da li rock and roll izumire?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
So What!

#51 Re: da li rock and roll izumire?

Post by So What! »

Još jedan dokaz, fest se održava za nekoliko dana:

Image
Last edited by So What! on 17/06/2012 11:55, edited 1 time in total.
Obskurni

#52 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Obskurni »

Kako nije mainstream, samo pogledaj šta se provlaci kao rock a u biti je cisti pop na chartovima :D
dale cooper

#53 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

DaysleepeR wrote:
dale cooper wrote: Čista glupost. U svakom muzičkom žanru ima kvalitetnih i ima loših stvari. I granice između žanrova
u stvarnosti nisu jasno i precizno nacrtane kao što ti to nastojiš prikazati.
odista?

bogati koja je trenutna potražnja na tržištu za prvim albumom Cindy Lauper? a koja je potražnja recimo za prvim izdanjem Bad Company? da ne idem u ova neka veća imena.

ili recimo koja je potražnja trenutno za prvim albumom Alicie Keys? u poređenju recimo za trenutnom potražnjom za originalnim izdanjem Black albuma od Metallice?

pusti ti meni argument koji kaže da je nešto glupost. dokaži da je glupost.

granice su jasne svakom ko muziku shvata ozbiljno, a posebno nekom ko se muzikom BAVI, i ko je u muzici 20 godina ;)

mojne ba
Trenutna tržišna potražnja? Koliko ja znam ni jedan od ta 4 izvođača koja si spomenuo trenutno nemaju albume
na top listama. Što ne znači da nisu zaradili svoje mjesto u muzičkoj istoriji.
Ako ćemo uzeti nekoga ko je trenutno relevantan, npr Adele, koja je prodala 22 miliona nosača zvuka
albuma 21, što je gotovo dvostruko više od zadnja tri albuma Metallice zajedno.

Nemaš apsolutno nikakvih argumenata da dokažeš kvalitet ili nekvalitet nečega osim svog osobnog
mišljenja. Što je u redu, ali nemoj svoj lični ukus podmetati kao neku nepobitnu činjenicu.

Ja muziku slušam još iz osnovne škole negdje sa kraja 80-tih, i naslušao sam se muzike svih vrsta
i vrlo dobro znam šta kažem kad govorim o besmislenosti povlačenja granica između različitih stilova
i žanrova. Jer na kraju dana dobra pjesma je dobra pjesma.
DaysleepeR wrote:
Obskurni wrote:A šta bi sa Jazzom :D
jazz je po svemu što obuhvata, kakvi ljudi ga sviraju, kakvi ljudi ga slušaju, u kojem se ambijentu svira i sluša i uz koje substance, apsolutno dio rock muzike, kao i blues.
Ne lupaj živ bio, blues & jazz kao muzička forma postoje još od početka 20 vijeka, dok su početci rock'n'rolla
otrprilike negdje u pedesetim i nastali su na elementima blues & country muzike.
DaysleepeR

#54 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

Obskurni wrote:
DaysleepeR wrote:
Obskurni wrote:A šta bi sa Jazzom :D
jazz je po svemu što obuhvata, kakvi ljudi ga sviraju, kakvi ljudi ga slušaju, u kojem se ambijentu svira i sluša i uz koje substance, apsolutno dio rock muzike, kao i blues.
Kako može biti dio rock muzike kada je jazz stariji od rocka, valjda je naopako :D
nema veze šta je starije, nismo se skontali nema veze

ako misliš da nema nikakve veze šta trollaš onda :D
DaysleepeR

#55 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

dale cooper wrote:
Trenutna tržišna potražnja? Koliko ja znam ni jedan od ta 4 izvođača koja si spomenuo trenutno nemaju albume
Ako ćemo uzeti nekoga ko je trenutno relevantan, npr Adele, koja je prodala 22 miliona nosača zvuka

Nemaš apsolutno nikakvih argumenata da dokažeš kvalitet ili nekvalitet nečega osim svog osobnog
mišljenja. Što je u redu, ali nemoj svoj lični ukus podmetati kao neku nepobitnu činjenicu.

