Ko kaze da Iran nije demokratska zemlja?

jefferson

Post by jefferson »

nezeljeni nadimak wrote:Odavno nisam vidio vecih sranja kao na ovoj temi!

Toliko predrasuda, licemjerja, zlih namjera, zedji za novim proljevanjem krvi jos nisam vidio.

Najpametniji potez za Adolfa Busha bi bio da postavi u svoju administraciju, u ministarstvo odbrane ekipu forumskih jastrebova s ove teme i uz pomoc njih oslobodi i civilizuje Iran, mozda i za manje od planiranih tri dana. Kakav Ramsfeld, Amir Peretz i kompanija, kakvi bi to bili krvoloci.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti si iznio toliko predrasuda o nama da mi svi zajedno nismo toliko!
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

jefferson wrote:
nezeljeni nadimak wrote:Odavno nisam vidio vecih sranja kao na ovoj temi!

Toliko predrasuda, licemjerja, zlih namjera, zedji za novim proljevanjem krvi jos nisam vidio.

Najpametniji potez za Adolfa Busha bi bio da postavi u svoju administraciju, u ministarstvo odbrane ekipu forumskih jastrebova s ove teme i uz pomoc njih oslobodi i civilizuje Iran, mozda i za manje od planiranih tri dana. Kakav Ramsfeld, Amir Peretz i kompanija, kakvi bi to bili krvoloci.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti si iznio toliko predrasuda o nama da mi svi zajedno nismo toliko!
Vrlo moguce :oops: :-) :D
cyprus

Post by cyprus »

nezeljeni nadimak wrote:
jefferson wrote: E sad ti meni pojasni, jer kroz istoriju nije postojala ekonomska sila sa neobrazovanim stanovnistvom, kako to Iran misli uraditi, ili sirija? Jer ja to nemogu shvatiti?
:shock:

Iran je zemlja sa "neobrazovanim stanovnistvom"?

Gadne predrasude, mnogo gadne :-)
Nije baš ni da su nešto naročito obrazovani. 20% nepismenih. :-)
danas

Post by danas »

tito mili i partijo... :roll: :roll: :roll:
jefferson

Post by jefferson »

Predrasude o obrazovanju?
Hmmm, ja govorim o visokom obrazovanju, ali evo malo i o pismenosti:

http://www.unicef.org/infobycountry/ira ... stics.html

A evo Kina:

http://www.unicef.org/infobycountry/chi ... stics.html

A evo R.Korea koja je sve do 1982 dobijala u nekim djelovima humanitarnu pomoc.

http://www.unicef.org/infobycountry/rep ... cs.html#31

E sad kod Irana obrati paznju na zadnji dio pod "rate of Progress" pa ces vidjeti da je po smrti djece ispod 5 godina Iran bio na 191 mjestu 1970 godine, a 2005 na 83 mjestu! Napredak nema sta, pogotovo ako skontas da je 1970 bio u zavdnojoj poziciji nego danas J.Korea (168 mjesto).
nezeljeni nadimak

cyprus wrote:
nezeljeni nadimak wrote:
jefferson wrote: E sad ti meni pojasni, jer kroz istoriju nije postojala ekonomska sila sa neobrazovanim stanovnistvom, kako to Iran misli uraditi, ili sirija? Jer ja to nemogu shvatiti?
:shock:

Prvo nam moras reci kako CIA definise pojam pismenosti, pa cemo onda diskutovati. :oops: :D
jefferson

Post by jefferson »

nezeljeni nadimak wrote:
cyprus wrote:
nezeljeni nadimak wrote: :shock:

Prvo nam moras reci kako CIA definise pojam pismenosti, pa cemo onda diskutovati. :oops: :D
Pogledaj one podatke pod UNCEF pa ces vidjeti.
na kraju, to je stari nacin mjerenja pismenosti. Sta mislis da se mjeri da li znaju e-mail poslati!
ah da, Iran nije dao podatke koliko internet konekcija na 100 stanovnika imaju :lol:
xon_sa

Post by xon_sa »

