Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
danas

Post by danas »

tempora wrote:Samo da jos jednom dodam da je svaki BiH gradjanin potencijalni dijasporac sobzirom da jedna trecina BiH gradjana zivi izvan granica zemlje a da 72% mladih ljudi zeli napustiti zemlju.
A u ovom procentu ne mali je broj onih koji zele otici a zamjeraju svojim sugradjanima koji dodju na odmore na istim zeljama i istim greskama koje ce i sami ciniti.
No, baveci se ovom problematikom, zapazam da mediji uveliko pomazu negativnoj slici o dijaspori, pisuci nerijetko podsmjesljive clanke o dijaspori.
Filipovic zasigurno nije jedini iz kojeg govori predrasuda i glupost.Ali je jedan od odgovornih koji ne mari za potencijale svoje zemlje.Niko nema tacne podatke o tome koliko ljudi godisnje napusta zemlju i iz kojih razloga.No dovoljno je posjetiti neke od ambasada u Sarajevu i na osnovu redova zakljuciti gdje to hrle stanovnici zemlje koji u onima koji su vec otisli vide najgore osobine.
I po ovom pitanju, koje je jedno od gorucih u zemlji, BiH pokazuje koliko zaostaje za svijetom a koliko je javno misljenje optereceno primitivizmom.
ili po naski... kiselo je grozdje... jel' to to? :oops:
Terovicka

#52 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Terovicka »

Daj te ljudi budite realisticni.....

Ja zivim u dijaspori i kad odem u Bosnu mene nervira dijaspora a mogu tek zamisliti ljude koji zive dole.... Kakva je furka dijaspore da pricaju engleski, njemacki , spanski itd, i sl . Meni je to tako glupo aaaaaaa to organski ne mogu da podnesem, fuj.... ja se odma stavim u poziciju da dodjem fino kod svoje mame u bosnu i da joj pocnem pricati engleski pa mislim stvarno drugo ... nervira me moj rodjak koji zivi u sarajevu ali kad ja dodjem dole on samnom hoce da prica engleski ..... nooo way.... nervira me sto kad se dijaspora zeni-udaje u bosni obavezno na svadbi imati zastavu zemlje iz koje su dosli .... i nervira me poredjenje mi to u americi vako ... tamo kod nas to ide onako .... treba cuvati ono bosansko
foreigndude

#53 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by foreigndude »

Ja razumijem da ima naroda koji dodje iz dijaspore i ponasa se neprimjerno, iliti shupacki. Iste takve raje, ako ne i vise, imate i u samoj matici. Oni kojima ja smetam kada dodjem iz Amerike u svoju zemlju, slikam njene ljepote, uzivam u njenoj kulturi, i oblacim se kako mi se prohtilo, gade mi i ono malo Bosne koju nosim u sebi.
rajvosa^

#54 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by rajvosa^ »

Terovicka wrote:Daj te ljudi budite realisticni.....

Ja zivim u dijaspori i kad odem u Bosnu mene nervira dijaspora a mogu tek zamisliti ljude koji zive dole.... Kakva je furka dijaspore da pricaju engleski, njemacki , spanski itd, i sl . Meni je to tako glupo aaaaaaa to organski ne mogu da podnesem, fuj.... ja se odma stavim u poziciju da dodjem fino kod svoje mame u bosnu i da joj pocnem pricati engleski pa mislim stvarno drugo ... nervira me moj rodjak koji zivi u sarajevu ali kad ja dodjem dole on samnom hoce da prica engleski ..... nooo way.... nervira me sto kad se dijaspora zeni-udaje u bosni obavezno na svadbi imati zastavu zemlje iz koje su dosli .... i nervira me poredjenje mi to u americi vako ... tamo kod nas to ide onako .... treba cuvati ono bosansko
:lol: Izgleda da ti sam/sama sebe nerviras. :-) Mozda bi ti rodjak da malo uci engleski a ti se nerviras :roll:
*mima*

#55 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by *mima* »

71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec zaradili.dijasporci sto su posteno OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.

