Povjernje, odanost, prijateljstvo

Rasprave o filozofskim temama.
metal_rules_cura

#51 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by metal_rules_cura »

RIZVA wrote:Sta je prijateljstvo svi mi to znamo u teoriji samo je tesko to uraditi u praksi...
Ili veliki broj nas mozda nikada i ne pokusa jer ne pridaje vaznost prijateljstvu u smislu da mora u njega bas ulagati...
never_mind

#52 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by never_mind »

pinkzelena wrote:
StLouis wrote:Koliko vjerujete ljudima?

Koliko ste odani u ulozi "pravog" prijatelja?

Da li vjerujete ljudima koje smatrate i drzite za najbolje prijatelje ?

Koliko su ljudi danas prijatelji jedni drugima?

Image

Ja sam bila tip prijateljice,koja bi i bubreg dala ako zatreba..
odana u svakom mogucem smislu te rijeci,medjutim nakon nekih razocarenja shvatila sam da u sustini bar u mom zivotu ne postoje najbolji prijatelji...i da je bolje sa svakim biti na nekoj pristojnoj distanci i ne zblizavati se previse,jer se tako neces imati priliku ni razocarati.

Iskreno..jedina osoba,koju pored onog roditelji,brat,sestra..porodica..itd..
smatram izmedju ostalog i najboljim prijateljem je moj momak.
Druge osobe nema... ostali su raja.. za kafenisanje,sijela,kafice..
ali nema tu nekakvog zblizavanja pretjeranog.Za mene se to ispostavilo ko najbolje.. jednostavno me manje glava boli,ako se nesto i iznenadim,znam da sam to ocekivala...a kad ti imas nekoga koga smatras najboljim prijateljem/prijateljicom (pogotovo prijateljice) nije ti bas svejedno kad te necim iznenadi negativno.

I u vezi ovog pitanja..koliko su danas ljudi prijatelji jedni drugima..
Ima ljudi na koje uvijek mozes racunati i oni na tebe..
Nije neophodno da se ti s nekim vidjas svaki dan ili cujes na tel, postoje oni s kojima se ne vidis po pola godine..ali da ih nazoves nakon pola godine u neka doba i zatrazis bilo sta,pomoci ce ti.
Za mene je prijatelj,koji to pokaze djelima,tako bar i ja pokazujem.
mogu reci da se nalazim u ovim redovima, mada smatram da u zivotu, posebno sad kad sam jos mlada...treba imati najboljeg prijatelja...treba imati oslonac u zivotu...a momka,koliko god ti on znacio, ne mozes staviti u ulogu najbolje prijateljice :sad:
pozz :thumbup:
never_mind

#53 Re:

Post by never_mind »

Bea_Trix wrote:
pinkzelena wrote:Ja sam bila tip prijateljice,koja bi i bubreg dala ako zatreba..
odana u svakom mogucem smislu te rijeci,medjutim nakon nekih razocarenja shvatila sam da u sustini bar u mom zivotu ne postoje najbolji prijatelji...i da je bolje sa svakim biti na nekoj pristojnoj distanci i ne zblizavati se previse,jer se tako neces imati priliku ni razocarati.
Iskreno..jedina osoba,koju pored onog roditelji,brat,sestra..porodica..itd..
smatram izmedju ostalog i najboljim prijateljem je moj momak.
Druge osobe nema... ostali su raja.. za kafenisanje,sijela,kafice..
ali nema tu nekakvog zblizavanja pretjeranog.Za mene se to ispostavilo ko najbolje.. jednostavno me manje glava boli,ako se nesto i iznenadim,znam da sam to ocekivala...a kad ti imas nekoga koga smatras najboljim prijateljem/prijateljicom (pogotovo prijateljice) nije ti bas svejedno kad te necim iznenadi negativno.

I u vezi ovog pitanja..koliko su danas ljudi prijatelji jedni drugima..
Ima ljudi na koje uvijek mozes racunati i oni na tebe..
Nije neophodno da se ti s nekim vidjas svaki dan ili cujes na tel, postoje oni s kojima se ne vidis po pola godine..ali da ih nazoves nakon pola godine u neka doba i zatrazis bilo sta,pomoci ce ti.
Za mene je prijatelj,koji to pokaze djelima,tako bar i ja pokazujem.
potpisujem :razz:

et :D i mi se u necemu U POTPUNOSTI slazemo :) :D:D
sammo

#54 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by sammo »

Povjerenje je bitno u krugu obitelji, odanost je vezana na nacela, a prijateljstvo se testira...prijatelj ce ti pomoci i kad nisi u pravu, jer kad si u pravu...su ti svi prijatelji...
Zlata M.

