Ulica: Čarli Čaplina 39

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rikardoreis

Post by rikardoreis »

dawn_upon_dawn wrote:dobro, ali pazi, srpski pravopis uglavnom dijeli tvoje misljenje i to je njihov izbor :)

udio u tome ima i to sto je njihovo zvanicno pismo ujedno CIRILICA (dakle, drugi grafijski sistem nego u engleskom) pa to sebi mogu dozvoliti mirne duse :D

s druge strane, mi sa engleskim dijelimo latinicno pismo :) kako rekoh gore. naravno, nista od toga ne treba bukvalno shvatiti kao argument za jedno ili drugo.

ja licno jesam za izvorno pisanje imena, znas zasto? pa ne bih htjela da npr. u engleskom mi urade sa imena ono sto su uradili sa vojislavom kostunicom gore ili srbi sa chaplinom :D i uglavnom, ako obratis paznju, imena iz ovih ex-yu zemalja englezi, amerikanci i ini pisu onako kako ih mi pisemo :)

uostalom, vjeruj da olaksava komunikaciju - neko ko ne poznaje nasa pravila pisanja i izgovora ne bi mogao bas tako lako prepoznati svoje ime, u nekim slucajevima :D mislim, napisano :D
:thumbup:
tebe svaki dan sve ljepse citati :)
striker

Post by striker »

dinchy84 wrote:ma ne znamo ni mi izgovarati :roll:
Evo kako smješno izgleda kad se ne izgovora pravilno ime ili prezime :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=0Yr4dk2p ... ed&search=
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

thanx riki :kravata:

:D :)
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote: i uglavnom, ako obratis paznju, imena iz ovih ex-yu zemalja englezi, amerikanci i ini pisu onako kako ih mi pisemo :)
ma nije bas tako... moscow, poland, yugoslavia, bosnia, belgrade, vienna, turkey, italy, macedonia... puno toponima je anglicizirano... a licna imena ostanu u 'originalu' iz ciste lijenosti i jer doticni pocesto ne znaju kako se izgovara pa jednostavno prepisu... a glede izgovora... zvaki nesretnik koji kao ja ima slovo DZ ili LJ u imenu... zna sta ti se desi od imena kad ga englezi ili ameri pocnu izgovarat... tako da bi u nekim situacijama ipak bilo bolje da je ime napisano 'po engleski' da ljudi znaju kako da izgovore...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote: i uglavnom, ako obratis paznju, imena iz ovih ex-yu zemalja englezi, amerikanci i ini pisu onako kako ih mi pisemo :)
ma nije bas tako... moscow, poland, yugoslavia, bosnia, belgrade, vienna, turkey, italy, macedonia... puno toponima je anglicizirano... a licna imena ostanu u 'originalu' iz ciste lijenosti i jer doticni pocesto ne znaju kako se izgovara pa jednostavno prepisu... a glede izgovora... zvaki nesretnik koji kao ja ima slovo DZ ili LJ u imenu... zna sta ti se desi od imena kad ga englezi ili ameri pocnu izgovarat... tako da bi u nekim situacijama ipak bilo bolje da je ime napisano 'po engleski' da ljudi znaju kako da izgovore...
u pravu si. ali mislila sam uglavnom na imena ljudi i drzava sa ex yu prostora. iz ma kojeg razloga pisali tako kako pisu, ne znam... draze mi je da tako ostane. i to me vodi do pitanja special charactersa

i kad to rece, pade mi na pamet recimo francuski - kad god pisu francuska imena i prezimena u engleskom tekstu, mislim da su vrlo cesto izvorna, pa prenose i one njihove akcente na npr. imenima kao sto je Renee (mrsko mi ubacivati simbol) itd. i sad kontam, zasto to ne bi mogli ciniti i sa nasim imenima :? nasa slova sa kvacicama, mislim?

ali eto, germanska imena ne mijenjaju... Freud recimo :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

moje ime niko ne grijesi pri izgovoru :oops: ...naime, jedna drzava pocinje s mojim imenom :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

...a nisam Jugoslav... :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

.. ni Hrvoje... :D

da nisi Amer :D:D:D

Amereeee :D:D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

dawn_upon_dawn wrote:.. ni Hrvoje... :D

:D daleko je, daleko je, amerikaaa :D ...netacan odgovor...ovim ste potrosili sva tri jockera...ako budete dobri javim vam nekad :D

nisam ni Franco :D ...republikanac sam :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

rikardoreis wrote:
dawn_upon_dawn wrote:.. ni Hrvoje... :D

:D daleko je, daleko je, amerikaaa :D ...netacan odgovor...ovim ste potrosili sva tri jockera...ako budete dobri javim vam nekad :D

nisam ni Franco :D ...republikanac sam :D
ama prebroja se ti :oops: :D samo sam dva ispucala :D nemoj nam reci, pogodit cemo :D

Rusmireeeee ....