Ja muziku slušam još iz osnovne škole negdje sa kraja 80-tih, i naslušao sam se muzike svih vrsta
i vrlo dobro znam šta kažem kad govorim o besmislenosti povlačenja granica između različitih stilova
argument je upravo u vrijednosti muzike koja je i dalje tražena nakon što iscuri sa top liste.

i podržava moj argument o umjetničkoj vrijednosti rock muzike u odnosu na pop

ja volim pop muziku, pop scena 80-ih mi je vrh, ali treba biti realan i objektivan.

i tema nije pop vs. rock, tema je da li rock izumire, naravno da ne. led zeppelin još nije izumro kao bend koji se traži i sluša, a kamoli neki noviji bendovi. to je poenta. cindy lauper i slične pop zvijezde više niko ne zna.

i to je poenta. ;)
dale cooper

#56 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

DaysleepeR wrote:
dale cooper wrote:

argument je upravo u vrijednosti muzike koja je i dalje tražena nakon što iscuri sa top liste.

i podržava moj argument o umjetničkoj vrijednosti rock muzike u odnosu na pop

ja volim pop muziku, pop scena 80-ih mi je vrh, ali treba biti realan i objektivan.

i tema nije pop vs. rock, tema je da li rock izumire, naravno da ne. led zeppelin još nije izumro kao bend koji se traži i sluša, a kamoli neki noviji bendovi. to je poenta. cindy lauper i slične pop zvijezde više niko ne zna.

i to je poenta. ;)
Sama činjenica da si spomenuo Lauperovu govori o tome da ipak ljudi još uvijek znaju za nju i slušaju je.
Osim toga postoje kompletni tv kanali (VH1, VH1 Classic) posvećeni upravo muzici iz tih godina
gdje su izvođači kao Lauperova u stalnoj rotaciji.

O muzičkoj vrijednosti nečega ne mogu odlučiti jedan ili dva čovjeka, sud donosi istorija i slušaoci,
a većina njih se ne bi složila da pop muzika ima manju vrijednost u odnosu na rock.
Jer nazvati izvođače kao što su Abba, Prince, Michael Jackson, Madonna, Kate Bush, Pulp, Blur i da
ne nabrajam dalje, inferiornim u odnosu na Zeppeline ili na neki drugi rock bend je sve osim realno
i objektivno.

Da zaključim što se tiče teme, ne, ne mislim da rock'n'roll umire, jer do sada je toliko puta bio pokopan
i sahranjen da bi već trebao biti istruhli leš. Rock'n'roll se samo prilagođava, raste i mutira povezujući
se sa drugim muzičkim žanrovima i ponovo donoseći nešto novo što bi mogao ponuditi publici.
Nažalost dobar dio publike još uvijek živi u "zlatnim" vremenima pa ne mogu da prepoznaju niti žele
da istražuju ono što se dešava danas, upravo sada dok ovo tipkamo.
DaysleepeR

#57 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

ja sam spomenuo Lauperovu jer je ja znam, ne znači to da je neki obožavatelj pop muzike zna. niti treba da je zna. pop konzument traži i interesuje ga upravo ono što si ti rekao, ono što se sad dešava.

ali nažalost to nije nikakvo mjerilo vrijednosti. I Ke$ha je sad, pa je njesra. Mozart nije njesra. a traje. kao i Zeppelin. Kao i Metallica trenutno na svjetskoj turneji sa albumom izdatim 1990. godine. a gdje su pop zvijezde iz te godine danas? nemaaaa pojela macaaa
So What!

#58 Re: da li rock and roll izumire?