#55 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Zlata M. »

...hehehe
Koliko vjerujete ljudima?
... kako ono bjese "Otkad sam samog sebe uhvatio u lazi, nikom vise ne vjerujem." ... tako nekako - vjerujem ljudima tacno onoliko, koliko samoj sebi vjerujem. Koliko god odrastao i iskusan bio, covjek rijetko uspije prevazici ono da svaki ludi po sebi sudi, te u ljudima najcesce vidimo bas ono sto i sami nosimo u sebi.
Skroz. :D K'o pashce. :D Pitanje casti. :) ... kad tome unatoch :D dozivim razocarenje, prvo sam sokirana, onda patim, a onda, u malo poduzem procesu prociscavanja - halalim. :) ... ali ne u smislu nekakvog pomirenja, ponovnog kontakta. To - nikad ! Oprostim u nekom visem znacenju te rijeci ... predam tog covjeka njemu samom, amnestiram ga, tako reci :D, bez zelje da bilo sta razjasnjavam, ili da se, ne d'o Bog dragi - osvetim.
... aaaali, kad prodje dosta, dosta vremena i sve 'legne', dodje onaj :idea: -dozivljaj : heeejjj, pa ni ja nju/njega vec odavno nisam dozivljavala kao prijatelja ! (Nase misli su cudo ! :wink: ) ... nesto se unutra vec odavno bilo promijenilo.
Ni manje ni vise nego u nekim drugim vremenima, rekla bih ...

Kako god, pravog prijatelja sam upoznala prije nekih 20-ak godina. Nikad i ni za tren, na to prijateljstvo nije pala ni najmanja sjenka.
I tako ce i ostati. Znam. :)
Wutkica

#56 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Wutkica »

Odanost mi je sopstvenu krv popila i više mi ne treba jer je samo mene iznenadila.....ko kome može vjerovati?Niko so dont even bother ......svako fura svoj fazon i ništa mu nije sveto tako da.....ima jedna dobra: Kad sam sam sebe uhvatio u laži kud ćeš dalje kome dalje da vjerujem!Peace off loyalty :thumbup:
madner

#57 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by madner »

http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner%27s_dilemma

Iz ovoga se da zakljuciti nesto sto se i intuicijom nasluti, a to je da je najbolje biti prema drugima onakav kakvi su oni prema tebi. I na pocetku biti spreman popusiti foru. :D
Phantea

#58 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Phantea »

Wutkica wrote:Odanost mi je sopstvenu krv popila i više mi ne treba jer je samo mene iznenadila.....ko kome može vjerovati?Niko so dont even bother ......svako fura svoj fazon i ništa mu nije sveto tako da.....ima jedna dobra: Kad sam sam sebe uhvatio u laži kud ćeš dalje kome dalje da vjerujem!Peace off loyalty :thumbup:
:thumbup:

Upravo tako, samo se na kraju isfuras kad skontas da samo ti hoces nesto da dokazes sa prijateljstvom.. prijatelj/ica te "sutne" jer je nasao ljubomornu curu/momka ili jednostavno nafura sebi da si ga povrijedio. . . Problem postaje jos veci u odnosima dvije prijateljice.. jer cim jedna uspije, druga je zavidna do te mjere da je cak i pokusava ocrniti cim joj se okrenu ledja.
U svakom slucaju svi imamo barem jedan svijetli primjer i jednu osobu na koju mozemo da racunamo, ako nista , u 90% situacija.. ostalo se sve svede na casual kafu i ubijanje dosadnih sati.
Strpljiva

#59 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Strpljiva »

Prijateljstvo ima smisla dok prijatelj/ica ne uđe u ozbiljnu vezu. Odjednom nas je troje - sve moje tajne znao i on/ona. Lijepo je dijeliti sve s partnerom - ali ovo je već threesome.
innovision

#60 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by innovision »

metal_rules_cura wrote:Sitnice koje spominjete su stvari koje jesu objektivno malene, ali u nekom konkretnom slucaju, bliskom odnosu, kazu itekako mnogo jer se covjek, u principu, kontrolise na vecim stvarima, ali se na malim odaje i pokaze se njegova emocija i spremost da nesto ucini ili ne ucini. Barem ja to tako vidim.

