Nek' smo mi dole i namah nam je najlaksebonsai wrote:Dobro je vama dole u BiH kad mozete ovako po vazdan iz supljeg u prazno presipati. Jos jedan u nizu supljikata,kao, "slazemo se, da se ne slazemo"ili ne slazem se ,zato sto se vecina slaze i ostale nebuloze. Svu tu energiju i intelegenciju koju Sa x nesumljivo posjeduje bi trebalo usmjeriti u nekom drugom pravcu a to vi i sami znate ,nego lakse je ovako cekati da to neko drugi za vas uradi a vi do tada ko' nane na sijelu
Vjerska praksa
-
_BosanaC
-
sekretar
#52 Re: Vjerska praksa
Muslimanima je alkohol zabranjen. Oni muslimani koji piju alkohol čine grijeh. Ali taj čin, ma kako loš bio, ne izvodi čovjeka iz vjere. postoji razlika.Phia wrote:Hm..muslimani ne piju.Trebam dalje govoriti?
PS
Ne pijem alkohol, da ne bi bilo da sebe vadim.
- danas
ne sicamo se slikicama, vec odgovaramo na post... gdje neko rece da je vazno da SVI MISLE ISTO...mIRCerka wrote: ako cemo se vec sicat slikama
a glede teme... eto, SVI MISLE da musliman ne treba piti... nikakve dvojbe tu nema, to se zna... pa mi zaista nije jasno kako neko ko zna obaveze i duznosti svoje religije i svjesno ih krsi, i dalje za sebe tvrdi da je musliman
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
kad mogu svi, mogu i ja....sekretar wrote:Moderatorice... od kada je to dozvoljeno začatavanje?mIRCerka wrote: ako cemo se vec sicat slikama
svaku temu gdje se takare treba zachatat i onda sklonit...
sve cu vas locirat i tuci sibom po guzi jer se ovdje vecina istrese i onda ode forumat po derneku i slicno...
e sipak vam vise!
extremna desnica i ljevica, nidje sredine....
-
mIRCerka
ma ko kod prica o tome da je on bas pravi bilo sta, on je sve osim toga...danas wrote:ne sicamo se slikicama, vec odgovaramo na post... gdje neko rece da je vazno da SVI MISLE ISTO...mIRCerka wrote: ako cemo se vec sicat slikama![]()
a glede teme... eto, SVI MISLE da musliman ne treba piti... nikakve dvojbe tu nema, to se zna... pa mi zaista nije jasno kako neko ko zna obaveze i duznosti svoje religije i svjesno ih krsi, i dalje za sebe tvrdi da je muslimana pritom mene naziva cafirkom
that is all
SVIM RELIGIOZNIM JEDNA PORUKA:
SAMO BOG ZNA KO JE PRAVI VJERNIK ZATO SHUT UP VISE!
- Motokultivator
E ovo je najbolji komentar i odgovor na postavjeno pitanje @phia-e.sekretar wrote:E radi toga što svako "pismen" može tumačiti kako i šta dešavaju se mnoge gluposti u ime vjere.pitt wrote: Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.
Dodao bih jos, i gluposti, koje nisu dio vjere, al bi mnogi da utrpaju, kako jesu.
- pitt
pa niko ne kaze da je praxa opcionalna. Naravno da kod pravih vjernika to treba ici jedno sa drugim. Ja samo govorim za sebe.danas wrote:nije pitanje posrednika vec je pitanje zasto se ortopraksija zanemaruje. ako si i sam procitao i svojim mozgom rastumacio i shvatio svete knjige svoje religije, onda valjda shvatas da pored vjerovanja tu postoji i znacajan element prakse. koji bog ne preporucuje nego cesto zahtijeva. zasto neki misle da je ta praksa 'opcionalna' sve dok 'vjeruju' i i dok su 'dobri ljudi'? to mi nije jasno.pitt wrote:isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote: Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..
ja znam puno dobrih i postenih ljudi koji su ateisti i niko od njih ne laze sebe da (ako recimo postoji abrahamovski bog) ce tom bogu biti dovoljno sto su oni bili dobri ljudi. jer tom bogu 'biti dobar covjek' nije potreban ni dovoljan uslov, on trazi vise... ja da sam vjernica, ja bih se trudila da postujem pravila i rituale te religije, jer je bog tako TRAZIO od mene. da mu to nije bitno, da mu je bitna samo sustina, forma se ne bi ni spominjala. ali nije tako
-
mIRCerka
HAQQANI tema je zakljucana zato sto ovaj forum nije ni islambosna ni bosnajci.net koji vole uzeti ime i prezime i pisati o nekoj osobi bez da ta osoba ima pravo glasa tu...sekretar wrote:jah...mIRCerka wrote:kad mogu svi, mogu i ja....
dvostruki aršini.
