tom primitivizmu doda na¹ lopovluk, koji nam veæ kola u genima (a naplatiti neki posao koji ste potpuno naopako uradili i te kako je lopovluk), onda i ne mo¾emo dobiti ni¹ta drugo do pitu od g…..

Pite svakodnevne
Ali dobro bi bilo da je to jedina pita od fekalija koju smo dobili. Takve nam pite svakodnevno serviraju raznorazni „hintelektualci", nadri struènjaci i kvazi politièari. Uostalom, i sama pita od fekalija o kojoj je rijeè nastala je od sliène pite koju su nam spremili oni ¹to su pisali ¹kolski program za nastavu (maternjeg) jezika. Zahvaljujuæi tom programu, ni najbolji na¹ ðak ne nauèi u ¹koli da skoro svaka rijeè u svakom jeziku ima vi¹e znaèenja, da se (bez lektorisanja) mo¾e prevoditi SAMO na maternji jezik (u Ujedinjenim nacijama je propisima zabranjeno prevoditi na strani jezik), da se maternji jezik ne mo¾e govoriti negramatièno (a to od nas tra¾i veæina pravopisnih pravila, koja zahtijevaju da silujemo svoje jezièko osjeæanje govoreæi teLEvizija, sve Sarajevo, djejstvo i Ona je trebalo da doðe), da je na¹a jezièka sposobnost instinktivna pa da zato svako normalno dijete savr¹eno nauèi jezik sredine u kojoj ¾ivi (obièno maternji) do 56. godine ¾ivota, da svako dijete, do seksualne zrelosti, mo¾e savr¹eno nauèiti vi¹e jezika za kratko vrijeme (ali ih i brzo zaboraviti ako ih ne odr¾ava), te da uèenje jezika u ranoj dobi nije ni u kakvoj vezi sa inteligencijom djeteta. Eto, da su na¹i "prevodioci" znali samo jednu od ovih elementarnih èinjeni-ca o ljudskom jeziku, ne bismo zasmijavali napredni Zapad prodajom zgodnih bosanskih kuhara!

Prof. dr. Midhat RIÐANOVIÆ
(Osloboðenje - petak, 3. avgust 2007.)

Profesore, profesore... Trebali ste vi svoju kritiku prije objavljivanja lektorisati kako bi mi mogli nauciti nesto korisno a ne od vas da slusamo konstrukcije poput: "uzas nad uzasima", "glupi prevodioci", "razocarace se do.. povracanja", "totalni javasluk" i da ne nabrajam dalje!! Dosta mi je monopola sarajevskih prevodioca, Senade Kreso (niko ne spominje ovdje njen prevod Sekspira za Kupusovica) i ostalih. Motiv ove kritike je, izmedju ostalog, cinjenica da pare nisu pokupili oni, kao sto rade vec 15 godina na sve strane, nego neko drugi. O kvaliteti prevoda necu nista reci ali vjerujem da je los.

jel prof u pravu za ovo kompariranje? .... necu ulaziti uprevod kuhara... i ne zanima me u kontekstu dublje tave i masnije junetine .... nego da li je u pravu u svojoj tvrdnji o upotrebi kompariranih...?
luciferino

Post by luciferino »

Problem je što se kod nas vrlo često prevodi bukvally, a to Riđija izbacuje iz cipela. Ovo sa komparacijom je klasičan primjer kako maternji jezik zna povući. Nema smisla reći za neku tavu na engleskom da je dublja, osim ako nemaš još jednu pa ih porediš. E sada je problem što je i mene učio Riđanović, i u 99% slučajeva sam na njegovoj strani, a najbolje bi bilo da pitaš kakvog native speakera šta on misli o tome (tako dobiješ neutralno mišljenje). U stranim jezicima postoji nešto vrlo važno što se naziva idiom. Inače se ne prevode riječi nego ideje, a sve to mora da zvuči prirodno.

I meni je prevodilačkog javašluka preko glave. Isto tako garantujem da Riđijeva reakcija nema nikakve veze sa lovom i da je njemu haman nešto krivo. On je samo alergičan na neke pojave i jednostavno pobudali kada vidi šta se dešava na ovim našim prostorima, a i jezik mu je prilično dugačak i zna dobro ošinuti. Pa onda ko živ, ko mrtav. A ono dvoje jadnih prevodilaca je vjerovatno završilo svoju karijeru. Što se Mirse tiče...njemu ćelavac na obraz.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

luciferino wrote:Problem je ¹to se kod nas vrlo èesto prevodi bukvally, a to Riðija izbacuje iz cipela. Ovo sa komparacijom je klasièan primjer kako maternji jezik zna povuæi. Nema smisla reæi za neku tavu na engleskom da je dublja, osim ako nema¹ jo¹ jednu pa ih poredi¹. E sada je problem ¹to je i mene uèio Riðanoviæ, i u 99% sluèajeva sam na njegovoj strani, a najbolje bi bilo da pita¹ kakvog native speakera ¹ta on misli o tome (tako dobije¹ neutralno mi¹ljenje). U stranim jezicima postoji ne¹to vrlo va¾no ¹to se naziva idiom. Inaèe se ne prevode rijeèi nego ideje, a sve to mora da zvuèi prirodno.