Joj sto ne mogu ove kvaziamerikance :D
Ekonomsko-politicka sila zato sto bi danas da ameri nisu nahuskali i vojno podrzavali Sadama u ratu sa njima vec bili najjaca ekonomska sila u regiji, jer bi novac od nafte mogli usmjeriti u razvoj svoje ekonomije, a ne u odbranbene svrhe. Jos kad dodas sankcije koje se vec decenijama provode nad njima... Ne bih kao primjer da spominjem jos jednu zemlju, geografski mnogo blize tebi koju ste sankcijama skinuli sa pozicije najveceg svjetskog proizvodjaca secera... Tesko je to tebi vjerovati znam. Mislis da su samo ameri pametni. Ne mora biti cijela nacija pismena da bi zemlja mogla biti ekonomski jaka.
Malo se raspitaj koje zemlje recimo na takmicenjima ucenika i studenata iz matematike, fizike i slicno redovno siju te tvoje amere...
Kazu da je na univerzitetima u Iranu vise zena nego muskaraca, nesto sumnjam da je tako u americi...

To sta ce oni raditi sa svojim prirodnim bogatstvima je njihova stvar. Ako hoce da vam zavrnu pipe i to je njihovo pravo. Ako hoce da stave cijenu 100$ po barelu i to je njihova stvar. Poceli ste toliko da se kurcite da mislite da je vase pravo da nesto kupujete i dajete sebi za pravo da osim sto bi da diktirate cijene, namecete sankcije, da i vojno napadnete drzave koje odbiju da vam se naguze. I onda vi pricate nekom o ekonomskoj sili. Vasa ekonomska sila je zasnovana samo na jednoj, jedinoj, stvari, a to je vojna sila!
jefferson

Post by jefferson »

xon_sa wrote:Joj sto ne mogu ove kvaziamerikance :D
Ekonomsko-politicka sila zato sto bi danas da ameri nisu nahuskali i vojno podrzavali Sadama u ratu sa njima vec bili najjaca ekonomska sila u regiji, jer bi novac od nafte mogli usmjeriti u razvoj svoje ekonomije, a ne u odbranbene svrhe. Jos kad dodas sankcije koje se vec decenijama provode nad njima... Ne bih kao primjer da spominjem jos jednu zemlju, geografski mnogo blize tebi koju ste sankcijama skinuli sa pozicije najveceg svjetskog proizvodjaca secera... Tesko je to tebi vjerovati znam. Mislis da su samo ameri pametni. Ne mora biti cijela nacija pismena da bi zemlja mogla biti ekonomski jaka.
Malo se raspitaj koje zemlje recimo na takmicenjima ucenika i studenata iz matematike, fizike i slicno redovno siju te tvoje amere...
Kazu da je na univerzitetima u Iranu vise zena nego muskaraca, nesto sumnjam da je tako u americi...

To sta ce oni raditi sa svojim prirodnim bogatstvima je njihova stvar. Ako hoce da vam zavrnu pipe i to je njihovo pravo. Ako hoce da stave cijenu 100$ po barelu i to je njihova stvar. Poceli ste toliko da se kurcite da mislite da je vase pravo da nesto kupujete i dajete sebi za pravo da osim sto bi da diktirate cijene, namecete sankcije, da i vojno napadnete drzave koje odbiju da vam se naguze. I onda vi pricate nekom o ekonomskoj sili. Vasa ekonomska sila je zasnovana samo na jednoj, jedinoj, stvari, a to je vojna sila!
Xon koja je ovo gomila gluposti to je za nepovjerovati!
Jesil ti cuo za slucaj "iran-contra"? To su amerikanci kada su se zakacili sa Sadamom prodavali oruzje Iranu! Nije u politici sve ono sto cujes na TV!
Iran takodje moze staviti cijenu barela i 1000$ i sta onda? Mogu kolektivno crknuti od gladi jer je to 90% njihovog izvoza, a jos sta mislis od kojih para finansiraju nuklearni projekat? U Iranu nema rafinerije ili naftovoda sagradjenog poslije saha, sto li je to? Ali zato prkosi nekome sve sa ciljem da se sacuva rezim, jer nedo bog moze krenuti kao u Kini na Tienamenu!
Druga stvar, u americi na fakultetima je preko 50% zena, ako te bas toliko interesuje, a to sve imas u onim linkovima koje sam ti dao.
Iranska nafta nije nicije pravo osim Irana, ali ako to oristis kao ucjenu, a s druge strane ocekujes da budes medjunarodni igrac, e brate tako neide.
Niko njima nebrani da rade s njom sta hoce, ali htio ti to ili ne Iran nece imati A bombu sve dok ima oaj rezim, to je dugorocna politika SAD, svidjalo se to nekom ili ne.
E sad sta mislis da amerika kaze, e sad cemo i mi kao Iran? Gledat samo svoja posla, vratit se moroovoj doktrini izolacionizma i samo pratiti juznu ameriku? I onda reci, e pa humanitarno pitanje Darfura, Palestine, Bosne itd, ostaviti npr. Rusima? ili jednostavno ko hoce?
Znas li da palestina svake godine dobije humanitarne i ostale pomoci u vrijednosti od 800 miliona dolara? za to vrijeme palestinski gradjani pale americke zastave!
I ja se neslazem sa americkom politikom prema Izraelu i Palestini, medjutim kako bi mi reagovali da neko nasu zastavu zapali a ti mu pomazes?
nezeljeni nadimak