Post by So What! »

DaysleepeR wrote:ja sam spomenuo Lauperovu jer je ja znam, ne znači to da je neki obožavatelj pop muzike zna. niti treba da je zna. pop konzument traži i interesuje ga upravo ono što si ti rekao, ono što se sad dešava.

ali nažalost to nije nikakvo mjerilo vrijednosti. I Ke$ha je sad, pa je njesra. Mozart nije njesra. a traje. kao i Zeppelin. Kao i Metallica trenutno na svjetskoj turneji sa albumom izdatim 1990. godine. a gdje su pop zvijezde iz te godine danas? nemaaaa pojela macaaa
Da, odličan komentar za Black Album turneju. Evo da se pohvalim bio sam im u Beogradu na koncertu i bilo je oko 35 000 ljudi. A samo par dana nakon toga održali su koncert na Stade de Franceu, ako se sjećate samo sa utkamice s Francuskom i koliki je kapacitet tog stadiona bit će vam sve jasno.

Isti album je prodat u 25 miliona primjeraka te se ubraja u 50 najprodavanijih izdanja ikad. A eto i danas traje i dans spaja publiku, a toliko je približio metla običnom narodu da je metal izgubio okultistički i stanistički imidž kod normalnog naroda.

A evo primjera od prije decenije, Backstreet Boys, Cristina Aguillera, Britney, N' Sync, 98 Degrees itd... Gdje su ti ljudi?
dale cooper

#59 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

DaysleepeR wrote:ja sam spomenuo Lauperovu jer je ja znam, ne znači to da je neki obožavatelj pop muzike zna. niti treba da je zna. pop konzument traži i interesuje ga upravo ono što si ti rekao, ono što se sad dešava.

Podcjenjuješ obožavatelje pop muzike. Da je tako Jackson i ostali koje sam spomenuo ne bi još uvijek
bili slušani. Obožavatelja pop muzike ima različitih dobi i profila. Da, ima ljudi koji slušaju isključivo
ono što je sada na top listama, a ima i onih koji su voljni da istražuju pa idu u prošlost da pronađu
bisere.

Ja sam davno prošao te dječije bolesti tipa "ova muzika je više cool od ove". Sjećam se da sam
u osnovnoj slušao hard rock i bendove tipa Motley Crue, Poison i Bon Jovi i sprdao sam se sa djevojčicama
i ostalim koji su slušali pop muziku. Moja simpatija iz razreda je slušala Pet Shop Boys i uvijek sam se
zezao na njen račun. Negdje krajem 90-tih kada me je konačno počeo popuštati taj puritanizam prema
rock i metal muzici sam počeo otkrivati sve ono što sam propuštao do tada. Od čistog pop-a, jazza, elektronike
pa sve do countrya. I onda sam poslušao Pet Shop Boyse sa nekim drugim ušima i otkrio jedan čistokrvni klasični
pop bend čija je diskografija nadživjela mnogo popularnije rock grupe iz tog vremena i bendove kao ove
što sam spomenuo. Pet Shop Boys su još uvijek relevantan bend čiji je utjecaj i danas vidljiv na dosta drugih
izvođača. A Motley Crue i Poison? Zauvijek ostali obmotani u nostalgičnom velu 80-tih godina. Danas kad ih
poslušam, zvuče tako zastarjelo i smješno. Ali pretpostavljam da je sve to dio mog muzičkog odrastanja.

Nije pošteno uspoređivati Keshu sa nekim od ovih starijih izvođača čisto zato što još uvijek nije prošlo
dovoljno vremena da se može reći da li će proći taj test.

A ovo što Metallica ide na turneju sa albumom iz 1990 godine je više alarmantno nego bilo šta drugo.
Može se i uzeti kao znak da više nemaju posebno šta novo ponuditi, pa idu na kartu starih uspješnica.
I njihovi zadnji albumi govore u prilog tome, Death Magnetic je bio čista reciklaža starih ideja i rifova.
Naravno oni su svoje mjesto u rock istoriji obezbjedili, ali je pomalo tužno vidjeti nekada veliki bend
na auto pilotu i sa vrlo malo stare vatre.
dale cooper

