dojenje na javnom mjestu, da, ne??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

citajuci ovu temu ne mogu a da se ne pitam koliko su kod nas restorani i ostala mjesta prilagodjeni za porodicu sa malom bebom?

sada postoje pumpice za ispumpavanje mlijeka ali sta ako zena ima problema sa tim? (takvih primjera sam vidjela)
ima problema sa tim a MORA izaci i provesti par sati van kuce, bebicu mora povesti sa sobom i znaci zena bi trebala da pati svoje dijete i ne da joj mlijeka samo zato sto ce se ostali okrenuti i mahati rukama?
meni bi moje dijete bilo vaznije a komentari i cudjenje ostalih bi me najmanje zamarali.

dakle... dojenje, presvlacenje bebe na javnom mjestu (ako se vec nisu pobrinuli pa da srede jednu prostoriju gdje mama moze otici i nahraniti/ presvuci bebu): jedno veliko DA.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Minnela wrote:Izgleda da nekima ne smeta dojenje na javnom mjestu(kao sto se da primjetiti u citiranom) koliko im smeta ko je ta osoba koja doji..U ovom slucaju mrska dijasporusa,sram je bilo..Kako li se samo usudila doci u Sa i u sred kafica nahraniti svoje rodjeno dijete..
HiBreeD wrote:
pjega wrote:Nisam protiv dojenja na javnom mjestu, ali ipak ocekujem malo ukusa. Meni takodje nema smisla gledati u neciju tudju dudu kakv god ona bila dok je dijete prihvata. Sasvim normalna stvar ali meni ipak intimna. Ima nacina da se to uradi malo ljepse, moze se pokriti, a ovo sam milion puta vidjela. Ili, otici negdje gdje nije toliko prometno i javno mjesto i uraditi to i na miru i u tisini i malo diskretnije.

Meni se cini da je Zineta najveci 'seljak' tu i dobar primjer dijasporasa koji je nesto vidio vani pa sad trubi o navodnoj bosanskoj zaostalosti. :roll:

ovo mi se svidja, jer je apsolutno tacno ;-)
Ejvala vam na "tacnim" i "neseljackim" komentarima...
ne ne prièat o ugro¾enosti :D
shin

Post by shin »

Šulc, voliš li ti dojiti na javnom mestu? :D
Pearl

Post by Pearl »

ne smeta kad se u kaficu sise stave na sto onako (tad je pozeljno gledati), kad se papci deru kad pricaju na mob (da ih svi cuju), kad se zvaka zvace otvorenih usta, kad se mljacka kad se jede, kad se smrdi na javnim mjestima...

nista to nije bitno i ne smeta nam (bas smo tolerantna nacija)... ali zaboga, zene, kako samo mozete dijete podojiti u kaficu????? sto je previse, previse je... a to sto je iz dijaspore joj je dodatni minus.. dosla nama da se qu*ci...

uz svo duzno postovanje prema gadljivima.... i meni se nesto svasta gadi, pa njihA nece konobar izbaciti iz kafane...

p.s. trebao nam je i jedan vehabija u blizini, da se zakuha.... i da "nalete" na kaficu i hare i zlaja i dodik... da cujemo sta oni imaju da kazu o ovom problemu modernog covjeka... a jos ako je neko od muskih nosio torbicu pederusu ili pio vodu iz kupljene flasice po ferhadiji.. auuuu.... :roll:

svasta nam se nesto gadi sto bi trebalo normalno da bude... a tolerisemo ono sto nije...
Last edited by Pearl on 23/08/2007 12:26, edited 1 time in total.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

shin wrote:©ulc, voli¹ li ti dojiti na javnom mestu? :D
Nisam egzibicionista ali se volim baviti idejom - barem kod nekih teta :D:D:D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Minnela wrote:Izgleda da nekima ne smeta dojenje na javnom mjestu(kao sto se da primjetiti u citiranom) koliko im smeta ko je ta osoba koja doji.....
... da ste vidjeli kako je to sve autor teme opisao nakon sto je otvorio temu tada bi vam stvari jasnije bile. :-)
Pearl