Mogli bi i vi da ocistite ispred vlastite kuce. Nismo svi isti...kao sto ni dijaspora nije sva ista.
encian

#56 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by encian »

mene jedino kod dijaspore nervira pojedinacno bjesnjenje sa autima. nisam jednom zamalo nastradala ni kriva ni duzna. ostalo me ne nervira, mozda zato sto sam i ja dijaspora :D .

- ne nervira me pricanje na stranom jeziku - moj muz i ja smo navikli o svacemu pricati ovdje jer nas niko ne razumije. kad dodjemo u bosnu, desilo se da pocnemo pricati o stvarimo o kojima niko ne bi treba da slusa, :evil: pa ponekad pricamo na krhkom nam japanskom :D
- ne nervira me ni poredjenje kod nas ovako, kod nas onako. ljudima je prirodno da prave poredjenja. neke moje prijatelje nerviram ja. drugi me ispituju pa da im uporedim. zavisi na koju se stranu stavis, interesantno ili iritantno.

s druge strane, vrlo sam svjesna kako je familiji kad dijaspora dodje, i to je jedini ovdje realan problem. ljude izbacimo iz njihove kolotecine. trce da sa nama provedu sto vise vremena, obaveze i posao zapostavljaju, hoce da nam sto vise ugode. raduju se i znaju da cemo ih umoriti, placu za nama i raduju se odmoru... :sad:
mojgrad

#57 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mojgrad »

Nisam dijasporac ja sam gastabajter :D :lol: :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#58 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by hrasno38 »

Opet podjela, dijasporci i ne-dijasporci. Sto bi trebalo nekome da smetaju dijasporci? Smetaju mi svi oni koji prave razno-razna sranja po ovoj drzavi ili konkretno po mom gradu. To sto neko dodje sa novim mercedesom i postuje saobracajne propise mene ni najmanje ne iritira. Ljudi radili u inostranstvu, zaradili i kupili. Ovo je njihova zemlja koliko i moja.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#59 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by karabaja-x »

ja sam turist
tech10

#60 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by tech10 »

Ove godine se dijaspora skroz otela i umjesto sandala hoda u japankama. :D
dacina_curica

#61 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by dacina_curica »

tech10 wrote:Ove godine se dijaspora skroz otela i umjesto sandala hoda u japankama. :D
jesi l' to zaboravio Crocs kod kuce? :shock: :lol: :P
Citizen-X

#62 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Citizen-X »

Zato ja obucem bijelu trenerku i bijele patike da svima bode oci.

Yebem ti pogani narod, k'o da ti je on dao i dinar i kantar, pa osudjuje sto si otis'o ja l' prije rata, ja l' u ratu, ja l' poslije rata, trpajuci u kos sve redom, da bi svoju frustraciju izdr**o jer nije pametan bio da se ispari na vrijeme ili da izabere ljude koji ce ga uciti radu i redu i voditi kako treba a ne 18 teskih godina izbiranja istog uhljupa i halometa da ga ko govedo "voda" i u rat i niz rat.

Tuga teska.

Ne valjas ako pocastis - qurcis se.
Ne valja ako ne pocastis - stisn'o shoopak kazu.
Ne valja ako ne dodjes dole - kazu "ma tamo samo crnace na pastetama i konzervi".
Ne valja ako dodjes dole - kazu sta's nam ovdje - k'o biva najvise imaju prava na to "domoroci".
Ne valja ako se obuces kako treba - "vidi ga sto se nacakario" pravi "dijasporas"
Ne valja ako se ne obuces - vidi ga bijednik a doso iz SveCke.
Ne valja ako dodjes sa autom - en' ga dos'o da se ku**ci.
Ne valja ako dodjes bez auta - jado nema ni za hljeba.

Ne valja nas narod dole - jer da je valj'o ne bi k'o sad jeo srebrnim kasikama, nego zlatnim - da je izabr'o ljude koji su se borili za njega, mjesto hohstaplera koji ga batinaju floskulama o yebenoj Dijaspori kojoj je jos, mozemo bogu da zaFalimo, stalo do te Bosne i svoje klince uci bosanskom, uce prknu iz kojeg su dosli - jer nemre Bosna oprostit insanu ni kad ode, nemre ni kad ostane, nit' valja ako uspijes nit' valja ako propadnes.