Ono sto je meni nejasno i vjerujem da mi nikada nece biti jasno (pored tog nekog soka i nespremnosti kada nas neko kome vjerujemo iznevjeri) jeste upravo ta fraza "trka za zivotom". Radila sam, imala hrpu obaveza, i sada ih imam, ali ne postoji dan kada nisam odvojila vrijeme za sebe i osobe do kojih mi je stalo. U sebi imam tacno razgraniceno ko mi je ko i nikada ne bih sebi oprostila niti dozvolila da drasticno zapostavim te ljude zbog obaveza. Egzistencija, da, logicno, ali ona nikada nije toliko stezala (uz casne izuzetke koji su jako siromasni i u corsokaku, ali takvi ne mogu ni na forum) da zbog nje ne mozemo naci vrijeme za bilo sta. To je cisto eskiviranje, kome god se to navede kao razlog, ili cista sebicnost. I parafraziram... Nije vise bitno povjerenje, nije vise bitan prijatelj, nije ovaj, nije onaj... Sta onda jeste ako nije nista? Novac, prezivljavanje i naravno vegetiranje, jer za mene je vegetiranje ako radim, prezivljavam, dodjem kuci i nista mi nije bitno jer nemam vremena da mi bude bitno. Sama sebi bih bila jadna. Koji nivo?? Nivo amebe. Onda bi mogli slobodno i tako zivjeti. Dokle? Ne znam, jer obaveze su postale standard i ono sto mnogi opravdavaju i na sta se vade. Meni fuj, ukoliko se radi o ljudima koje volim i prijateljima koji su mi bliski.

Da neko ne pomijesa... Ne mislim ja kako moram vidjati te ljude stalno, ali da mi prestane biti bitno povjerenje koje imam u njih ili oni u mene? Wtf.

Mozda i ja zivim u snovima, ko zna...
svaka ti cast 100% se slazem da se uvijek moze naci vremena na prijatelje
ljubav_aha

#61 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by ljubav_aha »

kljucna rijec je IKSRENOST > biti iskren/a prema sebi znaci biti sebi najbolji prijatelj/ica,isto tako ako si iskren/a prema drugima,sanse za kvalitetna prijatlejstva su odlicne
staza

#62 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by staza »

sammo wrote:Povjerenje je bitno u krugu obitelji, odanost je vezana na nacela, a prijateljstvo se testira...prijatelj ce ti pomoci i kad nisi u pravu, jer kad si u pravu...su ti svi prijatelji...
:thumbup:
ljubav_aha

#63 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
Skroz. :D K'o pashce. :D Pitanje casti. :) ... kad tome unatoch :D dozivim razocarenje, prvo sam sokirana, onda patim, a onda, u malo poduzem procesu prociscavanja - halalim. :) ... ali ne u smislu nekakvog pomirenja, ponovnog kontakta. To - nikad ! Oprostim u nekom visem znacenju te rijeci ... predam tog covjeka njemu samom, amnestiram ga, tako reci :D, bez zelje da bilo sta razjasnjavam, ili da se, ne d'o Bog dragi - osvetim.
... aaaali, kad prodje dosta, dosta vremena i sve 'legne', dodje onaj :idea: -dozivljaj : heeejjj, pa ni ja nju/njega vec odavno nisam dozivljavala kao prijatelja ! (Nase misli su cudo ! :wink: ) ... nesto se unutra vec odavno bilo promijenilo.

imam divne prijatelje,to su jedne osobe kojim sam dozvolila prici blize i bliskije,ali meni je vrlo vazno biti sebi najbolji prijatelj/ica :)
Šnježana

#64 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Šnježana »

:-D :-D
Last edited by Šnježana on 30/09/2011 20:46, edited 1 time in total.
Zlata M.