Post by Pearl »

cHupjahalic@ wrote:
Minnela wrote:Izgleda da nekima ne smeta dojenje na javnom mjestu(kao sto se da primjetiti u citiranom) koliko im smeta ko je ta osoba koja doji.....
... da ste vidjeli kako je to sve autor teme opisao nakon sto je otvorio temu tada bi vam stvari jasnije bile. :-)
ako ti dodZes da podojis dijete u kafani, ja ti necu ni a reci, alme mi moje... iako si dijasporka... :lol: :kiss:

ne znam samo sto obrisa prvi post.. jel se to postidio... sto ga nisu svi gromoglasno podrzali :D:D
*mima*

Post by *mima* »

A kad neko prDne na javnom mjestu???????
ztluhcs

Post by ztluhcs »

mima wrote:A kad neko prDne na javnom mjestu???????
E tebe smo èekali! :D
talijan

Post by talijan »

mozda jos dijete place pa da ga smiri jadna...
mozda mu nije stigla dati jesti kuci...
a mozda eto voli tako...ili sta ja znam sta
sta me briga...
nije je meni u usta zavalila da mi smeta ili ne.
obuca

Post by obuca »

POCECU PISAT VELIKIM SLOVIM AKO MI NEKO NE KAZE STA JE PISALO :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Pearl wrote:
cHupjahalic@ wrote:
ako ti dodZes da podojis dijete u kafani, ja ti necu ni a reci, alme mi moje... iako si dijasporka... :lol: :kiss:

ne znam samo sto obrisa prvi post.. jel se to postidio... sto ga nisu svi gromoglasno podrzali :D:D
ja bih, kao dijasporska mamica :D , gledala da prekrijem bebicu (ali definitivno ne sa ovim sto je Lace izbacila, imam osjecaj da bi se bebica ugusila :-? ), ali isto tako kad bi doslo 5 do 12 a ja tu nemam nikakve krpice da se prekrijem a bebica vristi i place jer je gladna onda se ne bih ni jedne sekunde pitala da li da nahranim bebu ili ne, mada se u krugu vrti stotinama ljudi.

narkoman se moze "spricnuti" u sred grada, alkoholicar izvadi bocu, pijucka i ne znas da li ce mu u jednoj sekundi du`nuti pa nekoga mlatnuti sa tom praznom bocom - to je izgleda manji problem nego kad mama jedne bebice izvadi dojku.

mislim da je bolje da je autor teme prvi post mijenjao, bilo bi zescih reakcija.
HiBreeD

Post by HiBreeD »

luciferino wrote:
ztluhcs wrote:
luciferino wrote: E o tome i ja govorim.
Ako žena na ovakav način doji svoje dijete na javnom mjestu, i ako joj onda neko zamjeri i počne da drobi, ima pravo da ga zatjera gdje sunce ne sija.
Što se mene tiče nek doji kako hoće... Meni ne smeta. Ne vidim ništa loše u tome... Ovako obučena ili drugačije...
Jeste, ali nisu svi kao ti. Meni također ne smeta, okrenuću se i neću gledati, ali zar dojenje zaista nije nešto vrlo intimno? Kao što rekoh, ne znam detalje priče, ali malo mi je van zdrave pameti da žena samo izvadi sisu i turi je djetetu u usta u punoj ljetnjoj bašti. Žensko sam, govorim valjda iz neke ženske perspektive.

1) Ne želim da mi stranci gledaju sise
2) Ne želim da stranci bulje u moje dijete dok ga dojim

Pa onda komotno možemo i golosise početi hodati po čitavom gradu...Šta fali i u čemu je razlika?