#60 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

So What! wrote:
DaysleepeR wrote: A evo primjera od prije decenije, Backstreet Boys, Cristina Aguillera, Britney, N' Sync, 98 Degrees itd... Gdje su ti ljudi?
Aguilera i Britney su još uvijek aktivne, Justin Timberlake iz N'Sync napravio sasvim solidnu solo karijeru.
Ono što se mora uzeti u obzir je da je ključna stvar kod pop muzike singl. Dok rock muzika najbolji
izražaj dobija kroz format albuma. Tako da mogu reći da Britney, Christina, Justin ili nešto noviji izvođači
kao Lady Gaga ili Rihanna nisu do sada izdali sjajan i jak cijeli album, ali su izdali neke odlične singlove
i tu leži njihova snaga. U malim dozama što bi se reklo.
DaysleepeR

#61 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

Motley Crue nastupio ovog vikenda na HellFest u Francuskoj. Eto gdje su. Poison i dalje svira.

inače

Pop music (a term that originally derives from an abbreviation of "popular") is a genre of popular music which originated in its modern form in the 1950s, deriving from rock and roll.[1] The terms popular music and pop music are often used interchangeably, even though the former is a description of music which is popular (and can include any style), whilst the latter is a specific genre containing qualities of mass appeal.[1]

As a genre, pop music is very eclectic, often borrowing elements from other styles including urban, dance, rock, Latin and country;[1] nonetheless, there are core elements which define pop. Such include generally short-to-medium length songs, written in a basic format (often the verse-chorus structure), as well as the common employment of repeated choruses, melodic tunes, and catchy hooks.[1]

So-called "pure pop" music, such as power pop, features all these elements, utilising electric guitars, drums and bass for instrumentation;[1] in the case of such music, the main goal is usually that of being pleasurable to listen to, rather than having much artistic depth.[1] Pop music is generally thought of as a genre which is commercially recorded and desires to have a mass audience appeal.[1]

Musicologists often identify the following characteristics as typical of the pop music genre[citation needed]:

an aim of appealing to a general audience, rather than to a particular sub-culture or ideology[4]
an emphasis on craftsmanship rather than formal "artistic" qualities[4]
an emphasis on recording, production, and technology, over live performance[11]
a tendency to reflect existing trends rather than progressive developments[11]
much pop music is intended to encourage dancing, or it uses dance-oriented beats or rhythms[11]

The main medium of pop music is the song, often between two and a half and three and a half minutes in length, generally marked by a consistent and noticeable rhythmic element, a mainstream style and a simple traditional structure.[16] Common variants include the verse-chorus form and the thirty-two-bar form, with a focus on melodies and catchy hooks, and a chorus that contrasts melodically, rhythmically and harmonically with the verse.[17] The beat and the melodies tend to be simple, with limited harmonic accompaniment.[18] The lyrics of modern pop songs typically focus on simple themes – often love and romantic relationships – although there are notable exceptions.[4]

Harmony in pop music is often "that of classical European tonality, only more simple-minded."[19] Clichés include the barbershop harmony (i.e. moving from a secondary dominant harmony to a dominant harmony, and then to the tonic) and blues scale-influenced harmony.[20] "The influence of the circle-of-fifths paradigm has declined since the mid-1950s. The harmonic languages of rock and soul have moved away from the all-encompassing influence of the dominant function. ...There are other tendencies (perhaps also traceable to the use of a guitar as a composing instrument) – pedal-point harmonies, root motion by diatonic step, modal harmonic and melodic organization – that point away from functional tonality and toward a tonal sense that is less directional, more free-floating."

mislim da je dovoljno rečeno o umjetničkoj vrijednosti pop muzike o čemu sam ja i pričao. bez obzira koliko muzika bila slušana, jer joj je to i cilj, značajnu umjetničku vrijednost nema, jer joj to NIJE cilj.

ja ništa drugo nisam ni rekao.
dale cooper

#62 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Ovo ti je akademska definicija pop muzike. A za akademičare ni rock muzika nema neku
veću vrijednost. Većina ovih stvari vezano za strukturu pop pjesme važi i za rock pjesmu.
Pjesme od 2 do 4 minute, strofa-refren-strofa, sa fokusom na melodiju i catchy stihovima
uglavnom ljubavnog karaktera. Ovakva ti je struktura pop/rock pjesama od Beatlesa pa na ovamo.
A ovo za težnju da se svidi velikom broju publike, pa zar to nije težnja većine bendova koji se
bave muzikom, bili oni pop ili rock usmjerenja.