#65 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Zlata M. »

ljubav_aha wrote:
Zlata M. wrote:

imam divne prijatelje,to su jedne osobe kojim sam dozvolila prici blize i bliskije,ali meni je vrlo vazno biti sebi najbolji prijatelj/ica :)
Bit svega ! :) :thumbup:

Onog trenutka kad prestanemo sebi biti najbolji prijatelj/ica, pocinje ovisnost o drugom, a to nije prijateljstvo.
... i prijateljstvo je, kao i ljubav - neovisnost ! Sloboda ! ... lebdenje dvije slobodne duse koje ne osjecaju potrebu da se posjeduju, niti da jedna drugu mijenjaju, koriguju ...
Cim kod jedne strane nadjaca potreba da se sto cesce bude zajedno, prestaje pravo prijateljstvo i pocinje ovisnost.
( :roll: kako sad to ?! pa, cim mi je neko drag, drago mi je i sto cesce biti s njim ... :? ... hehehe, pa na 'filozofiji' smo. Sjedenje u kaficu i ostale forme 'prijateljstva' su na 'razne diskusije' :mrgreen: )
ljubav_aha

#66 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
ljubav_aha wrote: imam divne prijatelje,to su jedne osobe kojim sam dozvolila prici blize i bliskije,ali meni je vrlo vazno biti sebi najbolji prijatelj/ica :)
Bit svega ! :) :thumbup:

Onog trenutka kad prestanemo sebi biti najbolji prijatelj/ica, pocinje ovisnost o drugom, a to nije prijateljstvo.
... i prijateljstvo je, kao i ljubav - neovisnost ! Sloboda ! ... lebdenje dvije slobodne duse koje ne osjecaju potrebu da se posjeduju, niti da jedna drugu mijenjaju, koriguju ...
Cim kod jedne strane nadjaca potreba da se sto cesce bude zajedno, prestaje pravo prijateljstvo i pocinje ovisnost.
( :roll: kako sad to ?! pa, cim mi je neko drag, drago mi je i sto cesce biti s njim ... :? ... hehehe, pa na 'filozofiji' smo. Sjedenje u kaficu i ostale forme 'prijateljstva' su na 'razne diskusije' :mrgreen: )
ZlataM,ofarbani i povecani dio teksta,LOVE IT :-D :thumbup:
innovision

#67 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by innovision »

kao mladji sam vjerovao u prijateljstvo kao sto je u serijama, tokom godina sam se uvjerio da su ljudi sastoje od vanjstine supacke i untruasnjojsti supacke cilj mi je imati za prijatelje neke sto manje supke i sto manje kompleksase

#68 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by AVATAR888 »

metal_rules_cura wrote:
Lauryn Hill wrote:Neki ljudi jednostavno ne umiju/nece da cijene necije prijateljstvo... ah, i'm over it!
Da! Ali vremenom shvatis kako takvi nikada nisu ni bili vrijedni tog prijateljstva... Show must go on! :)
Slažem se većina njih nije vrijedna ... :sad:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#69 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by JoseMujica »

vjerujem samo ženi :D ...inače ne vjerujem ni sebi :-)
Ma.Le.Na

#70 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Ma.Le.Na »

na zalost ...ja svima vjerujem :roll: dok me ne izrade..

za pravog prijatelja ne postoji stvar koju ne bih ucinila/dala..

vjerujem, inace se ne bi druzila i bila tako bliska s njima

jako rijetko su ljudi istinski prijatelji jedni drugima...
Zlata M.

#71 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Zlata M. »

... a kakvi smo kao neprijatelji ? :)
I zadnji negativac ima prijatelja ... ili nesto u tom stilu ... nekoga koga on, takav kakav je, voli, postuje blabla ...
... sa ostatkom svijeta je okrutan. :-?
Cini mi se jako vaznim za promisliti: kakav si kad nekog ne volis, kad mu (vise) nisi prijatelj .
(ovo da ne otvaram zasebnu temu :) )
Zlata M.

#72 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Zlata M. »

... ponakad je najteze - znati odraditi upravo one stvari koje se cine tako jednostavnima ...

Saslusati ...

Ako te zamolim da me saslusas, a ti mi pocnes dijeliti savjete,
ne cinis ono za sta sam te zamolila.

Ako te zamolim da me saslusas, a ti mi pocnes objasnjavati zbog cega se ne bih trebala tako osjecati, upravo gazis moju dusu.

