Nepoznate svjetske metropole

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

lady midnight

Post by lady midnight »

e kad smo vec u quebecu, znam da nije zapostavljen ali mi je prirastao srcu ko da je moj:

Montreal:

Image

Image

Image

------------------------------------------------

i na drugom kraju svijeta, sigurno totalno potcijenjen:

Kazan :-) :-)

Image

Image

Image
cyprus

Post by cyprus »

komeba wrote:Po cemu je Nikozia metropola? 8-)
Po čemu su Astana, Dodoma, Edinburg i slični metropole, po tome je i Nikozija metropola. :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sto je Kanada slatka :)

a Nikosia/Lefkosa je svakako metropola, glavni grad cak dvije drzave :lol:
klixober

Post by klixober »

cyprus wrote:
Po čemu su Astana, Dodoma, Edinburg i slični metropole, po tome je i Nikozija metropola. :D
Astana je za Nikoziu druga dimenzija :D
Ali dobro,kad se Sarajevo naslo na temi,moze i Nikozia :lol:
basta sljezove boje

cyprus wrote:
Image

Svicarski gastarbajter na privremenom radu u Astani :lol:
cyprus

Post by cyprus »

E kad ste taki :x :-) :D , odlučio sam bit dosadan i postavit vam još slika grada Nikozije :D :

Image
klixober

Post by klixober »

Team Astana is a professional cycling team that competes on the UCI ProTour. They participated in the Tour de France wearing blue national uniforms, but have been excluded during the race after the conviction of Alexander Vinokourov for illegal doping practises. In 2008, the Astana team will not be allowed to participate in the Tour.

:lol:
cyprus

Post by cyprus »

Image
cyprus

Post by cyprus »

Image
basta sljezove boje

cyprus wrote:Image
nije im los vozni park :-D
kicky

Post by kicky »

Prije nekoliko godina sam čitao reportažu u National Geographicu o Armeniji aka Jermeniji i strašno mi se svidjela država i taj glavni grad Erevan i općenito područje Kavkaza, podsjeća na balkan po mnogo čemu. A kad bi sad biro jedan grad koji bi želio posjetiti - Beirut apsolutno!
klixober

Post by klixober »

Ako moze Nikozia,moze i Mostar :D
Nista manje metropola,takodje podijeljen grad,nazalost zapostavljen :lol:

Image
cyprus

Post by cyprus »

Image
cyprus

Post by cyprus »

Image
klixober

Post by klixober »

Dajte ljudi koju informaciju o gradu koji postirate.Ovo naravno ne vazi za Nikoziu i ostale nezanimljive gradove :D
cyprus

Post by cyprus »

Eto za sad vam dosta (nešto mi zaštopo imageshack). Ako ne budete dobri, vratiću se ja sa još slika Nikozije, a Limasol nisam ni načeo. :D :D :D
cyprus

Post by cyprus »

Nikozija (Λεύκοσια, Lefkosia, Lefkosa) je najveći, a ujedno i glavni grad Kipra. Broji oko 170 000 stanovnika. Ime ovog grada u prijevodu sa grčkog bi otprilike značilo "bijeli grad". Kako je već poznato, kroz sami grad prolazi "zelena linija" pa je on podijeljen na grčki i turski dio. Nešto veći dio pripada južnom, odnosno grčkom Kipru. Centar ovog grada, poznatiji kao Ledra, je ujedno i najpoznatiji i od turista najposjećeniji dio. Ovaj trg je također podjeljen, a na turskoj strani on nosi naziv Bahčeli. U blizini ovog trga smješteni su mnogi kulturno-historijski objekti poput Selimove džamije, Ledra palače i mnogih drugih.

Evo, jeste copy/paste sa Wikipedije, ali pogodite ko je ovaj text stavio na Wikipeiju. :D

P.S. Komeba, baš me zanima šta se zanimljivo može naći o Astani, osim biciklističkog kluba. :D :D
blah blah

Post by blah blah »

lady midnight wrote:e kad smo vec u quebecu, znam da nije zapostavljen ali mi je prirastao srcu ko da je moj:

Montreal:
nevjerovatno bezvezan grad, sa koliko vidjeh odvratnim stanovnicima. nista licno :D

jedini "highlight" je mrak steakhouse "la cheval" (sp?) iliti na naskom "u sevale" :D
klixober

Post by klixober »

Zanimljivo je da u Kazakhstanu zivi oko 46% muslimana i 47% pravoslavaca(a ne ratuju medusobno,zamislite).

