Renault put u smrt!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Motokultivator

Post by Motokultivator »

Ja sam inzinjer masinsta, bas za vozila, al vam ne bi reko nema tih para :D :D :D . Dok se jos malo izglodjete, pa se mozda i predomislim :D :D :D
ins

Post by ins »

semmy wrote: e to bi i ja volila znati...pojasni i meni...jer se kod mene otvorio na suvozacevom mjestu a tu niko nije sjedio....
Nemoguce, svaki air bag ima prekidac ispod sjedista koji registruje prisustvo osobe teze od cini mi se 15 ili 20 kg!

Razlog: neispravan auto!

Pravni lijek: vise nemoj voziti neisparavan auto
ins

Post by ins »

Ovo
tataratira wrote:zato što tako treba i što je Mercedes
a ne, airbag ubica i slične nebuloze
pa ovo
onako da se zgužva može samo Renault
jufka od lima, skup VW
i ovo
sva je priča je povjerenje vlasnika u opremu
a ne koliko je vozio, to nigdje ne uslovljavaju, što nacrtaju 250 na satu?
šta ih briga samo nek se aktivira sistem koji je dodatna oprema, po kojoj se hvale u odnosu na VW...evo, kome je skupo neka kupi ovu što ne radi.

Extra je prošao obzirom šta je vozio
... mi je vrhunski.
Covjece, odakle tebi takav komplex! :roll:
tataratira

Post by tataratira »

udario me Renault k'o malog
od tada imam problema sa upoznavanjem djevojaka
uvijek mi ta nesreća pred očima..iz dana u dan

:-D

joj gdje ona vijest od prije godinu-dvije gdje su psi lutalice čovjeku pojeli
branike na tom tvom autu, ganjali mačku
a komšija gađao krompirom sa balkona ali ih rezao na četvrtine da ne ošteti auto

ne moj da se ljutiš što mi se ne sviđa tvoje novo auto, pomisliće neko da i ti imaš neki komplex...kao ja :lol:
tataratira

Post by tataratira »

Image

:lol: valjda je sada jasnije da imamo isti kompleks samo na različitim stranama
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

ins wrote:Ti zaista ocekujes da ti ja dokazujem?

Tvoje stanje ima jedno ime: Ignorant!
Pa dobro bolan, što se odmah ljutiš? :-) Ne moraš mi ništa dokazivati, eto, jel ti sad lakše? :-D Ja sam samo za argumente, a previše se nešto raje javlja sa pričama koje potvrđuju moju tezu. Nije moguće da svi voze neispravna (nova) vozila!? Hajde zdravo... 8-)
nineac

Post by nineac »

Romeo 80 wrote:

Pa dobro bolan, što se odmah ljutiš? :-) Ne moraš mi ništa dokazivati, eto, jel ti sad lakše? :-D Ja sam samo za argumente, a previše se nešto raje javlja sa pričama koje potvrđuju moju tezu. Nije moguće da svi voze neispravna (nova) vozila!? Hajde zdravo... 8-)
Trebam rentat auto u subotu, i ako rentam nekog sa sistemom iskljucivanja airbagova slikam obavezno :lol:
Stvar je da postoje auta koja imaju izuzetno napredan sistem airbagova, gdje se isti nece aktivirati ako osoba sjedi preblizu airbagu, a kamoli ako nije svezana.
Drugo, nedavno sam gledao na AE ili je Discovery da vrse testiranja kakve povrede od airbagova imaju osobe sa povisenim nivoom alkohola u krvi (ako nisu svezane), pa su dosli do nekih intetresantnih podataka, tako da sad misle neki pod obavezu staviti ono sto je Renault sredinom devedesetih izbacio u odredjenoj seriji laguna, aparat za mjerenje nivoa alkohola.
Mislim da covjek koji je vozio onog renaulta treba poslat pismo zahvale istoj kompaniji s obzirom da se prevrnuo 7 puta pri takvoj brzini! I sad 17 rebara? Jebeno je to, ali je bolje nego da je lobanja pukla na 17 djelova!
terapija

Post by terapija »

Romeo 80 wrote:

Jednostavno!

Reci koje godiste je tvoj auto pa da utvrdimo kojoj "generaciji" jastuka pripada.

Noviji jastuci se ne aktiviraju ako niko ne sjedi ili ako je preblizu jastuka

Stariji se aktiviraju prilikom svakog udara

Tacka.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Stvar je slijedeca - mozda je jednostavno prilikom udarca koji po slikama blago receno je bio strasan doslo do deformacije elektricnih kontakata i koliko vidim niti jedan jastuk se otvorio nije samo potvrdjuje vec receno!