Jebi ga Bosno, sto sam rodjen u tebi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#63 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

Citizen-X wrote:Zato ja obucem bijelu trenerku i bijele patike da svima bode oci.

Yebem ti pogani narod, k'o da ti je on dao i dinar i kantar, pa osudjuje sto si otis'o ja l' prije rata, ja l' u ratu, ja l' poslije rata, trpajuci u kos sve redom, da bi svoju frustraciju izdr**o jer nije pametan bio da se ispari na vrijeme ili da izabere ljude koji ce ga uciti radu i redu i voditi kako treba a ne 18 teskih godina izbiranja istog uhljupa i halometa da ga ko govedo "voda" i u rat i niz rat.

Tuga teska.

Ne valjas ako pocastis - qurcis se.
Ne valja ako ne pocastis - stisn'o shoopak kazu.
Ne valja ako ne dodjes dole - kazu "ma tamo samo crnace na pastetama i konzervi".
Ne valja ako dodjes dole - kazu sta's nam ovdje - k'o biva najvise imaju prava na to "domoroci".
Ne valja ako se obuces kako treba - "vidi ga sto se nacakario" pravi "dijasporas"
Ne valja ako se ne obuces - vidi ga bijednik a doso iz SveCke.
Ne valja ako dodjes sa autom - en' ga dos'o da se ku**ci.
Ne valja ako dodjes bez auta - jado nema ni za hljeba.

Ne valja nas narod dole - jer da je valj'o ne bi k'o sad jeo srebrnim kasikama, nego zlatnim - da je izabr'o ljude koji su se borili za njega, mjesto hohstaplera koji ga batinaju floskulama o yebenoj Dijaspori kojoj je jos, mozemo bogu da zaFalimo, stalo do te Bosne i svoje klince uci bosanskom, uce prknu iz kojeg su dosli - jer nemre Bosna oprostit insanu ni kad ode, nemre ni kad ostane, nit' valja ako uspijes nit' valja ako propadnes.

Jebi ga Bosno, sto sam rodjen u tebi.
Vidis, mene uglavnom nervira ugrozenost dijaspore kad dodju. Nikome od vas na celu ne pise mjesto boravka, ali kad pocnete drzati predavanje o patriotizmu, tu prestaje svaka vrsta komunikacije.
A na forumu imas milion tema sa postovima vezanim za to.
Ostalo me ne nervira.
PS Nervira me kad mi se neko iz dijaspore najvljuje mjesecima i onda dodje a nista mi ne kupi! :x Ni cvjetic!
Citizen-X

#64 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Citizen-X »

mIRCerka wrote: Vidis, mene uglavnom nervira ugrozenost dijaspore kad dodju. Nikome od vas na celu ne pise mjesto boravka, ali kad pocnete drzati predavanje o patriotizmu, tu prestaje svaka vrsta komunikacije.
A na forumu imas milion tema sa postovima vezanim za to.
Ostalo me ne nervira.
PS Nervira me kad mi se neko iz dijaspore najvljuje mjesecima i onda dodje a nista mi ne kupi! :x Ni cvjetic!
Ako si mene kvotirala da me iskritikujes zbog toga - nisi na pravoj adresi. + sto imas pogresan stav.
Ja sam zivio u BIH do tehnicki receno 2002, a onda po vukoje*inama u svijetu, sto opet nije nicija stvar za brigu - nego samo moja.
Druga stvar - je l' to samo, majke ti, imas pravo da raspravljas o patriotizmu, samo zbog toga sto si tamo? - necemu cemu se ne raspravlja.
Treca stvar - sto bi ti osporavala bilo cije pravo o raspravljanju na temu BIH, pogotovo ako je taj neko napustio istu nakon sto je recimo ratov'o za istu.
Cetvrta stvar - upravo takvi komentari - fino al sigurno zacepe usta bilo kome ko pokusa da progovori o temi BIH.
Peta stvar - mene iskreno licno - zivo zaboli sta neko misli o meni kao covjeku "vani", ja sam samo iznio svoje misljenje.
Sesta stvar - dijaspora je puna dezertera - i to je ok - medjutim ako je vec delegatima u BIH stalo da im se sudi - trebali su brate izabrati nekog drugog umjesto gospode na vlasti - pa da to regulise. Naravno, bajna drzava je ucinila da izbrise 50tak hiljada ljudi iz drzavljanstva - zato sto?....

