BIH bez RS?

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

artzy wrote:
osa wrote:
sebilj wrote: dobro recheno
Bojim se da u toj građanskoj BiH narodi kojih je manje , a pogotovo hrvati , bili ravnopravni upravo toliko koliko su ravnopravni bošnjaci i hrvati u RS.
Ne mislim da iko vise zastupa uredjenje BiH kao centralizirane republike, a mozda bi trebalo da bude zastupano.

Ono sto zelim reci je da u ovim natezanjima oni koji su bili za funkcionalnu drzavu i s dobrim namjerama prema svima zastupali su decentralizirano uredjenje cisto zbog logike da je to dobro. Oni koji jos uvijek podrivaju drzavu, kao sto to radi Dodik maksimiziraju svoje "zahtjeve" sa ciljem da dobiju maksimum moguci.

Uzmimo dvije krajnosti; na jednoj strani drzava bez ikakvih entiteta na jednoj strani i na drugoj strani konfederaciju - dobit cemo nesto izmedju; cijelu BiH sa kantonima. Ako pomaknes svoje zahtjeve prema toj sredini - pomaknut ces i "kompromisno rjesenje" na tu stranu u korist neprijatelja drzave.

Mislim da trenutno kompromis bi bio RS podijeljena na kantone i sa kantonima FBiH da cine BiH. BiH moze promijeniti ime u FBiH. Kompromis je u tome da novi kantoni ostanu u granicama RS...

Na drugoj strani niko nema pravo da pregovara o predaji podrucja drugoj drzavi - osobito onih podrucja na kojima su Hrvati i Bosnjaci cinili vecinu. Ako bi jedan dio BiH postao nova drzava - to bi imalo isto znacenje.

Dejton je napravio da se ne mogu takve odluke donositi bez jednog od naroda tako da ni RS ne moze postati drzava bez potpisa predstavnika druga dva naroda (ili i jednog od njih). Ja bih uveo poseban zakon po kojem ni jedna osoba ne moze imati pravo da ugrozi teritorijalni integritet drzave a svaki "dogovor" i "potpisivanja" je upravo to. Neki drzavni sluzbenici bi mogli biti dovedeni na sud za takve djelatnosti cak i sada.

Dodik svojim izjavama cini to bez prestanka. Ignorise prava nesrba u RS, itd...

Znaci samo kantoni (kao u Federaciji) u cijeloj zemlji tako da se izgubi jedan nivo vlasti. Kantonima dati pravo da se udruzuju u vece kantone i takve odluke kao i mnogo drugih dati Vijecu Naroda na usvajanje gdje svaki od tri naroda imaju pravo veta.

Ne mislim da ovom rjesenju ima alternative. Kantoni formirani na istinskoj ekonomskoj bazi nemaju sanse jer su Srbe uvjerili da ce ih neko sunetiti. Razlog je vjerovatno u tome sto kada jednom izgube strah i neku kolicinu nepovjerenja mogli poceti da se suocavaju sa onim sto su sami ucinili. Zato Dodik ne smije da popusti u svojoj histeriji. Ako Srbi pocnu zivjeti normalno sa drugim Bosancima i Hercegovcima mogli bi se poceti pitati: "Pa sta nam je ovo sve trebalo?" ili "Mozda cetnistvo, velika srbija i istraga poturica i nije najveca i najbitnija stvar u 21. stoljecu...?"

Osim toga kantoni u RS gdje su Bosnjaci bili vecina trebaju biti uredjeni kao ovi "mjesoviti" kantoni u srednjoj Bosni... Posavski kanton gdje su Hrvati bili vecina takodjer... Dozvoliti da Drvar bude u kantonu sa Srpskom vecinom.. itd ...
Ja sam prije misljenja da bi FBiH trebala ukinuti kantone, a ti bi ih i u RS uvodio. Ionako imamo aparat koji ne moze nahraniti ni 5 budzeta tako da administraciju treba smanjit. I da su ovi nasi politicari imalo ljubitelji Bosne i Hercegovine davno bi ukinuli kantone jer su neprirodni(onaj iz olova ide u zenicu u bolnicu , puno dalje nego sto bi isao do sarajeva), nefunkcionalni (toliko kantonalnih skupstina bez obzira sto su jednodomne, toliko ministarstava, UNIVERZITETI NA KANTONALNOM NIVOU,na to se treba smijat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ) prozdrljivi su jer uzmaju ogroman dio budzeta da se nahrane. Svugdje u svijetu bar u normalnim drzavama 70% budzeta ide na javnu potrosnju - 30% na administraciju, KOD nas je to obrnuto . Tako da kantonalizacija BiH na ovakav nacin samo je stetna.. Ukinuti kantone, ojacati lokalnu samoupravu je put kojim treba da ide FBiH pa da tek nakon toga neke zamjerke upucuje na racun RS-a
osa

Post by osa »