U ovom wiki članku se konkretno spominje power pop kao jedan od predstavnika "čiste pop" muzike,
pa evo ti predstavnika i definicije power pop-a:

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_pop

Ako su ti The Who, The Cars, Big Star ili Badfinger nešto što nema muzičku vrijednost, onda bojim
se da nemamo više o čemu pričati. Najlakše je naći i citirati članak i pronaći dijelove koji se
naizgled slažu sa onim što želiš da dokažeš, a zanemariti druge dijelove koji se ne uklapaju ili
još gore ne pročitati ih uopšte.
Better Man

#63 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Better Man »

So What! wrote:Pa evo ako ćemo realno, bilo je mnoštvo rock grupa koje jesu svirali neki rock, ali su pos svemu bili pop. Danas najbolji primjeri za to su Maroon 5, Coldplay, a opasno im se pridružio i bend kojeg sma nekad volio, bend Linkin Park koji je sa ovim novim albumom (ovaj nakon A Thousand Suns) napokon prebjegao u totalni pop, a mi fanovi to možemo sa strane posmatrati.

Uglavnom bendovi poput Maroon 5 i Coldplaya moraju raditi muziku kakvu im naloži njihova izdavačka kuća. Pa npr. izdaju pjesme sa reperima, pogotovo sa onim paščetom Pitbullom i ostalim. Nažalost mnogi misle da su oni rock i to je današnja boljka. Mnogi misle da su pravi rockeri ako slušaju takve bendove. Nekad su takava status imali Bon Jovi, Motley Crue i ostali glameri, ali eto ispade da je to mila majka na šta danas odoše pojedinio bendovi.

Isto me boli kada odem na YouTube i vidim da naprimjer neko remek djelo od Toola, Metallica, Dream Theatera, Anthraxa, Megadetha ima tako malo pregleda u odnosu na neku pjesmu nekog kvazi repera u duetu sa nekom pop pjevačicom kao itd.

Npr. da je YouTube postojao osamdesetih i devedesetih vidjeli bi ko ustavri ima najviše pregleda ili šta se najviše sluša, ali eto došlo je neko bolesno vrijeme. Ipak mnogo rockeri i ne koriste YouTube nego slušaju muziku i dalje sa računara ili CD-ova pa možda zbog toga.
J...s bend kojem diskografska kuca diktira kakve ce pjesme snimati i i skim ce praviti duete!
DaysleepeR

#64 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

The Who su koliko ja znam progressive rock.

Ja volim The Cars, ali ne traje ta muzika do dan danas. Džaba je. Džaba sve.

Žao mi je što ne pratiš, ali eto da pratiš vidio bi samo koja je pomama bila za reunion Black Sabbath-a ove godine. Šteta što ne pratiš.

Inače za strukturu pjesme kako si naveo, ja ti odmah ovako stavim par primjera antologije rock-a koji ne spada u tu strukturu

Led Zeppelin
Deep Purple
PINK FLOYD!

itd. itd.
DaysleepeR

#65 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

Better Man wrote:
So What! wrote:Pa evo ako ćemo realno, bilo je mnoštvo rock grupa koje jesu svirali neki rock, ali su pos svemu bili pop. Danas najbolji primjeri za to su Maroon 5, Coldplay, a opasno im se pridružio i bend kojeg sma nekad volio, bend Linkin Park koji je sa ovim novim albumom (ovaj nakon A Thousand Suns) napokon prebjegao u totalni pop, a mi fanovi to možemo sa strane posmatrati.

Uglavnom bendovi poput Maroon 5 i Coldplaya moraju raditi muziku kakvu im naloži njihova izdavačka kuća. Pa npr. izdaju pjesme sa reperima, pogotovo sa onim paščetom Pitbullom i ostalim. Nažalost mnogi misle da su oni rock i to je današnja boljka. Mnogi misle da su pravi rockeri ako slušaju takve bendove. Nekad su takava status imali Bon Jovi, Motley Crue i ostali glameri, ali eto ispade da je to mila majka na šta danas odoše pojedinio bendovi.