Na kraju da rezimiram - uzevsi sve u obzir - trakavica dijeljenja ljudi na "dijasporu" i "ove domace" je supalj zub u zeljama da predjemo na "zlatne kasike".

I na kraju:

Jebo ga ti kupicu ti ja cvijece :mrgreen: - ako mi poneses one kifle :mrgreen: - "otalen"
mIRCerka

#65 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

Citizen-X wrote: Ako si mene kvotirala da me iskritikujes zbog toga - nisi na pravoj adresi. + sto imas pogresan stav.
Ja sam zivio u BIH do tehnicki receno 2002, a onda po vukoje*inama u svijetu, sto opet nije nicija stvar za brigu - nego samo moja.
Tebe citirah zato sto si zadnji odgovorio, i ne ulazim ja u privatne stvari tipa ko je zbog cega otisao gdje. A ionako ti dugujem kifle, pa mi lakse s tobom naprdjivati nego sa nekima koji su ko kutnjaci.
Citizen-X wrote: Druga stvar - je l' to samo, majke ti, imas pravo da raspravljas o patriotizmu, samo zbog toga sto si tamo? - necemu cemu se ne raspravlja.
E bas u tome je stos, sto mnogi koje znam a vani su predstavljaju NAJJACE PATRIOTE NE DO BOG DA KO BOSNU POGLEDA POPRIJEKO SVE BI IH ISKLIKALI DO SMRTI. Dodjem ti kifle, a pride ne vrsim genralizaciju SVI i NIKO.
Citizen-X wrote: Treca stvar - sto bi ti osporavala bilo cije pravo o raspravljanju na temu BIH, pogotovo ako je taj neko napustio istu nakon sto je recimo ratov'o za istu.
Ratovao ili ne, zasto neko iz Amerike sebi da za pravo da meni osporava cinjenicu da se ja osjecam i deklarisem ko Bosanka? Takvi u mom prisustvu NIKADA VISE progovoriti nece o patriotizmu i ostalim dzidzama og faha. Dakle, govorim o stvarnom zivotu, ne o forumu. Previse je dijasporaca protutnjalo kroz moj zivot da bih im presutila. A samo tebi dugujem kifle.
Citizen-X wrote: Cetvrta stvar - upravo takvi komentari - fino al sigurno zacepe usta bilo kome ko pokusa da progovori o temi BIH.
Ja opet kazem, stvarni zivot i forum SU DVIJE RAZLICITE DIMENZIJE. A kifla ima 3.
Citizen-X wrote: Peta stvar - mene iskreno licno - zivo zaboli sta neko misli o meni kao covjeku "vani", ja sam samo iznio svoje misljenje.
Tako i treba da bude, sta te boli sta misli jedna mIRCerka, i sta mIRCi boli sta misli jedan Citizen :D Bitno je da ja tebi dugujem kifle.
Citizen-X wrote: Sesta stvar - dijaspora je puna dezertera - i to je ok - medjutim ako je vec delegatima u BIH stalo da im se sudi - trebali su brate izabrati nekog drugog umjesto gospode na vlasti - pa da to regulise. Naravno, bajna drzava je ucinila da izbrise 50tak hiljada ljudi iz drzavljanstva - zato sto?....
Znas li kad sam ja daaaaaaavno rekla DA SAM SLUTILA STA CE BIT ISPALILA BI SE PRVIM BUSOM...stoga, nije pitanje vise dezertera, patriota i ostalog, to je sve gomila BS i to je veliko takmicenje u brabonjanju. A malo ko nosi kifle preko granice.
Citizen-X wrote: Na kraju da rezimiram - uzevsi sve u obzir - trakavica dijeljenja ljudi na "dijasporu" i "ove domace" je supalj zub u zeljama da predjemo na "zlatne kasike"..
....je cisto "daj da nesto baljezgamo i da pametujemo a ne dao Bog sta uradit"...slazem se...
Citizen-X wrote: I na kraju:

Jebo ga ti kupicu ti ja cvijece :mrgreen: - ako mi poneses one kifle :mrgreen: - "otalen"
Vidis da se sve da rijesiti kulturnim dijalogom....