Nego, ne čini li ti se malo licemjerno da jednu temu brišeš/zaključavaš radi chata, a isto to radiš na nekoj drugoj temi, do koje je možda nekom i stalo?
Posto haqqani nije na ovom forumu, smatram da je licemjerno ostaviti tu temu otvorenu kako bi ga sad svi redom blatili samo zato sto napisao sve ono sto je napisao. Za to postoje druga rjesenja. Mahalanje ove vrste ne.
Makar ne dok sam ja online.
E sad, rekoh fino slikom, VEC POCINJETE PRELAZITI U SMOR I DOSADU sa nametanjem svog stava.
Dabgoda tako pricali sa svojim stvarnim prijateljima i njima nametali tako, pa da vidite dokle cete stici
Eto, dosta od mene.
-
sekretar
Ne znam šta je temi smor, meni je ova tema daleko na većem nivou od tvojih sa mačićima i sličnim avanturama.mIRCerka wrote:HAQQANI tema je zakljucana zato sto ovaj forum nije ni islambosna ni bosnajci.net koji vole uzeti ime i prezime i pisati o nekoj osobi bez da ta osoba ima pravo glasa tu...
I nisam na haqqni temu mislio, nego sve one koje su pod tvojom kontrolom.
- Phia
#63 Re: Vjerska praksa
Niko ovdje i ne govori o tome da alkohol izvodi iz vjere ali ako se neko svaki prvi maj napije i svaki bajram i svako malo tješeći se da to ne izvodi iz vjere onda..jasno je..i onda uslijede ostale stvari koje ne izvode iz vjere ali eto on će ih redovno raditi..gdje je tu kraj pitam se..valjda ovo što sad imamo..sve 'vjernici' a svak svakog mrzi..sekretar wrote:Muslimanima je alkohol zabranjen. Oni muslimani koji piju alkohol čine grijeh. Ali taj čin, ma kako loš bio, ne izvodi čovjeka iz vjere. postoji razlika.Phia wrote:Hm..muslimani ne piju.Trebam dalje govoriti?
PS
- Motokultivator
#64 Re: Vjerska praksa
Zaboravljaju ljudi (ja prvi, precesto), na tudji hak. A tesko li se nama. Evo kajem se. Iskreno.Phia wrote:Niko ovdje i ne govori o tome da alkohol izvodi iz vjere ali ako se neko svaki prvi maj napije i svaki bajram i svako malo tješeći se da to ne izvodi iz vjere onda..jasno je..i onda uslijede ostale stvari koje ne izvode iz vjere ali eto on će ih redovno raditi..gdje je tu kraj pitam se..valjda ovo što sad imamo..sve 'vjernici' a svak svakog mrzi..sekretar wrote:Muslimanima je alkohol zabranjen. Oni muslimani koji piju alkohol čine grijeh. Ali taj čin, ma kako loš bio, ne izvodi čovjeka iz vjere. postoji razlika.Phia wrote:Hm..muslimani ne piju.Trebam dalje govoriti?
PS
- Phia
Haqqanisekretar wrote:Ne znam šta je temi smor, meni je ova tema daleko na većem nivou od tvojih sa mačićima i sličnim avanturama.mIRCerka wrote:HAQQANI tema je zakljucana zato sto ovaj forum nije ni islambosna ni bosnajci.net koji vole uzeti ime i prezime i pisati o nekoj osobi bez da ta osoba ima pravo glasa tu...
-
mIRCerka
cijeli forum je pod mojom kontrolom, sta cemo sad?sekretar wrote:Ne znam šta je temi smor, meni je ova tema daleko na većem nivou od tvojih sa mačićima i sličnim avanturama.mIRCerka wrote:HAQQANI tema je zakljucana zato sto ovaj forum nije ni islambosna ni bosnajci.net koji vole uzeti ime i prezime i pisati o nekoj osobi bez da ta osoba ima pravo glasa tu...
-
sekretar
#67 Re: Vjerska praksa
Ja nikako ne kontam, kako ljudi mogu da se bave drugima?Phia wrote:Niko ovdje i ne govori o tome da alkohol izvodi iz vjere ali ako se neko svaki prvi maj napije i svaki bajram i svako malo tješeći se da to ne izvodi iz vjere onda..jasno je..i onda uslijede ostale stvari koje ne izvode iz vjere ali eto on će ih redovno raditi..gdje je tu kraj pitam se..valjda ovo što sad imamo..sve 'vjernici' a svak svakog mrzi..
Po pitanju onog kakav bih trebao da budem, ima rupa i previše, da bih se brinuo o nekom kome je svejedno litru za bajram "složiti".
Valja sebe popraviti, dijete na pravi put izvest, tako da mi postupci drugih nisu prioritet.