Kostaaaa (ricaaaa) .....

:D:D:D

evo evo, necu vise :-)
Jara

Post by Jara »

Saudeeee?
rikardoreis

Post by rikardoreis »

:lol: :lol:

nisam ni znao da toliko ima imena povezanih sa drzavnim strukturama :D

netacno opet...eto sad si potrosila jockere... :D ebo te Rusmir, dje ga nadje :lol:

nisam ni Pero...ja sam Ero :D
Sogan

Post by Sogan »

rikardoreis wrote:moje ime niko ne grijesi pri izgovoru :oops: ...naime, jedna drzava pocinje s mojim imenom :D
Trinidad :? :shock:

brat Saud? :D
danas

Post by danas »

Sogan wrote:
rikardoreis wrote:moje ime niko ne grijesi pri izgovoru :oops: ...naime, jedna drzava pocinje s mojim imenom :D

ovo ko iz onog vica dje je fata americki spijun, jer izadje na balkon nocu i vice -- ES-A-DE :D :D

a jes vas nalozio riki :lol: :lol: :lol: :lol:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
Sogan wrote:

ovo ko iz onog vica dje je fata americki spijun, jer izadje na balkon nocu i vice -- ES-A-DE :D :D

a jes vas nalozio riki :lol: :lol: :lol: :lol:
ma ja sam kontala na momenat esad :lol: nije jer kaze da mu stranci ne grijese ime :D a es a de je samo na nasem :D :lol:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Sogan wrote:

jok, neg' Martinique :D (kako li se vec pise..ej, lijepi Vuk :D )

nisam ni Saud, a brat jesam, ako sam dobro skont'o :wink: :D

idem sad...ubost ce vec neko, ako zanimanje potraje :D

@dawn, mozda, malo naginju stranci u jednom slovu jednom drugom, slicnom..zavisi im, od zubala, mozda :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Timureee....

Romaneeee.....

Sudaneee....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

DERIMEEEEEE,MA DJES BA DERIMEEEEEEEE........ :D
nisam ni Saud, a brat jesam, ako sam dobro skont'o
topli,hladni,vrući pa kontam hajd da probam :D
darius_maximus

Post by darius_maximus »

Evo nekih naziva iz jednog prevoda koji ja trenutno radim...

Pouilly-Fuisse

Chateaubriand

Chateau Lafite Rothschild

... ne, ne prevodim Menu... :D

Ne znam, ja obicno ostavljam izvorne nazive, jer mi trenskribovano nekad fakat nakaradno izgleda, a ne mozes mijesati stilove, ili ovako ili onako mora biti... :D

Najgore sto sam ikad vidio u prevodima je kad srpski kanali (PINK, recimo) pusti film, u kojem u po frke pise: "Zovite EF BI AJ!" E to mi je vrhunac... :D
BSn

Post by BSn »

Pa normalno je da ce oni napisati tako kako su vec napisali, posto im je sluzbeno pismo cirilica, a ne i latinica.

Tako da, naprosto, nemaju drugu soluciju!

Hew Yopk! :D
darius_maximus

Post by darius_maximus »

BSn wrote:Pa normalno je da ce oni napisati tako kako su vec napisali, posto im je sluzbeno pismo cirilica, a ne i latinica.

Tako da, naprosto, nemaju drugu soluciju!

Hew Yopk! :D
Neeeee, bude na PINKu prevod pisan latinicom, e to ne mogu bas da svarim... :D
debela

Post by debela »

darius_maximus wrote:Evo nekih naziva iz jednog prevoda koji ja trenutno radim...

Pouilly-Fuisse

Chateaubriand

ovo je francuski pretpostavljam. i kako sad ja, koja ne poznajem francuski, da znam kako se ovi nazivi izgovaraju ako ih ostavis ovako?
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

debela wrote:
darius_maximus wrote:Evo nekih naziva iz jednog prevoda koji ja trenutno radim...

Pouilly-Fuisse

Chateaubriand

ovo je francuski pretpostavljam. i kako sad ja, koja ne poznajem francuski, da znam kako se ovi nazivi izgovaraju ako ih ostavis ovako?
u zagradi izgovor ako je naucni rad :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

dawn_upon_dawn wrote:Timureee....

Romaneeee.....

Sudaneee....
samu sebe citiram :D

armeneeee...

benineee ...

kenane..
danas

Post by danas »

debela wrote:

Pouilly-Fuisse

Chateaubriand

ma to je nista... :D nego kad dodjes na posao, a ti DZENANA, a kolega ti XIAO... pa se gledate, a nijedno da bekne :lol: :lol: :lol:
Post Reply