Image
Atrus

#66 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Atrus »

Ja sam dijasporac, pobjegao sam 1992, inace sam fasista, mrzim nove ljude u Sarajevu, pricam na dva strana jezika, kurcim se sa stranim drzavljanstvom, vozim mrak auto, imam super foto aparat, zena mi je strankinja, ne mogu da mrdnem bez iPhone-a, inace sam Mac ovisnik, pitam Vas mogu li ikako proci u Sarajevu pod "drazestan, mio i simpatican"?
mIRCerka

#67 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

Atrus wrote:Ja sam dijasporac, pobjegao sam 1992, inace sam fasista, mrzim nove ljude u Sarajevu, pricam na dva strana jezika, kurcim se sa stranim drzavljanstvom, vozim mrak auto, imam super foto aparat, zena mi je strankinja, ne mogu da mrdnem bez iPhone-a, inace sam Mac ovisnik, pitam Vas mogu li ikako proci u Sarajevu pod "drazestan, mio i simpatican"?
Ne mozes. :D
callmethebreeeze

#68 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by callmethebreeeze »

jebo ptice i cvijece, lijepo vrijeme i curice u minjaku, sve ucestalije diskusije o dijaspori su najbolji pokazatelj da se ljeto blizi.

:D
Citizen-X

#69 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Citizen-X »

mIRCerka wrote: Image
Jesi se stisla - ja sam mislio na prave :evil:
neprilagodjena

#70 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by neprilagodjena »

Atrus wrote:Ja sam dijasporac, pobjegao sam 1992, inace sam fasista, mrzim nove ljude u Sarajevu, pricam na dva strana jezika, kurcim se sa stranim drzavljanstvom, vozim mrak auto, imam super foto aparat, zena mi je strankinja, ne mogu da mrdnem bez iPhone-a, inace sam Mac ovisnik, pitam Vas mogu li ikako proci u Sarajevu pod "drazestan, mio i simpatican"?
Wooow kakav opis dijaspore 8-)
mIRCerka

#71 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

Citizen-X wrote:
mIRCerka wrote: Image
Jesi se stisla - ja sam mislio na prave :evil:
mjesim tijesto, javi se veceras dok se digne...tijesto... :D
Citizen-X

#72 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by Citizen-X »

mIRCerka wrote: mjesim tijesto, javi se veceras dok se digne...tijesto... :D
Nemoj me lozit', mislim tijestom :mrgreen:
Jer, ako ja pocnem o satarasu pricat' koji je budibogpoliziprste, tesko ti se :mrgreen:
mIRCerka

#73 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

Citizen-X wrote:
mIRCerka wrote: mjesim tijesto, javi se veceras dok se digne...tijesto... :D
Nemoj me lozit', mislim tijestom :mrgreen:
Jer, ako ja pocnem o satarasu pricat' koji je budibogpoliziprste, tesko ti se :mrgreen:
S tim da vi u dijaspori (da se dryimo teme) nemate pekare ko mi na svakom cosku, a ja za 2o minuta odo put pekare napraviti pustos od iste,....
tech10

#74 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by tech10 »

dacina_curica wrote:
tech10 wrote:Ove godine se dijaspora skroz otela i umjesto sandala hoda u japankama. :D
Samo flip-flopke dolaze u obzir. :D
mIRCerka

#75 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?

Post by mIRCerka »

tech10 wrote:
dacina_curica wrote:
Samo flip-flopke dolaze u obzir. :D
Nauci vec jednom KOD NAS SE TO KAZE JAPANKE!
Post Reply