jefferson wrote: Xon koja je ovo gomila gluposti to je za nepovjerovati!

Slazem se, gomila gluposti :oops:

Jesil ti cuo za slucaj "iran-contra"? To su amerikanci kada su se zakacili sa Sadamom prodavali oruzje Iranu! Nije u politici sve ono sto cujes na TV!
Iran takodje moze staviti cijenu barela i 1000$ i sta onda? Mogu kolektivno crknuti od gladi jer je to 90% njihovog izvoza, a jos sta mislis od kojih para finansiraju nuklearni projekat? U Iranu nema rafinerije ili naftovoda sagradjenog poslije saha, sto li je to? Ali zato prkosi nekome sve sa ciljem da se sacuva rezim, jer nedo bog moze krenuti kao u Kini na Tienamenu!
Druga stvar, u americi na fakultetima je preko 50% zena, ako te bas toliko interesuje, a to sve imas u onim linkovima koje sam ti dao.
Iranska nafta nije nicije pravo osim Irana, ali ako to oristis kao ucjenu, a s druge strane ocekujes da budes medjunarodni igrac, e brate tako neide.
Niko njima nebrani da rade s njom sta hoce, ali htio ti to ili ne Iran nece imati A bombu sve dok ima oaj rezim, to je dugorocna politika SAD, svidjalo se to nekom ili ne.
E sad sta mislis da amerika kaze, e sad cemo i mi kao Iran? Gledat samo svoja posla, vratit se moroovoj doktrini izolacionizma i samo pratiti juznu ameriku? I onda reci, e pa humanitarno pitanje Darfura, Palestine, Bosne itd, ostaviti npr. Rusima? ili jednostavno ko hoce?
Znas li da palestina svake godine dobije humanitarne i ostale pomoci u vrijednosti od 800 miliona dolara? za to vrijeme palestinski gradjani pale americke zastave!
I ja se neslazem sa americkom politikom prema Izraelu i Palestini, medjutim kako bi mi reagovali da neko nasu zastavu zapali a ti mu pomazes?
Ali veca glupost od ovih bi bila na njih ozbiljno odgovarati. Jastrebcino :D
BSn

Post by BSn »

jefferson wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:D

I ti sebi dajes za pravo da kazes nekom da je napisao gomilu gluposti!
Ocito da u Americi jos uvijek vlada politika izolacionizma, jer vi i dalje vidite ono sto vase vodje zele da vidite, a ne nikako realnu sliku (ono sto citav ostali svijet vidi)!