U svakom slucaju argument da se zbog pojasa jastuci ne otvaraju je blago receno smijesan :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Jos samo da mesje nineacu (mom sugradjaninu) "priopcim" da u drzavi PA pojas nije obavezan!
nineac

Post by nineac »

Neelix

Post by Neelix »

ja sam imao udes sa fabiom (2002 godiste), ni ja ni stari nismo bili vezani, a airbagovi su se aktivirali i za vozaca i za suvozaca.
semmy

Post by semmy »

@ins

po tvome ispade da svi vozimo nova a neispravna auta :? :? :?

ni okac nije bio ispravan, clio III ( 2006 ), pa ev' sad i fabija ( 2002)
nineac

Post by nineac »

Ins je zaboravio napisati da nemaju sva auta takav sistem aktiviranja zracnih jastuka. Stari primjerci okca to nemaju, a inace su imali problema sa zracnim jastucima.
Nije mandatorno ubacivanje naprednih zracnih jastuka u automobile. Dosta toga zavisi od same cijene automobila. Medjutim koliko sam vidio u USA skoro sva nova vozila dolaze sa takvim sistemom otvaranja zracnih jastuka.
Prepiremo se oko gluposti. Svaki model automobila je zaseban, a puno igra ulogu i cijena istog. Zato u Fabiji mozda nema naprednih zracnih jastuka a u Superbu ima, jer i samo popravljanje automobila je lakse ako je u automobilu bio samo vozac i samo se aktivirala njegova strana.
Sto se tice vezivanja pojaseva i zracnih jastuka to nije mandatorno da proizvodjac mora postaviti senzor koji detektuje da li je neko vezan ili ne.
Medjutim, trend je da takav da je to sve cesci slucaj.
Better Man

Post by Better Man »

Prvo treba da se postavi pitanje kojom je brzinom vozio Kusturica na cestgi koja je obični put, a ne autoput i koje je ograničenje?! Dalje treba postaviti pitanje da li je vozio pod dejstvom alkohola! Pune su naše ceste buddala, koji na cesti na kojoj je ograničenje 60 voze 120 Km i više! Može aauto dobiti i 10 zvjezdica za sigurnost, ali hajde da vidimo kako će izgledati da se pri brzini od 120 KM, a da ne govorim recimo o brzini 200 KM na sat zavbije u zid, ogradu ili drugo auto! Dakle po njemu je Renault kriv što se on ludirao na cesti i što je vozio preko 120 km na sat cestom gdje je ograničenje ispod 100 km na sat!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

ne znam sta je to i gdje si iskop'o... al nije mandatorno pa ti pjevaj sa linkovima koliko hoces...provjereno od policije na terenu...
nineac

Post by nineac »

Citizen-X wrote:
ne znam sta je to i gdje si iskop'o... al nije mandatorno pa ti pjevaj sa linkovima koliko hoces...provjereno od policije na terenu...
Vidis, ja sam vozio jednom van 95mph a ogranicenje je bilo 70! I mene State Trooper pusti. I sta sad, jel to nepostoji zakon koji ogranicava brzinu samo zato sto je mene pustio???
A gdje sam iskopo?
Evo da pojasnim sta znace one skracenice na web adresi.
PSP-Pennsylvania State Police
state.pa.us-domain zvanicne stranice drzave Pennsylvania.
E sad evo bit cu fin pa ti i kopirat tekst, boldirat dio u kojem sve to pise, jer sutra mozes naletiti na policajca koji ce ti to pojasniti putem tvog novcanika!

Pennsylvania Title 75, the Pennsylvania Vehicle Code, Section 4581, requires that
any person who is operating a passenger car, class I truck, class II truck, classic motor vehicle, antique motor vehicle or motor home and who transports a child under 4 years of age anywhere in the motor vehicle, including the cargo area, shall fasten such child securely in a child passenger restraint system. This subsection shall apply to all persons while they are operators of motor vehicles where a seating position is available which is equipped with a seat safety belt or other means to secure the systems or where the seating position was originally equipped with seat safety belts.

Any person who is operating a passenger car, class I truck, class II truck, classic motor vehicle, antique motor vehicle or motor home and who transports a child 4 years of age or older but under 8 years of age anywhere in the motor vehicle, including the cargo area, shall fasten such child securily in a fastened safety seat belt system and in an appropriately fitting child booster seat.

Except for children under 8 years of age, each driver and front seat occupant of a passenger car, class I truck, class II truck or motor home operated in this Commonwealth shall wear a properly adjusted and fastened safety seatbelt system.
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

OPet Babe i Zabe!!!!

Te je li vozio 80 km/h ili 150 km/h te je li bio pijan....

LJudi , naucite odvajati dva para rukava.Covjek se ne zali na brzinu, alkohol, sklisku cestu.
On se zali na cinjenicu da je platio 2000 € za nesto sto se nije upalio.

Da su se sistemi aktivirali kako treba, pa da je lik cak i gore prosao, on ne bi imao pravo zucnuti, ali je cinjenica da ti platis masne pare za nesto sto ne radi.

U tome je problem!!!!
tataratira

Post by tataratira »

pogotovo što im se prodajna kampanja zasniva na tim sigurnosnim sistemima
terapija

Post by terapija »

proljetni kauboj wrote:OPet Babe i Zabe!!!!

Te je li vozio 80 km/h ili 150 km/h te je li bio pijan....

