ISTANBUL (let's meet where the continents meet)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Beslija

Post by Beslija »

I am listening to Istanbul, intent, my eyes closed;
At first there blows a gentle breeze
And the leaves on the trees
Softly flutter or sway;
Out there, far away,
The bells of water carriers incessantly ring;
I am listening to Istanbul, intent, my eyes closed.

Then suddenly birds fly by,
Flocks of birds, high up, in a hue and cry
While nets are drawn in the fishing grounds
And a woman's feet begin to dabble in the water.

The Grand Bazaar is serene and cool,
A hubbub at the hub of the market,
Mosque yards are brimful of pigeons,
At the docks while hammers bang and clang
Spring winds bear the smell of sweat;

Still giddy since bygone bacchanals,
A seaside mansion with dingy boathouses is fast asleep,
Amid the din and drone of southern winds, reposed,

Now a dainty girl walks by on the sidewalk:
Cusswords, tunes and songs, malapert remarks;
Something falls on the ground out of her hand,
It's a rose I guess.

A bird flutters round your skirt;
I know your brow is moist with sweat
And your lips are wet.
A silver moon rises beyond the pine trees:
I can sense it all in your heart's throbbing.
I am listening to Istanbul, intent, my eyes

Orhan Veli Kanik

I used to live in Istanbul....For 4 years.....damn that city is special....ALL together...old, new , modern , everything.....

Istanbulu cok seviyorum....herkes oraya hayatinda en az bir kez gitmeli....cok guzel bir sehir......

And Zlata...sto bi rekli nasi Amerikanci.....

SHUT THE FUCK UP! :D
addo888

Post by addo888 »

Skyfox wrote:Gledam nesto ove slike Istanbula, meni Sarajevo fakat ljepse.
Nije sto sam odavde :D

Sarajevo looks better to me, but I never seen Istanbul so I’m not objective.
I love Sarajevo-most turks that come there say it looks like a typicall turkish city you know :)

Istanbul is a city of 13 milion people..it is a spot where west meats east(yes Bosnia is too) it is special in a way.I like it even more because there are so many bosnians there..in places like Yeni Bosna,Bayram pasha there are many bosniaks from Sanjak and Bosnia

razumijes me :-)
Istanbul

Post by Istanbul »

addo888 wrote:Zlata does not like the Turks,why?

I think they are good people,we share a common culture,history and same religion..we are traditionally a close people.
thanks addo...
Den

Post by Den »

Ja sam dosao vodjer veceras da supportam zlatu. :D Evo kako ja mislim O BOSANSKO-tURSKOM odnosu. Turci su dosli u nasu drzavu prije 500- 550 godina,potukli su nasu vojsku, odveli su naseg kralja i kolonizirali su nas 500 godina. Jedino sto mi i Turci imamo zajednicko je Islam ali i Iranci i IRakeze imaju Islam zajednicki pa su ratovali i Afganci i Pakistanci imaju zajednicku vijeru pa se mrze.

Malo je ljudi koji malo sire gledaju na pitanje Turske ali ih ima. Imam jednog druga Turcina i ja sam mu sve rekao kako mislim o Turskoj i Bosni a frajer se zacudio. Mislio je da cu mu reci da smo zahvalni blablabla kad me je pitao sta mislim o tome sto je Turska bila toliko dugo u Bosni. Ja mu fino kratko rekao: "To je bila kolonizacija i tacka." :D

A jedan drugi Turcin kad je saznao da sam iz Bosne prisao i pitao me pa Dobro, Bosna to je isto Tuska zemlja,jelde... :?

Nije da me je to dovelo do ovakvog razmisljanja ovako ja razmisljam od uvijek. Turska ex-Kolonizator nase zemlje. To sto znaci da neki od nas imaju istu vijeru kao vecina Turaka neznaci ama bas nista za jednog pravog Bosankog Patriota. Jer nije dzaba da nam je prava zastava Grb Kraljevske Familije Kotromanic. Ako nam je to zastava onda se ponasajmop u skladu sa tom zastavom. Neciljam uopste na vijeru. Vijera je stvar za svakog pojedinca,pricam o nacionalnom osijecaju,ponosu,istoriji. Mozem biti ti Musliman i dobar vijernik ali ipak vrlo svijestan svoje istorije i pravi Bosanski patriot a ne SDA-kompanovani seljak koji je pod cetnicko-ustaskim pritiskom poceo da se Turcizira ili sta ja znam. Nekazem da su Turci losi, zaostali ili sta jos god. Oni su u svakom pogledu vrlo ispred nas ali oni su Turci a mi smo Bosanci. Sa takvim ponasanjem i uvlacenjem u dupe Turcima nezalim uopste kada Srbin kaze Turci, jer ima pravo na to.

Pozdrav.
Den

Post by Den »

Istanbul wrote:
addo888 wrote:Zlata does not like the Turks,why?

I think they are good people,we share a common culture,history and same religion..we are traditionally a close people.
thanks addo...
We have a common culture and history but were also colonized by the Turks for 500 years. The Turks took our king for hostige and ruinied our Bosnian medieval k ingdom. Our Real Bosnian flag is this one:

http://www.blogger.ba/slike/logo.1569.jpg[/img]

It was the fammily weapon of our Royal's the Turks killed.
Den

Post by Den »

Image
DONY

Post by DONY »

Zlata je 100% u pravu.Samo bih jos dodao da su nam daleko blizi Cesi od Turaka(zanemarimo religiju).Ovo iz svih mogucih zivotnih iskustava,zivio sam godinu dana u Istanbolu,upoznao mnogo svijeta,vidio djelove Istanbola za koje Buca Potok velegrad itd.itd.Zivio sam u "elitnom" Atakjoju,koji nije nista bolji Cengic Vile.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

A sto i vi svasta napalumdiste!
pa Istanbul treba dozivjet, svasta se te rekli al nista kazali..
a dje ona da su ''stipendirali'' na nas zahtjev nase ljude u najboljim skolama tadasnje carevine....
dje i to da su gradili mostove, javne kuhinje, otvarali medrese sa ciljem humanosti, a ne da bi pljacakali nase sume i rudna bogatstva...
ima tu jos svasta nesta...
eh to da su nam odveli elitu, pa teta @zlato ta elita je shmugnula sama od sebe kad je vidjela da joj se trese tlo pod nogama, a ostavila je seljastvo samo...ah da i Austrija je pomogla ponajvise da ta elita shmugne, sto to ne kazete...ma ima tu svasta....

yaff İstanbul kusura bakam, boşnakçayı öğren....
danas

Post by danas »

ja ne smijem nista rec' :D
ja sam neizljecivi turkofil :D :-)
mala-i

Post by mala-i »

danas wrote:ja ne smijem nista rec' :D
ja sam neizljecivi turkofil :D :-)
muzika,hrana,grad...ma sve tamo volim
i tako su svi spoooooooori....a ja sam mislila da sam ja najsporija na svijetu.
jedva čekam da opet odem u Istanbul...a historijske činjenice ostavljam upućenijima.l
Post Reply