Sto se glavnog grada Astane tice,zanimljivo je da je tek 1997. dakle prije 10 godina postala glavni grad Kazakhstana.Do tada je Astana bila manji grad,ali plan je bio da se napravi azijski Berlin,znaci totalno novi glavni grad sa novim ministarstvima,stambenim zgradama,poslovnim objektima itd. Grad se nalazi u sred pustinje i fascinantno je kako se razvio zadnjih 10 godina otkako je Astana postala glavni grad.
Eto to je ukratko o Astani,vrijedilo bi ovo postaviti na wikipediu:)
lady midnight

Post by lady midnight »

blah blah wrote:
lady midnight wrote:e kad smo vec u quebecu, znam da nije zapostavljen ali mi je prirastao srcu ko da je moj:

Montreal:
nevjerovatno bezvezan grad, sa koliko vidjeh odvratnim stanovnicima. nista licno :D

jedini "highlight" je mrak steakhouse "la cheval" (sp?) iliti na naskom "u sevale" :D
:shock: :shock: :shock:

halo ba, gdje si to ti bio? :D:D
ne znam za stanovnike, ja sam tamo ishla samo povremeno, radi odmora od americhke provincije :oops::D, a nisam fakat bila ni kod shevale :D:D
ali grad je pravo zanimljiv...arhitektura zgrada neka mjeshavina holandije, francuske i americhkog kontinenta, ima fantastichne sakralne arhitekture, grad kozmopolitski da samo takav mozhe biti - na svakom koraku chujesh drugi jezik, kuhinje kakve hocesh, da ne spominjem kulturna deshavanja i ljetni jazz festival... ma ne diraj mi u montreal :D:D:D
blah blah

Post by blah blah »

evo necu :D festivala i sl. ima u svakom malo vecem gradu na zapadu, tako da ta ne pije vode. jezike cujes, ali uglavnom francuski :D ali, ovi su gori od francuza, a bogami i tatara :D

probaj zaustaviti nekog "domicilnog" na ulici, pa (ukoliko ti se kojim cudom i zaustave) priupitati gdje je nesto (ulica, univerzitet, sta hoces), ali na engleskom :D
metropola = nula bodEva :D

arhitektura, stroga klasika, nista spec, a uglavnom oronulo i prljavo za sjevernoamericke standarde.
klixober

Post by klixober »

Tbilisi,glavni grad Georgie(Gruzije)
1,1 mil. stanovnika

Image

Fakat imaju dobar stadion :D

Image

Image

Image
Last edited by klixober on 06/09/2007 01:43, edited 1 time in total.
lady midnight

Post by lady midnight »

blah blah wrote:evo necu :D festivala i sl. ima u svakom malo vecem gradu na zapadu, tako da ta ne pije vode. jezike cujes, ali uglavnom francuski :D ali, ovi su gori od francuza, a bogami i tatara :D

probaj zaustaviti nekog "domicilnog" na ulici, pa (ukoliko ti se kojim cudom i zaustave) priupitati gdje je nesto (ulica, univerzitet, sta hoces), ali na engleskom :D
metropola = nula bodEva :D

arhitektura, stroga klasika, nista spec, a uglavnom oronulo i prljavo za sjevernoamericke standarde.
vidim kako necesh :D
ne znam, ja sam se propitkivala na francuskom :P:P :D uglavnom, oni ljudi koje upoznah su bili sasvim okay i pristojni ljudi (a ponekad i neprostojni, ali i to mi je bilo okay :P).

da, tachno je da festivala ima manje-vishe svugdje, ali ovdje govorim i o underground sceni (jeste, ima je i na ostalim mjestima, ali to i nije neki kriterij za diskvalifikciju, ili? ;)), a onda je montrealski jazz-festival ipak neshto posebno...bar za mene :D

otkud ti to o oronulosti i prljavshtini, ne znam... a klasicistichki stil mi se u montrealu i svidja, pogotovo nakon torture sjevernoamerichkim standardima :P:D koja pochinje samo par stotinjak kilometara juzhnije...

eh, sad josh fali da mi dirnesh u tatare :x :D u francuze mozhesh komotno, njih ne mogu ni ja :D:D
danas

Post by danas »

ja samo dosla da kazem da je od kanadskih gradova jedino vancouver nenadjebiv, kakav crni montreal :D :P

Image

Image

Image

Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Ivy wrote:Sarm istorije i kulture :) Quebec City, Kanada
Image
Image
Image
Image
Image
Image
jao ljepote :-D inace sva kanada je meni prelijepa al ovo sto vidim je...dah oduzima :)
A i Vancouver je prica za sebe :-D
Post Reply