Lace je postavila slike "tunika". Mislim da su predivne (osim one crne). :roll:
Inače, čini me se da je u ovom slučaju nedostajalo tolerancije na svim stranama.
ja cu ti reci da je srz uvodnog posta bilo upravo ovo sto si ti rekla i sto sam ja napisao...

Vec sam rekao da je prizor kada dijete doji majku predivna slika, ali po meni nesto jako intimno i sveto...

Nemam nista protiv majki koji doje svoju bebu u restoranima, ljetnim bastama, javnom prijevozu...samo sam se zapitao koliko je to higijenski, ne treba li se prije nego majka pruzi tu dojku djetetu ista malo saprati, prebrisati ili sta vec :?

opet ponavljam, nemam nista protiv dojenja na javnom mjestu, al ne gumo lokalnih moralista nikako 8-)
Pearl

Post by Pearl »

talijan wrote:mozda jos dijete place pa da ga smiri jadna...
mozda mu nije stigla dati jesti kuci...
a mozda eto voli tako...ili sta ja znam sta
sta me briga...
nije je meni u usta zavalila da mi smeta ili ne.
da nije problem sto se "resurs" trosio na bebu? da je ponudila okolo, ne bi se niko bunio.... jer je netaZi 'nako dobra...
Image
*mima*

Post by *mima* »

ztluhcs wrote:
mima wrote:A kad neko prDne na javnom mjestu???????
E tebe smo čekali! :D

Molim?????
Pearl

Post by Pearl »

cHupjahalic@ wrote:
Pearl wrote:
cHupjahalic@ wrote: ... da ste vidjeli kako je to sve autor teme opisao nakon sto je otvorio temu tada bi vam stvari jasnije bile. :-)

ja bih, kao dijasporska mamica :D , gledala da prekrijem bebicu (ali definitivno ne sa ovim sto je Lace izbacila, imam osjecaj da bi se bebica ugusila :-? ), ali isto tako kad bi doslo 5 do 12 a ja tu nemam nikakve krpice da se prekrijem a bebica vristi i place jer je gladna onda se ne bih ni jedne sekunde pitala da li da nahranim bebu ili ne, mada se u krugu vrti stotinama ljudi.

narkoman se moze "spricnuti" u sred grada, alkoholicar izvadi bocu, pijucka i ne znas da li ce mu u jednoj sekundi du`nuti pa nekoga mlatnuti sa tom praznom bocom - to je izgleda manji problem nego kad mama jedne bebice izvadi dojku.

mislim da je bolje da je autor teme prvi post mijenjao, bilo bi zescih reakcija.
vidi se da nisi usla u srz problema... :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Minnela wrote:kad smo vec kod dijaspore :D nisam nesto primjetila da majke ovdje vise doje djecu na javnim mjestima nego to rade u Bosni :?
naravno da ne rade.
poznajem kolegica i kolegica koje su se porodile i preko 90 % njih je koristilo pumpicu. znam za par njih koje su navracale na posao u posjetu i tada su nosile flasicu sa mlijekom, ispumpavale mlijeko kuci i davale dijetetu kad ogladni.

za one koji ne znaju: ispumpavanje se mora redovno raditi, isto kao i dojenje, i sta ako je zena negdje vani, nema gdje da prikopca pumpicu a vec doslo vrijeme da beba jede?
hocemo li joj zamjeriti ako izvadi dojku, mada tramvaj kasni, ona ceka na stanici a beba cvili jer je gladna?
HiBreeD

Post by HiBreeD »

cHupjahalic@ wrote:

jes, jes lijep dan danas, pozdravi sretenku...