Puno je različitih prijedloga o uređenju BiH neki su realni, neki iracionalni, a neki nemogući. Međutim po meni glavni problem u BiH su strahovi raznih vrsta: od majorizacije, od nestanka, od iseljenja, od islamizacije itd., misli li tko, kako i na koji način građani biH mogu pobijediti ili prevladati silne strahove koji u kriznim situacijama dovode do iracionalnih odluka posljedica kojih su pogromi, protjerivanja i sl., i to ne samo u bliskoj prošlosti već nemalo kroz cijelu bosansko-hercegovačku povijest.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

osa wrote:Puno je različitih prijedloga o uređenju BiH neki su realni, neki iracionalni, a neki nemogući. Međutim po meni glavni problem u BiH su strahovi raznih vrsta: od majorizacije, od nestanka, od iseljenja, od islamizacije itd., misli li tko, kako i na koji način građani biH mogu pobijediti ili prevladati silne strahove koji u kriznim situacijama dovode do iracionalnih odluka posljedica kojih su pogromi, protjerivanja i sl., i to ne samo u bliskoj prošlosti već nemalo kroz cijelu bosansko-hercegovačku povijest.
kakvi strahovi pusti te predizborne trikove, mene neko ne moze natjerat na nesto sto ja necu tako ne moze niko nikoga ni islamizirat ni katolizirat niti pravoslavizirati. Samo se moze privatizirati :lol: :lol: :lol:
osa

Post by osa »

Tariq_rambo wrote:
osa wrote:Puno je različitih prijedloga o uređenju BiH neki su realni, neki iracionalni, a neki nemogući. Međutim po meni glavni problem u BiH su strahovi raznih vrsta: od majorizacije, od nestanka, od iseljenja, od islamizacije itd., misli li tko, kako i na koji način građani biH mogu pobijediti ili prevladati silne strahove koji u kriznim situacijama dovode do iracionalnih odluka posljedica kojih su pogromi, protjerivanja i sl., i to ne samo u bliskoj prošlosti već nemalo kroz cijelu bosansko-hercegovačku povijest.
kakvi strahovi pusti te predizborne trikove, mene neko ne moze natjerat na nesto sto ja necu tako ne moze niko nikoga ni islamizirat ni katolizirat niti pravoslavizirati. Samo se moze privatizirati :lol: :lol: :lol:
kad nema strahova što se onda ne dogovorite i živite kao normalni ljudi u normalnoj državi.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

osa wrote:
Tariq_rambo wrote:
kad nema strahova što se onda ne dogovorite i živite kao normalni ljudi u normalnoj državi.
kako se dogovorit kad po drzave ne priznaje istu kao svoju drzavu nego zive svoju drzavu kroz entitet. Isto tako je i stanje mozda malo blaze u "herce bosni" i kad to sve saberes dobijes da nema dogovora o zajednickom zivotu na teritoriji BiH
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Tariq_rambo wrote:
osa wrote:
Tariq_rambo wrote: kakvi strahovi pusti te predizborne trikove, mene neko ne moze natjerat na nesto sto ja necu tako ne moze niko nikoga ni islamizirat ni katolizirat niti pravoslavizirati. Samo se moze privatizirati :lol: :lol: :lol:
kako se dogovorit kad po drzave ne priznaje istu kao svoju drzavu nego zive svoju drzavu kroz entitet. Isto tako je i stanje mozda malo blaze u "herce bosni" i kad to sve saberes dobijes da nema dogovora o zajednickom zivotu na teritoriji BiH
A zasto ne priznaje: zbog nametnutih strahova da ce biti majorizirani, nadglasavani, pa cak i islamizirani i suneceni :-) . Osa je u pravu. Treba prvo razbiti mitologiju straha da bi ljudi poceli racionalno razmisljati.
Šapat

Post by Šapat »

Eeeee...otkad ja to govorim. Ali svi se ili prave glupi ili su stvarno glupi.

Doziranje straha je u stvari to sto je ovdje stalno na tapetu. Sa svih strana. I to je ono, izmedju ostalog, sto odrzava ovakvo stanje medju ljudima. Jos samo da ljudi shvate da za tim nema potrebe jer ti "neprijatelji" su davno izlapili. Zajedno sa '95 ili '96. Ali dok je Dodika, Harisa i slicnih - bice i "neprijatelja", i jednih i drugih. I bice fama straha od sunecenja, brisanja granica, poturcivanja (ili ti islamizacije), itd, itd.
spongebob

Post by spongebob »

Šapat wrote:Eeeee...otkad ja to govorim. Ali svi se ili prave glupi ili su stvarno glupi.

Doziranje straha je u stvari to sto je ovdje stalno na tapetu. Sa svih strana. I to je ono, izmedju ostalog, sto odrzava ovakvo stanje medju ljudima. Jos samo da ljudi shvate da za tim nema potrebe jer ti "neprijatelji" su davno izlapili. Zajedno sa '95 ili '96. Ali dok je Dodika, Harisa i slicnih - bice i "neprijatelja", i jednih i drugih. I bice fama straha od sunecenja, brisanja granica, poturcivanja (ili ti islamizacije), itd, itd.
pa dobro to sa doziranjem straha. ali kome to objasnjavati? glasacima Dodika i Silajdzica? ne budite smijesni. oni vise vjeruju njima dvojici nego sebi samima.
b-desnica

#59 Re: BIH bez RS?

Post by b-desnica »

spongebob wrote:moguca? haj`te da napisemo scenarij.
Svi znamo da je najveca kocnica BIH u naslovu navedena karadjiceva zaostavstina i da se ona nece raspiriti u doglednu deceniju, dvije, tri...poznavajuci mentalitet ovdasnjih srba mozda i nikada. Da li BIH moze biti efektivnija bez RS-a?
Bosna i Hercegovina nikad neće biti podjeljena, pa valjda toga nakon agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima u Prijedoru, Kozarcu, Višegradu, Foči, Bratuncu, Srebrenici, Brčkom, opsadom Sarajeva... moramo biti svjesni!
Genocid i agresija nemogu biti nagrađeni dobijanjem države!!!!!
Post Reply