LJudi , naucite odvajati dva para rukava.Covjek se ne zali na brzinu, alkohol, sklisku cestu.
On se zali na cinjenicu da je platio 2000 € za nesto sto se nije upalio.

Da su se sistemi aktivirali kako treba, pa da je lik cak i gore prosao, on ne bi imao pravo zucnuti, ali je cinjenica da ti platis masne pare za nesto sto ne radi.

U tome je problem!!!!
Onda je covjek u najmanju ruku DEBIL.

Svaki proizvodjac ce ti potvrditi da SE FRONTALNI JASTUCI NE AKTIVIRAJU U SLUCAJU PREVRTANJA VOZILA.

Dakle ne moze ocekivati da se oni otvore.

Citizen gore spominje deformisane prekidace i sta sve ne. Tu nema nikakvih prekidaca. Aktiviranje vrse senzori koji mjere ubrzanje vozila. i toliko su brzi da deformacija ne stigne doprijeti do njih ukoliko su u karoseriji.

U posljednje vrijeme se vise ugradjuju u unutrasnjosti auta. Za doticni auto ne znam nista jer nemamo informacija. Dakle mozemo se godinama ovako prepucavati ali nista pametno nece proizaci iz toga.

Dakle frontalni jastuci se nisu aktivirali jer nije bilo frontalnog sudara, nego se auto prevrtao.
Bocna zavjesa se aktivirala kod vozaca. Dakle sistem je radio.
Kod suvozaca se nije nista aktovoralo.
Moguce je:
1) nije bio zavezan pa je sistem automatski deaktiviran
2) Kusturica ili neko drugi je ne znajuci to deaktivirao suvozacev sistem zastite (prekidacem koji se ugradjuje kod novijih auta)
3) Sa suvozaceve strane senzor nije ni u jednom momentu izmjerio dovoljno jak udar da otvori njegove bocne jastuke.
4) nesto ne valja...

Odmah u startu reci kako renault ne valja, a ne uzeti u obzir ove i vjerovatno jos mnogo faktora koje ne znamo, je smijesno.
SuSe_ADO

Post by SuSe_ADO »

Potpuno netacno, Zracni jastuci se otvaraju i kada pojas nije vezan.

Govorim iz iskustva, licno ja sam imao udes sa Cliom 2003 godine i zamisli... nisam bio vezan, a nije ma ubilo. Molio bi da se nelupeta bazze.
ins

Post by ins »

semmy wrote:@ins

po tvome ispade da svi vozimo nova a neispravna auta :? :? :?

ni okac nije bio ispravan, clio III ( 2006 ), pa ev' sad i fabija ( 2002)
Okac je auto iz 1995. Fabia je auto iz 1999.
Ovi zracni jastuci nemaju ECU vec se otvaraju direktno na aktivaciju senzora.

Za Clio III mi je naprosto nevjerovatno da je otvorio zracne jastuke na mjestu gdje nije bilo osobe! :x

SuSe_ADO

Clio 2 je iz 1998, a Ph2 ima generaciju zracnih jastuka iz 2001.
Cudi me takodjer da se otvorio? Znam za aktivaciju zatezaca na mjestu gdje niko nije sjedio ali air baga mi nije poznato.
terapija

Post by terapija »

SuSe_ADO wrote:Potpuno netacno, Zracni jastuci se otvaraju i kada pojas nije vezan.

Govorim iz iskustva, licno ja sam imao udes sa Cliom 2003 godine i zamisli... nisam bio vezan, a nije ma ubilo. Molio bi da se nelupeta bazze.
2003 nije 2007.

Znam sta govorim i ne lupetam.

A to sto je za nas sve ispod 10g starosti "nov auto" to je druga stvar.

U EU se auto preko 3-4 godine vec pika kao dosta zastario

Evo vam test nove i "nove" (samo ima 9 godina) tehnologije.

Btw. i ovdje se nije otvorio airbag kod novog espace renoa sto pokazuje da je to normalno kod naprednijih pametnih sistema zastite:
http://www.youtube.com/watch?v=3l4YBf2tjag
Last edited by terapija on 24/08/2007 09:42, edited 1 time in total.
tataratira

Post by tataratira »

koja je prednost neaktiviranja airbegova?
koga je isti ubio?
i da li bi ugrađivali tako opasnu spravu na 50 cm od glave vozača?

evo Mercedes našeg poznatog jalijaša, nasukan, nema prevrtanja nema frontalnog udara ali sve aktivirano...jer tako treba

Image
terapija

Post by terapija »

tataratira wrote:koja je prednost neaktiviranja airbegova?
koga je isti ubio?
i da li bi ugrađivali tako opasnu spravu na 50 cm od glave vozača?

evo Mercedes našeg poznatog jalijaša, nasukan, nema prevrtanja nema frontalnog udara ali sve aktivirano...jer tako treba

Image
ne lupetaj nego pogledaj malo felge i vidjeces da je negdje gadno "najahao" na ivicnjak.

Zato su se i otvorili jastuci
Post Reply