Isto me boli kada odem na YouTube i vidim da naprimjer neko remek djelo od Toola, Metallica, Dream Theatera, Anthraxa, Megadetha ima tako malo pregleda u odnosu na neku pjesmu nekog kvazi repera u duetu sa nekom pop pjevačicom kao itd.

Npr. da je YouTube postojao osamdesetih i devedesetih vidjeli bi ko ustavri ima najviše pregleda ili šta se najviše sluša, ali eto došlo je neko bolesno vrijeme. Ipak mnogo rockeri i ne koriste YouTube nego slušaju muziku i dalje sa računara ili CD-ova pa možda zbog toga.
J...s bend kojem diskografska kuca diktira kakve ce pjesme snimati i i skim ce praviti duete!
to nisu bendovi nego produkti producenata i diskografskih kuća, klasični pop recept. niko od pomenutih u tom kontekstu nije rock. čisti pop.
dale cooper

#66 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

DaysleepeR wrote:The Who su koliko ja znam progressive rock.

Ja volim The Cars, ali ne traje ta muzika do dan danas. Džaba je. Džaba sve.

Žao mi je što ne pratiš, ali eto da pratiš vidio bi samo koja je pomama bila za reunion Black Sabbath-a ove godine. Šteta što ne pratiš.

Inače za strukturu pjesme kako si naveo, ja ti odmah ovako stavim par primjera antologije rock-a koji ne spada u tu strukturu

Led Zeppelin
Deep Purple
PINK FLOYD!

itd. itd.
Očigledno nisi čuo rane stvari The Who. Ako si pročitao postavljeni članak, vidjeo si da su glavna inspiracija
za power pop muzičare bili bendovi iz takozvane Britanske invazije među kojima su glavni bili naravno
The Beatles pa Kinksi, The Who, Small Faces itd. A o Beatlesim i njihovom radu mislim da nemamo šta puno
komentarisati, udarili su temelje većini stvari koje su i danas aktuelne i njihov uticaj je još uvijek
nemjerljiv. Ono što cijelo vrijeme pokušavam reći i što potenciram je da granice između pop i rock muzike
nisu jasno definisane i da je podjela među njima besmislena.

Mogu i ja navesti pjesme tih istih bendova koji se u bobu uklapaju u tu strukturu.
DaysleepeR

#67 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

možda podjela jeste ali legacy nije
dale cooper

#68 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Zaostavština Beatlesa je veća od bilo kojeg drugog benda. A da se razumijemo Beatlesi su bili pop
bend, ali i rock i psihodelični itd. Oni su na svom primjeru pokazali besmislenost puritanizma i nekoj
slijepoj odanosti jednom stilu muzike. I muzika je mnogo bogatija zbog te njihove eklektičnosti.
DaysleepeR

#69 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

iz ove perspektive Beatlesi se mogu nazvati pop bendom i to u svojoj ranoj fazi. kad su se pojavili, u to vrijeme bili su nešto apsolutno neviđeno po žestini i zvuku, čistokrvni rock bend. ako poznaješ diskografiju Beatlesa, onda znaš da im je svaki naredni album bio žešći a oni sve manje i manje lijepi uredni i slatki.

Beatles su rock bend 1/1

ovo nije pop

http://www.youtube.com/watch?v=QWuXmfgXVxY
dale cooper

#70 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

DaysleepeR wrote:iz ove perspektive Beatlesi se mogu nazvati pop bendom i to u svojoj ranoj fazi. kad su se pojavili, u to vrijeme bili su nešto apsolutno neviđeno po žestini i zvuku, čistokrvni rock bend. ako poznaješ diskografiju Beatlesa, onda znaš da im je svaki naredni album bio žešći a oni sve manje i manje lijepi uredni i slatki.