Nego hajd molim te objasni sta sam ja to lose bio napisao, ruzno pomislio i tako dalje... 8)

Nisam ja nista lose napisao, naprotiv, nego ti bi sad mahalala malo o tome sta sam ja napisao...ako te tema zanima, imas postavljena pitanja...izvoli 8)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

HiBreeD wrote:Nisam ja nista lose napisao, naprotiv, nego ti bi sad mahalala malo o tome sta sam ja napisao...ako te tema zanima, imas postavljena pitanja...izvoli 8)
ja da mislim mahalati do sada sam mogla napisati sta si pisao u uvodnom postu, no to je moja najmanja briga.
bez obzira sta napises neces uspjeti da me povuces za jezik pa na kraju da ispada da si preko mene uspio napraviti diskusiju onakvu kakvu si u samom pocetku zamislio i zelio, ako ostala grupa forumasha ne dijelila misljenje sa tobom. :D

tema mene zanima, ali tvoj uvodni post me najmanje zanima (vidjela, procitala, izbrisao si ga sto je po mojoj procjeni dobar potez sa tvoje strane... to sam ti vec napisala).
pjega

Post by pjega »

luciferino wrote:
Lace wrote:a evo kako i na javnom mjestu to moze dya izgleda lijepo i diskretno...recimo kao sto se covjek u restoranu trudi da ne mljacka tako se i sakrije beba od pogleda dok jede :) moze i treba javno...i mi jedemo na javnom mjestu, sto ne bi i bebe :)

ja kada i ako budem imala djecu, necu se ustrucavati hraniti ih na javnom mjestu ako su gladni...ali znam kako cu to ciniti :)

Image

Image

a i zanimljiv je modni detalj

Image

Image
E o tome i ja govorim.
Ako žena na ovakav način doji svoje dijete na javnom mjestu, i ako joj onda neko zamjeri i počne da drobi, ima pravo da ga zatjera gdje sunce ne sija.
Bravo! Upravo o tome sam govorila kad sam spomenula malo ukusa, malo osjecaja za privatnost, itd. Ovako se dijete moze nahraniti svugdje, pa i u kafani!
misha

Post by misha »

ovo je smijesno
uopste raspravljat o tome, zao mi je ako neko nije imao srecu da ga mama doji, iz ovog ili onog razloga, a za sve ostale moraliste i cistunce...pitajte mamu kad i gdje, koliko puta dnevno i u kakvim sitacijama vas je hranila, pa onda komentirajte...
dojenje na javno, privatnom i bilo kojem drugom mjestu: dddddaaaaaaaa
ztluhcs

Post by ztluhcs »

shin wrote:dojenje i malo starije djece na javnom mjestu? Veliko daaaaa!
:D
luciferino

Post by luciferino »

Ma svi smo mi izgleda za dojenje na javnom mjestu :D samo nam se mišljenja oko metode malkice razilaze.

Dakle...Gola sika u ljetnjoj bašći ili ne, pitanje je sad?

Tunike: da ili ne?
Lace

Post by Lace »

luciferino wrote:Ma svi smo mi izgleda za dojenje na javnom mjestu :D samo nam se mišljenja oko metode malkice razilaze.

Dakle...Gola sika u ljetnjoj bašći ili ne, pitanje je sad?

Tunike: da ili ne?
dojenje na javnom mjestu ...da
tunike, pelene, marame, parea...da

:D
HiBreeD

Post by HiBreeD »

cHupjahalic@ wrote:
ne zanima te moj uvodni post nikako, jel'de.... a'l si ga dobro proucila i opet krivo shvatila....al' dobro, ako ovo gore nije pocetak mahalanja ili nesto sto podjeca na to ili nesto iz cega bi se moglo izrodit mahalanje, onda sam ja leteci tanjur...al haj nema veze...uzivaj, lijep dan danas 8)

P.S. zene bone, nemojte bit duse raskopuse tita vam...ne pravdam se nikom, a i zasto bih :? ...nego, ko misli da sam nesto lose napisao, pomislio, nekoga uvrijedio, nek slobodno napise...al mojne mi stavljat rijeci u usta :D

imate temu i drzite se nje, a duzurne nazovi, moraliste kojima je glavni argument: "a ne smetaju vam gole sise, dopicnjaci, guzice, golotinja na sve strane" maksuz selammm:D 8) odoh sad
Post Reply