S kim sam ja nas'o diskutovati!
jefferson

Post by jefferson »

bosmen wrote:
jefferson wrote:

A kad tako dobro baratas brojkama kazi nam koliko Izrael dobije ali u milijardama.I ne humanitarne
Davno sam skontao po postovima da si klon.Tako da me od tebe i ne iznenadjuj neke stvari :zzzz:
Prvo jesam li rekao da se neslazem sa americkom politikom prema izraelu? Jesam!
izrael dobije 6 milijardi dolara pomoci od USA svake godine. Svaki dolar koji amerikanac zaradi, tri centa zavrse u izraelu!
Ako cemo o tome, mozemo nema frke, za mene je izrael isto tako opasnost prema regionu kao i Iran. Ali, ja ti kazem kako ejste, Iran nece imati bombu, i to je politika Amerike na kojoj bazira svoju nacionalnu sigurnost. Tako je kako je. jel to eticki ili nije, to ej vec drugi par rukava, o kojoj se mogu teme i teme napisati za svaku drzavu. na kraju, Izraelu je tehnologiju za bombu dala Francuska gledajuci svoje interese!
Nekontam sta neko hoce, da amerika kaze "mi se odricemo najvecih rezervi nafte koje znace stabilnost i razvoj nase ekonomije?" Svako sebe gleda, pa i Iran, i to je realnost.
Medjutim, mozemo diskutovati o svemu, ali vazda se potegne tema o americi, sto niko nediskutuje sta Rusi rade, sta rai francuska? Sto je francuska bila protiv rata u iraku? Zbog ideala i morala?
nezeljeni nadimak

Etika, etika...

Nacizam i etika :roll:

:zzzz:
jefferson

Post by jefferson »

nezeljeni nadimak wrote:Etika, etika...

Pa o tome i govorim. Sve zemlje imaju svoje interese, i niko nece preko toga preci radi morala ili etike. Na kraju jel to Iran moralna drzava???
Sta je bilo sa Sudetom 1939 godine, prodan od strane engleza i francuza koji su bili GARANT ceskoj!
Sve radi interesa engleske i francuske. O tome se radi. Mi sjedimo i vazimo ko je upravu. Niko nije upravu, svi sebe gledaju!
BSn

Post by BSn »

jefferson wrote:

Pa o tome i govorim. Sve zemlje imaju svoje interese, i niko nece preko toga preci radi morala ili etike. Na kraju jel to Iran moralna drzava???
Sta je bilo sa Sudetom 1939 godine, prodan od strane engleza i francuza koji su bili GARANT ceskoj!
Sve radi interesa engleske i francuske. O tome se radi. Mi sjedimo i vazimo ko je upravu. Niko nije upravu, svi sebe gledaju!

Ali je mnogo bitno stajlaiste bh. gradjana i drzave BiH u tom svom problemu.
To mi, onako, kao svjetska sila, rapsravljamo o tome kakav je sistem u USA-u, kakav u Iranu, jer je smo mi, vec odavno, sve to uredili, a oni se tek sada oko toga svadjaju! :lol:
SaraLe

Post by SaraLe »

kicky wrote:
bosmen wrote:
visby wrote:Hoce li nakon otvaranja jevrejskog centra opet pozvati KuKluxKlanovce na konferenciju da negiraju holokaust :-)
Ja sam skontao da ti imas problem.Ali zaista pokusavam skontati koji je tvoj problem.Od pocetka diskusije mi licis na nekog ko je dosao samo potpaljivati jer najduzi posti ti se sastoji iz jedne recenice.Nije problem da imas svoje misljenje ali daj iznesi ga, pusti se nakih upadica i folova.Imal ista konkretno?
Pa šta je čovjek pogrješio, napiso je puku istinu - jedina država koja se usudi danas negirati holokaust je iran, i onda mi tu državu nazivamo demokratskom. Demokracija par ekesalns nema šta!
A ti Hrvatsku nazivas demokratskom zemljom?
jefferson

Post by jefferson »

BSn wrote:
jefferson wrote:

To mi, onako, kao svjetska sila, rapsravljamo o tome kakav je sistem u USA-u, kakav u Iranu, jer je smo mi, vec odavno, sve to uredili, a oni se tek sada oko toga svadjaju! :lol:
Ma naravno, mi vazimo vazda sta kod drugih nevalja.
Ali vec sam postavio pitanje, sta ako dodje do napada pa barel skoci na 130$? kako cemo mi ishrvat se sa tolikim cjenama goriva s obzirom da nasi vlastodrsci nemaju pojma sta se u svijetu desava?
danas

Post by danas »

SaraLe wrote: A ti Hrvatsku nazivas demokratskom zemljom?
ma SVE zu zemlje demokratske, osim irana :oops: :D :D
BSn