Beatles su rock bend 1/1

ovo nije pop

http://www.youtube.com/watch?v=QWuXmfgXVxY
Ovo jeste:

ili ovo, iz kasnije faze:

Klasični primjer one strukture koju si ti spomenuo kao manje vrijednu. Nikad, ali nikad, ne podcjenjuj
moć odlične melodije i refrena. Beatlesi su stavili pop u popularnost, Beatlemania je bilo nešto
neviđeno i neponovljivo.
So What!

#71 Re: da li rock and roll izumire?

Post by So What! »

Rock je najrašireniji oblik muzike i kao takav se transformisao u razne u oblike kao što su punk, metal, grunge, indie itd... Pop to ipak nije, pop muzika postoji kao žanr, a ustvari i kao termin. Pop je danas 50Cent ft. Jenifer Lopez, a npr. neku vrstu popa sviraju Depeche Mode, a oni su mnogo uticali na rock. Mnogo se ovdje miješaju pop kao termini i kao muzika.

Ovo je neka fuzija synthpopa blago premazan nekim soft rockom, a radi se naravno o bezvremenskom hitu:

DaysleepeR

#72 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

opet pop nije ni do koljena rokenrolu

eto ako ti i popustim za Beatles-e što neću naravno, drugi primjer ni nemaš
Johnny_x

#73 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Johnny_x »

Evo dok mi ide u playeru Led Zeppelin - Achilles Last Stand Live da napisem nesto o ovoj temi. Rock na Balkanu nije definitivno isti kao prije nekih 30 godina. Prije 30-ak godina bilo je izdas album, odrzavas turneje punis objekte u kojem god gradu da se nadjes bilo da se radi o Beogradu ili nekom manjem gradu, bilo je puno uvijek, sada rijetko koji bend to moze, obicno nastupaju u vecim gradovima a rijetko u manjim. Sto se tice samog kvaliteta muzike to je dosta opao. Rijetko se koja danasnja rock pjesma moze porediti sa nekom u proslosti(nadjite neku danasnju pjesmu koja se moze porediti sa pjesmom "Kad bi bio bijelo dugme").
Sto se tice svjetske scene i tu je problem sa "oginalnoscu" rijetko koji bend je danas orginalan, avangardan da ponudi nesto novo sto do sada nije vidjeno kao recimo Bitlsi, Pink FLoyd, Black Sabbath, Megadeth, Zeppelini itd. Cak i James Hetfield je priznao da moze napravit spisak od preko hiljadu stvari koje je "ukrao" od Lemmya.
Da li rock izumire? Odgovor je NE. Da li je rock prvi muzički žanr na Balkanu? Odgovor je također NE. Da li se može nešto promjeniti? Može, ali pod uslovom da dođe neki bend koji će zasjeniti sve ostalo, koji će biti orginalan, koji će ponuditi nešto što do sada nije viđeno. Neki kažu da je to nemoguće. Tako se govorilo za vrijeme Bitlisa da je to vrhunac muzike da nema više dalje, pa onda dođe Hard Rock, Metal, Punk itd.
DaysleepeR

#74 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

ako već pričamo za Ex Yu, na djelu je skupo plaćeni projekt zaglupljivanja i zatupljivanja ljudi, između ostalog i ispraznom i pasivno-agresivnom muzikom.

bez velikih para uloženih u projekat vraćanja ljudi sa ovih prostora iz ponora nacionalizma i vjerskog fanatizma u normalne svjetske tokove nema ni povratka normalnim muzičkim mjerilima pa ni rokenrolu.

pošto su ovi naši prostori svakako pod eksperimentom, nisu mjerodavni za bilo šta.
Last edited by DaysleepeR on 17/06/2012 23:25, edited 1 time in total.
dale cooper

#75 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Šta će mi bolji primjer od najboljeg benda svih vremena. :D

Osim toga ovo nije natjecanje u pišanju da treba neko više da dobaci ili prestane pišati. :D

Samo pokušavam objasniti svoje stajalište, i međusobnu isprepletanost ova dva stila kroz istoriju.
Post Reply