- Phia
#68 Re: Vjerska praksa
Kako ćeš izvesti dijete na pravi put kao musliman kad ono vidi nekog kako se svaki bajram napije i ti mu na to kažeš dijete moje to čovjeka ne izvodi iz vjere..halo..sekretar wrote:Ja nikako ne kontam, kako ljudi mogu da se bave drugima?Phia wrote:Niko ovdje i ne govori o tome da alkohol izvodi iz vjere ali ako se neko svaki prvi maj napije i svaki bajram i svako malo tješeći se da to ne izvodi iz vjere onda..jasno je..i onda uslijede ostale stvari koje ne izvode iz vjere ali eto on će ih redovno raditi..gdje je tu kraj pitam se..valjda ovo što sad imamo..sve 'vjernici' a svak svakog mrzi..
Po pitanju onog kakav bih trebao da budem, ima rupa i previše, da bih se brinuo o nekom kome je svejedno litru za bajram "složiti".
Valja sebe popraviti, dijete na pravi put izvest, tako da mi postupci drugih nisu prioritet.
-
sekretar
#69 Re: Vjerska praksa
Neću mi ni lagat. Ali ću mu reći da je alkohol haram i veliko zlo. Da je Allah to zabranio, i da se ne povodi za drugima.Phia wrote:Kako ćeš izvesti dijete na pravi put kao musliman kad ono vidi nekog kako se svaki bajram napije i ti mu na to kažeš dijete moje to čovjeka ne izvodi iz vjere..halo..
- Phia
#70 Re: Vjerska praksa
A nećeš ga nalijepiti što gleda tuđa posla što bi u tom slučaju i sam uradio?sekretar wrote:Neću mi ni lagat. Ali ću mu reći da je alkohol haram i veliko zlo. Da je Allah to zabranio, i da se ne povodi za drugima.Phia wrote:Kako ćeš izvesti dijete na pravi put kao musliman kad ono vidi nekog kako se svaki bajram napije i ti mu na to kažeš dijete moje to čovjeka ne izvodi iz vjere..halo..
-
sekretar
#71 Re: Vjerska praksa
onaaajjj....Phia wrote:A nećeš ga nalijepiti što gleda tuđa posla što bi u tom slučaju i sam uradio?
jes ti sad pokušala biti duhovita, il....?
Last edited by sekretar on 10/08/2007 17:01, edited 1 time in total.
-
_BosanaC
#72 Re: Vjerska praksa
I mene isto zanima, ali najozbiljnije.sekretar wrote:Phia wrote:onaaajjj....sekretar wrote:A nećeš ga nalijepiti što gleda tuđa posla što bi u tom slučaju i sam uradio?
- Phia
#73 Re: Vjerska praksa
Pokušala sam da pokažem kako sam sebi skačeš u usta?_BosanaC wrote:sekretar wrote:I mene isto zanima, ali najozbiljnije.Phia wrote: onaaajjj....
- danas
mislim da je tema o ljudima koji se smatraju vjernicima (barem tako javno nastupaju) a koji ne prektikuju previse. meni to nema nikakve logike.pitt wrote:pa niko ne kaze da je praxa opcionalna. Naravno da kod pravih vjernika to treba ici jedno sa drugim. Ja samo govorim za sebe.danas wrote:nije pitanje posrednika vec je pitanje zasto se ortopraksija zanemaruje. ako si i sam procitao i svojim mozgom rastumacio i shvatio svete knjige svoje religije, onda valjda shvatas da pored vjerovanja tu postoji i znacajan element prakse. koji bog ne preporucuje nego cesto zahtijeva. zasto neki misle da je ta praksa 'opcionalna' sve dok 'vjeruju' i i dok su 'dobri ljudi'? to mi nije jasno.pitt wrote: isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.
ja znam puno dobrih i postenih ljudi koji su ateisti i niko od njih ne laze sebe da (ako recimo postoji abrahamovski bog) ce tom bogu biti dovoljno sto su oni bili dobri ljudi. jer tom bogu 'biti dobar covjek' nije potreban ni dovoljan uslov, on trazi vise... ja da sam vjernica, ja bih se trudila da postujem pravila i rituale te religije, jer je bog tako TRAZIO od mene. da mu to nije bitno, da mu je bitna samo sustina, forma se ne bi ni spominjala. ali nije tako
a glede pomascenog -- da shvatim ovo kao da se ne smatras pravim vjernikom?
-
Lepi Johnny
#75 Re: Vjerska praksa
Vjera... pa to je zajebancija za lakovjerne (budale)...Phia wrote:Zašto kod nas većina onih koji će prvi započeti svađu na vjerskoj osnovi braneći svoju vjeru ne praktikuju tu istu vjeru.Konkretno ja poznajem malo muslimana koji se drže stogo određenih pravila islama.
kakva pravila bolan, sve su to obredi koji su utemeljeni jos davno kad
smo bili Pagani...
Ako si dobar covjek, ako ti je dusa ispunjena ljubavlju
onda si na Bozjem putu, ostalo su sve gluposti.
Toliko o vjeri.