Ako te zamolim da me saslusas, a ti mislis da trebas nesto uraditi da bi rijesio moj problem ... onda si zakazao, koliko god to cudno zvucalo.

Slusaj ! Ono za sta sam te zamolila je bilo - da me saslusas.
Ne da pricas ili bilo sta uradis ... samo da saslusas.

Savjeti su jeftina stvar. Ima ih u svakom casopisu. To si mogu kupiti, nisam tako bespomocna.

Ako preuzmes na sebe nesto sto bih ja sama trebala ili morala uraditi, samo pojacavas moj strah i moju nesigurnost.

Ali ... ako akceptiras jednostavnu cinjenicu, da osjecam kako osjecam, kako god iracionalno izgledalo, onda vise nije potrebno da tebe ubjedjujem u bilo sta - ja sama pocinjem razumijevati, sta se stvarno skriva iza mojih osjecanja.

... i kad se to desi, odgovori ce se poceti nametati sami od sebe - nece mi trebati savjeti.
Zato : saslusaj me ! ... i vidi me i iza onog sto govorim.

A ako zelis pricati o sebi, sacekaj da dodjes na red ...
... i ja cu te saslusati.

(nepoznati autor, casopis 'Mandorla', 1996.)
Gaggy!i

#73 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Gaggy!i »

Zlata M. wrote: Ali ... ako akceptiras jednostavnu cinjenicu, da osjecam kako osjecam, kako god iracionalno izgledalo, onda vise nije potrebno da tebe ubjedjujem u bilo sta - ja sama pocinjem razumijevati, sta se stvarno skriva iza mojih osjecanja.

... i kad se to desi, odgovori ce se poceti nametati sami od sebe - nece mi trebati savjeti.
Dijeliti tugu i bol s' nekim (bliskim), pod uslovom "razumijevanja", donosi olaksanje. Ovo bi se odnosilo na boldiran' dio teksta i to potpisujem. :mrgreen:
No,nije mi sad jasno da l' ostali dio teksta podrazumijeva tumacenje dubljeg znacaja onog sto neko ispovjeda,u smisli biti fenjer/putokaz partneru kako bi mu pomogao da sebe sam razumije? Il' to dolazi samo od sebe, u fazonu da samo sutimo i slusamo?.. a kod partnera se, nako izvjesnog vremena, javi AHA efekt i sve je rijeseno-spoznaja donosi olaksnaje i mogucnost rada na rijesavanju problema/tuge/bola/onoga sto nas tisti.
Zlata M.

#74 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Zlata M. »

Gaggy!i wrote:
Zlata M. wrote: Ali ... ako akceptiras jednostavnu cinjenicu, da osjecam kako osjecam, kako god iracionalno izgledalo, onda vise nije potrebno da tebe ubjedjujem u bilo sta - ja sama pocinjem razumijevati, sta se stvarno skriva iza mojih osjecanja.

Dijeliti tugu i bol s' nekim (bliskim), pod uslovom "razumijevanja", donosi olaksanje. Ovo bi se odnosilo na boldiran' dio teksta i to potpisujem. :mrgreen:
No,nije mi sad jasno da l' ostali dio teksta podrazumijeva tumacenje dubljeg znacaja onog sto neko ispovjeda,u smisli biti fenjer/putokaz partneru kako bi mu pomogao da sebe sam razumije? (1) Il' to dolazi samo od sebe, u fazonu da samo sutimo i slusamo?.. a kod partnera se, nako izvjesnog vremena, javi AHA efekt i sve je rijeseno-spoznaja donosi olaksnaje i mogucnost rada na rijesavanju problema/tuge/bola/onoga sto nas tisti. (2)
2 ! :)
... samo je, kako rekoh, upravo to najteze odraditi. Pocesto povrijedimo prijatelje, upravo zbog silne zelje da pomognemo ... igramo se njegovim osjecanjima, dok se igramo psihologa, Majke Tereze ... :-)

To su tako ... neke sitnice koje puno znace.
Ne vrijedi, naravno, u forumskoj komunikaciji. Inace ne bismo nista pisali. :wink:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#75 Re: Povjernje, odanost, prijateljstvo

Post by Entropio »

Rođeni skeptik. Ne postoji niko na svijetu kome vjerujem 100%.
Post Reply