Post by BSn »

kicky wrote:
bosmen wrote:
visby wrote:Hoce li nakon otvaranja jevrejskog centra opet pozvati KuKluxKlanovce na konferenciju da negiraju holokaust :-)
Ja sam skontao da ti imas problem.Ali zaista pokusavam skontati koji je tvoj problem.Od pocetka diskusije mi licis na nekog ko je dosao samo potpaljivati jer najduzi posti ti se sastoji iz jedne recenice.Nije problem da imas svoje misljenje ali daj iznesi ga, pusti se nakih upadica i folova.Imal ista konkretno?
Pa šta je čovjek pogrješio, napiso je puku istinu - jedina država koja se usudi danas negirati holokaust je iran, i onda mi tu državu nazivamo demokratskom. Demokracija par ekesalns nema šta!
Pa zar nije demokratski otvoreno govoriti o svim temama!

A NE!
To je to licemjerje: Mi smo demokratske drzava, ali posotoji nesto sto drzava kaze i to niko ne smije osporiti! Ne samo da ne smije osporiti, nego ne smije ni diskutovati o tome!

Eto, koliko znas o demokratiji! ;)
SaraLe

Post by SaraLe »

jefferson wrote:Demokratija neznaci otvaranje centra jevrejskog ili bilo kojeg. Demokratija neznaci glasanje na izborima. Jel mi imamo demokratiju??? NEMAMO. Imamo nestabilno stanje koje ide prema demokratiji.
Demokratija znaci pluralizacija te mogucnost pluralizacije ekonomskog, politickog, kulturnog zivota, i svih ostalih sfera zivota gdje ljudi imaju interesa.
Stoga, ako je to demokratija, ili ako mislis da je demokratija ovo sto nase plemenske vodje propagiraju, onda jaro tebi je super!
Bush je demokratija :oops: :-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Ahmmed wrote:
komentar wrote:Ne kontam što bi nekoga u Bosni svako malo zanimala situacija u Iranu.

Možda na ovom forumu ima i previše ljudi koji se bave proučavanjem kultura Bliskog istoka.

Bilo bi zanimljivije da neko pokrene temu o Poljima smrti u Kambodži (zar je jedan Iran preći od Kambodže), ili o postkomfliktnom životu u Ruandi (kako se Hutui i Tuci slažu nakon svega - da li grade kulturne centre i tako to), kao i odumiranju Paleo-azijatskih jezika - Korijački i Čukči u Rusiji... I još mnogo toga. Ne odumire samo jezik Tat u Iranu!

Kad smo globalno orijentirani da kao Europljani posmatramo cijeli svijet i analiziramo ga, onda zašto se samo ograničavati na Bliski. Ima tu mnogo, mnogo toga zanimljivog širom svijeta!

Šta vi mislite?
Ne kaže se preĆi, nego preČi, :D i ne kaže se postkoMfliktnom, nego postkonfliktnom :D
a ja se povukla od ispravljanja iritantnih forumasa na toj osnovi :D pa sam u apstinencijskoj krizi :D

a sto li to @komentar nije otvorio temu o tim gorucim pitanjima globalne politike, nego bi o tome raspravljao na temi o iranu.

inace, simplifikacija je najopasnije oruzje. iran je drzava sa totalitarnim rezimom, ali tu se prica ne zavrsava niti se problem objasnjava, naprotiv, sve tu tek pocinje.
niko ozbiljan nece izjednaciti totalitarizme sirom svijeta, razloge zbog kojih su nastali i zbog kojih se odrzavaju. naravno da su sva totalitaristicka uredjenja slicna, ali izlazi i razumijevanje se krije u razlikama i, sto je najvaznije, spasava nas od generalizacija i retardiranih vizija kakve danas ima vlast u USA (koji su za mene sampioni simplifikacije).
zato opet kazem, @komentar, ma kako se odvijala situacija u ruandi danas, nakon genocida, vise je nego opasna simplifikacija i besramno ismijavanje izjednaciti stanje jedne zemlje veoma vazne za savremenu politicku scenu sa odumiranjem jezika. ne moramo ici u ruandu. kakvo je kod nas stanje poslije genocida? ili bi ti, opet, radije o s*anju u ruandi?
BSn

Post by BSn »

jefferson wrote:
BSn wrote:
jefferson wrote: Pa o tome i govorim. Sve zemlje imaju svoje interese, i niko nece preko toga preci radi morala ili etike. Na kraju jel to Iran moralna drzava???