I meni je prevodilaèkog java¹luka preko glave. Isto tako garantujem da Riðijeva reakcija nema nikakve veze sa lovom i da je njemu haman ne¹to krivo. On je samo alergièan na neke pojave i jednostavno pobudali kada vidi ¹ta se de¹ava na ovim na¹im prostorima, a i jezik mu je prilièno dugaèak i zna dobro o¹inuti. Pa onda ko ¾iv, ko mrtav. A ono dvoje jadnih prevodilaca je vjerovatno zavr¹ilo svoju karijeru. ©to se Mirse tièe...njemu æelavac na obraz.

ma fol je sto je meni suhveli i to sa Ridjanovicevom pricom
npr.. .. further education, upper limit (ok moze se pricati o porijeklu rijeci, potpuno drugacijem kontekstu, da on prica o pridjevima blablabla) ... ali jednostavno znam i sam da ljudi rade sve i svasta, a da blage veze nemaju... i da su ljudi poput Ridjanovica potrebni da kritikuju, kako bi sve islo na bolje (ha .. divi komparacije :D, kako bi islo na engl ;) ).

A sto se Ridjanovica tice... ja ne znam da se on po novinama javljao prije nego sto je napisao knjigu... e sad.. jel nije imao prilike.. ili nije htio da se zamjeri, a sad mu se moze.... ja to fakat ne znam. A i ne zanima me.. gledam da se okoristim onim sto covjek napise, jer je ocito da zna jako puno.
luciferino

Post by luciferino »

Sarafcina wrote:
luciferino wrote:Problem je što se kod nas vrlo često prevodi bukvally, a to Riđija izbacuje iz cipela. Ovo sa komparacijom je klasičan primjer kako maternji jezik zna povući. Nema smisla reći za neku tavu na engleskom da je dublja, osim ako nemaš još jednu pa ih porediš. E sada je problem što je i mene učio Riđanović, i u 99% slučajeva sam na njegovoj strani, a najbolje bi bilo da pitaš kakvog native speakera šta on misli o tome (tako dobiješ neutralno mišljenje). U stranim jezicima postoji nešto vrlo važno što se naziva idiom. Inače se ne prevode riječi nego ideje, a sve to mora da zvuči prirodno.

I meni je prevodilačkog javašluka preko glave. Isto tako garantujem da Riđijeva reakcija nema nikakve veze sa lovom i da je njemu haman nešto krivo. On je samo alergičan na neke pojave i jednostavno pobudali kada vidi šta se dešava na ovim našim prostorima, a i jezik mu je prilično dugačak i zna dobro ošinuti. Pa onda ko živ, ko mrtav. A ono dvoje jadnih prevodilaca je vjerovatno završilo svoju karijeru. Što se Mirse tiče...njemu ćelavac na obraz.

ma fol je sto je meni suhveli i to sa Ridjanovicevom pricom
npr.. .. further education, upper limit (ok moze se pricati o porijeklu rijeci, potpuno drugacijem kontekstu, da on prica o pridjevima blablabla) ... ali jednostavno znam i sam da ljudi rade sve i svasta, a da blage veze nemaju... i da su ljudi poput Ridjanovica potrebni da kritikuju, kako bi sve islo na bolje (ha .. divi komparacije :D, kako bi islo na engl ;) ).