Ma naravno, mi vazimo vazda sta kod drugih nevalja.
Ali vec sam postavio pitanje, sta ako dodje do napada pa barel skoci na 130$? kako cemo mi ishrvat se sa tolikim cjenama goriva s obzirom da nasi vlastodrsci nemaju pojma sta se u svijetu desava?
Mah.
I da skoci cijena, opet bi mi rapsravljali o stanju autoputeva u Sjevernoj Italiji! ;) :D
Last edited by BSn on 06/09/2007 18:33, edited 2 times in total.
jefferson

Post by jefferson »

dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:
komentar wrote:Ne kontam što bi nekoga u Bosni svako malo zanimala situacija u Iranu.

Možda na ovom forumu ima i previše ljudi koji se bave proučavanjem kultura Bliskog istoka.

Bilo bi zanimljivije da neko pokrene temu o Poljima smrti u Kambodži (zar je jedan Iran preći od Kambodže), ili o postkomfliktnom životu u Ruandi (kako se Hutui i Tuci slažu nakon svega - da li grade kulturne centre i tako to), kao i odumiranju Paleo-azijatskih jezika - Korijački i Čukči u Rusiji... I još mnogo toga. Ne odumire samo jezik Tat u Iranu!

Kad smo globalno orijentirani da kao Europljani posmatramo cijeli svijet i analiziramo ga, onda zašto se samo ograničavati na Bliski. Ima tu mnogo, mnogo toga zanimljivog širom svijeta!

Šta vi mislite?
Ne kaže se preĆi, nego preČi, :D i ne kaže se postkoMfliktnom, nego postkonfliktnom :D
a ja se povukla od ispravljanja iritantnih forumasa na toj osnovi :D pa sam u apstinencijskoj krizi :D

a sto li to @komentar nije otvorio temu o tim gorucim pitanjima globalne politike, nego bi o tome raspravljao na temi o iranu.

inace, simplifikacija je najopasnije oruzje. iran je drzava sa totalitarnim rezimom, ali tu se prica ne zavrsava niti se problem objasnjava, naprotiv, sve tu tek pocinje.
niko ozbiljan nece izjednaciti totalitarizme sirom svijeta, razloge zbog kojih su nastali i zbog kojih se odrzavaju. naravno da su sva totalitaristicka uredjenja slicna, ali izlazi i razumijevanje se krije u razlikama i, sto je najvaznije, spasava nas od generalizacija i retardiranih vizija kakve danas ima vlast u USA (koji su za mene sampioni simplifikacije).
zato opet kazem, @komentar, ma kako se odvijala situacija u ruandi danas, nakon genocida, vise je nego opasna simplifikacija i besramno ismijavanje izjednaciti stanje jedne zemlje veoma vazne za savremenu politicku scenu sa odumiranjem jezika. ne moramo ici u ruandu. kakvo je kod nas stanje poslije genocida?
Ako vas interesuje Ruanda, UN danas daje najvise ocjene ruandi sto se tice napredka i ekonomskog razvoja. Doduse tesko je kada imas mir nerazviti se naspram prijasnjeg stanja koje je vladalo, ali je dalekoooo bolje. Na kraju krajeva imaju stabilnost nakon onakvog krvoprolica.
xon_sa

Post by xon_sa »

Imace i Iran atomsku bombu aBd... Nece amerika kroz cionisticki rezim diktirati zivot cijelom regionu... Polako, lagano dolazi cica na kolica. Najlakse se pravit naivan i ko fol sad optuzit francusku kako je ona dala izraelu atomsku tehnologiju... Pa sto se onda danas ne prijeti Izraelu onako kako se prijeti Iranu za istu stvar. Pustite se suplje. Jedino atomska bomba u rukama Irana moze vratiti poremecenu ravnotezu snaga na bliskom istoku.
pitt

Post by pitt »

sacuvaj me boze i iranske a i nase demokratije :D:D:D
Post Reply