A sto se Ridjanovica tice... ja ne znam da se on po novinama javljao prije nego sto je napisao knjigu... e sad.. jel nije imao prilike.. ili nije htio da se zamjeri, a sad mu se moze.... ja to fakat ne znam. A i ne zanima me.. gledam da se okoristim onim sto covjek napise, jer je ocito da zna jako puno.
Evo konkretno. Mene užasno nervira Riđanovićev način pisanja, ono njegovo, ja, ja, pa ja...moja knjiga, vidi moju knjigu, u mojoj knjizi, rekli su za moju knjigu...ALI njegovu stručnost apsolutno niko ne može poreći.
To za upper limit ti čak i ja mogu odgovoriti... :-) Upper postoji zato što se podrazumijeva da postoji i lower (donja i gornja granica, tako se kaže ordžinale po engleški, i nema nikakve frke). Ali deeper pot? Zašto deeper? Deeper od čega? Zašto jednostavno ne kažeš samo deep pot? A faljda ta njegova frapirana Engleškinja najbolje zna. 8-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ne znam kako se nikad nije okomio na monopol pojedinih prevodilaca na trzistu i nemogucnost mladih prevodilaca koji su za razliku od ovo dvoje sto su prevodili kuhara, i nadareni i studiozni, da nesto prevedu i konacno pokazu da u bosni ima vise od dva prevodioca. da ne kazete da to govorim iz zavisti, samo da napomenem da moja profesija nije prevodilastvo.

ne sumnjam u njegovo znanje, ne pada mi na pamet. ali ako je neko citao njegov prijevod Updikeovog "Brazila" vidjet ce da je covjek ugnjavio da nekakvim usnotama i zagradama u kojima pise citavo objasnjenje o tome kako glasi naziv odredjenog mjesta u originalu, pa kako se izgovara, pa preneseno znacenje, pa citava promenada - tamo gdje to zaista nije potrebno za radnju. iskreno, trebao bi malo poraditi na stilu i registrima - takve analize naziva mjesta su ok za naucne i dr. tekstove - ali u ROMANU su besmislene, dakle, ticu se stilistike umjetnickoga teksta, koji u prijevodu postane nakaradan. i cesto to radi, u svojim tekstovima, pa covjeka zaboli glava dok ih cita.

znate koliko je cirkus-prijevoda izaslo u posljednje vrijeme? a o titlovima na tv-u da ne govorim. gdje je tad bio. i okomi se na neko dvoje pretpostavljam mladih prevodilaca, pa su onda mladim ljudima sva vrata zatvorena. ne kazem da ih ne treba kritizirati - stvarno su napravili cirkus, ali koliko su cirkusa napravile njegove kolege pa je sutio.

a mozda mu je i dosadno, odavno nije analizirao neku smrtovnicu i tako to.
luciferino

Post by luciferino »

Ih, taj će ti se okomiti na sve živo, ne sekirajte se. A to što gnjavi, pa jednostavno postoje ljudi koji misle da je njihova profesija najvažnija na svijetu. Ko je god upoznao Riđanovića ili sjedio na predavanjima, može vrlo lako vidjeti da je taj čovjek opsjednut lingvistikom. Što se monopola tiče, prevodilac može opstati samo ako je najbolji, jer se greške vrlo brzo otkriju i nema zlatne sredine. To su riječi jednog našeg lektora i mislim da su 100% tačne. Put do vrha je vrlo, vrlo težak. A ima i puno onih koji se bave prevodilaštvom samo zbog lake love. Ima i onih koji imaju štelu pa ulete na FTV, ali se tako i isprosipaju ko riža. Jednom kada ti prevod ode u javnost, nisi više zaštićen od kritike.

Ma nemate pojma kako je čitati tekstove u kojima je neko napisao "adultni pacijenti" i "hamsteri" (katastrofalan prevod očigledno). Pa dođe mi da nekog iz topa ispalim :x . Radije bih mali milion objašnjenja koja uostalom ne moram ni pročitat nego hamstere.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

luciferino wrote:
Ma nemate pojma kako je čitati tekstove u kojima je neko napisao "adultni pacijenti" i "hamsteri" (katastrofalan prevod očigledno). Pa dođe mi da nekog iz topa ispalim :x . Radije bih mali milion objašnjenja koja uostalom ne moram ni pročitat nego hamstere.
:lol: :lol: joj hamsteri :D napisala sam i ja na nekoj od stranica crvene haringe, meni najjace :D

samo sam htjela reci da ni on nije bez mana, a ruku na srce... najcesce se okomi na one za koje zna da znaju manje od njega ili imaju kraci jezik :D sa sebi ravnim ili krene na personal nivo ili ih zaobilazi :D
luciferino

Post by luciferino »

dawn_upon_dawn wrote:
luciferino wrote:
:lol: :lol: joj hamsteri :D napisala sam i ja na nekoj od stranica crvene haringe, meni najjace :D

samo sam htjela reci da ni on nije bez mana, a ruku na srce... najcesce se okomi na one za koje zna da znaju manje od njega ili imaju kraci jezik :D sa sebi ravnim ili krene na personal nivo ili ih zaobilazi :D
Jeste jeste hamsteri, a lijek se injicira. :x
Post Reply